View Poll Results: Da li u NATO

Voters
437. You may not vote on this poll
  • Da

185 42.33%
  • Ne

252 57.67%
Page 29 of 199 FirstFirst ... 192526272829303132333979129 ... LastLast
Results 701 to 725 of 4975

Thread: Da li u NATO

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Omakne se ekavica, ali rijetko...budi fer ....A I DA PIŠEM EKAVICU-PA ŠTO?
    Mislim da U PRINCIPU nisi u pravu za naše vladike....ipak su se oni Rusijom kleli I TO SVI. Vladika Sava je bio dobar monah, ali "smotani " vladar (a crnogorski vladike su bili bili dobri svetovni vladari...svi sem Save, koliko ja znam). Vladika Sava nije vodio neke velike politike, pa ni politiku okretanja prema Veneciji. Vodio je ponekad takvu politiku, više "od muke", kad mu treba hitno pomoć i mad mu poumira pastva. Od kada se car Pavle okrenuo CG, definisao iznos stalne pomoći, koji je bio višestruko premašivan-od tada nije bilo mnogo veza sa Mlecima. Ipak, ko od Crnogoraca zaboravio rusku pomoć-sram ga bilo! Mi moramo da gledamo svoje interese i treba reći BRAĆI da je naša geografska i ekonomska pozicija takva da nam ne ostavlja BAŠ NIKAKAV DRUGI IZBOR, što oni sve i znaju, pa nas nisu ni kritikovali do sada.
    Po meni si sve ostale istorijske okolnosti si dobro opisao, a posebno je fino ovo zapažanje o relativnoj hrabrosti NJegoševoj kada se tiče Vuka. Vuk jeste bio smislio lingvistički genijalnu stvar (fonetsku azbuku i pravopis), ali tadašnja FANARIOTSKA SRPSKA CRKVA (grkofilska crkva, pod kontrolom Grka i sultana) je bila protiv njega prvenstveno zato što grčki jezik nije fonetski, a pogotovo to nije staroslovenski. Ipak, činjenica je da je NJegoš bio hrabar kad je KAO POP prihvatio Vuka, jer se time faktički usprotivio i SPC i Milošu Obrenoviću, koji je bio uz nju. Takodje je činjenica da je i Vuk imao jake i cijenjene pristalice, te se NJegoš ipak imao sa kim povezati...Jer kad veliki i u to doba "sveti" Gete (te Grim i drugi) nešto podržava sa velikim poštovanjem, jedan Crnogorski književnik jednostavno ne može odoljeti tome ...što je i shvatjivo.
    Što se tiče brade Njegoševe i njegovog monaškog načina, on je imao bradu u duhu tadašnjeg vremena "prosvetitelja", kakvu su imali i drugi pravoslavni vladike tada (od L.Mušickog pa nadalje).... a imaju je i danas, uostalom...Ja znam da i danas nekoliko vladika SPC ima takvu kratku bradu...dakle, kraća brada nije mnogo neuobičajena, ali ipak jeste znak da je Njegoš pokušavao da bude pravo dijete svog doba- vremena industrijske revolucije i pojačane vjere u čovjeka (te vladike nisu obavezno morali izgledom podsjećati na starozavjetne patrijarhe). Dakle, brada mi bitna nije, ali neki signal jeste.
    Cijeneći i tebe i tvoje sudove, moram ti reći da ne poznaješ Amfilohija i da je on mnogo širi nego što mislite ti i drugi njegovi protivnici. Meni je SASVIM LAKO da zamislim Amfilohija kako ima prijatelja koji se pokrstio u katolike...odmah vidim kako bi se uz Amfilohija ponovo vratio pravoslavlju , kao što su konvertirali u pravoslavlje mnogi katolički klirici, PA I KATOLIČKI MONASI koji su se sa Amfilohijem družili, i to konvertirali direktno iz katoličkog manastira (eklatantan primjer je iguman Manastira svete Katarine na SInaju, kojem se baš to iskustvo desilo-Francuz je, pa je bio u manastiru, pa se upoznao s AMfilohijem i prešao u pravoslavlje, a Amfilohije mu je ispovjednik i duhovnik). I to se dješavalo više puta, od Francuske do Argentine....ČUDO JE VLADIKA AMFILOHIJE, VJERUJ SAD TI MENI TO. On samim sobom propovijeda mogućnost sklada monaštva i savremene civilizacije "poslednjih vremena", kao i crkvu oslobodjenu naslaga gara, u kojoj pulsira život 21 vijeka...TAKVE SU MU I CRKVE I HRAMOVI-ZLATNI, ČISTI, OSVIJETLJENI....i to mu je možda najveći legat! Jesu "poslednja vremena", ali crkva može i u njima živjeti i blistati! Bar je takav moj doživljaj.

Mala digresija koja može biti interesanta forumašima:

Mislim da bi se Njegoš mnogo konforno osjećao u društvu tkzv. "trofaznih katolika", koji su zadržali pravoslavnu liturgiju skoro u cjelosti, imaju relikvijar sa česticama moštiju pravoslavnih svetaca i sve ih poštuju, mogu da žene ako žele, vrlo su opušteni u kontaktu sa suprotnim polom (za razliku od katoličkih svećenika i monaha),opušteni u tom medjureligijskom odnosu, ali ipak priznaju Papu kao prvog medju jednakima. Ta crkva je imala u Beogradu sjedište u tkzv. Staro-katoličkoj crkvi, pored Bajlonijeve pijace u BG i biskup im je bio vrlo duhovan i prijatan čovjek ( ne znam njegovu sudbinu posle kraja 70-tih. Inače u Hrvatskoj im je najači teoretičar bio Živko Kustić, vrlo jak teolog i urednik "Glasa koncila" a nadbiskup im je bio Kalodjera, otac onog kompozitora). Iako ga MPC predlaže za sveca, ipak je on bio mnogo neobičan vladika...ali Luča dokazuje da jeste imao vizije i da je bio na višom stepenu evolutivne lestvice.
    Poentiram:

Bilo bi nepravadno zaboraviti da je Amfilohije NAJCJENJENIJI KLIRIK KOJI JE DOKAZANI EKUMENISTA, na što si i ukazao. On je (zajedno sa Irinejom Bulovićem, Lavrentijem, Grigorijem, ) oslonac ekumenizma, tačno je to, ali sam ja rekao da u nekom izboru izmedju Vaseljenskog patrijarha Bartolomeja (kao pristalice ekumenizma) i Patrijarha ruskog Kirila (kao anti-ekumenizma) SPC ipak slijedila Ruse sa procentom od najmanje 70-80%...zato se ne bi se mogli mnogo začuditi ako bi BILO KOJI VLADIKA SPC dao izjavu koja ne bi bila na "evropskom fonu". Ja osjećam da se i AMfilohije i MPC i cijela SPC lomi i koleba...da u duši shvataju da je tačna ona meni omiljena: "Bog visoko a Rusi daleko" i da je EU i NATO svugdje oko nas, a da nije održiv ni koncept ekvi-distance-DAKLE DA MORAMO SLIJEDITI TE EVROATLANSKE INTEGRACIJE. Iako im srce govori drugačije, pametni su to ljudi, koji mnogo dobro vide da bi svaki ponovni pokušaj otpora i borbe protiv US i EU imao KATASTROFALNE POSLJEDICE po Srbiju. Još jedno guranje prstiju u oči US i Evropi moglo bi ugroziti sam biloški opstanak Srba. Znajući sve to-i ovoliko koliko je SPC protiv EU pa je pretjerano! Oni odlično znaju da su Vučić i Dačić vrlo dobro ocijenili stvari i vrijeme u kojem živimo, ali crkva je suviše sujetna da bi ikad PRIZNALA DA JE POGRIJEŠILA....jer CRKVA NIKAD NE GRIJEŠI, a to svakako nije dobro....TU SU PAR POSLEDNJIH PAPA ISPALI OSOBE SA MNOGO MANJOM SUJETOM NEGO NAŠI! Nije njima bilo ni malo lako da se uhvate u koštac sa pedofilijom, sa skandalom sa Lićo Djelijem, velikim majstorom masonske lože U-2 i drugim pronevjerama u Vatikanskoj banci, sa homoseksualimom itd....PA SU SKUPILI SNAGE. Ponosan sam što Amfilohije ipak ima dovoljno snage da se u dobrom procentu odupre sujeti i da na kraju kaže "Da je vječna CG", da je pravio i greške, da je čovjek koji nije savršen itd. Opet je on jedinstven, jer nije mi u sjećanju ni jedan drugi vladika koji je ikad priznao da je griješio...vjerovatno postoje primjeri, ali ih se ja ne sjećam!

Pozdrav,
    Last edited by Old Bone; 16-10-13 at 15:30.
    "Svoj posa i svi na radne zadatke...i vrijeme je posle par stotina godina da pocnemo sa malo rada"

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    1
    Thanked in
    1 Post

Quote Originally Posted by Old Bone View Post
    Mislim da U PRINCIPU nisi u pravu za naše vladike....ipak su se oni Rusijom kleli I TO SVI. Vladika Sava je bio dobar monah, ali "smotani " vladar (a crnogorski vladike su bili oboje...svi), tako da on nije vodio neke velike politike, pa ni politiku okretanja prema Veneciji.,
    Odvešćemo priču u off, pa iz tog razloga neću, no rado bih, i zBog tebe i i zBog drugih gostiju, malo razvukao priču o (jednoj od bezbroj mitomanija koje su široko raširene) "kako su se crnogorski vladike kleli u Rusiju"... Samo ću se na to osvrnuti, jer si sve ostalo što sam napisao prihvatio i potvrdio...

