Page 5 of 62 FirstFirst 1234567891555 ... LastLast
Results 101 to 125 of 1547

Thread: Prava religija!

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    2
    Thanked in
    2 Posts

Po tome kako pisu ajeti do zigota nikad ne bi doslo, a nema ni zrno slucajnosti kod stvaranja zigota i sve pocinje voljom dvoje zainteresovanih

Thanks Thanks Given 
    96
    Thanks Thanks Received 
    112
    Thanked in
    90 Posts

Quote Originally Posted by Dawud View Post
    Evo ovi naučnik Vanja prepodobni nam mozak ispra po forumu. Neprestano odstupajući od teme o kojoj je riječ. Ova tema o pravoj religiji sama po sebi isključuje pojam ateizma iz rasprave, a da ne govorimo o ovome gore što si u polu snu napisao. Tako da Hari upozorava zalutale ovčice da se vrate na temu, ali ovčice i dalje bleje prema pogrešnoj temi.
    dok stado božije i dalje samo bleji.
    Pogledaj temu topica

"Islam, religija rata ili religija mira"

treba li ateisti da ćute, ili da trpe bombaše samoubice i muslimanske vjerske ratove. Doduše islamski fundamentalisti se uglavnom koncentrišu na muslimane iz neke druge grane islama.

Islam, religija rata ili religija mira ? odgovor je očigledan, a i opisan u tvojim svetim knjigama na svakom koraku
    "Ja i dalje čekam da mi dokažeš da je Sunce kancerogeno.", Bugi

Thanks Thanks Given 
    452
    Thanks Thanks Received 
    2,939
    Thanked in
    1,457 Posts

Quote Originally Posted by Rakun View Post
    dok stado božije i dalje samo bleji.
    Pogledaj temu topica

"Islam, religija rata ili religija mira"

treba li ateisti da ćute, ili da trpe bombaše samoubice i muslimanske vjerske ratove. Doduše islamski fundamentalisti se uglavnom koncentrišu na muslimane iz neke druge grane islama.

Islam, religija rata ili religija mira ? odgovor je očigledan, a i opisan u tvojim svetim knjigama na svakom koraku
    Najjaci stos je kad pogledas one idiote sa Bliskog istoka koji drze transparente na kojima pise "odrubite glavu onima koji govore da je Islam nasilna religija"
    Last edited by VanjaTheMan; 15-06-11 at 21:15.
    My stomach was making the rumblies - that only hands would satisfy.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Quote Originally Posted by VanjaTheMan View Post
    Dawude mozes da pricas sta god hoces. Ja sam ti vec dokazao gdje su ti greske ali tvoj problem je sto si ti zauzeo stav da je racionalno objasnjenje pogresno prije nego sto si cuo to objasnjenje. I sad pravis istu gresku. Vec ti je dokazano da u Kuranu ne pise nista od znacaja za nauku ali ti to odbijas da prihvatis, i stavise ni ne gledas dokaze jer si se prepao od toga sta ce se desit ako shvatis da su istiniti.
    Šta kažu hrišćanski naučnici:

Hrišćanski naučnik potvrđuje da je Kur'an istinit:

Thanks Thanks Given 
    452
    Thanks Thanks Received 
    2,939
    Thanked in
    1,457 Posts

Ovi klipovi su vec postavljani na ovom forumu i i dalje ne znace nista.
    I dalje pravis iste greske na koje sam ti vec ukazao. Dokle vise covjece? Ako nisi primjetio, klip koji ti je Ignis_STNS pokazao je samo jedan od mnogih. A ovi klipovi koje si ti postavio kao prvo ne pokazuju citave govore ovih "naucnika" vec samo djelove sto znaci da je vrlo lako da su izvadjeni iz konteksta, a kao drugo oboreni su od strane pravih naucnika, u sta mozes da se uvjeris ako nastavis da gledas klipove koje ti je Ignis_STNS postavio. Najvjerovatnije je da je u pitanju ono o cemu ja cijelo vrijeme pricam. Prilagodjavanje naucnih dokaza sa apstraktnim iskazima u Kuranu koji mogu da se protumace kako god ti odgovara.

I ako stvarno mislis da si u pravu, zasto si ignorisao ostatak mog posta? Zasto se i dalje u jednom trenutku pozivas na nauku kad ti odgovara a proklinjes je i govoris da je laz kad ti se postavi dokaz koji obara tvoje tvrdnje? Zar ne vidis da je to subjektivan pristup? Zar ne vidis da sve sto radis je prihvatas ono sto bi ti htio da su dokazi a odbacujes prave dokaze prije nego sto si ih uzeo u obzir? Zar mislis da je to zaista korektno? Zar te ne cini to lazovom i licemjerom? Zar smije Musliman da ima takve osobine?

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    3
    Thanked in
    3 Posts

Stvarno su nam magistri ažurni hehehe...

Koliko samo naivno se otišlo sa naukom u kuranu, to čak sve manje i prolazi kod onih jadnih rabova zatočenih u duševne kazamate koji bitišu pod cenzurom i torturom. najveća greška Islam jeste što se uhvatio u koštac sa naukom, treba da pusti progres da ide,jer on je nezaustavljiv. No dobro, valjda će nagrada biti velika, čitavo tuce djeva tamo gore, da se igrate vascijelo vrijeme...

Siguran si da si magistar a ne magistrant?

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Ovi klipovi su vec postavljani na ovom forumu i i dalje ne znace nista.
    Znam da tebi ne znače. Zato se u Kur'anu kaže:
    Teško na taj Dan onima koji su poricali, koji su se, ogrezli u laž, zabavljali! Na Dan kada će grubo u vatru džehennemsku biti gurnuti: “Ovo je vatra koju ste poricali. Pa, je li ovo čarolija, ili vi ne vidite? (52, 11-15)

I dalje pravis iste greske na koje sam ti vec ukazao. Dokle vise covjece?
    Sa moje tačke gledišta to radiš ti.

Ako nisi primjetio, klip koji ti je Ignis_STNS pokazao je samo jedan od mnogih.
    Ah...

