Page 5 of 24 FirstFirst 12345678915 ... LastLast
Results 101 to 125 of 587

Thread: Osiguravajuce kuce u CG

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    2
    Thanked in
    1 Post

a kod price kako nista nije sigurno, to je isto ka da kazete umrijecu jednog dana , ovaj zivot nije siguran aj odma da se ubijem ;p
    Risk , is what makes life worth living

Never a failure, always a lesson!

Thanks Thanks Given 
    29
    Thanks Thanks Received 
    85
    Thanked in
    20 Posts

Ko kontrolise, na drzavnom nivou, osiguravajuce kuce u Cg? Isto Centralna banka ili?

Da li Grawe osiguranje nudi mogucnost da se osiguram (rijec je o zivotnoj polisi) placajuci jednu premiju, a ne godisnju premiju (ne znam kako se tacno zove na nasem jeziku ova vrsta zivotnog osiguranja)?
    Non sum uni angulo natus: patria mea totus hic mundus est.

Thanks Thanks Given 
    3,574
    Thanks Thanks Received 
    5,922
    Thanked in
    2,850 Posts

Quote Originally Posted by sparco View Post
    a kod price kako nista nije sigurno, to je isto ka da kazete umrijecu jednog dana , ovaj zivot nije siguran aj odma da se ubijem ;p
    Ali prije toga se osiguraj u korist jedne zajedničke poznanice :P
    Quote Originally Posted by AltaMarea88 View Post
    Ko kontrolise, na drzavnom nivou, osiguravajuce kuce u Cg? Isto Centralna banka ili?
    Agencija za nadzor osiguranja www.ano.me
    Loše stvari dolaze u paketu, za dobre stvari treba vremena.

Thanks Thanks Given 
    29
    Thanks Thanks Received 
    85
    Thanked in
    20 Posts

Quote Originally Posted by savjetnik u osiguranju View Post
    Razvila se tema, ali više kao prepiranje i ubjeđivanje nego kao konstruktivna diskusija.
    Ne znam da li je neskromno da kažem da bih mogao odgovoriti na praktično sva pitanja skeptika, ali je tako. Ali ću ponoviti da nema svrhe da to radim, a neću objašnjavati zašto nema svrhe, dovoljno sam objasnio u dosadašnjim postovima. Ko shvata - shvatio je.
    Samo ću primjetiti da se i dalje glavna priča ovdje vodi o upoređivanju baba i žaba, tj. potpuno beskorisna rasprava, jer osiguranje i banke su dvije potpuno različite stvari i štednja u njima je sa POTPUNO RAZLIČITIM povodom, načinom/dinamikom i ciljem. Pa se pominju nekakvi scenariji propasti banaka i osiguranja i tvrde se neke stvari i ako se ne očigledno ne poznaje materija. Pa se recimo ne zna da se u slučaju propasti banke PRVO izmiruje novac osiguravajućim kućama, pa onda ostalim klijentima što ostane. Pa se pominju garancije države za novac u bankama, a čak neko reče i da se eto vratila čak i štednja iz doba SFRJ!?!? Ne bih komentarisao ovo zadnje, već bih rekao da su propale ljudima devizne štednje u razne DRŽAVNE banke (Jugobanka, Beobanka, Investbanka...) iako je I TADA POSTOJALA GARANCIJA za uloge. Pa neko pominje AIG, pa Magnat osiguranje, a vjerovatno ne zna kompletnu informaciju o tome (a ako ima, onda manipuliše na ovom forumu). By the way, Magnat više ne postoji, oduzeta mu je licenca za rad (upravo zbog strogih kontrola u oblasti osiguranja, da se ne bi pravile mutljavine), uz jednu bitnu napomenu: Magnat nije radio životna osiguranja. Izvolite, navedite primjer propasti osiguravajuće kuće koja se bavi životnim osiguranjem, tj. da je neki osiguranik ostao bez svog novca zbog propasti kompanije (...ne ide baš lako, je li?). A pominje se kako ništa nije 100% sigurno, tj. da ni banke, osiguravajuće kuće i penzioni fondovi (dodajte tu i investicione ako želite i još neke fondove zajedničkog ulaganja) nisu 100% sigurni, pa je kao toboš isto klijentu što se tiče nemanja apsolutne sigurnosti. Hm, nije nego. Vjerovatno se zato najviše svjetskog novca drži u osiguravajućim kućama (a ne u bankama, ko bi rekao). Stvarno je smiješno upoređivati sigurnost banaka i osiguravajućih kuća. Ne branim osiguravajuće kuće, jer su one toliko jake da im ne treba nikakav advokat, a i ne radim ni za jednu od njih. Mogao bih romane da pišem o tome, ali ne da bih pisao protiv banaka, one su potrebne, one postoje i posluju iz određenih razloga, a i ja iz određenih razloga držim nešto novca u banci.

