Nije bas da je Monti nepoznat. Bio je evropski komesar nekih 10 godina,rektor i predsjednik Univerziteta Bocconi u Milanu, kao i dopisnik Corriere della Sera. Koliko sam ja shvatila Napolitano je izabrao upravo njega kao predjednika tehnicke Vlade, jer je jedina podobna osoba van politickih krugova, s obzirom da je Mario Draghi vec preuzeo ulogu guvernera Evropske Centralne Banke. Razlog - pokusaj da se Italije spasi sama, bez recepata Medjunarodnog Monetarnog Fonda koji bi po prognozama bili fatalni po Italiju.
Na kraju krajeva, sve i da je najnepoznatiji covjek na svijetu, opsti utisak je da je italijanski narod bio zeljan promjena. Da je blio pozitivnih rezultata Berslukonijeve politike bilo je, al on je izgubio reputaciju u zemlji upravo zbog svojih skandala sa zenama. Kriza srednjih godina ( u njegovom slucaju nisu vise ni srednje) ili sta god, nije bitno, al preslo je granicu dobrog ukusa. Juce su bukvalno svi slavili njegov odlazak, ni da je Nova Godina zakucala na vratima. Nije bas slavno ispracen

. Monti djeluje suprotnost Berlusconiju, bar sto se tice privatnog zivota koji vodi, vec u svim novinama mozete vidjeti naslove tipa 'Monti bez obezbjedjenja ceka zenu Elzu na glavnoj stanici u Rimu', ' Monti sa zenom na jutarnjoj misi' itd. Koliko god zvucalo poput naslova iz tabloida, Italijanima je za sada potreban neko ko ima ugled, izgradjen porodicni zivot, i ko se nece okretati za 20 ogodisnjakinjima vec raditi na rekonsktrukciji cijele ITalije.
Za Berluskonija se ne zna da li ce se povuci iz politickog zivota, al zna se da ce i dalje imati uticaja u Vladi jer je prije potpisivanja zakona o stablinosti i podnosenja ostavke ,dogovorio da u Vladi ostanu par njegovih ministara.
Ono sto sam ja primjetila jeste da se u javnosti, u poslednje vrijeme problemi italijanske ekonomije predstavljaju dramaticnijim od onoga sto zapravo jesu, vi zakljcite zasto

. Poredi se Italija sa Grckom, poredjenje koje mogu da plasiraju samo oni koji se ne razumiju u ekonomiju. Ok Italija ima vec dugi period visok drzavni dug, i o tome svi pisu, al zasto ne uporede kojim tempom raste drzavni dug ITalije u odnosu na drzavni dug Njemacke i Francuske (isto poredjenje bi trebalo napraviti za kvalitet tog drzavnog duga, koji nije nista gori od prva dva). Italijanskom narodu je i sam euro donio probleme (iako je na makro planu imao pozitivan uticaj),al obicnim ljudima se bukvalno prepolovila kupovna moc. Struktura italijanske ekonomije je drugacije u odnosu na ostatak velikih sila, njihova ekonomija se bazira na malim i srednjim preduzecima i tradicionalnim bankama, koji su penalizovani od strane evropskih direktiva. Nista ne ide u korist ITaliji, zato ce se tesko sta moci popraviti na ekonomskom nivou ukoliko se prethodno ne uvedu odredjene reforme na niovu cijele EU.
Bookmarks