View Poll Results: Da li u NATO

Voters
437. You may not vote on this poll
  • Da

185 42.33%
  • Ne

252 57.67%
Page 28 of 199 FirstFirst ... 182425262728293031323878128 ... LastLast
Results 676 to 700 of 4975

Thread: Da li u NATO

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Quote Originally Posted by bracodubrovnik View Post
    Od svega što si nabrojao jedina stvar koja NATO može zanimati jesu luke Bijela i Bar, a i to je pod znakom pitanja.

Idealna destinacija za odmor vojnika? Ne vidim da su se nešto naodmarali u Hrvatskoj, a idealnije ne može. Čak je prosuta priča da se u Lošinju gradi NATO odmaralište ali ispalo je da je to bapska priča (kamo sreće da je istina)

U NATO će te, unatoč tome što ste mala država, biti primljeni bez obzira na sve što si nabrojao. Kad će to biti ne znam, ali da će biti to sam 101% siguran. U Dubrovniku će od 11. do 14.10. biti NATO parlamentarna skupština pa ako dođem u priliku pitat ću nekoga

Iskreno da ti kažem da mi je jedino važno da nas prime, a ne bi mnogo ulazio u razloge.

Ovo što sam nabrojao sam čuo od oficira, ali ni to ne mora da budu razlozi....mada obala od 300 km dužine koja može da prpade Rusima, sa dvije luke koje si pobrojao JESTE RAZLOG,
    i za to mi ni ne trebaju ni oficiti ni ti da bi posigurno znao da to jeste razlog.
    Rusi nemaju baze ni luke sve do Sirije, i sve one investicije koji su imali, i pokušaj da kupe ogroman deo crnogorske industrije (Kombinat aluminijuma i prateći repro lanac, kao i proizvodnja struje) sasvim se uklapa u pokušaj da se MNE kupi i stvori pravoslavna transferzala Bar-Vladivistok (preko Rumunije, Moldavije itd).
    Na sreću MNE se odlčila da propada Ervopi, uprkos obećanom duplo bržem razvoju, da su pristali da budu drugi Krim za ruske bogatune i rusku vojsku.

I siguran sam da prijem u NATO treba da bude što prije I DA NE MOŽE TAJ PRISTUP-"A KAD ĆE BIT NE ZNAMO", JER JE OVA DRUGA OPCIJA SASVIM REALNA I ZA NJU BI GLASALO 35-45% STANOVNIŠTAVA!

Volio bi da mi ti kažeš zbog čega bi nas primili, ako se ne slažeš sa mojim stavovima.

Pozdrav,
    Last edited by Old Bone; 04-10-13 at 22:52.
    "Svoj posa i svi na radne zadatke...i vrijeme je posle par stotina godina da pocnemo sa malo rada"

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Quote Originally Posted by opmne View Post
    Koliko je gradjana Crne Gore saglasno da pristupimo nato savezu i kolika je ta vecina ako je uopste ima, to je valjda neki uslov da bi nas uopste i primili ? Oce li odluka biti donesena na referendumu ili mucki u zgradi vlade, ako ce biti na referendumu koja je to potrebna vecina je li to 55% izaslih na referendumu jer clanstvo u takvim organizacijama zadire u nas suverenitet ?
    Neće odluka biti donijeta ni na kakvom referendumu, NEGO USKUPŠTINI, ŠTO JE POTPUNO LEGITIMNO.... jer se ne smije dozvoliti MA NI POMISAO da nas anti-NATO ekipa skrenre sa strateškog puta u NATO, a to znači i sa puta u EU.
    A crkva predvosi tu struju i samim tim je to jaka struja...ali dosta više dilema-BOG JE VISOKO, EVROPA SVUGDJE OKO NAS, MI PRIPADAMO TOJ EVROPI KAO DIO INTERESNE SFERE I TAMO IDEMO!

