Page 6 of 24 FirstFirst ... 234567891016 ... LastLast
Results 126 to 150 of 587

Thread: Osiguravajuce kuce u CG

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Imam par glupih pitanja,ali molim pametan odgovor...auto mi je osigurano do marta mjeseca u Swis osiguranju,ako budem htjela da ga produzim,dali moram opet kod njih,dali ce cijena opet biti ista,ili opet treba da mi daju ponudu jer mi je auto godinu dana starije?

I pitanje za sve nevezano za ovo,ona naljepnica na staklo gdje mi pise registracija,ja nikako da je odlijepim i zalijepim drugu,kako to da ucinim da mi ljepilo ne ostane i sta radim sa onom drugom ispod nje...jer nju nisam dobila,a na njoj takodje pise 2011? Ovo su mi uvijek drugi radili,a mene nije zanimalo,ali sad sve moram sama pa djelujem kao debil sa ovakvim pitanjima,ali zaista neznammmmm.
    hahaha da nas neko ovdje i nasmije

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Quote Originally Posted by dervish_spahija View Post
    da li neko od vas radi na promovisanju grave osiguranje??? za vikend je neki seminar za to osiguranje na Cetinje, pa su me pozvali , cisto ako nekome nije tesko da mi malo objasni ima li kakve koristi od toga na PM? cuo sam da treba osvojiti neke bodove itd da bi ti dali dobru platu od 400 pa na dalje, da li ima neko iskustva sa ovim , jer ja neznam bas dobro sta i kako? hvala
    Ovo je težak posao. Ako si spreman da ozbiljno radiš, da se posvetiš, onda idi, inače nemoj. Ako misliš da će pare same da dolaze - traži drugi posao. Što se više angažuješ, više ćeš imati koristi. Prije nego što pođeš na seminar zaboravi na priče o sigurnoj plati, o bilo kakvoj plati. Tamo saslušaj priču, pa ćeš sam shvatiti. Može da se fino zarađuje, ali budi spreman i na suprotno - ako u takvoj situaciji misliš da odustaneš onda je bolje da odustaneš odma sada.

Thanks Thanks Given 
    3,574
    Thanks Thanks Received 
    5,922
    Thanked in
    2,850 Posts

Quote Originally Posted by savjetnik u osiguranju View Post
    Ajde da pokušam da ponovim pitanje, jer dobih "pokušaj" odgovora. Pitanje: da li je neki osiguranik te kuće ostao bez svog novca (ili bez nastavka svoje polise kod druge osiguravajuće kuće)?
    I zamislite, u takvom prevarantskom Japanu preko 80% ljudi ima polise, tj. preko 90% radno sposobnog stanovništva. A u prosjeku na svakog Japanca po 4 polise. Zar su tako naivni? Mi u Crnoj Gori smo vjerovatno pametniji od njih, a posebno ekonomski/finansijski pametniji. Ja sebe ne smatram pametnijim od njih.

Već kad napadamo osiguravajuće kuće i pominjemo njihovu propast, MOŽDA bi bilo dobro napomenuti da ima toga kod onih kuća koje se bave NEživotnim osiguranjem, ali mi se nešto ne čini da se kroz takve programe osiguranja novac štedi, da treba da se na isteku ugovora ljudima isplati neka svota novca, pa da tu neko ostaje bez uplaćenog novca.

A evo i da ti pomognem oko tvoja dva pitanja sa kraja posta. Nije problem koliko poznaješ osiguranje i da li ja znam više od tebe, ali mi ne odgovara da objašnjavam nekome ko pokušava da pokaže da zna nešto što ne zna i ko postavlja nemoguća i nejasna pitanja. Znate kao ono u matematici - ne može se dijeliti sa nulom. Tako da ću (makar ja) da te ostavim u ljutnji i razmišljanju zašto ne mogu polise za stan i u korist banke i u korist vlasnika, kao i u ubjeđenju da može da se posjeduje više kasko polisa. Ili si samo pokušao da uporediš polisu za stan sa obaveznom polisom auto-odgovornosti (prilikom registrovanja automobila)?

Poštujem što si uporan u nastojanjima da se informišeš na ovu temu, ali nisam siguran da si odabrao pravi način.

Ti ne želiš polisu životnog osiguranja i to je ok, čestitam na odluci, makar si je donio. Imaš svoje razloge za to, legitimne, kao što i ja imam razloge zbog kojih sam uzeo polisu. Dozvoli da meni odgovara što imam polisu i da smatram da mi je to korisno. Uostalom, ne moraju svi da imaju te polise.
    Prvo - Ti reče da se ne može nać da je osiguravajuća kuća koja se bavi osiguranjem života propala a ja je nađoh...
    Nijesam vršio istragu ko je od njih dobio svoju polisu nazad a ko nije. Kao i u bankrotima drugih, za sistem značajnih institucija, nađe se država koja preko poreskih obveznika rješava ovakve probleme.
    Veliki procenat osiguranja Japanskih građana se ogleda u kreditima koje imaju i polisama osiguranja koje te kredite prate. Pa svojom kulturom i tradicijom poštuju sve detalje iz ugovora, za razliku od Balkanskih desperadosa koji i nemaju baš neku kulturu poštovanja dogovorenog.

Drugo - Niti rekoh da je Japan prevarantska zemlja, niti rekoh da ja neću polisu životnog osiguranja. Naprotiv, dovoljno sam finansijski pismen da znam da mi treba. Da li mi treba sa ovakvim programima koji nam se nude? To je već druga problematika.

Treće - Oko životnog i neživotnog već rekoh zašto je bila usporedba sa bankom - renome i ugled je bio u pitanju. A pošto u narodu vlada premisa strano je starije i bolje od domaćeg ja samo htjedoh kolegi forumašu na slikovit način da približim poređenje. Ali vidim da potenciraš taj dio i da ga stalno ponavljaš.

Četvrto - Ja nijesam pitao da li ti znaš više od mene, nego sam konstatovao da znaš. Niti si me ostavio u ljutnji i razmišljanju, samo si kao dosta puta do sada izbjegao da odgovoriš na prosto pitanje. Zašto auto može da ima dvije polise, a stan ne može?
    A htio sam i pitat ko će i kako da provjeri da ja imam polisu na kuću u Lovćen za sve štete i nezgode i istu takvu polisu u Savu i Delta Generali? Ja ću sam odgovorit - niko niti ima način da provjeri.
    I da bih ti dokazao da ponešto znam o osiguranju hoćeš da ti kažem da je legitimno imat zaštitu od požara i poplava u Savu u korist banke, a od krađe i zemljotresa u svoju korist u Lovćen? Eto ako si htio da ti dokažem da ponešto i o tome znam dadoh i ja svoj doprinos.

Pošto se trudim istinski da se racionalno ponašam u svemu, ovdje samo želim da diversifikujem rizik i u tome nema ništa loše. Čak si se u sam pohvalio diverisifikacijom svoje štednje u prethodnom postu.
    Moderno bi se to reklo zašto ja ne mogu da osiguram samog sebe na više mjesta, a osiguravajuće društvo može (u ovom slučaju mislim na to da bi se osiguravajuća kuća reosigurala)? Jer ako se ne daj bože što desi i jedni propadnu da me ovi drugi štite.

Peto - Kao što možeš da primijetiš ja se uključih u raspravu nakon nikoline konstatacije da su osiguravajuće kuće sigurnije od banaka. I pokušah sa par konkretnih pitanja da podstaknem tu raspravu ali niko da odgovori. Sad na kraj ispade da je tjeram narod da ne uzimaju polise. Naprotiv, svako sam za sebe donosi odluku.
    Jedino ne dozvoljavam da mi priučeni poslu pričaju basne. Ne mislim na nikog konkretno ovdje pa ni na tebe ni na Nikolu. Sam sam bio par puta na obuke iz oblasti prodaje osiguranja i dosta sam pročitao o tome. U praksi nikad nijesam radio sa osiguranjem kao što već rekoh gore.

Šesto - neka si elegantno izbjegao odgovor na još par pitanja i neka nijesi iskoristio repliku na par konstatacija. To nešto govori.

I da zaključim, ja nikome ne branim da ima drugačije mišljenje od mojeg. Poštujem svačije mišljenje naročito ona koja nijesu kao moja.
    Svoje mišljenje branim činjenicama a tuđe dovodim u pitanje konkretnim problemima i pitanjima na koja niko nije htio da odgovori. Onda mi ne preostaje ništa drugo nego da priupitam opet, a pošto opet nema odgovora onda će ostali učesnici u rapsravi lako zaključit ko je u pravu a ko nije.

I da se ogradim, pitanja nijesu bila ni studiozna ni teška. Većina je imala odgovor u jednoj prosto proširenoj rečenici. Ja sam na tvoje pitanje odgovorio odmah, pa si dodao da smatraš da nije bilo konkretno pa se evo i sad dopunih.
    A na moja pitanja nigdje konkretnog odgovora ali nema veze, ne ljutim se.

A ako ti kažeš da sam odabrao pogrešan način za informisanje o temi osiguranja, rado bih pročitao neki tvoj vodič za informisanje.
    Quote Originally Posted by manekenka20 View Post
    Imam par glupih pitanja,ali molim pametan odgovor...auto mi je osigurano do marta mjeseca u Swis osiguranju,ako budem htjela da ga produzim,dali moram opet kod njih,dali ce cijena opet biti ista,ili opet treba da mi daju ponudu jer mi je auto godinu dana starije?

