View Poll Results: da li vjerujete u boga?

Voters
90. You may not vote on this poll
  • da

33 36.67%
  • ne

57 63.33%
Page 2 of 16 FirstFirst 12345612 ... LastLast
Results 26 to 50 of 400

Thread: Ateisti vs. vernici

Thanks Thanks Given 
    95
    Thanks Thanks Received 
    118
    Thanked in
    83 Posts

Quote Originally Posted by VanjaTheMan View Post
    A dobro, pusti. Pola Crne Gore misli da su vjernici a ne znaju ni zasto su vjernici. Nazalost ima i takvih ateista, koji jednostavno ne vjeruju u boga a ne znaju zasto. Za mene, da bi neko bio pravi ateista mora da razumije argumente zbog kojih ateista jeste ateista a ne vjernik. Nikad nije dovoljno samo da izjavis da ne vjerujes u boga. Razlozi su itekako bitni. Ima ljudi koji su se razocarali u vjeru i eto misle da su ateisti. A ustvari samo mrze boga i krive ga za sve sto im se desava. A najgori su mi oni ateisti koji su postali ateisti zbog doktora Hausa (vjerovao ili ne ima i takvih jadova). Oni najvecim dijelom pripadaju onima koji su vjerovali cisto jer je to bila neka socijalna norma. A posto je House "cool" i "super" izgleda da se socijalna norma u tim krugovima promjenila. Sto je najgore, oni misle da su svi ateisti kao House pa pokusavaju da ga imitiraju da bi pokazali svoj "ateizam". Kao da je to neka titula koju su stekli na ispitu. Meni su govorili da sam lud sto ne vjerujem u boga, a sad odjednom i oni postase "ateisti".
    It's a funny world we live in...
    I ateisti i vjernici trebaju da drže razloge za sebe. Svako objašnjenje se za sekund pretvori u propagandu i debatu sa teškim riječima... Ne moraš da imaš neko veliko objašnjenje zašto ne vjeruješ u Boga, moraš da imaš objašnjenje zašto ne plaćaš porez i sl. Vidim da su 99% ateista zadovoljni sa naučnim otrikićima i dokazima i sve je lijepo izloženo. I nema potrebe za nikakvim daljim ubjeđivanjima i nagovaranjima.
    If you turn a man into a fish, you will catch him for a day

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    3
    Thanked in
    3 Posts

Quote Originally Posted by Makita_laco View Post
    Ovo mi je vazda komicno bilo,prvo sto se poenta nimalo nije razumjela,a drugo od 10 predlozenih stvari,fatas se za jednu,za koju smatras da imalo imas argumenata da je pobijes...Procitaj opet,mozda ce ti biti jasno zasto spomenuh toga vepra...Kako god,taj POP uci neciju djecu vjeri..NE moze druze e ne moze,i poslije,zasto ne vjerujes .A bas da vjerujem.
    Drago mi je da ti je komično, valjda je humor OK...

Politika je *****, davno su otkrili tu mudrost. religjska renesansa početkom devedesetih je odrađena namjenski i sa ciljem,čista politka. Isto kao što su razne državne službe pravile razne političke partije itd...sa ciljem da se odigra ono što se odigralo,a za to je trebalo manipulisati sa stokom,odnosno narodom.

Interesantno mi je da stavljaš u kontekst Mladića sa vjerom...meni je ovo zaista komično.
    Kao što bi bila sama glupost povezati Ajnštajna sa zločinom i ateizmom kao zločinačkoj frakciji...

Vjera je stvar intimne prirode koja teško određuje karakter samog čovjeka. Ako uzmemo dvadeseti vijek,kao vijek progresa nauke,tehnologije i svjetovne vlasti,takođe možemo u tom vremenu naći najveće sukobe globalnih razmjera. Najnemilosrdnije ratove,koji su vođeni u ime mnogih stvari...Bog je bio po strani.

Ipak, vjera je čovjeku dala nešto veoma dragocjeno. osnovna načela današnjeg modernog društva,ili makar ono čemu se teži.
    Last edited by gaul; 16-06-11 at 23:50.

Thanks Thanks Given 
    3,383
    Thanks Thanks Received 
    1,717
    Thanked in
    940 Posts

Quote Originally Posted by kenneth View Post
    I ateisti i vjernici trebaju da drže razloge za sebe.
    Потпуно се слажем.
    Ја чекам посао али волим ову земљу!

