Page 33 of 57 FirstFirst ... 2329303132333435363743 ... LastLast
Results 801 to 825 of 1412

Thread: Druga tema

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    3
    Thanked in
    3 Posts

HAHA zanimljivo čitanje Biblije sa komentarom

Playlista:

http://www.youtube.com/playlist?list...A&feature=plcp

I prva epizoda:

Thanks Thanks Given 
    2
    Thanks Thanks Received 
    35
    Thanked in
    25 Posts

Funetis,

Ja do sad sam samo jedan savjet dobio i nista drugo se nije trazilo od mene osim ovoga: "Boj se Boga Darko".

A zauzvrat sam dobio sve naljepse. A od mene je uklonjeno sve ono sto nevalja.

Ja sam Njemu zahvalan.

A vi niste.

I sta vi hocete sad?

Da mi Bog naredi da ubijam svoju djecu?

Mene je Bog naredio da pravim djecu a ne da ih ubijam, nebulozni ljudi.

Vi ste toliko zastranili da vi neznate ni sto radite.

A samo pokazujete ko ste, a to ni ne opazate.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    2
    Thanked in
    2 Posts

I opet nema odgovora A je li ti to naredio da pravis djecu onda kad dosa sijede kose sa bradom

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    3
    Thanked in
    3 Posts

Quote Originally Posted by Ego_and_his_own View Post
    Funetis,

Ja do sad sam samo jedan savjet dobio i nista drugo se nije trazilo od mene osim ovoga: "Boj se Boga Darko".

A zauzvrat sam dobio sve naljepse. A od mene je uklonjeno sve ono sto nevalja.

Ja sam Njemu zahvalan.

A vi niste.

I sta vi hocete sad?

Da mi Bog naredi da ubijam svoju djecu?

Ovo je pitanje samo hipotetičko s obzirom da postoji presedan u Bibliji, koja je navodno riječ božja pa prema tome 100% tačna i treba se uzeti za apsolutnu istinu.

S te tačke gledišta naše je pitanje legitimno i traženi odgovor je razložan.

Naravno kao i svako pitanje možeš odbiti da odgovoriš jednostavno reci da nećeš.

Nemoj nas optuživat za stvari koje su napisane u Bibliji, Abram je dokazao da mu je Bog i vjera u boga ispred svega, čak i ispred jedinog sina. I bijaše to bogu ugodno.

S tačke vijere Abram je primjerno napravio ono što svaki vijernik mora napraviti ukoliko takva žrtva bude zahtijevana od njega od strane Boga.

Bog je ispred porodice i ako bog kaže pobi sve doma onda vijernik to mora napraviti (Abramov primjer se mora prihvatiti kao poželjno ophođenje) inače to dokazuje da vijernik nije dostojan boga.

S moje tačke gledišta ja mogu direktno odgovoriti na to pitanje.

Da bog se sad pojavi ispred mene u svoj svojoj gloriji i kaže Funestis idi i žrtvuj svoga sina meni u čast (ponavljam za sada nemam djecu), ja bi mu bez okolišanja reko idi ti moj prika tamo neđe stvaraj svijetlost, bez obzira što bi tada bio siguran da Bog zaista postoji.

Ovo je moj moralni odgovor na Božji nemoralni zahtijev.

Ne samo to nego da mi kaže da idem tamo ratovati (kao što je tijerao izraelce) i ubijati bilo koga, ja bi mu jednako reko da me se mane i da pođe napravit CT glave u Podgoricu ako dođe na red ili ima vezu.

