View Poll Results: Mozete li prihvatiti ovaj kompromis?

Voters
102. You may not vote on this poll
  • Pricam crnogorski i na jedvite jade mogu prihvatit ovaj kompromis

20 19.61%
  • Pricam crnogorski i ne mogu nikako prihvatit ovaj kompromis

39 38.24%
  • Pricam srpski i na jedvite jade mogu prihvatit ovaj kompromis

10 9.80%
  • Pricam srpski i ne mogu nikako prihvatit ovaj kompromis

33 32.35%
Page 20 of 42 FirstFirst ... 1016171819202122232430 ... LastLast
Results 476 to 500 of 1039

Thread: Mozete li prihvatiti ovaj kompromis oko jezika?

Philadelphia, Pennsylvania, United States
    Thanks Thanks Given 
    5
    Thanks Thanks Received 
    2
    Thanked in
    2 Posts

Quote Originally Posted by Jal Cargo View Post
    OK, onda sam se i ja kvalifikovao za tu grupu hejtera, posto smatram da jeste kapitulacija (i niko me nije nagovorio da to kazem). Koristiti udzbenike za crnogorski jezik u nastavi, a (clan 4. od 26.08.) izbaciti isti taj crnogorski jezik iz obrazovnog sistema i ponuditi ucenicima da na kraju godine izaberu "maternji jezik", nedefinisanu kategoriju koja moze biti bilo sto, od latinskog do jezika zajednice domoradaca u istocnoj Maleziji, jeste samar drzavi i svima nama koji je osjecamo svojom i jedinom koju imamo, i koji smo, usput, eto, vecina. Dakle, Crna Gora de fakto ne bi priznavala svoj jezik (i upute Ustava, kad ga vec pominjes), a teorijski svih 100% ucenika moze upisati maternji (za koji ne postoji nastavni program, pocev od 2011.) na kraju godine. Ali ja ne znam zasto ovo opet pricam...

Inace, veoma grijesis kad "Crnogorac" poistovjecujes sa fluidnim identitetom DPS "Crnogoraca", a i otkad je postalo relevantno sta kazu u DPS?

________
    Prvo ovo zadnje. Evo 20 godina, sve nam se vrti oko toga sta kazu u DPS

Velika vecina nacionalnih Crnogoraca koji participiraju u gradjenju buducnosti svoje zemlje prostim zaokruzivanem rednog broja na glasackom listicu - glasa DPS. To sto ja ne bih volio da je tako, to je druga stvar. DPS jeste mjera misljenja vecine nacionalnih Crnogoraca.

Nigdje ja nijesam rekao da djeca treba da upisuju "maternji" u tu kolonu - nego prosto, onaj jezik koji im jeste maternji, a ne samu rijec "maternji". Pojam "maternji jezik" vidim samo u okviru neke mjere kompromisa, ali mislim da to nije adekvatan kompromis, jer negira identitet i Crnogoraca i Srba i svih, jednostavno buckuris je, nedefinisana kategorija, tu se apsolutno slazemo.

Tvoju bojazan oko udzbenika apsolutno dijelim.
    Just to slip the skin...

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Quote Originally Posted by poslednji osmanlija View Post
    Opet velim, treba svima dati ono što ih sleduje, PO USTAVU.
    Stanje je takvo kakvo jeste, Crnogorski je SLUŽBENI, ostali su u SLUŽBENOJ UPOTREBI.
    Ja vjerujem da ne treba biti nikakav pravnik da bi se to ukapiralo.

E sad, zašto se opozicija toga, nemogućeg, drži ka' pijan plota, to mi nije jasno. Nemoguće je dok god je Ustav takav kakav jeste. Kad se isti promijeni, pozdravljam svaku izmjenu, opet, u skladu sa USTAVOM.
    Isto tako mi nije jasno ovo pamuk-držanje vlasti.

