Page 10 of 57 FirstFirst ... 6789101112131420 ... LastLast
Results 226 to 250 of 1412

Thread: Druga tema

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Mudar je onaj koji pokazuje blagost, poniznost, strpljivost i želju da uči, nemudar misli (jedino on sam misli i zato je on sam u najvećem mraku) da je pametan i da sve zna!

Evo nam sveta u kome živimo, jer oni koji misle da su pametni, vode ga ovako kako ga vidimo: ratovi, jad, beda, kriminal, raspad porodica, vanbračna deca, glad, bolesti, nemaština...

Što se tiče Noja koji je uz pomoć Stvoritelja sačuvao životinjske vrste i koji je sa svojom porodicom temelj današnjih naroda i narodnosti, može (onaj koji je željan znanja, ponizan, iskren i mudar) svako da ispita detaljno, proveri i uveri se da je veliki potop događaj koji se zaista odigrao i da je taj događaj potvrđen Isusovom izjavom, recimo u Mateju 24:37-39 "Јер као што је било у Нојевим данима, таква ће бити присутност Сина човечјег. Јер као што су у тим данима пре потопа јели и пили, женили се и удавали, све до дана кад је Ноје ушао у арку,и нису обраћали пажњу док није дошао потоп и све их однео, таква ће бити присутност Сина човечјег." Mnogo je značajnije što je sam Isus potvrdio postojanje Noja i samog potopa kao događaja kojim je Bog očistio tadašnje zlo sa zemlje nego bilo koji drugi autoritet na zemlji.

Dakle nije ništa novo ni danas, ljudi rade sve drugo nego da obrate pažnju na događaje oko sebe koji su više nego jasni-govore o znacima poslednjih dana, poslednjih dana ovog sistema. Egzekucija ovog sistema kojim vlada Sotona je veoma, veoma blizu!

Svako dobro junaci!

Thanks Thanks Given 
    453
    Thanks Thanks Received 
    2,945
    Thanked in
    1,460 Posts

Quote Originally Posted by Bluper View Post
    Mudar je onaj koji pokazuje blagost, poniznost, strpljivost i želju da uči, nemudar misli (jedino on sam misli i zato je on sam u najvećem mraku) da je pametan i da sve zna!
    Imas li jos koju platitudu da bacis? Zanimljiv si mi postao, kao eksperiment.
    My stomach was making the rumblies - that only hands would satisfy.

Thanks Thanks Given 
    96
    Thanks Thanks Received 
    112
    Thanked in
    90 Posts

Mnogo je značajnije što je sam Isus potvrdio postojanje Noja i samog potopa kao događaja kojim je Bog očistio tadašnje zlo sa zemlje nego bilo koji drugi autoritet na zemlji.
    Isus najveći autoritet na zemlji, aahahahahaah. Očigledno manji neo što je bio Pontije Pilat
    A i šta si ti očekivao od jevreja (a ako je postojao, što nikad nije dokazano, Isus jeste bio ješa) da kaže nešto protiv Judeizma, razapeli bi ga u startu
    "Ja i dalje čekam da mi dokažeš da je Sunce kancerogeno.", Bugi

Thanks Thanks Given 
    1,855
    Thanks Thanks Received 
    5,433
    Thanked in
    2,086 Posts

Što se tiče Noja koji je uz pomoć Stvoritelja sačuvao životinjske vrste i koji je sa svojom porodicom temelj današnjih naroda i narodnosti, može (onaj koji je željan znanja, ponizan, iskren i mudar) svako da ispita detaljno, proveri i uveri se da je veliki potop događaj koji se zaista odigrao i da je taj događaj potvrđen Isusovom izjavom, recimo u Mateju 24:37-39 "Јер као што је било у Нојевим данима, таква ће бити присутност Сина човечјег. Јер као што су у тим данима пре потопа јели и пили, женили се и удавали, све до дана кад је Ноје ушао у арку,и нису обраћали пажњу док није дошао потоп и све их однео, таква ће бити присутност Сина човечјег." Mnogo je značajnije što je sam Isus potvrdio postojanje Noja i samog potopa kao događaja kojim je Bog očistio tadašnje zlo sa zemlje nego bilo koji drugi autoritet na zemlji.

