Page 12 of 31 FirstFirst ... 2891011121314151622 ... LastLast
Results 276 to 300 of 753

Thread: EU, euro, integracija....

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    1
    Thanked in
    1 Post

Quote Originally Posted by AltaMarea88 View Post
    Nije bas da je Monti nepoznat. Bio je evropski komesar nekih 10 godina,rektor i predsjednik Univerziteta Bocconi u Milanu, kao i dopisnik Corriere della Sera. Koliko sam ja shvatila Napolitano je izabrao upravo njega kao predjednika tehnicke Vlade, jer je jedina podobna osoba van politickih krugova, s obzirom da je Mario Draghi vec preuzeo ulogu guvernera Evropske Centralne Banke. Razlog - pokusaj da se Italije spasi sama, bez recepata Medjunarodnog Monetarnog Fonda koji bi po prognozama bili fatalni po Italiju.

Na kraju krajeva, sve i da je najnepoznatiji covjek na svijetu, opsti utisak je da je italijanski narod bio zeljan promjena. Da je blio pozitivnih rezultata Berslukonijeve politike bilo je, al on je izgubio reputaciju u zemlji upravo zbog svojih skandala sa zenama. Kriza srednjih godina ( u njegovom slucaju nisu vise ni srednje) ili sta god, nije bitno, al preslo je granicu dobrog ukusa. Juce su bukvalno svi slavili njegov odlazak, ni da je Nova Godina zakucala na vratima. Nije bas slavno ispracen . Monti djeluje suprotnost Berlusconiju, bar sto se tice privatnog zivota koji vodi, vec u svim novinama mozete vidjeti naslove tipa 'Monti bez obezbjedjenja ceka zenu Elzu na glavnoj stanici u Rimu', ' Monti sa zenom na jutarnjoj misi' itd. Koliko god zvucalo poput naslova iz tabloida, Italijanima je za sada potreban neko ko ima ugled, izgradjen porodicni zivot, i ko se nece okretati za 20 ogodisnjakinjima vec raditi na rekonsktrukciji cijele ITalije.

Za Berluskonija se ne zna da li ce se povuci iz politickog zivota, al zna se da ce i dalje imati uticaja u Vladi jer je prije potpisivanja zakona o stablinosti i podnosenja ostavke ,dogovorio da u Vladi ostanu par njegovih ministara.

Ono sto sam ja primjetila jeste da se u javnosti, u poslednje vrijeme problemi italijanske ekonomije predstavljaju dramaticnijim od onoga sto zapravo jesu, vi zakljcite zasto . Poredi se Italija sa Grckom, poredjenje koje mogu da plasiraju samo oni koji se ne razumiju u ekonomiju. Ok Italija ima vec dugi period visok drzavni dug, i o tome svi pisu, al zasto ne uporede kojim tempom raste drzavni dug ITalije u odnosu na drzavni dug Njemacke i Francuske (isto poredjenje bi trebalo napraviti za kvalitet tog drzavnog duga, koji nije nista gori od prva dva). Italijanskom narodu je i sam euro donio probleme (iako je na makro planu imao pozitivan uticaj),al obicnim ljudima se bukvalno prepolovila kupovna moc. Struktura italijanske ekonomije je drugacije u odnosu na ostatak velikih sila, njihova ekonomija se bazira na malim i srednjim preduzecima i tradicionalnim bankama, koji su penalizovani od strane evropskih direktiva. Nista ne ide u korist ITaliji, zato ce se tesko sta moci popraviti na ekonomskom nivou ukoliko se prethodno ne uvedu odredjene reforme na niovu cijele EU.
    Odličan post... Vidi se da ga je pisao neko ko poznaje sasvim pristojno prilike u italiji. Znajući neke detalje o tebi i nijesam iznenađen...Suvišno je reći da se slažem sa svim napisanim.
    Žao mi je samo što nijesi razumjela moje (više retoričko) pitanje "ko su ti ljudi?" uključujući tu i Montija... Biti komesar u EU nije mala stvar, no ja sam više aludirao na to da je on politički sa same margine. On je bio (a vidim i po medijima u Italiji) pravo iznenađenje kada se njegovo ime pojavilo u opticaju. Čak šta više, sve ovo u vezi odlaska Berluskonija odgiralo se jako brzo. Gotovo u 4-5 poslednjih dana. Malo šta je nagovještavalo ovakav epilog tim prije što je Berluskoni samo par dana ranije upravo prošao glasanje o povjerenju.
    Nemam ja ništa protiv tehnokratske Vlade u ovakvoj situaciji. Čak sam to i pozdravio. Imam u načelu protiv tehnokratskih Vlada i smatram da se tome treba pribjegavati jako,jako oprezno i s velikim razlogom. Za mene je uvijek VOX POPULI VOX DEI. Glas naroda ne smije se ignorisati kakve god i koliko god plemenite pobude neko imao. Uostalom, narod ima pravo i da pogriješi, ali njemu (i jedino njemu) pripada suverenitet.
    Niko nema pravo suspendovati pravo naroda pa čak i kada taj narod (po)griješi. Ono što se upravo dešava (zBog čega je "advance.hr."-ov tekst koji je prenio starwalker krajne legitiman kao tema za razmišljanje) jeste da li se u ime našeg dobra negdje pokušava "na mala vrata" razviti praksa da se ljudi zapravo uskrate i za taj jedini (kakav-takav) mehanizam uticaja na vlast, a to je glasačka kutija?
    Tim prije što ja ne vjerujem da je u fokusu svih ovih nadolazećih "tehnokratskih" Vlada običan čovjek, već interes krupnog kapitala.
    Last edited by El Re; 13-11-11 at 16:13.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    2
    Thanked in
    2 Posts

Italijanskom narodu je i sam euro donio probleme (iako je na makro planu imao pozitivan uticaj), al obicnim ljudima je prepolovio kupovnu moc. Sama struktura italijanske ekonomije je drugacija u odnosu na ostatak velikih sila, njihova ekonomija se bazira na malim i srednjim preduzecima i tradicionalnim bankama, i jedni i drugi penalizovani od strane evropskih direktiva. Nista ne ide u korist Italiji, zato ce se tesko sta moci popraviti na ekonomskom nivou ukoliko se prethodno ne uvedu odredjene reforme na niovu cijele EU.