Niko me ubijedit' ne može da nas svjesno i namjerno ne popaljuju. Obije strane...
    Na forumu sijevaju crvene reputacije, na ulici će se neko tuć' zbog ovih pitanja, samo se plašim da stvari ne izmaknu kontroli...
    Treba promijeniti Ustav jer ne odgovara realnom stanju. To je osnovni problem. Sjutra da poslanici odluce da se nasale i promjene Ustav da sluzbeni bude kineski jel treba svi da ucimo taj jezik jer nam Ustav to nalaze.
    ...Sve su srpske zemlje vezane u čvore
    A biće još teže i biće još gore...

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Quote Originally Posted by Hercegovac PG View Post
    Pa to stvarno izgleda kao neslana/neuka sala.
    Jezici ne nastaju tek tako, drzavnim uredbama,
    to izgleda mnogima nije jasno...
    Dzaba ti to nekom dokazujes Toliko je narod podljejen da samo gura po svome...

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Quote Originally Posted by zaslap View Post
    Treba promijeniti Ustav jer ne odgovara realnom stanju. To je osnovni problem. Sjutra da poslanici odluce da se nasale i promjene Ustav da sluzbeni bude kineski jel treba svi da ucimo taj jezik jer nam Ustav to nalaze.
    Hvala Bogu da i ovo neko kaze, Ustav treba da sluzi narodu a ne obrnuto.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    2
    Thanked in
    2 Posts

Quote Originally Posted by getaway blues View Post
    Govore li Crnogorci u Hrvatskoj, tamo u Rijeci, hrvatski, ili imaju svoj jezik? Govore li Crnogorci u Malom Idjosu svoj nacionalni jezik, ili govore srpskim? Ne, oni govore jezikom svoje nacionalne zajednice.

Po Ustavu, crnogorski jezik je sluzbeni jezik, i postoje jos jezici u sluzbenoj upotrebi. Nidje u Ustavu ne pise da je crnogorski ili bilo koji od jezika u sluzbenoj upotrebi - jezik nacije ili jezik drzave. Ustav se time ne bavi. Niti ja niti ti na pitanje koje si postavio ne mozemo traziti odgovore u Ustavu.
    i iz Ustava dje pise da je crnogorski sluzbeni jezik u drzavi ti imas dokaz da je to Problem je, sto je crnogorski jezik vec definisan kao jezik crnogorske nacije, a ne drzave. Dogovori se sam sa sobom jer u postu iznad pises " Nidje u Ustavu ne pise da je crnogorski ili bilo koji od jezika u sluzbenoj upotrebi - jezik nacije ili jezik drzave."
    Vjerovatno će biti da u Ustavu drzave Crne Gore pise da je sluzbeni jezik ne te drzave već kao sto sama rijec kaze drzave Kine.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Uh, kad bi to pojedini ljudi srpske nacionalnosti shvatili, mnogo bi bolje bilo. Makar imam takav osjecaj.
    E na ovo ti moram jos reci na ovaj tvoj nacin...
    Kad bi neki gradjani Crne Gore ne shvatili, vec priznali (znaju to veoma dobro ali im ocigledno smeta) da je Srpski jezik dio identiteta Crne Gore, da je Njegos, kog izbrisase iz himne najmudrija glava Crnogorske istorije, mnogo bi bolje bilo...
    Do prije par godina kleli su se u Njegosa i njegove stihove i Gorski Vijenac a sada omalovlazavaju njegova dijela... Nego, ne zna svak' sta to znaci obraz i kako se cuva...

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Drzava se zove Crna Gora, jezik se zove Crnogorski. U CRNOGORSKIM skolama treba da se uci CRNOGORSKI JEZIK. SPRSKI jezik je STRANI jezik isto kao i engleski i ostali. Sad sto mi bolje poznajemo sprski nego engleski itd, to je sasvim druga prica. Srpski se moze stavit u izborne, pa ko oce, eto mu, ali se crnogorski mora ucit, i tacka. Nije mi jasno to serinjanje oko jezika. I ne mogu da vjerujem da opozicija ucjenjuje time kako bi progurali izborni zakon. Treba da ih je sram i stid. I onda treba sjutra da glasam za njih da mi vode drzavu, a ne priznaju ni drzavu ni jezik, je li?! E pa ocete klinac.
    DICIOTTO