A ovi klipovi koje si ti postavio kao prvo ne pokazuju citave govore ovih "naucnika" vec samo djelove sto znaci da je vrlo lako da su izvadjeni iz konteksta, a kao drugo oboreni su od strane pravih naucnika, u sta mozes da se uvjeris ako nastavis da gledas klipove koje ti je Ignis_STNS postavio.
    Ne mogu biti oboreni, jer je u navedenim dokazima uglavnom korišćen mikroskop. U stvari svaki navedeni klip iz postiranih videa su opšte poznate stvari. Reci konkretno šta su u navedenim slučajevima tj. video klipovima naučnici pogriješili. Evo čekam naučniče tvoj odgovor. Dakle, đe su naučnici pogriješili u video klipovima koje sam naveo?

Najvjerovatnije je da je u pitanju ono o cemu ja cijelo vrijeme pricam. Prilagodjavanje naucnih dokaza sa apstraktnim iskazima u Kuranu koji mogu da se protumace kako god ti odgovara.
    Ne, taman posla. Ne radi se ni o kakvom prilagođavanju. Kur'anski ajeti su sasvim jasni i nemaju nikakvo naučno značenje osim navedenog. Dakle problem nije u vjernicima, problem je u nevjernicima tj. u nedostatku objektivnosti.
    I ako stvarno mislis da si u pravu, zasto si ignorisao ostatak mog posta?
    Izvukao sam suštinu, a to smatram sasvim dovoljnim...

Zasto se i dalje u jednom trenutku pozivas na nauku kad ti odgovara a proklinjes je i govoris da je laz kad ti se postavi dokaz koji obara tvoje tvrdnje?
    Opet isto pitanje. Koji naučni dokaz nije u skladu sa kur'anskim citatom ili citatima? To jednostavno ne postoji.

Zar ne vidis da je to subjektivan pristup? Zar ne vidis da sve sto radis je prihvatas ono sto bi ti htio da su dokazi a odbacujes prave dokaze prije nego sto si ih uzeo u obzir?
    To pitanje upravo postavi sebi.

Zar mislis da je to zaista korektno? Zar te ne cini to lazovom i licemjerom? Zar smije Musliman da ima takve osobine?
    Čuš, kakvih sve ima što sebe zovu muslimanima. Uđe u kuću i boom. Ali ja naravno takav nisam. Ja pričam na osnovu jasnih dokaza.

Thanks Thanks Given 
    452
    Thanks Thanks Received 
    2,939
    Thanked in
    1,457 Posts

Nema rasprave sa ovim covjekom.

Ne mozes da trazis da oborim dokaz kad dokaz ne postoji. Ti vjerujes da su to dokazi ali nisu. Tvoja definicija dokaza je da je dokaz ono sto potvrdjuje islam. Tvoji dokazi su subjettivni dokazi. Dokaz ne smije da bude subjektivan jer onda nije dokaz. Vec smo razgovarali o tome hiljadu puta.
    Vec smo u temi Islam, ako me pamcenje dobro sluzi, utvrdili da postoje neke stvari koje jesu naucno istinite ali koje su ljudi u tom vremenskom periodu prosto znali, sto ustvari ne potvrdjuje da je Islam prava vjera. Potvrdjuje samo da su ti ljudi eto nesto znali, nisu bili potpun tupavi. Utvrdili smo i da je vecina tih "naucnih ajeta" ustvari o stvarima koje su otkrivene cak i hiljadama godina prije Muhameda (poput heliocentrizma). Utvrdili smo i da su ostali ajeti na koje se ti pozivas previse neprecizni i cak netacni i da objektivan naucnik nikad ne moze da ih uzme u obzir. A muslimani trce za takvim "dokazima" kao pas za koskom. Kao i svi vjernici vi pokusavate da prilagodite istrazivanja i istrazujete samo ono sto eventualno dovodi do zeljenog rezultata. TO NIJE NAUKA. TO NIJE OBJEKTIVNO. I to su cinjenice Dawude, to sad rade Muslimani, a prije njih to su radili i Hriscani. Hriscanski evandjelisti (najveci svjetski idioti) to i dan danas rade. Oni tvrde da su dinosaurusi postojali isto kad i ljudi. Na taj nacin pokusavaju da prilagode naucne dokaze sa Biblijskim nepravilnostima o starosti Zemlje. Ali vecina Hriscana se pomirila sa sudbinom i nasli su bolji nacin. Oni sad prihvataju evoluciju i mogucnost postojanja vanzemaljaca. Naravno nisu to uradili da bi priznali kako grijese, uradili su to iz svojih sebicnih razloga ali i to je neki napredak.

Ne mozes da kazes da nevjernici nisu objektivni jer je objektivnost upravo ono sto nas cini nevnernicima. Ako se ikad utvrdi da bog postoji zovem tebe da zajedno idemo u dzamiju. Tako razmislja svaki objektivan covjek. Meni nije cilj da dokazem da religija grijesi. Kad bi mi to bio cilj i moja objektivnost bi bila kompromitovana. Ali meni je lako da dokazem da grijesi jer dokazi postoje, i vrlo ih je lako primjenit. Jedini problem je u tebi koji nisi objektivan i koji te dokaze odbacujes prije nego sto ih pogledas.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Nema rasprave sa ovim covjekom.

