View Poll Results: Da li u NATO

Voters
437. You may not vote on this poll
  • Da

185 42.33%
  • Ne

252 57.67%
Page 33 of 199 FirstFirst ... 232930313233343536374383133 ... LastLast
Results 801 to 825 of 4975

Thread: Da li u NATO

Thanks Thanks Given 
    776
    Thanks Thanks Received 
    128
    Thanked in
    67 Posts

Jos kad bi se znalo da je bratska Grcka prva bacila bombe na Beograd..

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    1
    Thanked in
    1 Post

GW,

Već sam objasnio više puta... Za mene to čak nije ni racionalno pitanje. To je pitanje pripadanja jednoj porodici. A kada branite vlastitu porodicu ne pravite (valjda) cost/benefit analizu? Mislite li da su se prve članice NATO okupile praveći cost/benefit analizu? Gluposti? Osjećali su da njihova civilizacija, demokratija, kultura i uopšte njihov način života, mogu biti ugroženi od opasnosti totalitarnih ideologija koje su se ili bi se mogle pojavljivati unutar naroda Istoka koji se nalaze na nižem civilizacijskom stupnju od njih.

NATO je odbrambena barijera nalik onoj kojom su svojevremeno od Crnog mora do Hadrijanovog zida rimske legije branile civilizaciju Rimske imperije od upada varvarskih naroda. Sad će neko reći - pa to su Rimljani branili sami sebe. Od 70. godine n.e. vojska Rimske Imperije sastojala se i od legija sastavljenih od neitaličkih naroda koji su se u međuvremenu čvrsto vezali za Rim i njegovu kulturu. Od cara Karakale i 212. n.e. ove legije neitaličkih naroda činile su većinu u vojsci Starog Rim-a. Ali, da bi to ljudi znali potrebno je ići u školu i učiti. To se na Pink-u ne može saznati.

Ukratko, ovo su neki moji stavovi o tome izneseni još poodavno...

Quote Originally Posted by El Re april 2008 View Post
    Evo ću i ja, ovako URBI ET ORBI, da izrazim moj skromni stav "glede" NATO-a...
    Moram da priznam da iako nijesam sklon savezima koji za svrhu imaju ujedinjavanje oružja i tehnike, odavno sam shvatio da će ratovi nestati tek kad nestane čovjeka. Moj voljeni malešni i (u globalnim okvirima) teško uočljivi narod i moja mala (velika) domovina, potpuno su beznačajni iz ugla interesa velike Alijanse kakav je NATO.
    Niti je NATO blok Sila Osovine, niti je CG Kraljevina Jugoslavija pa da sad mi s pozicija veličine teritorije i strateškog položaja vijetamo i razvlačimo unedogled 'oćemo li ili ne u taj Savez, pa da još ovi unutar njega sa nestrpljenjem i nervozom očekuju odgovor što smo odlučili. Mislim,..ne zanosimo se...
    Gledao sam juče na RTCG prilog sa samita NATO u Bukureštu đe naš inoministar Roćen poput uspaljene tinejdžerke nekulturno vuče za sako Buša (inače najgoreg predsjednika SAD otkad postoje) i moli ga da mahne u kameru gledaocima iz CG! Ovaj se nevoljko naceri udaljenoj kameri i zamlatara šakom. Kad je Roćen pokušao da još koju razmijeni sa njim, ovaj ga u stilu "miči mi se dosado" ostavi da mu gleda u leđa i produži dalje. Ovo je po meni najbolja slika koliko NATO haje 'oćel doć tu i Crnogorci.
    Mi smo jedan od nekoliko razmaženih ex-YU naroda kojima je komunistička vlast 50 godina drvila koliko smo značajni za vojne blokove i mi i dalje mislimo da je Berlinski zid na istom mjestu i neko treba da nam se udvara da bi mi uz fanfare ušli i sjeli u pročelje.
    Ono što smo skloni u našoj dementnoj prirodi da zaboravljamo jeste
    1. da nijedna članica EU sa evropskog istoka nije to postala a da prethodno nije postala članica NATO! Kada se to zna onda ova dilema postaje vještačka.
    2. koliko god to neke pacifiste iritiralo, ali opstanak naše države nije ni izbliza tako osiguran koliko mi to volimo da mislimo.