Thanks Thanks Given 
    5
    Thanks Thanks Received 
    2
    Thanked in
    2 Posts

Quote Originally Posted by Hari Krisna View Post
    i iz Ustava dje pise da je crnogorski sluzbeni jezik u drzavi ti imas dokaz da je to Problem je, sto je crnogorski jezik vec definisan kao jezik crnogorske nacije, a ne drzave. Dogovori se sam sa sobom jer u postu iznad pises " Nidje u Ustavu ne pise da je crnogorski ili bilo koji od jezika u sluzbenoj upotrebi - jezik nacije ili jezik drzave."
    Vjerovatno će biti da u Ustavu drzave Crne Gore pise da je sluzbeni jezik ne te drzave već kao sto sama rijec kaze drzave Kine.
    O, ironicnog smajlija Pa ja ti kazem samo - Ustav nije dobro mjerilo da se trazi odgovor na pitanje - da li je crnogorski jezik jezik nacionalnih Crnogoraca ili drzave. Ti trazis odgovor u Ustavu - ja kazem tamo ga ne mozemo naci, jer se Ustav tim ne bavi.

Crnogorski jezik je jezik crnogorske nacije - jer se sa njim identifikuje vecina nacionalnih Crnogoraca u CG i dijaspori. Crnogorski jezik je sluzbeni jezik u Crnoj Gori. I to je to - ni vise ni manje. Definisimo ga kao jezik sa kojim ce se identifikovati svi gradjani CG - sto je za mene super, dok i dalje svi imamo pravo i na nacionalne jezike. Time bi crnogorski jezik postojao i kao jezik nacionalnih Crnogoraca sa jedne - i kao jezik svih gradjana CG sa druge strane.

Vrtimo se u krug...
    Just to slip the skin...

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Prvo ovo zadnje. Evo 20 godina, sve nam se vrti oko toga sta kazu u DPS

Velika vecina nacionalnih Crnogoraca koji participiraju u gradjenju buducnosti svoje zemlje prostim zaokruzivanem rednog broja na glasackom listicu - glasa DPS. To sto ja ne bih volio da je tako, to je druga stvar. DPS jeste mjera misljenja vecine nacionalnih Crnogoraca.

Nigdje ja nijesam rekao da djeca treba da upisuju "maternji" u tu kolonu - nego prosto, onaj jezik koji im jeste maternji, a ne samu rijec "maternji". Pojam "maternji jezik" vidim samo u okviru neke mjere kompromisa, ali mislim da to nije adekvatan kompromis, jer negira identitet i Crnogoraca i Srba i svih, jednostavno buckuris je, nedefinisana kategorija, tu se apsolutno slazemo.

Tvoju bojazan oko udzbenika apsolutno dijelim.
    DPS jeste mjera misljenja vecine Crnogoraca usled cisto prakticnih razloga - ako DPS, deklarativno crnogorska i, pritom, drzavotvorna i vladajuca partija, ne zastiti interes te grupe, njegova alternativa, opozicija, sigurno nece. Prema tome, ovo je iznudjena kohabitacija koja je i osnovni razlog dugog odrzavanja DPS na vlasti. Ali ono sto je vaznije danas, odluke koje ce donijeti vladajuci DPS, a ticu se jezika, prvenstveno ce biti mjera kompromisa oblikovanog tako da zadovolji partijski interes - u ovom trenutku, to je imidz premijera koji zavisi od brzine integracija - a tek onda izraz vitalnih nacionalnih interesa Crnogoraca; nas nacionalni interes nije prioritet, jer DPS smatra da je sporazum koji ce uslijediti podlozan promjenama u buducnosti, a u projekciji te buducnosti DPS ocekuje jos jedan bitniji "potres" nacionalne strukture stanovnistva - u korist Crnogoraca, cime bi dobio legitimitet da izmijeni rijesenje koje ce vjerovatno uskoro ponuditi opoziciji.