Za kraj da budemo optimisti poput Celentan-a:'Ma quest'Italia qua se lo vuole sa che ce la farŕ '
    Naravno da samo naivni moze poredjivati grcke probleme sa italijanskim a euro nije nikom donio probleme vec pokazao probleme. Slikovito receno kao kad zensko skine siroku suknju tek se vidi da li je mrsava ka grana ili "gojna ka puce." Nekako naivno vjerujem da je Italija bas polazna tacka i pretekst da se cijela EU reformise jer dosad je vazilo pravilo "u dobru je lako dobar biti..." i nema zatvaranja ociju. Prije par godina je jedan novinar u Njemackoj napisao da je vrijeme da Grcka pocne prodavati neka ostrva jer ce sa njom biti nevolje. Ućutkase kukavca i samo sto ga ne razapase na stub srama, a sad se svi o jadu zabavili zbog Grcke. Nije sve tako jednostavno ili sto Milovan rece "tresla se gora mis... veca riba proguta manju..." jer su igri su velike ribe pa druga velika lako moze u grlo zapeti. Grcka je poslije Amerike za proslu godinu najvise ulozila za naoruzanje, a djao ga zna s kim i da li uopste imaju namjeru da ratuju. Berluskoni, a sumnjam da će i nasljednik, ni za zivu glavu nije htio reći koliko je Italiju kostao ( i zasto) rat u Libiji. Ja iskreno navijam za bivse EU funkcionere i u Grckoj i u Italiji, sa jednim velikim ali jer drzave funcionisu na drugaciji nacin od od onoga sto oni radili u velikoj evropskoj administraciji. Postoji tamo dio reseta koji se (ne)moze zacepiti a euro kao zajednicka valuta ne da to sakriti jer stampanje, dostampavanje... para - jok.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    1
    Thanked in
    1 Post

Quote Originally Posted by Hari Krisna View Post
    Postoji tamo dio reseta koji se (ne)moze zacepiti a euro kao zajednicka valuta ne da to sakriti jer stampanje, dostampavanje... para - jok.
    Hari, nije toliko problem "štampanja para". To se još i može uraditi, ali samo do neke mjere do koje se već stiglo i dalje se ne smije. No, to je sitnica jer najveći dio platnog prometa ne odvija se u gotovom novcu,već u tkz. novčanim derivatima.
    Ključni problem koji ima EU (čitaj:Merkelova i Sarkozi) jeste to što zajdnička valuta, što je i logično, ima centralnu banku - ECB (European Central Bank) ali ista nema pravo da emituje državne obveznice i to je ugovorom iz Mastrihta strogo zabranjeno. S druge strane obveznice koje emituju države-članice Eurozone ne vrijede danas boba jer niko neće da kupi obveznice u valuti kojoj vrijednost na intervalutnom tržištu naglo može pasti ili koja sjutra može nestati. Prosto pokazalo se da zajednička valuta bez zajedničke države ne može opstati.
    Za razliku od ECB, američka i kineska centralna banka itekako emituju državne obveznice i tu se krije tajna zašto o državnom dugu tih zemalja niko ne govori.
    Nijesam ekonomista, ali to je ono što sam ja kao običan građanin shvatio gledajući mahom najviše odlične TV debate evropskih i američkih stručnjaka na BBC-ju i CNN-u u specijalizovanim emisijama.
    Last edited by El Re; 13-11-11 at 16:59.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    2
    Thanked in
    2 Posts

Kolicinu novca tj. stampanja odredjuje ECB, a ne moze pojedina drzava sto je na primjer Grcka izdasno koristila dok je imala drahmu i time se sakrivalo pravo stanje. Na to sam mislio i to je onaj dio za koji AltaMarea88 kaze da euro globalno za Italiju bio dobar, ali gradjanima i ne bas tako. Kupovanje socijalnog mira stampanjem je poznato i uskraćivanje toga uvijek se duge staze isplati. Da moze opstati zajednicka valuta a da nije zajednicka drzava najbolji je dokaz dolar jer sto zvanicno sto nezvanicno zajednicka je valuta a ako nedje neko dovede preracun svega osim u dolar stice "demokratija". Ovih dana je bila frka sa tim obveznicama i vise nije nikva novost da je bila krajnja glupost da su jednako na trzistu bile vrednovane obveznice Grcke i Njemacke, a zabrana "eu obveznica" po Mastruhtu je donesena po nekima bas zbog pomalo "zadnjih namjera" nekih clanica, a morao se konsenzus postovati. Kad se sad krenulo da sa namjerom da se dovedu Kinezi kao strateski invenstor, garant... (zvao kako zvao) imali smo tipicno nasu crnogorsku logiku. Rusi su super kad daju pare, ali kad oće i da imaju koristi od svojih para i kupovine, onda je to nesto drugo. Poslije "objasnjenja" Sarkozija premijeru VB cini se da je i on shvatio da djevojka ne moze biti malo trudna pa otuda i rijeci "kad komsiji gori kuca onaj koji ne pomaze nije los komsija već fukara" (ovo je slobodna interpretacija naravno). Nijesam ni ja ekonomista i rekao bi na svu srecu jer imam jako lose misljenje za tu nauku (ako je to uopste nauka) koja nikad ne zna sta ce biti, ali savrseno opisuje sta je bilo i zasto je bilo.
    EU sad ima strasan problem jer oni koji su izvan euro zone nikako da se sloze sa EU na dva kolosijeka, a sve bi htjeli da ih te teske mjere zaobidju pa u euro zonu udju kad im odgovara... To je onaj dio za koji AltaMarea88 kaze da se EU mora definisati malo drugacije ili na zdravijim osnovama reformisati jer apel na svijest nije se djelotvornim pokazao.

Thanks Thanks Given 
    3,229
    Thanks Thanks Received 
    3,256
    Thanked in
    1,581 Posts

Nijesam ni ja ekonomista i rekao bi na svu srecu jer imam jako lose misljenje za tu nauku (ako je to uopste nauka) koja nikad ne zna sta ce biti, ali savrseno opisuje sta je bilo i zasto je bilo.
    tako nekako, samo se sjetim naseg ekonomskog gurua..malo komunista malo liberal pa ako treba i socijalist ali uvijek u pravu
    She is only here to annoy herself!

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    1
    Thanked in
    1 Post

Ajde da se podsjetimo šta je gotovo nedavno o svemu što tišti Eurozonu (čitaj EU, jer od sudbine Eurozone zavisi sudbina EU), rekao Džordž Soroš, čovjek koji je krizu predvidio, predvidio njene razmjere, išao uvijek nekoliko koraka ispred nje i znatno mnogo prije evropskih birokrata predlagao rješenja koja su se oni ustezali da primijene ili su ih počeli primjenjivati prekasno.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ključnu ulogu mora da ima Evropska centralna banka
    Soroš: Kako spriječiti novu "Veliku depresiju"

Soroš je predložio tri konkretne mjere koje eurozona, prema njegovom sudu, mora pod hitno primijenititi.

