View Poll Results: da li vjerujete u boga?

Voters
90. You may not vote on this poll
  • da

33 36.67%
  • ne

57 63.33%
Page 4 of 16 FirstFirst 1234567814 ... LastLast
Results 76 to 100 of 400

Thread: Ateisti vs. vernici

Thanks Thanks Given 
    452
    Thanks Thanks Received 
    2,939
    Thanked in
    1,457 Posts

Koliko ironije u 6 recenica. Inace Dawude, ovo sto si sad napisao se zove projekcija. I jos je jedna u nizu vjernickih nepostenih taktika. U sustini svodi se na to da sve sto ti radis pripisujes drugima da bi se bolje osjecao u vezi samog sebe. Ego je istu stvari pokusao, nije slavno prosao.
    Quote Originally Posted by Dawud View Post
    Svako ko ima plitko mišljenje poput Vanje i vidi u njemu dobru stranu, isto je toliko plitak, koliko i smiješan.
    Ova recenica obiluje ironijom. Kako neko moze da optuzi nekog za plitkocu ako je u istoj recenici rekao da jedna osoba nema NIJEDNU DOBRU STRANU, i da SVI KOJI SE NE SLAZU SA NJIM si isto toliko plitki. I jos uz to mora da laze da je magistar filozofije jer misli da ce mu to podic autoritet i snagu "argumenata".

Ono što se poklapa sa tvojim sudom odmah ti izgleda pošteno, pravedno i razumno, a ono što ne ide u tvoju korist, smatraš sa ozbiljnošću, nepravednim, odvratnim i besmislenim.
    A onda kad se njemu ne svidjaju dokazi kaze:
    Quote Originally Posted by Dawud View Post
    Čisto podmetanje i izvrtanje činjenica, dobro poznata taktika nevjernika.
    Otuda na ovom forumu i postoje i tolike predrasude, staleža, vjere, nacije itd.
    Kaze covjek koji se radovao zbog zemljotresa u Japanu i koji misli da ateisti ne mogu da budu dobri ljudi. A kakve ja to predrasude imam? Jesam li ikad rekao da su svi vjernici isti ili da je bilo koja grupa ljudi ista?
    Tvoja hipoteza, koju postavljaš otvara ti samo oči za slično, a čini te slijepim za sve što ti protivrječi. Ono što ne odgovara tvojem srcu ne ulazi ti uglavu.
    Da ironija svijetli Dawud bi bio kao Las Vegas! Sad projektuje na ateiste ono za sta je on optuzen i sto mu je dokazano 3 puta u temi Prava religija.
    Ljudi poput tebe i ostrašćenog Vanje, čitavog života se drže zabluda, ne ispitujući ih iz straha da ne otkrijete pogrešnost starih zabluda i omiljenih uvjerenja.
    Ista stvar kao prethodna recenica. Za ovo sam optuzio Dawuda i dokazao mu da su optuzbe osnovane. Svi mozete da vidite na temi Prava religija da ne bude da pricam uprazno kao Dawud koji je samo iznio misljenje koje je doslo niotkuda. Ustvari ispravka, nije doslo niotkuda, projektovao je svoje mane na ateiste.
    Last edited by VanjaTheMan; 18-06-11 at 13:21.
    My stomach was making the rumblies - that only hands would satisfy.

Thanks Thanks Given 
    3,383
    Thanks Thanks Received 
    1,717
    Thanked in
    940 Posts

Колеге, молим вас за мало лакше ријечи, зашто вријеђати једне друге због наших увјерења?
    Ако мислите да ће те један другом нешто доказати грдно се варате.
    Уживајте у својим увјерењима, и покушајте да их не намећете другима, посебно онима који су очигледно на супротној страни од вас.
    Ја чекам посао али волим ову земљу!

А што пијем кад ми шкоди
    ко ће кући да ме води?

