Share Konstantnim neuspjesima da postigne dogovor oko Zakona o opštem obrazovanju a samim tim i izbornog zakona Crna Gora zabrinjava Brisel, ocijenio je u izjavi za radio Antena M potpredsjednik delegacije Evropskog parlamenta za saradnju sa Jugoistočnom Evropom Jelko Kacin.
Kacin kaže i da uslovljavanjem usvajanja izbornog zakona crnogorska opozicija pokazuje da ne želi da Crna Gora dobije datum za početak pregovora:
''Rezultat kojeg nema svakako je razlog za zabrinutost jer možda to u Crnoj Gori izgleda kao načelno pitanje jezika i kulture ali gledajući na to sa strane postavlja se jednostavno pitanje: da li Crna Gora može dobiti datum i da li može početi pregovore ili ne? Izgleda da crnogorska opozicija ocjenjuje da Crna Gora ne zaslužuje dobijanje datuma za početak pregovora. Ja mislim da ta pozicija nije produktivna jer otvaranje pregovora donosi ogroman broj novih prilika kada je moguće otvoriti ta pitanja ali kada je država kandidat ona mora poštovati standarde EU pa bi tada, po mom mišljenju, opozicija mogla daleko više postići. Ali, ako je glavni cilj da se Crna Gora zaustavi na putu ka datumu, ja mislim da je opozicija uspješna.'' |
Bookmarks