А што пијем кад ми шкоди
    ко ће кући да ме води?

Thanks Thanks Given 
    452
    Thanks Thanks Received 
    2,939
    Thanked in
    1,457 Posts

Quote Originally Posted by gaul View Post
    Vjera je stvar intimne prirode koja teško određuje karakter samog čovjeka.
    Slazem se. Ali nacin na koji covjek vjeruje, nacin na koji tumaci svoju vjeru moze da otkrije dosta o necijoj licnosti.
    Ipak, vjera je čovjeku dala nešto veoma dragocjeno. osnovna načela današnjeg modernog društva,ili makar ono čemu se teži.
    Sta je imala da pruzi to je pruzila, sad je nepotrebna. Mislim, i mozda sam optimista po tom pitanju (to bi bilo prvi put ), da je danasnje drustvo, makar u razvijenijim zemljama dovoljno svjesno i spremno da zakoraci u buducnost bez religije. Zamisli sta bi sve postigli da nema religije i tog shvatanja kolektivnog morala kao neceg nepromjenljivog, i vjernickih duplih standarda i licemjerja.
    Last edited by VanjaTheMan; 17-06-11 at 00:22.
    My stomach was making the rumblies - that only hands would satisfy.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    3
    Thanked in
    3 Posts

Iskreno ja nisam optimista kako se društvo razvija.
    Da ne idemo dalje već od naših lokalnih prilika...mrka kapa.

Ipak sam pristalica da sve što čini čovjeka boljom osobom, korisno je...

Thanks Thanks Given 
    3,383
    Thanks Thanks Received 
    1,717
    Thanked in
    940 Posts

Зашто да не?
    По мени су и комунизам и вјера допринијели људском роду поприлично.
    А опет...

А што пијем кад ми шкоди
    ко ће кући да ме води?

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    3
    Thanked in
    3 Posts

Quote Originally Posted by Raquel View Post
    Pa i komunizam!
    Pljas.
    Ah da...vrijeme kada se nijesu zaključavala vrata. Kada su ljudi praktikovali religiju i svoje običaje u religijskoj atmosferi (bez dinamita,kašikara). Vladavina sistema,prava,poštovanje raznih procedura...itd...

Da taj horor!

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    3
    Thanked in
    3 Posts

Znanje je ipak relativno,zavisno sa koje tačke gledaš.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

vidim odje neka borba pada vs ovo vs ono. ko vodi? kuda?
    Crazy isn't being broken or swallowing a dark secret. It's you or me amplified.

Katjon vazda :)

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    3
    Thanked in
    3 Posts

Quote Originally Posted by Prekidi_stvarnosti View Post
    vidim odje neka borba pada vs ovo vs ono. ko vodi? kuda?
    Lažu te dušmani...nema ovjde nikakve borbe.

Thanks Thanks Given 
    452
    Thanks Thanks Received 
    2,939
    Thanked in
    1,457 Posts

Nijedan sistem vladavine nije savrsen. Ali kad bih morao da biram jedan, izabrao bih komunizam sa svim njegovim manama kojih sam itekako svjestan. Ipak je bolji od autokratije u kojoj zivimo. Ali imam ja svoj vec osmisljeni sistem vladavine i ideju na koji nacin bi svijet najbolje funkcionisao. Mozda uspijem nekad to da primijenim. Makar eksperimentalno na nekoj manjoj grupi u kontrolisanim uslovima.
    Last edited by VanjaTheMan; 17-06-11 at 00:56.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

ajmo svi return to innocence
    Crazy isn't being broken or swallowing a dark secret. It's you or me amplified.

Katjon vazda :)

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Drago mi je da ti je komično, valjda je humor OK...

Politika je *****, davno su otkrili tu mudrost. religjska renesansa početkom devedesetih je odrađena namjenski i sa ciljem,čista politka. Isto kao što su razne državne službe pravile razne političke partije itd...sa ciljem da se odigra ono što se odigralo,a za to je trebalo manipulisati sa stokom,odnosno narodom.

Interesantno mi je da stavljaš u kontekst Mladića sa vjerom...meni je ovo zaista komično.
    Kao što bi bila sama glupost povezati Ajnštajna sa zločinom i ateizmom kao zločinačkoj frakciji...