Dobro je imati novca i držati ga u banci, a dobro je i držati ga u osiguravajućoj kući. Zaista ne želim konkretno upoređivati ta dva ulaganja. Samo bih volio (i zamolio) da se ne bavite sa tim jer ste onda na potpuno pogrešnom putu, daleeeeko od suštine.
    Sa poslednjim pasusom se slazem, manimo se banaka, na kraju krajeva ulazud je i braniti banke od osiguranja kad i same moderne banke nude polise zivotnog osiguranja S druge strane, sa prvim pasusom, ne mogu nikako da se slozim. Ukoliko poznajete materiju do perfekcije, odgovorite na sva pitanja skeptika, zasto da ne? Znanje razoruzava i najveceg skeptika, i mnogo je bolja taktika od 'dizanja ruku' ili ti predaje. Sve se moze objasniti, i komplikovani finansijski proizvod (a osiguranja cak to ni nisu) moze postati jednostavan ukoliko ga pojednostavnite klijentima,tj objasnite obicnim, jednostavnim rijecima.

U jednom od prethodnih postova sam napisala : ''Ne mozete da razvijate relativno moderan produkt u zemlji koja je godinama i godinama unazad za evropskim finansijskim sistemima, niti mozete da takve 'stvari' prodajete finansijski neukim ljudima''. Vi ne prepoznajete navedenu problematiku u Crnoj Gori? Ja mislim da ukoliko zelite da razvijate trziste osiguranja u Crnoj Gori morate poceti upravo od ove baze, morate da objasnite ljudima, sta su to osiguranja, koje su mane, koje su prednosti. Na taj nacin jedino mozete da gradite relacije na duzi period, koje su za sve finansijske institucije od izrazitog znacaja. Bez zelje da vas uvrijedim ili da oduzimam nesto vasem prethodnom postu, u njemu ste naveli gomilu informacija (koje se mogu pronaci na google-u, ko ima volje da pretrazuje) koje nemaju nikakve veze sa osiguranjima. Dakle manite se komparativnih kampanja, i objasnite nam sustinu osguravajucih polisa. Ja zelim da shvatim, bez odlaska na kaficu.
    Jedno pitanje sam vec postavila u postu iznad ovog. Drugo: Po vasem misljenju u kojim godinama svog zivota bi neko trebao da potpise polisu zivotnog osiguranja? Objasnjenje ako moze ukratko, vi ili neko drugi (bez copy paste, ili slanja raznih internet adresa, samo objasnjenja).
    Hvala unaprijed.
    Last edited by AltaMarea88; 12-01-12 at 15:54.

Thanks Thanks Given 
    3,574
    Thanks Thanks Received 
    5,922
    Thanked in
    2,850 Posts

Sve kao da neće a sve na mene prozivke
    Milo mi je da svi znate odgovore, nego znam muka vas je da pišete. Ovako detaljno pišem samo ja pa ispade da sve znam.
    Ako ako... Neka je Vama muka.

Pa se pominju nekakvi scenariji propasti banaka i osiguranja i tvrde se neke stvari i ako se ne očigledno ne poznaje materija. Pa se recimo ne zna da se u slučaju propasti banke PRVO izmiruje novac osiguravajućim kućama, pa onda ostalim klijentima što ostane. Pa se pominju garancije države za novac u bankama, a čak neko reče i da se eto vratila čak i štednja iz doba SFRJ!?!? Ne bih komentarisao ovo zadnje, već bih rekao da su propale ljudima devizne štednje u razne DRŽAVNE banke (Jugobanka, Beobanka, Investbanka...) iako je I TADA POSTOJALA GARANCIJA za uloge.
    Pa ne znam baš da li bi prvo išao osiguranjima novac u stečaju banke, u Crnoj Gori ne bi definitivno. Ko ne vjeruje meni neka pročita zakon
    Potraživanja povjerilaca banke isplaćuju se po sljedećem redosljedu prioriteta:
    1 obezbijeđena potraživanja do vrijednosti njihovog obezbjeđenja, umanjena za razumne troškove prodaje;
    2 potraživanja Centralne banke po osnovu kredita datih banci ili drugih obaveza banke nastalih tokom privremene uprave ili stečajnog postupka nad bankom, u skladu sa ovim zakonom;
    3 potraživanja Fonda za zaštitu depozita po osnovu garantovanih depozita;
    4 potraživanja deponenata, čiji su depoziti zaštićeni u skladu sa zakonom kojim se uređuje zaštita depozita, po osnovu razlike iznosa depozita koje nije isplatio Fond za zaštitu depozita;
    5 potraživanja ostalih deponenata;
    6 potraživanja ostalih povjerilaca, osim povjerilaca iz tačke 7 ovog stava;
    7 potraživanja povjerilaca po osnovu subordinisanog duga i/ili hibridnih instrumenata;
    8 potraživanja akcionara banke.
    Isplata potraživanja iz nižeg reda prioriteta vrši se nakon što se u potpunosti isplate potraživanja iz višeg reda prioriteta.
    Potraživanja iz istog reda prioriteta se isplaćuju proporcionalno, ukoliko ne postoji dovoljno sredstava da se isplate u potpunosti.
    Uglavnom banka kada ode u stečaj ima što da proda, dok osiguravajuća kuća od nekretnina jedino poslovnu zgradu, akcije u fondove i firme i... I ništa više A akcije svi znamo kako se kreću i kako su predvidljive.
    Pa neko pominje AIG, pa Magnat osiguranje, a vjerovatno ne zna kompletnu informaciju o tome (a ako ima, onda manipuliše na ovom forumu). By the way, Magnat više ne postoji, oduzeta mu je licenca za rad (upravo zbog strogih kontrola u oblasti osiguranja, da se ne bi pravile mutljavine), uz jednu bitnu napomenu: Magnat nije radio životna osiguranja. A pominje se kako ništa nije 100% sigurno, tj. da ni banke, osiguravajuće kuće i penzioni fondovi (dodajte tu i investicione ako želite i još neke fondove zajedničkog ulaganja) nisu 100% sigurni, pa je kao toboš isto klijentu što se tiče nemanja apsolutne sigurnosti. Hm, nije nego. Vjerovatno se zato najviše svjetskog novca drži u osiguravajućim kućama (a ne u bankama, ko bi rekao). Stvarno je smiješno upoređivati sigurnost banaka i osiguravajućih kuća. Ne branim osiguravajuće kuće, jer su one toliko jake da im ne treba nikakav advokat, a i ne radim ni za jednu od njih. Mogao bih romane da pišem o tome, ali ne da bih pisao protiv banaka, one su potrebne, one postoje i posluju iz određenih razloga, a i ja iz određenih razloga držim nešto novca u banci.
    AIG je primio pomoć države, nije šija nego vrat. Da država nije pomogla bio bi klasičan stečaj kao što je bio sa Lehman Brothers-om.
    Za Magnat niko ne reče da su radili životno osiguranje, već se poredio kvalitet jedne osiguravajuće kuće sa kvalitetom jedne domaće banke. Neko za Magnat ne zna puno, neko zna. Neko je samo novine čitao...
    Ali svi znamo da i nije bila neka osiguravajuća kuća zar ne?

