Pozdrav! Ima li neko da radi ili može uradit neki Atest za folije na auto ili navest ih kao fabrički zatamnjena stakla? Ili kolko bi to koštalo na Mašinski ako ima neko informaciju,pošto rekoše da je zabranjeno još uvjek i mora se imat atest.
Pozdrav! Ima li neko da radi ili može uradit neki Atest za folije na auto ili navest ih kao fabrički zatamnjena stakla? Ili kolko bi to koštalo na Mašinski ako ima neko informaciju,pošto rekoše da je zabranjeno još uvjek i mora se imat atest.
Postoji dokument koji se zove ,,Strategija razvoja državnih puteva'' i na www.gov.me to može da skine ko hoće. Da ne bude da izvlačim iz konteksta, koga interesuje neka pročita sve, a ja izdvajam par djelova:
,, ... biće neophodno implementacijom Strategije razvoja i održavanja državnih puteva, stvoriti
uslove kojima će se obezbijediti:
- siguran i bezbjedan saobraćaj, u prvom redu, putem kvalitetne saobraćajne
infrastrukture, bez slabih mjesta, čime će se spriječiti nastanak saobraćajnih nezgoda
i stradanja u saobraćaju; ...''
,, ... Dužina crnogorske putne mreže iznosi 6.848 km, od čega 884 km čine magistralni putevi,
964 km regionalni putevi , dok su lokalni putevi oko 5000 km. Od ukupno 1.848 km
magistralnih i regionalnih puteva asfaltirano je 92%. U okviru ukupne putne mreže postoji
312 mostova i 136 tunela, što je posljedica u saobraćajnom smislu, vrlo nepovoljnog reljefa. ...''
,,... Magistralne i regionalne puteve, kao i ukupnu mrežu puteva u Crnoj Gori, karakteriše neujednačenost ukupnog stanja izgradjenosti i kvaliteta, kao posljedica različitih perioda
izgradnje, primjene tehnologije gradjenja i specifičnosti geoloških i morfoloških karakteristika
terena.
Izgradnja savremenih puteva u Crnoj Gori počela je izgradnjom Jadranske magistrale
primjenom važečih tehničkih propisa u vrijeme građenja (standard od 3000 bruto tona na dan
– za srednje težak saobraćaj), međutim dinamičan rast saobraćaja poslije njegove izgradnje,
koji je već krajem 70-tih godina na više dionica uvećan i do 100% od očekivanog, kao i
povećanje učešća teških vozila, ubrzale su njegovu amortizaciju. Pored navedenog propusnu
moć puta i sigurnost saobraćaja umanjuje i jako urbanizovano područje kroz koje prolazi, zbog
čega je realizacijom programa rješavanja uskih grla – obilaznicama i saobraćajnim trakama za
sporu vožnju, bilo neophodno rasteretiti saobraćaj ovim putnim pravcem, imajući u vidu da se
on otežano odvija, posebno tokom turističke sezone. ...''
,,... još uvijek postoji potreba da se rekonstrukcijom
pojedinih dionica puteva (posebno onih ranije izgradjenih) poboljša njihovo stanje,
sigurnost saobraćanja i podigne nivo saobraćajnih usluga. Prednje je potrebno imati u
vidu zbog starosti pojedinih puteva (Jadranski put dovršen 1971 god.), kao i iz razloga
što su isti po svim parametrima projektovani za manje saobraćajno opterećenje ukupno i
po ukupnoj težini saobraćajnih jedinica. Takodje, činjenično je stanje da najveći broj
regionalnih puteva karakterišu još uvijek skromni elementi puteva, oštre krivine i
serpentine, veliki usponi, nedovoljna širina, te da će njihovom rekonstrukcijom u
narednom periodu iste biti potrebno proširiti, ojačati kolovoznu konstrukciju i opremiti
savremenom putnom opremom i saobraćajnom signalizacijom. ...''