Rezime: "nas" jebe nas ko stigne, dok "vi" vrlo vjesto glumite ugrozenost.

_______

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Quote Originally Posted by _HokutoNoKen_ View Post
    Drzava se zove Crna Gora, jezik se zove Crnogorski. U CRNOGORSKIM skolama treba da se uci CRNOGORSKI JEZIK. SPRSKI jezik je STRANI jezik isto kao i engleski i ostali. Sad sto mi bolje poznajemo sprski nego engleski itd, to je sasvim druga prica. Srpski se moze stavit u izborne, pa ko oce, eto mu, ali se crnogorski mora ucit, i tacka. Nije mi jasno to serinjanje oko jezika. I ne mogu da vjerujem da opozicija ucjenjuje time kako bi progurali izborni zakon. Treba da ih je sram i stid. I onda treba sjutra da glasam za njih da mi vode drzavu, a ne priznaju ni drzavu ni jezik, je li?! E pa ocete klinac.
    Samo ti reci... Ako nam je drzava Crna Gora moramo da ucimo crnogorski ?

Jeli se do sada u drzavi Crnoj Gori govorilo srpskim ili engleskim, japanskim, kineskim ? To je druga prica jel' ?

Zasto ?

Zato sto vecina gradjana govori njim ?

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Quote Originally Posted by Milano007 View Post
    Jeli se do sada u drzavi Crnoj Gori govorilo srpskim ili engleskim, japanskim, kineskim ? To je druga prica jel' ?

Meni je spanski maternji jezik.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    2
    Thanked in
    2 Posts

O, ironicnog smajlija Pa ja ti kazem samo - Ustav nije dobro mjerilo da se trazi odgovor na pitanje - da li je crnogorski jezik jezik nacionalnih Crnogoraca ili drzave. Ti trazis odgovor u Ustavu - ja kazem tamo ga ne mozemo naci, jer se Ustav tim ne bavi.
    Zbilja Ustav ne odredjuje koji je jezik u drzavi vec to uredjuje zakon o ribolovu. E Ustav ti je jedino mjerilo a sto se tebi to ne svidja i sto bi zelio nesto drugo to je vec neki drugi problem i ostaje ti samo da se potrudis promijeniti taj Ustav pa napisati po zelji. Citati Ustav i tvrditi nesto deseto je mozda djelotvorno u nekim sredinama, ali na forumu dje svak moze to procitati provjeriti .......

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

svaka vam cast na kondiciji.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Ja ni za jedan jezik, bez srpski, ne čuh da ima 2-3 verzije
    Ekavski izgovor, Ijekavski izgovor, ao! Možda je i engleski ustvari srpski, samo engleskog izgovora. :P
    Dajte ne sprdajte se.

.
    Pa sad nemojmo prećerivati u odbojnosti prema Srbima i tvrditi ovako nešto. To nema veze s mozgom. I Hrvatski jezik je mnogo mnogo kompleksniji, bogatiji i raznovrsniji od Srpskog, pa je opet - jedan jezik. (ima čak 3 dijalekta, štokavski, ćakavski i kajkavski) i sva 3 su imala i književnost razvijenu na svojim dijalektima.... tako da to ekavica, ijekavica nema nikakve veze. Srpski je Srpski i sa ekavicom i bez nje.

Thanks Thanks Given 
    5
    Thanks Thanks Received 
    2
    Thanked in
    2 Posts

Quote Originally Posted by Raquel View Post
    Odavno se vi vrtite u krug No ste bili prestali dok ja ne uleceh.. Pa bar da imam neki ultra giga mega sexy avatar, pa da razumijem sto se ponovo raspomamiste po istom tragu

Nego, getaway, nemoj u Izrael, nasa mafija ce te smaknut kao slucajno.. tebi se to nesto ratuje, pa ratuje... davno ja to prognozirah

Onda necu da budem Jevrejka. Milije mi odje ic u vojsku.. Nesto sam se sa Harijem dogovarala, vidjecemo vec sta ce biti od toga.
    Muka mi pichit do Izraela, pa to ti je.
    Meni je zivotni san da neko vrijeme zivim tamo. Duga prica.