Da se baš najviše svjetskog novca drži u osiguravajućim kućama ne bi se reklo, a definitivno ne po današnjim kretanjima zlata, kretanja nečijih deviznih rezervi itd itd itd. Ali nije nego u slamaricama hmm. Da ne pominjemo da sav novac koji se koristi u opticaju nije materijalan. Neki je u elektronskim obveznicama, neki je u zlatu a neki na papiru.

A ovo morah izvuć posebno.
    Izvolite, navedite primjer propasti osiguravajuće kuće koja se bavi životnim osiguranjem, tj. da je neki osiguranik ostao bez svog novca zbog propasti kompanije (...ne ide baš lako, je li?).

Nije baš lako nać koliko je kompanija koje se bave životnim osiguranjem bankrotiralo ali nije ni preteško ko voli da googla. Meni ne bi dosadno pa evo prvi koji mi je pao na pretragu.
    The Yamato Life Insurance Company (大和生命保険 Yamato Seimei Hoken Kabushiki-gaisha?) ( TYO: 0018 ) was a life-insurance company in Japan. Yamato's headquarters were in Uchisaiwaichō, Chiyoda, Tokyo.[1] It was founded on September 20, 1889, and was capitalized at Ą12,086,963,000. It has policies valued at Ą34,500,000,000.[citation needed]
    The company filed for bankruptcy on October 10, 2008 after the global financial crisis significantly devalued its assets [2][3] particularly mortgages in Nevada. Its assets would later be acquired by the New Jersey-based American based insurance company, Prudential Financial.

I za kraj. Neka bude da ne znam apsolutno ništa o osiguravajućim društvima a da vi znate.
    Nikoli samo treba sok od marelice, a ti bi mogao da pišeš ali nema potrebe da se rasplamsava rasprava. Ohh mene

Zbog sparca ću da pitam koja osiguravajuća kuća u Crnoj Gori osigurava motor od krađe kod nas?

A za mene ću da pitam, zašto ne može stan da se osigura od iste šteta sa 2 polise, jedna u korist banke druga u korist vlasnika stana? Dok za auto može da se uzme redovna polisa, kasko polisa u svoju korist, u korist lizing kuće i tako.

Eto ako imate kad i nije Vam muka da pišete odgovorite na ova dva prosta pitanja.

Thanks Thanks Given 
    3
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Neko je ocigledno daavno promasio temu i konstantno ide u off i povlaci druge
    Hercules stalno grijesis. Nije sok od marelice (ne volim je nikako), nego sok od jabuke.
    Evo i ja odoh u off....
    p.s pojedinima nije ni vrijedno odgovarati na pitanja, posto im je vise stalo do auta, motora, stana nego do samih sebe.
    Last edited by nikolahn; 12-01-12 at 16:45.
    "Covijek ima dva uva i jedna usta - da bi govorio upola manje nego sto slusa"

Thanks Thanks Given 
    3,574
    Thanks Thanks Received 
    5,922
    Thanked in
    2,850 Posts

Pa e to sok od jabuke. Razumijemo se uglavnom. Nego ovo od marelice gdje je rijedak za nabavit pa reko da bi se potrudili...