Ne mozes da trazis da oborim dokaz kad dokaz ne postoji. Ti vjerujes da su to dokazi ali nisu. Tvoja definicija dokaza je da je dokaz ono sto potvrdjuje islam. Tvoji dokazi su subjettivni dokazi. Dokaz ne smije da bude subjektivan jer onda nije dokaz. Vec smo razgovarali o tome hiljadu puta.
    Vec smo u temi Islam, ako me pamcenje dobro sluzi, utvrdili da postoje neke stvari koje jesu naucno istinite ali koje su ljudi u tom vremenskom periodu prosto znali, sto ustvari ne potvrdjuje da je Islam prava vjera. Potvrdjuje samo da su ti ljudi eto nesto znali, nisu bili potpun tupavi. Utvrdili smo i da je vecina tih "naucnih ajeta" ustvari o stvarima koje su otkrivene cak i hiljadama godina prije Muhameda (poput heliocentrizma). Utvrdili smo i da su ostali ajeti na koje se ti pozivas previse neprecizni i cak netacni i da objektivan naucnik nikad ne moze da ih uzme u obzir. A muslimani trce za takvim "dokazima" kao pas za koskom. Kao i svi vjernici vi pokusavate da prilagodite istrazivanja i istrazujete samo ono sto eventualno dovodi do zeljenog rezultata. TO NIJE NAUKA. TO NIJE OBJEKTIVNO. I to su cinjenice Dawude, to sad rade Muslimani, a prije njih to su radili i Hriscani. Hriscanski evandjelisti (najveci svjetski idioti) to i dan danas rade. Oni tvrde da su dinosaurusi postojali isto kad i ljudi. Na taj nacin pokusavaju da prilagode naucne dokaze sa Biblijskim nepravilnostima o starosti Zemlje. Ali vecina Hriscana se pomirila sa sudbinom i nasli su bolji nacin. Oni sad prihvataju evoluciju i mogucnost postojanja vanzemaljaca. Naravno nisu to uradili da bi priznali kako grijese, uradili su to iz svojih sebicnih razloga ali i to je neki napredak.

Ne mozes da kazes da nevjernici nisu objektivni jer je objektivnost upravo ono sto nas cini nevnernicima. Ako se ikad utvrdi da bog postoji zovem tebe da zajedno idemo u dzamiju. Tako razmislja svaki objektivan covjek. Meni nije cilj da dokazem da religija grijesi. Kad bi mi to bio cilj i moja objektivnost bi bila kompromitovana. Ali meni je lako da dokazem da grijesi jer dokazi postoje, i vrlo ih je lako primjenit. Jedini problem je u tebi koji nisi objektivan i koji te dokaze odbacujes prije nego sto ih pogledas.
    Dokaze sam ti postavio ali tvoja zaslijepljenost je nevjerovatna. Ja znam da su to dokazi, i jesu. Moja definicija dokaza je takva da se oslanja na rezultate nauke, koji su davno spomenuti u Kuranu. Dokaz je objektivan, opšteprihvaćen i eksperimentalno provjeren. Objektivnost mojih naučnih činjenica zavisi od iskustvenih podataka, koji su jezički izraženi i potvrđeno napisani u Kuranu. Naučne činjenice imaju društveni karakter, a nisu kao kod tebe lične činjenice koje ti prihvataš ili ne prihvataš. Rezultat do kojeg jedan naučnik dođe eksperimentom, biće prihvaćen kao naučna činjenica kada i drugi naučnici obave takav eksperiment, znači postoji provjerljivost podataka. Naučno konstatovanje činjenica, nije subjektivnog karaktera, već aktivni, planski i organizovani proces o kojem ti veoma malo znaš. Kuran nije naučna knjiga. Međutim, određene naučne činjenice, koje se na jednostavan i mudar način izlažu u različitim ajetima, čovjek je uspio otkriti tek korištenjem tehnologije 20 vijeka. Ove činjenice, koje nije bilo moguće naučno utvrditi u periodu kada je Kur’an objavljen, još jednom savremenom čovjeku dokazuju da je Kuran Allahova riječ.
    Last edited by Dawud; 16-06-11 at 16:24.

Thanks Thanks Given 
    452
    Thanks Thanks Received 
    2,939
    Thanked in
    1,457 Posts

I dalje ne shvatas sustinu, ni pojam objektivnosti ni pojam subjektivnosti. Ti prihvatas "dokaze" koji ti odgovaraju zato sto potvrdjuju tvoju vjeru. Ti nisi postao vjernik zbog tih dokaza, ti si vjerovao i prije nego to si ih vidio. Vjerovao si jer si rodjen u porodici koja vjeruje. Sto znaci da tebe zanima samo ono sto ce da te odrzi u toj vjeri. Nikad nisi ni pokusao da prihvatis dokaze koji ti ne idu u korist. Ti si vjernik i zelis da ostanes vjernik. To samo po sebi iskljucuje svaku mogucnost objektinog posmatranja dokaza. Sto je ocigledno, jer nisi prihvatio dokaze koji na vrlo lak nacin obaraju tvoje "dokaze". Ja sam ateista dok se ne dokaze da bog postoji. Ja sam aetista jer svi dokazi, logika i racionalni argumenti govore da nema boga. Ti mozes da pricas o tome da ja nisam objektivan koliko god hoces, ali to ne mozes da dokazes jer ja jesam objektivan. A ja sam vec dokazao kako i zasto si ti subjektivan i kako i zasto su tvoji dokazi subjektivni.

A evo onoga o cemu ja pricam. Svo "naucno" znanje iz Kurana je ili samo apstraktno pisanje koje mozes da protumacis kako god hoces, ili je znanje koje je postojalo prije Islama.

Kao sto vidis, ono sto su znali, uzeli su od Grka i Egipcana. Sto samo znaci da su cijenili znanje starih civilizacija a razliku od Hriscana, ali ne znaci da je njihova religija prava religija. Obicna izmisljotina kao i sve ostale.
    Last edited by VanjaTheMan; 16-06-11 at 11:48.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

I dalje ne shvatas sustinu, ni pojam objektivnosti ni pojam subjektivnosti. Ti prihvatas "dokaze" koji ti odgovaraju zato sto potvrdjuju tvoju vjeru. Ti nisi postao vjernik zbog tih dokaza, ti si vjerovao i prije nego to si ih vidio. Vjerovao si jer si rodjen u porodici koja vjeruje. Sto znaci da tebe zanima samo ono sto ce da te odrzi u toj vjeri. Nikad nisi ni pokusao da prihvatis dokaze koji ti ne idu u korist. Ti si vjernik i zelis da ostanes vjernik. To samo po sebi iskljucuje svaku mogucnost objektinog posmatranja dokaza. Sto je ocigledno, jer nisi prihvatio dokaze koji na vrlo lak nacin obaraju tvoje "dokaze". Ja sam ateista dok se ne dokaze da bog postoji. Ja sam aetista jer svi dokazi, logika i racionalni argumenti govore da nema boga. Ti mozes da pricas o tome da ja nisam objektivan koliko god hoces, ali to ne mozes da dokazes jer ja jesam objektivan. A ja sam vec dokazao kako i zasto si ti subjektivan i kako i zasto su tvoji dokazi subjektivni.