Seems Legit. :roll:
    Last edited by ASC; 31-07-12 at 23:55.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    2
    Thanked in
    2 Posts

Evo nam sveta u kome živimo, jer oni koji misle da su pametni, vode ga ovako kako ga vidimo: ratovi, jad, beda, kriminal, raspad porodica, vanbračna deca, glad, bolesti, nemaština...
    Ratova ije uvijek bilo, izgleda da ih danas ima više nego ranije samo zato što postoji globalna razmijena informacija pa se više zna.

Jad, bijeda, glad, bolesti su puno manji danas nego ranije zahvaljujući napretku poljoprivrede i medicine, npr prosiječni životni vijek u srednjem vijeku je bio 35 do 40 godina, danas je 72 (u Japanu čak 84)
    . Opet više informacija danas primamo pa nam izgleda gore.

Kriminal izgleda kao da je u porastu samo zato što je danas puno više stvari izvan zakona nego ranije, u globalu zahvaljujući boljim metodama kontrole, videonadzor i bolja organizacija organa reda stopa kriminala per kapital je opala 50% u odnosu na vrijeme prije 100 godina (čak 90% nego u vrijeme Francuske revolucije odnosno od kada se vodi statistika stope kriminala per kapital) i to usprkos mnogim uvedenim novim kriminalnim djelima.

Vanbračna dijeca i raspad porodice su u porastu samo zato što je individualna sloboda osobe puno veća i ljudi nisu više opterećeni previše raznim sanktivitetima nametnutim od strane crkve.

Interesantna statistika procenata razvoda:

http://www.religioustolerance.org/chr_dira.htm

Ovo neću komentirati jer je previše izvan domena racionalnog.

Dakle nije ništa novo ni danas, ljudi rade sve drugo nego da obrate pažnju na događaje oko sebe koji su više nego jasni-govore o znacima poslednjih dana, poslednjih dana ovog sistema. Egzekucija ovog sistema kojim vlada Sotona je veoma, veoma blizu!

Svako dobro junaci!
    Crvena izjava me zaintrigirala, o kakvim to sistemima govoriš?
    Last edited by funestis; 01-08-12 at 14:00.

Thanks Thanks Given 
    96
    Thanks Thanks Received 
    112
    Thanked in
    90 Posts

Quote Originally Posted by funestis View Post
    Crvena izjava me zaintrigirala, o kakvim to sistemima govoriš?
    Spojenih Strašnih Sudova
    Last edited by Rakun; 01-08-12 at 16:00.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    2
    Thanked in
    2 Posts

Quote Originally Posted by rakun View Post
    spojenih strašnih sudova
    ROFLMAO

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Quote Originally Posted by RoNN|3 View Post
    Nemaš, zato što si ti ti, a ne svi ostali...
    ..
    Nije relevantno, ali objasni, molim te.
    Znači Bog mora biti čovjekoliki.
    Ako ne liči na čovjeka nije Bog. Zašto ? :-)

Ili drugačije ... šta ako ja nevjerujem u čovjekolikog Boga ... jedina opcija je ateizam.

A da mane "ateizma" ... pa jedna grupa mana je u Kantovoj "kritici racionalnog uma"
    Kod premalo racionalnog javlja se jedna vrsta problema a kod previše racionalnog pristupa druga .
    Za ateizam su karakteristični problemi ove druge krajnosti
    ...
    Dakle nije ništa novo ni danas, ljudi rade sve drugo nego da obrate pažnju na događaje oko sebe koji su više nego jasni-govore o znacima poslednjih dana, poslednjih dana ovog sistema.
    Ali sistem se sam ,bez našeg učešća, neće promijeniti.

Egzekucija ovog sistema kojim vlada Sotona je veoma, veoma blizu!