Do posljednje trećine XVIII vijeka monasi crnogorski (počev od vladike) nijesu ni znali za Rusiju. To (kraj XVIII vijeka) je uostalom i vrijeme kada se Rusija tek pojavljuje (ozbiljnije) na evropskoj pozornici. Do Katarine Velike (druga polovina XVIII vijeka) Rusija je bila orjentalno zatvoreno društvo gotovo nepoznato široj Evropi, a kao sila (i to još uvijek samo regionalna) je tek počela izvirivati. ... Bone i ti si izgleda sklon da robuješ predrasudama (koje svjesno njeguje Srpska Crkva, a pripomaže tvoj DPS) da Crna Gora prije Petrovića i nije imala istoriju. To što se širi iz te kuhinje su ordinarne gluposti.
    Ponavljam, ne da se crnogorske vladike nijesu samo okretali Veneciji (a ti čak i to sporiš), već za drugi pravac do vladike Vasilija (a to je već vrijeme Katarine i njenog zadivljujućeg prodora na Crno more) nijesu ni znali. Crnogorske vladike (sve do jednog), baš kao i guvernadure, plaćali su (po Duždevom nalogu) Sinjorija i trezor Mletačke Republike. Ne samo što su dobijali novac od Venecije, već su mletački dukati bili jedina valuta u Crnoj Gori. Za svo vrijeme od posljednjeg Balšića do sloma Venecije 1797. mletački dukat (cekin i dr. mletačke novčane jedinice) je gotovo isključivo sredstvo plaćanja u Crnoj Gori.
    I još nešto, takođe glupost koju širi srpska Crkva - vladika Sava nije bio nikakav (kako ti napisa) "smotani vladar" (čuješ molim te zvat smotanim čovjeka koji je Crnom Gorom upravljao skoro 50 godina, od 1735. do 1782) već je problem koji veljeSrbi imaju sa vladikom Savom, ne to što je (kao i većina njegovih prethodnika) neizmjerno bio odan Veneciji, već što je iza Save ostala čitava biblioteka dopisivanja sa Duždem, Sinjorijom, Providurom Dalmacije i Arbanije (Crnu Goru su Mlečani, poput Rimljana, smatrali dijelom Dalmacije) i ostalim mletačkim vlastima i gospodom iz Budve i Kotora. Savu Srbi preziru zato što NIĐE (za razliku od militantnog Vasilija) nije ni u naznaci pomenuo bilo kakvu bliskost Crnogoraca sa Srbima. To prismakanje sa Srbima i srbovanjem i počinje sa Vasilijem i njegovom "Istorijom", iako i tada još uvijek ni izdaleka kako će to vladika Petar II Njegoš da u svom umjetničkom zanosu razradi.
    Sem izdržavanja crnogorske Crkve u novcu, a što je trajalo Bog zna samo koliko dugo, Mlečani su često s vojskom krstarili kroz 4 nahije stare Crne Gore. I ne samo to. Nije nimalo neobično bilo da Mlečani na Cetinju, Viru i pojedinim mjestima u unutrašnjosti drže i svoje vojne posade. Prisutnost mletačkih vojski (od kojih su nam ostali i neki barjaci) u staroj Crnoj Gori, zavisila je isključivo od trenutnih odnosa Venecije i Stambola, ili Zadra (kao sjedišta providura)/odnosno Kotora i Skadra (kao sjedišta paše ili vezira). Kad bi se ti odnosi popravljali Mlečani bi (u znak poštovanja dogovorenog mira) sami svoju vojsku povlačili unutar gradova na primorju. Uostalom, za sobom bi ostavljali sebi odane Crnogorce, pa je (u slučaju potrebe) povratak nazad uvijek bio stvar rutine...U kojoj mjeri je Crna Gora bila u orbiti Venecije govori i podatak da tokom 370 godina mletačkog prisustva na crnogorskom primorju) ne postoji zabilježen ni najmanji incident između mletačkih straža (gvardija) i Crnogoraca, a kamoli kakvo stanje međusobnog ratovanja. Naprotiv! Crnogorci su sve svoje ratove/bitke protiv Turaka (tokom perioda postojanja M.Republike) vodili isključivo kao njeni saveznici protiv Turaka i uvijek (samo) kada je Republika ratovala s Turcima. Gotovo da bi se bez zazora moglo reći da su svi crnogorski bojevi protiv Turaka tek samo dio ukupnih ratnih napora i operacija koje je Republika izvodila protiv Turske. Ko god ima grama mozga ne treba mu drugo sem da uporedi godine mletačkih ratova sa Turskom i godine crnogorskih bojeva. Podudaranje je nevjerovatno!
    Kao saveznici Venecije Crnogorci su imali obavezu mirovati kad Republika miruje. To je cijena bila mletačkog pokroviteljstva. Crnogorci su to poštovali. Zadatak da se to obezbijedi imali su upravo crnogorski vladika i guvernadur...
    Stepen uticaja Venecije na Crnu Goru vidljiv je i iz činjenice da se Crnogorska pravoslavna crkva , jedno kraće vrijeme u XVII vijeku (tokom vremena Sv. Vasilija Ostroškog, koji je umro kao katolik) nalazila čak u Uniji sa Sv.Stolicom. O tome je govorio i pok. don Branko Sbutega navodeći da dokazi za to postoje u Arhivi Biskupskog ordinarijata u Kotoru, no da ih ne žele iznositi u javnost kako ne bi SPC to razumjela kao želju biskupije da kvari međusobne odnose.
    Itd, itd... Koliko god na prvi pogled ne bilo na temu, mislim da je itekako povezano s njom i može pomoći pojedinim ljudima da pokažu malo više rezerve prema glupostima koje im servira Srpska Crkva i naš školski sistem koji je direktni nasljednik upravo obrazovanja koje je u Crnoj Gori (nakon WWI) ustanovila Srpska Crkva, cenzurišući našu istoriju i poturajući falsifikate za interes Srbije.
    Last edited by El Re; 16-10-13 at 12:28.

Thanks Thanks Given 
    3,229
    Thanks Thanks Received 
    3,256
    Thanked in
    1,581 Posts

Quote Originally Posted by johnny bravo View Post

Konačno da saznamo i ko stoji iza ove "opcije"

choiSe of Crna Gora...
    She is only here to annoy herself!

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

I šta kažeš-ja robujem predrasudi da CG nije imala istoriju prije Petrovića ? Dje baš mene nadje kao pogodnog za tu konstataciju, o Re? No. svako ima pravo na svoj dojam i mišljenje.....
    Nadam se da drugi nisu stekli utisak da bi ja tak oomalovažavao SLAVNU CRNOGRSKU ISTORIJU, jer kad bi znao da jesu, morao bi da pišem traktate po foruma.. Tek to bi opovrgao!
    Pozdrav,
    "Svoj posa i svi na radne zadatke...i vrijeme je posle par stotina godina da pocnemo sa malo rada"

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    1
    Thanked in
    1 Post

Quote Originally Posted by Old Bone View Post
    I šta kažeš-ja robujem predrasudi da CG nije imala istoriju prije Petrovića ? Dje baš mene nadje kao pogodnog za tu konstataciju, o Re? No. svako ima pravo na svoj dojam i mišljenje.....
    Nadam se da drugi nisu stekli utisak da bi ja tak oomalovažavao SLAVNU CRNOGRSKU ISTORIJU, jer kad bi znao da jesu, morao bi da pišem traktate po foruma.. Tek to bi opovrgao!
    Pozdrav,
    Samo sam izrazio sumnju da je to možda razlog što istoriju Crne Gore ne posmatraš kao cjelinu, već svoj fokus (izgleda) imaš na 3 Petrovića koji su (svako iz svojih razloga, neki manje, neki više) srbovali.

