ego i dokazi u istoj rečenici o.O
am I in the parallel universe or somethin'?
U smjeni noći i dana i u onom što je Allah na nebesima i na Zemlji stvorio zaista postoje dokazi za ljude koji se Allaha boje. (Junus : 6)
da
ne
ego i dokazi u istoj rečenici o.O
am I in the parallel universe or somethin'?
U smjeni noći i dana i u onom što je Allah na nebesima i na Zemlji stvorio zaista postoje dokazi za ljude koji se Allaha boje. (Junus : 6)
"Ja i dalje čekam da mi dokažeš da je Sunce kancerogeno.", Bugi
Sofizam, opet oružije inferiornih.A bolje bi nabada da si kod neke gatare posao.
A vidi se da tije gatanje jedna od vodecih zanimacija.
Ti si kao pijesak,. nema te zasta covjek ufatiti, kroz prste prolazish, handy ha? Posebno za neke vrste poslova. A mora i to neko da radi.
To ti je sigurno, nemoj da sumnjaš.
Pijesak?
Hvala, baš si me obradovao sa tim poređenjem. Ništa nije slučajno,kao što ti kažem.
Pijesak skriva veliku mudrost, istinu.
On je jedna od zadnjih karika geološke evolucije, ka njemu sve ide. Da znaš svako zrnce pijeska je probrano, vrijeme je drobilo veliko, ostala su zrnca najtvrđih minerala.
Zašto su u pustinju išli najveći svojevremeni mudraci i tamo pronalazili odgovore?
Ili, da se malo taknemo istoka, pijesak mjeri vrijeme, nekako se nameće da je iznad vremena, da ga je pobijedio.
Laž je laž,a istina je istina.Aj ne preceruj, kad lazesh treba to da bude najmanje pola laz - pola istina. Sve ispod toga odoka je providno i za pjanog a ne trijeznog.
Kao klerik, malo mi je čudno što si kadar da praviš hibridnu masu, onog što se ne da spojiti.
Možda imam naivan pogled na situaciju, ili se ti predstavljaš kao revnosni, gotovo ne znam šta bi bilo posrijedi.
Opet sofizam, kao što vidiš, pričamo o tebi odnosno o vjeri koju prolongiraš i propovjedaš, a nisi u mogućnosti iznositi njenu suštinu, već samo moje nekvalitete.Dali je? To ti da vidish jesam li ja siguran?
Kako je to lijepo od tebe.
Zar sam ti potreban 'ja', da bi vjerovao?
Sve mi liči na psihološki inat, neki vid osvete. Kao što ti rekoh, motiv je sjeme.
Tvoja 'forumska' vjera je ništa, bez nekog od oponenata, sa kojim se kompariraš.
Samo što iznosiš, našu buduću muku u vatrama pakla.
Ti, kao i mnogi, 'klerici' jedino u tome i vide smisao, ne štede da ga iznose. Nešto, kako sami tvrde najljepše i najbolje, tj. boga, prezentiraju kao siledžiju koja će da pali i žari nesrećne grešnike.
Opet se pitam, gdje je tu ljepota, živta poslije života?
Tu je deskripcija siromašna. Kao što je i sama ljudska mašta, lijepo mu je uvijek bilo postrani u odnosu na ono ružno. zato i imamo tolike detaljne opise pakla.
Zar je moguće, da vjeru prolongiraju uglavnom očajnici?
Imaš jedinstvenu priliku, učini nevjernike vjernicima.Da... tek sto mi dusa nije skromna no velikodusna i to nije moja zasluga. A ko ce dje to zna svako ko je naucio da cita. Osim nevjernika oni se stalno odmecu i izmisljaju.
Tvoja velikodušnost reba da baci svjetlo na naše tamne i skučene svjetove, onda ćemo mo i mi vidjeti, ako ne sve, onda makar malo bolje.
Ako se neko nađe u dugačkom hodniku, punom prepreka, a svjetlosti ni trunke. Onda očnji vid zakazuje, moramo se snalaziti da ga prođemo oslanjajući se na druga čula.
E sada, ako neko tvrdi da ga je prošao i da zna kakve sve zamke vrebaju u njemu, valjda bi bilo fino da navodi onog koji je tek ušao unutra, ili (kako to obično biva) imamo one koji samo palamude, o lomovima, sudarima unutar istog.
Ako nemaš lampu, onda bar pusti onoga da se koncetriše, da se što manje polomi.
Ali nažalost gnijev često pobijedi, pa imamo samo puka palamuđenja, o lomovima,povredama,kraju.
