Ako želiš da te ljudi shvate ozbiljno mani se ubuduće izmišljotina... U laži su kratke noge i "pomaganje" neistinama kako bi se odbranila vlastita teza na kraju se obije o glavu onom ko istu plasira.
I ne,..nije bio ni "saradnik" ni "prijatelj" ustaša. Ovo posljednje mi nije jasno ni šta znači... Ko su i šta su "prijatelji" partizana, četnika i dr.??...
Sekula Drljević nije bio ni kolaboracionista. Upravo to što su ga protjerali Italijani još u prvim mjesecima po okupaciji najbolje govori u prilog tome. Drljeviću su azil pružili praktični Njemci, jer se on o zakone Rajha nije ogriješio, a bio je čuveni doktor prava još iz vremena Kraljevine, toliko uticajan da mu je i Pašić nudio mjesto u Vladi. Njemcima je odgovaralo staviti ga negdje u blizini jer su računali da bi im mogao biti od koristi kasnije. Nisu to učinili njemu samo, već svim viđenim intelektualcima sa prostora okupirane i rasparčane Kraljevine Jugoslavije.
U vrijeme kada su mu Njemci dali papire za kretanje po Rajhu (1941.) još nije bilo ni gasnih komora ni masovnih zločina, a sam Drljević o tome (baš kao ni većina Njemaca) sve do kraja rata/života nije ništa ni znao ni saznao.
Takođe, Drljeviću se niko od Njemaca za svo vrijeme rata nije niti obratio, niti kakvu mu apanažu dao. Sve od čega se Drljević izdržavao su knjige i članci u novinama. Upravo zato što je bio prepušten sam sebi njegovu odluku da pređe u Zagreb pokušao je iskoristiti Pavelić koji je pozvao Drljevića da s njim porazgovara kao sa starim prijateljem. A o čemu? Pa najviše o tome što je NDH (odlukom Sabora) odmah nakon sloma Italije proglasila sve italijanske teritorije na istočnom Jadranu za teritorije NDH. Tom istom odlukom Sabora (a ovo je važno) NDH je od Italije preuzela i status protektora nad Crnom Gorom. Provođenje ove odluke odlagala je Njemačka (jer nije htjela naljutiti Musolinijevu Socijalnu Republiku Italiju i još se nije znalo što će od tog projekta biti), ali Paveliću to nije smetalo da u međuvremenu radi na njenoj realizaciji i okuplja oko sebe što više obrazovanih Crnogoraca.
Nije ovo bilo ništa neobično jer je Crnogorska stranka u vremenu Kraljevine SHS bila dio kluba partija koji je predvodio Radićev HSS, nekad najuticajnija i gotovo jedina hrvatska stranka. Svi su se oni znali odavno.

Reply With Quote
Ma nemoj mi reći

Bookmarks