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    2
    Thanked in
    2 Posts

Kako je krenulo mnogi ce uzivati van foruma jer sve ima neku mjeru

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Quote Originally Posted by Hari Krisna View Post
    Kako je krenulo mnogi ce uzivati van foruma jer sve ima neku mjeru
    Ne može se uživati van foruma. Bar ti si svjestan koliko je lijepo imati ovoliko prijatelja na jednom mjestu.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    2
    Thanked in
    2 Posts

E to prijateljstvo na forumu i obavezuje. Minimalno, ali ipak obavezuje na kulturno ponasanje i razgovor bez vrijedjanja

Thanks Thanks Given 
    2
    Thanks Thanks Received 
    35
    Thanked in
    25 Posts

Evo malo da se opustite.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Quote Originally Posted by Ego_and_his_own View Post

Evo malo da se opustite.
    Pa ko ovdje ne sluti svrhovitost uređenosti prirode i Božije djelo, taj je zaista odlutao.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    3
    Thanked in
    3 Posts

Quote Originally Posted by septembar View Post
    Za gomilu ljudi koje sam sreo prosjecan ateista ima bolja moralna shvatanja od prosjecnog vjernika. To jest u moralnom smislu bolji je covjek bar po mom dugogodisnjem svakodnevnom iskustvu. Naravno postoje i izuzetci.
    To je i logicno jer ateisti svoja moralna shatanja izvode pomocu svojih unutrasnjih osjecanja i logike, sa malo ili nimalo spoljnih uticaja.
    Hmmm...Interesantno, šta bi bila logika osim direktni spoljni uticaj, bar što se tiče morala. On je žestoko promjenjiv i bazira se na vrijednostima kratkotrajnog karaktera.

U zavisnosti od političke,društvene kristalizacije u određenom periodu takođe ova vrsta 'ateističkog' morala biva pomjenjiva vrijednost. Nešto što je bilo prije 10 godina OK sada nije...dok što se tiče onog abrahamskog 'licemjera' on bar drži određeni pravac u svom djelovanju.

Sama definicija 'ateistički moral' mi je nevjerovatno debilna, prije bih to svrstao pod definicijom građanske svijesti, koje nam itekako hvali.

Dok religijski moral crpi iz abrahamskih religija svoja načela i podijelu dobro-loše, onda bi definitivno 'ateistički' moral crpio sopstvena načela iz policijske stanice koji presuđuju šta je dobro a šta nije.

Nemojmo zaboraviti da prije dvadeset godina ići u rat i ubijati bilo 'moralno',prije četrdeset smatrati crnce nižom rasom,a prije šestdeset imati konc-logore. Sve je bazirano na osnovu zaista unutrašnjeg osjećaja i logike. nesmijemo zaboraviti koliko se ponekad neke vrijednosti promjene.

Thanks Thanks Given 
    452
    Thanks Thanks Received 
    2,939
    Thanked in
    1,457 Posts

A gledaj ovu dvojicu gore. Umjesto da se potrude da nauce nesto novo, da procitaju po nesto o evoluciji i geologiji, radi sebe a ne radi nas, oni se i dalje iscudjavaju i dive zivotinjama i prirodnom okolinom. Zalosno.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Quote Originally Posted by VanjaTheMan View Post
    A gledaj ovu dvojicu gore. Umjesto da se potrude da nauce nesto novo, da procitaju po nesto o evoluciji i geologiji, radi sebe a ne radi nas, oni se i dalje iscudjavaju i dive zivotinjama i prirodnom okolinom. Zalosno.
    Zašto, kad imamo tebe tako pametnog, da nam iz tih oblasti preneseš vrhunsko znanje ?

Thanks Thanks Given 
    1,011
    Thanks Thanks Received 
    1,857
    Thanked in
    707 Posts

obožavam plavu boju...štraftu...
    Sell the Vatican, Feed the World!

Thanks Thanks Given 
    2
    Thanks Thanks Received 
    35
    Thanked in
    25 Posts

Quote Originally Posted by VanjaTheMan View Post
    Znanje je uvijek dolazilo iz proucavanja, a ne od sumnjanja i laganja. Tvoje znanje i interesovanje o Geologiji je svima ocigledno, a tek koliko znash o evoluciji i sta zapravo taj pojam znaci je u najmanju ruku vidljivo kao neukost svedena na nivo banalnosti. Nekome se to moze ucinjeti kao tvrdoglavost, ali samo onom koji ne cita sta ti pishesh.