A ne ratuje se meni, prva bi me granata nedje shibnula, takva mi je karmica...

Profesionalni vojnik CG vojske Raquel? Imas moju apsolutnu podrsku!
    Just to slip the skin...

Thanks Thanks Given 
    5
    Thanks Thanks Received 
    2
    Thanked in
    2 Posts

Zbilja Ustav ne odredjuje koji je jezik u drzavi vec to uredjuje zakon o ribolovu. E Ustav ti je jedino mjerilo a sto se tebi to ne svidja i sto bi zelio nesto drugo to je vec neki drugi problem i ostaje ti samo da se potrudis promijeniti taj Ustav pa napisati po zelji. Citati Ustav i tvrditi nesto deseto je mozda djelotvorno u nekim sredinama, ali na forumu dje svak moze to procitati provjeriti .......
    Cool, ne slazemo se, i to je to Mozda bi najbolje bilo da imamo pravnika koji ce nam reci sta to kategorija koja se zove "sluzbeni jezik" podrazumijeva, a sta ne. I sta kategorija "jezik u sluzbenoj upotrebi" podrazumijeva, a sta ne.
    Just to slip the skin...

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    2
    Thanked in
    2 Posts

Imas sve to na cistom srpskom detaljno objasnjeno cak i Zakon o tome ima u Srbiji pa provjeri

Thanks Thanks Given 
    5
    Thanks Thanks Received 
    2
    Thanked in
    2 Posts

Imas sve to na cistom srpskom detaljno objasnjeno cak i Zakon o tome ima u Srbiji pa provjeri
    E pa odlicno, evo ga Zakon iz Srbije, mada mislim da je irelevantno to za nas slucaj jer Srbija nije gradjanska drzava nego drzava Srba i nacionalnih manjina - http://www.ombudsman.rs/pravamanjina...0i%20pisma.pdf , dje se kaze:

Službenom upotrebom jezika i pisama, u smislu ovog zakona, smatra se upotreba jezika
    i pisama u radu: državnih organa, organa autonomnih pokrajina, gradova i opština (u
    daljem tekstu: organi), ustanova, preduzeća i drugih organizacija kad vrše javna
    ovlašćenja (u daljem tekstu: organizacije koje vrše javna ovlašćenja).
    Službenom upotrebom jezika i pisama, u smislu ovog zakona, smatra se i upotreba
    jezika i pisama u radu javnih preduzeća i javnih službi, kao i u radu drugih organizacija
    kad vrše poslove utvrđene ovim zakonom

Pominju li se odje skole dje? Mozda ove organizacije koje vrse javna ovlascenja? Pojma nemam.
    Last edited by getaway blues; 31-08-11 at 23:06.
    Just to slip the skin...

Thanks Thanks Given 
    2,546
    Thanks Thanks Received 
    528
    Thanked in
    251 Posts

Evo kompromisnog predloga:
    1. Školovanje se odvija na crnogorskom (nejotovanom) kao službenom i srpskom, bosanskom, hrvatskom i albanskom kao jezicima u službenoj upotrebi.
    2. Za djecu koja se školuju na jezicima iste lingvističke osnove predmet se zove maternji jezik i književnost.
    3. Iz gorepomenutog predmeta djeca biraju da li hoće samo ocjenu iz crnogorskog ili i ocjenu iz srpskog, bosanskog ili hrvatskog (što bi im bilo od koristi ukoliko odluče da nastave studije u nekoj od ExYu država).

Naravno, sad će paljba sa obije strane!

