Page 30 of 51 FirstFirst ... 2026272829303132333440 ... LastLast
Results 726 to 750 of 1252

Thread: Gej parada PG

Thanks Thanks Given 
    53
    Thanks Thanks Received 
    44
    Thanked in
    30 Posts

Nije to tako jednostavno. Reka sam da im to nije bio problem sve dok pomenuti nije rijesio to objavi SIROJ javnosti. A kad se on ponosi tim, roditelji se stide njega

Thanks Thanks Given 
    29
    Thanks Thanks Received 
    85
    Thanked in
    20 Posts

Quote Originally Posted by Shone81 View Post
    Sve je ovo OK što si napisala, a mene zanima pošto će nekad i ta sjutrašnjica donijeti njihova prava, kako se slažeš da recimo (što može da se desi) dva istopolna roditelja imaju dijete tj da ga usvoje a da recimo jedan hetero par ne bude mogao da ostvari to pravo? Što bi na to rekla? (pitam čisto bzv...čisto da priča ne zataji
    Odgovor-NE ZNAM!Ja se obrazujem za oblast koja je samo indirektno povezana za socioloskim pitanjima tako da nisam kompententa da ti odgovorim na tvoje pitanje,kao sto nije ni vecina ljudi ovdje.Mogu imati svoje misljenje u vezi usvajanja djece,al potpuno je nebitno da ga ja iznesem ovdje,o tome ce odlucivati neki drugi ljudi sa nekim interesima,ja necu,u to sam sigurna.

Ja nesto ne vidim da ljudi u Cg su neki veliki planeri te razmisljaju 10 godina unaprijed.Da li vi razmisljate recimo o vasim finansijama od prvog u mjesecu pa sve do kraja tog mjeseca?Ili zivite na tom polju od danas do sjutra? Pretpostavljam da je odgovor blizi drugoj tezi,zato nemojte razmisljati ni o buducnosti ove planete godinama unaprijed kad vec o sebi ne razmisljate na isti nacin.

Ako ljudi paradiraju ne znaci da ce im 31 om maja dati pravo na brak,pravo na usvajanje djece,to ce se vjerovatno dogoditi jednog dana,al ko zna kada,mozda za tri godine,mozda za 10 godina,ko zna....Svakako nece pitati ni mene ni vas,te dzabe sebe punite mrznjom prema osobama koje ne poznajete.Mislim da se treba skoncentrisati na svoj mir a ne rasipati energiju na stvari koje vas direktno ne doticu( i nemojte da se sad neko dohvati za 'ne doticu vas direktno' uh )

Ako cete da se borite,borite se za praktice stvari koje fale Crnoj Gori,a mnogo ih je,te ima mjesta za svakog borca svjeze krvi.Zasucite rukave
    P.S.ODgovorih ti Shone 81 iako mi nije nikako simpatican dio koji sam podvukla u tvom tekstu.
    Non sum uni angulo natus: patria mea totus hic mundus est.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Nisam ja ni rekao da će im baš 31og dati sva prava koja trebaju da imaju ali ok...dobio sam tvoj odgovor koji je svakako na mjestu od A do Š
    Vi se smijete meni jer sam drugačiji, a ja se smijem vama jer ste svi vi isti

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Намјерно Другачији...

Thanks Thanks Given 
    305
    Thanks Thanks Received 
    236
    Thanked in
    133 Posts

Quote Originally Posted by AltaMarea88 View Post

Ako ljudi paradiraju ne znaci da ce im 31 om maja dati pravo na brak,pravo na usvajanje djece,to ce se vjerovatno dogoditi jednog dana,al ko zna kada,mozda za tri godine,mozda za 10 godina,ko zna....Svakako nece pitati ni mene ni vas,te dzabe sebe punite mrznjom prema osobama koje ne poznajete.Mislim da se treba skoncentrisati na svoj mir a ne rasipati energiju na stvari koje vas direktno ne doticu( i nemojte da se sad neko dohvati za 'ne doticu vas direktno' uh )
    Parada se tiče svih nas jer ne paradiraju u svojim kućama (tad niko ne bi pravio pitanje), nego na javnoj površini koja pripada gradu i svim građanima.