Džordž Soroš nudi rješenje euro krize u tri koraka

Financial Times je nedavno objavio analizu koju je napisao Džordž Soroš . Pod naslovom "Kako zaustaviti veliku depresiju" kontroverzni investitor analizira zabrinjavajuće stanje globalne ekonomije.
    "Finansijska tržišta guraju svijet prema novoj Velikoj depresiji, s nesagledivim političkim posljedicama. Vlade, posebno evropske, izgubile su kontrolu nad situacijom. Moraju ponovo da steknu tu kontrolu i moraju to učiniti odmah", kaže Soroš. Da ne bi sve ostalo samo na frazama, Soroš je predložio tri konkretne mjere koje eurozona, prema njegovom sudu, mora pod hitno primijenititi.

Ključnu ulogu mora da ima Evropska centralna banka
    "Najprije, vlade eurozone moraju da se dogovore oko principa novog sporazuma kojim će stvoriti zajedničko ministarstvo finansija. U međuvremenu, velike banke moraju da se stave pod upravu Europske centralne banke (ECB), a zauzvrat će im biti date privremene garancije i biće im omogućena rekapitalizacija. Treće, ECB mora da omogući zemljama kao što su Italija i Španija privremeno refinansiranje njihovog duga uz vrlo niske troškove", tvrdi Soroš.
    Ova tri koraka, vjeruje investitor, umanjila bi paniku na finansijskim tržištima i omogućila Evropi dovoljno vremena da razvije strategiju privrednog rasta bez koje se dužnička kriza dugotrajno ne može riješiti.

Bankrot Grčke je realna opasnost
    Soroš shvata da je najkontroverzniji njegov prvi predlog, zajednička evropska kasa, svojevrsni ekvivalent ministarstvu finansija. Ustanova kakvu on predlaže bila bi samo izvor sredstava za države članice i odlučivala bi na koji će se način ta sredstva trošiti. Soroš vjeruje da i ovu ulogu može preuzeti ECB, uz pomoć sredstava iz Evropskog fonda za finansijsku stabilizaciju (EFSF).
    To bi zahtijevalo stvaranje nove evropske agencije, koja bi omogućila saradnju između EFSF-a i ECB-a. Takav bi potez prije svega morao da prihvati njemački Bundestag, a zatim vjerovatno i ostale članice eurozone. Radi se o procesu koji ne može biti obavljen preko noći i upravo zato Soroš napominje nužnost hitnog povlačenja odlučnih poteza.
    "Najvažnije je da se odmah postave temelji za sprječavanje širenja zaraze koja bi nastala potencijalnim bankrotom Grčke. Dvije grupe su najizloženije tom scenariju: banke i državne obveznice u zemljama poput Italije i Španije. Njih Evropa mora da zaštiti", kaže Soroš.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    1
    Thanked in
    1 Post

Da moze opstati zajednicka valuta a da nije zajednicka drzava najbolji je dokaz dolar jer sto zvanicno sto nezvanicno zajednicka je valuta a ako nedje neko dovede preracun svega osim u dolar stice "demokratija". .
    Hari, iza dolara stoje SAD koje su država. I koje imaju snažnu ekonomiju i izrazito nezavisnu centralnu banku koja raspolaže ogromnim deponovanim bogatstvom. Prosto, da je EU država/federacija euro bi davno potisnuo dolar, a ne se borio za goli opstanak.
    Prosto usporedbe dolara i eura nijesu primjerene, a ja bih prvi volio da jesu.
    Upravo zato što su svjesni hendikepa eura (koji je postao i hendikep Unije) Baroso danas i predlaže čvršću zajednicu. Tih glasova biće sve više, a činjenica da su oni počeli stizati i od predsjednika EK (koji je gotovo premijer EU) govori koliko je situacija alarmantna. Danas je EU u situaciji "biti ili ne biti".
    Last edited by El Re; 13-11-11 at 17:54.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    1
    Thanked in
    1 Post

Evo još malo u prilog razumijevanju toga šta se dešava u EU...
    ----------------------------------------------------------------------------------------------------

Šef EFSF-a u Pekingu traži pomoć za izbavljenje iz dužničke krize
    EU uputila molbu Kini za 70 milijardi eura pomoći?
    Šef Evropskog fonda za finansijsku stabilnost zatražio je finansijsku pomoć Kine za rješavanje dužničke krize u eurozoni.

Zatražio finansijsku pomoć, rekavši da bi Peking trebalo da odigra veliku ulogu

Nikakav brzi dogovor nije na pomolu ali Klaus Regling tvrdi da je siguran da će Peking nastaviti da kupuje obveznice koje izdaje njegov fond.
    Vjeruje se da bi Kina mogla dati oko 70 milijardi eura u fond, koji će, prema novom sporazumu lidera eurozone, imati na raspolaganju 1.200 milijardi eura.

Klaus Regling, šef Evropskog fonda za finansijsku stabilnost (EFSF), otputovao je u Peking na razgovore sa kineskim zvaničnicima, dan nakon što su lideri eurozone postigli sporazum, koji, ipak, nije smanjio pritisak finansijskog tržišta na Italiju i Španiju.
    „Svi znamo da Kina ima posebnu potrebu da investira trgovinski suficit,“ rekao je Regling na konferenciji za novinare, aludirajući na njihovih 3,200 milijardi dolara deviznih rezervi, najvećih u svijetu.

Sarkozi prvi pozvao Kineze
    Nakon što je na samitu lidera eurozone u Briselu postignut sporazum u ranim jutarnjim satima u četvrtak, francuski predsjednik Nikola Sarkozi je odmah nazvao kineskog predsjednika Hua Đintaoa i zatražio finansijsku pomoć, rekavši da bi Peking trebalo da odigra veliku ulogu.
    Međutim, izgleda da francuski lider nije dobio nikakvo definitivno obećanje.
    Peking je jasno stavio do znanja da će tražiti jake bezbjednosne garancije za bilo kakav doprinos.
    Evropske vlade su objavile dogovor, prema kojem će privatne banke i investicioni fondovi otpisati 50 odsto grčkog duga.
    Sarkozi je u međuvremenu izjavio da je prijem Grčke u eurozonu bio greška. Grčka nije bila spremna kada se pridružila 2001, rekao je, dodavši da bi mogla biti spasena zahvaljujući novom dogovoru o rješavanju dužničke krize.
    Regling je kazao da je dogovor o izbavljenju Grčke izuzetak i da ne vjeruje da će morati biti ponovljen radi drugih država.
    Mnogi na finansijskim tržištima su zabrinuti da EFSF nije dovoljno velik da izađe na kraj sa krizom ukoliko Italija i Španija u nju dublje upadnu.
    Francuska je saopštila da bi investiranje Kine inspirisalo povjerenje u eurozonu.
    „Ono što se dešava u Evropi i stvara nestabilnost je da se povlače javni i privatni investitori, izjavio je francuski ministar finansija Fransoa Baroan.
    Okvir novog EFSF-a bi trebalo da bude definisan u novembru. Očekuje se da najveći doprinos da Njemačka.