Dok ti skidash clanke sa wikipedije da bi izgradio svoje stavove, ja sam poveden da vidim Geologiju na licu mjesta. Hiljade kvadratnih milja pretvoreno u pustinju i prasinu samo sa jednim udarom.

A te vase predpostavke i "teorije" vase evolucije od majmuna do nevjernika, su samo vashe i onih koji su sebe u zabludu doveli sami.

Thanks Thanks Given 
    14
    Thanks Thanks Received 
    165
    Thanked in
    113 Posts

Uf, sad mi je toliko stvari jasnije.
    ...dip your hands in the water,
    the same deep water as me...

Thanks Thanks Given 
    204
    Thanks Thanks Received 
    224
    Thanked in
    166 Posts

Nema tog vjernika koji od vjernika u pokusaju nije napravio nevjernika. I obrnuto.
    Mozda se Ego zaebava. A mozda i nije. Koga briga? Da nece sto promijeniti? Nece. Neko drugi? Naravno da ne. Zbog cega? Jer ne zele? Jer ne umiju?
    Koga briga.
    Samo oni koji se usude uvelike podbaciti, mogu uspjeti u velikoj mjeri.

Thanks Thanks Given 
    14
    Thanks Thanks Received 
    165
    Thanked in
    113 Posts

Što jes' jes', sad bi i vjernici i normalan narod trebalo da spavaju, nema leba od ove priče.

Thanks Thanks Given 
    14
    Thanks Thanks Received 
    165
    Thanked in
    113 Posts

E, da, prije nego se neko pobuni i povede krstaški rat - zaj**avam se samo.

Thanks Thanks Given 
    452
    Thanks Thanks Received 
    2,939
    Thanked in
    1,457 Posts

Znanje je uvijek dolazilo iz proucavanja, a ne od sumnjanja i laganja. Tvoje znanje i interesovanje o Geologiji je svima ocigledno, a tek koliko znash o evoluciji i sta zapravo taj pojam znaci je u najmanju ruku vidljivo kao neukost svedena na nivo banalnosti. Nekome se to moze ucinjeti kao tvrdoglavost, ali samo onom koji ne cita sta ti pishesh.
    Dok ti skidash clanke sa wikipedije da bi izgradio svoje stavove, ja sam poveden da vidim Geologiju na licu mjesta. Hiljade kvadratnih milja pretvoreno u pustinju i prasinu samo sa jednim udarom.
    Nije isto vidjeti nesto i razumjeti ga. A nemas pravo da pricas o tome koliko se ja razumijem u geologiju i evoluciju kad ti ne vjerujes u evoluciju i vjerujes u knjigu koja kaze da je svijet star 6000 godina. Postavljao sam ti i linkove za knjige "porijeklo vrsta", "adaptacija i prirodna selekcija" i "sebicni gen". Bilo koju da si procitao, dakle ne sve tri no samo jednu, ne bi ovakve stvari izjavljivao. Ali ti si sasvim srecan i zadovoljan svojim neznanjem.
    Pretpostavljam da treba da postavljam citate iz knjiga da bih pokazao "znanje" bas kao i ti. Nije moj posao da edukujem nikog, dovoljno je sto sam vas usmjerio, vase je da li cete da ucinite nesto po tom pitanju.
    A te vase predpostavke i "teorije" vase evolucije od majmuna do nevjernika, su samo vashe i onih koji su sebe u zabludu doveli sami.
    I toliko o tome. Ako pokusavas da dokazes nesto bilo bi dobro da ne pokopas samog na ovaj nacin svaki put. Manje je ponekad vise.

EDIT: vidim da nisam jedini koji ne moze da spava. Kakva vrucina sve vi je*em. E moj Ego, ne moras da vjerujes u pakao, jer ako zivis u Pg vec si tamo!
    Last edited by VanjaTheMan; 20-06-11 at 05:10.

Thanks Thanks Given 
    14
    Thanks Thanks Received 
    165
    Thanked in
    113 Posts

Kod mene je savršena temperatura za spavanje, nego sam se nakanjivao da radim nešto. A možda tebe Bog (neki od njih) kažnjava, Vanja, pa ti je vrućina?