Nije umjesno da sad zatrpavam ovaj topic listama svih vladika i crnogorskih guvernadura. Guvernaduri su inače načelnici vojnih okruga u Mletačkoj republici i svaka oblast Republike imala je svog, što samo govori da je u Crnoj Gori Republika imala uspostavljene djelove svog državnog aparata. Guvernadurstvo seže još iz vremena Crnojevića, a prvo prihvatanje mletačkog pokroviteljstva Crna Gora (tragom svog primorja koje je to učinilo 50 godina ranije) vrši 1474. u doba Ivana Crnojevića. Venecija je zvanično/pro forme (i sem u toku rata) priznavala turskom sultanu da je Crna Gora/Karadag njegova provincija, no u stvarnom životu ona je bila ta koja je presudno uticala na prilike u Crnoj Gori. Uključujući i to kada će se i kako Crnogorci odnositi prema Turcima. Naravno, kada kažemo "Crna Gora" tu se ne misli na današnji prostor CG, već samo na 4 odmetnute nahije.
    Pozicija Mletačke Republike u odnosu na Crnu Goru liči na ljubavnika koji drugom muškarcu ne spori da je izvjesna žena njegova supruga, no u stvarnom životu on je taj kod koga ona vrijeme provodi i s kojim postelju dijeli. Pa još (po nagovoru ljubavnika) otvoreno pokušava ubiti svog muža. To tadašnje stanje, (tj. odnos Venecije i CG) bi se donekle moglo uporediti sa današnjim odnosom Srbije prema Bosni odnosno srpskom entitetu zvanom RS, s tim što bi Mletačko pokroviteljstvo nad CG mogli smatrati daleko otvorenijim i prisutnijim. U Srbiji zvanično priznaju nezavisnost BiH, ali u stvarnom životu nijedno pitanje Srbi iz RS ne smiju odlučiti bez konsultacije i odobrenja Beograda.
    Evo, da se samocenzurišem i uzdržim od daljeg off-a, i još jedan podatak, koji nije ni toliko nepoznat, a slikovito govori o odnosima Venecije i Crnogoraca. Inače taj dio istorije pasionirano godinama istražujem i izučavam...
    Pazite ovo - Crnogorska (glavarska) delegacija je 23. februara 1717. godine došla u Veneciju poslata kao izaslanstvo Zbora crnogorskih narodnih glavara i predstavila/ponudlia Veneciji Sporazum (ponudu) u 12 tačaka. U tom prijedlogu nudilo se otvoreno stavljanje Crne Gore pod protektorat Mletačke Republike, te dodatno snaženje mletačkog administrativno-vojnog aparata u Crnoj Gori. Smisao prijedloga pune pokornosti Republici, podrazumijevao je prihvatanje obaveze Venecije da prihvati i ispoštuje postojeću unutrašnju samoupravu i crkvenu samostalnost. Izaslanstvo je prijedlogom tražilo i proširenje spiska glavara crnogorskih koje je Republika već priznavala kao svoje dostojanstvenike/činovnike, na sve crnogorske glavare. Naravno uz obavezu Republike da i ovi koji to nijesu do sad, počnu primati platu. I tu nije kraj. Tim sporazumom Crnogorci su zahtijevali i penzije za sve od strane Republike ubuduće izdržavane uglednike. Utvrđeni su i razrezi koje je Republika bila u obavezi stalno isplaćivati kao vojnu i materijalnu pomoć stanovništvu. Različiti u stanjima rata i mira. Zauzvrat Crnogorci su nudili dodatno učvršćivanje veza i potpuni oslonac na Republiku. Svi ovi zahtjevi prihvaćeni su od strane Venecije, i manje ili više uredno poštovani sve do sloma Repubilke.

Ko hoće nešto o tom vremenu (koje je duže no istorija svih Petrovića) saznati može, i to u najskraćenijoj varijanti, ovdje...
    http://www.montenegrina.net/pages/pa..._petrovica.htm
    Bez poznavanja ovog vremena i istorijskog razdoblja Crnu Goru nikad razumjeti nećete.
    Last edited by El Re; 16-10-13 at 14:05.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Quote Originally Posted by Old Bone
    Mislim da U PRINCIPU nisi u pravu za naše vladike....ipak su se oni Rusijom kleli I TO SVI.
    Bone, samo jedna mala digresija. Cinjenica je da smo imali relativno prisne diplomatske odnose, u obostranu korist; Rusija je jedno vrijeme bila medjunarodni garant nase nezavisnosti, i drzavne i crkvene. Medjutim, treba reci i to da je lojalnost crnogorskih vladara placala materijalnim dobrima, zlatom, hartijama od vrijednosti ili papirnim novcem; takodje, Rusija je pokusala da uhapsi, zatim i da likvidira Petra I, nije im se dopadao njegov flert za Zapadom; Rusija je likvidirala vojvodu Mirka, iako se u zvanicnim podacima navodi da je uzrok smrti kolera; Rusija nam je cesto, u zelji da izvrsi na nas pritisak u trenucima kad je nasa diplomatija odstupala od ruskih kriterijuma (citaj: prozapadna orijentacija), prijetila ukidanjem autokefalnosti, nerijetko tvrdeci da je CPC, zapravo, dio ruske crkve (znali su Rusi da idu toliko daleko, da su slali svoje emisare da pomamljuju nas narod, trazeci od njega da zbaci Petra I i izabere vladiku koji bi bio po "ukusu"); i na kraju, najvaznije, Rusija je prva dala zeleno svijetlo (Srbiji) za anihilaciju Crne Gore, koja ce se dogoditi 1918. (ako se ne varam, upravo o tome je i Zivko govorio u Zivoj istini).