A evo onoga o cemu ja pricam. Svo "naucno" znanje iz Kurana je ili samo apstraktno pisanje koje mozes da protumacis kako god hoces, ili je znanje koje je postojalo prije Islama.

Kao sto vidis, ono sto su znali, uzeli su od Grka i Egipcana. Sto samo znaci da su cijenili znanje starih civilizacija a razliku od Hriscana, ali ne znaci da je njihova religija prava religija. Obicna izmisljotina kao i sve ostale.
    Čisto podmetanje i izvrtanje činjenica, dobro poznata taktika nevjernika. Evo u mojoj struci ću ti dati objašnjenje kolike su laži na ovaj video klip. Tales počelo svega postavlja u nečemu što ima oblik materije, i tvrdio je da je to voda ( razrijeđena voda postaje vazduh, razrijeđeni vazduh postaje eter, zgusnuta voda postaje mulj, potom zemlja- (ραιωμένο νερό γίνεται αέρας, αέρας γίνεται αραιωμένο αιθέρας, συμπυκνωμένο νερό γίνεται λάσπη, ακολουθούμενη από τη χώρα) ). Voda je po njemu osnov ili opšta suština. To ne spada u filozofiju nego u fiziku, iako u ovom slučaju ono što je materijalno ima filozofski značaj. Jer nama treba da bude dokazano da je voda supstancija svega. I kako se iz nje izvode ostali principi. Ono iz čega nešto postaje jeste princip svega, a Tales je rekao da je to voda. Početak svega je kod njega u tome što se svijet postavlja kao voda, kao nešto jednostavno opšte. Ovo je filozofija prirode, da je voda princip u tome je čitava Talesova filozofija. Aristotel je kritikovao Talesa govoreći da vodi nedostaje forma, to jest kako posebni oblici nastaju od vode? Tales je rekao zgrušavanjem i razređivanjem. Ali to nije tačno, jer nedostaje sila i princip kretanja koji dovodi do zgrušavanja i razređivanja. Međutim to je potpuno suprotno od Kurana , jer je u njemu kazano: On je stvoritelj nebesa i Zemlje! . A u drugom ajetu: Zar ne znaju nevjernici da su nebesa i Zemlja bili jedna cjelina, pa smo ih Mi raskomadali, i da Mi od vode sve živo stvaramo? I zar neće vjerovati? Da je Tales rekao u početku svega postoji nematerijalna sila koja stvara pomoću vode, to bi bila intelektualna krađa i Kuran nebi rekao ništa novo, u ovom slučaju ovakav klip bači u korpu za odpadke...
    Last edited by Dawud; 16-06-11 at 13:20.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    2
    Thanked in
    1 Post

jedina prava vjera i religija je vjerovanje u sebe i the end, kakvi bakraci i sve ostalo, zamlacivanje za dokone proste i beznadezne ljude
    Risk , is what makes life worth living

Never a failure, always a lesson!

Thanks Thanks Given 
    452
    Thanks Thanks Received 
    2,939
    Thanked in
    1,457 Posts

Čisto podmetanje i izvrtanje činjenica, dobro poznata taktika nevjernika.
    I dame i gospodo, upravo prisustvujete dokazu onoga o cemu cijelo vrijeme pricam. Dawud prihvata samo ono sto potvrdjuje Islam, i ne samo da odbacuje, nego i vrijedja dokaze koji govore suprotno. I ne samo to, nego se latio i Egove taktike da optuzuje ateiste za ono sto vjernici rade ("...dobro poznata taktika nevjernika...") Svaka cast Dawude, upravo si uspio da dokazes moju poentu. Tvoje "cinjenice" Dawude, su cinjenice samo Muslimanima koji ih izmisljaju ili kradu od Grka i Egipcana. Ako nisi primjetio, upravo si protumacio Kuran na nacin koji TEBI odgovara. I ignorisao si Anaksimandera koji je jasno rekao: "zivot je dosao iz mora". Ili ces to mozda da protumacis bukvalno "iz mora" a ne iz vode generalno kao sto tumacis Kuran? Kako god da okrenes, znalo se za to, i Kuran je to znanje preuzeo. Samo su ga objasnili na mnogo gori nacin. Pravi nacin na koji to treba da se tumaci je da zivot ne bi postojao da nema vode. To je sve sto Kuran kaze, to je sve sto su i Grcki filozofi govorili. Taj citat iz Kurana koji si postavio nema nikakvu naucnu dokaznu snagu. Osim ako ne primjenis Muslimansko "objektivno" tumacenje kojim svaki citat iz Kurana postaje naucni dokaz. I naravno, ignorisao si ostale primjere iz klipa jer se tu tvoje "znanje" zavrsava.

Jos jesto sto sam zaboravio da kazem vezano za prethodni post:
    Vidim da si na google nasao objasnjenje naucnog dokaza. Kakva je korist od toga sto si ga zapamtio ako ga nisi shvatio? Jer da jesi, znao bi kako da primjenis to objasnjenje na nacin koji bi imao smisla. Reci mi kako su tvoji dokazi objektivni i eksperimentalno provjereni ako su tvoji dokazi samo tumacenja Kurana? Tumacenje samo po sebi nije objektivno. Ne moze da bude. Cak ni zakoni u vecini slucajeva [koji se dizajniraju da budu sto konkretniji da ne bi doslo do pogresnog tumacenja] ne mogu da budu protumaceni objektivno zbog cega pravnici koriste razlicite metode tumacenja (jezicko, logicko, ciljno, istorijsko i sistematsko). I nikad nije 100% objektivno. Nekad nije objektivno uopste [najveci stepen objektivnosti posjeduje logicko tumacenje] nego se utvrdjuje na osnovu volje vecine. Kako vecina tvoraca pravne norme protumace tu pravnu normu, tako ce se tumaciti ubuduce. Shvatas li ovo ili moram da ti crtam?
    Last edited by VanjaTheMan; 16-06-11 at 14:42.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

I dame i gospodo, upravo prisustvujete dokazu onoga o cemu cijelo vrijeme pricam. Dawud prihvata samo ono sto potvrdjuje Islam, i ne samo da odbacuje, nego i vrijedja dokaze koji govore suprotno. I ne samo to, nego se latio i Egove taktike da optuzuje ateiste za ono sto vjernici rade ("...dobro poznata taktika nevjernika...") Svaka cast Dawude, upravo si uspio da dokazes moju poentu.