Thanks Thanks Given 
    452
    Thanks Thanks Received 
    2,939
    Thanked in
    1,457 Posts

Quote Originally Posted by Roy Fokker View Post
    Kod mene je savršena temperatura za spavanje, nego sam se nakanjivao da radim nešto. A možda tebe Bog (neki od njih) kažnjava, Vanja, pa ti je vrućina?
    Zakacio sam se sa Zevsom neki dan. Pobijedio sam ga u sahu a on ne prihvata dobro poraz. Neke grube rijeci su razmijenjene i tako, eto. Moguce da je ovo njegova "osveta". Djetinjasto, znam.
    Last edited by VanjaTheMan; 20-06-11 at 05:36.

Thanks Thanks Given 
    204
    Thanks Thanks Received 
    224
    Thanked in
    166 Posts

Quote Originally Posted by Roy Fokker View Post
    Tako nekako.

Thanks Thanks Given 
    2
    Thanks Thanks Received 
    35
    Thanked in
    25 Posts

Quote Originally Posted by Raquel View Post
    Nema tog vjernika koji od vjernika u pokusaju nije napravio nevjernika. I obrnuto.
    Mozda se Ego zaebava. A mozda i nije. Koga briga? Da nece sto promijeniti? Nece. Neko drugi? Naravno da ne. Zbog cega? Jer ne zele? Jer ne umiju?
    Koga briga.
    Ne postoje ni vjernici u pokusaju, ni nevjernici iz nehata.

Sto je bitno? i koga je briga?

bitno nije lishe tebe, niti brige lishe tebe. To jest: niko u diskusiji nije nista drugo uradio bez izrazio samog sebe. Ko je i u sta vjeruje.

A sve je iskusenje. A iskusenje nas otkriva samima sebi. Vlast je covjeku data da je njegova volja. Ne brine se o kucanju srca ali o svojoj volji se brine i sa njom odlucuje.

Prihvatanje odgovornosti je ono sto zapravo prestavlja razliku izmedju vjernika i nevjernika, koga je briga i kojeg nije.

Vec se sve promijenilo i nista vise nije isto... to je dio prirode zivota.

Thanks Thanks Given 
    452
    Thanks Thanks Received 
    2,939
    Thanked in
    1,457 Posts

Prihvatanje odgovornosti je ono sto zapravo prestavlja razliku izmedju vjernika i nevjernika, koga je briga i kojeg nije.
    Tacno, jer nevjernici prihvataju punu odgovornost za ono sto rade za razliku od vjernika koji sve pripisuju bogu. A pod takvim izgovorom vjernik moze da uradi sta god hoce, ili da ne uradi ama bas nista iako bi trebalo. Sto se i pokazalo kroz istoriju.
    Last edited by VanjaTheMan; 20-06-11 at 07:15.

Thanks Thanks Given 
    96
    Thanks Thanks Received 
    112
    Thanked in
    90 Posts

Evo malo da se opustite.
    evo ti malo božijih djela da se malo "opustiš"

"Ja i dalje čekam da mi dokažeš da je Sunce kancerogeno.", Bugi

Thanks Thanks Given 
    204
    Thanks Thanks Received 
    224
    Thanked in
    166 Posts

Ne postoje ni vjernici u pokusaju, ni nevjernici iz nehata.

Sto je bitno? i koga je briga?

bitno nije lishe tebe, niti brige lishe tebe. To jest: niko u diskusiji nije nista drugo uradio bez izrazio samog sebe. Ko je i u sta vjeruje.

A sve je iskusenje. A iskusenje nas otkriva samima sebi. Vlast je covjeku data da je njegova volja. Ne brine se o kucanju srca ali o svojoj volji se brine i sa njom odlucuje.

Vec se sve promijenilo i nista vise nije isto... to je dio prirode zivota.
    Ego...
    Ne moras meni da pricas...

Ali je post izuzetan i drago mi je da sam ga (ja) ''isprovocirala''.

Thanks Thanks Given 
    204
    Thanks Thanks Received 
    224
    Thanked in
    166 Posts

Jos jedan apel, Rakune...opusti se.

Page 4 of 16 FirstFirst 1234567814 ... LastLast

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)