Ima jasnih znakova da se baš svi naši susjedi i ne mire baš tako oduševljeno novom kartom sa granicama država u regionu i tražiće svoju šansu u budućim trgovinama velikih. Koliko vas misli da mala i "nesvrstana" Crna Gora, koja je NATO-u odlučno rekla "NE", ne može postati više nego zgodan kusur neke takve trgovine?
    Pa zaBoga, koliko vas zaista misli da bi smo mi bili nezavisni, da vlade zemalja članica NATO nijesu dale zeleno svijetlo?
    Ja čak mislim da mi kao narod isključivo NATO-u dugujemo (US 6. flota,SFOR i NATO snage u AL) što Milošević nije izveo intervenciju u CG, a zauzvrat pokazujemo nepristojnu nezahvalnost svrstavajući se protiv Saveza. Ili neko misli da se Milošević i njegova tenkovska mašinerija uplašila crnogorskog MUP-a? Sjeća li se iko više one Momirove (iz 1999.) "ili će se potčiniti (vojsci i Beogradu) ili ih neće biti!" upoređujući crnogorsku policiju sa bizama i bizinima. O tome, zasad toliko...
    Koliko god taj Savez bio kontroverzan po svojoj formi i suštini, on je do danas najsigurniji čuvar vrijednosti zapadne civilizacije kojoj i mi (valjda?)želimo da pripadamo. Ili ćemo satirati ovu državu i saveznike unedogled tražiti po pustarama Azije kulturno i mentatlitetski se prepoznajući tamo.
    Tj., dok i konačno ne razljutimo Gospoda i isti zaključi da je ovoj državi i previše pružao prilika, te da je vrijeme da okonča njeno nepotrebno postojanje.
    Hvala
    Last edited by El Re; 26-01-14 at 15:17.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    1
    Thanked in
    1 Post

Quote Originally Posted by mok4 View Post
    Najgori moguci osjecaj sam tada dozivio.
    Druga stvar, i dan danas se osjecaju posledice svog onog uzasa.Obratite samo paznju koliko je ljudi oboljelo od onih najgorih bolesti zadnjih godina.Mislite li da je to slucajno?
    Da ne pominjem mrtve, nase drzavljane, nasu djecu koji su direktno ubijeni i iskasapljeni od tih vasih sa kojima bi sad da se druzite.
    Po meni, svaki pojedinac koji je za tu uzasnu organizaciju je nista drugo nego SAUČESNIK u ubijanju svog naroda.Vi ih nosite na dusi, i neka vam je prosto.
    Tipično razmišljanje za jednog domaćeg Srbina... Blago zemlji s vama... Ne nego su vas trebali puštiti da žurku privedete kraju i napravite jedno par stotina masovnih grobnica po Kosovu, kao što ste po Bosni. Koliko je intervencija bila opravdana najbolje govori to da su, u želji da zametu trag, na stotine i stotine leševa Albanaca Miloševićeve krvave jedinice transportovale u Srbiju, bacali ih u Perućko jezero ili zakapali u masovne grobnice po Batajnici (na samo par km od centra Beograda), a evo sad otkrivamo i masovne grobnice Albanaca po zatvorenim rudnicima u okolini Raške. Pa da mi neko kaže kako intervencija nije bila opravdana... More trebali su vas zgazit ko Njemačku 1945., i onda denacifikovat narednih nekoliko decenija...
    Last edited by El Re; 26-01-14 at 15:28.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    2
    Thanked in
    1 Post

Quote Originally Posted by El Re View Post
    Tipično razmišljanje za jednog domaćeg Srbina... Blago zemlji s vama...
    Okle ti mozes da znas sta sam ja? Ako sam protiv NATO-a onda sam vjerovatno Srbin jel? Smijesan si.
    Blago tebi sa takvim rasudjivanjem i štokholmskim sindromom.
    Ad astra.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    1
    Thanked in
    1 Post

Okle ti mozes da znas sta sam ja? Ako sam protiv NATO-a onda sam vjerovatno Srbin jel? Smijesan si.
    Blago tebi sa takvim rasudjivanjem i štokholmskim sindromom.

Šta ću, za vas Srbe sam Gajgerov brojač... Samo za razliku od tebe takvog više cijenim uvažene forumaše koji se svog srpskog nacionalnog osjećanja ne stide. Ko recimo Stradivari, nikšićani24 ili MonterO... Ovi koji se služe mimikrijom zaslužuju samo da im ljudi postove preskaču...