Jos jesto sto sam zaboravio da kazem vezano za prethodni post:
    Vidim da si na google nasao objasnjenje naucnog dokaza. Kakva je korist od toga sto si ga zapamtio ako ga nisi shvatio? Jer da jesi, znao bi kako da primjenis to objasnjenje na nacin koji bi imao smisla. Reci mi kako su tvoji dokazi objektivni i eksperimentalno provjereni ako su tvoji dokazi samo tumacenja Kurana? Tumacenje samo po sebi nije objektivno. Ne moze da bude. Cak ni zakoni u vecini slucajeva [koji se dizajniraju da budu sto konkretniji da ne bi doslo do pogresnog tumacenja] ne mogu da budu protumaceni objektivno zbog cega pravnici koriste razlicite metode tumacenja (jezicko, logicko, ciljno, istorijsko i sistematsko). I nikad nije 100% objektivno. Nekad nije objektivno uopste [najveci stepen objektivnosti posjeduje logicko tumacenje] nego se utvrdjuje na osnovu volje vecine. Kako vecina pravnika protumaci pravnu normu, tako ce se tumaciti ubuduce. Shvatas li ovo ili moram da ti crtam?
    Ja se obraćam tebi, čistom manipulantu, nisu mi potrebni ni dame ni gospoda. Kada sam ti dokazao da je Kuran govori potpuno druge stvari od ovog video klipa koji izvrće činjenice, jer se najbolje laže sa poluistinama. Sad izigravaš klovna, govoreći Davud prihvata samo ono što potvrđuje islam. Ja sam ti rekao smisao naučnog jezika jeste u tome da njegovi izrazi imaju smisla. Kada Kuran govori o nekim stvarima, upravo je smisao ono glavno. Kada metafizičari govore o budućnosti kao glavnoj dimenziji vremena, takvi tekstovi su za naučnike nerazumljivi, ali filozofima i onima koji razmišljaju ulažući napor kako bi ušli u dimenziju apstraktnog mišljenja nisu. Jer oni shvataju smisao iskazanog. Da bi tumačenje nečega bilo adekvatno treba uzeti u obzir čitav kontekst u kojem se nešto tvrdi. To jest cjelokupnost podataka koji su u procesu komunikacije. Ja sam tebi jasno opisao lažnost klipa jer Tales je tvrdio nešto sasvim drugo od Kurana, a na klipu se poluistinom želi opovrći sama istina, da je Tales tvrdio da se sve stvara od vode, što je laž jer je rekao voda je počelo. Da i malo držiš do nauke i istinitog tumačenja shvatio bi da kontekst jednog iskaza je najbitnija stvar u tumačenju nekog teksta . Zatim ko je autor, kojem vremenu, društvenoj sredini pripada i kakva su naučna mjerila doba u kojem je stvoren. Da bi spoznao neki tekst treba da znaš kulturne, socijalne, pravne, običajne i filozofske predpostavke u kojem nam se obraća. Kada ne bismo poznavali istoriju ovih izražaja čovjeka, nebi razumjeli sami sebe. Postoji razlika između promjena značenja koje su rezultat istorijskog razvitka, kroz sticanja novih znanja i iskustava, ali sve to govori u prilog tačnosti cjeline u odnosu na djelove pri pravom tumačenju.
    Last edited by Dawud; 16-06-11 at 14:48.

Thanks Thanks Given 
    452
    Thanks Thanks Received 
    2,939
    Thanked in
    1,457 Posts

Sto se mene tice - quod erat demonstrandum

Sad je na tebe red da dokazes nesto za promjenu a ne da se vadis [subjektivnim misljenjem] na to kako su moji dokazi lazi i podmetanja a tvoji rastu u rajskom vrtu.
    Last edited by VanjaTheMan; 16-06-11 at 14:54.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Sto se mene tice - quod erat demonstrandum

Sad je na tebe red da dokazes nesto za promjenu a ne da se vadis [subjektivnim misljenjem] na to kako su moji dokazi lazi i podmetanja a tvoji rastu u rajskom vrtu.
    Kad god čitamo neki tekst iz prošlosti , možemo da uhvatimo neki smisao, zbog toga što se radi o pitanjima koja su zajednička svim ljudima. Slične strasti, težnje, načini mišljenja i drugo, nalazimo u prošlosti kao most koji nam omogućava da razumijemo tu prošlost. Ideje mogu da se kreću od jedne kulture do druge, od jednog jezika do drugog, od jednog pojedinca do drugog, ali da ne podliježu velikim promjenama. U prošlost se ne gleda samo sa ciljem kakva je bila, nego i sa željom da ocijenimo vrijednost nečega što je plodno za naše vrijeme , zbog toga je islam plodna religija jer daje mnogo znakova ljudima koji su vjernici. Ni jedna osoba ne može zanemariti sva svoja uvjerenja, jer je nemoguće pobjeći od sopstvenog načina mišljenja.
    Last edited by Dawud; 16-06-11 at 15:11.