A za podebljani tekst: i najduže putovanje počinje prvim korakom.

Primjeri ostalih zemalja pokazuju da je to proces koji nema namjeru da se zaustavi, a ovo je prva faza.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

respect za sliku!!!
    Vi se smijete meni jer sam drugačiji, a ja se smijem vama jer ste svi vi isti

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Quote Originally Posted by Shone81 View Post
    respect za sliku!!!
    !!!!!!!!!!!!!!

Thanks Thanks Given 
    1
    Thanks Thanks Received 
    58
    Thanked in
    45 Posts

Quote Originally Posted by Tha_Maddog View Post
    Parada se tiče svih nas jer ne paradiraju u svojim kućama (tad niko ne bi pravio pitanje), nego na javnoj površini koja pripada gradu i svim građanima.

A za podebljani tekst: i najduže putovanje počinje prvim korakom.

Primjeri ostalih zemalja pokazuju da je to proces koji nema namjeru da se zaustavi, a ovo je prva faza.
    Tako je my bro

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Quote Originally Posted by misllish View Post
    nikola ajde zivota ti ne se** to je njihova privatna stvar i ne izigravaj tetkicu na ovaj forum prilicno je nekulturno pricati o tome.
    Ne izigravam tetkicu nego navodim primjer kako se javno deklarisanje putem medija odnosi na porodicu doticnog ili bilo kog drugog geja u nasem drustvu. Nisam rekao da je to dobro ili lose, vec sam to naveo kao primjer. I razMISLI prije nego izletis sa takvi komentarima.
    There are so many dawns that have yet to shine!

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Quote Originally Posted by Goran69 View Post
    Iskreno ja ne vidim sto bi iko razmisljao sta drugi misle i zasto bi neko isao pognute glave.....ne shvatam bas sve to...
    Ni ja, zato sam stavio no comment, ali zanimljivo je posmatrati kako se razvija ova situacija, sa socioloskog aspekta, s obzirom da se desava po prvi put u nasem drustvu.
    There are so many dawns that have yet to shine!

Thanks Thanks Given 
    96
    Thanks Thanks Received 
    112
    Thanked in
    90 Posts

Formalno oni nisu ugrozeni,al sve dok bude ljudi koji upiru u njih prstom kao da gledaju egzoticne vrste zivotinja iz zoloskog vrta,sve dok postoje ljudi koji pozivaju na njihovo kamenovanje,
    Ovo je toliko mala sredina da će se prstom upirati i na onoga ko recimo šeta korzom noseći Stentson šemšir

sve dok vi budete zainteresovani da saznate ko su ti homoseksualci u Cg,imenom i prezimenom, sve dok se bude vodila ovolika prasina oko njihovih parada oni ce se osjecati ugrozenima,
    Da ime neko skine zvijezde sa neba pričaće da su ugroženi
    Dosta govori i ovaj topik,pogledajte koliko se stranica napisalo ovdje i razmislite kakvo je vidjenej vecine ucesnika,i onda recite da li su ugrozni ili nisu. Covjek nije ugrozen kad moze da zivi normalno svoj zivot,oni ne mogu u mnogo razvijenim sredinama,a ne kod nas,i to je cinjenicno stanje,jer za vas su oni ATRAKCIJA,i ja vas shvatma jer su i meni bili nepojmivi sve dok ih nisam upoznala.
    Na CDM-u je više puta pomenuta narkomanija.
    Većina stanovnika Crne Gore su pušači(60%) pa su žestoko diskriminisani