Thanks Thanks Given 
    1,039
    Thanks Thanks Received 
    4,134
    Thanked in
    2,330 Posts

Разлози за НАТО:

Quote Originally Posted by BAR View Post
    Ја бих волио да будемо Израел на Балкану и да нас боли она ствар и за НАТО и за Русију...али то је немогуће.Мало се разумијем у систем одбране и сматрам да су Црној Гори највећи безбједоносни изазов природне катаклизме (земљотрес...пу, пу).Сматрам да на такве појаве у Европи најбоље можемо да одговоримо ако смо дио заједничког безбједносног штита, а то није ЕУ, барем не за сад, него НАТО.
    Чланством у НАТО-у Црна Гора диже свој политичко-економски статус.Неупоредиво се поправља стратешки положај земље, укључујемо се у свјетску политичку ријеку из које можемо понекад "обрнут који рукавац на нашу воденицу".
    Најважнији су економски бенефити.Први је повећање кредитног рејтинга земље и смањивање каматних стопа, а други је масовно повећање инвестиција. (То се није десило у значајнијој мјери у Хрватској због кризе).
    И има један још, а то је смањивање утицаја једне (а и још једне) братске земље у ЦГ.За дивно чудо, партије које су против уласка у НАТО, управо заступају интересе те братске земље.
    О бенефитима система одбране не треба говорити, јер се показало да је неупоредиво јефтиније развијати заједнички систем одбране него развијати самостални систем.Заштита ВАП-а је најбољи примјер.
    Ризици постоје и они се огледају највише у ризику да неки наш представник у НАТО мисијама погине.Као и терористички напади, које са обзиром на значај Црне Горе можемо скоро искључити.
    Видите ја нисам одушељен овим решењем али је оно за сад најбоље.
    Има логике у иницијативи да се укине војска, али је оно нереално с обзиром на то гдје се налазимо, какви смо ми дивљаци и поред каквих дивљака живимо.
    П.С.
    Онима који предлажу да уђемо у савез на челу са Русијом (под условом да нас Руси приме)препоручио бих да поново погледају карту Европе.

Иначе јако ми је занимиљиво то што су главни букачи против чланства углавном чланови НОВЕ са портала ин4с, онај Гојко бјеше као и Предрагов ухати мали, Кнежевић.Освједочени антицрногорци и мрзитељи Црне Горе.Паметноме довољно.
    Last edited by BAR; 26-01-14 at 18:34.
    Црногорце је одржало црногорско срце.

Thanks Thanks Given 
    895
    Thanks Thanks Received 
    1,317
    Thanked in
    694 Posts

Računica je onda jasna KO JE PROTIV NATO PAKTA TAJ JE PROTIV CRNE GORE!
    Taj je znači ocvjedočeni anticrnogorac i mrzitelj Crne Gore.
    To je taj silni demokratski kapacitet

Thanks Thanks Given 
    1,039
    Thanks Thanks Received 
    4,134
    Thanked in
    2,330 Posts

Quote Originally Posted by kurogane View Post
    Računica je onda jasna KO JE PROTIV NATO PAKTA TAJ JE PROTIV CRNE GORE!
    Taj je znači ocvjedočeni anticrnogorac i mrzitelj Crne Gore.
    To je taj silni demokratski kapacitet
    Свако ко барата са правим информацијама и има мало боље опште образовање може да закључи да је чланство у НАТО веома корисно за ЦГ.

Значи ако си против НАТО-а или
    1.немаш праве информације, не познајеш свјетска кретања и пратиш неко генерално квазимишљење да НАТО не треба ЦГ,
    2.или си онај који зна све чињенице али намјерно пласира дезинформације зарад остварења својих планова, као Гојко Раичевић и Ухати Мали.

А и нису само они.Ево видимо да и разни Крути и Муфти показују своје амбиције и претензије.
    Last edited by BAR; 26-01-14 at 19:01.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    5
    Thanked in
    3 Posts

A ti budi drug pa nabroji neke druge koje bi nas sve zamislile... Možda vrijednosti Rusije? Arapskog svijeta? Kine ili možda Indije??... Srce vama plače za Osmanlijama, sva je prilika...
    Ideja ima i van NATO i onoga što ti zoveš azijatlukom.
    ★

Thanks Thanks Given 
    206
    Thanks Thanks Received 
    1,938
    Thanked in
    784 Posts

Quote Originally Posted by BAR View Post
    Свако ко барата са правим информацијама и има мало боље опште образовање може да закључи да је чланство у НАТО веома корисно за ЦГ.