,,...Indetifikovani problemi u segmentu održavanje državnih puteva proizilaze iz nepovoljnog
reljefa; akumuliranih problema u održavanju i postojanju slabih mjesta (nedovršene kosine,
nedovršeni mostovi, veliki procenat puteva sa zabranom preticanja, veliki procenat puteva
koji prolaze kroz centre gradova) na putnoj mreži, nedostatka baze podataka vezanih za
putnu infrastrukturu i još uvijek nedovoljno formiran model upravljanja putevima i putnim
pojasom, uzurpacije putnog zemljišta kojom se ugrožava bezbjednost učesnika u
saobraćaju, nedovoljno precizno definisanog odnosa države i lokalnih zajednica vezano za
održavanje i upravljanje putevima u gradskim sredinama, nedostatka zdrave konkurencije
privrednih društava specijalizovanih za održavanje putne infrastrukture, izuzetno izražene
sezonske cikličnost u frekvenciji saobraćaja, odnosno povećane frekvencije saobraćaja u
turističkoj sezoni, komplikovanog zimskog održavanja s obzirom na relativno visoku mrežu
puteva i veliki broj prevoja i uspona u planinskim predjelima, te sa tim u vezi, veliki broj
složenih infrastrukturnih objekata koje je potrebno održavati (mostovi, tuneli, propusti) i
kratke građevinske sezone na putevima (nemogućnost rada u zimskim uslovima, kao i
uobičajeni režim prekidanja radova ljeti zbog početka turističke sezone i visokih frekvencija
saobraćaja). ...''
,,...Neophodno je nastaviti sa izgradnjom saobraćajnih traka za sporu vožnju (na većim
uzbrdicama i na dionicama sa većom frekvencijom saobraćaja), obilaznica na lokacijama
gdje postoje uska grla, kao i sa rekonstrukcijom infrastrukture kako bi se izbjegle
nestandardne krivine, smanjio procenat saobraćajnica sa zabranom preticanja i sl.; ...''
Sve je to lijepo, nadam se samo da ću to i dočekat da vidim
but if you wanna find hell with me, i can show you what it's like, till you're bleeding
Osjecao sam se kao bajku da citam, cus docekati aoooo
Sent from my Nexus 5 using Tapatalk 2
Sate sate sate
Gledao sam dokumentarac na natgeo gdje kaze da po kilometru autoputa izdvajaju nesto tipa 800 000e godisnje... realno, trebali bi da uvedu vinjetu za strance i s tim parama da investiraju jos vise u odrzavanje postojecih posto uopste nisu toliko bajni.... ipak je saobracaj ludilo tamo. Je li ziv M5, s njim bi valjalo poc na kakvi oktobarfest, sajam, ..ti fabija i ja damo po 350e za gorivo i putarine i da nam ih nije zao je l
cetvrtoga ne primamo jer ce onda lose da ide
Koga je gladni otac pravio, dovijeka ce gladan bit...
Ulažu sigurno, to je mozda neki prosjek kad se sabere XX kilometara autoputa, pa se to podijeli sa parama uloženim godišnje pa se dobija ta cifra, ali to sve zavisi od tranzita, sto vise auta prolazi, brze se haba asfalt pa mora da se češće presvlači, da se krpe rupe itd....
kako ste ga podjelili, tvoj do volana, a ovoga iza, ili lijeva strana tvoja desna ovoga :-)
tako nekako![]()
She is only here to annoy herself!
I od Srbije, bilivuj mi.
Da vidiš Beograd, sve rupa do rupe u blago rečeno užem dijelu grada ( Autokomanda) tj ekvivalent našem SA kod Lukoil-a . A "poznata" Vojvode Stepe (gdje sam ja sad) je bukvalno kao da je Marko Kraljević prošao njom, kada idem prema Slaviji skačem sa rupe na rupu.
Kada voziš iz CG do nekog grada u Srbiji bubrezi ti osjete da si prošao granicu.
Mogu postovat i slike.
Jedino što valja, a da sam vidio je novi most.
Ovo su fakti
To što mi nemamo petlje, qrce,palce je iz jednostavnog razloga što je PG u principu majušni grad
Last edited by Rakun; 10-12-13 at 02:24.
"Ja i dalje čekam da mi dokažeš da je Sunce kancerogeno.", Bugi
Ulice po Beogradu fakat jesu loše ali je putna infrastuktura Srbije bolja. Ne znam za tebe ali ja obično osjetim bolje puteve čim se dofatim Prijepolja i osjećaj u vožnji je bolji. Doduše i oni su primijenili sličnu filosofiju kao i mi u CG pa su korigovali masu dionica sa novim ograničenjima od 60km na sat đe se lako "pada". Ne treba zaboraviti ni činjenicu da u Srbiji makar imaju autoput. Makar mogu na njega izać da "produvaju ventile". Đe ja u osim do Nikšića i to malo dionice do tunela Sozina mogu nesmetano da udarim po gasu da dizela prodrmam? I do Nikšića nije sigurno jer presretač često nadgleda tu dionicu. Za CG je idealno imat auto od 1200 kubika, benzinca naravno jer nas propisi ograničavaju na 90% penzionerske vožnje.