A ovo da nijesmo vrijedni odgovora, pa nije osiguranje samo osiguranje zhivota, nego i imovine zar ne? Zato se i dijele na zhivotna i nezhivotna.
    A pitanje je bash za ovu temu.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Da li Grawe osiguranje nudi mogucnost da se osiguram (rijec je o zivotnoj polisi) placajuci jednu premiju, a ne godisnju premiju (ne znam kako se tacno zove na nasem jeziku ova vrsta zivotnog osiguranja)?
    Evo "konstruktivnih" pitanja. Na jedno ti je već odgovoreno, a ja ću na drugo: da, Grawe nudi program sa tzv. jednokratnom uplatom (uplata odjednom za sve godine trajanja ugovora) i ta polisa je, naravno, finansijski najbolja, ko sebi može da priušti takvu uplatu - veće sume novca. To nude i druge osiguravajuće kuće.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Izvinite sto kvarim 'party', al imam plemenite namjere, to jest da vam skrenem paznju na glavnu problematiku u ovoj prici. Osiguravajuce kuce i banke su dio finansijskog sistema, crnogorskog finansijskog sistema, dakle zakrzljalog finansijskog sistema!

Ne mozete da razvijate relativno moderan produkt u zemlji koja je godinama i godinama unazad za evropskim finansijskim sistemima, niti mozete da takve 'stvari' prodajete finansijski neukim ljudima. Ono sto ljudi koji su malo vise upuceni u osiguravajuce polise mogu da urade jeste da ispricaju svoje iskustvo, ili stave crno na bijelo, koje su prednosti osiguranja,a koje su mane. Forum je mjesto i za edukaciju nas malih i neukih. Samo napred, al bez ubjedjivanja jer djeluju degutantno.

P.S. Da li u prodaji osiguravajucih polisa u Crnoj Gori i dalje vazi piramidalan nacin prodaje? Da li nas zakon zabranjuje istu?
    Ne bih ja brinuo o zakržljalom finansijskom sistemu države ako je u pitanju otvaranje moje LIČNE polise osiguranja, koja mi obezbjeđuje nešto što ja želim da imam. Ozbiljan zakon o osiguranju je na snazi u Crnoj Gori - praktično prepisani evropski zakon. Da li je nekome u zemlji koja je "godinama unazad za evropskim finansijskim sistemima" zabranjeno da otvori svoju polisu? Da li neko u CG, Albaniji, Makedoniji, Moldaviji, ili nekoj još finansijski zaostalijoj zemlji, a gdje postoje dobri zakoni o osiguranju, može da otvori polisu ako ima para i ako želi - naravno da može i naravno da to radi iz interesa jer mu je korisno. I uopšte ne mora da znači da je moja polisa finansijski slabija nego polisa nekog u Austriji (čiji finansijski sistem nije zakržljan), tj. da će mi na kraju donijeti manje novca.
    I napravio bih jednu ispravku u tvom postu: ne slažem se da polisu "ne možemo prodati finansijski neukim ljudima", jer je podjednako prodajem svima, već bih rekao da polisu ne možemo prodati neodgovornim ljudima, neodgovornim prema sebi i prema svojoj familiji - takvima je stvarno teško prodati polisu, a i nema potrebe pokušavati da im se proda.
    I odgovor na tvoje pitanje: nema piramidalnog načina prodaje životnog osiguranja. To je i protivzakonito. Ima prodaje putem mrežnog sistema (potpuno legalno i pošteno) - kao što se većina proizvoda u svijetu i prodaje mrežnim sistemom. Kada pođeš u prodavnicu znaj da, kada kupuješ košulju, telefon, automobil, televizor, konzervu, umivaonik, kupuješ ih u mrežnom sistemu prodaje (osim ako ih ne kupiš direktno kod proizvođača).

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Ukoliko poznajete materiju do perfekcije, odgovorite na sva pitanja skeptika, zasto da ne? Znanje razoruzava i najveceg skeptika, i mnogo je bolja taktika od 'dizanja ruku' ili ti predaje. Sve se moze objasniti, i komplikovani finansijski proizvod (a osiguranja cak to ni nisu) moze postati jednostavan ukoliko ga pojednostavnite klijentima,tj objasnite obicnim, jednostavnim rijecima.
    Ako nekad počneš da se ozbiljno baviš osiguranjem shvatićeš odgovor na gornje rečenice.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Ja mislim da ukoliko zelite da razvijate trziste osiguranja u Crnoj Gori morate poceti upravo od ove baze, morate da objasnite ljudima, sta su to osiguranja, koje su mane, koje su prednosti. Na taj nacin jedino mozete da gradite relacije na duzi period, koje su za sve finansijske institucije od izrazitog znacaja.
    Sve je ovo tačno, ali se na forumu to može raditi samo do određene granice.
    Za mane osiguranja ne znam, iskreno rečeno. Ja ne vidim ništa loše u tome što štedim novac a uz to imam i finansijsko pokriće za razne osigurane slučajeve, što moja familija kroz moju polisu ima finansijsko pokriće za razne osigurane slučajeve, što imam i druge koristi od polise jer se ona po zakonu tretira kao hartija od vrijednosti i ima mnoooogo veću vrijednost od onoga što sam uplatio kada sam je otvorio. Nije mi poznato da se neko pokajao kome je isplaćen novac od osiguranja, bilo na kraju ugovora, bilo tokom trajanja ugovora.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Dakle manite se komparativnih kampanja, i objasnite nam sustinu osguravajucih polisa. Ja zelim da shvatim, bez odlaska na kaficu.
    Ako si pročitala sve moje postove (a nije ih bilo mnogo - sa ovim možda ni desetak) mogla si da shvatiš da upravo ne želim da upoređujem polisu osiguranja sa bilo kojim drugim načinom ulaganja novca, pa ni sa bankom. Primjetićeš da ni u jednom konkretnom/tehničkom detalju nisam uporedio ulaganje u osiguranje sa ulaganjem u banku, pa ni povode/razloge za ta dva načina ulaganja - samo sam napisao da su to potpuno različiti povodi. Čak ni što se tiče sigurnosti ulaganja nisam ulazio u detalje, u upoređivanje, samo sam se osvrnuo na nečija površna razmatranja te teme.
    Što se tiče suštine polisa, možeš je prepoznati u mom prethodnom postu. Polisa je korisna, nije štetna. Ne bi valjda svi ljudi to radili da bi sebi činili štetu? E sad, što ima onih koji misle da je to neka mutljavina, neka prevara, razumijem ih potpuno, jer smo ovdje imali svakakvih iskustava. Naravno da treba biti veoma oprezan kad se radi o ulaganju novca. I ja sam bio kada je meni čovjek predstavljao mogućnost otvaranja polise.