Значи ако си против НАТО-а или
    1.немаш праве информације, не познајеш свјетска кретања и пратиш неко генерално квазимишљење да НАТО не треба ЦГ,
    2.или си онај који зна све чињенице али намјерно пласира дезинформације зарад остварења својих планова, као Гојко Раичевић и Ухати Мали.

А и нису само они.Ево видимо да и разни Крути и Муфти показују своје амбиције и претензије.
    Evo ovako drug. Posto ja smatram sebe pravim Crnogorcem, iz Crnogorske kuce i Crnogorske krvi. Prezime mi je starije od datuma kad je Amerika pronadjena. Jel ja nijesam pravi Crnogorac ako me do sada jos niko nije ubijedio da gledam pozitivno u ulazak CG u NATO ?

Jel bio mogao ti da budes ljubazan pa da mi konkretno objasnis u brojkama i djelima sta cemo mi to dobiti ako udjemo u NATO. Nova radna mjesta? Nove investicije? Nove vizne olaksice? Sta god ti padne na pamet, ali mi konkretno reci dobicemo to i to. A ne "prave zapadne vrijednosti", "integracije u evroatlanski pakt", "priblizavanje zapadu". To su sve price za malu djecu, istu tu pricu DPS prica zadnje 25 godina. Nego fino mi reci to i to i to. I onda cu ja da kazem evo skidam kapu druze, poptpuno podrzavam ulazak ove male zemlje koja je potpuno beznacajna za medjunarodnu politiku u NATO.

Opet evo ja nisam Srbenda i volim svoju zemlju vise od svega. Hocete li i meni da kazete da sam Osmanlija ili azijat ili nesto tako ?

Molim objasnite se.

P.S.

@El Re ja i dalje smatram da su vece sanse da neki militantni islamista izvrsi neki napad na CG(eno sinoc je u presevu vehabija izresetao policajca pa su ga morali ubiti) nego da NE Krsko explodira
    One Ring to Rule them all...

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Quote Originally Posted by Gandalf_White View Post
    Evo ovako drug. Posto ja smatram sebe pravim Crnogorcem, iz Crnogorske kuce i Crnogorske krvi. Prezime mi je starije od datuma kad je Amerika pronadjena. Jel ja nijesam pravi Crnogorac ako me do sada jos niko nije ubijedio da gledam pozitivno u ulazak CG u NATO ?

Jel bio mogao ti da budes ljubazan pa da mi konkretno objasnis u brojkama i djelima sta cemo mi to dobiti ako udjemo u NATO. Nova radna mjesta? Nove investicije? Nove vizne olaksice? Sta god ti padne na pamet, ali mi konkretno reci dobicemo to i to. A ne "prave zapadne vrijednosti", "integracije u evroatlanski pakt", "priblizavanje zapadu". To su sve price za malu djecu, istu tu pricu DPS prica zadnje 25 godina. Nego fino mi reci to i to i to. I onda cu ja da kazem evo skidam kapu druze, poptpuno podrzavam ulazak ove male zemlje koja je potpuno beznacajna za medjunarodnu politiku u NATO.

Opet evo ja nisam Srbenda i volim svoju zemlju vise od svega. Hocete li i meni da kazete da sam Osmanlija ili azijat ili nesto tako ?

Molim objasnite se.

P.S.

@El Re ja i dalje smatram da su vece sanse da neki militantni islamista izvrsi neki napad na CG(eno sinoc je u presevu vehabija izresetao policajca pa su ga morali ubiti) nego da NE Krsko explodira
    Da ti ja objasnim prije nego sto te razni, hmmmm, militantni elementi dezinformisu svojim kontroverznim ideologijama:

Dobijamo unapredjenje, usavrsavanje i rasporedjivanje nase vojske i mornarice, bolji bezbjednosni okvir, i daleko najvaznije, zastitu vazdusnog prostora, kao i potencijalno bolje mogucnosti za nase vojnike po pitanju karijere

Thanks Thanks Given 
    895
    Thanks Thanks Received 
    1,317
    Thanked in
    694 Posts

Quote Originally Posted by Shamrock View Post
    Da ti ja objasnim prije nego sto te razni, hmmmm, militantni elementi dezinformisu svojim kontroverznim ideologijama:

Dobijamo unapredjenje, usavrsavanje i rasporedjivanje nase vojske i mornarice, bolji bezbjednosni okvir, i daleko najvaznije, zastitu vazdusnog prostora, kao i potencijalno bolje mogucnosti za nase vojnike po pitanju karijere
    Možemo li ipak čuti i šta dajemo ili sve ove pobrojane stvari nama NATO obezbeđuje što nas voli ?
    Pa kad bi stvari bile takve kao što ih predstavljaju NATOljubci ko bi bio lud da ne podrži člastvo u takvom savezu?
    Uostalom mi smo odavno dio tog pakta te prema tome ne vidim potrebu da se vježbamo ovđe u kvazidiskusiji oko teme koja je već odavno raspravljena i u fazi realizovanog je već.
    Zaista je zanimljiva pojava da NATO i Vlada CG godinama plaćaju raznorazne propagatore i projekte koji imaju za cilj da ubijede građanstvo i birače u neku tako očiglednu stvar kao što je blaženstvo članstva u NATO paktu.
    Cinik bi rekao da ili su građani CG retardirani ili to baš i nije idila kakva se ovđe predstavlja ?

Thanks Thanks Given 
    1,039
    Thanks Thanks Received 
    4,134
    Thanked in
    2,330 Posts

Quote Originally Posted by Gandalf_White View Post

Molim objasnite se.

P.S.

Поставио си право питање.И веома ми је драго што питаш.
    ЦГ ће имати корист и на безбједоносном и на економском пољу.
    Користи на безбједоносном пољу:

Живимо у нестабилном региону гдје се сваких 20-40 година деси рат.Посљедњи рат као и онај прије њега, није умирио етничке сукобе већ су они само тренутно замрли.Ако погледамо етничку карту Западног Балкана можемо закључити да ту још ништа није готово и да итекако још постоји конфликтних зона и материјала за горење.
    Црна Гора се налази скоро у епицентру тих потенцијалних сукоба, има све етничке групе на западном балкану, па би преливање потенцијалних сукоба на Црну Гору било врло извјесно.Црна Гора би у таквом стању завшила као 1941:
    Улцињ, источни Санџак, Тузи, је прикључен Албанији, Бока Италији, а све остало осим Бара, Цетиња, дјелова Подгорице и Никшића је завршило у рукама четника. Данас би Италијане замјенили Хрвати, а Четнике Срби.

Црна Гора има двије могућности да спријечи такво преливање:

Прва је да повећа буџет за војску и полицију са садашњих 120 милиона на барем 450 милиона годишње, да уведе обавезни војни рок и да проба да се тиме супростави ризику.Да подсјетим да је буџет за ову годину око 1500 милиона па би за одбрану одвајали 30% као у доба СФРЈ.
    Ових 450 милиона годишње је груба процјена трошкова одржавања 8.000 официра и војника на служењу војног рока + 5-6 хиљада полицајаца, уз улагање у системе ПВО, обнову и одржавање Ратне Морнарице, обнову и одржавање Ратног ваздухопловства, клипна и млазна авијација, занављање и оспособљавање ратних резерви у што спада оружије, опрема, гориво, храна.
    Чак и да сјутра почнемо да сипамо паре не би имали оспособљен систем још барем деценију.Овај систем би ја итекако волио да можемо да имамо, али ми тих пара немамо.Што је најгоре овај систем нам не гарантује сигурну одбрану је ЦГ не може мобилизовати довољан број људи да парира (мах 50.000 војника), иако може задати врло опасан убод као стршљен.

Друга могућност је да се учлани у НАТО.Мислиш да би Крутију падало на памет да помјера гранично камење једне НАТО земље?
    Учлањењем у НАТО задржавамо постојећа улагања у војску и полицију око 7-8% буџета што реално можемо да изфинансирамо.Једино што би у НАТО могло да кошта је заштита ВАП-а (ваздушног простора) још око 20 милона мах и учешће у мисијама око 3 милона.
    Имамо приступ мисијама, у чију исправност не желим да улазим јер су то ствари великих сила, и могућност да у стварним ратним условима усавршавамо наше ПРОФЕСИОНАЛНЕ официре и војнике за посао који треба да раде.Као и до сад одлазак би био добро плаћен и добровољан.
    Као чланица НАТО-а ЦГ има суверено право да одбије да учествује у свим мисијама офанзивног карактера.

ЦГ у НАТО сједи са највећим силама и свјетским економијама за истим столом.Стандарде тих земаља Русија и Кина неће достићи барем за још много деценија.

Што би Вук Драшковић рекао, боље за столом него на менију.