Vjera je stvar intimne prirode koja teško određuje karakter samog čovjeka. Ako uzmemo dvadeseti vijek,kao vijek progresa nauke,tehnologije i svjetovne vlasti,takođe možemo u tom vremenu naći najveće sukobe globalnih razmjera. Najnemilosrdnije ratove,koji su vođeni u ime mnogih stvari...Bog je bio po strani.

Oh,inace ne volim da komuniciram s narodom po principu "olovka i papir" ali me mrzi kad mi se prvobitno znacenje misli tolko iskrivi da je i meni samoj muka na postojecu...Kako god,ja nijesam uporedila Mladica sa vjerom,ja sam uporedila cin pravoslavnog svestenog lica koje je dalo blagoslov za nastale dogadjaje.To je moja misao.Ja sam samo htjela izmedju ostalog da kazem,da neko ko daje blagoslov takvoj osobi za takav cin,neko ko djetetu sa posebnim potrebama u strahu od okruzenja kaze "Bjezi i djavo od krsta" neko je je pripomagao ratnim zlocincima sakrivajuci ih u "Boziji kucu" sa svim mitraljezima na prozorime,treba MENE ILI BILO KOG DRUGOG COVJEKA da uci vjeri,da me uci sto je dobro a sto lose...Ne cini mi se,barem nece mene.Kako rekoh jedna jama bez dna dje se sipaju pare,i isti ti popici broje pare trljaciji one neoprane brade,misleci kako su ucinili jednu dobru stvar naucivsi jos 10 zatupljenih ljudi da prigrle njihovu laznu ideologiju.Povrace mi se na sve to.
    Life is shit and then...u die !

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Nadao sam se da se na ovom topicu zakazuju tuče iza škole, ateisti protiv vjernika... Ali moja nada je zgorela nisko.

"And if they didn't believe me, they believe me now."

Thanks Thanks Given 
    452
    Thanks Thanks Received 
    2,939
    Thanked in
    1,457 Posts

Quote Originally Posted by Cika_Dzo View Post
    Nadao sam se da se na ovom topicu zakazuju tuče iza škole, ateisti protiv vjernika... Ali moja nada je zgorela nisko.

Ne, ali jos uvijek postoji nada da se zakaze neki mec na Sony. Tekken bi se igrao vjerovatno.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    3
    Thanked in
    3 Posts

Ne, ali jos uvijek postoji nada da se zakaze neki mec na Sony. Tekken bi se igrao vjerovatno.
    Svojevremeno u francuskoj akademiji nauka je izbila tuča između dvije grupe akademika. Jedni su tvrdili da je zemlja oblika pomorandže,dok su drugi tvrdili da je oblika limuna...

Rasprava je osnov intelektualnosti...

Da si predložio neki bliski susret domenu MOHA tu sam...tekken mi je primitivan.

Thanks Thanks Given 
    452
    Thanks Thanks Received 
    2,939
    Thanked in
    1,457 Posts

tekken mi je primitivan.
    Zato sam ga i predlozio. Jer je intelekt potreban da ga igras jednak intelektu kojim pojedini na ovom dijelu foruma raspolazu. Imam osjecaj kao da neki samo udaraju nekontrolisano po tastaturi kad pisu postove, kao djeca kad igraju Tekken i slicne tuce.
    Last edited by VanjaTheMan; 17-06-11 at 13:37.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    16
    Thanked in
    6 Posts

Vecina ateista se inace mota po internetu. Postoji razlog za to ali da ne zalazim sad u detalje.