Ono zajednicko svima njima jeste njihova neprivacenost,ne samo od strane sredine,vec od njih samih.
    Ne može da se poredi neprihvaćenost hendikepiranih u odnosu neprihvaćenosti homoseksualaca. A oni nisu birali da budu takvi kakvi jesu, homoseksualci su neprihvaćeni zbog svog izbora, a hendikepirani su neprihvaćeni zbog nečega na šta nisu uticali.
    KO JE GLASNIJI KOD ISTICANJA SVOJE NERAVNOPRAVNOSTI !!!!
    PE**RI ZBOG SVOJE FIKTIVNE NERAVNOPRAVNOSTI ILI HENDIKEPIRANI ZBOG NJIHOVE FAKTIČKE NERAVNOPRAVNOSTI

Homoseksualci su u svemu ravnopravni sa ogromnom većinom populacije. Čak su u priličnom dijelu i povlašćeni(neki direktor neće imati nikakvih problema da otpusti normalnu osobu dok će otpuštanje pe**ra biti komplikovano zbog navodne "diskriminacije")

Last edited by Rakun; 18-04-11 at 09:55.
    "Ja i dalje čekam da mi dokažeš da je Sunce kancerogeno.", Bugi

Thanks Thanks Given 
    29
    Thanks Thanks Received 
    85
    Thanked in
    20 Posts

Rakun,nemam trenutno vremena da pisem,pa cu ti ugrubo odgovoriti.
    Poredjenje sa narkomanima mislim da nije na mjestu,narkoman je odlucio da uzme drogu,dakle to je njegova odluka,dok se ovdje (po mom razmisljanju) ne radi o odluci da ti sjutra kazes 'e ja sam od danas gay'.Mislim da je bas u tome poenta,biti drugacijeg sekusalnog opredeljenja nije njihov izbor,to je u njegovoj prirodi (ne smijem koristiti rijeci poput 'geni' itd jer se stvarno ne razumijem u to) .Oni mogu biti sa osobom suprotnog pola al u tome ne mogu pronaci zadovoljstvo,ne mogu pronaci sebe,samim tim dolazi do mnogih frustracija kod njih te imas primjere ozenjenih muskaraca koji tek kasnije shvate da su homosekcualci i u braku maltretiraju svoje zene.Homosekusalce zene ne privlace.Ja sam prije mislila da je to neki hir,posto sam uvidjela da dosta njih je imalo nekih porodicnih problema,al promjenila sam misljenje bas zbog price sa raznim ljudima te orijentacije sa kojima sam dosla u kontakt.

Uporedio si ih i sa hendikepiranim osobama.Protiv sam svake vrste diskiminacije,al u slucaju posla moras shvatiti da homoseksualac je fizicki zdava osoba,dakle ima sve osobine kao ja,pretpostavljam i ti.Jedno hendikepirano lice ima otezan pristup poslovnim zadacima,al naravno i za njih trebaju postojati odredjena radna mjesta.Da su diskriminisani u nasoj sredini po pitanju posla ja to ne znam,al ne vjerujem,nikome ne pise na celu sta je (iako se pojedini homoseksualci mogu vrlo lako prepoznati,al oni koji nisu feminizirani,tesko).Da li bi bili diskriminisani da se javno deklarisu,ne znam ni to,al pretpostavljam da bi kod nas odgovor bio potvrdan.Sto se tice deklarisanja,ja nisam za to.Ne vidim potrebu za tim,jer mislim da je to jedna velika manipulacija tih istih osoba od strane medija,to je ipak izvjestaceno.Kao sto ja nemam potrebu da pricam svijetu jesma li zaljubljena ili nisam,ne vidim ni njihovu potrebu,al vidim potrebu za tim da mogu da setaju normalno ulicom sa svojim partnerom a da ih niko ne progoni zbog toga.