Kupiće dobru volju
    Predsjednik Svjetske banke, Robert Zelik, rekao je da vjeruje da će Kina investirati u Evropu samo ako bude stimulisana. „Ne mislim da će Kina tek tako doći kao spasilac da obezbijedi novac samo da bi izbavila Evropljane,” rekao je za BBC.
    Međutim, investitor Džim Rodžers smatra da je Kina spremna da pomogne. „Sa kineske tračke gledišta, to je jeftina inostrana pomoć. Kupiće dobru volju. Pretpostavljam da će uložiti neki novac,“ rekao je Rodžers gostujući na radiju BBC.

Evropi se žuri. Uoči sastanka na vrhu eurozone prošlog četvrtka (27.10.) Klaus Regling, šef Europskog fonda za finansijsku stabilnost (EFSF), posjetio je Kinu. No, službeni razgovori nisu dali zadovoljavajuće rezultate. Na zajedničkoj novinskoj konferenciji kineski je ministar finansija Zhu Guangyao izjavio da njegova zemlja ništa ne može obećati tako dugo dok nisu poznati detalji oko EFSF-a.

Regling se iz Pekinga vratio neobavljena posla

Kini se ne žuri. Moguće je da na taj način želi povećati cijenu spašavanja eura. Kineski političari ne skrivaju da od Europljana zauzvrat očekuju priznavanje domaćeg gospodarstva kao tržišnog, kraj embarga na uvoz oružja i nemiješanje u svađu oko umjetnog tečaja kineske valute. Vlada u Pekingu čeka i zato da bi što bolje mogla odmjeriti rizike i zaradu. Ona si u ovom trenutku ne može priuštiti kritike kod kuće da lakoumno investira devizne rezerve. Osim toga, i sama predodžba o tome da u mnogim pogledima siromašna Kina treba pomoći bogatoj Europi izazvala je burne rasprave kineskih ekonomista.

Kakvu ulogu igra Kina?
    Financijski stručnjak Huang Zemin smatra da se ne treba upuštati u kupovinu obveznica prezaduženih članica eurozone. On upozorava da kod ulaganja deviznih rezervi treba vrijediti načelo: sigurnost je važnija od zarade. Huang smatra da Europa prvo treba iscrpiti vlastite rezerve: "Italija i Španjolska raspolažu s velikim zlatnim rezervama. Obe bi mogle nešto od toga i prodati."
    Yao Shujie, profesor na Sveučilištu u Notthinghamu, u svom blogu piše: "Najveći spasilac u eurozoni je Njemačka. Ali jedan bogataš ne može spasiti previše siromašnih." Dakle, zato se Europa okreće Kini i Japanu koji traže mogućnosti za ulaganje svojih deviznih rezervi.

EU kao važan trgovinski partner

No, iako se Kina nalazi u boljoj poziciji, ne može samo tako mirno promatrati događaje oko krize u Europi. Jer, Europska unija je njezin najvažniji trgovinski partner, a i četvrtina kineskih deviznih rezervi je u eurima. Zato se i savjetnik u Kineskoj središnjoj banci Li Daokui, koji je inače uvijek bio vrlo oprezan kada se radilo o kupovini europskih državnih obveznica, zalaže za ulaganje u Europski fond za stabilizaciju. On objašnjava da će u suprotnom Kina i dalje kupovati američke državne obveznice i time pomoći Amerikancima.
    Iz istog razloga i Wei Jianguo, bivši zamjenik ministra trgovine, smatra da Kina ne smije odustati od ulaganja u Europski fond za stabilizaciju. No, on naglašava da se mora biti izbirljiv kada je riječ o kupovini obveznica i iskoristiti pravi trenutak za investiciju. A što se tiče Europljana, njegova je ocjena porazna: "Oni su nerealni, bez discipline i arogantni". On kaže da zato i sumnja u to hoće li oni stvarno provesti ono što su odlučili.
    Last edited by El Re; 13-11-11 at 18:48.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    2
    Thanked in
    2 Posts

Kinezi su pragmaticni i nijesu bas skloni brzini a EU se zuri. Zasto je savjetnik u Kineskoj središnjoj banci Li Daokui, " uvijek bio vrlo oprezan" kada se radilo o rabotama sa europskim državama? Zato sto evropljani tj pojedine zemlje u EU imaju dvostruki moral, a u finansijama nema toga i logicno je da Kinezi od ulaganja imaju koristi i nista haritativno. Već sam to poredio sa nasim odnosom prema Rusima na primorju, a na primjer kineska firma i jedna njena banka sad ima "evropsko sudjenje, vjestacenje..." jer su kao damping cijenama pobijedili na tendere, pa dampingovanjem uradili pola posla i kad se pocelo fintama oni jednostavno odustali od rabote, najavali tuzbu, ali partner preduhitrio i sad mukotrpni proces.... a pare propale.
    Za kinesko ulaganje u Europski fond za stabilizaciju neki će morati progutati zabu inace će u suprotnom Kina i dalje kupovati američke državne obveznice i time pomogati Amerikancima, a ne nekima iz EU dokazivati da nijesu grbavi.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    1
    Thanked in
    1 Post

Quote Originally Posted by El Re View Post
    Upravo zato što su svjesni hendikepa eura (koji je postao i hendikep Unije) Baroso danas i predlaže čvršću zajednicu. Tih glasova biće sve više, a činjenica da su oni počeli stizati i od predsjednika EK (koji je gotovo premijer EU) govori koliko je situacija alarmantna. Danas je EU u situaciji "biti ili ne biti".
    Cini mi se da ce stvarno biti sve vise tih glasova, ali ce skeptici usporavati ucvrscivanje zajednice (citaj Britanija).
    "Oh, so they have internet on computers now!" Homer J. Simpson

 Think different!

Thanks Thanks Given 
    1,472
    Thanks Thanks Received 
    5,850
    Thanked in
    2,759 Posts

Nije bas da je Monti nepoznat. Bio je evropski komesar nekih 10 godina,rektor i predsjednik Univerziteta Bocconi u Milanu, kao i dopisnik Corriere della Sera. Koliko sam ja shvatila Napolitano je izabrao upravo njega kao predjednika tehnicke Vlade, jer je jedina podobna osoba van politickih krugova, s obzirom da je Mario Draghi vec preuzeo ulogu guvernera Evropske Centralne Banke. Razlog - pokusaj da se Italije spasi sama, bez recepata Medjunarodnog Monetarnog Fonda koji bi po prognozama bili fatalni.
    Da li je Napolitano sam donio odluku?