Mene zanima sta Ego ima da kaze na ovo s obzirom da zivi u ubjedjenju da dobar covjek ne moze da ne vjeruje u boga. Sto je njegov lijepi nacin da kaze kako su svi ateisti djubrad neopjevana a svi vjernici posteni i dobri ljudi.
    i onda se namece jedno pitanje koje se i meni duže vremena vrzma po glavi:
    Ko je bolji čovjek? vjernik koji radi dobre i humane stvari ili ateista koji radi dobre i humane stvari?
    npr. na jednoj strani imamo vjernika, i za njega možemo reći da to radi zbog višeg cilja iliti nagrade, znači: radi dobra djela i budi fer i pošten prema svakom i ići ćeš u raj! a na drugoj strani imamo čovjeka koji radi fer i korektno zato što osjeća da tako treba...
    Pa: da li je bolji vjernik koji sve to radi da bi dospio u raj ili je bolji ateista koji tako djeluje jer se osjeća bolje i smatra to ispravnim?
    ono što ja smatram tačnim je ovaj drugi slučaj, i zato većinu (ne sve ali većinu) vjernika smatram velikim licimjerima, jer dok prosipaju sve te priče o: ljubi bližnjeg svog, misle o tome kako će dospijeti do rajskog vrta...
    Last edited by Ra's_Al_Ghul; 17-06-11 at 14:04.
    Quote Originally Posted by Ego_and_his_own View Post
    nemoguce je da dobar covjek ne vjeruje u Boga.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Quote Originally Posted by Ra's_Al_Ghul View Post
    i onda se namece jedno pitanje koje se i meni duže vremena vrzma po glavi:
    Ko je bolji čovjek? vjernik koji radi dobre i humane stvari ili ateista koji radi dobre i humane stvari?
    npr. na jednoj strani imamo vjernika, i za njega možemo reći da to radi zbog višeg cilja iliti nagrade, znači: radi dobra djela i budi fer i pošten prema svakom i ići ćeš u raj! a na drugoj strani imamo čovjeka koji radi fer i korektno zato što osjeća da tako treba...
    Pa: da li je bolji vjernik koji sve to radi da bi dospio u raj ili je bolji ateista koji tako djeluje jer se osjeća bolje i smatra to ispravnim?
    ono što ja smatram tačnim je ovaj drugi slučaj, i zato većinu (ne sve ali većinu) vjernika smatram velikim licimjerima, jer dok prosipaju sve te priče o: ljubi bližnjeg svog, misle o tome kako će dospijeti do rajskog vrta...
    Zaista je Ego kralj. Nisam sreo ateistu a da je dobar čovjek. Originally Posted by Ego_and_his_own nemoguce je da dobar covjek ne vjeruje u Boga.

Thanks Thanks Given 
    452
    Thanks Thanks Received 
    2,939
    Thanked in
    1,457 Posts

A oboje ste robovi svojih predrasuda i mrznji. Toliko o tome da ste dobri ljudi.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Quote Originally Posted by Dawud View Post
    Zaista je Ego kralj. Nisam sreo ateistu a da je dobar čovjek. Originally Posted by Ego_and_his_own nemoguce je da dobar covjek ne vjeruje u Boga.
    Jednostavno. Ovo ti je pogresno.
    Za gomilu ljudi koje sam sreo prosjecan ateista ima bolja moralna shvatanja od prosjecnog vjernika. To jest u moralnom smislu bolji je covjek bar po mom dugogodisnjem svakodnevnom iskustvu. Naravno postoje i izuzetci.
    To je i logicno jer ateisti svoja moralna shatanja izvode pomocu svojih unutrasnjih osjecanja i logike, sa malo ili nimalo spoljnih uticaja.
    Takva moralna shvatanja su obicno jasnija i cvrsca nego neka bazirana na dogmama abrahamskih religija i sumnjivoj logici izvodjenja zakljucaka.

Naravno ja njesam ateista i takvo shvatanje mi je neprihvatljivo.
    Prihvatio sam neko moje tumacenje hriscanskih moralnih shvatanja i jednu varijantu panteizma (vjerovanja da je univerzum=Bog) kao osnovu religiskog "fizickog modela".
    Meni je religija vazna kao veza maste (covjekove imaginacije) i fizickog svijeta. Religija je masta i covjekova teznja ka "konacnoj istini".

Thanks Thanks Given 
    204
    Thanks Thanks Received 
    224
    Thanked in
    166 Posts

Sta je Bog?
    Samo oni koji se usude uvelike podbaciti, mogu uspjeti u velikoj mjeri.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    16
    Thanked in
    6 Posts

život (bukvalno)
    Quote Originally Posted by Ego_and_his_own View Post
    nemoguce je da dobar covjek ne vjeruje u Boga.

Thanks Thanks Given 
    3,383
    Thanks Thanks Received 
    1,717
    Thanked in
    940 Posts

Боље је питање шта није бог?

А што пијем кад ми шкоди
    ко ће кући да ме води?

Thanks Thanks Given 
    452
    Thanks Thanks Received 
    2,939
    Thanked in
    1,457 Posts

Quote Originally Posted by Raquel View Post
    Sta je Bog?
    Bog je ideja

Page 2 of 16 FirstFirst 12345612 ... LastLast

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)