Svako dobro junaci!
    Ja vjerujem da Đavo ne postoji kao fizički objekat već samo kao ideja. "ideja destrukcije" ili na drugi način rečeno "djelovanje koje nije u skladu sa Božjom harmonijom"
    Po meni obični ljudi vladaju svijetom , pa ...

"Sotona vlada svijetom" ...prevedeno na "moja religiska shvatanja" ... znači "Ljudi koji vladaju svijetom (= bave se organizacionim poslovima) su skrenuli sa Božjeg puta"

Šta misliš zašto se to dešava i koji je tome lijek ako ga uopšte ima ?
    Quote Originally Posted by Rakun View Post
    Spojenih Strašnih Sudova
    nema šanse da se izbjegne ... hahaha

Thanks Thanks Given 
    96
    Thanks Thanks Received 
    112
    Thanked in
    90 Posts

[QUOTE=septembar;2891744]Znači Bog mora biti čovjekoliki.
    Ako ne liči na čovjeka nije Bog. Zašto ? :-)
    Zato što u svakoj religiji koja poštuje neko božanstvo bog jeste humanoid (osim kod
    špageti čudovišta)
    Quote Originally Posted by septembar View Post
    Ili drugačije ... šta ako ja nevjerujem u čovjekolikog Boga ... jedina opcija je ateizam.
    A Špageti Čudovište ??

A da mane "ateizma" ... pa jedna grupa mana je u Kantovoj "kritici racionalnog uma"
    Kod premalo racionalnog javlja se jedna vrsta problema a kod previše racionalnog pristupa druga .
    Za ateizam su karakteristični problemi ove druge krajnosti
    "Previše racionalnosti" može stvoriti problem ???
    Aj baš me živo interesuje da mi daš koji primjer kako "previše racionalnosti" može naškoditi ljudskom rodu
    Ja vjerujem da Đavo ne postoji kao fizički objekat već samo kao ideja. "ideja destrukcije" ili na drugi način rečeno "djelovanje koje nije u skladu sa Božjom harmonijom"
    Vidiš što je to interesantno vjeruješ u đavola samo kao u ideju ali zato u boga vjeruješ u fizičkom smislu.Nadam se da se slažeš da sve mora imati svoju suprotnost
    Materija-Antimaterija, Život-Smrt, Zvijezda-Crna Rupa, Gas - Vakum itd...
    Tako da ti svojim nevjerovanjem u đavola u stvari poništavaš boga

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Zato što u svakoj religiji koja poštuje neko božanstvo bog jeste humanoid (osim kod
    špageti čudovišta)

A Špageti Čudovište ??
    I "špageti čudovište" je religija. :-)
    "Previše racionalnosti" može stvoriti problem ???
    Aj baš me živo interesuje da mi daš koji primjer kako "previše racionalnosti" može naškoditi ljudskom rodu
    Kao kad bi uporedio nekog tehnološki naprednog robota i čovjeka.

Naprmjer neko ne vjeruje da mu je đevojka vjerna nego hoće da bude siguran i stalno je nadgleda i prati .
    Đevojka ga napušti zato što joj on stalno "visi za vratom" a on čisto racionalno zaključi da mu đevojka nije vjerna jer ga je napuštila.

Naprimjer u nauci imaš pretpostavku postojanja beskonačnosti koja se nemože čisto racionalno opravdati i potvrditi. "Previše racionalno" bi bilo kad bi se beskonačnost izbacila.