Ovo me je malo podsjetilo na raspravu na temi o Bilderberg grupi, i njihovom sastanku ljetos u CH. (Dakle, politička elilta pod dirigentskom palicom Kissingera i Rockefellera koja se sastaje jednom godišnje, na nekoj od najluksuznijih destinacija, kako bi raspravljali o gorući pitanjima i odlukama u narednih godinu dana)
    Navodno, na ovom skupu se odlučuje ko su podobne osobe za neku od značajnih funkcija.

Spisak italijanskih zvaničnika na meetingu u St. Moritzu:

Italija

Bernabč, Franco, CEO, Telecom Italia SpA
    Elkann, John, Chairman, Fiat S.p.A.
    Monti, Mario, President, Univers Commerciale Luigi Bocconi
    Scaroni, Paolo, CEO, Eni S.p.A.
    Tremonti, Giulio, Minister of Economy and Finance
    https://forum.cdm.me/showthread.php?...rg-grupa/page2

Fin tekstić o Bilderberzima donosi i hrvatski Globus.

Niko nema pravo suspendovati pravo naroda pa čak i kada taj narod (po)griješi. Ono što se upravo dešava (zBog čega je "advance.hr."-ov tekst koji je prenio starwalker krajne legitiman kao tema za razmišljanje) jeste da li se u ime našeg dobra negdje pokušava "na mala vrata" razviti praksa da se ljudi zapravo uskrate i za taj jedini (kakav-takav) mehanizam uticaja na vlast, a to je glasačka kutija?
    Tim prije što ja ne vjerujem da je u fokusu svih ovih nadolazećih "tehnokratskih" Vlada običan čovjek, već interes krupnog kapitala.
    Odlučivanje s više instance. Korporacije/banke postaju glavni akter državne politike. Po svemu sudeći padamo pod korporativnu diktaturu.
    The more things change, the more they stay the same.

Thanks Thanks Given 
    1,472
    Thanks Thanks Received 
    5,850
    Thanked in
    2,759 Posts

Države članice EU prenose dio svog suvereniteta na nadnacionalni nivo (monetarna, carinska unija i zajedničko tržište), međutim, mogu li 'slabije' članice (a kako godinama bruje tzv. euroskeptici) ostati bez suvereniteta?

Iz njemačkog Ministarstva vanjskih poslova procurio je dokument o mehanizmima za preuzimanje potpune kontrole nad ekonomijama članica eurozone koje su preduboko zašle u krizu.

Procurio memorandum o 'ukidanju suverenosti'

Prvi korak, prema dokumentu koji je u četvrtak procurio iz njemačkog Ministarstva vanjskih poslova, bio bi osnivanje Europskog monetarnog fonda, organizacije koja bi mogla preuzeti potpunu kontrolu nad ekonomijama članica eurozone koje su preduboko zašle u krizu.
    Memorandum koji je procurio iz njemačkog Ministarstva vanjskih poslova, otkriva sklonost bogati(ji)h članica eurozone da pribjegnu totalitarističkom pristupu vanjskoj politici te da se grupiraju u super-državu koja bi mogla upravljati politikom i financijama drugih država.

Sve je to, naravno, dio plana Njemačke za kvalitetniju borbu Europe s financijskom krizom - formiranje takozvane 'unije stabilnosti', koje bi popratili i hitni potezi prema političkoj uniji. Slični planovi su već predloženi, a svodili su se na osnivanje zajednica država po uzoru na SAD, također s centralnim uredom za ekonomsku politiku. U ovom slučaju Bruxellesom.

Njemački dokument na šest stranica, nazvan 'Budućnost EU: Potrebna integracijska poboljšanja politike za osnivanje unije stabilnosti', kao prvi korak predlaže osnivanje Europskog mehanizma stabilnosti, fonda za financiranje u krizi, koji bi se do kraja sljedeće godine morao transformirati u neku verziju MMF-a za Europu, piše Telegraph.

Taj 'Europski monetarni fond' bi mogao preuzeti punu fiskalnu kontrolu države kojom hara kriza, a bio bi ovlašten i za eventualno odvođenje države u stečaj.

Kako je dokument procurio uoči sastanka Davida Camerona i Angele Merkel u Berlinu, nagađa se da bi se na susretu dvoje čelnika moglo raspravljati i o njegovim točkama.

Tekst inače počinje prijedlogom za stvaranje 'automatskih sankcija' koje bi mogle biti nametnute zemljama članicama koje troše preko granica određenih u uredima Bruxellesa. Ako bi koja država odbila poslušnost, sve bi završilo na Europskom sudu.

Također, četiri europske države bi mogle zahtijevati od sudova da nametnu sankcije 'neposlušnima', od globi do gubitka financijske samostalnosti.

Izvor: Dnevno.hr

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    2
    Thanked in
    2 Posts

Uvijek su najinteresantnije stvari kojima se namjesti kao "to procurilo, to tajno pa se dobilo. iz bliskih izvora..." Sve to sto pise u tom clanku i mnogo vise se zna i sve se javno diskutuje. EU sad vise nema problem samo sa finansijama, oni u euro zoni i oni van zone, već kako neko slikovito rece tipicna podjela "sjever-jug" ili oni sa problimam ili oni bez problema ali koji ih mogu imati ako se ne rijese prethodnim.
    Koncepcija Camerona sa labavnim vezama u EU pa dok odgovrora super, a poslije "vidjece se" ili koncepcija Merkelove cvrsce veze i nema vise muvacine. Cameron koji nema euro u svojoj drzavi bi da rjeseva problem, ali njemačke planove o uvođenju poreza na finansijske transakcije vidi kao napad na srce, dusu i ko zna sta jos njihove privrede.. Sve to prevedeno brani moćni finansijski centar u Londonu, kojeg Britanci nastoje da odbrane i da slucajno neko ne bi sto posumnjao, a sve da se nastavi po sistemu sta njima odgovara pa jos i one privremene mjere iz doba Tacher da se produzavaju u nedogled.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    1
    Thanked in
    1 Post

Sinoć kasno Madrid i Španija su slavili veličanstvenu pobjedu desne Narodne partije. Ovom pobjedom desnica u Evropi ponovo potvrđuje svoju snagu i dominaciju. Nakon što se ovim revanširala za gol ljevici koji je primila u Danskoj prije 2 mjeseca, desnica opet vodi (u ukupnom zbiru evropskih država) sa 42 : 5.
    Očigledno je da će tavorenje ljevice na svom istorijskom dnu ikad dosegnutom potrajati još ko zna koliko dugo...