Tema je nesto sasvim drugo ali, eto, samo kratak osvrt na jednu od nasih brojnih istorijskih zabluda.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    1
    Thanked in
    1 Post

Quote Originally Posted by Jal Cargo View Post
    Bone, samo jedna mala digresija. Cinjenica je da smo imali relativno prisne diplomatske odnose, u obostranu korist; Rusija je jedno vrijeme bila medjunarodni garant nase nezavisnosti, i drzavne i crkvene. Medjutim, treba reci i to da je lojalnost crnogorskih vladara placala materijalnim dobrima, zlatom, hartijama od vrijednosti ili papirnim novcem; takodje, Rusija je pokusala da uhapsi, zatim i da likvidira Petra I, nije im se dopadao njegov flert za Zapadom; Rusija je likvidirala vojvodu Mirka, iako se u zvanicnim podacima navodi da je uzrok smrti kolera; Rusija nam je cesto, u zelji da izvrsi na nas pritisak u trenucima kad je nasa diplomatija odstupala od ruskih kriterijuma (citaj: prozapadna orijentacija), prijetila ukidanjem autokefalnosti, nerijetko tvrdeci da je CPC, zapravo, dio ruske crkve (znali su Rusi da idu toliko daleko, da su slali svoje emisare da pomamljuju nas narod, trazeci od njega da zbaci Petra I i izabere vladiku koji bi bio po "ukusu"); i na kraju, najvaznije, Rusija je prva dala zeleno svijetlo (Srbiji) za anihilaciju Crne Gore, koja ce se dogoditi 1918. (ako se ne varam, upravo o tome je i Zivko govorio u Zivoj istini).

Tema je nesto sasvim drugo ali, eto, samo kratak osvrt na jednu od nasih brojnih istorijskih zabluda.
    Tako je Jal. Ali skrećem pažnju - to što oba navodite je sve istorija Crne Gore nakon sloma Mletačke republike. Većina Crnogoraca (najviše krivicom našeg izopačenog obrazovnog sistema) ne zna ili zaboravlja, da je Crna Gora imala čitav niz vladika i guvernadura u vremenu prije vladike Danila Petrovića (rodonačelnika dinastije Petrović). To je takav faul i prema našim precima i prema vlastitoj pameti.
    Srpska Crkva (kojoj su Petrovići i prosuli sjeme u CG, a ona ih kasnije zauzvrat detronizovala) namjerno preskače ovaj period i (da bi tako napravila paralelu sa pokorenom Srbijom) tvrdi da je to vrijeme o kom se malo zna, jer zaBoga, po njima je i Crna Gora, poput Srbije, bila nekakva zemlja pokorene raje. E pa neće biti tako...
    Kad bi srpski crkveni i laički ideolozi kako mogli nać kakvu vezu između Srba i Mlečana, sve bi reflektore u to uprli i svima gurnuli pod nos da obavezno sve oko toga nauči ko pjesmicu.
    Tvrdim da danas niđe u Evropi nema naroda koji, nalik Crnogorcima, blage veze ne zna šta se s njim dešavalo od XV do XVIII vijeka. Punih 300 godina postoji rupa u njihovoj kolektivnoj svijesti, ali Crnogorci u tome ne vide ništa čudno. Sve im je podjednako logično. I onda kad se opisuje istorija srpske srednjovjekovne države (pazi, od XII do XIV vijeka) i to u detalje, i onda kad se za ono što je uslijedilo i trajalo 300 godina nakon toga, kaže - "nema tu ništa interesantno", ili "taj dio je nepoznat". Pazi molim te, svima po Evropi je poznato, samo o Crnogorcima nema ništa pouzdano. U Bosni (koja je još dalje od Stambola) znaju i kad su Turci koje turbe ili han podigli, ali ovđe... muk...
    E, a onda (prije 200 godina ili koju preko) pojavljuju se Petrovići, zlatorodna dinastija koja nas je uvela u orbitu Srbije i za nagradu prva platila ceh. Da nije bilo Njegoša (koji je toliko srbovao) imam osjećaj da bi ih Srpska Crkva sve posthumno izopštila iz Crkve. Jer i najmanji trag crnogorske posebnosti Srbi vide ko prijetnju i klicu budućih problema.
    A što su se Crnogorci kleli u Rusiju? Kleli su se Crnogorci u svakog ko je bio spreman da im (tako malobrojnima) prizna regionalni značaj i preuzme se toga da bude njihov pokrovitelj. Kleli su se nekad u Veneciju (pravoslavni Paštrovići su 1423. čak preklinjali Veneciju da ih učini dijelom Republike) , pa su se kleli u Rusiju., zatim u Srbiju i kralja ujedinitelja (gorih četnika od crnogorskih bilo nije), a onda su se kleli u velikog Staljina. Kad ih je Tito poslao na masovni pansion na Goli otok kleli su se i u njega. Kad je on prošao kleli su se masovno u Sloba Slobodu. Podsjećam da je Milošević (kome je Srbija 2000. okrenula leđa) među onima koji su izašli na te izbore u CG, dobio podršku u tako visokom procentu koji je uporediv samo sa podrškom koju su Iračani svojevremeno davali Sadamu. E sad su Crnogorci u dilemi - u koga da se kunu? U NATO koji planetom šiša što je predugačko ili u Rusiju koja se glavom namolila iz svog brloga?? Šta im je činiti, kukala im majka... Kako biti pametan...
    Last edited by El Re; 16-10-13 at 14:47.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Quote Originally Posted by El Re View Post
    Ali skrećem pažnju - to što oba navodite je sve istorija Crne Gore nakon sloma Mletačke republike.
    Da, zato sam i naveo "jedno vrijeme", sto se odnosi na period kad je Rusija, ipak, bila nas glavni, najcesce i jedini pokrovitelj (a to je veci dio XIX v.). No, odosmo u off.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    1
    Thanked in
    1 Post