Od 1905 do 1916 Anštajn je pisao i pravio Opštu Teoriju relativnosti za koju nije bilo nikakvih racionalnih razloga osim nekog njegovog vjerovanja da tako treba biti ... Tek tri godine posle objavljivanja nađen je prvi eksperimentalni dokaz ove teorije.
    Teorija je nastala bez ijednoj čisto racionalnog razloga.
    Vidiš što je to interesantno vjeruješ u đavola samo kao u ideju ali zato u boga vjeruješ u fizičkom smislu.Nadam se da se slažeš da sve mora imati svoju suprotnost
    Materija-Antimaterija, Život-Smrt, Zvijezda-Crna Rupa, Gas - Vakum itd...
    Tako da ti svojim nevjerovanjem u đavola u stvari poništavaš boga
    Naprimjer kao svijetlo i mrak. Svjetlo ima foton kao fizičkog prenosioca a mrak je samo odsustvo svijetla. Mrak ne postoji u fizičkom smislu kao neki objekat.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    2
    Thanked in
    2 Posts

Naprmjer neko ne vjeruje da mu je đevojka vjerna nego hoće da bude siguran i stalno je nadgleda i prati .
    Đevojka ga napušti zato što joj on stalno "visi za vratom" a on čisto racionalno zaključi da mu đevojka nije vjerna jer ga je napuštila.
    To bi se moglo nazvati "ateista iz nevolje". Napustila ga njegova bozanstva pa dok se ne snadje

Thanks Thanks Given 
    96
    Thanks Thanks Received 
    112
    Thanked in
    90 Posts

Taj koji prati svoju curu NIJE RACIONALAN tako da ti je primjer nikakav

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    2
    Thanked in
    2 Posts

Priznaj Rakune da je bila nekakva koja je bila i boginja i bozica i svetica i sva tvoja religija a racionalnost djao ponio

Thanks Thanks Given 
    96
    Thanks Thanks Received 
    112
    Thanked in
    90 Posts

Quote Originally Posted by Hari Krisna View Post
    Priznaj Rakune da je bila nekakva koja je bila i boginja i bozica i svetica i sva tvoja religija a racionalnost djao ponio
    Na žalost nikad nisam prema nekoj osjećao nekakvu "ljubav". A sve i da jesam izuzetno sam racionalna osoba tako da sam operisan od ljubomore.

Možeš li je ti ljubomorom možda spriječiti ako hoće da te prevari ??
    Last edited by Rakun; 02-08-12 at 13:02.

Thanks Thanks Given 
    96
    Thanks Thanks Received 
    112
    Thanked in
    90 Posts

I "špageti čudovište" je religija. :-)
    Jeste religija evo ti ako hoćeš da se učlaniš i postaneš Pastafarianac evo ti link Crkve Letećeg Špageti Čudovišta
    http://www.venganza.org/,
    pomenuo sam ga jer se poklapa sa tvojom tvrdnjom da bog nije humanoid

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Taj koji prati svoju curu NIJE RACIONALAN tako da ti je primjer nikakav
    Znači može da vjeruje ili da bi bio sigurniji da provjeri ...
    Quote Originally Posted by Hari Krisna View Post
    Haha ...
    Moja se religija i tvoj atizam dosta dobro poklapaju na ovim bitnim ovozemaljskim stvarima

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    2
    Thanked in
    2 Posts

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    2
    Thanked in
    2 Posts

Naprimjer u nauci imaš pretpostavku postojanja beskonačnosti koja se nemože čisto racionalno opravdati i potvrditi. "Previše racionalno" bi bilo kad bi se beskonačnost izbacila.

Jedino matematika priznaje i definira beskonačnost. U prirodi, odnosno fizičkom svijetu, našoj realnosti, beskonačnost ne postoji. U stvari u fizici beskonačnost je nešto kao graničnik koji se ne može doseći u principu paradoks koji negira samog sebe.

1. Tijelo sa masom ne može doseći brzinu svijetlosti jer njegova masa bi postala beskonačna.
    2. Svemir nije beskonačan jer bi njegova masa bila beskonačna i nikad ne bi moglo doći do big banga.
    3. Ne postoji beskonačno dijeljenje prostora već se prostor može podijeliti samo do plankove dužine 1.616252×10−35 m
    4. Ne postoji beskonačno mala količina vremena već plankova sekunda 5.39121 × 10−44 s
    5. Ne postoji beskonačno mala masa već plankova masa 2.17645 × 10−8 kg