Thanks Thanks Given 
    452
    Thanks Thanks Received 
    2,939
    Thanked in
    1,457 Posts

Ideje mogu da se kreću od jedne kulture do druge, od jednog jezika do drugog, od jednog pojedinca do drugog, ali da ne podliježu velikim promjenama.
    To je tacno. I zbog toga je tvoja religija samo proizvod ideja, saznanja i religija drugih civilizacija. A zbog toga sto se ne razvija svaka civilizacija istom brzinom neke su i dalje zadrzale religiju. Najrazvijenije Evropske drzave su sekularne sa vecinskim ateistickim i agnostickim stanovnistvom. To su zemlje sa najmanjim stepenom kriminaliteta, i sa najvecim stepenom visokog obrazovanja. Skandinavske zemlje su takve. Kod njih svi ljudi znaju da koriste racunare. Ja znam ljude iz Crne Gore koji koriste CD drive za drzanje kafe! I svima je po zakonu zagarantovan internet. Sa druge strane imamo kulture koje u svom centru i dalje imaju religiju kao sto su zemlje Bliskog istoka (Islamske zemlje). Nerazvijene i kulturno, moralno i tehnoloski. I naravno vecina stanovnistva je polupismena a visoko obrazovanje gotovo i da ne postoji.

Thanks Thanks Given 
    96
    Thanks Thanks Received 
    112
    Thanked in
    90 Posts

nemoj tako
    Muslimani su izmislisi kompas, barut, med,čaj, ljekovite trave, prvi su znali da je zemlja okrugla itd...
    Last edited by Rakun; 16-06-11 at 15:35.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

To je tacno. I zbog toga je tvoja religija samo proizvod ideja, saznanja i religija drugih civilizacija. A zbog toga sto se ne razvija svaka civilizacija istom brzinom neke su i dalje zadrzale religiju. Najrazvijenije Evropske drzave su sekularne sa vecinskim ateistickim i agnostickim stanovnistvom. To su zemlje sa najmanjim stepenom kriminaliteta, i sa najvecim stepenom visokog obrazovanja. Skandinavske zemlje su takve. Kod njih svi ljudi znaju da koriste racunare. Ja znam ljude iz Crne Gore koji koriste CD drive za drzanje kafe! I svima je po zakonu zagarantovan internet. Sa druge strane imamo kulture koje u svom centru i dalje imaju religiju kao sto su zemlje Bliskog istoka (Islamske zemlje). Nerazvijene i kulturno, moralno i tehnoloski. I naravno vecina stanovnistva je polupismena a visoko obrazovanje gotovo i da ne postoji.
    Ja znam da bi ti kao nevjernik volio da je Islam proizvod saznanja i religija drugih civilizacija, ali činjenice koje sam iznio govore protiv tebe, tvojih strasti, predubjeđenja i predpostavki. Dovoljno je to što u uređenim islamskim zemljama, (ne u onima u kojima je kročila zapadna noga i donijela milionska ubistva) gotovo da nema alkohola, droge i prostitucije. Sa druge strane na zapadu imamo moralno posrnuće koje se za razliku od islamskih uređenih zemalja ogleda u drogi, prostituciji, pedofiliji, homoseksualizmu (jebiguzovićima-koje hoće to i nama da nametnu kao nešto normalno) i svim mogućim porocima. Što se tiče kulture, samo pročitaj šta su muslimani donijeli Andaluziji tj. Španiji. Dok su u Bagdadu postojali hamami i čitavi vodovodni sistemi, dok su ulice bile osvjetljene, to je bila nepoznanica čitavoj evropi. Islamske zemlje su dugo vremena bile vodeća snaga svijeta u svakom smislu. Podmuklost zapannih sila i njihovih nevjernika su kolonizacijom mijenjali i donijeli drugačiju vladavinu od šerijata. Zbog toga su za kratko muslimani doživjeli posrnuće, ali viđećemo se za koju godinu ko će sve biti musliman...
    Last edited by Dawud; 16-06-11 at 16:36.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Dalje, kažeš da su muslimani svoje poznavanje nauke pokupili od Grka, Egipćana itd. pa ako je tako, daj navedi jezički precizno, jer je to najbitnije za nauku, kada je neko nešto slično od navedenih ličnosti rekao ovome što piše u Kur'anu:
    13. zatim ga kao kap sjemena na sigurno mjesto stavili,
    14. pa onda kap sjemena ugruškom učinili, zatim od ugruška grudu mesa stvorili, pa od grude mesa kosti napravili, a onda kosti mesom zaodjenuli, i poslije ga, kao drugo stvorenje, oživljujemo, - pa neka je uzvišen Allah, najljepši stvoritelj! (23, 13-14)

Da li postoji bilo kakva istorijska ličnost koja je do tančina opisala faze razvoja djeteta? Da li su to zaista uradili Tales i Aristotel? Naravno da nisu. Video koji si naveo je obična manipulacija. Zbog čega manipulacija? U navedenom videu se samo kaže da je razvoj djeteta poznat bio navedenim ljudima mnogo prije Kur'ana. Međutim, u navedenom videu se ne navode riječi tih ličnosti. Oni su samo nagađali. Nisu detaljno opisali faze razvoja djeteta, kako je to uradio Kur'an.
    Do prije dvadesetak godina se smatralo da je ovaj ajet u koliziji sa naukom, jer se u nauci smatralo da se prilikom razvijanja djeteta istovremeno razvijaju meso i kosti, za razliku od Kur'ana koji u navedenim ajetima kaže da prvo nastaje meso pa onda kosti. E sad ti meni reci šta je od ovoga znao Tales ili Aristotel itd. Ja ću ti reći. Veze nisu imali. Dalje, video koji si ti postavio u stvari potvrđuje Kur'an, dok u nekim slučajevima namjerno se pogrešno tumači. Zbog čega video koji si postavio potvrđuje Kur'an? Zbog toga jer sve i da su postojale naučne činjenice prije Kur'ana, kako je moguće da je Muhammed s.a.w.s. izabrao samo ono što je tačno? Aristotel koji se pominje u tvom videu kao sveznajući, stavio je Zemlju u centru svemira, tvrdio je da se sve okreće oko nje. Tvrdio je da su zvijezde okačene o kristalne kugle. Aristotel je u filozofiji i naukama znao dosta, ali dosta je i griješio. Postavlja se pitanje, kako je to Muhammed s.a.w.s. znao šta je kod Aristotela tačno a šta netačno? Takođe u Bibliji postoje tačne tvrdnje koje se slažu sa savremenom naukom. Međutim Biblija je prepuna citata koji veze nemaju sa naukom, pa se opet postavlja pitanje kako je Muhammed s.a.w.s. tačno znao, ako je prepisivao šta je u Bibliji istina a šta ne. Npr. Biblija kaže da zemlja ima krajeve, da se drži na stupovima, da mjesec ima sopstvenu svjetlost itd. Naravno da postoje neke istorijske knjige koje prije Kur'ana govore o nekim naučnim činjenicama, međutim mnogo je više toga što nema veze sa naukom. Opet kažem, postavlja se pitanje kako je Muhammed s.a.w.s. tačno znao šta je od toga tačno a šta ne, i kako je moguće da u Kur'anu postoji mnogo toga što se slaže sa savremenom naukom a što nikada ni u jednoj svetoj knjizi nije pomenuto, niti u vezi toga postoje bilo kakvi istorijski zapisi.
    Last edited by Dawud; 16-06-11 at 16:54.