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

B 92: 21. 11. 2011
    Ubjedljiva pobjeda Narodne partije u Španiji

Madrid -- Pobjednik vanrednih parlamentarnih izbora u Španiji je opoziciona konzervativna Narodna partija Marijana Rahoja. Narodnjaci osvojili apsolutnu većinu.

To je najveća izborna pobedu za proteklih 30 godina. Socijalisti su, posle sedam godina na vlasti, sa 110 osvojenih poslaničkih mesta, ostvarili do sada svoj najlošiji rezultat.
    Prema preliminarnim rezultatima, utvrđenim na osnovu više od 99 odsto prebrojanih glasova, Narodna partija osvojila je 44,60 odsto glasova birača. Ta stranka je tako osvojila apsolutnu većinu od 186 mesta u parlamentu sa 350 poslaničkih mandata, navodi Agencija Frans pres.
    Asošiejted pres ističe da su vladajući socijalisti pali sa 169 na 110 mandata, što je do sada njihov najlošiji rezultat.
    Generalna sekretarka Narodne partije Dolores de Kospedal je iz sedišta partije proglasila pobedu svoje stranke, koju izvan zgrade u Madridu proslavljaju okupljene pristalice, dok je predstavnik Socijalističke partije Hose Blanko priznao poraz i čestitao konzervativcima na pobedi.

Lider Narodne partije, za kojeg se očekuje da će biti premijer, izjavio je da Španija neće biti u stanju da napravi čuda kako bi se izvukla iz ozbiljne ekonomske krize, ali da zemlja mora da povrati poštovanje u Evropi.
    Govoreći pred oduševljenim pristalicama posle najveće izborne pobede za 30 godina, Rahoj je rekao da će odmah konsultovati sve regione o načinima za prevladavanje krize, preneo je Rojters.

AFP navodi reči Rahoja da će upravljati u korist svih Španaca, ali da "neće biti čuda".
    "Vladaću i služiti Španiji i španskom narodu", rekao je lider "narodnjaka", obećavajući da će se boriti protiv krize.

Zahvaljujući Špancima na podršci, Rahoj je rekao: "Nije tajna ni za koga da dolazimo na vlast u najdelikatnijim okolnostima sa kojima se Španija suočila za 30 godina".
    "Neću imati druge neprijatelje, sem nezaposlenost, deficit, velike dugove, ekonomsku stagnaciju i sve što odražava našu zemlju u ovim kritičnim okolnostima", rekao je on.

Stotine oduševljenih pristalica Narodne stranke okupilo se ispred štaba stranke u Madridu, noseći stranačke zastave i igrajući.

Glasači su kaznili vladu za stopu nezaposlenosti od 21,5 odsto, zastoj privrede i dužničku krizu, navela je francuska novinska agencija.
    Prema izveštajima AFP-a, među prvima na pobedi Rahoju su čestitali predsednik Francuske Nikolas Sarkozi i britanski premijer Dejvid Kameron.

Po anketama na biračkim mestima, koju je objavio državni kanal RTVE, u novom sazivu španske skupštine biće i predstavnici levičarske koalicije baskijskih separatista Amajur (Amaiur), koja je osvojila 3,05 odsto glasova na današnjim izborima.

Prema tom predviđanju, Amajur bi imala šest do sedam poslaničkih mesta.

Nova baskijska koalicija okuplja članove nekadašnjeg političkog pokreta Batasuna, zabranjenog 2003. godine zbog navodnih veza sa ETA, koja je na spisku terorističkih grupa u Evropskoj uniji i SAD.

Ukoliko osvoji broj glasova koji pokazuju preliminarni rezultati, to će biti dovoljno da Amajur oformi poslaničku grupu koja ima pravo na podnošenje amandmana na predloge zakona, navodi AFP, ističući da levičarske partije baskijskih separatista - koji su odustali od nasilja, nisu bili predstavljeni u donjem domu parlamenta Španije od 1996. godine.

Pobeda Rahoja bila je očekivana po prognozama i analizama istraživanja javnog mnjenja, koje su predviđale dvocifrenu prednost u odnosu na Socijalističku partiju premijera Hosea Luisa Rodrigesa Sapatera, jer Španci smatraju da ona nije uspela da pronađe prave odgovore na krizu, koja je zahvatila zemlju.

Tokom predizborne kampanje dominirale su ekonomske teme, u situaciji kada je svaki peti radnik u zemlji bez posla.
    Sapatero je, pak, ranije ove godine najavio da se neće treći put kandidovati za premijera.
    Mere štednje za sada spasavaju Španiju od grčkog scenarija, ali one su doprinele povećanju stope nezaposlenosti, koja iznosi oko 21 odsto, dok među mladima do 25. godine ona iznosi čak 45 procenata.

Pravo glasa na ovim izborima imalo je 36 miliona Španaca.

Socijalisti su na vlasti u Španiji bili od 2004. godine, a od 2008. imali su samo relativnu većinu u Kongresu sa 169 poslanika prema 154, koliko je imala desnica.
    Last edited by El Re; 21-11-11 at 20:25.

Thanks Thanks Given 
    307
    Thanks Thanks Received 
    272
    Thanked in
    163 Posts

I kod nas je nezaposlenost oko 20% po Monstatu ali kod nas niko ne ''kaznjava'' vlast.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    1
    Thanked in
    1 Post

Svakim danom i mjesecom šanse da Belgija ikada više stane na noge (kao zdrava i cjelovita zemlja) bivaju sve manje i manje...
    ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

B 92: 21. 11. 2011
    Belgija opet ostala bez Vlade

Brisel -- Belgijske vodeće partije ni danas nisu uspele da postignu dogovor o formiranju vlade zbog nesuglasica oko neophodnih budžetskih rezova.
    Tako je ta zemlja i dalje bez vlade, što traje već skoro godinu i po.
    Lider socijalista Elio di Rupo, za koga se pretpostavljalo da će predvoditi novu vladu, opisao je situaciju kao "dramatičnu", i najavio nove pregovore, javila je nacionalna agencija Belga.
    Predstavnici šest partija širokog političkog spektra podeljeni su oko toga kako da smanje državni deficit.

Frankofonske i flamanske partije su saopštile da se predlozi Di Rupa previše oslanjaju na povećanje poreza, a ne na smanjenje troškova, strukturalnu reformu penzionog sistema i smanjenja nezaposlenosti.
    Nakon što je dogovor o institucionalnim reformama postignut prošlog meseca, sad su se desničarski i levičarski političari podelili oko toga kako da smanje belgijski dug.