Ovo je suviše kompleksno pitanje da bi se povjerilo narodu da o njemu odlučuje!
    Last edited by Old Bone; 04-10-13 at 22:53.
    "Svoj posa i svi na radne zadatke...i vrijeme je posle par stotina godina da pocnemo sa malo rada"

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    23
    Thanked in
    2 Posts

Quote Originally Posted by Old Bone View Post
    Volio bi da mi ti kažeš zbog čega bi nas primili, ako se ne slažeš sa mojim stavovima.
    Pozdrav,
    Ne kažem da se ne slažem, samo mislim da su razlozi koje si nabrojao, osim luka i obale, NATO-u nebitni. Najveći razlog zbog kojega će vas primiti jest kontrola nad cijelim Jadranom (Slovenija, Albanija, Italija i Hrvatska su već u NATO-u), ali luke Bar i Bijela tu ne igraju nikakvu ulogu (ili vrlo malu). NATO-u ne nedostaje luka niti pomorskih baza, a kontrolu nad Jadranom će imati onoga dana kad i vi postanete članica. Dakle ne primaju oni vas radi 300 km obale kao takve, nego radi spriječavanja Rusije da izađe na Jadran. Bilo bi nezgodno da Rusija preko svoga saveznika Srbije pokuša pridobiti CG i tako izađe na Jadran. Mislim da je to najveći razlog kojega u prvom komentaru nisi spominjao.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Ne kažem da se ne slažem, samo mislim da su razlozi koje si nabrojao, osim luka i obale, NATO-u nebitni. Najveći razlog zbog kojega će vas primiti jest kontrola nad cijelim Jadranom (Slovenija, Albanija, Italija i Hrvatska su već u NATO-u), ali luke Bar i Bijela tu ne igraju nikakvu ulogu (ili vrlo malu). NATO-u ne nedostaje luka niti pomorskih baza, a kontrolu nad Jadranom će imati onoga dana kad i vi postanete članica. Dakle ne primaju oni vas radi 300 km obale kao takve, nego radi spriječavanja Rusije da izađe na Jadran. Bilo bi nezgodno da Rusija preko svoga saveznika Srbije pokuša pridobiti CG i tako izađe na Jadran. Mislim da je to najveći razlog kojega u prvom komentaru nisi spominjao.

Approved by Bone 100%!

Riječi su čudo...mala razlika u formlaciji i dolazi do neraumijevanja suštine priče. A ja se baš iznenadio kako to da neko koga cijenim smatra da OČIGLEDNE STVARI nisu tačne...pa na kraju ispade da se slažemo u svemu.

Pozdrav,

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Bilo bi nezgodno da Rusija preko svoga saveznika Srbije pokuša pridobiti CG i tako izađe na Jadran. Mislim da je to najveći razlog kojega u prvom komentaru nisi spominjao.
    To je pogresna ocjena. To se nece dogoditi cak i ako bi sumanuti crnogorski narod na sledecim izborima odlucio da uvede beogradske instalacije u zgradu Vlade - zato sto je clanstvo Srbije u NATO neizbjezno (i izvjesno vec u drugoj polovini ove decenije), dok je Rusija, ili simulacija "velike sile", ionako odavno nemocna za ozbiljno stratesko pozicioniranje na Balkanu i pripadajucoj obali. Rusija, jednostavno, nema politicke i ekonomske kapacitete za takvu vrstu luksuza, u suprotnom, ostala bi na Kosovu i tamo sagradila novi Sevastopolj.

Saveznistvo Rusije i Srbije u XXI v. je istrosena dogma koju je cak i autisticni akademski milje u Beogradu spreman da odbaci, pogotovo nakon briselskog sporazuma i priznanja Kosova, kad je i formalno prestala potreba za Rusijom kao (virtuelnim) pokroviteljem.
    Moskva je bila zainteresovana za ekonomsku eksploataciju (energetskog sektora) u Srbiji - domacin je naivno nasjeo i gosti su, uz nekoliko ordena i cesanja o popovske brade, dobili ono zbog cega su dosli - i tu je pocetak i kraj ruske price u Srbiji.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    23
    Thanked in
    2 Posts

Quote Originally Posted by Jal Cargo View Post
    To je pogresna ocjena. To se nece dogoditi cak i ako bi sumanuti crnogorski narod na sledecim izborima odlucio da uvede beogradske instalacije u zgradu Vlade - zato sto je clanstvo Srbije u NATO neizbjezno (i izvjesno vec u drugoj polovini ove decenije), dok je Rusija, ili simulacija "velike sile", ionako odavno nemocna za ozbiljno stratesko pozicioniranje na Balkanu i pripadajucoj obali. Rusija, jednostavno, nema politicke i ekonomske kapacitete za takvu vrstu luksuza, u suprotnom, ostala bi na Kosovu i tamo sagradila novi Sevastopolj.

