Разлози за НАТО:

Originally Posted by
BAR
Ја бих волио да будемо Израел на Балкану и да нас боли она ствар и за НАТО и за Русију...али то је немогуће.Мало се разумијем у систем одбране и сматрам да су Црној Гори највећи безбједоносни изазов природне катаклизме (земљотрес...пу, пу).Сматрам да на такве појаве у Европи најбоље можемо да одговоримо ако смо дио заједничког безбједносног штита, а то није ЕУ, барем не за сад, него НАТО.
Чланством у НАТО-у Црна Гора диже свој политичко-економски статус.Неупоредиво се поправља стратешки положај земље, укључујемо се у свјетску политичку ријеку из које можемо понекад "обрнут који рукавац на нашу воденицу".
Најважнији су економски бенефити.Први је повећање кредитног рејтинга земље и смањивање каматних стопа, а други је масовно повећање инвестиција. (То се није десило у значајнијој мјери у Хрватској због кризе).
И има један још, а то је смањивање утицаја једне (а и још једне) братске земље у ЦГ.За дивно чудо, партије које су против уласка у НАТО, управо заступају интересе те братске земље.
О бенефитима система одбране не треба говорити, јер се показало да је неупоредиво јефтиније развијати заједнички систем одбране него развијати самостални систем.Заштита ВАП-а је најбољи примјер.
Ризици постоје и они се огледају највише у ризику да неки наш представник у НАТО мисијама погине.Као и терористички напади, које са обзиром на значај Црне Горе можемо скоро искључити.
Видите ја нисам одушељен овим решењем али је оно за сад најбоље.
Има логике у иницијативи да се укине војска, али је оно нереално с обзиром на то гдје се налазимо, какви смо ми дивљаци и поред каквих дивљака живимо.
П.С.
Онима који предлажу да уђемо у савез на челу са Русијом (под условом да нас Руси приме)препоручио бих да поново погледају карту Европе.
Иначе јако ми је занимиљиво то што су главни букачи против чланства углавном чланови НОВЕ са портала ин4с, онај Гојко бјеше као и Предрагов ухати мали, Кнежевић.Освједочени антицрногорци и мрзитељи Црне Горе.Паметноме довољно.
Last edited by BAR; 26-01-14 at 18:34.
Црногорце је одржало црногорско срце.
Bookmarks