I pitanje za sve nevezano za ovo,ona naljepnica na staklo gdje mi pise registracija,ja nikako da je odlijepim i zalijepim drugu,kako to da ucinim da mi ljepilo ne ostane i sta radim sa onom drugom ispod nje...jer nju nisam dobila,a na njoj takodje pise 2011? Ovo su mi uvijek drugi radili,a mene nije zanimalo,ali sad sve moram sama pa djelujem kao debil sa ovakvim pitanjima,ali zaista neznammmmm.
    Cijena će bit manje više ista. Kad povedeš auto na registraciju oni će ti dat polisu i sve završit ne moraš ponovo ić uu Swiss i tražit ponude itd itd.

A naljepnicu ćeš skinut acetonom a to sam siguran da imaš
    Zelenu naljepnicu na koju piše M1 ne diraj
    Last edited by hercules; 12-01-12 at 21:57.
    Loše stvari dolaze u paketu, za dobre stvari treba vremena.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Quote Originally Posted by AltaMarea88 View Post
    Zivotna polisa sa jednokratnom uplatom je zapravo i jedina vrsta zivotnog osiguranja povoljna za klijenta, bez ikakve sumnje. Nazalost, ovlasceni agenti rijetko ce vam je ponuditi, iako postoji u njihovom programu. Zasto?
    Veoma smjela tvrdnja. Možda nekome više odgovara da uplaćuje godišnje a ne jednokratno, možda sa varijantom jednokratne uplate ne može da iskombinuje pokrića koja bi želio itd. Je li polisa sa jednokratnom uplatom finansijski najbolja - jeste, posmatrajući stvar ograničeno, ali ne bi se moglo reći da je jedina povoljna za klijenta. Druge su nepovoljne, pa ih ljudi uzimaju? Ja plaćam godišnje i smatram tu polisu veoma povoljnom, iz konkretnih razloga.
    A zašto agenti ne pominju mogućnost jednokratne uplate? Ne mora biti u pitanju loša namjera, može biti u pitanju nedovoljno znanje agenta o tome. A možda je agent procijenio/shvatio da vam ta varijanta nije interesantna. A možda nije ni moguće izvršiti jednokratnu uplatu za varijantu osiguranja za koju se vi odlučite. U svakom slučaju, agentu zarada nije manja ako se vi odlučite za jednokratnu uplatu, pa da vam eventualno zbog toga ne pominje. Naprotiv - i njemu i osiguravajućoj kući je bolje da vi jednokratno uplatite.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Klijent nece da kupi proizvod o kom ne zna nista!!! To morate da razumijete. I nemojte sada reci 'pa neka cita ugovor'... Dakle, niko ne brani Albancu, Makedoncu, Moldavcu , Crnogorcu da otvori polisu ako zeli, al TREBA DA ZAZELI. A da bi zazelio, mora da zna o cemu je tu rijec, sasvim prosta logika.
    Apsolutno si u pravu. Sve je tačno što si napisala.

A što se tiče onoga da "TREBA DA ZAŽELI":
    Ja o životnom osiguranju nisam znao apsolutno ništa prije nego što sam razgovarao sa agentom o tome (i istog dana uplatio polisu). Čovjek me prethodno pitao da li želim da porazgovaramo o otvaranju moje polise štednog osiguranja, da je to jedan odličan program, da je u pitanju dugoročna štednja sa pokrićem za razne osigurane slučajeve, nešto korisno i za mene i za moju familiju, što većina ljudi u razvijenom svijetu ima i što će i kod nas biti neminovnost. I to mi je bilo sasvim dovoljno da ZAŽELIM da se dogovorim da se vidim sa njim i da čujem o čemu se radi. A da bih "znao o čemu je riječ", nisam htio da se po internetu informišem o tome ili da mu tražim da mi mailom objašnjava. A kad smo se našli i kad mi je objasnio o čemu se radi, kada sam "saznao o čemu je riječ", tada sam ZAŽELIO DA OTVORIM POLISU. Sasvim prosto (i nadam se logično).

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Ako znam da u inostranstvu postoje posebni smjerovi za osiguranja, na ekonomskim fakultetima, koliko se moze ocekivati da se razvije trziste osiguranja sa manjkom strucnog kadra? Iskreno, polazuci jedan strucni ispit (plus ako nemate predznanje iz ekonomije), ne mozete da ukapirate jednu finansijsku materiju poput osiguranja. A opet, ko sam nije siguran u to sto mi nudi, kako ce mene da uvjeri da je taj proizvod zaista za mene, kako ce da odgovri na sve moje nedoumice.

Ne znam, al nadam se da vidite da na ovom polju ima jos mnogo, mnogo da se radi, al po logici stvari, prvo treba da se razviju banke, pa tek onda osiguranja. PRve nisu jos procvetale, pa cemo sacekati da stvari idu svojim redom .
    Što je to stručni kadar za rad u osiguranju? Tačno je da ne možete na osnovu jednog ispita i bez predznanja iz ekonomije poznavati FINANSIJSKU materiju osiguranja, u smislu da se bavite aktuarstvom, tj. da vi za osiguravajuće kuće pravite tarife i sve žive tabele sa raznim koeficijentima itd. To je posebna i kompleksna nauka. Ja nisam aktuar. Ali mi to ne smeta, niti mi je potrebno, da bih se (po mom mišljenju) odlično bavio sa ovim sa čime se bavim u osiguranju, a time vjerujem da doprinosim "razvoju tržišta osiguranja". Neko može biti i doktor ekonomskih i pravnih nauka, ali to ne znači da bolje zna o osiguranju, o potrebi otvaranja polisa, o programima osiguranja, od nekoga (bez obzira na njegovu struku, pa makar bio i bez viših škola) ko se BAVI sa ovim poslom sa kojim se ja bavim - ako se trudi da se bavi na ispravan način.
    Dakle, da bih ja bio "siguran u ono što ti nudim", tj. da "ukapiram osiguranje", nije neophodno da budem aktuar, niti ekonomista. Samim tim što ja uplaćujem svoju polisu (i za suprugu i za djecu) - i to prilično visok iznos - ja sam dovoljno siguran u ono što i drugome nudim. A inače, ne bih te nikad "uvjeravao da je taj proizvod zaista za tebe", tj. ubjeđivao, nego bih ti samo pružio informacije na osnovu kojih ti sama možeš i treba da odlučiš da li želiš polisu.

A da li treba prvo da "procvjetaju banke", da bi se razvila osiguranja, o tome ne bih. dosta je bilo o bankama, ovo je tema o osiguranju.

Thanks Thanks Given 
    3
    Thanks Thanks Received 
    5
    Thanked in
    4 Posts

Savjetnice u osiguranju : jesi li ti prodavac ili kupac ? Nesto izmedju ne mozes biti u necemu sto se zove ekonomija.
    Znate, ako ste prodavac a ne prodajete nego samo savjetujete, onda ne vidim svrhu da se okrakterisete kao prodavac. A niste ni kupac. Od cega zivite ? To sto je neko kupio polisu osiguranja u drugoj osiguravajucoj kuci od one za koju savjetujete, jer ste kupca poprilicno nasavjetovali ? Hmm.... da li bi Vas poslodavac bio zadovoljan Vasim savjetovanjem ?
    Sama asocijacija na savjetovanje/konusltacije - budi u ovom regionu stravicnu sumnju da se nesto sasvim drugo krije iza te maske. Usluga je nekonkretna (ne moras je dokazat a uvijek mozes kazat da si je pruzio) i nema prolaska robe ? Idealni paravani za sumnjive tokove novca (no, odoh daleko) Zato nemam povjerenja u konsultantske/savjetodavne kompanije koje se bave pretezno ekonomskom oblascu.
    Ajmo sad dalje.
    Samo to bankarstvo i osiguravanje, kad mene krene da savjetuje sa svim tabelama i proracunima i da me uci na onaj nacin na koji njima pretezno odgovara, u mene ne uliva ni strahopostovanje ni povjerenje a samim tim ni neku zelju mi ne pobudjuje da ja sam za sebe kupujem osiguranje.

Sta je sa onim sistemom, koji zivi u nekim zemljama : trecinu zivotnog osiguranja(penziono/zdravstveno) placa drzava, trecinu poslodavac, trecinu fizicko (tj. zaposljeno) lice; na mjesecnom/godisnjem nivou.
    " Damn the cargo, we'll be on our way tonight "

Thanks Thanks Given 
    1
    Thanks Thanks Received 
    38
    Thanked in
    9 Posts

Za saradnika u osiguranju
    evo fotografija koja predstavlja mrežno poslovanje, napomenuo bih da se obrati pažnja na izgled mreže (sam sam je radio pa i nije baš najbolja).
    I baš bi me interesovalo kako takve benefite dobiju vaši klijenti kada se toliko posrednika ugrađuje (i banke se žestoko ugrađuju jer njihov novac zavrašava kod njih pa se daje drugima sa velikim kamatama).
    Kod ovakvih Piram... ovaj mrežnih poslovanja krajnji kupac prolazi kao bos po trnju jer svi iz mreže dobro zarađuju što se jeli uči na tim seminarima na Cetinju.
    Da napomenem nijesam neki stručnjak za Ekonomiju, ali sam naravno prilično dobar u matematici. Od tri matematike na fakultetu sam imao tri desetke, a imao sam i predmeta sa teorijama vjerovatnoća i sličnim stvarima koje se koriste u osiguranju i to se na tehničkim fakultetima naziva sitna matematika.

http://imageshack.us/photo/my-images/39/41534947.jpg/
    Last edited by Milos; 13-01-12 at 20:14.
    Vjestacka inteligencija se ne moze suprostaviti prirodnoj gluposti.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Quote Originally Posted by hercules View Post
    Prvo - Ti reče da se ne može nać da je osiguravajuća kuća koja se bavi osiguranjem života propala a ja je nađoh...
    Nijesam vršio istragu ko je od njih dobio svoju polisu nazad a ko nije. Kao i u bankrotima drugih, za sistem značajnih institucija, nađe se država koja preko poreskih obveznika rješava ovakve probleme.
    Veliki procenat osiguranja Japanskih građana se ogleda u kreditima koje imaju i polisama osiguranja koje te kredite prate. Pa svojom kulturom i tradicijom poštuju sve detalje iz ugovora, za razliku od Balkanskih desperadosa koji i nemaju baš neku kulturu poštovanja dogovorenog.