Belgijski kralj Albert Drugi, koji je u više navrata apelovao na političare da prekinu prepirke, ponovo ih je pozvao na dogovor, naglasivši da je veoma bitno da se hitno formira vlada da bi se obezbedila "dobrobit građana".

Vršilac dužnosti premijera Iv Letern i Evropski komesarijat su u više navrata pozvali da se postigne dogovor o smanjenju javnog duga u Belgiji.
    Evropski komesar Oli Ren je upozorio Belgiju i još četiri evropske zemlje da će da se suoče sa kaznama ukoliko ne dovedu svoje javne finansije u red.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    1
    Thanked in
    1 Post

Quote Originally Posted by autodijagnostika View Post
    I kod nas je nezaposlenost oko 20% po Monstatu ali kod nas niko ne ''kaznjava'' vlast.
    Ne, kod nas (prema službenim podacima jedino mjerodavnog Zavoda za zapošljavanje) za oktobar 2011.(a to su posljednji podaci) stopa nezaposlenosti u Crnoj Gori je - 11,39 %.
    Na evidenciji Zavoda u spiskovima nezaposlenih nalazi se - 30.062 građanina. U toj cifri procjenjuje se da svaki 6 građanin radi "na crno".

Od 2000. god do danas stopa nezaposlenosti u CG nije nikada prešla 14,8% iz prvih godina decenije.
    S druge strane, stopa nezaposlenosti u Španiji je rekordna u EU (a možda i u Evropi) i iznosi oko 24%. U momentu preuzimanja vlasti od strane prošle (a sinoć oborene) ljevičarske Vlade, stopa nezaposlenosti je bila oko 17%.
    Last edited by El Re; 21-11-11 at 20:26.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Ne, kod nas (prema službenim podacima jedino mjerodavnog Zavoda za zapošljavanje) za oktobar 2011.(a to su posljednji podaci) stopa nezaposlenosti u Crnoj Gori je - 11,39 %.
    Na evidenciji Zavoda u spiskovima nezaposlenih nalazi se - 30.062 građanina. U toj cifri procjenjuje se da svaki 6 građanin radi "na crno".

Od 2000. god do danas stopa nezaposlenosti u CG nije nikada prešla 14,8% iz prvih godina decenije.
    Pouzdani podaci, nema sto.

Da mi je znat, koliko je njih koji su digli ruke od biroa... :lolblue:

Thanks Thanks Given 
    307
    Thanks Thanks Received 
    272
    Thanked in
    163 Posts

S druge strane, stopa nezaposlenosti u Španiji je rekordna u EU (a možda i u Evropi) i iznosi oko 24%. U momentu preuzimanja vlasti od strane prošle (a sinoć oborene) ljevičarske Vlade, stopa nezaposlenosti je bila oko 17%.
    Istina je da ZZZCG saopstava taj podatak koji za mene licno nije mjerodavan. Stovise iz razloga sto Monstat ima drugacije podatke.
    U CG jedan veliki dio naroda radi na crno ili uopste ne radi nit trazi posao.
    Zasto? Pa zato sto imamo 500 iljada (iljada = k na dalje) ljudi starijih od 15 god. http://www.monstat.org/userfiles/fil...TAL%202011.pdf
    Imamo oko 175k zvanicno zaposljenih i 30k zvanicno nezaposljenih po ZZZCG. Ostatak su jedan veliki dio djaka, studenata i penzionera, ali opet ostaje prevelika cifra za koje se ne zna sto rade!?
    Stopa aktivnosti = 49,5%.

Cisto sumnjam da je tako niska aktivnost u Spaniju. Ali ako neko ima podatke neka me demantuje.
    Zapravo ne mora uopste evo
    http://www.ine.es/welcoing.htm Activity rate% = 60.11%

I jos jedna stvar. Ko je zaduzen u Spaniju ali i EU da daje mjerodavne podatke o nezaposlenosti? Nacionalni biroi za zaposljavanje ili nacionalne statistike?
    Ja kolko vidim podaci nacionalne statistike Spanije http://www.ine.es za nezaposljenost se slazu sa ovim koji se javno prezentuju, tj 21,5% .
    Pa zasto onda i kod nas ne uzimamo te podatke sa Monstata kao mjerodavne? Ocemo li da kazemo da Monstat ne radi valjano i da lazu?

Kad se uporedjuje nezaposlenost zemalja uzimaju se podaci sa statistika a ne sa biroa zaposljavanja, evo
    http://en.wikipedia.org/wiki/List_of...mployment_rate
    Last edited by autodijagnostika; 22-11-11 at 08:20.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

.

U radnim tijelima njemačkog parlamenta počela debata o napredovanju Podgorice ka EU

Merkelina CDU branila Crnu Goru u Bundestagu

Radna grupa za evropske poslove njemačkog Bundestaga dala je juče pozitivno mišljenje za početak pregovora sa Crnom Gorom o članstvu u EU.

"Konačna odluka uslijediće 2. decembra. Očekujem da će Crna Gora od Bundestaga dobiti zeleno svijetlo za otpočinjanje pregovora, ne vidim zašto bi bilo drugačije" - Visi savjetnik za spoljnu politiku CDU

________

Thanks Thanks Given 
    1,472
    Thanks Thanks Received 
    5,850
    Thanked in
    2,759 Posts

EUROZONA je potonula u recesiju
    "Slabost u eurozoni može se preliti na ostatak svijeta kroz brojne kanale. Jedan od najizravnijih i najsnažnijih je bankovni sektor"
    index.hr

Thanks Thanks Given 
    307
    Thanks Thanks Received 
    272
    Thanked in
    163 Posts

Juceranja vijest

Švajcarski bankari: Euro broji svoje posljednje dane

Vol strit žurnal objavio je priču o tome kako iz Kredit suisa (Credit Swissa), velike švajcarske banke, predviđaju ovih dana krah eura. Tačnije, broje mu posljednje dane.

"Dogodiće se neke vrlo bitne stvari i to vrlo vjerovatno do sredine januara", navodi se izvještaju švajcrskih bankara u kojem se dodaje da će se kriza u eurozoni odraziti na do sada jake finansije Francuske i Njemačke kao i na najjače banke.

Takav razvoj događaja, čini se, nije nepoznat zemljama članicama Europske unije, a da je tome tako dokazuje i priprema na niz ključnih odluka oko budućnosti eurozone te same EU, prenosi Index.hr.

Švajcarci u svojoj crnoj prognozi ističu da ukoliko se ne dogodi nešto zbilja "revolucionarno" u razmišljanju čelnika EU, može se očekivati poplava krize od koje niko neće biti pošteđen.