Thanks Thanks Given 
    29
    Thanks Thanks Received 
    85
    Thanked in
    20 Posts

Evo "konstruktivnih" pitanja. Na jedno ti je već odgovoreno, a ja ću na drugo: da, Grawe nudi program sa tzv. jednokratnom uplatom (uplata odjednom za sve godine trajanja ugovora) i ta polisa je, naravno, finansijski najbolja, ko sebi može da priušti takvu uplatu - veće sume novca. To nude i druge osiguravajuće kuće.
    Zivotna polisa sa jednokratnom uplatom je zapravo i jedina vrsta zivotnog osiguranja povoljna za klijenta, bez ikakve sumnje. Nazalost, ovlasceni agenti rijetko ce vam je ponuditi, iako postoji u njihovom programu. Zasto?

Ne bih ja brinuo o zakržljalom finansijskom sistemu države ako je u pitanju otvaranje moje LIČNE polise osiguranja, koja mi obezbjeđuje nešto što ja želim da imam. Ozbiljan zakon o osiguranju je na snazi u Crnoj Gori - praktično prepisani evropski zakon. Da li je nekome u zemlji koja je "godinama unazad za evropskim finansijskim sistemima" zabranjeno da otvori svoju polisu? Da li neko u CG, Albaniji, Makedoniji, Moldaviji, ili nekoj još finansijski zaostalijoj zemlji, a gdje postoje dobri zakoni o osiguranju, može da otvori polisu ako ima para i ako želi - naravno da može i naravno da to radi iz interesa jer mu je korisno. I uopšte ne mora da znači da je moja polisa finansijski slabija nego polisa nekog u Austriji (čiji finansijski sistem nije zakržljan), tj. da će mi na kraju donijeti manje novca.
    I napravio bih jednu ispravku u tvom postu: ne slažem se da polisu "ne možemo prodati finansijski neukim ljudima", jer je podjednako prodajem svima, već bih rekao da polisu ne možemo prodati neodgovornim ljudima, neodgovornim prema sebi i prema svojoj familiji - takvima je stvarno teško prodati polisu, a i nema potrebe pokušavati da im se proda.
    I odgovor na tvoje pitanje: nema piramidalnog načina prodaje životnog osiguranja. To je i protivzakonito. Ima prodaje putem mrežnog sistema (potpuno legalno i pošteno) - kao što se većina proizvoda u svijetu i prodaje mrežnim sistemom. Kada pođeš u prodavnicu znaj da, kada kupuješ košulju, telefon, automobil, televizor, konzervu, umivaonik, kupuješ ih u mrežnom sistemu prodaje (osim ako ih ne kupiš direktno kod proizvođača).
    Sagledavamo stvari iz potpuno drugacijih perspektiva. O zakrzljalosti finansijskog trzista ne pricam iz perspektive klijenta, vec osiguravajucih kuca koje posluju u Cg. Osiguranja i njihovi agenti su ti koji moraju da se pobrinu o ovim tematikama, koje kasnije indirektno uticu na klijentov izbor. Klijent nece da kupi proizvod o kom ne zna nista!!! To morate da razumijete. I nemojte sada reci 'pa neka cita ugovor'... Dakle, niko ne brani Albancu, Makedoncu, Moldavcu , Crnogorcu da otvori polisu ako zeli, al TREBA DA ZAZELI. A da bi zazelio, mora da zna o cemu je tu rijec, sasvim prosta logika.

Sto se tice zakona, nisam ga citala, al poznavajuci relativno dobro bankarske zakone, pretpostavljam da se mora jos mnogo toga promjeniti kako bi se isti prilagodio evropskim direktivama.

Znam da je piramidalan nacin prodaje protivzakonit u zemljama EU, al vidim ovdje je pocelo da se prica o njemu te pomislih da smo mimo svijeta, sto vise i ne cudi.

I uopšte ne mora da znači da je moja polisa finansijski slabija nego polisa nekog u Austriji (čiji finansijski sistem nije zakržljan), tj. da će mi na kraju donijeti manje novca..