Drugo - Niti rekoh da je Japan prevarantska zemlja, niti rekoh da ja neću polisu životnog osiguranja. Naprotiv, dovoljno sam finansijski pismen da znam da mi treba. Da li mi treba sa ovakvim programima koji nam se nude? To je već druga problematika.

Treće - Oko životnog i neživotnog već rekoh zašto je bila usporedba sa bankom - renome i ugled je bio u pitanju. A pošto u narodu vlada premisa strano je starije i bolje od domaćeg ja samo htjedoh kolegi forumašu na slikovit način da približim poređenje. Ali vidim da potenciraš taj dio i da ga stalno ponavljaš.

Četvrto - Ja nijesam pitao da li ti znaš više od mene, nego sam konstatovao da znaš. Niti si me ostavio u ljutnji i razmišljanju, samo si kao dosta puta do sada izbjegao da odgovoriš na prosto pitanje. Zašto auto može da ima dvije polise, a stan ne može?
    A htio sam i pitat ko će i kako da provjeri da ja imam polisu na kuću u Lovćen za sve štete i nezgode i istu takvu polisu u Savu i Delta Generali? Ja ću sam odgovorit - niko niti ima način da provjeri.
    I da bih ti dokazao da ponešto znam o osiguranju hoćeš da ti kažem da je legitimno imat zaštitu od požara i poplava u Savu u korist banke, a od krađe i zemljotresa u svoju korist u Lovćen? Eto ako si htio da ti dokažem da ponešto i o tome znam dadoh i ja svoj doprinos.

Pošto se trudim istinski da se racionalno ponašam u svemu, ovdje samo želim da diversifikujem rizik i u tome nema ništa loše. Čak si se u sam pohvalio diverisifikacijom svoje štednje u prethodnom postu.
    Moderno bi se to reklo zašto ja ne mogu da osiguram samog sebe na više mjesta, a osiguravajuće društvo može (u ovom slučaju mislim na to da bi se osiguravajuća kuća reosigurala)? Jer ako se ne daj bože što desi i jedni propadnu da me ovi drugi štite.

Peto - Kao što možeš da primijetiš ja se uključih u raspravu nakon nikoline konstatacije da su osiguravajuće kuće sigurnije od banaka. I pokušah sa par konkretnih pitanja da podstaknem tu raspravu ali niko da odgovori. Sad na kraj ispade da je tjeram narod da ne uzimaju polise. Naprotiv, svako sam za sebe donosi odluku.
    Jedino ne dozvoljavam da mi priučeni poslu pričaju basne. Ne mislim na nikog konkretno ovdje pa ni na tebe ni na Nikolu. Sam sam bio par puta na obuke iz oblasti prodaje osiguranja i dosta sam pročitao o tome. U praksi nikad nijesam radio sa osiguranjem kao što već rekoh gore.

Šesto - neka si elegantno izbjegao odgovor na još par pitanja i neka nijesi iskoristio repliku na par konstatacija. To nešto govori.

I da zaključim, ja nikome ne branim da ima drugačije mišljenje od mojeg. Poštujem svačije mišljenje naročito ona koja nijesu kao moja.
    Svoje mišljenje branim činjenicama a tuđe dovodim u pitanje konkretnim problemima i pitanjima na koja niko nije htio da odgovori. Onda mi ne preostaje ništa drugo nego da priupitam opet, a pošto opet nema odgovora onda će ostali učesnici u rapsravi lako zaključit ko je u pravu a ko nije.
    Drago mi je da razmjenjujemo mišljenja. To najbolje možemo kada se ne mijenja poenta izrečenog i kada ne pokušavamo da se "izvučemo".

1) Ajde da pokušam ovako, da ponovim originalno pitanje, pa ćeš možda shvatiti da je poenta bila da osiguranik ne može biti oštećen u slučaju propasti kompanije koja se bavi životnim osiguranjem: "Izvolite, navedite primjer propasti osiguravajuće kuće koja se bavi životnim osiguranjem, tj. da je neki osiguranik ostao bez svog novca zbog propasti kompanije (...ne ide baš lako, je li?)." A da ponovim varijantu da osiguranik može i da nastavi polisu u drugoj osiguravajućoj kući. Toliko o tome da je sve to jedna velika prevara. Mogao bih i ja osnovati firmu koja pravi polise životnog osiguranja - ako naravno ispunjavam neke uslove i ako imam da položim poveliku sumu novca za otvaranje firme - ali bi ta moja firma mogla, naravno, da propadne, ko garantuje da ne bi mogla, ako je ja pogrešno vodim. E sad u igru ulaze i druge stvari koje važe u osiguranju (a ja stvarno to neću objašnjavati), pa se ta mogućnost propasti osiguravajućih kuća limitira, jer je između ostalog limitiran rizik načina poslovanja i ulaganja novca. Zato, ako ćemo realno i stručno, nikako se ne može upoređivati rizik ulaganja u osiguranje sa bilo kojim drugim ulaganjem (nećemo valjda sad o tome koliko je banaka po svijetu propadalo u prethodnim godinama i vjekovima - nisu samo banke u pitanju, ima tu i raznih drugih varijanti ulaganja/štednje novca, pisao sam ranije). Niti želim da upoređujem način poslovanja i poštenje banaka i osiguravajućih kuća, iako znam o tome. A argument tipa "od ove godine država garantuje za depozite u bankama do visine 30.000 eura" zaista ne treba komentarisati, dovoljno govori sam za sebe. Osiguravajuća kuća garantuje bilo koji iznos koji se ugovori i stoji na polisi, pa tako konkretno i meni garantuje sumu veću od 30.000 eura.

2) Kažeš "...niti rekoh da ja neću polisu životnog osiguranja. Naprotiv, dovoljno sam finansijski pismen da znam da mi treba. Da li mi treba sa ovakvim programima koji nam se nude? To je već druga problematika.".
    Znaš da ti treba?? To je dobra stvar?? A kakav bi ti program? Stvarno bih volio da mi kažeš. Možda bih mogao da ti pomognem, makar sa nekom informacijom, a ako ne želiš da ti pomognem, tvoja informacija bi mi makar koristilla zbog mog posla.

3) Kad kažeš da izbjegavam određena pitanja - pa zar sam obavezan baš na svako da odgovaram, do kraja svijeta i vijeka i do kraja ove teme na forumu. I tebi i ostalima. I imam li vremena, ili, što se tiče osiguranja treba li malo da se posvetim mom redovnom poslu, tj. posredovanju pri sklapanju polisa, tj. klijentima sa kojima treba da se vidim u vezi toga. Uostalom, ja ne radim ni za jednu osiguravajuću kuću, niti ih zastupam, pa ne vidim zašto bih ovdje u njihovo ime govorio i ulazio u neke detalje, kad je moj posao da radim u interesu klijenta/osiguranika.
    A što se tiče pitanja koje sam "izbjegao" - ovoga puta si bio konkretan, pojasnio si se, pa tvoje pitanje sada ima smisla, da bi se moglo konkretno odgovoriti. Na stranu to što mijenjaš suštinu pitanja, pa su ona dvosmislena, protivrječna i različita od onog što si ranije napisao - vjerujem da nije namjerno.
    Dakle, evo što si sada napisao: "Zašto auto može da ima dvije polise, a stan ne može? A htio sam i pitat ko će i kako da provjeri da ja imam polisu na kuću u Lovćen za sve štete i nezgode i istu takvu polisu u Savu i Delta Generali? Ja ću sam odgovorit - niko niti ima način da provjeri. I da bih ti dokazao da ponešto znam o osiguranju hoćeš da ti kažem da je legitimno imat zaštitu od požara i poplava u Savu u korist banke, a od krađe i zemljotresa u svoju korist u Lovćen?".
    Pošto ja nemam potrebu i želju da ovdje pokazujem i dokazujem svoje znanje o osiguranju, nego sam se ovdje uključio iz drugog razloga (možda je neko shvatio čitajući sve moje postove), onda bih ti pomogao da iz svog pitanja shvatiš i odgovor i sam izvedeš zaključak. Pitaš zašto stan ne može da ima dvije polise, a onda pomeneš da može, ali da su to ipak polise koje pokrivaju različite osigurane slučajeve (s obzirom da mi se čini da su poplava i požar jedna vrsta rizika, a sa druge strane krađa i zemljotres su drugačija vrsta rizika). A nije mi jasno ni kako to misliš da auto može da ima dvije polise, koje dvije polise? Kasko polise sa istim pokrićima u različite osiguravajuće kuće? A i dalje ću te ostaviti u nedoumici (prihvatam da nije u pitanju i tvoja ljutnja na osiguravajuće kuće) u vezi tvog pitanja "zašto kasko polisa za vozilo ne može da bude istovremeno i u vlasništvu banke i u vlasništvu korisnika vozila". Trebao bi da znaš na osnovu tvog znanja.
    Pretpostavljam da si na ovo gore objašnjeno mislio kada si rekao da "elegantno izbjegavam odgovor na tvoje pitanje" - ne znam koje bi to drugo moglo biti.