Saveznistvo Rusije i Srbije u XXI v. je istrosena dogma koju je cak i autisticni akademski milje u Beogradu spreman da odbaci, pogotovo nakon briselskog sporazuma i priznanja Kosova, kad je i formalno prestala potreba za Rusijom kao (virtuelnim) pokroviteljem.
    Moskva je bila zainteresovana za ekonomsku eksploataciju (energetskog sektora) u Srbiji - domacin je naivno nasjeo i gosti su, uz nekoliko ordena i cesanja o popovske brade, dobili ono zbog cega su dosli - i tu je pocetak i kraj ruske price u Srbiji.
    Amerikanci pušu i na hladno, a sa Srbijom se nikad ne zna. Ne vidim da su njihovi političari nešto jako zagrizli za ulazak u NATO. Ta falsi ljubav Srbije i Rusije nije nešto čime bi se NATO trebao zamarati, ali vjeruj da njihovi analitičari to pozorno prate i imaju u vidu kao jednu od mogućnosti. Siguran sam da bi Rusima itekako bilo u interesu izaći na Jadran....a s druge strane Amerikancima je u interesu to pod svaku cijenu spriječiti (ne potcjenjujem CG i ne mislim pritom da bi to bio jedini razlog prijema CG u NATO, ali svakako je najbitniji).

Approved by Bone 100%!

Riječi su čudo...mala razlika u formlaciji i dolazi do neraumijevanja suštine priče. A ja se baš iznenadio kako to da neko koga cijenim smatra da OČIGLEDNE STVARI nisu tačne...pa na kraju ispade da se slažemo u svemu.

Pozdrav,
    Očito nesporazum

Thanks Thanks Given 
    3
    Thanks Thanks Received 
    8
    Thanked in
    6 Posts

Teško da se bilo koji ulazak u NATO može nazvat drugačije negoli spoljnopolitičkom strategijom, jer se rijetko a skoro i nikada nije desilo da se jedna članica oružano i spolja napadne, ali unutrašnja zgarišta tada ostaju kao jedini vid društvenog etiketiranja. Valjda je i Tesla tvrdio da „podjarmiti narod znači zameniti mu paradigmu", a kamoli usloviti mu ratnike "svjetskim" - jednostranim interesima. Većina današnjih "napada"u urbanim sredinama služe samo zato da bi kamere dobile hranu, a NATO izgovor!
    "Želim vam samo jedno, a to su dvije stvari: red, rad i disciplinu"

Thanks Thanks Given 
    536
    Thanks Thanks Received 
    636
    Thanked in
    386 Posts

Neće odluka biti donijeta ni na kakvom referendumu, NEGO USKUPŠTINI, ŠTO JE POTPUNO LEGITIMNO.... jer se ne smije dozvoliti MA NI POMISAO da nas anti-NATO ekipa skrenre sa strateškog puta u NATO, a to znači i sa puta u EU.
    A crkva predvosi tu struju i samim tim je to jaka struja...ali dosta više dilema-BOG JE VISOKO, EVROPA SVUGDJE OKO NAS, MI PRIPADAMO TOJ EVROPI KAO DIO INTERESNE SFERE I TAMO IDEMO!

Ovo je suviše kompleksno pitanje da bi se povjerilo narodu da o njemu odlučuje!
    Da covjek ne povjeruje, legitimnost skupstine po pitanju svega sto moze zadirati u drzavnopravni suverenitet je najblaze receno diskutabilna, mislim da to znate bolje od vecine nas odje. Ko je trasirao te strateske puteve, izjasnjavanje gradjana na izborima je iskljucivo pitanje boljeg zivota u ekonomskom smislu, ako stoji u programu neke partije ulazak u nato i EU ne znaci da je to narodna volja. Ko predvodi koju struju nije pokazatelj jacine struje, evo recimo Vi ste vjernik SPC, a ipak se zalazete za ulazak u nato, sto je za SPC gotovo pa najveci grijeh, recimo ja sam po misljenju SPC grjesnik kao i ostali suverenisti pa sam apsolutno protiv ulaska Crne Gore u nato. Ili sto je elementarno posteno ako treba da postane clan te organizacije neka to bude vecinska volja nasih gradjana. Dalje koje je pitanje suvise kompleksno za narod, a direktno se tice njegove buducnosti jedino sto je suvise jeste suvise licemjerno ne dopustiti tom narodu da on odluci o tom kompleksnom pitanju.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Ja se u politiku razumijem bolje nego crkva! Niti je to njima "u opisu posla", niti su se u praksi dokazali u toj oblasti...
    Crveno vidjenje politike je kao iz nekog bunara, odakle se vidi nebo, ali ne i okruženje...da se metaforom izrazim...ja to vidim šire i spreman sam na gambite, a crkva ne.