Niste u pravu. Vazi slicna prica kao i za visocije kamatne stope u CG bankama u odnosu na EU.

Imam jos jedno pitanje. Na sajtu koji je postavio Hercules, a tice se 'Agencije za nadzor osiguranja', stoji sledece obavestenje :
    ''Obavještenje o polaganju stručnog ispita za obavljanje poslova zastupanja odnosno posredovanja u osiguranju''. Za poslove posredovanja u osiguranju navode najmanje visu strucnu spremu (ne i ekonomski fakultet), dok za poslove zastupanja u osiguranju potrebna je najmanje srednja strucna sprema. Ako znam da u inostranstvu postoje posebni smjerovi za osiguranja, na ekonomskim fakultetima, koliko se moze ocekivati da se razvije trziste osiguranja sa manjkom strucnog kadra? Iskreno, polazuci jedan strucni ispit (plus ako nemate predznanje iz ekonomije), ne mozete da ukapirate jednu finansijsku materiju poput osiguranja. A opet, ko sam nije siguran u to sto mi nudi, kako ce mene da uvjeri da je taj proizvod zaista za mene, kako ce da odgovri na sve moje nedoumice.

Ne znam, al nadam se da vidite da na ovom polju ima jos mnogo, mnogo da se radi, al po logici stvari, prvo treba da se razviju banke, pa tek onda osiguranja. PRve nisu jos procvetale, pa cemo sacekati da stvari idu svojim redom .

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

objasnite nam sustinu osguravajucih polisa. Ja zelim da shvatim, bez odlaska na kaficu.
    Znaš, kada sam ja želio da razmotrim varijantu uzimanja polise, tražio sam čovjeku da se vidimo i da RAZGOVARAMO o tome. I razgovarali smo, ne na usput, uz kaficu, nego dok smo sva moja pitanja pročešljali. Mislio sam da je otvaranje polise na dugi niz godina ozbiljno pitanje, koje se ne radi svakodnevno, pa da ne želim ili ne mogu da nađem vremena da se vidim sa njim. Taj razgovor me nije koštao. A nisam ni nezreo, pa da me on mogao nagovoriti da uzmem polisu, ako ja ne prepoznajem potrebu za tim. I zamisli - nije bilo nagovaranja sa njegove strane. Nisam tražio da mi mailom objašnjava tu materiju. Ako nekad budeš uzimala polisu, moraćeš to odraditi bez maila, zar ne? Moraćeš se sa nekim vidjeti u vezi toga - bilo da sama ideš od jedne do druge osiguravajuće kuće, ili da se nađeš sa njihovim zastupnicima, ili sa nekim posrednikom u osiguranju. Previše opasno? Previše komplikovano? Vidiš, mailom bi objašnjavanje polisa bilo neuporedivo komplikovanije, za obadvije strane. Nemaš vremena? Neko te je ugnjavio sa pričom o osiguranju, pa ne želiš opet, jer će vjerovatno opet biti neki gnjavator?
    Ipak razmisli o tome da bi za detaljniju i konkretnu priču na ovu temu trebalo da se dogovoriš da se vidiš sa nekim. A sa kim imaš mogućnost da se vidiš i od koga ćeš dobiti željene informacije, to je već posebno pitanje. Kao što i u svemu ostalom imaš "ovakvih" i "onakvih" stručnjaka.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Po vasem misljenju u kojim godinama svog zivota bi neko trebao da potpise polisu zivotnog osiguranja?
    Ako bi ti se svidio program i ako bi bila sigurna da ti novac ne može propasti, zašto ne bi odma uplatila, zašto bi čekala sa otvaranjem polise? Daj mi neki razlog. A što u slučaju da ti se program sviđa ali da kasnije ne ispunjavaš uslove da dobiješ polisu?
    Dakle, odgovor je:
    - Što prije to bolje.
    - Što je čovjek mlađi polisa je finansijski bolja.
    - Što mlađi otvori polisu to mu je veća mogućnost kombinovanja.

Nemoj samo da misliš da nekome može biti prerano za otvaranje polise. Nije to kao neke druge stvari za koje je možda bolje sačekati.

Jedva stižem da odgovorim na sva tvoja pitanja, a vidim da si već postavila nova. A ja bih imao i neke druge obaveze da završavam, osim praćenja ovog foruma, pa se nadam da shvataš da je i to jedan (mali) razlog zašto nemam namjeru da odgovaram na sva pitanja i konstatacije skeptika, kako si mi ranije preporučila.

Thanks Thanks Given 
    1
    Thanks Thanks Received 
    38
    Thanked in
    9 Posts

Molio bih savjetnika u osiguranju da mi objasni u čemu je razlika između Piramidalne šeme i tog Mrežnog poslovanja.
    Vjestacka inteligencija se ne moze suprostaviti prirodnoj gluposti.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Quote Originally Posted by hercules View Post

Originally Posted by savjetnik u osiguranju
    Izvolite, navedite primjer propasti osiguravajuće kuće koja se bavi životnim osiguranjem, tj. da je neki osiguranik ostao bez svog novca zbog propasti kompanije (...ne ide baš lako, je li?).