Sve u ovom svemiru je mijerljivo i ništa nije beskonačno. Postoje ciklični pravci po kojima teoretski čestica može putovati do kraja vremena, međutim kako je i samo vrijeme konačna količina (prema modernim kosmološkim modelima) ta čestica će na kraju ipak stati u momentu kada vrijeme završi svoj tok (iako je vijerovatnije da će se ta čestica spontano raspasti mnogo prije tog datuma)

Beskonačnost u fizici postoji samo kao špekilativni matematički rad koji je u suštini nedokaziv (postojanje beskonačnog broja svemira sa drugačijim zakonitostima ili postojanje paralelnih svemira koji su nastali kvantnim cijepanjem događaja). Obadvije vrste svemira su matematičke posljedice kosmoloških teorija međutim sami po sebi su nedodirljivi i samim tim nedokazivi.

Takođe treba voditi računa da su to ipak samo matematičke posljedice, ne fizičke posljedice. U principu to izgleda kao fizičko riješenje kvadratne jednačine u kojoj je samo jedno riješenje moguće u fizičkom svijetu iako matematički ima 2 riješenja.
    Last edited by funestis; 03-08-12 at 12:01.

Thanks Thanks Given 
    453
    Thanks Thanks Received 
    2,945
    Thanked in
    1,460 Posts

Hahahahaha

Sto se beskonacnosti tice, to je koncept. Samo ideja. Vjerovali ili ne, neke beskonacnosti su vece od drugih (u matematici). To je dokazao njemacki matematicar Georg Kantor u 19-om vijeku.
    Last edited by VanjaTheMan; 03-08-12 at 18:37.
    My stomach was making the rumblies - that only hands would satisfy.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Jedino matematika priznaje i definira beskonačnost. U prirodi, odnosno fizičkom svijetu, našoj realnosti, beskonačnost ne postoji. ...

2. Svemir nije beskonačan jer bi njegova masa bila beskonačna i nikad ne bi moglo doći do big banga.
    Ako je homogen masa bi mu bila beskonačna..
    Ipak da li je prostor beskonačan
    ...
    Sve u ovom svemiru je mijerljivo i ništa nije beskonačno.
    ...
    Beskonačnost u fizici postoji samo kao špekilativni matematički rad koji je u suštini nedokaziv (postojanje beskonačnog broja svemira sa drugačijim zakonitostima ili postojanje paralelnih svemira koji su nastali kvantnim cijepanjem događaja). Obadvije vrste svemira su matematičke posljedice kosmoloških teorija međutim sami po sebi su nedodirljivi i samim tim nedokazivi.
    ...
    U okviru nauke postoje vjerovanja - to je poenta. Takođe nauka sve više izlazi iz okvira eksperimentalnog dokaza koji su postali opšteprihvaćeni u Galilejevo vrijeme. Sve više novijih nučnih teorija zahtijeva širi i snažniji filozofski okvir razmišljnja i teorije postaju precizna i više ili manje pouzdana filozofska vjerovanja.

Ljudi su nekako stisnuti u jednu vrstu jednodimenzionalnih razmišljanja
    Naprimjer nametnut im je izbor između abrahamskih religija ili ateizma ... nevide šire od toga. Po meni ni jedna od ove dvije opcije nije dobra.

Prošli vijek je obilježila isto tako jednan jednodimenzionalni izbor ...
    Komunizam ili Kapitalizam - a obje opcije su loše na svoj način

Demokratija koja je u Periklovo doba prije dvije ipo hiljeda godina bila veliko dostignuće da li je i danas ?
    Ljudi znaju da svačije mišljenje (glas na izborima) ne vrijedi jednako ali ne umiju da izađu iz tog okvira.