Thanks Thanks Given 
    452
    Thanks Thanks Received 
    2,939
    Thanked in
    1,457 Posts

Opet iste stvari. Stvarno nemam volje ni da citam ni da komentarisem vise na ponavljanje istih stvari. Kad budes rekao nesto novo javi se.

A ja nisam negirao kulturni uticaj Islama u proslosti. Rekao sam da se Islamske zemlje nisu razvijale istom brzinom kao Evropske zemlje. Sto je prilicno ocigledno kad pogledas koliko su Islamske zemlje nerazvijene i ustvari primitivne. To sto nema alkohola i droge nije faktor danas. Jer su i pored toga zapadne zemlje civilizovanije i postuju ljudska prava i zalazu se za jednakost svih ljudi. A homoseksualnost postoji u prirodi i ne mozes da se boris protiv toga. Imas dvije opcije: da im ne das jednaka prava kao i ostalim ljudima samo zbog njihove seksualne orijentacije (da li stvarno sudis o ljudima na osnovu toga) ili da im das sva prava. Kako god okrenes, sta god da uradis, oni ce postojati. Zato mene ustvari nije ni briga da li ce im dat prava ili ne. Na mene to nema nikakvog uticaja. A nema ni na tebe zato ne znam sto te to uopste i zanima.
    To sto se desilo Islamskim zemljama nije nista novo niti su u pitanju samo Islamske zemlje. Pogledaj Kinu. Nekad najveca civilizacija sa najljepsom kulturom i fantasticnim otkricima. A vidi ih sad. Greote.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    3
    Thanked in
    3 Posts

Da li postoji bilo kakva istorijska ličnost koja je do tančina opisala faze razvoja djeteta?
    Ginekolog...čitava armija ljudi se bave sa time.

Thanks Thanks Given 
    96
    Thanks Thanks Received 
    112
    Thanked in
    90 Posts

gotovo da nema alkohola
    Šta će vam kad vam ga je alah je obećao u potocima ako uđete u dženet

droge
    Kao mnogi izumi dalekog istoka (u glavnom Kine) Arapi su direktno zaslužni za uvođenje opijuma u evropu, a samim tim i najgore droge svih vremena - HEROINA
    Računa se da je Afganistan najveći izvoznik opijuma u svijetu. Glavni izvor zarade terorista je trgovina teškim narkoticima.
    čuli ti kad izraz "Pravi Afganistanac" ?

prostitucije.
    Ali zato cvjeta trgovina bijelim robljem
    Last edited by Rakun; 17-06-11 at 00:09.

Thanks Thanks Given 
    452
    Thanks Thanks Received 
    2,939
    Thanked in
    1,457 Posts

E moj Rakune, evo ti Dawudovog odgovora: to nisu Muslimani to su nevjernici. To su sve ateisti. I ne samo to, nego je tvoja prica podmetacina i laz. Manipulacija i prevara svojstvena nevjernicima poput tebe i prepodobnog Vanje.