Nisam zabrinut za tebe, zašto bih bio?Ja stvarno neznam kud ce bolje, ali svakako lijepo od tebe sto si zabrinut za moje dobro.
Treba li da budem?
Nisam toliko velikodušan,ali ni malodušan da bih ti želio nesreću.
Pričamo, filozofiramo.
O stavovima koji se iznose, o njihovom učinku, genezi,značaju i porukama koje emituju.
Ništa lično, a zar bi i bilo moguće drugačije?
Suštinski i jeste.Bit za nekog zabrinut je lijepa stvar.
Nadam se da si ti zabrinut za nas 'nevjernike' pa da ova loše koncipirana propovjed, jeste naivni pokušaj da nam pomogneš.
Sam si izabrao ulogu propovjednika.
U suprotnom, treba pomoći.
E to je taj rad.![]()
Naravno da nisi u mogućnosti iznjeti ni jedno zrnce pijeska.
Pomućena voda, istina živa.Odakle? Pa iz Gite, Biblije i Kurana. Zar si tako pomucena voda da ti ni to nije jasno?
Iz iskustva znam, kada je mnogo kupača, uglavnom se brčkaju po plićaku, i zamute i ogade vodu. Fino je znati plivati pa malo otplivati u dubinu, tamo je bistrije.
Kakva će tvoja misao biti onog trenutka kada se oslobodiš straha od pakla?A nemir koji osjecash je tvojas dusa koja te sa zebnjom opominje da cesh izac pred svog Gospodara, koji je i autor prijetnji i scenarista ognja i tih paklenih muka koje cekaju nevjernike. A ja njemu vjerujem jer znam da moze uciniti i sto se zakleo me je najveci strah.
znajte da Bogu nećete umaći! A nevjernike obraduj kaznom nesnosnom!
Recimo, vele poslije sudnjeg dana, vrata pakla se pečate i niko neće ni ući ni izaći više iz paklenog grotla.
Strah kao motiv, nestaje.
Šta onda ostaje?
Last edited by Lopt; 30-09-11 at 13:49.
vec posle tri posta oslabila ti je prica. Sad samo razvodnjavash.
Da ja ucinim to?Imaš jedinstvenu priliku, učini nevjernike vjernicima.
Ja bi zaista bio nevjernik kad bi mislio da ja to mogu.
Bozija je volja koga upucuje na prav put a koga u zabludu ostavlja, zar ti to ne znash?
- Većina njih slijedi samo pretpostavke; ali pretpostavke nisu nimalo od koristi Istini; Allah uistinu dobro zna ono što oni rade.
- Ovaj Kur’an nije izmišljen, od Allaha je - on potvrđuje istinitost prijašnjih objava i objašnjava propise; u njega nema sumnje, od Gospodara svjetova je!
- A oni govore: "On ga izmišlja!" Reci: "Pa, dajte vi jednu suru kao što je njemu objavljena, i koga god hoćete, od onih u koje mimo Allaha vjerujete, u pomoć pozovite, ako istinu govorite."
- Oni poriču prije nego što temeljito saznaju šta ima u njemu, a još im nije došlo ni tumačenje njegovo; tako su isto oni prije njih poricali, pa pogledaj kako su nasilnici završili!
- Ima ih koji u nj vjeruju, a ima ih koji ne vjeruju u nj. A Gospodar tvoj dobro poznaje smutljivce.
- I ako te oni budu u laž utjerivali, ti reci: "Meni - moja, a vama - vaša djela; vi nećete odgovarati za ono što ja radim, a ja neću odgovarati za ono što vi radite."
- Ima ih koji dolaze da te slušaju. A možeš li ti učiniti da te čuju gluhi, koji ni pameti nemaju?
- A ima ih koji te posmatraju. A možeš li ti uputiti na Pravi put slijepe, koji ni razuma nemaju?
- Allah zaista neće nikakvu nepravdu ljudima učiniti, ljudi je sami sebi čine.
- A na Dan kada ih on sakupi učiniće im se da su boravili samo jedan čas u danu, i jedni druge će prepoznati. Oni koji su poricali da će pred Allaha stati i koji nisu Pravim putem išli biće izgubljeni.
- Bilo da ti pokažemo dio onoga čime im prijetimo, bilo da ti dušu uzmemo, Nama će se oni vratiti, i tada će Allah biti svjedok za ono što su činili.
- Svaki narod je imao poslanika. I kad poslanik njihov dođe među njih, njima će biti pravedno presuđeno, nasilje im neće biti učinjeno.
- Oni govore: "Kada će već jednom ta prijetnja, ako istinu govorite?"