Rimsko pravo takođe. Prije dvije hiljade godina možda a danas ...
    U hrišćanstvu imaju postavljeni neki moderniji principi ali to malo ko razumije ili ne shvaća ozbiljno

...
    Quote Originally Posted by VanjaTheMan View Post
    Hahahahaha
    ...
    Sto se beskonacnosti tice, to je koncept. Samo ideja. Vjerovali ili ne, neke beskonacnosti su vece od drugih (u matematici). To je dokazao njemacki matematicar Georg Kantor u 19-om vijeku.
    Da da ... :-)
    Ali je uvijek N < 2^N
    N - broj elemenata nekog skupa
    2^N - broj njegovih podskupova
    Prirodnih brojeva ima beskonačno (alef0 beskonačnost)
    Realnih brojeva (alef1 beskonačnost) ima koliko i svih podskupova prirodnih brojeva .
    alef2 je broj svih podskupova realnih brojeva ...
    Imao je dobar časopis za naučnu fantastiku "Alef" 80-tih godina ... http://naucnafantastika.com/scifi-magazines/alef/

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    2
    Thanked in
    2 Posts

Quote Originally Posted by VanjaTheMan View Post
    Hahahahaha

Yup, jedna od tragičnih figura matematike. Ja mislim da će ti se svidjeti ovaj dokumentarac.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    2
    Thanked in
    2 Posts

Ako je homogen masa bi mu bila beskonačna..
    Ipak da li je prostor beskonačan

U okviru nauke postoje vjerovanja - to je poenta. Takođe nauka sve više izlazi iz okvira eksperimentalnog dokaza koji su postali opšteprihvaćeni u Galilejevo vrijeme. Sve više novijih nučnih teorija zahtijeva širi i snažniji filozofski okvir razmišljnja i teorije postaju precizna i više ili manje pouzdana filozofska vjerovanja.

Ljudi su nekako stisnuti u jednu vrstu jednodimenzionalnih razmišljanja
    Naprimjer nametnut im je izbor između abrahamskih religija ili ateizma ... nevide šire od toga. Po meni ni jedna od ove dvije opcije nije dobra.

Prošli vijek je obilježila isto tako jednan jednodimenzionalni izbor ...
    Komunizam ili Kapitalizam - a obje opcije su loše na svoj način

Demokratija koja je u Periklovo doba prije dvije ipo hiljeda godina bila veliko dostignuće da li je i danas ?
    Ljudi znaju da svačije mišljenje (glas na izborima) ne vrijedi jednako ali ne umiju da izađu iz tog okvira.

Rimsko pravo takođe. Prije dvije hiljade godina možda a danas ...
    U hrišćanstvu imaju postavljeni neki moderniji principi ali to malo ko razumije ili ne shvaća ozbiljno
    Svaka ideja pa i one naučne počinju od neke filozofske postavke vijerovanja, međutim za razliku od ostalih ideja naučne ideje se razrađuju na specifičan način odnosno experimentalnom metodom. Ta metoda nije samo labaratorijski experiment, već obuhvata i posmatranje priroding fenomena te razradom matematičkih modela i predviđanjem posljedica teorije. (primjer je jedna od posljedica anštajnove opće teorije relativiteta gravitacijska sočiva, koja su predviđena teorijom ali otkrivena tek mnogo poslje kada su uređaji za posmatranje postali dovoljno moćni).

Nauka nikad ne izlazi iz experimentalnog metoda/dokaza jer u trenutku kad se to desi ona više nije nauka nego pseudonauka.

Kozmologija koja je suštinski čisto matematička razrada ne koristi labaratorijski experiment za dokazivanje već posmatrački eksperiment (gravitacijska sočiva kao primjer) za svoj dokaz. Iako izgleda da kozmologija liči na nekakvu kvazi filozofsku disciplinu ipak ona to nije s obzirom da počiva na striktnom naučnom metodu (matematika>>predviđanje proisteklo iz matematike>>posmatranje).

Ja znam da svi oni dokumentarci izgledaju nekako religiozno obojeni međutim to je sve editovanje i mističnost režisera i producenata koji vijerovatno nemaju pojima o onome o čemu govore. Iza kosmologije stoji monolit matematike.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

...
    Nauka nikad ne izlazi iz experimentalnog metoda/dokaza jer u trenutku kad se to desi ona više nije nauka nego pseudonauka.
    Neznam kako bih drugačije nazvao zaokružen sistem vjerovanja nego religijom ali je stalno problem što ga ljudi vezuju za masovne abrahamske "religije".
    Abrahamske (judeizam,hrišćanstvo, islam) su vremenom na izvjestan način prevaziđene kao religije i zbog svojih mana su "kvazireligije".