Tako je...Nesporno je da je okretanje Rusiji kao novom pokrovitelju obilježilo XIX vijek. Mada je knjaz Danilo (nakon poraza Rusa u Krimskom ratu 1856. Crnu Goru pokušao okrenuti naglo ojačaloj Francuskoj Napoleona III. Rusija je nakon poraza u tom ratu ipak dosta brzo ustala i potrudila se ne izgubiti blagonaklonost crnogorskih suverena. Interesantno, a mnogi Srbi to ne znaju, najmudriji srpski vladar Miloš Obrenović pokušao je Srbiju staviti pod patronat Britanije. Umalo je u tome uspio. Njegovi potomci s kraja vijeka (Milan i Aleksandar) skoro 30 godina držali su Srbiju u orbiti Austro-ugarske. To je ujedno i vrijeme kada Srbija prerasta u ozbiljno građansko društvo. Počinje opšti razvoj nauke, školstva, ekonomije (cvjeta trgovina, bankarstvo... ) ustanovljava se moderna stajaća vojska, grade željeznice i sl...
    A zašto je sve ovo bitno i po meni jeste na temu... Zato što je odluka/opredjeljenje za ili protiv NATO, zapravo duboko ideološko. Ono jeste (a posebno će biti) ishodište našeg stava o sebi koji imamo kao odraz naše kolektivne svijesti. Da pojednostavim - pitanje odnosa prema NATO jeste zapravo pitanje našeg odnosa prema tome da li sebe vidimo dijelom Evrope (čitaj zapadne civilizacije) ili smo pak preživjeli ostatak nekakve orjentalno-azijatske egzotike.
    Svako uvjeravanje da je nešto drugo posrijedi (tipa ekonomski benefiti ili ekonomska šteta) nemoralno je zavlačenje građana "za Goleš planinu"...
    Sistem integrisane/kolektivne bezbijednosti NATO je nastao kao potreba društava uređenih zapadnih evropskih demokratija u pokušaju da odbrane vrijednosti svoje civilizacije i vlastiti način života. Ako mi ne dijelimo te vrijednosti, onda tamo i ne pripadamo... Onda saveznike i trebamo tražiti među sebi sličnim modernim džamahirijama.
    Last edited by El Re; 16-10-13 at 16:40.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Za početak treba da neki od "kompjuteraša" forumskih napiše zahtijev da se ugovor izmedju 4 sina Stefana Vojislava ne smatra prvim pismenim ugovorom u srpskoj istoriji...Ja ne znam pravila Wiki , ali pretpostavljam da više zna o crnogorskoj istoriji pok. Rotković nego WIki...Ili, ako mislim pogrešno, daj da me (nas) razuvjere u zabludi.

Th Byzantine Empire, wanting to take advantage of the death of Stefan Vojislav, prepared an offensive against unstable Duklja.[3] At this time, the four remaining brothers made peace and made an alliance.[3] The treaty concluded is the oldest in Serbian history

I da podnese zahtjv da se ne citira samo jedan britanski istoričar koji slično piše, već da se konsultuju i neki drugi:
    “ Stefan Vojislav, arhon of Serbs, who not long ago escaped from Constantinople and took the land of the Serbs, banishing Theophilos Erotikos
    Last edited by Old Bone; 16-10-13 at 21:42.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Ulazak u NATO je od kljucne vaznosti za Crnu Goru. Vazniji od ulaska u EU-koji je takodje bitan. Datum ulaska ce za Crnu Goru biti jednako vazan kao 21. maj. Pet glavnih razloga:

1. Garantuje drzavni suverenitet u postojecim granicama.
    2. Onemogucava spoljnu prijetnju bezbjednosti drzave.
    3. Ojacava garancije sigurnosti investicija.
    4. Svrstava drzavu uz Zapad, a ne uz konkurente/oponente-diktatorske rezime/medjunarodni terorizam.
    5. Modernizuje i ojacava vojno-bezbjednosni aparat drzave.

Bezbjednost je kljuc uspjesnog funkcionisanja drzave. Kad nije postignuta-nista ne funkcionise kako treba. Stoga je ulazak u NATO kljucan. Takodje, ne smije se rizikovati na referendumu. Posle dobijanja poziva-skupstinska vecina izglasava, to je najbrzi, najefikasniji put.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Quote Originally Posted by Go Figure View Post
    Ulazak u NATO je od kljucne vaznosti za Crnu Goru. Vazniji od ulaska u EU-koji je takodje bitan. Datum ulaska ce za Crnu Goru biti jednako vazan kao 21. maj. Pet glavnih razloga:

1. Garantuje drzavni suverenitet u postojecim granicama.
    2. Onemogucava spoljnu prijetnju bezbjednosti drzave.
    3. Ojacava garancije sigurnosti investicija.
    4. Svrstava drzavu uz Zapad, a ne uz konkurente/oponente-diktatorske rezime/medjunarodni terorizam.
    5. Modernizuje i ojacava vojno-bezbjednosni aparat drzave.

Bezbjednost je kljuc uspjesnog funkcionisanja drzave. Kad nije postignuta-nista ne funkcionise kako treba. Stoga je ulazak u NATO kljucan. Takodje, ne smije se rizikovati na referendumu. Posle dobijanja poziva-skupstinska vecina izglasava, to je najbrzi, najefikasniji put.
    Objasnio je!

Nema se što dodat.

Pozdrav,

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    1
    Thanked in
    1 Post

Ovi ljudi su u godinu dana definitivno uspjeli da zadobiju moju naklonost...
    U momentu formiranja Pozitivne (usljed, mora se priznati, tada široko raširenog utiska da je ovo društvo produžena ruka Miška Kesedžije i medijske mafije, čemu je sam Pajović nedovoljno jasnom distancom i sam doprinosio) dozvolio sam sebi da ih bez trunke milosti napadam svuda i na svakom mjestu i to iz svih oružja i oruđa kojim ih je moja neuglednost mogla napasti... Priznajem,..zBog onog što su učinili u međuvremenu oni su uspjeli da već duže osjećam određeni stid zBog toga...