Nije baš lako nać koliko je kompanija koje se bave životnim osiguranjem bankrotiralo ali nije ni preteško ko voli da googla. Meni ne bi dosadno pa evo prvi koji mi je pao na pretragu.

The Yamato Life Insurance Company (大和生命保険 Yamato Seimei Hoken Kabushiki-gaisha?) ( TYO: 0018 ) was a life-insurance company in Japan. Yamato's headquarters were in Uchisaiwaichō, Chiyoda, Tokyo.[1] It was founded on September 20, 1889, and was capitalized at Ą12,086,963,000. It has policies valued at Ą34,500,000,000.[citation needed]
    The company filed for bankruptcy on October 10, 2008 after the global financial crisis significantly devalued its assets [2][3] particularly mortgages in Nevada. Its assets would later be acquired by the New Jersey-based American based insurance company, Prudential Financial.

Ajde da pokušam da ponovim pitanje, jer dobih "pokušaj" odgovora. Pitanje: da li je neki osiguranik te kuće ostao bez svog novca (ili bez nastavka svoje polise kod druge osiguravajuće kuće)?
    I zamislite, u takvom prevarantskom Japanu preko 80% ljudi ima polise, tj. preko 90% radno sposobnog stanovništva. A u prosjeku na svakog Japanca po 4 polise. Zar su tako naivni? Mi u Crnoj Gori smo vjerovatno pametniji od njih, a posebno ekonomski/finansijski pametniji. Ja sebe ne smatram pametnijim od njih.

Već kad napadamo osiguravajuće kuće i pominjemo njihovu propast, MOŽDA bi bilo dobro napomenuti da ima toga kod onih kuća koje se bave NEživotnim osiguranjem, ali mi se nešto ne čini da se kroz takve programe osiguranja novac štedi, da treba da se na isteku ugovora ljudima isplati neka svota novca, pa da tu neko ostaje bez uplaćenog novca.

A evo i da ti pomognem oko tvoja dva pitanja sa kraja posta. Nije problem koliko poznaješ osiguranje i da li ja znam više od tebe, ali mi ne odgovara da objašnjavam nekome ko pokušava da pokaže da zna nešto što ne zna i ko postavlja nemoguća i nejasna pitanja. Znate kao ono u matematici - ne može se dijeliti sa nulom. Tako da ću (makar ja) da te ostavim u ljutnji i razmišljanju zašto ne mogu polise za stan i u korist banke i u korist vlasnika, kao i u ubjeđenju da može da se posjeduje više kasko polisa. Ili si samo pokušao da uporediš polisu za stan sa obaveznom polisom auto-odgovornosti (prilikom registrovanja automobila)?

Poštujem što si uporan u nastojanjima da se informišeš na ovu temu, ali nisam siguran da si odabrao pravi način.

Ti ne želiš polisu životnog osiguranja i to je ok, čestitam na odluci, makar si je donio. Imaš svoje razloge za to, legitimne, kao što i ja imam razloge zbog kojih sam uzeo polisu. Dozvoli da meni odgovara što imam polisu i da smatram da mi je to korisno. Uostalom, ne moraju svi da imaju te polise.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Imam par glupih pitanja,ali molim pametan odgovor...auto mi je osigurano do marta mjeseca u Swis osiguranju,ako budem htjela da ga produzim,dali moram opet kod njih,dali ce cijena opet biti ista,ili opet treba da mi daju ponudu jer mi je auto godinu dana starije?

I pitanje za sve nevezano za ovo,ona naljepnica na staklo gdje mi pise registracija,ja nikako da je odlijepim i zalijepim drugu,kako to da ucinim da mi ljepilo ne ostane i sta radim sa onom drugom ispod nje...jer nju nisam dobila,a na njoj takodje pise 2011? Ovo su mi uvijek drugi radili,a mene nije zanimalo,ali sad sve moram sama pa djelujem kao debil sa ovakvim pitanjima,ali zaista neznammmmm.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Ja ti mogu pomoc tako sto cu ti rec da se "dali" i "neznam" pise odvojeno...Eto, trazila si pametan odgovor

Thanks Thanks Given 
    3
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Quote Originally Posted by manekenka20 View Post
    Imam par glupih pitanja,ali molim pametan odgovor...auto mi je osigurano do marta mjeseca u Swis osiguranju,ako budem htjela da ga produzim,dali moram opet kod njih,dali ce cijena opet biti ista,ili opet treba da mi daju ponudu jer mi je auto godinu dana starije?

I pitanje za sve nevezano za ovo,ona naljepnica na staklo gdje mi pise registracija,ja nikako da je odlijepim i zalijepim drugu,kako to da ucinim da mi ljepilo ne ostane i sta radim sa onom drugom ispod nje...jer nju nisam dobila,a na njoj takodje pise 2011? Ovo su mi uvijek drugi radili,a mene nije zanimalo,ali sad sve moram sama pa djelujem kao debil sa ovakvim pitanjima,ali zaista neznammmmm.
    Moras opet da ides kod njih da bi ti popunili novu polisu. Cijena ce ti vjerovatno biti ista, a mislim da moze da ti bude malkice manja (ako ti je auto bilo staro 10, pa sad 11 godina)...
    Sto se tice naljepnice, ja je odljepljujem sa ziletom, a ostatke skidam sa benzinom. Onu malu zelenu cini mi se da ostavljas. Eto mozda nije pametan odgovor, ali ce pomoci

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Quote Originally Posted by Milos View Post
    Molio bih savjetnika u osiguranju da mi objasni u čemu je razlika između Piramidalne šeme i tog Mrežnog poslovanja.
    Ja zaista ne znam kako funkcioniše piramidalna šema, pa ti ne mogu reći razliku.