"Bitno je vrijeme kada će se shvatiti da se treba okrenuti prema racionalnom ponašanju u bankarskom sektoru", smatraju švajcarski analitičari dodajući kako bi Evropska centralna banka trebala preuzeti istaknutiju ulogu u sprječavanju kolapsa eurozone odnosno finansijskog sistema.

Thanks Thanks Given 
    192
    Thanks Thanks Received 
    308
    Thanked in
    225 Posts

The Wall Street Journal "plese" svaki dan sa tekstovima koji "setaju" po pesimizmu u vezi sa eurom. CS je banka u koju nemam bas povjerenja zbog dva kontroverzna slucaja koja su uzdrmala nekadasnje Swiss stedise, pa sa tim ni previse povjerenja u njihove prognoze.
    U danasnjem izdanju su projekcije UBS-a.

Hvala Lepo

Thanks Thanks Given 
    29
    Thanks Thanks Received 
    85
    Thanked in
    20 Posts

Quote Originally Posted by autodijagnostika View Post
    Juceranja vijest

Švajcarski bankari: Euro broji svoje posljednje dane
    .
    Polako Prvo, naslov je istrgnut iz teksta. Drugo, sam clanak nije dobro preveden, jer su izostavljene pojedine 'sitnice'. Ukratko, poenta njihove analize ne navodi vas na zakljucak da ce se Eurozona rasparcati, niti da ce Euro nestati, vec sasvim logicno tvrde da se u EU moraju desiti ubrzo znacajne promjene koje ce promjeniti iz korjena bazu na kojoj se euro zasniva.

Hari, nije toliko problem "štampanja para". To se još i može uraditi, ali samo do neke mjere do koje se već stiglo i dalje se ne smije. No, to je sitnica jer najveći dio platnog prometa ne odvija se u gotovom novcu,već u tkz. novčanim derivatima.
    Ključni problem koji ima EU (čitaj:Merkelova i Sarkozi) jeste to što zajdnička valuta, što je i logično, ima centralnu banku - ECB (European Central Bank) ali ista nema pravo da emituje državne obveznice i to je ugovorom iz Mastrihta strogo zabranjeno. S druge strane obveznice koje emituju države-članice Eurozone ne vrijede danas boba jer niko neće da kupi obveznice u valuti kojoj vrijednost na intervalutnom tržištu naglo može pasti ili koja sjutra može nestati. Prosto pokazalo se da zajednička valuta bez zajedničke države ne može opstati.
    Za razliku od ECB, američka i kineska centralna banka itekako emituju državne obveznice i tu se krije tajna zašto o državnom dugu tih zemalja niko ne govori.
    Nijesam ekonomista, ali to je ono što sam ja kao običan građanin shvatio gledajući mahom najviše odlične TV debate evropskih i američkih stručnjaka na BBC-ju i CNN-u u specijalizovanim emisijama.
    Tacno, samo sto ne treba da razdvajate 'stampanje novca' od emisije obveznica, sve je povezano. Ako se danas prica o Italiji kao o rizicnoj zemlji, investitiori gube povjerenja u italijanske obveznice i ne zele ih vise (da pojednostavim). Da bi uspijeli da privuku ili zadrze investitore, Italija mora da poveca kamatu koju ona placa investitorima.Taj mehanizam ne moze da ide u nedogled, jer te kamate mora Italija da plati iz svog dzepa - sto vise para trosi veca je mogucnost da obespari (ili kako se moderno kaze da udje u stanje defaulta).

Jedan od nacina da se izbjegne zacarani krug sa kamatnim stopama jeste funkcija centralne banke 'lender of last resort' (poput americkog FED-a).Sta bi to znacilo? U ovom gore navedenom slucaju, u trenutku kad niko ne zeli italijanske obveznice jer su previse rizicne, ECB preuzima odgovornost i kupuje drzavne obveznice rizicnih zemlja. Al i ECB mora da plati u eurima te iste obveznice, koje kostaju milijarde eura, sto znaci da bi morala da 'stampa novac' kako bi placala drzavni dug, zato kazem da je povezana emisija i stampanje novca. Medjutim, moguca posledica bila bi porast inflacije (mada, nije receno da bi uopste i doslo do porasta), a za sada zvanicni cilj ECB je upravo stabilnost cijena. Inace, sto se tice bankarskog sistema, ECB vec obavlja funkciju koju sam opisala, sto se vidjelo 2008 godine. Trziste drzavnih obveznica ima istu strukturu poput bankarskog sistema, al za njega nemaju razumijevanja .

Njemacka je protiv ovog predloga, kao i guverner ECB, al s obzirom da je kriza i da su potrebne neke drasticne mjere nije receno da se nece ici ka ovoj opciji.
    Potvrdili su vec veceras mogucnost da ECB daje pozajmice komercijalnim bankama ,koje imaju poteskoca da pribave likvidnost na trzistu, na 2,3 godine ( a do sad je bilo 13 mjeseci). Na taj nacin bi garantovali likvidnost bankarskog sistema (i u slucaju da dodje do blokiranja medjubankarskog kanala likvidnosti) tokom cijele 2012 godine. Stabilnost bankarskog sistema je najbitnija za cjelokupnu finansijsku stabilnost.

Koliko sam uspijela da zakljucim iz dnevne stampe, prvi korak koji zele da naprave jeste fiskalna unija. Tek nakon toga uzece u obzir emisiju eurobond-ova (stability bond =zamjena za emisiju nacionalnih drzavnih obbeznica, eurobondo-vima uz garanciju svih zemalja pripadnica EU, s ciljem da se stabilizuje cjelokupno trziste). Italijani su podrzali ovu ideju, medjutim opet se Merkelova protivi . I na kraju, dugorocni cilj je da se uspostavi i ekonomska i politicka unija, jer sama monetarna ne fukniconise, kako se i pokazalo u praksi.
    Last edited by AltaMarea88; 24-11-11 at 21:51.
    Non sum uni angulo natus: patria mea totus hic mundus est.

Thanks Thanks Given 
    307
    Thanks Thanks Received 
    272
    Thanked in
    163 Posts

Polako Prvo, naslov je istrgnut iz teksta. Drugo, sam clanak nije dobro preveden, jer su izostavljene pojedine 'sitnice'. Ukratko, poenta njihove analize ne navodi vas na zakljucak da ce se Eurozona rasparcati, niti da ce Euro nestati, vec sasvim logicno tvrde da se u EU moraju desiti ubrzo znacajne promjene koje ce promjeniti iz korjena bazu na kojoj se euro zasniva.
    Vijest je preuzeta sa http://www.portalanalitika.me/ekonom...djne-dane.html

Page 12 of 31 FirstFirst ... 2891011121314151622 ... LastLast

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 2 users browsing this thread. (0 members and 2 guests)