Page 142 of 171 FirstFirst ... 4292132138139140141142143144145146152 ... LastLast
Results 3,526 to 3,550 of 4251

Thread: Ateizam

Thanks Thanks Given 
    96
    Thanks Thanks Received 
    112
    Thanked in
    90 Posts

Quote Originally Posted by septembar View Post
    Kako sprijčiti da neka religija ne postane vojna ili teroristička ideologija?
    Ipak veliki i skorašnji ratovi kao što su Prvi i Drugi svjetski, vijetnamski, avganistanski,... nijesu vjerski.
    WW2 - koliko miliona Jevreja ??
    Avganistan - Sa zapadne strane gledano to je bio rat za naftu, ali počeo je zahvaljujući Mr. Been-u
    "Ja i dalje čekam da mi dokažeš da je Sunce kancerogeno.", Bugi

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Quote Originally Posted by Hari Krisna View Post
    Ma kako da vjeruje u Boga kad se ozenio bliznjom rodjakom
    Na direktno pitanje - Da li vi verujete u Boga? Ajnštajn je odgovorio „Ja verujem u Spinozinog boga, koji otkriva samog sebe u zakonitoj harmoniji svijeta, ali ne u Boga čiji je vlastita briga vjera i činjenje ljudskih bića.“
    Stiven Hoking koji se izjašnjava kao agnostik (ili "not religious in the normal sense" - "ne religiozan u normalnom smislu") kaže slično:
    "Univerzumom upravljaju naučni zakoni. Zakoni su možda uspostavljeni od strane Boga ali Bog ne interveniše da bi prekršio zakone."
    Kako god obrneš i ja vjerujem da Bog nije "mađioničar" koji djeluje mimo naučnih zakona već da se ponaša apsolutno u skladu sa nekim svojim "Logos"-om (pravilima, zakonima) koje nijesmo do kraja otkrili ali sve više saznajemo i otkrivamo.
    Taj otkriveni dio "Logosa" su ustvari naučna saznanja do kojih smo do sada došli.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    2
    Thanked in
    2 Posts

Ni iz toga citata se bas ne bi moglo tvrditi nista preciznije o njegovoj religioznosti jer vjernik nema dilema i ne koristi termin "mozda".
    U sustini meni licno je smijesno navodjenje ko je bio vjernik, a ko nije i to mi lici na onak vic "...umro Sokrat, umro Platon, Tesla nije ziv, a i ja se lose ośećam".
    Naucnik je autoritet u nauci i ludost je polemisati sa njegovim znanjem i onim sto je on utvrdio, ali ne moze biti nikakav autoritet ili argument u necem sto se tice njegove ili bilo cije intimne duhovnosti, vjere, vjerovanja ili ukusa.
    Znam jednog slikara koji kaze da je nadahnut Bogom i da je sve sto uradi bozji dar, ali kad mu cetkica ispadne iz ruke bas socno kaze "...bem ti boga" i tesko da bi ga mogao definisati sa vjerske strane. Vjerovatno da nas osjecaj prema religiji definisimo ne smo licnim ośećajima vec i odnosom vjernika o kojima je pisala gospodjica Maja.
    Nekima je ta strasna religioznost samo pokrice da svoje brljotine sakriju iza toga ili da se opravdaju pred samim sobom kako nesto rade "u ime vjere", a tada će im naravno i Bog oprostiti. Naravno bez velikog uprostavanja i generalnih ocjena jer ima nas
    svakakvih ateista kao i vjernika.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Ni iz toga citata se bas ne bi moglo tvrditi nista preciznije o njegovoj religioznosti jer vjernik nema dilema i ne koristi termin "mozda".
    Koristi termin "možda" jer nije ni vjernik ni ateista nego agnostik.
    U sustini meni licno je smijesno navodjenje ko je bio vjernik, a ko nije i to mi lici na onak vic "...umro Sokrat, umro Platon, Tesla nije ziv, a i ja se lose ośećam".
    E da
    Naucnik je autoritet u nauci i ludost je polemisati sa njegovim znanjem i onim sto je on utvrdio, ali ne moze biti nikakav autoritet ili argument u necem sto se tice njegove ili bilo cije intimne duhovnosti, vjere, vjerovanja ili ukusa.
    Poznate ljude koristimo u ovim našim pričama za analize kao "eksperimentalne kuniće" a ne kao argument da su bili u pravu ili ne zato što su poznati ili uspješni u nečemu.
    Znam jednog slikara koji kaze da je nadahnut Bogom i da je sve sto uradi bozji dar, ali kad mu cetkica ispadne iz ruke bas socno kaze "...bem ti boga" i tesko da bi ga mogao definisati sa vjerske strane. Vjerovatno da nas osjecaj prema religiji definisimo ne smo licnim ośećajima vec i odnosom vjernika o kojima je pisala gospodjica Maja.
    Nekima je ta strasna religioznost samo pokrice da svoje brljotine sakriju iza toga ili da se opravdaju pred samim sobom kako nesto rade "u ime vjere", a tada će im naravno i Bog oprostiti. Naravno bez velikog uprostavanja i generalnih ocjena jer ima nas
    svakakvih ateista kao i vjernika.
    p.s. Kako na tastaturi dobijaš "ś" i ostala crnogorska slova?