Znas sta meni smeta kod ljudi?Sto se ljudi medjusobno svrstavaju u kategorije.Stavljaju neki zid,ne zeleci da upoznaju bit jedne osobe,jer oni vec znaju iz prethodnih iskustava kakva bi to mogla biti osoba.Tako i ovdje,svi ce se gaditi na jednog homoseksualca iako ga ne poznaju,iako ne znaju njegovu zivotnu pricu,iako ne znaju njegove vrijednosti,bitno da oni pretpostavljaju sta on radi u krevetu.Zbog slicnih kategorizacija,ljudi se kriju,zato danas ima mnogo laznih ljudi i medju heteroseksualcima,jer se boje da budu ono sto jesu u bilo kom polju upravo zbog toga sto im sredina diktira odredjeni nacin ponasanja.
    Non sum uni angulo natus: patria mea totus hic mundus est.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    2
    Thanked in
    1 Post

dobro a zasto su onda pedofili tabu ? isti ko i homici , i oni su manjina i imaju potrebe i urodjeno im, zasto se ne boriti za prava pedofila ?
    Risk , is what makes life worth living

Never a failure, always a lesson!

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Quote Originally Posted by sparco View Post
    dobro a zasto su onda pedofili tabu ? isti ko i homici , i oni su manjina i imaju potrebe i urodjeno im, zasto se ne boriti za prava pedofila ?

pedofilija je izopacenost, predstavlja krivicno djelo, seks sa maloljtnicima, djecom koja nisu sposobna za rasudjivanje...

jesi cuo kad da je iko uhapsen zbog posjedovanja gay materijala?
    Sin:

- "Tata, tata, jel istina da internet zaglupljuje?"

Tata:

- "WTF? ROFL LMAO!"

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

prosto je nevjerojvatno koliko na ovom forumu ima ljudi koji ne vide dalje od nosa, kao da vam je neko postavio blinkere (dio konjske opreme) pa ne vidite nista oko sebe... shvatate li vi da sa ovim sto pisete direktno radite protiv najosnovnijih ljudskih prava, prava na izjasnjavanje i svakako pravo na zivot, jer kako vidim ima odje nekih slinavaca koji bi tako nekom rado glavu razbili. Vi ne vidite da ako podrzite GLBT-i populaciju ne podrazavate to sto je neko gej ili lezbijka vec podrzavate njihovo pravo da budu ljudi prve vrste, isto kao sto ste i vi. Ovo je potpuno isto kao da ste zabranili parapelegicarima prije nekoliko mjeseci da na isti nacin izraze svoje probleme i zatraze prava, mozete li sebe zamisliti kako kamenicom lomite glavu nekom liku u kolicima, vidite li sebe kako se bacate molotovljevim koktelelom na majke i sestre otetih u vozu u Strbcima, imate li snage da viknete dakicevce koji nijesu primali platu godinama... Siguran sam da necete i nemate, ali zato imate zelju da slomite glavu nekom nesrecnom geju koji nije birao da se rodi kao takav a jos manje da se rodi u ovakvoj zemlji dje se bagra utrkuje ko ce prvi da baci kamen na Mariju Magdalenu
    Da je imalo majka za to dijete do ovoga uopšte nije htjelo da dođe-MNT jedan jedini

Thanks Thanks Given 
    3,229
    Thanks Thanks Received 
    3,256
    Thanked in
    1,581 Posts

Quote Originally Posted by bojan_pg View Post
    vec podrzavate njihovo pravo da budu ljudi prve vrste, isto kao sto ste i vi.
    a ko im je to pravo oduzeo? Ali konkretan primjer a ne "cuo sam da je neka lezbijka dobila otkaz zato sto je lezbijka", a to sto je ista krala pare iz kase je manje vazno
    She is only here to annoy herself!

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Quote Originally Posted by NSX View Post
    a ko im je to pravo oduzeo? Ali konkretan primjer a ne "cuo sam da je neka lezbijka dobila otkaz zato sto je lezbijka", a to sto je ista krala pare iz kase je manje vazno
    na 30 strana se urla kako su bolesni, kako ce glave da im lome, kako bi ih ubili da ih vide da se drze za ruke ili ljube u grad i ti pitas koje im je pravo oduzeto?

:lolblue::lolblue::lolblue:

mora se crtat Crnogorcima...
    Sin:

Tata:

- "WTF? ROFL LMAO!"