Eto toliko.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Idemo dalje u dokazima da postoji samo jedna i jedina prava religija. Šta Kuran kaže o astronomiji ? Evo jednog dobrog teksta:
    Zar ne znaju nevjernici da su nebesa i Zemlja bili jedna cjelina, pa smo ih Mi raskomadali...“ Ovako Kur'an sa malo riječi govori o teoriji Velikog praska. Zamislite Kur'an je spomenuo još prije 1400godina! U časnom Kur'anu,u suri Fussilet, poglavlje 41.u 11. ajetu se kaže: „ Zatim se prema nebu usmjerio dok je nebo još maglina bilo,pa je njemu i Zemlji rekao pojavite se milom ili silom!-Pojavljujemo se drage volje!-odgovorili su.“ Arapska riječ koja je ovdje upotrebljena ja DUHAN,ŠTO ZNAČI –dim.,da je kosmos prije nego što je dobio ovaj oblik,bio posebna vrsta gasa. Arapska riječ duhan, što znači dim, je naučno ispravnija nego riječ prašina. Stiven Hoking, veoma poznati naučnik ,rekao je:najveće je otkriće stoljeća,i baca svjetlo na početak stvaranja kosmosa teorija Velikog praska..... Isprije ljudi su vjerovali da je svijet ravan,pa su se plašili putovati predaleko,da nebi pali sa Zemlje. U suri Lukman,poglavlje31.,29.ajet,Uzvišeni kaže: “Zar ne vidiš da Allah uvodi noć u dan i dan u noć...“UVODJENJE je spor i postepen proces,noć se polahko i postepeno mijenja u dan, a dan se polahko i postepeno mijenja u noć... Ovaj fenomen je moguć samo ako je Zemlja okrugla,a ne bi bio moguć da je Zemlja ravna...Da je ravna, ove promjene bi bile nagle. U suri Zumer,u 5. ajetu,Uzvišeni kaže: „Nebesa i Zemlju je mudro i s istinom stvorio. On noću zavija dan i danom zavija noć...“ Arapska riječ koja je ovdje upotrebljena je KEWWERE. Kako će te obaviti turban oko glave? Ovo obavijanje ili zavijanje dana u noć i noći u dan jedino je moguće ako je Zemlja okrugla. Dalje u Kur'anu u suri Naziat poglavlje 79.u30.ajetu, Uzvišeni kaže: „Poslije toga je Zemlju rasprostro...“Arapska riječ DEHAHA izvorno dolazi od riječi koja znači- jaje,i to ne bilo koje, već se njeno značenje specijalno odnosi na NOJEVO JAJE! Danas nam je poznato da Zemlja nije potpuno okrugla kao lopta,već ima elipsoidan oblik-blago spljoštena na polovima i izdužena na ekvatoru. Ako pogledate nojevo jaje ono ima baš takav oblik odozgo blago spljošteno,a izduženo sa strana. Dakle, Kur'an nam daje precizan opis elipsoidne Zemlje još prije 1400 godina! Doskora smo vjerovali da Mjesec ima svoju svjetlost. Tek nedavno je otkriveno da Mjesečeva svjetlost ustvari refleksija svjetlosti sa sunca. U suri Furkan, u 61.ajetu Uzvišeni kaže: „Neka je Uzvišen Onaj Koji je na nebu velike zvijezde stvorio, i na njemu da Svjetiljku i Mjesec koji sija...“ Također, u suri Junus, u 5. ajetu, Uzvišeni kaže: „On je Sunce izvorom svjetlosti učinio a Mjesec sjajnim: “Sličan tekst nalazimo u suri Nuh, 15-16 ajet. Arapska riječ za Sunce je ŠEMS. Osim toga, ono se u Kur'anu opisuje riječima SIRADŽ – lampa, WEHADŽ – uplamtio, sjajan ili DIJA' – svjetlost, sjaj... mjesec se na arapskom kaže KAMER. Osim toga u Kur'anu se opisuje i riječima MUNIR – osvijetljen ili NUR – refleksija svjetla... nigdje u Kur'anu Mjesec nije opisan riječima siradž, wehadž ili dija' već uvijek kao munir ili nur tj. koji reflektuje svjetlo. U suri Tarik, u 3. ajetu, Uzvišeni kaže: „Zvijezda blistava...“Arapska riječ nedžm – znači zvijezda, a njena svjetlost je opisana riječju SAKIB, što znači – koja se pojavljuje pa nestaje. Nekada su Evropljani vjerovali da se Zemlja nalazi u centru kosmosa, a da se sve planete, pa i Sunce okreću oko Zemlje. To je bila takozvana – teorija GEOCENTRIZMA. Ta je teorija nastala dva vijeka prije nove ere, i smatrala se tačnom 16 vijekova, sve dok Kopernikus nije rekao da se Zemlja i ostale planete okreću oko Sunca. Kasnije, 1608. godine Johanes Kepler je napisao u svojoj knjizi NOVA ASTRONOMIJA, da ne samo da se Zemlja i ostale planete okreću oko Sunca, već se okreću i oko svoje ose. Ali, u suri Enbija, u 33. ajetu Uzvišeni kaže: „I On je Taj Koji je stvorio noć i dan, i Sunce i Mjesec, i svi oni u svemiru plove...“ Arapska riječ JESBEHUN izvedena je od riječi SEBEHA, koja označava tijelo u pokretu. Ako kažem da je neki čovjek SEBEHA na zemlji, ne mislim da se taj čovjek kotrlja, već to znači da on hoda ili trči. Ako kažem da neki čovjke SEBEHA u vodi, to ne znači da je on zaronio, već da on pliva. Isto tako, ako Uzvišeni kaže JESBEHUN za neko nebesko tijelo, to ne znači da to tijelo leti, već znači da se okreće oko svoje ose. Danas, kao što je poznato, možete imati sliku Sunca na radnom stolu. Možemo vidjeti da na Suncu postoje crne mrlje. Potrebno je 25 dana da te crne mrlje kompletiraju rotaciju. To upućuje na zaključak da je Suncu potrebno oko 25 dana da se okrene oko svoje ose. Možete li zamisliti da Kur'an govori o rotaciji Sunca i njegovom kretanju još prije 1400 godina, a to je nauka tek danas otkrila! U suri Ja-Sin, u 40. ajetu Uzvišeni kaže: „Nit' Sunce može Mjesec dostići, nit' noć dan preteći, svi oni u svemiru plove.“ Šta se misli pod Kur'anskim riječima:„Sunce ne može dostići Mjesec...“? Nekda se vjerovalo da su orbite Sunca i Mjeseca jednake. Ali Kur'an kaže – NE! Orbite Sunca i Mjeseca su različite. Nema ni govora o prestizanju jedno drugog! A i Sunce i Mjesec, ne samo da se rotiraju, već i plove po kosmosu. U suri Ja-Sin, poglavlje 36, ajet 38, Uzvišeni kaže: „I Sunce se kreće do svoje određene granice...“ Danas, naučnici su došli do otkrića da se Sunce, zajedno sa planetama, kreće u kosmosu po specifičnoj putanji, a taj fenomen je nazvan – Solarni efekat. Kreće se brzinom od oko 20 km u sekundi. Slične poruke su nam upućene u suri Ra'd, poglavlje 13, ajet 2. u suri Fatir, poglavlje 35, ajet 13. u suri Lukman, poglavlje 31, ajet 29. kao i u suri Zumer, poglavlje 39, ajet 5. gdje Uzvišeni kaže: „...On je Sunce i Mjesec potčinio, svako se kreće do roka određenog...“ U suri Zarijat, poglavlje 51, ajet 47. Uzvišeni kaže:
    Mi smo nebo snagom sazdali, i Mi uistinu PROŠIRUJEMO...“ Arapska riječ MUSI'UN, znači širenje prostora... Jedan poznati naučnik je došao do jednog otkrića, i kaže da se kosmos širi, da se galaksije udaljavaju jedna od druge. To je ono što Kur'an spominje još prije 1400 godina!Neki ljudi će reći:“Ništa posebno to što Kur'an govori o astronomiji, jer su Arapi ionako bili veoma upućeni u astronomiju...!“Želim samo napomenuti da su prošli čitavi vijekovi nakon objave Kur'ana pa su tek onda Arapi postali dobri poznavaoci astronomije,jer su iz Kur'ana crpili znanje o astronomiji...
    Last edited by Dawud; 17-06-11 at 10:27.

Page 5 of 62 FirstFirst 1234567891555 ... LastLast

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)