------------------------------------------------------------------------------------------------------

PV: 18. oktobar 2013. god.
    VIŠE JE RAZLOGA
    Pajović: Crna Gora treba da bude član NATO saveza

Crna Gora treba da bude član NATO saveza, zbog bezbjednosnih, političkih i ekonomskih razloga, kazao je predsjednik Pozitivne Darko Pajović.
    On se danas, kako je saopšteno iz Pozitivne, sastao sa ambasadorima država članica NATO-a u Crnoj Gori, u ambasadi Slovenije.
    Navodi se da je tema sastanka bila članstvo Crne Gore u alijansi, kao i prezentacija vizije Pozitivne o toj temi.

"NATO je dobar izbor za Crnu Goru i Pozitivna nema dilemu da li Crna Gora treba da bude dio ovog saveza. Naše članstvo u alijansi je neophodno, prije svega zbog bezbjednosnih razloga, političkih, ali i ekonomskih”, kazao je Pajović.

Prema njegovim riječima, to mora biti u fokusu dijaloga sa građanima, koji je, kako je ocijenio, neophodan da bi svi imali jasnu sliku o NATO integracijama.
    “Siguran sam da javna podrška, u slučaju kvalitetnog dijaloga sa njima, neće izostati.Naša prošlost nas obavezuje da ostavimo sigurnu budućnost našim potomcima, a članstvo u alijansi to i obezbjeđuje", rekao je Pajović.
    Sastanku je prisustvovala i koordinator za NATO integracije u Pozitivnoj Crnoj Gori Marija Martinović.
    “Ambasadori zemalja članica NATO u Crnoj Gori su pokazali veliko interesovanje i spremnost da podrže i pomognu proces NATO integracija u Crnoj Gori”, kaže se u saopštenju Pozitivne.
    Organizator današnjeg sastanka je bila Ambasada Slovenije, kao kontaktna ambasada za NATO u Crnoj Gori, a prisustvovali su, pored domaćina, vojnih atašea, i ambasadori Hrvatske, Francuske, Njemačke, Grčke, Turske, Velike Britanije i Sjedinjenih Američkih Država.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Važna vijest koju ću pastovati ovdje:
    Mnogo je napredovao veliki prijatelj CG Hoyt Brian Yee, bivši konzul-faktički ambasador US (do otvarana Ambasade ), koji govori PERFEKTNO, BAŠ PERFEKTNO NAŠ JEZIK (bez akcenta!), koji je posle odličnog služenja u CG i Jugoistočnoj Evropi postavljan na poziciju Pomoćnik Državnog sekretara za Evropu i Aziju, koju je prije njega "obnašao" Filip Riker, A TO JE MOŽDA NAJVAŽNIJI AMERIČKI DIPLOMATA ZA MNE! Ako to budemo znali da svojom iskrenošću i kooperativnošću iskoristimo-a ubijedjen sam da hoćemo!-i ako ispunimo ono što se od nas traži, ubijedjen sam da će Yee biti krajnje dobronamjeran prema MNE.

http://www.rtcg.me/vijesti/politika/...podgorici.html

U njegovo vrijeme pionirskog i IZUZETNO VAŽNOG I KORISNOG NASTUPA US U CRNOJ GORI, KAD JE ON LIČNO PROŠAO CIJELU CG MNOGO PUTA I KADA SU OH I HOWARD HENDLER IZ USAID OPREMILI SKORO DVE SUDOVE, IZGRADILI MNOGO VODOVODA, OBNOVILI I IZGRADILI MNOGO ŠKOLA-TA AMERIČKA POMOĆ BILA JE DRAGOCJENA.
    Zato im hvala, bez obzira na sve što će biti u budučnosti.
    Pa Larry Holly, savjetnik i Centralnoj banci, koji je došao u zgradu u kojoj je sjedio na nekoj stolici sa federima koji iskaču, a zajedno sa timom OSNOVAO CRNOGORSKO BANKARSTVO, KOJE SE USPJEŠNO DRŽI VISOKOG BAZEL STANDARDA U SVJETSKOJ BANKARSKOJ KLASIFIKACIJI...POČELI SU NI IZ ČEGA...

Pozdrav,

PS
    Baš me čudi da nismo poenutima,a Boga mi i nekolicini drugih, koji su pomagali kad je bilo najteže, dali orden...jedino opravdanje je da tada nismo ni imali orden,ALI SAD JE PRILIKA DA TO ISPRAVIMO I DA POZOVEMO DESETAK VAŽNIH AMERIKANACA I ODLIKUJEMO IH! " Orden crnogorske velike zvijezde" bi bio pravi.
    Last edited by Old Bone; 28-10-13 at 10:31.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

U Srbiji se pravi ruski antiraketni štit...DOŠLO VRIJEME DA SE OPREDIJELIMO JESMO LI ZA SAVEZ EVRO-AZIJSKIH ZEMALJA ILI ZA NATO!

http://srbin.info/2013/04/13/nezavis...sije-u-srbiji/

Medojević izjavljuje EU da je podrška NATO samo 29%, ŠTO JE LAŽ!(On je zaista na sve spreman samo da dodj na vlast...džabe mu pamet i poznavanje stvari kad je takav).

Strateški potezi su pred nama i u 2014 će se riješiti sudbina MNE do kraja istorije!

Ili možda ja griješim u samoj suštini? Možda ovi ljudi oko mene žele uz Ruso-Aziju, žele status 27. gubernije, žele da budu OKRUŽENI MOĆNIM NEPRIJATELJIMA, UMJESTO MOĆNIM SAVJEZNICIMA?