Thanks Thanks Given 
    96
    Thanks Thanks Received 
    112
    Thanked in
    90 Posts

p.s. Kako na tastaturi dobijaš "ś" i ostala crnogorska slova?
    kada hoću da se zajebavam na taj način radim Copy/Paste sa neke strane koju odguglam
    npr.
    http://www.pobjeda.co.me/citanje.php...7-11&id=167535

Ś i Ź (ne znam kako se ovo z/ć izgovara ali eto ga)
    Last edited by Rakun; 25-08-10 at 23:26.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    2
    Thanked in
    2 Posts

. Kako na tastaturi dobijaš "ś" i ostala crnogorska slova?
    Imas odje objasnjeno vise nacina pa sam izaberes

Thanks Thanks Given 
    22
    Thanks Thanks Received 
    54
    Thanked in
    30 Posts

Imas odje objasnjeno vise nacina pa sam izaberes
    Hari ucinjen li si, bog ce te nagradit zbog ovoga
    I nisam zidar, ali eto
    oko mene ceo zivot cigle, zgrade, blokovi i beton

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    2
    Thanked in
    2 Posts

Ada ne mislis valjda da ja to radim tek onako

Thanks Thanks Given 
    22
    Thanks Thanks Received 
    54
    Thanked in
    30 Posts

Daleko bilo, nemoj da nas kakvi sejtan cuje
    I nisam zidar, ali eto

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    2
    Thanked in
    2 Posts

Glavni sejtanolog je davno utvrdio da su me odavno spopali pa se trudim

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Glavni sejtanolog je davno utvrdio da su me odavno spopali pa se trudim
    Pa da...

Thanks Thanks Given 
    22
    Thanks Thanks Received 
    54
    Thanked in
    30 Posts

Quote Originally Posted by Dawud View Post
    Pa da...
    Reci ti meni Sinane, kako si? Kako zdravlje? Kako podnosis vrucine? Nisam se odavno dopisivao s tobom...
    I nisam zidar, ali eto

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Quote Originally Posted by kvarni View Post
    Reci ti meni Sinane, kako si? Kako zdravlje? Kako podnosis vrucine? Nisam se odavno dopisivao s tobom...
    Džehenemska vatra je mnogo toplija, kvarnjače...

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    5
    Thanked in
    3 Posts

Quote Originally Posted by Nabla View Post
    Nijesi baš pogodio linkove. U prvom piše o nekim abiogenim gasovima koji se nalaze u smješi s (biogenim) metanom. Nigdje se ne pominje neorganski nastanak metana. U drugom se opisuju laboratorijski rezultati. Ni u jednom nije opisan neorganski nastanak metana u prirodi.
    Pročitaj opet

http://www.indiana.edu/~deeplife/She...llarCG2006.pdf
    http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC521091
    http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11932741
    http://iopscience.iop.org/1742-6596/...5_1_012103.pdf

Nabla Guest

Pročitao sam. Možeš li da mi izvučeš te djelove gdje piše o neorganskom postanku metana. Stvarno ne mogu da ih nađem.