A za mrežnu prodaju možeš pitati na ogroman broj adresa, ako sam stvarno ne znaš kako to funkcioniše, svuda oko tebe. Ili da ponovim ono što sam već napisao: "Ima prodaje putem mrežnog sistema (potpuno legalno i pošteno) - kao što se većina proizvoda u svijetu i prodaje mrežnim sistemom. Kada pođeš u prodavnicu znaj da, kada kupuješ košulju, telefon, automobil, televizor, konzervu, umivaonik, kupuješ ih u mrežnom sistemu prodaje (osim ako ih ne kupiš direktno kod proizvođača)."

I kad razmišljate o mogućoj kupovini nekog proizvoda, bilo kojeg, da li uvjek rezonujete ovako: e neću vala to da kupim zato što će onaj prodavac nešto da zaradi zbog toga? I vi ne kupujete? Vi bi ste vjerovatno da prodavac nema nikakvu zaradu? Da radi bez zarade? A da li vi koji radite zarađujete od svog rada? Je li to nepošteno? Da li vi prodajete neki proizvod, neku servisnu uslugu, neku intelektualnu uslugu? Kažete osiguravajuće kuće postoje samo da bi zarađivale novac. A da li bi uopšte danas postojale da ne zarađuju novac? Kako bih onda ja mogao imati takav program, sa kojim sam zadovoljan, a takođe sam veoma zadovoljan i činjenicom što ta kuća fantastično stoji finansijski, što je veoma stabilna upravo zato jer zarađuje novac i odlično sa njim rukovodi, jer sam tako i ja miran da ću dobiti novac od njih.
    Ne bih baš da objašnjavam kompletnu materiju u vezi toga, tj. zbog čega osiguravajuće kuće postoje, kako su nastajale, kako funkcionišu i sa čim je sve to povezano?
    Uvjek će izgleda biti onih koji neće da uzmu polisu jer osiguravajuća kuća od toga MOŽE da zaradi (A MOŽE I DA IZGUBI). A nije im bitna njihova lična korist u svemu tome, koja bi trebala da im je na prvom mjestu i koja je svakako neuporedivo veća od koristi onoga koji im prodaje polisu.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

da li neko od vas radi na promovisanju grave osiguranje??? za vikend je neki seminar za to osiguranje na Cetinje, pa su me pozvali , cisto ako nekome nije tesko da mi malo objasni ima li kakve koristi od toga na PM? cuo sam da treba osvojiti neke bodove itd da bi ti dali dobru platu od 400 pa na dalje, da li ima neko iskustva sa ovim , jer ja neznam bas dobro sta i kako? hvala

Thanks Thanks Given 
    3
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Quote Originally Posted by dervish_spahija View Post
    da li neko od vas radi na promovisanju grave osiguranje??? za vikend je neki seminar za to osiguranje na Cetinje, pa su me pozvali , cisto ako nekome nije tesko da mi malo objasni ima li kakve koristi od toga na PM? cuo sam da treba osvojiti neke bodove itd da bi ti dali dobru platu od 400 pa na dalje, da li ima neko iskustva sa ovim , jer ja neznam bas dobro sta i kako? hvala
    Ima jake koristi. Mozes da zaradis za godinu dana, vise nego neko za cijeli zivot. Samo bi ti preporucio da obavezno odes na taj seminar, jer ti niko nece objasnit kao oni tamo sve u vezi posla.
    p.s stvarno nemoj da trazis da ti to neko objasni na forumu, posto je i onim strucnjacima malo 2 dana price da ti objasne

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Quote Originally Posted by Nino_pg View Post
    Ja ti mogu pomoc tako sto cu ti rec da se "dali" i "neznam" pise odvojeno...Eto, trazila si pametan odgovor
    Kao sto se ne kaze "ja ti mogu POMOC" vec POMOCI i ne kaze se REC nego RECI.Ako nista,bar u toj jednoj recenici si mogao da upotrijebis pravilne rijeci,a ne moje da ispravljas...

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Originally Posted by manekenka20

Pretpostavljam da se radi o kasko polisi. Ne moraš opet u Swiss, možeš da nastaviš osiguranje u koju god kuću želiš. Cijena varira od kuće do kuće. I ako nastaviš u Swiss, premija (cijena) će ti biti niža nego na prethodnoj polisi, po dva osnova, osim ako nije u pitanju jedan poseban slučaj (a ne vjerujem da je tako kod tebe).
    Možeš mi privatnom porukom poslati marku i tip vozila, godište, novonabavnu cijenu, da li želiš pokriće za Crnu goru ili Evropu i da li (i koliko) želiš učećše u eventualnoj šteti, pa ti mogu pomoći.

Page 5 of 24 FirstFirst 12345678915 ... LastLast

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)