- Reci: "Sam od sebe ne mogu nikakvu štetu otkloniti, a ni neku korist sebi pribaviti; biva onako kako Allah hoće! Svaki narod ima konac, i kad konac njegov dođe - ni za tren ga neće moći ni odložiti ni ubrzati."
..............................
- Da Gospodar tvoj hoće, na Zemlji bi doista bili svi vjernici. Pa zašto onda ti da nagoniš ljude da budu vjernici?
- Nijedan čovjek nije vjernik bez Allahove volje; a On kažnjava one koji neće da razmisle.
- Reci: "Posmatrajte ono što je na nebesima i na Zemlji!" - A ni od kakve koristi neće biti dokazi i opomene narodu koji neće da vjeruje.
(napomena brojevi nisu tacni)
Moje je samo da opominjem! A kojim cete putem vi ici to je Bozija volja!
Last edited by Ego_and_his_own; 02-10-11 at 14:40.
copy/paste tehnološka mudrost.
fino izgleda služi kao pravljenje magle na poprištu bitke.
No dobro, upečatljiva zabluda i svojevrsni paradoks.
Tvoje je da opominješ?Moje je samo da opominjem!
To je u redu, dogma to traži od tebe i ti radiš, ali kad već opominješ, radi to kako doliči. Između ostalog i to dogma traži.
Zar nije to stvar izbora samog čovjeka.A kojim cete putem vi ici to je Bozija volja!
Ovo je osnova religije i vjere. Tu si smogao drskosti da ovo predvidiš.
Ako je volja boga da ja završim u paklu,jer nisam bio dobar (predodređeno), onda u čemu je smisao ovozemaljkog života?
Sud koji je namješten, jer je presuda već donijeta.
Ako je Eva dala jabuku Adamu i on je pojeo, stvar njihovog izbora i dijela za koje su kažnjeni.
Da li bi bio dobar klerik, ako bi posumnjao da to bog nije uradio?
Koliko je poznato to je uradila zmija (šejtan), naturio je svoju volju (slučaj jabuka) manipulisao je sa neznanjem čovjeka.
Po tvojoj opomeni, to je zapravo uradio sam bog, itd...
Izbor čovjeka je osnova svake religije, valjda ti kao klerik treba da se trudiš da on bude ispravan, a kad smo kod ispravnosti, onda se potrudi makar ove osnove da savladaš.
Ti misliš da si chosen one?Bozija je volja koga upucuje na prav put a koga u zabludu ostavlja, zar ti to ne znash?
Divan osjećaj, velika satisfakcija za dalji rad.
Meni se nekako nametnula jo jedna glupost u nizu, da smo svi jednaki pred bogom i da svako, ama baš svako (pa čak i hitler da je živ) ima šansu da bude osuđen na raj.
Naravno, pored toliko statiranja kroz hram, možda daješ sebi za pravo da si postao bogu miliji od ostalih.
nasuprot njima ima oni koji su bogu nemiliji.
Ja kao grešnik, po božijoj volji osuđen na ovakav život, iz nekog razloga nije me izabrao kao tebe.
Naravno religijska nepismenost nije tvoja krivica, već tvoga gurua, koji očigledno ima pametnije misli koje će da podijeli sa svojim učenicima od onih osnovnih vjerskih postulata i religijskih pravila.
Zabluda tu i tmo se da oprostiti, sa par molitvi, iskrenim plačnim pogledom, sedmanaest klanjanja u aksam, kako ko već praktuje.
Važnije je, geopolitička scena, politički uticaj, veličina pashe.
Ah da, naravno nisi se sjetio malo preipsitati sebe i sopstvene stavove, pa ti se nebi desilo da valjaš ovakve gluposti, ali si revnosan u opominjanju, regrutovanju.
Više novčića?
Čisto sumnjam da je u pitanju istina, jer bi je i sam pokušao prihvatiti, radi sebe,naravno.
Pošto sam reče da ti je glavna motivacija za religiju strah od odmazde boga, od kazne.
Šta će biti kada taj strah nestane?
Last edited by Lopt; 30-09-11 at 16:29.
Homo homini dzukela est.
There are so many dawns that have yet to shine!
Evo vi se javljam iz Dzungle - Rain Forest u Kostariki blizu Paname. Nisam ima par dana internet.
Zamisli imaju 3G u Dzungli citav mjesec 20$ 1MB/s no limit!
Hahaha
Miroljubiv narod nemaju vojsku, svi nasmijani iako nisu bogati po vasim standardima, a veoma bogati su po mojim!
Sve mi se cini da su odje ostat dosta vremena.