Nabla Guest

To ti nije važno . Ta podjela na organska i neorganska jedinjenja i supstance nije sasvim precizna.
    To je stvar dogovra , neki detalji su stvar izbora. Obično se uzima da su neka složenija jedinjenja koja sadrže ugljenik i vodonik organska ali ni ta ne baš precizna definicija nije sasvim dobra.
    Neko će i ugljendioksid (dim) nazvati organskim jer sadrži ugljenik a neko neće ali je bitno da se svi slažu da se sagorijevanjem drveta oslobađa ugljendioksid.

Ja smatram da metan nije organsko jedinjenje jer mi nije dovoljno složen. Samo ima ugljenik i četiri atoma vodonika i u prirodi se javlja u dosta reakcija van živih organizama. Naprimjer u mom autu koje ide na plin (plin sadrži metan).

Mogu ti reći da ogromne količine metana nastaju tokom smrti većih zvijezda u eksplozijama supernove tipa 3 ali to neće potpuno riješiti pitanje "Otkud metan u prirodi?".

Takođe jedna hemiska reakcija koja se dešava u živim oganizmima možda može da se desi i u neorganskoj prirodi. Evo kako izgleda:

CO2(ugljendioksid) + 4H2(osam atoma vodonika) → CH4 (metan) + 2H2O(dva molekula vode)

Metan se sastoji od ugljenika i vodonika pa je pitanje otkud ugljenik u većim zvijezdama?
    Pa kad riješimo pitanje da je uglljenik nastao iz vodonika.
    Onda se postavlja pitanje a "Otkud vodonik?"
    Objašnjenje za vodonik ide unazad do Velikog Praska i primarne nukleosinteze vodonika .
    Ali možeš ni tu da se ne zaustaviš nego da tražiš kako su nastali kvarkovi i leptoni od kojh se sastoji atom vodonika....
    Smo se bezveze udaljavamo od teme.
    Mislim da bilo koje pitanje i bilo koja tema može da se razgradi do nivoa kvarkova, leptona i bozona. Sad pričamo o nastanku organskog iz neorganskog. Doći ćemo vjerovatno i do važnijih tema.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

.... Sad pričamo o nastanku organskog iz neorganskog. ..
    Priča se svodi na to kako je iz nečega jednostavnog (neorganskog) nastalo nešto složeno (organsko).
    Početna naučna pretpostavka je da je "umrla" (eksplodirala u supernovi tipa 3) velika plava zvijezda . Od tog materijala je nastao Sunčev sistem.
    Elementi lakši od željeza i želježo su nastali tokom života zvijezde a zlato , olovo, uran i ostali teži od željeza su nastali tokom eksplozije ("smrti") te velike zvijezde.Takođe postoji teorija da je tokom eksplozije supernove nastao metan.

Drugi uslov je da se još na ranoj Zemlji tokom Hadeana i Arhaika dešavaju druge stvari. http://sr.wikipedia.org/sr-el/%D0%93...BE%D0%B1%D0%B0

Znači prihvatiš da je ovo prethodno tačno da se nebi udaljavao od teme i onda u periodu Arhaika tražiš kako je moguće da od nečeg jednostavnog (neorganske supstance i jedinjenja) nastane nešto složeno (organska jedinjenja i kompletna ćelija neke jednostavne bakterije).

Nabla Guest

Znači prihvatiš da je ovo prethodno tačno da se nebi udaljavao od teme i onda u periodu Arhaika tražiš kako je moguće da od nečeg jednostavnog (neorganske supstance i jedinjenja) nastane nešto složeno (organska jedinjenja i kompletna ćelija neke jednostavne bakterije).
    Ali ja neću da tražim. Ja već znam da je moguće da se to desi. Moguće je sintetizovati bilo koje hemijsko jedinjenje pod određenim uslovima. I moguće je da su ti uslovi postojali. Ali isto tako je moguće i da nijesu.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Ovo nije priča za ovaj dio foruma...

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Quote Originally Posted by Dawud View Post
    Ovo nije priča za ovaj dio foruma...
    Možda je ova priča oko stvaranja života dobra tačka za razumijevanje između ateističkih i teističkih shvatanja.
    Ateističko shvatanje je "prirodne sile"->"stvaranje života"
    Moje teističko shvatanje je "Bog"->"prirodne sile"->"stvaranje života" . Nevjerujem da je Bog stvorio život direktno bez sila prirode. Nije mi logično da ih je zaobišao.
    Dio "prirodne sile"->"stvaranje života" bi treba da se poklapa u shvatanjima vjernika i ateista.