---
    Interesantno bi bilo da mi dijete recimo ima 2 iz crnogorskog, 5 iz srpskog kod istog nastavnika. Teorijski bilo bi moguće
    Last edited by Stradivari; 31-08-11 at 23:08.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    2
    Thanked in
    2 Posts

Procitaj detaljno pa ces vidjeti, ako nema to moras traziti u Zakonu o skolstvu, a ako ni tamo nema onda garant ima u Zakonu o lovu i ribolovu

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    2
    Thanked in
    2 Posts

Quote Originally Posted by Stradivari View Post
    Evo kompromisnog predloga:
    1. Školovanje se odvija na crnogorskom (nejotovanom) kao ..
    Znaci li to da imaju dva crnogorska jezika jotovani i nejotovani?

Thanks Thanks Given 
    5
    Thanks Thanks Received 
    2
    Thanked in
    2 Posts

Quote Originally Posted by Jal Cargo View Post
    DPS jeste mjera misljenja vecine Crnogoraca usled cisto prakticnih razloga - ako DPS, deklarativno crnogorska i, pritom, drzavotvorna i vladajuca partija, ne zastiti interes te grupe, njegova alternativa, opozicija, sigurno nece. Prema tome, ovo je iznudjena kohabitacija koja je i osnovni razlog dugog odrzavanja DPS na vlasti. Ali ono sto je vaznije danas, odluke koje ce donijeti vladajuci DPS, a ticu se jezika, prvenstveno ce biti mjera kompromisa oblikovanog tako da zadovolji partijski interes - u ovom trenutku, to je imidz premijera koji zavisi od brzine integracija - a tek onda izraz vitalnih nacionalnih interesa Crnogoraca; nas nacionalni interes nije prioritet, jer DPS smatra da je sporazum koji ce uslijediti podlozan promjenama u buducnosti, a u projekciji te buducnosti DPS ocekuje jos jedan bitniji "potres" nacionalne strukture stanovnistva - u korist Crnogoraca, cime bi dobio legitimitet da izmijeni rijesenje koje ce vjerovatno uskoro ponuditi opoziciji.

Rezime: "nas" jebe nas ko stigne, dok "vi" vrlo vjesto glumite ugrozenost.

_______
    Vidis nijesam o tome razmisljao, a ima logike - pa oni (DPS+SDP) bukvalno sjutra mogu napraviti neki kompromis sa opozicijom, usvojiti Izborni Zakon i izmjene Zakona o obrazovanju - i onda odmah dan kasnije promijeniti opet Zakon o Obrazovanju za koji nije potrebna dvotrecinska vecina, dok opozicija vise ne moze da utice na Izborni Zakon

A vala u Boga se nadam(o) da DPS nece biti na vlasti za 10 godina u CG, kad bude naredni popis, kakav god potres u nacionalnoj strukturi bio.
    Just to slip the skin...

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    2
    Thanked in
    2 Posts

