Ovo je pitanje samo hipotetičko s obzirom da postoji presedan u Bibliji, koja je navodno riječ božja pa prema tome 100% tačna i treba se uzeti za apsolutnu istinu.
S te tačke gledišta naše je pitanje legitimno i traženi odgovor je razložan.
Naravno kao i svako pitanje možeš odbiti da odgovoriš jednostavno reci da nećeš.
Nemoj nas optuživat za stvari koje su napisane u Bibliji, Abram je dokazao da mu je Bog i vjera u boga ispred svega, čak i ispred jedinog sina. I bijaše to bogu ugodno.
S tačke vijere Abram je primjerno napravio ono što svaki vijernik mora napraviti ukoliko takva žrtva bude zahtijevana od njega od strane Boga.
Bog je ispred porodice i ako bog kaže pobi sve doma onda vijernik to mora napraviti (Abramov primjer se mora prihvatiti kao poželjno ophođenje) inače to dokazuje da vijernik nije dostojan boga.
S moje tačke gledišta ja mogu direktno odgovoriti na to pitanje.
Da bog se sad pojavi ispred mene u svoj svojoj gloriji i kaže Funestis idi i žrtvuj svoga sina meni u čast (ponavljam za sada nemam djecu), ja bi mu bez okolišanja reko idi ti moj prika tamo neđe stvaraj svijetlost, bez obzira što bi tada bio siguran da Bog zaista postoji.
Ovo je moj moralni odgovor na Božji nemoralni zahtijev.
Ne samo to nego da mi kaže da idem tamo ratovati (kao što je tijerao izraelce) i ubijati bilo koga, ja bi mu jednako reko da me se mane i da pođe napravit CT glave u Podgoricu ako dođe na red ili ima vezu.
E sada si ti na redu, oli nam odgovorit, ko ti je prvi na mijestu, Bog ili porodica, odnosno dali bi žrtvovao porodicu u ime boga?

Reply With Quote
Bookmarks