E sada si ti na redu, oli nam odgovorit, ko ti je prvi na mijestu, Bog ili porodica, odnosno dali bi žrtvovao porodicu u ime boga?
    Last edited by funestis; 17-09-12 at 16:30.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    2
    Thanked in
    2 Posts

Quote Originally Posted by funestis View Post
    S tačke vijere Abram je primjerno napravio ono što svaki vijernik mora napraviti ukoliko takva žrtva bude zahtijevana od njega od strane Boga.
    Bog je ispred porodice i ako bog kaže pobi sve doma onda vijernik to mora napraviti (Abramov primjer se mora prihvatiti kao poželjno ophođenje) inače to dokazuje da vijernik nije dostojan boga.
    To moze biti i fino opravdanje kad neko pravi svakojake svinjarije najblizim i kaze da mu tako Bog rekao. Ima sve crno na bijelo, a svete knjige ne lazu.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    3
    Thanked in
    3 Posts

Funetis,

Samo da dodam, I za ovo ima presedan, Bog je dao Abramu da ima dijete sa Sarom (Izaka kojeg je kasnije morao prinositi na žrtvu da bi dokazivao vijernost) isto tako što je neplodnu bakicu napravio plodnom.

I njemu je bilo naloženo da se množi kao i svim ljudima na svijetu još u Knjizi Postanka:

Idite i množite se, napunite zemlju.

Quote Originally Posted by Biblija - Postanak - 1/27 i 28
    27 I stvori Bog čoveka po obličju svom, po obličju Božjem stvori ga; muško i žensko stvori ih.
    28 I blagoslovi ih Bog, i reče im Bog: Rađajte se i množite se, i napunite zemlju, i vladajte njom, i budite gospodari od riba morskih i od ptica nebeskih i od svih zveri što se miče po zemlji.

Thanks Thanks Given 
    456
    Thanks Thanks Received 
    2,965
    Thanked in
    1,466 Posts

Znate moze covjek pobit i argumentima.... A i niste nekakav izazov bili. Nisam ocekivao da cete se pokazati ko tolike neznalice.

Aoo
    A greote kako ocigledan pokusaj projekcije. A suvi si genije nema sta. Ne mozes na prosto pitanje da odgovoris. Pokrij se usima.
    Last edited by VanjaTheMan; 17-09-12 at 17:46.
    My stomach was making the rumblies - that only hands would satisfy.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    2
    Thanked in
    2 Posts

Mozda se ne treba pozivati na Bibliju i onaj sijedi sto u san dodje samo nama izgleda ka Iguman Stevan a to bio put da se preko biblije dodje do islama. Božji Poslanik, s.a.v.s., je rekao: "Nijedan od vas neće biti pravi vjernik, sve dok ne bude želio svome bratu ono što želi samom sebi". Trebalo bi napraviti neko istrazivanje, eksperiment jer se tako bolje objasni. Rekose da neki patentirali biciklo koje ce umjesto tockova imati lopte. Navodno se bolje vrti i moze bolje u krivine...., a ja vjerujem da to nije plod evolucije misljenja već neko sa oblaka sapnuo i eto gotova rabota.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Quote Originally Posted by funestis View Post
    I M.S. isto pitanje. Da te Bog pošalje da žrtvuješ nekog bližnjeg bili to uradio?
    Mislim da ce ti biti dovoljno ako ti kazem da me zena ne kune u djecu vec u Boga kad me pita neka pitanja za koja misli da joj necu iskreno odgovorit.
    Inace,ranije je naveden ajet gdje kaze da nas Bog iskusava sa djecom,roditeljima,imetkom i sl.
    -Koliko imamo ljudi koji su kad su se napunili para (pogotovo ovi nasi preko noci) pozaboravljali rodjake sa kojima su nekad pod sterikama jeli "ljeba i sira"?
    -Znam covjeka koji je posao za inostranstvo,radio kao konj da bi slao zeni i djeci,a zena mu "fakerima" od njegovih para kupovala narukvice,kajle,
    djeca ga muzla svako malo.Nije mogao sve da "isprati" pa se zaduzivao,da bi na kraju morao da pobjegne iz inostranstva.
    Zena i djeca ga momentalno odj*b*li,da bi kasnije i zena djecu odj... i posla ona malo za inostranstvo da "radi"...
    -Koliko znamo ljudi sto lazu i kradu za svoju djecu?
    A sve je to grijeh,i iskusenje od Boga,a ovaj zivot je prolazan.
    U ovoj pameti ne bih ubio svoje dijete,ali kad bih bio u situaciji kao Avram,i kad bih bio 100% siguran da je to Bozije naredjenje,bih bez razmisljanja
    jer vjerujem da je ovaj zivot samo jedna stanica ka Ahiretu...