Prepotentno? MOžda! Ali ja sam imao veoma dobre anticipacije budućih političkih tokova u poslednjih 20 godina, za razliku od crkve, pa imam pravo na ovu prepoenciju.A
    A što se tiče referenduma-pogotovo se ne smije dozvoliti da neuki za to narod donosi odluke od odlučujućeg značaja za budućnost zemlje...neispravljive odluke...NE ZNAJU DOVOLJNO!

Pozdrav,
    Last edited by Old Bone; 06-10-13 at 18:01.

Thanks Thanks Given 
    37
    Thanks Thanks Received 
    9,004
    Thanked in
    4,016 Posts

Po toj logici, neko je neuki narod trebalo da spriječi da većinski glasa za dps. Ili su neuki ili su dobro odlučili. Odlučite se.
    - .- - .- - .- - .. .-. .- -- --- ... -. .--- .. -.-. .... .- .-. ..

Thanks Thanks Given 
    192
    Thanks Thanks Received 
    308
    Thanked in
    225 Posts

Da su obrazovane pitali i bivsa Yu bi bila u NATO, a kamoli CG i ova sprdnja politicara CG sa odugovlacenjem i igranjem sa drzavom i narodom...Ruska linija, dijamanti, opljackano bogastvo ex kraljevske porodice, i misljenje da ce sa tim sefom zivjeti 1000 godina...Ciji li su sefovi sad u pitanju...
    Hvala Lepo

Thanks Thanks Given 
    536
    Thanks Thanks Received 
    636
    Thanked in
    386 Posts

Quote Originally Posted by NHM View Post
    Po toj logici, neko je neuki narod trebalo da spriječi da većinski glasa za dps. Ili su neuki ili su dobro odlučili. Odlučite se.
    Kazu i corava koka koje zrno ubode . . . odje se ocigledno ne koka no curka odlucila za zrno, a sto je najgore mijenjala je pogacu za to jadno zrno.

Thanks Thanks Given 
    536
    Thanks Thanks Received 
    636
    Thanked in
    386 Posts

Ja se u politiku razumijem bolje nego crkva! Niti je to njima "u opisu posla", niti su se u praksi dokazali u toj oblasti...
    Crveno vidjenje politike je kao iz nekog bunara, odakle se vidi nebo, ali ne i okruženje...da se metaforom izrazim...ja to vidim šire i spreman sam na gambite, a crkva ne.

Prepotentno? MOžda! Ali ja sam imao veoma dobre anticipacije budućih političkih tokova u poslednjih 20 godina, za razliku od crkve, pa imam pravo na ovu prepoenciju.A
    A što se tiče referenduma-pogotovo se ne smije dozvoliti da neuki za to narod donosi odluke od odlučujućeg značaja za budućnost zemlje...neispravljive odluke...NE ZNAJU DOVOLJNO!

Pozdrav,
    Sveto, hvala Vam na odgovoru.

Thanks Thanks Given 
    3
    Thanks Thanks Received 
    8
    Thanked in
    6 Posts

Kad se već Velika Rusija spominje, valja napomenuti da izbor nije sužen i da nismo osuđeni samo na zapadni NATO, jer postoji i kako ga nazivaju "istočni NATO"... A da ne pominjemo još i ŠANGAJSKU ORGANIZACIJU kao mnogo izgledniju opciju.

Dakle, "Istočni NATO" - Организации Договора о Коллективной Безопасности (ОДКБ) (Organizacije dogovora o kolektivnoj bezbednosti (ODKB)) čije su članice Rusija, Belorusija, Jermenija, Kazahstan, Kirgizija, Tadžikistan i Uzbekistan

Last edited by vozimisko; 06-10-13 at 18:52.

Thanks Thanks Given 
    37
    Thanks Thanks Received 
    9,004
    Thanked in
    4,016 Posts

A i zagorički klan može da pruži zaštitu, samo ako svoje ofanzivne karakteristike stavi u defanzivnu funkciju.
    - .- - .- - .- - .. .-. .- -- --- ... -. .--- .. -.-. .... .- .-. ..