4) Samo jedna napomena u vezi tvojih riječi "...samo želim da diversifikujem rizik i u tome nema ništa loše. Čak si se u sam pohvalio diverisifikacijom svoje štednje u prethodnom postu." - ja u banku novac ne držim zbog diversifikacije RIZIKA, jer ne smatram da mi je novac u osiguravajućoj kući ugrožen.

5) Rekao si i ovo: "Moderno bi se to reklo zašto ja ne mogu da osiguram samog sebe na više mjesta, a osiguravajuće društvo može (u ovom slučaju mislim na to da bi se osiguravajuća kuća reosigurala)? Jer ako se ne daj bože što desi i jedni propadnu da me ovi drugi štite."
    Da li to znači da si ipak svjesan da je novac u osiguravajućoj kući siguran, jer tu, po zakonu, postoji i reosiguranje (a to je samo jedan od činilaca sigurnosti našeg novca u osiguravajućoj kući)? A pretpostavljam da ipak znaš da možeš imati istovremeno više polisa životnog osiguranja u različitim kućama, pa i ako se radi o istim vrstama pokrića. A možeš i u jednoj istoj kući imati više polisa.

Negdje si konstatovao da ja znam više od tebe o ovoj temi, ali si takođe napisao da će forumaši lako zaključiti ko je u pravu s obzirom da nisam odgovorio na tvoje pitanje.
    Negdje si konstatovao da ja znam više od tebe o ovoj temi, ali si takođe napisao da će forumaši lako zaključiti ko je u pravu s obzirom da nisam odgovorio na tvoje pitanje. Očigledno, moj i tvoj cilj izlaganja na ovom forumu nije isti.

Pozdrav, iskreni. Kao što su bile iskrene i riječi koje sam napisao na samom početku svog prvog posta na ovoj temi.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Quote Originally Posted by Njivice_Orano_Nepreorano View Post
    Savjetnice u osiguranju : jesi li ti prodavac ili kupac ? Nesto izmedju ne mozes biti u necemu sto se zove ekonomija.
    Znate, ako ste prodavac a ne prodajete nego samo savjetujete, onda ne vidim svrhu da se okrakterisete kao prodavac. A niste ni kupac. Od cega zivite ? To sto je neko kupio polisu osiguranja u drugoj osiguravajucoj kuci od one za koju savjetujete, jer ste kupca poprilicno nasavjetovali ? Hmm.... da li bi Vas poslodavac bio zadovoljan Vasim savjetovanjem ?
    Sama asocijacija na savjetovanje/konusltacije - budi u ovom regionu stravicnu sumnju da se nesto sasvim drugo krije iza te maske. Usluga je nekonkretna (ne moras je dokazat a uvijek mozes kazat da si je pruzio) i nema prolaska robe ? Idealni paravani za sumnjive tokove novca (no, odoh daleko) Zato nemam povjerenja u konsultantske/savjetodavne kompanije koje se bave pretezno ekonomskom oblascu.
    Ajmo sad dalje.
    Samo to bankarstvo i osiguravanje, kad mene krene da savjetuje sa svim tabelama i proracunima i da me uci na onaj nacin na koji njima pretezno odgovara, u mene ne uliva ni strahopostovanje ni povjerenje a samim tim ni neku zelju mi ne pobudjuje da ja sam za sebe kupujem osiguranje.

Sta je sa onim sistemom, koji zivi u nekim zemljama : trecinu zivotnog osiguranja(penziono/zdravstveno) placa drzava, trecinu poslodavac, trecinu fizicko (tj. zaposljeno) lice; na mjesecnom/godisnjem nivou.
    Razumijem ako nisi sve postove čitao, pa nisi razumio moju poziciju. Ako ti je lakše, ajde onda recimo da i savjetujem i prodajem, a u principu POSREDUJEM. I naravno da zarađujem od svog posla (kao i ti, pretpostavljam, ako radiš). A ako nisi shvatio, da ponovim - ne savjetujem/posredujem u ime i za račun osiguravajuće kuće (ne zastupam njih, ne radim ni za jednu osiguravajuću kuću), nego radim u interesu klijenta (i po definiciji mog radnog angažmana). Ne bih objašnjavao detalje o tome. To bi veoma dobro shvatio kada bi smo se vidjeli da konkretno i detaljno razgovaramo na temu osiguranja i otvaranja polise životnog ili neživotnog osiguranja. I jedno pojašnjenje: mogu klijentu da ponudim polise više osiguravajućih kuća - ne znam da li ti je sada malo jasniji moj nastup na ovu temu?

A što se tiče negativnih asocijacija u vezi savjetovanja/konsultovanja, dobro si rekao, stvarno si "otišao daleko", pa neću to komentarisati. Samo ću reći da si u pravu za takve strahove i da ih potpuno razumijem, imali smo svakakva iskustva. Još ako naletiš na konsultanta koji je nestručan i/ili nema dobre namjere i/ili na loš način radi svoj posao... Naravno da to nije idealna situacija za sticanje poštovanja i povjerenja, ali i bez toga može se kod tebe "pobuditi želja da za sebe kupiš osiguranje".

Što se tiče tvog zadnjeg pitanja: donekle je neprecizno/pogrešno, ali znam što si htio da kažeš, pa ću ti samo odgovoriti da će taj sistem doći i kod nas. O varijacijama na ovo pitanje možda nekom drugom prilikom.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Quote Originally Posted by Milos View Post
    Za saradnika u osiguranju
    evo fotografija koja predstavlja mrežno poslovanje, napomenuo bih da se obrati pažnja na izgled mreže (sam sam je radio pa i nije baš najbolja).
    I baš bi me interesovalo kako takve benefite dobiju vaši klijenti kada se toliko posrednika ugrađuje (i banke se žestoko ugrađuju jer njihov novac zavrašava kod njih pa se daje drugima sa velikim kamatama).
    Kod ovakvih Piram... ovaj mrežnih poslovanja krajnji kupac prolazi kao bos po trnju jer svi iz mreže dobro zarađuju što se jeli uči na tim seminarima na Cetinju.
    Da napomenem nijesam neki stručnjak za Ekonomiju, ali sam naravno prilično dobar u matematici. Od tri matematike na fakultetu sam imao tri desetke, a imao sam i predmeta sa teorijama vjerovatnoća i sličnim stvarima koje se koriste u osiguranju i to se na tehničkim fakultetima naziva sitna matematika.
    Ako nekog dana počneš da se baviš prodajom osiguranja, shvatićeš sam što si ovdje napisao i detalje o mrežnoj prodaji polisa osiguranja. Do tada ostani u takvom uvjerenju i pusti nas osiguranike da sa svojim polisama "prolazimo kao bosi po trnju" i da "nemamo benefite".

Thanks Thanks Given 
    3
    Thanks Thanks Received 
    5
    Thanked in
    4 Posts

a u principu POSREDUJEM. I naravno da zarađujem od svog posla (kao i ti, pretpostavljam, ako radiš)..
    Ovo posredovanje mi je jasnije. Nisam se sretao s tim, to jest nisam to tako gledao. Ja radim, ali ovo sto radim je primjena znanja na specificnoj opremi.
    A što se tiče negativnih asocijacija u vezi savjetovanja/konsultovanja, dobro si rekao, stvarno si "otišao daleko", pa neću to komentarisati. Samo ću reći da si u pravu za takve strahove i da ih potpuno razumijem, imali smo svakakva iskustva. Još ako naletiš na konsultanta koji je nestručan i/ili nema dobre namjere i/ili na loš način radi svoj posao... Naravno da to nije idealna situacija za sticanje poštovanja i povjerenja, ali i bez toga može se kod tebe "pobuditi želja da za sebe kupiš osiguranje".
    Slazem se. Moras da zazelis i da bude ubjedjen da ti je to stvarno valjano. Medjutim, mene iritira sto pored ovako male plate, i nemogucnosti nalazenja nekog dodatnog posla u ovoj mojoj maloj oblasti zivljenja, nemam mogucnosti da izdvajam 10% plate mjesecno na polisu osiguranja i to samo za mene. Ja bih cijelu familiju osigurao, ali da mogu da maknem zdravstveno i penziono koje mi drzava uzima. Ovako, preko leba pogace ne mogu pa sve i da hocu, dok sam u ovoj sredini. Ja mogu da mjenjam sredinu, ali to je vec druga tema. Obrati slijedeci odnos. U CG je prosjecna plata nivelisana na nesto ispod 500 eura. Realno, prosjecna plata je jedva 300 eura (ako svratis u ovaj grad, vidjet ces da je sretan onaj ko prima 400 eura ili vise mjesecno). U SLO zvanicna statistika kaze da je prosjecna plata oko 950 eura. Nezvanicno, je oko 700 eura.
    E vidis, cjene zivota u SLO i CG se skoro ne razlikuju. Believe me or not. Kad bi moja plata bila 700, ja ne bih uopste razmisljao o polisi zivotnog osiguranja za mene. Ma kaki za mene. Za cijelu familiju. Ali sa 300 eura... Svaki komentar je izlisan.
    Što se tiče tvog zadnjeg pitanja: donekle je neprecizno/pogrešno, ali znam što si htio da kažeš, pa ću ti samo odgovoriti da će taj sistem doći i kod nas.
    Nisam najjasnije rekao, ali sustina toga sto sam rekao je : polisa zivotnog osiguranja, zdravstveno, i penziono je obracunato po slicnoj formuli u nekim zemljama. Necu navesti kojim, jer ispada da previse hocu. Ali mi je nekako najrealnije. Zasto ? Pa u tom slucaju, ne mozes imati 20 osiguravajucih kuca, od kojih su 19 sumnjive a jedna drzavna, nego svaka osiguravajuca kuca mora da ima i te kakvo debelo pokrice, jer jelte drzava mora da zastiti novac koji uplacuje kod nekoga za nekoga, a i poslodavac nece moci da uplati jednu a 10 transi da preskoci.
    " Damn the cargo, we'll be on our way tonight "