Sto se Hrijevog pitanja o 7-orici koji nece uci u Dzenet tice:
    Iskreno-ne znam napamet,ali cu pokusati da odgovorim bez Googlanja:Ko ima analni sex sa zenom,ko pripise Bogu druga i obozava drugoga mimo njega,ko pije alkohol...Nemam pojma,a necu da Googlam,pa mi ti reci...Stvarno ne znam...

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    2
    Thanked in
    2 Posts

1. A person who masturbates.
    2. A person who performs the act of sodomy.
    3. The person upon whom the act of sodomy is performed.
    4. A perpetual drunkard.
    5. The person who hits his parents so much that they appeal for help.
    6. The person who harms his neighbours so much so that they curse him.
    7. The person who commits adultery with his neighbour's wife. (Ibn Katheer
    vol. 5 p. 458

Thanks Thanks Given 
    22
    Thanks Thanks Received 
    54
    Thanked in
    30 Posts

Quote Originally Posted by Hari Krisna View Post
    1. A person who masturbates.
    2. A person who performs the act of sodomy.
    3. The person upon whom the act of sodomy is performed.
    4. A perpetual drunkard.
    5. The person who hits his parents so much that they appeal for help.
    6. The person who harms his neighbours so much so that they curse him.
    7. The person who commits adultery with his neighbour's wife. (Ibn Katheer
    vol. 5 p. 458
    Sva sreca te sam druid, inace ne bih nebesa gledao
    I nisam zidar, ali eto
    oko mene ceo zivot cigle, zgrade, blokovi i beton

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    2
    Thanked in
    2 Posts

Neće gore biti neka guzva kad je na prvo mjesto ono sto je

Thanks Thanks Given 
    22
    Thanks Thanks Received 
    54
    Thanked in
    30 Posts

Pusti prvo, meni milije drugo
    I nisam zidar, ali eto

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    2
    Thanked in
    2 Posts

Ko će ga znati da li oni misle na onu biblijsku, nasku ili americku

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Surat Al-Ma'idah [verse 51] - O you who have believed, do not take the Jews and the Christians as allies. They are [in fact] allies of one another...
    Allah je, zaista, Taj Koji prašta i Koji je milostiv."
    "Allah motri na one koji, pored Njega, zaštitnike uzimaju, a ti nisi zadužen za njih."

Thanks Thanks Given 
    456
    Thanks Thanks Received 
    2,965
    Thanked in
    1,466 Posts

Ko će ga znati da li oni misle na onu biblijsku, nasku ili americku
    Vjerovatno americku jer tamo Ego zivi a Ego je jedini pravni vjernik na cijeloj planeti. A znamo svi da je bogu Amerika najmilija. Ne kazu Ameri dzabe "god bless America", nisu oni glupi. Ne, ne.
    Last edited by VanjaTheMan; 17-09-12 at 18:29.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    2
    Thanked in
    2 Posts

Ne znam mada mozemo ocekivati neki ovakav film, mada pubertet i ona prva tacka
    Last edited by Hari Krisna; 17-09-12 at 18:57.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    3
    Thanked in
    3 Posts

Quote Originally Posted by M.S. View Post
    Mislim da ce ti biti dovoljno ako ti kazem da me zena ne kune u djecu vec u Boga kad me pita neka pitanja za koja misli da joj necu iskreno odgovorit.
    Inace,ranije je naveden ajet gdje kaze da nas Bog iskusava sa djecom,roditeljima,imetkom i sl.
    -Koliko imamo ljudi koji su kad su se napunili para (pogotovo ovi nasi preko noci) pozaboravljali rodjake sa kojima su nekad pod sterikama jeli "ljeba i sira"?
    -Znam covjeka koji je posao za inostranstvo,radio kao konj da bi slao zeni i djeci,a zena mu "fakerima" od njegovih para kupovala narukvice,kajle,
    djeca ga muzla svako malo.Nije mogao sve da "isprati" pa se zaduzivao,da bi na kraju morao da pobjegne iz inostranstva.
    Zena i djeca ga momentalno odj*b*li,da bi kasnije i zena djecu odj... i posla ona malo za inostranstvo da "radi"...
    -Koliko znamo ljudi sto lazu i kradu za svoju djecu?
    A sve je to grijeh,i iskusenje od Boga,a ovaj zivot je prolazan.
    U ovoj pameti ne bih ubio svoje dijete,ali kad bih bio u situaciji kao Avram,i kad bih bio 100% siguran da je to Bozije naredjenje,bih bez razmisljanja
    jer vjerujem da je ovaj zivot samo jedna stanica ka Ahiretu...