Thanks Thanks Given 
    3
    Thanks Thanks Received 
    8
    Thanked in
    6 Posts

A i zagorički klan može da pruži zaštitu, samo ako svoje ofanzivne karakteristike stavi u defanzivnu funkciju.
    Mali Đuro je najprgaviji...

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Ne vidim da su njihovi političari nešto jako zagrizli za ulazak u NATO.
    Da li je u ljeto 2012., kad je vladu formiralo Milosevicevo i Seseljevo potomstvo, izgledalo da ce Srbija priznati Kosovo? To je ucinjeno vec u decembru, vrlo vjesto pripremajuci javnost naredna cetiri mjeseca na formalizaciju decembarskih odluka - sporazum iz Brisela.

Ionako nijesu vazni politicarI, pita se samo jedan, "Alek", a on je iznenadjujuce brzo uspio da rijesi matematicki problem "2+2" (i njegov ego sve vise uziva u ulozi Mesije).

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    23
    Thanked in
    2 Posts

Quote Originally Posted by Jal Cargo View Post
    Ionako nijesu vazni politicarI, pita se samo jedan, "Alek", a on je iznenadjujuce brzo uspio da rijesi matematicki problem "2+2" (i njegov ego sve vise uziva u ulozi Mesije).
    Što jest, jest

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Quote Originally Posted by opmne View Post
    Sveto, hvala Vam na odgovoru.
    Sprdaj se ti sprdaj opmne....a naš Sveto je BAŠ, BAŠ PAMETNICA!...U cijeloj opoziciji vi ne možete nać parnjaka tome Svetu po znanju!

Pozdrav,

PS
    Na forumskoj opoziciji-možda, čak vjerovatno...ali medju poslanicima i eksponiranim političarima opoicije-MA PRIĆI MU NISU !
    Opovrgni me, ako možeš-ali iskreno...kaži: "Ima ...., koji je pametan kao Sveto"....PROSVETLI ME....JA GA NE VIDIM!

Thanks Thanks Given 
    3,229
    Thanks Thanks Received 
    3,256
    Thanked in
    1,581 Posts

Sprdaj se ti sprdaj opmne....a naš Sveto je BAŠ, BAŠ PAMETNICA!...U cijeloj opoziciji vi ne možete nać parnjaka tome Svetu po znanju!

Pozdrav,

PS
    Na forumskoj opoziciji-možda, čak vjerovatno...ali medju poslanicima i eksponiranim političarima opoicije-MA PRIĆI MU NISU !
    Opovrgni me, ako možeš-ali iskreno...kaži: "Ima ...., koji je pametan kao Sveto"....PROSVETLI ME....JA GA NE VIDIM!
    e sad BAŠ ne znam što bih ti odgovorio...
    She is only here to annoy herself!

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

A što se tiče referenduma-pogotovo se ne smije dozvoliti da neuki za to narod donosi odluke od odlučujućeg značaja za budućnost zemlje..

@Bone , nije lijepo da ovakva pitanja preskaces Jesmo li i onaj referendum 2006e trebali preskociti i prepustiti Svetu da odluci umjesto nas ?
    ..........
    ''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''
    https://www.youtube.com/watch?v=tVuSKk_fs1o

Thanks Thanks Given 
    579
    Thanks Thanks Received 
    784
    Thanked in
    393 Posts

Konačno da saznamo i ko stoji iza ove "opcije"
    Last edited by johnny bravo; 16-10-13 at 00:01.
    In vino veritas

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Quote Originally Posted by johnny bravo View Post

Konačno da saznamo i ko stoji iza ove "opcije"

I sad su krenuli sa ovom pričom, kad treba da nas prime u roku od pola godine ili malo više...

Vrlo loša stvar po imiž CG, korak unazad U NAJNEZGODNIJEM MOMENTU, (jer se riitaju se u strateški pravac zemlje i podgrijevaju stare dileme i priče).

Kakve su to ugase, majko sveta....

AKo ovo čine nenamjerno-slobodno su našli najslabiju tačku i najbolji način da proizvedu probleme, a ko je namjerno-ONDA JE DJELOVANJE OVE INTERESNE GRUPE BAŠ SADA, PRED PRIJEM U NATO...TEŠKO JE SVARITI DA KORISTE BAŠ SVAKU PRILIKU DA OSLABE TU CG.