Valjda nije moguće da većina vjeruje da će se dozazvoliti da CG bude neutralna, sa lukama Bar i Boka? Nije moguće da su ljudi tako uzneseni da vjeruju da će se dozvolit da se 300 km obale možda najvažnijeg mora oduzme od NATO i napravi breša u konceptu odbrane EU? Možda je i to sa nama napaljenima i nerealnima moguće!

Ako je tako-da ćutim zanavjek.... Prevario sam se u Crnogorcima i popušio ga cjeloživotno sa procjenom stvari...ni prvi ni poslednji put.

Pozdrav,

Thanks Thanks Given 
    3,229
    Thanks Thanks Received 
    3,256
    Thanked in
    1,581 Posts

ne znam kako ce funkcionisat taj stit kad izmedju Srbije i Rusije ima prilicno razdaljine...a Madjarska i Ukrajina bas i nisu proruski nastrojene (bar vojno)
    She is only here to annoy herself!

Thanks Thanks Given 
    30
    Thanks Thanks Received 
    131
    Thanked in
    66 Posts

poslednje istraživanje cedem-a iz marta 2013.

Ukoliko biste sjutra glasali o članstvu Crne Gore u NATO Vaš odgovor bi bio %

DA - 31%
    NE - 52%
    nema stav - 17%
    http://www.cedem.me/sr/programi/istr...o-mnjenje.html
    Last edited by chucknorris; 12-11-13 at 22:44.
    Priroda je lijepa, al' zajebano društvo.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Quote Originally Posted by chucknorris View Post
    poslednje istraživanje cedem-a iz marta 2013.

http://www.cedem.me/sr/programi/istr...o-mnjenje.html

E pa i ja sam čitao strano istraživanje ("poslednjije-iz septembra 2013, mislim da je Strategic Marketing ), čiji su reultati nešto preko 40% ZA NATO.
    Zatim, ko je rekao da Mitar ložač iz Murina uopšte može o tome a glasa? Ovo je preteška jednačina za prosječnog Crnogorca i odluku treba da donese Skupština!
    Nije demokratija da Bone i slični na referendumu donose odluku da li treba promijeniti semeringe ili ležajeve na nekim kolima.
    Pozdrav,
    Last edited by Old Bone; 13-11-13 at 04:07.

Thanks Thanks Given 
    2,049
    Thanks Thanks Received 
    6,299
    Thanked in
    2,928 Posts

Ako neka baba od 95 godina može da glasa na izborima i time odredi budućnost nekom djetetu od 15 godina onda može i po pitanju NATO-a.

Ili hoćemo demokratiju ili hoćemo neko drugo društveno uređenje?

A Srbija i ruski štit, to je ista priča kao i ona federacija svojevremeno, dakle, glupost za one koji žele da vjeruju u to (kao i sve slične priče)

Thanks Thanks Given 
    230
    Thanks Thanks Received 
    73
    Thanked in
    57 Posts

Rusija trenutno nije u stanju za odbranit samu sebe u nekom ozbiljnom sukobu,ne daj Boze, a kamoli bilo tkog drugog.

Thanks Thanks Given 
    192
    Thanks Thanks Received 
    308
    Thanked in
    225 Posts

Quote Originally Posted by A+A View Post
    Rusija trenutno nije u stanju za odbranit samu sebe u nekom ozbiljnom sukobu,ne daj Boze, a kamoli bilo tkog drugog.
    sve to stoji, ali... kako to da rusija salje uniformisane uvijek u srbiju kad se rade "civilni" ugovori...I jutros su tu, a mediji su prije par dana prekinuli sve info o gaspromu... zato i pitam sta bi moglo da ide za uzvrat... ipak se cg granici sa srbijom i region bi trebalo da zna cijenu svega... niko, pa ni rusija ne daje dzabe posao od milijardu i 700... cc tek onako...
    Hvala Lepo

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

A koji posao je u pitanju? "južni tok" možda?

Sent from my Nokia 3210 using Tapatalk

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    3
    Thanked in
    2 Posts

Nije smisleno danas tražiti kakvo istorijsko opravdanje za naklon naroda prema Rusiji, dosta je smislenije uvidjeti ruski interes u ovome podneblju.
    Iako je pod znakom pitanja, a i da nije - daleko od toga da bi bilo i presudno... http://www.kodex.me/vijesti/povodi/g...ce-100-miliona

Vodeći se onom: ,,zemlja je onoga, čije ovce pasu na njoj“, teško da će doći do jednostranog rješenja, jer se ođe naslađuju kako jedni tako i drugi.

Da daljina nije presudna, u turizmu makar... http://ruskarec.ru/news/2013/09/09/r...rnu_24785.html

Sklonost naroda da vjeruje u svoje pravo da se izjasni po pitanju globalnih kretanja, iako neće biti narušen mislim da je Bone u cjelosti u pravu kada kaže:
    - "Nije demokratija da Bone i slični na referendumu donose odluku da li treba promijeniti semeringe ili ležajeve na nekim kolima."
    Zelim vam samo jedno, a to su dvije stvari: "rad, red i disciplinu".

Thanks Thanks Given 
    230
    Thanks Thanks Received 
    73
    Thanked in
    57 Posts

Nazalost, nisam toliko vjest u geopolitickim pitanjima, da bih mogao nesto komentirat.
    Last edited by A+A; 13-11-13 at 09:40.

Thanks Thanks Given 
    192
    Thanks Thanks Received 
    308
    Thanked in
    225 Posts

Quote Originally Posted by A+A View Post
    Nazalost, nisam toliko vjest u geopoliticnim pitanjima, da bih mogao nesto komentirat.
    mislila sam zato sto pratite info sa ruskih info sajtova...ovdje na balkanu cenzurisu ili preskacu kompletnu info kad god im godi... samo iz tog razloga...
    Hvala Lepo

Page 29 of 199 FirstFirst ... 192526272829303132333979129 ... LastLast

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)