Sto se Hrijevog pitanja o 7-orici koji nece uci u Dzenet tice:
    Iskreno-ne znam napamet,ali cu pokusati da odgovorim bez Googlanja:Ko ima analni sex sa zenom,ko pripise Bogu druga i obozava drugoga mimo njega,ko pije alkohol...Nemam pojma,a necu da Googlam,pa mi ti reci...Stvarno ne znam...

Fala na iskrenom odgovoru.

Thanks Thanks Given 
    1,882
    Thanks Thanks Received 
    5,510
    Thanked in
    2,124 Posts

Pa neznam ASC, zavisi od okolnosti.

Kad bih izbora imao, a da si mi kojim nesrecnim slucajem (nedaj Boze) ti sin, ja bi te prvo poveo nedje u sumu pa bi te tako izmlatio da ti straznjica sva sija na mjesecini, da vidim ako bi ti moga te djavole kako iz tebe iscerati.

Sve to zavisi, ASC.

A kad ni to nebi pomoglo, ko zna mozda bi i na sebe diga ruku. Kud ce vece kazne od toga da takvog izroda imam za potomka.
    Pusti ti mene izroda.

Za "dizanje ruke na sebe" ti slijedi pakao jer samo bog ima pravo da daje i uzima život.

Recimo da se radi o tvome djetetu, onome koje ti je u kući i kojeg si spasio od zlobnih američkih doktora.

Na zahtjev boga da ga ubiješ, pod kojim okolnostima bi to uradio a pod kojim okolnostima bi odbio božiji zahtjev?

P.S. Intresantno kako čovjek kaže da bi me izbio i da sam izrod samo zato što imam drugačije mišljenje od njega. Ništa novo od vjernika.
    Last edited by ASC; 17-09-12 at 20:58.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    2
    Thanked in
    2 Posts

Zaista plijeni iskrenost mada nasi razgovori ponekad idu u smjeru onoga "dolazi plavusa kod ucitelja i pita 'da li se kaze Iran ili Irak nesto sam se zbunila'." Pokazuje se da na ono sto ateista bez ikakvog otpora i sa punim ubjedjenjem moze negativno odgovoriti vjernik se migolji ka svjeze ulovljena riba jer jednostavno mora biti poslusan. Dogmi koju je prihvatio kao istinu, strahu koji je jaci od logike, osjećanja....

Thanks Thanks Given 
    456
    Thanks Thanks Received 
    2,965
    Thanked in
    1,466 Posts

Zaista plijeni iskrenost mada nasi razgovori ponekad idu u smjeru onoga "dolazi plavusa kod ucitelja i pita 'da li se kaze Iran ili Irak nesto sam se zbunila'." Pokazuje se da na ono sto ateista bez ikakvog otpora i sa punim ubjedjenjem moze negativno odgovoriti vjernik se migolji ka svjeze ulovljena riba jer jednostavno mora biti poslusan. Dogmi koju je prihvatio kao istinu, strahu koji je jaci od logike, osjećanja....
    Kako mozes tako da pricas? Ti si u zabludi. Ti si nevjernik i tebi je bog zatvorio oci i usi. A ako tako nastavis zatvorice te cijelog da ti ni laksativ nece pomoci.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    2
    Thanked in
    2 Posts

Jedan filozof je tvrdio da je fanatizam jedini oblik volje koje slabići bez problema mogu postići. Izgleda da sam jako slabe volje i strasnom zabludom zatvoren za fanatizme tako da ni laksativi ne pomazu

Thanks Thanks Given 
    52
    Thanks Thanks Received 
    9
    Thanked in
    8 Posts

this time next year...