Kad to MPC kaže-od nje se to može očekivati i nekako se i ne broji...to je vekovima u opisu posla crkve da bude protiv Evrope, ali ovim političarima su puna usta Evrope, a pogotovo Medojeviću, čija je uloga najodvratnija, jer sam ubijedjen da mu ovaj izbor čak nije ni od srca!

Pozdrav,
    Last edited by Old Bone; 16-10-13 at 01:01.

Thanks Thanks Given 
    579
    Thanks Thanks Received 
    784
    Thanked in
    393 Posts

Lokacija - knjižara Matice spske
    In vino veritas

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    1
    Thanked in
    1 Post

Kad to MPC kaže-od nje se to može očekivati i nekako se i ne broji...to je vekovima u opisu posla crkve da bude protiv Evrope, ali ovim političarima su puna usta Evrope, a pogotovo Medojeviću, čija je uloga najodvratnija, jer sam ubijedjen da mu ovaj izbor čak nije ni od srca!
    Pozdrav,

Što je ovo Bone?.. Sve više ekavice u tvojim rečenicama... Šta da očekujemo od beranske i pljevaljske omladine, ako si i ti s Orje luke pod stare dane progovorio ko smederevac?... Nagrdi ovu đecu...

Šalu na stranu, meni je neobično i ne mogu da ne primijetim da se danima ukopavaš dublje oko Srpske Crkve u CG i odatle pucaš (ko na mrtvoj straži) na sve koji se kritički osvrću na taj implantat. A sad - "MPC ima vjekovima u opisu posla borbu protiv Evrope" (??)...
    Pa što predlažeš da radimo sad? Ima li Đukanović neko rješenje? Šta vele u DPS-u?..