Базе у ЦГ се неће отварати јер је НАТО помјерио примарну линију одбране у Бугарску, Румунију, Мађарску, Пољску и Балтик.
    А и ЦГ може да одбије захтјев за отварањем базе.

Волио бих да имам времена да ти детаљније објасним још неке ствари.Цифре сам извукао на основу Словеначког и Хрватског примјера, као и на основу кретања цијена оружја на свјетским тржиштима.

Економија:

Ту стварно мање знам али ти могу навести примјер Румуније и Бугарске у којима су стране директне инвестиције порасле за прву годину чланства у НАТО за 166% односно 47%.У Румунији је БДП растао за годину дана 3.3% а у Бугарској преко 6%.

Хрватска додуше није имала толики ефекат јер је ушла у јеку кризе.

Ово је и јединствена шанса да у примарне и скеундарне привредне дјелатности (производња, индустрија и пољопривреда) у ЦГ коначно добијемо прави западни капитал, а не ове тајкунско-мафијашке варијанте.

Што се руског капитала тиче мислим да се неће много смањити њихове инвестиције.Нису ни они глупи.
    Last edited by BAR; 27-01-14 at 05:33.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Quote Originally Posted by kurogane View Post
    Možemo li ipak čuti i šta dajemo ili sve ove pobrojane stvari nama NATO obezbeđuje što nas voli ?
    Pa kad bi stvari bile takve kao što ih predstavljaju NATOljubci ko bi bio lud da ne podrži člastvo u takvom savezu?
    Uostalom mi smo odavno dio tog pakta te prema tome ne vidim potrebu da se vježbamo ovđe u kvazidiskusiji oko teme koja je već odavno raspravljena i u fazi realizovanog je već.
    Zaista je zanimljiva pojava da NATO i Vlada CG godinama plaćaju raznorazne propagatore i projekte koji imaju za cilj da ubijede građanstvo i birače u neku tako očiglednu stvar kao što je blaženstvo članstva u NATO paktu.
    Cinik bi rekao da ili su građani CG retardirani ili to baš i nije idila kakva se ovđe predstavlja ?
    Stvari su vrlo jednostave. Crna Gora ima 3000 vojnika, odnedavno valjda i 1500. No ajde da zanemarimo brojke koje su sekundarne: Ti vojnici nemaju podršku iz vazduha, nemaju podršku sa mora, nemaju podršku kakvih drugih oružja koje mogu pomoći na taktičkom nivou (rakete na navođenje, dronovi, pa čak i obična oklopna vozila). Dakle govorimo o 1500 prašinara. Svoj vazdušni prostor ne kontrolišemo.

U bezbjednosnoj procjeni ne može da postoji stavka "ma neće se ođe ništa desit". To je neozbiljno. Dakle ukoliko u neko dogledno vrijeme Vlada CG nije sposobna sama da ostvari minimum uslova za tako nešto, onda neka ostvari uz pomoć saveznika.

Tu dolazimo i do objašnjenja zašto Švajcarska Austrija i slične zemlje nisu u NATO. Pa jer oni bez problema mogu da isfinansiraju odbrambenu politiku koja će da pokrije potencijalne rizike u njihovom neposrednom okruženju. Šta više, imaju potpuno moderne, fleksibilne i organizovane oružane snage. Šveđani su čak proizveli i svoje sopstvene lovce četvrte generacije. Dakle nemojmo da se stavljamo u taj koš.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Obavezni vojni rok?! Miči gomna.

Thanks Thanks Given 
    2
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Dovoljno mi je da se vratim nekoliko godina unazad u svoju najljepsu mladost i sjetim onog groznog osjecaja kad su nas bombardovali ti isti sa kojima bi vi sad da se druzite.
    Najgori moguci osjecaj sam tada dozivio.
    Ne mogu odoljet a da ne pitam za opis osjećaja '91 - '95 jer je povezano jedno s drugim? Je li bilo lakše? Možda prijatnije jer je neprijatelj bio slabiji? Koga si doživljavao kao neprijatelja a s kim si se družio? Ovo su standardna pitanja koja mi navru i koja postavim kad čujem o zgražanju nad intervencijom "zle NATO soldateske".

Inače, ja sam vrlo za ulazak u NATO jer nisam još čuo smislenu alternativu (mislim na ozbiljne opcije, ne lupetanja).
    Protiv samog NATO-a imam jako puno argumenata i jedva čekam dan kad ćemo postati član - od tog dana sam žestok protivnik saveza.