Thanks Thanks Given 
    3,574
    Thanks Thanks Received 
    5,922
    Thanked in
    2,850 Posts

Drago mi je da razmjenjujemo mišljenja. To najbolje možemo kada se ne mijenja poenta izrečenog i kada ne pokušavamo da se "izvučemo".

1) Ajde da pokušam ovako, da ponovim originalno pitanje, pa ćeš možda shvatiti da je poenta bila da osiguranik ne može biti oštećen u slučaju propasti kompanije koja se bavi životnim osiguranjem: "Izvolite, navedite primjer propasti osiguravajuće kuće koja se bavi životnim osiguranjem, tj. da je neki osiguranik ostao bez svog novca zbog propasti kompanije (...ne ide baš lako, je li?)." A da ponovim varijantu da osiguranik može i da nastavi polisu u drugoj osiguravajućoj kući. Toliko o tome da je sve to jedna velika prevara. Mogao bih i ja osnovati firmu koja pravi polise životnog osiguranja - ako naravno ispunjavam neke uslove i ako imam da položim poveliku sumu novca za otvaranje firme - ali bi ta moja firma mogla, naravno, da propadne, ko garantuje da ne bi mogla, ako je ja pogrešno vodim. E sad u igru ulaze i druge stvari koje važe u osiguranju (a ja stvarno to neću objašnjavati), pa se ta mogućnost propasti osiguravajućih kuća limitira, jer je između ostalog limitiran rizik načina poslovanja i ulaganja novca. Zato, ako ćemo realno i stručno, nikako se ne može upoređivati rizik ulaganja u osiguranje sa bilo kojim drugim ulaganjem (nećemo valjda sad o tome koliko je banaka po svijetu propadalo u prethodnim godinama i vjekovima - nisu samo banke u pitanju, ima tu i raznih drugih varijanti ulaganja/štednje novca, pisao sam ranije). Niti želim da upoređujem način poslovanja i poštenje banaka i osiguravajućih kuća, iako znam o tome. A argument tipa "od ove godine država garantuje za depozite u bankama do visine 30.000 eura" zaista ne treba komentarisati, dovoljno govori sam za sebe. Osiguravajuća kuća garantuje bilo koji iznos koji se ugovori i stoji na polisi, pa tako konkretno i meni garantuje sumu veću od 30.000 eura.
    - Osiguravajuća kuća garantuje za sav uloženi novac. Baš kao i banka. Tu se po ničemu ne razlikuju. Isto tako banka garantuje osiguravajućoj kući da će pare dobit nazad po dospijeću depozita.

2) Kažeš "...niti rekoh da ja neću polisu životnog osiguranja. Naprotiv, dovoljno sam finansijski pismen da znam da mi treba. Da li mi treba sa ovakvim programima koji nam se nude? To je već druga problematika.".
    Znaš da ti treba?? To je dobra stvar?? A kakav bi ti program? Stvarno bih volio da mi kažeš. Možda bih mogao da ti pomognem, makar sa nekom informacijom, a ako ne želiš da ti pomognem, tvoja informacija bi mi makar koristilla zbog mog posla.
    Sa mjesečnom ili kvartalnom uplatom i da će garantovani iznos bit veći od onoga što ću inicijalno uplatit i što bih imao stepenastom štednjom u banci, a u slučaju smrti malo više od ponuđenih suma. Isto tako, ako sam korisnik auto osiguranja te kuće, i ako imam nekretninu kod njih osiguranu onda bih uzeo i životno osiguranje kad sam već njihov korisnik a ne svaki zasebno naplate papreno.
    Uglavnom još "šetam" ponudu za ponudom i računam. Imam još "par godina da razmislim" pa mi se ne žuri toliko da donesem odluku momentalno.

3) Kad kažeš da izbjegavam određena pitanja - pa zar sam obavezan baš na svako da odgovaram, do kraja svijeta i vijeka i do kraja ove teme na forumu. I tebi i ostalima. I imam li vremena, ili, što se tiče osiguranja treba li malo da se posvetim mom redovnom poslu, tj. posredovanju pri sklapanju polisa, tj. klijentima sa kojima treba da se vidim u vezi toga. Uostalom, ja ne radim ni za jednu osiguravajuću kuću, niti ih zastupam, pa ne vidim zašto bih ovdje u njihovo ime govorio i ulazio u neke detalje, kad je moj posao da radim u interesu klijenta/osiguranika.
    A što se tiče pitanja koje sam "izbjegao" - ovoga puta si bio konkretan, pojasnio si se, pa tvoje pitanje sada ima smisla, da bi se moglo konkretno odgovoriti. Na stranu to što mijenjaš suštinu pitanja, pa su ona dvosmislena, protivrječna i različita od onog što si ranije napisao - vjerujem da nije namjerno.
    Dakle, evo što si sada napisao: "Zašto auto može da ima dvije polise, a stan ne može? A htio sam i pitat ko će i kako da provjeri da ja imam polisu na kuću u Lovćen za sve štete i nezgode i istu takvu polisu u Savu i Delta Generali? Ja ću sam odgovorit - niko niti ima način da provjeri. I da bih ti dokazao da ponešto znam o osiguranju hoćeš da ti kažem da je legitimno imat zaštitu od požara i poplava u Savu u korist banke, a od krađe i zemljotresa u svoju korist u Lovćen?".
    Pošto ja nemam potrebu i želju da ovdje pokazujem i dokazujem svoje znanje o osiguranju, nego sam se ovdje uključio iz drugog razloga (možda je neko shvatio čitajući sve moje postove), onda bih ti pomogao da iz svog pitanja shvatiš i odgovor i sam izvedeš zaključak. Pitaš zašto stan ne može da ima dvije polise, a onda pomeneš da može, ali da su to ipak polise koje pokrivaju različite osigurane slučajeve (s obzirom da mi se čini da su poplava i požar jedna vrsta rizika, a sa druge strane krađa i zemljotres su drugačija vrsta rizika). A nije mi jasno ni kako to misliš da auto može da ima dvije polise, koje dvije polise? Kasko polise sa istim pokrićima u različite osiguravajuće kuće? A i dalje ću te ostaviti u nedoumici (prihvatam da nije u pitanju i tvoja ljutnja na osiguravajuće kuće) u vezi tvog pitanja "zašto kasko polisa za vozilo ne može da bude istovremeno i u vlasništvu banke i u vlasništvu korisnika vozila". Trebao bi da znaš na osnovu tvog znanja.
    Pretpostavljam da si na ovo gore objašnjeno mislio kada si rekao da "elegantno izbjegavam odgovor na tvoje pitanje" - ne znam koje bi to drugo moglo biti.
    Eto opet bih mogao i nemate želju ni potrebu da objasnite. Onda da ne pitam više nema potrebe.
    Polisa autoodgovornosti plati štetu na drugo vozilo ukoliko sam ja kriv.
    Kasko polisa plati opravku i meni.
    Stan osiguran u korist banke od poplave - isplata Banci ukoliko pukne cijev.
    Druga polisa na stan za poplavu nije moguća?! U prevodu meni nema ko da plati. A nije da nijesam htio.
    Nije vala bilo teško objasnit u pravu si, po ko zna koji put.
    4) Samo jedna napomena u vezi tvojih riječi "...samo želim da diversifikujem rizik i u tome nema ništa loše. Čak si se u sam pohvalio diverisifikacijom svoje štednje u prethodnom postu." - ja u banku novac ne držim zbog diversifikacije RIZIKA, jer ne smatram da mi je novac u osiguravajućoj kući ugrožen.
    Nije šija nego vrat. To se zove disperzija rizika. U banku ga držiš jer je brže raspoloživ po boljim uslovima
    5) Rekao si i ovo: "Moderno bi se to reklo zašto ja ne mogu da osiguram samog sebe na više mjesta, a osiguravajuće društvo može (u ovom slučaju mislim na to da bi se osiguravajuća kuća reosigurala)? Jer ako se ne daj bože što desi i jedni propadnu da me ovi drugi štite."
    Da li to znači da si ipak svjesan da je novac u osiguravajućoj kući siguran, jer tu, po zakonu, postoji i reosiguranje (a to je samo jedan od činilaca sigurnosti našeg novca u osiguravajućoj kući)? A pretpostavljam da ipak znaš da možeš imati istovremeno više polisa životnog osiguranja u različitim kućama, pa i ako se radi o istim vrstama pokrića. A možeš i u jednoj istoj kući imati više polisa.
    Mogu ja da imam više polisa od istog rizika kod različitih kuća, ali ako ja pasam tj odapnem i one dođu na isplatu neko će preispitat što sam činio pa će moji korisnici polise ostat bez ičega jer će reć ovaj je petljao sa više kuća a to ne može.