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    5
    Thanked in
    3 Posts

Quote Originally Posted by fm_group View Post
    da sve to pocinje ovako http://halovesti.com/wp-content/woo_...arada--498.jpg a zavrsava ovako http://www.moonbattery.com/archives/gay.jpg ili jos gore.
    Nisu se ni ovi skinuli na prvoj paradi vec su se drzali za rukice ali zato na desetoj ili dvadesetoj serviraju svoje bahanalije sirokim narodnim masama bez potrebe.
    Znači li to da nekijem ljudima treba oduzet pravo okupljanja i šetanja jer će se možda neko nekad u takvoj prilici ponašati nepristojno? Takođe, http://en.wikipedia.org/wiki/Slippery_slope.

Quote Originally Posted by Rakun View Post
    Većina stanovnika Crne Gore su pušači (60%) pa su žestoko diskriminisani
    Ako mislimo na isto, to nije diskriminacija.

Quote Originally Posted by sparco View Post
    dobro a zasto su onda pedofili tabu? isti ko i homici , i oni su manjina i imaju potrebe i urodjeno im, zasto se ne boriti za prava pedofila ?
    Zato što je seks sa đecom krivično djelo i povrijeđivanje drugoga.
    Last edited by RoNN|3; 18-04-11 at 13:21. Reason: Nagrdi mi post :)
    ★

Thanks Thanks Given 
    3,229
    Thanks Thanks Received 
    3,256
    Thanked in
    1,581 Posts

Quote Originally Posted by city lights View Post
    na 30 strana se urla kako su bolesni, kako ce glave da im lome, kako bi ih ubili da ih vide da se drze za ruke ili ljube u grad i ti pitas koje im je pravo oduzeto?

:lolblue::lolblue::lolblue:

mora se crtat Crnogorcima...
    OK ti sto glave lome samo slabijima od sebe su takodje poseban slucaj Ali to ne opravdava one koji bi vise prava za sebe nego za ostale.
    She is only here to annoy herself!

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Quote Originally Posted by NSX View Post
    OK ti sto glave lome samo slabijima od sebe su takodje poseban slucaj Ali to ne opravdava one koji bi vise prava za sebe nego za ostale.
    Izgleda da je tih "posebnih slucajeva" vise nego sto smo mislili, a?

Mozes li mi objasnit kako to gay populacija oce vise prava nego drugi...koja su to prava?

Bila je parada u Beograd...i? Sto se desilo poslije toga? Sjecate li se uopshte i prije koliko je ta parada bila? Skalajte jadni ne bili...

Odje se jednostavno radi o tome shto ljudi gledaju na gay populaciju kao na ljude "nize vrste". A paradom bi ta niza vrsta da dokaze da su iste "vrste" kao i mi ostali.

Samo se bojim da ce bit po onome "prvo su dosli po ovoga - nisam se bunio, jer nisam on. dosli su po onoga - nisam se bunio jer nisam ni on. kad su dosli po mene - nije imao ko da me brani..."
    Sin:

Tata:

- "WTF? ROFL LMAO!"

Thanks Thanks Given 
    37
    Thanks Thanks Received 
    8,991
    Thanked in
    4,012 Posts

Martin Niemöller:

Kada su nacisti došli po komuniste,
    ja sam ćutao;
    jer nisam bio komunista.

Kada su zatvorili socijaldemokrate,
    ja sam ćutao;
    jer nisam bio socijaldemokrata.

Kada su došli po sindikalce,
    ja se nisam pobunio;
    jer nisam bio sindikalac.

Kada su došli po mene,
    nije preostao niko da se pobuni.
    Last edited by NHM; 18-04-11 at 12:05.
    - .- - .- - .- - .. .-. .- -- --- ... -. .--- .. -.-. .... .- .-. ..