Ako se nauka-religija-umjetnost posmatraju zajedno kao jedinstvo čovjekove imaginacije Abrahamske religije bi bile između religije i umjetnosti. Adam i Eva više nemogu biti u religiji ali su na početku umjetnosti sa ostalim umjetničkim stavrima. Njihov "Grijeh poznanja" mogao bi biti na kraju religije kao dio moralnih vjerovanja.

Naprimjer "teorija o paralenim univerzumia" bi bila van nauke i na početku religije.
    Kozmologija koja je suštinski čisto matematička razrada ne koristi labaratorijski experiment za dokazivanje već posmatrački eksperiment (gravitacijska sočiva kao primjer) za svoj dokaz. Iako izgleda da kozmologija liči na nekakvu kvazi filozofsku disciplinu ipak ona to nije s obzirom da počiva na striktnom naučnom metodu (matematika>>predviđanje proisteklo iz matematike>>posmatranje).
    Matematika je tu - precizan jezik izražavanja
    Ja znam da svi oni dokumentarci izgledaju nekako religiozno obojeni međutim to je sve editovanje i mističnost režisera i producenata koji vijerovatno nemaju pojima o onome o čemu govore.
    Teorija o tome šta se dešava unutar crne rupe je po meni prava precizna religiska teorija po principu ove veze ...
    nauka - religija - umjetnost
    Fizički model abrahamskih religija se nalazi u umjetnosti a moralni principi ako se pročiste i pravino tumače su sa druge strane u religiji
    Ustvari detaljnije po meni to da "U početku bijaše riječ i riječ bijaše u Boga i Bog bijaše riječ" jeste dio "fizičkog modela" i spada u religiju a da je Bog od Adamovog rebra stvorio Evu mi je čista umjetnost.
    Last edited by septembar; 03-08-12 at 23:27.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    2
    Thanked in
    2 Posts

Neznam kako bih drugačije nazvao zaokružen sistem vjerovanja nego religijom ali je stalno problem što ga ljudi vezuju za masovne abrahamske "religije".
    Abrahamske (judeizam,hrišćanstvo, islam) su vremenom na izvjestan način prevaziđene kao religije i zbog svojih mana su "kvazireligije".

Ako se nauka-religija-umjetnost posmatraju zajedno kao jedinstvo čovjekove imaginacije Abrahamske religije bi bile između religije i umjetnosti. Adam i Eva više nemogu biti u religiji ali su na početku umjetnosti sa ostalim umjetničkim stavrima. Njihov "Grijeh poznanja" mogao bi biti na kraju religije kao dio moralnih vjerovanja.

Naprimjer "teorija o paralenim univerzumia" bi bila van nauke i na početku religije.

Matematika je tu - precizan jezik izražavanja

Teorija o tome šta se dešava unutar crne rupe je po meni prava precizna religiska teorija po principu ove veze ...
    nauka - religija - umjetnost
    Fizički model abrahamskih religija se nalazi u umjetnosti a moralni principi ako se pročiste i pravino tumače su sa druge strane u religiji
    Ustvari detaljnije po meni to da "U početku bijaše riječ i riječ bijaše u Boga i Bog bijaše riječ" jeste dio "fizičkog modela" i spada u religiju a da je Bog od Adamovog rebra stvorio Evu mi je čista umjetnost.

Mislim da je srž našeg malog neslaganja oko toga dali nauka ima religijske konotacije ili ne. Prije sam u ovom topiku pisao o tome kada sam obijašnjavao moj pristup definiciji sistema vijerovanja.