Negdje si konstatovao da ja znam više od tebe o ovoj temi, ali si takođe napisao da će forumaši lako zaključiti ko je u pravu s obzirom da nisam odgovorio na tvoje pitanje.
    Negdje si konstatovao da ja znam više od tebe o ovoj temi, ali si takođe napisao da će forumaši lako zaključiti ko je u pravu s obzirom da nisam odgovorio na tvoje pitanje. Očigledno, moj i tvoj cilj izlaganja na ovom forumu nije isti.

Pozdrav, iskreni. Kao što su bile iskrene i riječi koje sam napisao na samom početku svog prvog posta na ovoj temi.
    Moj cilj je, prvenstveno bio, da dokažem da ništa nije sigurno, pogotovo osiguravajuća kuća nije sigurnija od banaka u CG.
    Po sadašnjim uslovima i programima stepenasta štednja u banci je bolje rješenje nego osiguravajuće društvo samo pod pretpostavkom da nas neće kola sprštit na pješački prelaz.
    Ko je u pravu a ko ne sam već dokazao i rekao da si ti u pravu i da više znaš. Tu dileme nema

Hvala na diskusiji.
    Loše stvari dolaze u paketu, za dobre stvari treba vremena.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    1
    Thanked in
    1 Post

I ti se isto tako ponasas kad se pomene Veselin Vukotic
    Vecina ljudi je zla

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Ovo posredovanje mi je jasnije. Nisam se sretao s tim, to jest nisam to tako gledao. Ja radim, ali ovo sto radim je primjena znanja na specificnoj opremi.
    Pošto nekoliko dana nisam pratio forum bio sam se prepao da neću moći da pročitam sve što je eventualno u međuvremenu napisano i da "pohvatam konce", ali vidim da nisam ništa propustio, da forumaši nisu bili aktivni. Eto, što da se radi kad je ovo neinteresantna tema. Ipak u Crnoj Gori imamo toliko važnijih stvari da pratimo i raspravljamo, a ova tema je samo jedno važno životno pitanje i ništa više.

Nego, da iskoristim vrijeme da odgovorim na par postova.
    "Njivice", drago mi je da se sada bolje razumijemo. Nije strašno što nisi znao kako funkcioniše ovo čime se ja bavim - i ne treba ti da znaš o tome. To bi trebao da bude moj zadatak. Bitno/dobro je da si, bar mi tako izgleda, spreman da drugačije gledaš na sve ovo. Da dodam - onaj ko ne zna dovoljno ili ko pogrešno misli o osiguranju nije kriv što tako misli, ili što nema polisu. I u ovom poslu, kao i u tvom, radi se o primjeni znanja na specifičnom proizvodu, s tim što je ovdje u pitanju najspecifičniji mogući proizvod (i način prodaje), jedinstven, jer je "nevidljiv", ne može se opipati i nema svoju cijenu - ja ljudima ne nudim da troše svoje pare, da kupe nešto, nego ih savjetujem da štede. Da štede dugoročno, ciljano, da finansijski planiraju svoju budućnost, da imaju opciju doživotne privatne rente, a da su pri tome osigurani, tj. da su oni, ili nasljednici koje oni odrede, finansijski zbrinuti u slučaju neželjenih okolnosti. Time smatram da se bavim i poslom koji se može okarakterisati na jedan poseban pozitivan način - ja na to gledam kao na posebnu uslugu koja je i meni učinjena kada mi je (na korektan i stručan način) ponuđena polisa i tako mi omogućeno da i ja imam štedno osiguranje (ali ostavljam da svako može imati svoj način viđenja stvari). I pri tome klijentima ne favorizujem ni jednu osiguravajuću kuću, nego im pomažem da izaberu najbolje rješenje, jer je moja zarada ista bez obzira koje osiguravajuće kuće im napravim polisu. A nudim im i sve ostale vrste osiguranja, uključujući sva neživotna osiguranja i sva obavezna osiguranja za fizička i pravna lica. A ta moja usluga klijenta ništa ne košta. Mislim da sam dovoljno objasnio o samom mom poslu i da ti je sada još jasnija moja pozicija.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Slazem se. Moras da zazelis i da bude ubjedjen da ti je to stvarno valjano. Medjutim, mene iritira sto pored ovako male plate, i nemogucnosti nalazenja nekog dodatnog posla u ovoj mojoj maloj oblasti zivljenja, nemam mogucnosti da izdvajam 10% plate mjesecno na polisu osiguranja i to samo za mene. Ja bih cijelu familiju osigurao, ali da mogu da maknem zdravstveno i penziono koje mi drzava uzima. Ovako, preko leba pogace ne mogu pa sve i da hocu, dok sam u ovoj sredini. Ja mogu da mjenjam sredinu, ali to je vec druga tema. Obrati slijedeci odnos. U CG je prosjecna plata nivelisana na nesto ispod 500 eura. Realno, prosjecna plata je jedva 300 eura (ako svratis u ovaj grad, vidjet ces da je sretan onaj ko prima 400 eura ili vise mjesecno). U SLO zvanicna statistika kaze da je prosjecna plata oko 950 eura. Nezvanicno, je oko 700 eura.
    E vidis, cjene zivota u SLO i CG se skoro ne razlikuju. Believe me or not. Kad bi moja plata bila 700, ja ne bih uopste razmisljao o polisi zivotnog osiguranja za mene. Ma kaki za mene. Za cijelu familiju. Ali sa 300 eura... Svaki komentar je izlisan.
    Potpuno te razumijem. Ne živim ja u nekom imaginarnom svijetu pa da ne znam kakva je realnost. I ja sam razmišljao kao ti prije nego što sam obavio razgovor oko otvaranja moje polise. Prije toga nisam imao sve (prave) informacije da bih shvatio neke stvari i da bih na pravi način rezonovao o ovim pitanjima, a nisam imao ni viška novca. Baveći se godinama ovim poslom i ulazeći detaljno u ovu materiju, saznao sam mnogo konkretnih stvari koje su me samo utvrdile u ubjeđenju da sam otvaranjem polise napravio dobar potez, a otvorili su mi se i neki drugi pogledi na život, finansije i odgovornost. Dobro je što ti shvataš da je polisa korisna i što želiš da je imaš, pa ćeš onda lakše naći način da to i ostvariš.
    Čim pominješ odvajanje od 10% svojih primanja vidi se da si već na neki način ušao u ovu temu i da ti je jasno da bi toliko valjalo odvajati. Vjerujem da bi se uspio snaći i živjeti bez tih 10%. Bi sigurno kad bi se moralo. Kad bi ti npr. poslodavac rekao da ti smanjuje platu za 10% (kao što se masovno dešava u Crnoj Gori zadnjih par godina, pa ljudi i dalje funkcionišu). Kažeš da bi sa platom od 700 eura bio zadovoljan - meni se čini, misleći generalno na svakoga, da bi i u toj situaciji ljudi rekli da bi im trebala još veća primanja i da bi bez problema uspjeli da potroše i platu od 1000 eura. Kada ti u životu iskrsne neka iznenadna situacija da nešto platiš, ili situacija da nekim povodom nekoga častiš - da li nađeš način da odvojiš tih 10% (tj. 30 eura)? Sigurno ti za život treba mnogo više od tih 300 eura koje sada primaš. Ali snalaziš se sa 300, zar ne? Ako se snalaziš sa 300, vjerovatno bi se snašao i sa 270. Samo što nisi probao, na ovaj način, kroz polisu, tj. nisi ostavljao 30 eura sa strane, ali ne sa strane pa da ih potrošiš kasnije za nešto, nego kao da ih uopšte nemaš. Pa bi onda vjerovatno vidio da možeš, pa bi ti bilo milo što si se na to odlučio. Pa onda shvatiš da te pare štediš, da ćeš ih dobiti kada će ti možda još više trebati nego danas, a da ćeš dobiti još više nego što si odvajao i da si za čitavo to vrijeme osiguran od svega i svačega. Ja to nekako i kroz svoj primjer, jer ni ja nisam mađioničar pa da znam gdje ću raditi za 5, 15 ili 20 godina - možda će mi plata biti manja ( i već mi se dosta smanjila od kada sam otvorio polisu), ali nisam želio da me to spriječi u namjeri, nego sam, naprotiv, otvorio polise i za ostale članove familije. Ali, možda sam ja dobio neke informacije koje su me navele na takvu odluku, informacije koje ti nemaš (kao ni ogromna većina stanovništva).

Tačno je da živimo u sadašnjosti i da ima ljudi koji finansijski ne stoje najbolje, ali treba malo gledati i naprijed i postaviti sebi samo jedno pitanje: sada nemam puno novca, a da li ću ostariti i da li će mi tada svakako trebati novac? Odakle ću ga tada naći? Da me sigurno čeka. A kad je najbolje da počnem da štedim?