I moram te ispraviti dragi prijatelju - nije baš da je "MPC" vjekovima bila protiv Evrope. Naprotiv. Ta suluda prozelitsko-azijatska dogma nije starija od dvije decenije i nametnuta je u (srpskoj) Crkvi upravo prilježnim radom, kako ga ti ono nazva "velikog potomka vojvode Mine Radovića".... Tokom istorije CG vladike crnogorske (autokefalne Crkve), i to svi do jednog, bili su proevropski orjentisani. Upravo zahvaljući takvoj orjentaciji Crna Gora (kao odmetnuta turska provincija) i bila je pod opšteprihvaćenim pokroviteljstvom Venecije. Više od 3 vijeka su Mlečani imali na Cetinju svoje guvernadure (namjesnike Velikog Dužda koji su se starali o redu u CG i interesima Republike), i sukobi između vladika i guvernadura ne da nijesu postojali, već su se oba utrkivali ko će bolje Republici na usluzi biti i njegovati ovo (po Crnogorce) životno važno strateško partnerstvo. Ne treba više sem čitati pisma crnogorskih vladika (sve do vladike Save) i shvatiti koliko je crnogorska Crkva bila privržena Evropi i zapadnom Svijetu. Od vladike Vasilija (a posebno od sloma Republike 1797.) počinje okretanje crnogorskih vladika Rusiji. No tadašnja Rusija (sve do 1917.) bila je jedna od (svojim bićem i usmjerenjem) najevropskijih država koje je Evropa vidjela. Vrijeme "crno-žuto-bijele" Rusije (od Katarine Velike pa zaključno sa carem Aleksandrom III, kumom knjaza Nikole), vrijeme je ne samo potpunog okretanja Rusije Evropi i zapadnoj kulturi, već i vrijeme u kom je Rusija (zajedno sa svojom Crkvom) ubrzano reformisala rusko društvo po zapadnom modelu. Nažalost, usljed činjenice da je do XVIII vijeka (i Petra Velikog) Rusija bila zaostalo robovlasničko društvo, promjene koje su je čekale bile su toliko brojne da i pored volje mnogih njenih imperatora, prosto nije bilo vremena u samo 150 godina nadoknaditi sve ono što je propušteno u prethodnih 800. Ipak, u jednom kratkom periodu (tokom vladavine Njemice Katarine Velike i zahvaljući njenom obrazovanju i prijateljstvu s vodećim misliocima tadašnje Evrope) Rusija je čak uspjela postati (po svojim progresivnim idejama, uređenjem državne uprave i kulturnom preporodu plemstva), najmodernije evropsko društvo na kontinentu tog doba. Ništa od ovog ne bi bilo moguće bez strateškog partnerstva suverena i vrha Ruske Crkve. One iste koja je hirotonisala (postavljala) naše vladike nakon sloma Republike Sv. Marka.
    Možete li zamisliti kolika je to svijest o potrebi da se Crna Gora prilagođava evropskim idejama i napušti sve bagaže zaostalosti, kada recimo jedan Njegoš (20 godina prije nego Srbija i Društvo srpske slovesnosti, preteča SANU, ukine najstrožiju zabranu upotrebe Vukovog pisma) prihvata svoja kapitalna djela štampati upravo izmišljenim i još nepoznatim Vukovim alfabetom i njegovom ortografijom. Zamislite!? Jedan sveštenik iz nekih besputnih i besudnih gudura bio je toliki vizionar i pun liberalnih ideja, da mu čak nije smetalo ni to što se Rječnik i djela Vuka Karadžića štampaju, ne samo protivno najstrožijoj zabrani (nadležnog) srpskog Sremsko-karlovačkog mitroplita, već ni manje ni više nego u štampariji bečke Katoličke crkve i lokalnog reda Mehitarista...Na kraju je Vuk omogućio Njegošu da i njegova (Njegoševa) djela dožive objavljivanje zahvaljući ovom katoličkom redu koji pripada Benediktincima. Za veliko prijateljstvo sa Vukom vladici nije smetalo ni to što se Vuk (porijeklom iz crnogorske Petnjice, Drobnjaka) da bi se oženio suprugom Njemicom, ponovo krstio kao katolik i vjenčao u katoličkoj crkvi u Beču. Zamislite da Amfilohije ima ovakvog prijatelja?...
    Zahvaljući našoj (danas uzurpiranoj) Crkvi uticaj Zapada i Evrope ne da se nije odbacivao, već se vjekovima zdušno prihvatao. Treba li podsjetiti da su gotovo sve naše stare crkve (a gotovo sve do jedne su građene nakon prestanka okupacije od strane srednjovjekovne Srbije) identične sa mletačkim (katoličkim crkvama) i jedina razlika sastoji se u mjestu na kom se nalazi oltar. Naša najveća svetinja Cetinjski manastir (i prvi Crnojevića i drugi obnovljeni) rađen je strogo po ugledu na mletačke katoličke samostane i to rukama upravo majstora iz Dalmacije.
    Treba li takođe reći da je (sve do kraja XIX vijeka) tolerisana praksa običavana kod većine pravoslavnih sveštenika u CG, a to je da isti ne nose brade. Otkud to? Pa kao posljedica uticaja Zapada (čitaj:Evrope). Uticaja koji nas je sa našeg primorja bukvalno kupao kao društvo. Na Njegoševim slikama se vidi koliko je (za jednog vladiku) kratku bradu nosio. Da nije bio sam vladika, vrlo je vjerovatno da bradu ni on, baš kao ni većina njegovih monaha, ne bi nosio...
    Itd,..itd...Mogao bih do ujutru nabrajat dokaze u prilog tome da (jeretički) etnofiletizam i prozelitizam Amfilohija nijesu nasljeđe naše Crkve, već orjentacija koju je on uveo i njeguje.. No, interesantno, ne iz vjerskih ubjeđenja, već iz političkih razloga i ličnih opredjeljenja.
    Kada je vjera u pitanju (koju on ipak uvijek podređuje svojim političkim ubjeđenjima i interesima) Amfilohije je (uz vladiku hercegovačkog Grigorija) među članovima srpskog Sinoda, najuvjereniji zagovornik približavanja Katoličke Crkve i Pravoslavnih Crkava. Amfilohije je (a to mnogi ljudi u CG ne znaju) čak postdiplomske studije završio specijalizujući se za dogmu i ustrojstvo Katoličke Crkve. Nauku je sticao, ni manje ni više nego, u sred Rima i katoličkog sjemeništa u Bernu.

Stoga, valja biti obazriv kad se ustvrdi neka tradicionalna "vjekovna" antiEvropska tendencija naše Crkve. U Srbiji je tokom istorije znalo biti šaroliko, ali u CG ne.
    Last edited by El Re; 16-10-13 at 10:11.

Page 28 of 199 FirstFirst ... 182425262728293031323878128 ... LastLast

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)