Nikako se ne mogu složiti oko putne infrastrukture... Naši putevi su zahtjevniji, sa puno krivina i uspona, ali sami asfalt je u neuporedivo boljem stanju nego u Srbiji - tu se ograđujem na Ibarsku, i dio Vojvodine do Stare Pazove![]()
Što se tiče autoputeva u Srbiji, autoput ka Zagrebu je dobar, ali autoput Beograd -Novi Sad je užas živi...
A za drugi dio priče se mogu samo složiti![]()
Hhahaha e ako su gori putevi po Srbiji propalo se, ovo je dno dna u CG.
A ne mogu da vjerujem da su stavili lezeci na bulevar pored Dakica
Vrlo često sam na relaciji Budva - Apatin i ne bih se složio s' tobom, ili složio bih se, al' donekle. Većina glavnih putnih pravca je u (dosta) boljem stanju nego naše glavne saobraćajnice. Takođe, na tim glavnim saobraćajnicama nigdje van naseljenog mjesta nije ograničenje ispod 70, osmi na oštrim krivinama. E, sad, Srbija je puna lokalnih saobraćajnica koje su u očajnom stanju. Takođe, kroz Vojvodinu teško da se može naći put da je u iole dobrom stanju (bar zapadno od auto-puta). No, najvažnije kod puteva, tzv. habajući sloj, e, ko je vozio motocikl zna koliko nam je put očajan u odnosu na Srbiju, pa čak i u odnosu na BiH.
Jel' neko vozio putem Sarajevo - Konjic - Mostar? Znam, imamo i mi Lipci - Grahovo, al' opet kilometraža je kilometraža.
i Sarajevo - Mostar je mnogo prometniji
She is only here to annoy herself!
Pa super. Uzmi ti jedan valjak od 50km pa poravnaj Crnu Goru da bi autoputevi bila moguća investicija za 3x bolji standard od ovog našeg.
Ne zaboravi da je u ostalim EX YU zemljama sva postojeća infrastruktura ostala od Tita, a koja ono bješe zemlja u koju se iz budžeta SFRJ najmanje ulagalo ?
Na kvalitet puteva sam i mislio jer je potpuno bezpredmetno raspravljati o infrastrukturi puteva u CG. Tako smo velika zemlja da nam je od velikih saobraćajnica potrebno jedno kvalitetno spajanje dva kraja primorja duž obale i 2 kvalitetna spajanja juga i sjevera.
Da i mi imamo autoput postojale bi naplatne rampe, a onda bi bičili oko toga da vlada puni budžet preko putarina.
Sent from Rosetta Stone using Chisel
Last edited by Rakun; 10-12-13 at 21:00.
"Ja i dalje čekam da mi dokažeš da je Sunce kancerogeno.", Bugi
ne znam kakva vam je prica to...ajde BG dje ima tramvaja I cuda, al opet van tog centra se ima dje vozit, a upravo kvalitet asvalta I sami putevi (nagibi I kvalitet) su neuporedivo bolji nego kod nas... realno, svudje je bolje nego kod nas, jer kad se plati taj put, on se I napravi, a ne ka kod nas, odredjeni broj slojeva u "dzep" pa se svi cudimo sto su za po godine sve ulice u talase.... nidje, ali nidje nisam video da ulica-put tako brzo propadne I deformishe se bez kod nas...
Neka brzi stara mu majka,najbolji su putevi u crnu goru...
Titu zanavijek fala ali nije on kriv što su partijski šlihtači osmislili glavni put kako bi lakše dolazili u Moraču kod svojih. To da se najmanje ulagalo u CG nije ništa novo, najmanja republika je bila ali daleko od toga da su ulaganja bila mala. Nemojte se sprdat kad ne znate. Tada se uložilo više i izgradilo više no što ćemo mi dočekat u narednih 50 godina pod palicom ovih pojmaša.
TITO je gospodin i kralj svih kraljeva. Kad mu se ime pominje trebali bi svi ustat![]()
hehehehe, osim ovoga zadnjeg.... ostalo je sve istina, pogotovo ovo za Morachu.... nek je na dushu guzonjama onoliko zivota....
Lično sam gledao asfaltiranje jednog dijela puta u Srbiji na par minuta. Znači kada sam vidio debljinu asfalta gleda sam ka brav ne vjerujući da je taj sloj 3 put deblji od svega što sam gledao da rade ođe. Onda mi je bilo jasno koliko se klepi para kod nas na par km puta.... Da ne pominjem da je ukupna debljina slojeva na autobanu u Njemačkoj 80cm.
There are currently 2 users browsing this thread. (0 members and 2 guests)
Bookmarks