Thanks Thanks Given 
    206
    Thanks Thanks Received 
    1,938
    Thanked in
    784 Posts

Quote Originally Posted by logoff View Post
    Ne mogu odoljet a da ne pitam za opis osjećaja '91 - '95 jer je povezano jedno s drugim? Je li bilo lakše? Možda prijatnije jer je neprijatelj bio slabiji? Koga si doživljavao kao neprijatelja a s kim si se družio? Ovo su standardna pitanja koja mi navru i koja postavim kad čujem o zgražanju nad intervencijom "zle NATO soldateske".

Inače, ja sam vrlo za ulazak u NATO jer nisam još čuo smislenu alternativu (mislim na ozbiljne opcije, ne lupetanja).
    Protiv samog NATO-a imam jako puno argumenata i jedva čekam dan kad ćemo postati član - od tog dana sam žestok protivnik saveza.
    Mozemo li dobiti koji Vas argument?

Hvala
    One Ring to Rule them all...

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    1
    Thanked in
    1 Post

Lijepo je biti mlad i... vjerovati u bajke...
    Vaši motivi nijesu bitni. Bitno je samo da se vi pravilno opredjeljujete. Ostalo će te shvatiti s godinama...

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    2
    Thanked in
    1 Post

Isto tako, grozan osjecaj.Manje mi je ostao u sjecanju ali grozio sam se i grozim i dan danas zlodjelima i s jedne i druge strane, bratoubilacki rat - neponovio se nikad.
    Za mene licno tada kao i sad nije bilo neprijatelja.Svi smo isti, ljudi od krvi i mesa.Ne mogu da napadam nekoga zato sto hoce da se odvoji i osamostali.Ako mislis da je tako bolje, srecno ti bilo.Za mene si i dalje brat.
    Druzio sam se sa svojima kuci, u Crnu Goru dje mi je i mjesto bilo.

I ne mozes da povezujes jedno i drugo nikako, jer 99tih godina tebi niko direktno nije prijetio, bar ne u Crnu Goru.
    Po svim ovim tvojim pitanjima zakljucujem da smatras da je sav onaj nevini narod trebao i morao da izgine zbog nekog viseg cilja i da bi ti opet tako uradio, zrtvovao nevine ljude i civile...
    Po tebi je nato "Milosrdni Andjeo" u svakom smislu...

Vidis ja ne mislim tako.
    Ad astra.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Vaši motivi nijesu bitni. Bitno je samo da se vi pravilno opredjeljujete. Ostalo će te shvatiti s godinama...

Odavno zlocudniji post nijesam vidio...

Thanks Thanks Given 
    2
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Nema "mojih" argumenata. Svi su javni i sve se odavno zna. NATO je vrlo organizovana institucija, u kojoj se pridržavaju svojih pravila, koja sobom nosi prilično kvalitetno društvo (naravno, ne mislim na operativce generale nego na one čije interese štite) i ako smo s njima nijesmo na ulici prepušteni sami sebi i sitnom dilanju, đe nas svako može klepit po ušima kad mu se ćefne. Donosi određenu stabilnost i ponešto košta, ali zapadne institucije koštaju manje nego domaći promašaji. Da ne pričamo o dostupnosti vrhunske tehnologije u nekim oblastima.
    S druge strane to je vojna alijansa, namjenjena ratovanju, sila koja čak i po USA može dirnut u civilne stvari. Vidim da se ne sviđa mnogima po Evropi ali nisu smislili ništa pametnije a održivo. U još puno stvari ideja vojne alijanse se suprotstavlja demilitarizaciji i full civilnom društvu koje bi meni najviše pasovalo ali znam da je to bajka. Pa kad saberem pluseve s jedne i minuse s druge strane dođe da sam za ulazak. A da sam generalno protiv takvih vojnih saveza to ostaje konstanta. Protiv Varšavskog pakta bih bio 10 puta više, npr.

Nisu mi argumenti da sam se neko ružno osjećao kad je bilo bombardovanje. Kad su mnogi voljeli JNA 80-tih ja sam znao da je to vojska namijenjena primjeni (pa i brutalne) sile (pa i prema civilima ako zatreba) i nisam ih volio, iako mogu poštovati disciplinovanu i efikasnu silu (vojsku, policiju, privatno obezbjeđenje). Isto tako, nije argument da zbog EU moramo u NATO. Može pošteno da se kaže i ne želim NATO ali hoću EU i da se radi na tome, malo je teže ali može se. Isto tako postavljanje NATO pitanja kao identitetskog (oh, ne, još jednog) mislim da je pogrešno, ne treba nam to. Radi se o racionalnim razlozima koliko god oni bili opširni i disperzirani.