Pura Vida!
Nije svaki covjek isti niti na istom mjestu!
O da svi smo mi trava jednaka, samo nismo svi isti. Svako od nas izabran da bude stvoren i da postoji!
Bog je uzrok i posledica, shvati ako mozesh!
- Nijedan čovjek nije vjernik bez Allahove volje; a On kažnjava one koji neće da razmisle.
- Reci: "Posmatrajte ono što je na nebesima i na Zemlji!" - A ni od kakve koristi neće biti dokazi i opomene narodu koji neće da vjeruje.
A ono jeste, kokain ostavlja mnogo drugačiji efekat od heroina. Od njega je čovjek superaktivan, veseo itd.Miroljubiv narod nemaju vojsku, svi nasmijani iako nisu bogati po vasim standardima, a veoma bogati su po mojim!
Drago mi je da si se samopronašao u civilizacijsku vukojebinu, kojima je jedina prednost da kupe kokain za bagatelu.
Ma šta kažeš!?Nije svaki covjek isti niti na istom mjestu!
Nama su svi kinezi slični, a oni vele da smo mi njima svi isti.
OK. Shvatiili smo svi da je dasa mnogo jak, glavni u kraju.Nijedan čovjek nije vjernik bez Allahove volje; a On kažnjava one koji neće da razmisle.
Kad bi samo podvrgnuo kvotovano analizi, možda bi i vidio besmilenost kazanog.
Od njegove volje zavisi hoću li biti vjernik, tj. hoću li početi razmišljati, a poslije kažnjava one koji nisu počeli razmišljati, tj. nisu htjeli, navodno da razmisle.
I tako, šta reći dalje.
kad bi izmakao religijski idiotizam i mentalno samozadovoljavanje, postovi bi ti nestali.
Između ostalog ako te to čini srećnim, COOL.
Prosto za nevjerovati, da ovdje palamudiš gotovo deceniju da nisi skontao da je religijski koncept bazira na izboru samog čovjeka.
Last edited by Lopt; 03-10-11 at 02:22.
sto vi je kultura na nivou.
Eto kakav je standard covjeka koji ne vjeruje u Boga! Veoma nizak.
Pa zbog loshih izbora je nevjernik losh. Nece se nikakva nepravda ucinjet! Sve zasluzeno!
Ja odje u dzunglu vidim citav svijet dokaz do dokaza, zaronim u karibsko more vidim novi svijet dokaz do dokaza. Sve razlicito a sve slicno. Sve zivi i buja jedno pored drugog. Jedno je veliko jedno malo jedno iznad jedno ispod.
A oni vele mena dokaza! Zamisli ti to??!!!
Kakvo Sljepilo...
Last edited by Ego_and_his_own; 03-10-11 at 02:51.
Tvoj je problem sto gazis trecu deceniju zivota a jos uvijek nemas blagu predstavu sta je priroda i kako svijet funkcionise.
My stomach was making the rumblies - that only hands would satisfy.
Interesantno glediste.
Prosto za nevjerovati, da ovdje palamudiš gotovo deceniju da nisi skontao da je religijski koncept bazira na izboru samog čovjeka.
I ja volim tu rijec, ali zaqmalo ne popih ban zbog nje. Meni je simpaticna rijec i vrlo slikovita dok admin je smatra vulgarnom rijecju. Sto cesh vidish svako ima svoju perspektivu.
Ovdje ne 'pričamo' o nečijoj vjeri ili nevjeri, već o tvojim nebuloznim i pogrešnim iznošenjem i shvatanjem religije, konkretno islama. Isključivo od tvoje strane.Eto kakav je standard covjeka koji ne vjeruje u Boga! Veoma nizak.
Možda teško možeš zamisliti, da nikoga ne peče tvoje prisustvo, kada tvoj post se pojavi niko ne zaškrguće zubima.
Tako da ne isijavaš toliko tu božansku energiju da naše posjednute duše i tijela se muče.
Da nas obuzima bjesmučnost, pa padamo po tastaturama sa pjenom na ustima.
To ti je sigurno, nemoj da sumnjaš!
Možda bi valjalo da pokušaš da pojasniš nebuloze i protivriječnosti koje valjaš.
Koliko se da primjetiti, osnovne koncepte si omašio.
Naravno ovako je lakše, u iluziji i izmaštanom svijetu uvijek se nađe razlog sopstvene zaludnosti.
Teško je generalno diskutovati sa nekim o religiji,ko za sebe smatra da je chosen one.
kao što rekoh bitna je motivacija zašto je neko postao religiozan.