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Quote Originally Posted by ASC View Post
    Naime nakon što se Muhamed nastanio u Medini jedno vrijeme je bio osporavan kao prorok od jednog dijela Medinjana mada ni među drugima nije imao preveliki ugled.

Sve se promijenilo nakon što je sa 300 svojih ratnika iz Medine pobijedio vojsku od oko 900 Mečana. Mečani su izgubili svega 45 ljudi i odlučili da se povuku.
    S druge strane muslimani su imali 14 mrtvih.

Oni su ovu pobjedu vidjeli kao potvrdu njihove vjere nakon što im je Muhamed rekao da su pobijedili jer su im pomogli nevidljivi anđeli. :mrgreen:

Ja bih rekao da su pobijedili jer su Mečani muda ostavili doma, ali što znam ja...
    Ti si bio tamo pa znas...

"I kada ste od Gospodara svoga pomoć zatrazili; On vam se odazvao: "Poslaću vam u pomoć hiljadu meleka koji će jedni za drugima dolaziti. Allah je to zato učinio da bi vas obradovao i da bi se time srca vasa umirila; a pobjeda je samo od Allaha - Allah je zaista Silan i Mudar". (Al-Anfal: 9-10).

Ono sto mi se svidja (bez zezanja i ironije) je sto ste se malo zainteresovali za Islam,i vjerovatno do sad uvidjeli da to nije nikakav bauk.
    Upoznao sam dosta ljudi koji su bili Islamofobicni,i razgovoru samnom su pristupali krajnje oprezno (najblaze receno),da bi kasnije razbili predrasude,
    i sami me ispitivali o Islamu.
    Izmedju ostalog,mislim da predrasude bas stete nasem drustvu:Nisu svi Muslimani teroristi,nisu svi Srbi cetnici,nisu svi Hrvati ******...
    Kad to shvatimo,i podignemo toleranciju na visi nivo-bice nam svima lakse...

Thanks Thanks Given 
    22
    Thanks Thanks Received 
    54
    Thanked in
    30 Posts

Quote Originally Posted by M.S. View Post
    Ti si bio tamo pa znas...

"I kada ste od Gospodara svoga pomoć zatrazili; On vam se odazvao: "Poslaću vam u pomoć hiljadu meleka koji će jedni za drugima dolaziti. Allah je to zato učinio da bi vas obradovao i da bi se time srca vasa umirila; a pobjeda je samo od Allaha - Allah je zaista Silan i Mudar". (Al-Anfal: 9-10).

Ono sto mi se svidja (bez zezanja i ironije) je sto ste se malo zainteresovali za Islam,i vjerovatno do sad uvidjeli da to nije nikakav bauk.
    Upoznao sam dosta ljudi koji su bili Islamofobicni,i razgovoru samnom su pristupali krajnje oprezno (najblaze receno),da bi kasnije razbili predrasude,
    i sami me ispitivali o Islamu.
    Izmedju ostalog,mislim da predrasude bas stete nasem drustvu:Nisu svi Muslimani teroristi,nisu svi Srbi cetnici,nisu svi Hrvati ******...
    Kad to shvatimo,i podignemo toleranciju na visi nivo-bice nam svima lakse...
    Ja licno nisam ni islamofobican, ni hriscanofobican, imam fobiju samo od jedne stvari. Davnpo smo mi o svemu ovome raspravljali, bilo je ovdje jos vjernika. Ja samo ne vjerujem kao vi, i ti odma mislis da sam islamofobican, ili vjerofobican. Nisam. Ali jesam racionalan covjek, koji razmislja svojom glavom, i zbog toga mi u glavu ne ulaze neke stvari koje vi pricate.

Da ne bude da sam glup, ja sam do 16-17-te godine procitao sve vjerske knjige, i vjerske filozfije, odnosno budizam, jer to nije religija sa bogom, to je filozofija, i ostsao sam ateista.
    I nisam zidar, ali eto

Page 33 of 57 FirstFirst ... 2329303132333435363743 ... LastLast

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)