Originally Posted by
Jal Cargo
pokusacu da odgovorim malo drugacijim pristupom, pitanjem na pitanje: je li volja gradjana, "kao premisa demokratije", ispostovana i onda kad je donijeta odluka da srpski jezik bude, uslovno receno, sluzbeni jezik u Crnoj Gori u XIX v.? Je li volja gradjana ispostovana i onda kad je neko, nedje, nekad donio odluku da mi moramo biti potomci kosovskih junaka, Transformersa i Cucuk Stane? Je li volja gradjana ispostovana i onda kad je trobojka ozvanicena kao drzavna zastava? Je li volja gradjana ispostovana onda kad je neko odlucio da utuli drzavu Crnu Goru? Ili je i to neko i nekad, mozda, servirao i nametnuo? Hiljadu pitanja, ali odgovore necemo dobiti, kod nas se fenomeni ili, bolje receno, mitovi i dogme uzimaju kao nesto sto se ne smije cackati, preispitivati i objasnjavati, vec je, jednostavno, zadato i konstantno (i obligatorno), i kao takvo precutno prhvaceno kao nekakav normativni kriterijum koji unaprijed odredjuje karakter ili zadaje vrijednosti i granice bilo kojem procesu koji je od drustvenog znacaja, pocevsi od afirmacije nacionalnog identiteta, drzavnog pitanja, prava na jezik i crkvu, pa do banalnog primjera, npr. odnosa prema NATO integracijama. Ja, zato, mislim da je, umjesto opsirnih diskusija u kojima cemo jedni druge ubjedjivati da je pozicija jedne strane ispravna, doslo vrijeme da svako pokaze svoje pravo lice (bas kao sto si rekao) i, najprije, odgovori na (pravo) pitanje - zasto smo stvorili ovu drzavu? Sta smo ocekivali od referenduma? Koja je njegova svrha? Da li nam je, uopste, referendum bio potreban? Je li referendum izraz nase potrebe da ucvrstimo nacionalni identitet kroz uspostavljanje veze sa istorijom, kulturom i tradicijom - onom autenticnom, a ne falsifikovanom (da se ogradim, koja god to bila)? Jesmo li tezili da stvorimo odrzivu i funkcionalnu zajednicu-organizam, i ako jesmo, nije li razumno i logicno da ona funkcionise na onim postavkama i kriterijumima bez kojih se, prosto, ne moze postici ravnoteza i kontinuitet, pogotovo ne u uslovima, okruzenju i istorijskom kontekstu u kojem zivimo? Pa, na kraju, na osnovu onoga sto (god) proizidje iz tih odgovora, da lijepo priznamo sebi da jedna pozicija iskljucuje drugu, da su nepomirljive (i, naravno, opredijelimo se za jednu) i, konacno, utvrdimo da li je referendum zaista zavrsena prica, ili je to proces koji, u zavisnosti od aktera i njihovih potreba, moze ici u jednom ili drugom smjeru. Do jednog vakta, kad neko mora ispasti iz igre, a jednom ce neko morati, posto ovakvo stanje nije odrzivo.
Na kraju, samo da neke stvari, iako sad vec manje bitne, preciziramo:
- crnogorskim jezikom govori 38, a srpskim 44%.
- od onoga sto je logicno, vaznije je ono sto je moguce i izvodljivo, a prepusteno je ljudima koji imaju moc da donose odluke, bez ikakve odgovornosti. Citiracu preśednika, uz to i pravnika:
''Dakle, nasa je himna 'Oj svijetla majska zoro' i nas Ustav propisuje da je to nasa himna, ostavljajuci zakonu da se propise tekst te himne i sadrzaj strofe. Ja sam se uvijek zalagao da to budu prve dvije strofe, koje su zaista opstepoznate i opšteprihvacene, i u nekom himnicnom smislu promocija Crne Gore i njene tradicije, sadasnjosti i buducnosti, smatrao da treba da bude zavrsnica te himne u oznacenju samog naziva himne 'Oj, svijetla majska zoro' i poruci 'da si vjecna Crna Goro'. I mislim da je to izlazak u susret svemu onome sto je realno ocekivanje i zaista sadrzaj na koji niko ne moze da da primjedbu. Nesumnjivo je da mi imamo prostor kompromisa. Dakle, neko moze to da dozivljava potrebom da se skrati radi duzine, a neko potrebom da se skrati i radi duzine i radi autorstva. Ali, da se skrati cuvajuci Ustav, da se ni u primisli ne mijenja Ustav.''
- tvoja teza, koja ne dozvoljava mogucnost da drzavna zastava bude, kao sto sam rekao, marginalizovana i potisnuta iz kolektivnog pamcenja je, barem se meni cini, naivna. Umjesto sto olako ispaljujes te kvalifikacije o licemjerima i transformersima (imam utisak da razgovaram sa ozlojedjenim i dezorijentisanim liberalom), razmisli, nijesi li mozda previdio faktor starosne dobi, odnosno generacije koje dolaze i koje su pogodan materijal za (institucionalnu) obradu, a ne gotov proizvod iz posebnih, suverenistickih epruveta iz kojih ispadaju embrioni sa suverenisticki programiranim softverom? Drugi faktor koji si previdio, a koji je u direktnoj relaciji sa prethodnim, to je mogucnost, makar u teoriji, da vlast, samim tim i institucije, preuzmu unionisti i onda oblikuju (ja se necu ustrucavati, no cu reci truju) te dolazece, "tabula rasa" generacije prema receptu koji je u Crnoj Gori detaljno isproban. S tim sto mislim da bi to ovog puta moglo eskalirati u nesto sto, vjerujem, u Crnoj Gori niko ne zeli.
_________
Bookmarks