Kao i tebe, i mene iritiraju neke stvari, ali sam shvatio da najbolje sam sebi mogu pomoći, umjesto da čekam promjenu situacije, ili da se oslonim na to da će neko drugi o meni da misli kad mi bude potreba. Pa sam tako odlučio da štedim kroz polisu i da ne zavisim od države (i ni od koga i ni od čega drugog) kad je novac u pitanju. Da sam sebi "krojim" sudbinu.

Što se tiče tvoje želje da se oslobodiš obaveznih doprinosa koje "država uzima" - misliš da ne bi svi mi to voljeli? Ali ne može to baš tako. To se odvaja iz određenih razloga i to postoji u svim državama. To je priča koju ne bih sada da objašnjavam. Dovoljno je ako sam i sa ovim do sada napisanim makar malo pomogao.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Nisam najjasnije rekao, ali sustina toga sto sam rekao je : polisa zivotnog osiguranja, zdravstveno, i penziono je obracunato po slicnoj formuli u nekim zemljama. Necu navesti kojim, jer ispada da previse hocu. Ali mi je nekako najrealnije. Zasto ? Pa u tom slucaju, ne mozes imati 20 osiguravajucih kuca, od kojih su 19 sumnjive a jedna drzavna, nego svaka osiguravajuca kuca mora da ima i te kakvo debelo pokrice, jer jelte drzava mora da zastiti novac koji uplacuje kod nekoga za nekoga, a i poslodavac nece moci da uplati jednu a 10 transi da preskoci.
    Iskreno rečeno, nije mi jasno što si napisao, jer mi se čini da su neke stvari pobrkane.
    Nije mi jasan dio o sličnoj formuli za životnu polisu, zdravstveno i penziono osiguranje? Sve razvijene države imaju 3 stuba penzionog osiguranja. Jedan kao što je ovaj kod nas (fond PIO), jedan podrazumijeva uplaćivanje firme za svoje zapošljene (kombinacija obaveznog i dobrovoljnog), a jedan je lična štednja. Tamo penzioneri dobijaju penziju iz tri izvora. Kod nas iz jednog - iz fonda PIO. Ne svi, jer i kod nas ima penzionera koji su nekada davno u inostranstvu uplaćivali svoje štedne polise i sada imaju i te pare. Oko 30.000 ljudi u Crnoj Gori je odlučilo da otvori štednu polisu kod osiguravajućih kuća i da kroz to obezbjedi sebi više novca u kasnijem životnom dobu. Solidna brojka, s obzirom da nije odavno krenula ova priča kod nas. Inače, najbolje je kad su sva tri pomenuta stuba u ravnoteži, a u praksi je najjači stub lične štednje, pa onda državni, pa od firmi.
    Nije mi jasan ni drugi dio tvog posta, da li se radi o aluziji na nešto konkretno u Crnoj Gori? Ovdje imamo 7 kuća koje se bave životnim osiguranjem. I svaka mora imati i ima i te kakvo debelo pokriće, propisano zakonom. Državna osiguravajuća kuća u Crnoj Gori ne postoji. Postoji jedna koja je u 100% domaćem (privatnom) vlasništvu - Atlas Life. Dvije su djelimično u domaćem vlasništvu - Delta Generali i Lovćen. U ostale četiri nema crnogorskog vlasništva, već su u 100% vlasništvu matičnih (austrijskih) kuća - Merkur, Grawe, Wiener, Uniqa. O preskakanju uplata od strane poslodavca - razumijem ako si mislio na neuplaćivanje doprinosa za zapošljene od strane poslodavca u naš fond PIO.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Quote Originally Posted by makach View Post
    Imam nekoliko ponuda za penzijsku shtednju u nekoliko kuca i htio bih da se konsultujem sa vama i vashim iskustvima sa istima. Poshto medju stanovnishtvom uglavnom vladaju predrasude oko ovih stvari,chesto se postavljaju pitanja koliko su ova drushtva sigurna.
    Na nashem prostoru postoji nekoliko osiguravajucih stranih kuca: Grawe,Weiner,Uniqa,Safe-Invest. Dodushe Safe-Invest je posrednik. Od domacih imamo:Mercur,Lovcen,Delta Generali...

O privatnim penzijama poštovani gosin Makač pogledajte najpre post PRIVATNE PENZIJE - PREVARA OSIGURAVAJUĆIH KUĆA I BANKA link http://gojko-prevareniodvinaera.blog...blog-post.html da ne bude posle

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Hercules, vjerovatno si primjetio i pročitao dvije nove teme koje je u međuvremenu otvorio izvjesni inspektor Gojko Rodić, a koje su na neki njegov čudan način vezane za osiguranje. Upravo mi je njegova pojava dala inspiraciju da ipak odvojim vrijeme za odgovor na ovaj tvoj post, jer i ti i on generalno kažete da je polisa životnog osiguranja dobra stvar, ali kritikujete puno toga i to na sličan način (pokušavate da osporite nešto tako što napadate sasvim druge stvari), pa je evidentno da ni vama samima mnogo toga što napadate uopšte nije jasno. ...Ali ipak napadate. I zadovoljni ste što ste, po vašem mišljenju, nešto dokazali. Kome? Samom sebi? I osjećate se "nadmoćno" u odnosu na one koji imaju drugačiji stav od vas, jer sami sebi dokazujete da ste u pravu.
    Hercules, ne znam da li možda radiš u banci, ili imaš određene relacije ili "simpatije" prema nekoj banci, što toliko ističeš priču o bankama i nešto upoređuješ, kao da ti je osiguranje nekakva konkurencija.
    Inače, odgovoriću ti ne samo "zbog pojave" inspektora Gojka, ili zbog toga što mi je interesantno da na njegove dvije teme nisi ništa napisao, nego zato što si na kraju posta napisao da znam više od tebe i da sam u pravu, pa želim da ti se odužim za te riječi i pokušam da opravdam takvu tvoju tvrdnju, ako te uopšte zanima.

Osiguravajuća kuća garantuje za sav uloženi novac. Baš kao i banka. Tu se po ničemu ne razlikuju.
    Stvari ne stoje baš tako kako si napisao. Prvo, kod osiguravajuće kuće se ne radi o nekakvoj garanciji isplate uloženog novca, a drugo, tu se stvari ne mogu posmatrati tako uprošćeno, jer se tu radi o garanciji unaprijed poznate i u startu ugovorene osigurane sume, koja može biti malo manja od iznosa novca koji bi se ukupno uložio tokom kompletnog perioda osiguranja, ili malo veća od tog iznosa, ili puno veća, ili enormno veća, zavisno od izabranog programa i osiguranog slučaja. A uz tu sumu se pripisuje i određena dobit.
    A što se tiče banaka, ne znam zašto i dalje tvrdiš da je "i kod njih zagarantovana isplata uloženog novca", kad si ranije napisao da su tu garantovani depoziti do 35.000 eura. A što ako ja u banku položim 70.000 eura, a banka propane? Da ne ponavljam priču, tj. pitanje od ranije, da li su klijenti banaka nekada ostajali bez svog novca (i pored svakakvih, pa i državnih garancija).
    Ovo je samo osvrt u vezi garantovanih iznosa za isplatu, a ponavljam da držanje novca u banci ne treba uopšte upoređivati sa otvaranjem polise, jer su to dvije potpuno različite i neuporedive stvari.

Sa mjesečnom ili kvartalnom uplatom i da će garantovani iznos bit veći od onoga što ću inicijalno uplatit i što bih imao stepenastom štednjom u banci, a u slučaju smrti malo više od ponuđenih suma. Uglavnom još "šetam" ponudu za ponudom i računam. Imam još "par godina da razmislim" pa mi se ne žuri toliko da donesem odluku momentalno.
    Ranije si napisao da još nemaš polisu jer ti ne odgovara ponuda programa osig. kuća. Pošto bi te zanimao program kakav si ovdje opisao, gdje opet to upoređuješ sa štednjom u banci, čini mi se da polisu nemaš upravo zato (između ostalih razloga) što uvlačiš banku u ovo razmatranje. Inače, ako bih ja išao istom metodom, mogao bih i kao posrednik i kao vlasnik polise da upoređujem polisu sa štednjom u banci, pa da onda ja zaključim da mi se ne sviđa ponuda banaka i da ne treba kod njih držati pare jer štednja u osig. kući ima određene prednosti u odnosu na banku. Zato mi je i bezveze (izvini na izrazu) što kao uslov da poželiš i otvoriš polisu pominješ da ona treba da ti donese više novca nego kroz određenu vrtstu štednje u banci, jer bih ti tako mogao reći i da postoji takva mogućnost. Inače, možeš imati i ono drugo što si naveo: mjesečne ili kvartalne uplate, da je "garantovani iznos" veći od "inicijalne" uplate (ili ako si mislio da kažeš od ukupne uplate). A ne razumijem na što si mislio kada si rekao da bi htio da u slučaju smrti iznos bude malo veći od "ponuđenih suma". A tek ne razumijem zašto kažeš da imaš još par godina za razmišljanje koju od ponuda da izabereš. A što ako tada budu na snazi druge tarife? A svakako će ti polisa tada biti finansijski slabija (a tebi je to bitna stavka, koliko sam razumio) iz razloga što ćeš ti biti koju godinu stariji. U svakom slučaju, želim da ti se u međuvremenu ne desi ništa što bi moglo da te onemogući da dobiješ polisu sa pokrićima koje želiš. Na osnovu prakse moram ti reći da ne treba da te začudi ako prođe mnogo više od tih par godina a ti i dalje budeš razmatrao ponude, jer mi se čini ne da se tebi ne žuri, nego da ti se ne uzima polisa. Zašto bi za par godina poželio da je imaš ako je sada ne želiš?