SNP: DPS i SDP da se izjasne o nazivu ''maternji jezik i književnost''
    31. avgust 2011.
    Share3Socijalistička narodna partija će glasati za Vladin predlog izmjena Zakona o opštem obrazovanju pod uslovom da se podzakonskim aktima definiše ravnopravnost srpskog i crnogorskog jezika i pristupi potpisivanju Političkog dogovora o pitanjima koja se tiču evropskih integracija Crne Gore, najavio je predsjednik SNP-a Srđan Milić na sjednici GO odbora te partije.
    GO SNP-a se nije o prijedlogu lidera Pokreta za promjene Nebojše Medojevića da se nastavni predmet zove ''maternji jezik i književnost'', navodeći da o tom predlogu treba prvo da se izjasne vladajuće partije.
    Portal Analitika integralno prenosi zaključke GO SNP-a:
    1.SNP CG očekuje da predsjednik Vlade u najkraćem roku zakaže nastavak razgovora o postizanju Političkog dogovora o pojedinim pitanjima, koja se tiču evropskih integracija Crne Gore.
    2. SNP CG naglašava da je potrebno obezbijediti prethodno izjašnjenje predsjedništava DPS-a i SDP-a u vezi sa predlogom Nebojše Medojevića da se predmet nazove „maternji jezik i književnost“.
    3. Glavni odbor ovlašćuje Klub poslanika SNP CG da podrži Predlog zakona o izmjenama Opšteg zakona o obrazovanju i vaspitanju, koji je na dnevnom redu Skupštine Crne Gore 2. septembra 2011. godine, uz naglasak da je neophodno prije izjašnjavanja o Predlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o izboru odbornika i poslanika da se:
    - Klubu poslanika SNP CG dostave usvojeni podzakonski akti, kojima se obezbjeđuje ravnopravnost srpskog jezika u nastavnom procesu u Crnoj Gori,
    - pristupi potpisivanju Političkog dogovora o pojedinim pitanjima koja se tiču evropskih integracija Crne Gore.
    4. SNP CG zahtijeva od Vlade Crne Gore da, bez odlaganja, zaustavi sve započete aktivnosti na nasilnom preuzimanju vlasti u Skupštini opštine Andrijevica, i konačno obezbijedi poštovanje zakona, uz omogućavanje građanima Andrijevice da na prijevremenim izborima odluče kome će povjeriti vršenje vlasti u ovoj opštini.
    Sjednica Skupštine na kojoj će biti riječi o izmjenama Zakona o opštem obrazovanju će biti održana 2. septembra.
    Izmjena se odnosi na član 11. tog zakona. Prema utvrđenom prijedlogu izmjenjeni član glasi:
    Nastava u ustanovi izvodi se na crnogorskom jeziku. Imajući u vidu istu lingvističku osnovu nastava u ustanovi izvodi se i na srpskom jeziku, kao jeziku u službenoj upotrebi. Poštujući prava manjinskih naroda nastava u ustanovi izvodi se i na bosanskom, albanskom i hrvatskom jeziku, kao jezicima u službenoj upotrebi.
    Premijer Igor Lukšić kazao je danas da je spreman je da razgovara sa predstavnicima opozicije da se nastavni predmet zove maternji jezik i književnost ako je to njihov jedinstveni predlog, ali ne misli da bi trebalo odgađati početak školske godine.
    ---------
    Eto djaola. Andrijevicu pominju a Grbalj zaboravili

Thanks Thanks Given 
    2,546
    Thanks Thanks Received 
    528
    Thanked in
    251 Posts

Znaci li to da imaju dva crnogorska jezika jotovani i nejotovani?
    Izgleda da ima, jer ih vi na taj način "razdvajate" na onaj koji je navodno isti srskom ijekavskog izgovora i onaj gdje se igrate sa novim slovima, pretjeranom ijeakvizacijom, arhaizmima...

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Vidis nijesam o tome razmisljao, a ima logike - pa oni (DPS+SDP) bukvalno sjutra mogu napraviti neki kompromis sa opozicijom, usvojiti Izborni Zakon i izmjene Zakona o obrazovanju - i onda odmah dan kasnije promijeniti opet Zakon o Obrazovanju za koji nije potrebna dvotrecinska vecina, dok opozicija vise ne moze da utice na Izborni Zakon
    Za jedan dan nece, ali za tri-cetiri godine, vrlo moguce.

------------------------------------------------------------------------------------

Socijalistička narodna partija će glasati za Vladin predlog izmjena Zakona o opštem obrazovanju pod uslovom da se podzakonskim aktima definiše ravnopravnost srpskog i crnogorskog jezika i pristupi potpisivanju Političkog dogovora o pitanjima koja se tiču evropskih integracija Crne Gore,

Boze mili i Saulic Sabane, kako je opozicija, slava joj i pare od Mladje, za vrlo kratko vrijeme uspjela nametnuti obavezu javnom diskursu da umjesto rijeci "ucjena" koristi eufemizme: "dogovor", "kompromis", "ravnopravnost", "ponuda"...

Sto bi rekla Rejcel, draga i sisata forumasica: Judo! Zar Glokom coekovu ribicu da ranis?

_______

Page 20 of 42 FirstFirst ... 1016171819202122232430 ... LastLast

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)