Način izražaja, pokušaj uzdizanja ili šta li već, u kreiranom svijetu, gdje se odgovori veoma lako pronalazi, baš onakvi kakvi su nam potrebni.
Dok sa druge strane, sama religija možda ima onu funkciju oplemenjivanja, usavršavanja čovjeka na duhovnoj razini. Samo po sebi veoma smorno, nepraktično, oduzima mnogo vremena i definitivno daje nam odgovore koje neko ne može saslušati.
Mora da je kriva geografska pozicija, ovdje su ova zračenja drugačija.sto vi je kultura na nivou.
Okolinski determinizam, definitivno je krivac. Da bi usadili jednu biljku moramo da se borimo sa brdom, da otimamo od krša, gradimo međe, nasipamo neplodnom zemljom.
Mnogo vertikalnih linija na horizontu, turbulentna klima. Eh, lako je afrikancima, oni trebaju samo da ustanu i da uberu sa grane bananu ili mango. Skoro cijeli život mogu da posvete razmišljanju, izabrani jesu.
Snobizam je težak za psihu. On iznova i iznova ište dokazivanje i održavanje izmaštane slike.
Sebe teško možeš prevariti, ma koliko se čovjek samoubjeđivao.
Kako sam po sebi ne posjeduje kvalitet, mentalnu visinu, onda se ona takođe izmašta.
Pa otuda ta izvještačena slika, nepotkovana sa smislom , pa ostaju neki pokušaji preziranja, unižavanja okoline i tome slično.
Generalno islam, kao i druge religije, u biti trebaju otkriti čovjeku sopstvenu nesavršenost, suočiti ga sa milion pogrešaka koje treba ispravljati. Predstavlja životni proces kroz koji čovjek bi trebao evoluirati i postajati bolji.
Opet još jedna od mojih naivnosti u nizu.
Kako to obično biva, učlanjenjem u religijsku partiju, odmah se postaje melek i izabranik.
Ego je pravi dokaz onoga sto sam rekao da bog poprima osobine vjernika. On uzima od Hriscanstva ono sto mu se svidja, od Islama ono sto mu se svidja, i dalje tvrdi da je Hinduizam monoteisticka religija -- jer mu se tako svidja. Dakle covjek ladno ignorise svaki aspekt svih religija koji se ne slazu sa njegovim misljenjem, prihvata male djelice koji mu licno prijaju i onda se prikazuje kao najbolji, najispravniji, najsvetiji i najcestitiji vjernik na cijelom svijetu. A nije u stanju jednu religiju da prihvati onakvom kakva jeste i da se ponasa onako kako jedna religija propisuje. On je ustvari veci nevjernik od svih nas sa foruma, samo sto zna sebe dobro da laze.
Ocajno je to vanja, bash ocajno...
Ajde josh da neznate sami da procitate na engleski, josh sam vam preveo sve, i oni opet istu pricu. A ne moze biti jasnije no sto je napisano.
A sva prica vam je bez ikakvih argumenata samo prazne tvrdnje...i/ili puste zelje...
Nisu bogati po našim standardima ?? Nas koji živimo u Crnoj Gori (svi ateisti odavde obitavaju u CG)
Bogati su po tvojim standardima ?? Vjerovatno si otišao u Kaliforniju da živiš isposničkim životom
Ali ćeš se vratiti svom misionarskom poslu u Kaliforniju
Ako si vjernik ne ostavljaj taj narod u džungli neprosvijetljen
Ahahahahahahahahahaha. E moj Ego. O koliko ironije u jednoj recenici. Mi smo tebi argumente za tu tvoju pricu iznosili milion puta. Ti ih uvijek ignorises, sacekas neko vrijeme, pa opet pocnes sa istom pricom. I onda kad nama dosadi da iznosimo argumente za ono sto bi trebalo da si naucio do sad, ti imas obraza da kazes da mi ne iznosimo argumente. Idi procitaj nesto, obrazuj se malo dalje od Biblije i Kurana. Za tvoje dobro. Jer je meni zaista svejedno oces li ti da zivis u zabludi cijelog zivota.
Zamalo da zaboravim. Gdje su ti tvoji velicanstveni argumenti? Jer si samo svoje zelje i tvrdnje iznio. Kad od nas zahtjevas argumente i optuzujes nas da ih ne iznosimo, valjda je razumno da ti prvo postavis primjer pa prvi izneses neki argument. Ali sta znam ja, ja ne zivim ni u Kaliforniji ni u dzungli.
Last edited by VanjaTheMan; 04-10-11 at 11:53.
There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)
Bookmarks