Polisa autoodgovornosti plati štetu na drugo vozilo ukoliko sam ja kriv. Kasko polisa plati opravku i meni. Stan osiguran u korist banke od poplave - isplata Banci ukoliko pukne cijev. Druga polisa na stan za poplavu nije moguća?! U prevodu meni nema ko da plati. A nije da nijesam htio.
    Pokušaj da shvatiš kroz ovo objašnjenje: u slučaju koji si naveo novac ne bi bio isplaćen banci, kako si napisao, nego majstorima koji su popravili štetu, a isplatila bi se i nadoknada za oštećene stvari u stanu ako si i to pokriće uključio (pretpostavljam da si na to i mislio). U svakom slučaju šteta će biti nadoknađena. Nije mi jasno kakvu bi ti to drugu (još jednu) polisu da imaš za poplavu, tj. što ti znači "meni nema ko da plati". Jer, ako je već jednom isplaćena/pokrivena odšteta, što ima tebi da se dodatno plaća? Za koji trošak? Da te časte, eto onako? Kolika bude šteta toliko će se para isplatiti za njenu sanaciju - i to je to.

Nije šija nego vrat. To se zove disperzija rizika. U banku ga držiš jer je brže raspoloživ po boljim uslovima
    Zašto uporno pokušavaš da mi objasniš moje razloge zbog kojih određenu sumu novca držim u banci, tj. donosiš konstatacije u moje ime (a da pri tom ne znaš koliko je to novca i da li je i na koji period/način oročen). Znaš bolje od mene moje razloge? Čitaš misli? Čestitam na pokušaju, ali griješiš. U banci držim novac iz određenog razloga, ali taj razlog nisu "bolji uslovi", kako ti kažeš, vjerovatno aludirajući opet na nekakvo upoređivanje sa štednom polisom, a svakako nije zbog nekakve "disperzije rizika", koliko god se ti trudio da to stručno ekonomski definišeš i nazoveš, već iz sasvim drugog razloga. Iz kojeg, neka to ostane moj "problem" - ovo nije tema o bankama.

Mogu ja da imam više polisa od istog rizika kod različitih kuća, ali ako ja pasam tj odapnem i one dođu na isplatu neko će preispitat što sam činio pa će moji korisnici polise ostat bez ičega jer će reć ovaj je petljao sa više kuća a to ne može.
    Odakle ti ovo, da nasljednici neće dobiti novac ako osiguranik ima polise u više od jedne osig. kuće (čuo si od tamo nekog, neđe, nekad?)? Vidiš, u tom slučaju biće im isplaćene sve ugovorene sume, naravno. Ali, bitno je da ti kažeš da znaš dosta o osiguranju i – što je najgore – da izvodiš zaključke na osnovu pogrešnih tvrdnji.

Moj cilj je, prvenstveno bio, da dokažem da ništa nije sigurno, pogotovo osiguravajuća kuća nije sigurnija od banaka u CG.
    Po sadašnjim uslovima i programima stepenasta štednja u banci je bolje rješenje nego osiguravajuće društvo samo pod pretpostavkom da nas neće kola sprštit na pješački prelaz.
    Ko je u pravu a ko ne sam već dokazao i rekao da si ti u pravu i da više znaš. Tu dileme nema.
    Ne treba da mi dokazuješ da ništa u životu nije sigurno, ali molim te nemoj više da mi dokazuješ da je sigurnije pare držati u banci nego u osiguravajućoj kući. A ti i dalje slobodno smatraj i ističi da si to dokazao, vidim da ti to dosta znači.
    A neka ti i dalje bude nebitno koliko ukupno (i u detalje) znaš o osiguranju kad ulaziš u diskusiju na tu temu. Inače, da je poznaješ, ne bi, između ostalog, rekao da je "polisa bolja od stepenaste štednje u banci samo u slučaju ako nas spršti auto". Stvarno me čude takve izjave od nekoga ko kaže da ima solidno znanje o osiguranju.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Ovo je težak posao. Ako si spreman da ozbiljno radiš, da se posvetiš, onda idi, inače nemoj. Ako misliš da će pare same da dolaze - traži drugi posao. Što se više angažuješ, više ćeš imati koristi. Prije nego što pođeš na seminar zaboravi na priče o sigurnoj plati, o bilo kakvoj plati. Tamo saslušaj priču, pa ćeš sam shvatiti. Može da se fino zarađuje, ali budi spreman i na suprotno - ako u takvoj situaciji misliš da odustaneš onda je bolje da odustaneš odma sada.
    Originally Posted by dervish_spahija
    da li neko od vas radi na promovisanju grave osiguranje??? za vikend je neki seminar za to osiguranje na Cetinje, pa su me pozvali , cisto ako nekome nije tesko da mi malo objasni ima li kakve koristi od toga na PM? cuo sam da treba osvojiti neke bodove itd da bi ti dali dobru platu od 400 pa na dalje, da li ima neko iskustva sa ovim , jer ja neznam bas dobro sta i kako? hvala
    Поштовани Дервиш Спахија,

Надам се да се нисам прекасно јавио да вам кажем следеће:

Ако Вам образ није важна ствар у животу, ако можете да гледате човеку у очи и да га слажете баш онако " дебело" а да уопште не трепнете и поцрвените, ако можете човеку обећати и његовој породици 100.000 евра за уплаћених 100 ЕВРА на животно осигурање у случају погибије у саобраћају, ако можете тако лагати и своју најрођену фамилију, најближе пријатеље и познанике - ОНДА СТЕ ВИ КАО СТВОРЕНИ ЗА ОВАЈ ПОСАО !!

У том случају бесплатно вам поклањам ПРИРУЧНИК ЗА ШИШАЊЕ ОВАЦА, пардон, Продајни разговор у осигурању чувених GRAWE i Viner Štetiše, тако да ћете уштедети на трошковима котизације на семинару где ће Вас обучавати како продати полису осигурања живота.

Само водите рачуна о једној веома важној ствари - Може Вам се десити да онај ментор кога будете водили код Ваших пријатеља да им продате полису - отме Вам сву провизију и припише је себи, тако да сте џаба каљали образ.

Срећно,

Гојко Родић
    Виши полицијски инспектор МУП-а Србије
    Last edited by Gojko Rodić; 18-02-12 at 13:13.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Quote Originally Posted by Gojko Rodić View Post
    Поштовани Дервиш Спахија,

Надам се да се нисам прекасно јавио да вам кажем следеће:

Ако Вам образ није важна ствар у животу, ако можете да гледате човеку у очи и да га слажете баш онако " дебело" а да уопште не трепнете и поцрвените, ако можете човеку обећати и његовој породици 100.000 евра за уплаћених 100 ЕВРА на животно осигурање у случају погибије у саобраћају, ако можете тако лагати и своју најрођену фамилију, најближе пријатеље и познанике - ОНДА СТЕ ВИ КАО СТВОРЕНИ ЗА ОВАЈ ПОСАО !!

Само водите рачуна о једној веома важној ствари - Може Вам се десити да онај ментор кога будете водили код Ваших пријатеља да им продате полису - отме Вам сву провизију и припише је себи, тако да сте џаба каљали образ.
    Umni gospodine, neću vas ostaviti bez odgovora, zaslužili ste ga žestoko. I sa ovim postom, a i sa jednim ranijim. Čim nađem vremena da se posvetim vašim pisanijama, tj. škrabanjem. Budite spremni. U međuvremenu, s obzirom da zamjerate što se ne odgovara i ne oponira na neke vaše "DOKAZE", znajte da ja ne očekujem da se osvrnete na neke odgovore koji su vama poslati jer znam da na njih nemate odgovor.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Oprostite što sumnjam da ćete naći vremena da se posvetite mojem škrabanju... A na koje pitanje Vam nisam odgovorio?

Za Derviša..

Dragi moj Derviše, ako ste na nesreću Vašu i Vaših najbližih počeli da radite kao Agent osiguranja, i ako Vas je u toku tog posla počelo mučiti nešto što se zove "savjest", ne dajte se nego se utešite rečima premudrog Čika Džoa, savremenog filozofa i epigona Životnog osiguranja koji reče ..

Neki ljudi će izvaditi polisu životnog osiguranja, neki neće. Neki će biti prevareni, neki neće.
    Zemlja će nastaviti da skakuće po svojoj utanačenoj trajektoriji oko Sunca nezavisno od toga.
    Svakako zaboravite na Njegoša, jer on takav kakav je zastareo i nije za savremenu Evropu, gde su Savjetnici u osiguranju najmudriji ljudi ....

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

evo jedno pitanje za sve.sta je grazer wechselseitige a sta grawe?

Thanks Thanks Given 
    3
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

GRAzer WEchselseitige :victorious:
    "Covijek ima dva uva i jedna usta - da bi govorio upola manje nego sto slusa"

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Quote Originally Posted by nikolahn View Post
    GRAzer WEchselseitige :victorious:
    znam da je grawe cerka od grazera,al sto je u austiji grazer wechselseitige a na balkanu grawe?

Page 6 of 24 FirstFirst ... 234567891016 ... LastLast

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)