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Sto su ljudi toliko paranoicni? Svi misle da ih mrze da ovo da ono... Mislim da su ljudi vise puta ponovili ovdje da ih apsolutno nije briga za gey populaciju sve dok oni rade to sto rade u 4 zida. Paradiranje polugolih geyeva i lezbejki sa rekvizitima je provokacija.
    Svi dobro znamo kako narodi sa nasih prostora reaguju na provokaciju. Nazovite to primitivim ili kako hocete ali stvari tako stoje. Da u moju firmu dodje pripanik gey populacije,u pocetku mi sigurno ne bi bilo svejedno jer mislim da je to bolest. Ali u koliko je to normalan covjek, dobar kolega koji radi svoj posao kako treba i ne pravi nekakve drame na racun svog sexualnog opredeljenja ko sam ja da se bunim nesto? Normalno je da ce biti prihvacen kao i svaki drugi covjek bio on gey ili strejt.

Si fueris Romae, Romano vivito more; si fueris alibi, vivito sicut ibi

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Quote Originally Posted by asta la vista View Post
    Sto su ljudi toliko paranoicni? Svi misle da ih mrze da ovo da ono... Mislim da su ljudi vise puta ponovili ovdje da ih apsolutno nije briga za gey populaciju sve dok oni rade to sto rade u 4 zida. Paradiranje polugolih geyeva i lezbejki sa rekvizitima je provokacija.
    Svi dobro znamo kako narodi sa nasih prostora reaguju na provokaciju. Nazovite to primitivim ili kako hocete ali stvari tako stoje. Da u moju firmu dodje pripanik gey populacije,u pocetku mi sigurno ne bi bilo svejedno jer mislim da je to bolest. Ali u koliko je to normalan covjek, dobar kolega koji radi svoj posao kako treba i ne pravi nekakve drame na racun svog sexualnog opredeljenja ko sam ja da se bunim nesto? Normalno je da ce biti prihvacen kao i svaki drugi covjek bio on gey ili strejt.
    Koliko ti znas o toj populaciji vidi se po tome kako pises - gey...

Ili si mentalno zaostao ili jednostavno lazes ili bash pojma nemas o cemu pricas kad kazes da ce da paradiraju polugoli gejevi sa rekvizitima.

Slike iz San Franciska nemaju veze sa gay paradama na Balkanu. Ako mi pokazes par slika sa parade u Beograd dje su bili polugoli gejevi sa rekvizitima, ja cu izbrisat post i izvinit ti se.
    Sin:

Tata:

- "WTF? ROFL LMAO!"

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Gej-gey isto ti dodje pisao sam mjesano srpsko-engleski.
    Nemam namjeru da trazim slike. Ako si iz mog posta izvukao samo ovo sa rekvizitima ( moja greska ako toga nema ovdje, nedovoljno sam informisan ) onda ti svaka cast. Poenta posta nije u tome. Al ako nisi dovoljno pametan da zakljucis poentu posta onda pitaj decka da ti objasni.

P.S. Btw tvojom izjavom oces da kazes da ove parade ovdje nemaju nikakve veze sa paradama u australiji, americi itd? Da nisu pravljenje iz istog razloga i namjerom, sto god to bilo?
    Last edited by asta la vista; 18-04-11 at 12:49.

Si fueris Romae, Romano vivito more; si fueris alibi, vivito sicut ibi

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Quote Originally Posted by asta la vista View Post
    Gej-gey isto ti dodje pisao sam mjesano srpsko-engleski.
    Nemam namjeru da trazim slike. Ako si iz mog posta izvukao samo ovo sa rekvizitima ( moja greska ako toga nema ovdje, nedovoljno sam informisan ) onda ti svaka cast. Poenta posta nije u tome. Al ako nisi dovoljno pametan da zakljucis poentu posta onda pitaj decka da ti objasni.

P.S. Btw tvojom izjavom oces da kazes da ove parade ovdje nemaju nikakve veze sa paradama u australiji, americi itd? Da nisu pravljenje iz istog razloga i namjerom, sto god to bilo?
    Poenta tvoga posta pada u vodu ako si vec priznao da na paradi u BG nije bilo polugolih gejeva sa rekvizitima. Shto je onda tu provokacija?
    Sin:

Tata:

- "WTF? ROFL LMAO!"

Page 30 of 51 FirstFirst ... 2026272829303132333440 ... LastLast

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)