Ajde sada da udarim direkno na poentu, odnosno da iznesem moje mišljenje.
Radi se o 2,8 milijarde koje CG sasvim sigurno ne može da isprati jer nema ni privredu koja može da sve to isprati (što se saobraćaja tiče u ekonomskom smislu mnogo je bitniji prevoz robe nego putnika)
U tom smislu (mnogo) jeftinije i efikasnije je izgraditi nove i rekonstruisati postojeće dionice. Kako je navedeno u strategiji razvoja puteva to su sledeći magistralni putevi:
Pljevlja - Bijelo Polje (nov put)
Bijelo Polje - Berane - Andrijevica - Plav - Gusinje (rekonstrukcija)
Mataševo - Andrijevica (nov put)
Berane - Rožaje - Dračenovac (rekonstrukcija i dodavanje trećih traka)
Kolašin - Berane 8nov put, isprojektovan u cjelosti, a mislim da su i neki djelovi puta izgrađeni)
Nikšić - Plužine - Šćepan Polje (temeljna rekonstrukcija i tamo gdje treba dogradit treće trake)
Nikšić - Vilusi (rekonstrukcija)
Vojnik - Šavnik (nov put, jedina dionica puta Risan - Žabljak koja nije urađena)
Tuzi - Božaj (rekonstrukcija)
Ulcinj - Sukobin (nov put)
zaobilaznice:
oko Bijelog Polja, (zapravo će brzo biti gotova)
oko Podgorice, (prava, a ne ovo što zovu ,,mini obilaznica'')
oko Budve, (ilo ova projektovana ili po dionici brze ceste svejedno)
oko Tivta, (dionica brze ceste)
oko Kamenara, Bijele, Đenovića, Kumbora, Zelenike, Herceg Novog i Igala (dionica brze ceste sa mostom na Verigama)
oko Kotora (ispojektovana)
oko Nikšića i okoline (potez od denivelisane raskrsnice do Vidrovana)
oko Kolašina (da bi se moglo ka Mataševu i novom putu ka Beranama)
Sve ovo zajedno košta dosta manje od milijardu eura a rješava mnoge saobraćajne probleme u CG (zapravo većinu).
Zbog svega toga smatram da je bespotrebno ulagati ogroman novac na auto-put jer on neće ni približno rješiti sobraćajne probleme kao ovi magistralni putevi sa modernijim elementima. Takođe bih postavio pitanje i izgradnje JJ autoputa dok se ne bude znala precizna dinamika izgradnje u BiH i AL. No, ako bi morao da biram između BB i JJ biram JJ zbog svih gore navedenih razloga (mislim na predhodne postove) i zato što ubrzava tranzit kroz CG i ne stvara bespotrebnu gužvu i tri puta je jeftiniji ...

Reply With Quote
Bookmarks