Mislim da su riječi imaginacija i ideja ključne u objašnjenju gore pomenutih 3ju ljudskih oblika izražavanja: nauka, umijetnost i religija (4 ako se u to prihvati i filozofija, međutim filozofija je prije hibrid po meni ili možda zajednički predak ili spoj ostale 3)

U srži sva tri oblika izražavanja stoji imaginacija.

Nauka koristi imaginaciju kao pokretačku silu, kao kapislu na određen način. Imaginacija donosi ideju i pali vatru. Međutim jednom kada se ta vatra zapali naučni metod preuzima ulogu vođenja i upravljanja vatrom. Labaratorijski experiment, posmatrački experiment i matematički experimet postaju vijetrovi koji vode požar spoznaje u nauci.

Umijetnost daje imaginaciji veću ulogu, imaginacija sama postaje vijetar koji vodi vatru stvaranja. umjetnik koristi sve što mu pruža imaginacija, unosi svoje emocije, svoj pogled na svijet i nadograđuje svoju početnu ideju do razine umjetničkog dijela.

Religija koristi imaginaciju opet na posve drugačiji način, ovdje se imaginacija koristi da bi se dalo odgovor na događaje koji su u sferi neobjiašnjivog, a sam pokretač ideje, ta osoba nema niti fizičkih, niti mentalnih mogućnosti da objasni događaj. Ovdije ideja proistekla iz imaginacije dobiva svoj čudni jezivi oblik i postaje odgovor na događaj. Start takve imaginacije je uvijek u sferi osjećanja (prvenstveno strah od okoline ali i zbog strahopoštovanja (strahopoštovanje ne u smislu negativnog prije kao na engleskom "to be in awe").

Filozofija koristi imaginaciju na sva 3 načina međutim odbacujući pojedine dijelove.

Filozofija dobiva ideju kroz imaginaciju, koristi experiment ali u puno manjoj mijeri nego nauka, tek ono što je priručno i nekompleksno, nužno za objašnjenje nekih koraka (LHC je izvan prakse filozofije ali štap i sjenka jesu).
    Koristi ideju proisteklu iz imaginacije i poput umijetnika ugrađuje u nju personalitet filozofa dok traje proces razrade ideje. (neprikosnoveni primjer si grčki filozofi koji su došli do velikih ideja, manje ili više pogrešnih s tačke nauke međutim duboko razrađenih i promišljenih ideja koje su smislene za svoje vrijeme i prelijepe poput umijetničkog dijela)
    Filozof dobiva ideju na religijski način međutim odbacujući strah kao pokretačku silu, filozof koristi samo strahopoštovanje (prema prirodi i silama koje vladaju u njoj) kao pokretač ideje.

1. Ideja nastaje iz straha/strahopoštovanja >>> religija uzima ideju i predstavlja je kao rezultat>>> filozofija uzima ideju i prenosi je dalje u obradu.

2. Filozofija razrađuje ideju experimentom i prenosi je dalje >>> nauka preuzima ideju od filozofije i koristi striktni metod za razradu ideje, rezultat ne mora biti u opće sličan početnoj ideji, a početna ideja može čak biti i u potpunosti odbačena.

3. Filozofija nadograđuje ideju iskustvom proisteklom iz experimenata, privatnih razmišljana ličnih osjećanja i predstavlja rezultat svog rada (divno oblikovanu teoriju koja ne mora biti tačna ali je veoma smislena, a početna ideja nikad nije odbačena nego uvijek nadograđena) >>>> Umjetnik uoblučuje i razrađuje ideju dajući sebi polet u svom iskustvu i osjećanjima i stvarajući prelijepo dijelo koje nije uvijek smisleno, početna ideja nikad nije odbačena nego uvijek nadograđena.

:redface:
    Last edited by funestis; 04-08-12 at 10:35. Reason: Interpunkcija, boje itd da je lakše čitljivo

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Po meni obični ljudi vladaju svijetom , pa ...
    Кажу Свети Оци да је један од већих сотониних успеха то што је велики број људи убедио да не постоји!

Page 10 of 57 FirstFirst ... 6789101112131420 ... LastLast

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)