Pardon, ne vidjeh post prije.

El Re, hvala na podmlađivanju, ako ne po godinama izgleda da sam bar u pamet mlad Nekad i to dobro dođe.
    Last edited by logoff; 26-01-14 at 23:27. Reason: previd ranijeg odgovora

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Kao ono da je Turska zapadna civilizacija.

Isto tako, grozan osjecaj.Manje mi je ostao u sjecanju ali grozio sam se i grozim i dan danas zlodjelima i s jedne i druge strane, bratoubilacki rat - neponovio se nikad.
    Za mene licno tada kao i sad nije bilo neprijatelja.Svi smo isti, ljudi od krvi i mesa.Ne mogu da napadam nekoga zato sto hoce da se odvoji i osamostali.Ako mislis da je tako bolje, srecno ti bilo.Za mene si i dalje brat.

I ne mozes da povezujes jedno i drugo nikako, jer 99tih godina tebi niko direktno nije prijetio, bar ne u Crnu Goru.
    Po svim ovim tvojim pitanjima zakljucujem da smatras da je sav onaj nevini narod trebao i morao da izgine zbog nekog viseg cilja i da bi ti opet tako uradio, zrtvovao nevine ljude i civile...

Vidis ja ne mislim tako.
    Operacija se nije zvala "Milosrdni Anđeo" to je obična medijska izmišljotina. Pravo ime operacije je "Allied Force".

I ne raspravljaj se sa trolovima jer on samo čeka ko će da se odazove na to, a ti nemaš potrebe da se odazivaš jer opisanome ne pripadaš. Pamet u glavu

Kad su mnogi voljeli JNA 80-tih ja sam znao da je to vojska namijenjena primjeni (pa i brutalne) sile
    O ljudi moji... Ajde navedi jednu vojsku kojoj nije zadatak primjena sile.
    Last edited by Shamrock; 26-01-14 at 23:36.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    2
    Thanked in
    1 Post

I cudno je sto mnogi, onog koji protiv nato-a odmah okarakterisu i unaprijed osude kao srbina, kao cetnika, kao nekog ko razmislja srpski i odmah mu prikace tu etiketu zeleci tako da se pred drugima opravdaju.
    Jer po njima su samo srbi protiv nato-a, crnogorac to ne moze nikako biti.To im je neshvatljivo.
    Ispada da onaj koji je protiv automatski postaje izdajica svoga naroda i Crne Gore.To su te podjele koje vlast godinama gura medju narod.Uspjeli su i sto se tice ovog pitanja.

Thanks Thanks Given 
    2
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Vidis ja ne mislim tako.
    Znao sam da će ovakvo 'pakovanje istorije' preživjet i ostat dominantno ovdje (region) nakon prvih par dana bombardovanja.
    Hvala na odgovoru, u svakom slučaju.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

I cudno je sto mnogi, onog koji protiv nato-a odmah okarakterisu i unaprijed osude kao srbina, kao cetnika, kao nekog ko razmislja srpski i odmah mu prikace tu etiketu zeleci tako da se pred drugima opravdaju.
    Jer po njima su samo srbi protiv nato-a, crnogorac to ne moze nikako biti.To im je neshvatljivo.
    Ispada da onaj koji je protiv automatski postaje izdajica svoga naroda i Crne Gore.To su te podjele koje vlast godinama gura medju narod.Uspjeli su i sto se tice ovog pitanja.
    Prije svega, to nije stav mnogih, nego stav šačice internet ratnika koji se ovdje sastaju. Fala bogu pa smo ljudi koji se kreću, informišu, ne stide se da u javnosti saopšte svoje mišljenje i stav, i samim tim, da njima samima stavovi i mišljenja budu povjereni.

Sa druge strane, ovdje imamo šačicu malicioznih nacionalista koji ono što ovdje govore nikada ne bi izrekli u javnosti. No to je dublja patologija.

Nema što da se sjekiraš, vjeruj mi da većina ljudi srećom, i dalje normalno razmišlja i rezonuje, i ne pečatira svoje sugrađane kao da su kakva telad za klanje a ne ljudi sa dostojanstvom i integritetom, a ova šačica ideologa neka te ne zbunjuje

Page 33 of 199 FirstFirst ... 232930313233343536374383133 ... LastLast

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)