Ovaj dio nauke(Abiogeneza) je u razvoju pa je dobar za razumjevanje uloge nauke i odnosa nauke i religije.

Thanks Thanks Given 
    96
    Thanks Thanks Received 
    112
    Thanked in
    90 Posts

Ali ja neću da tražim. Ja već znam da je moguće da se to desi. Moguće je sintetizovati bilo koje hemijsko jedinjenje pod određenim uslovima. I moguće je da su ti uslovi postojali. Ali isto tako je moguće i da nijesu.

AHA
    malo su ti ubjeđenja poljuljana
    kažeš da je moguće da nastane organsko jedinjenje iz prostih (neorganskih) jedinjenja (ŠTO JE ČINJENICA PROTIV KOJE SE NE MOŽE)

ali takođe kažeš da je moguće i da nisu nastala na taj način

S´obzirom da si se složio da je sasvim moguće da je život nastano na način kojim držeći se nauke ateisti tvrde da je nastao

reci ne ulazeći u diskusiju oko tvog vjerovanja u svemogućeg boga
    koja je veća mogućnost:

život nastao putem nevjerovatne slučajnosti koja je pomnožena sa milionima godina i bezbroj -n kombinacija prestala biti TOLIKO nevjerovatna

ili stvaranje života od strane nekog vrhunskog-nematrialno-bezvremensko-svemogućeg bića
    Last edited by Rakun; 30-08-10 at 09:58.

Nabla Guest

Quote Originally Posted by Rakun View Post
    AHA
    malo su ti ubjeđenja poljuljana
    kažeš da je moguće da nastane organsko jedinjenje iz prostih (neorganskih) jedinjenja (ŠTO JE ČINJENICA PROTIV KOJE SE NE MOŽE)

ali takođe kažeš da je moguće i da nisu nastala na taj način

S´obzirom da si se složio da je sasvim moguće da je život nastano na način kojim držeći se nauke ateisti tvrde da je nastao

reci ne ulazeći u diskusiju oko tvog vjerovanja u svemogućeg boga
    koja je veća mogućnost:

život nastao putem nevjerovatne slučajnosti koja je pomnožena sa milionima godina i bezbroj -n kombinacija prestala biti TOLIKO nevjerovatna

ili stvaranje života od strane nekog vrhunskog-nematrialno-bezvremensko-svemogućeg bića
    Ovo drugo

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Quote Originally Posted by Rakun View Post
    ...

Svejedno u oba slučaja pitanje je isto i jednostavno. Kako?
    Što je moguće logičnije , jasnije i preciznije...

Ja vjerujem da su oba ova slučaja ustvari jedan jednini mogući slučaj.
    To su samo dva različita pogleda na istu stvar.

Pojednostavljeno .
    To vrhunsko-nematerijalno-bezvremeno-svemoguće biće je ustvari neka nama još nepoznata "osnovna sila" iz koje slijede sve ostale sile i koja je stvorila i pokreće univerzum.
    Iz dugog slijedi prvo.
    Last edited by septembar; 01-09-10 at 00:17.

Nabla Guest

Svejedno u oba slučaja pitanje je isto i jednostavno. Kako?
    Što je moguće logičnije , jasnije i preciznije...

Ja vjerujem da su oba ova slučaja ustvari jedan jednini mogući slučaj.
    To su samo dva različita pogleda na istu stvar.

Pojednostavljeno .
    To vrhunsko-nematerijalno-bezvremeno-svemoguće biće je ustvari neka nama još nepoznata "osnovna sila" iz koje slijede sve ostale sile i koja je stvorila i pokreće univerzum.
    Iz dugog slijedi prvo.
    Znači, Bog je svemoguć, ali je slučajno stvorio univerzum?

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Znači, Bog je svemoguć, ali je slučajno stvorio univerzum?
    Uzvišen je Onaj u čijoj je ruci vlast – On sve može! –Onaj koji je dao smrt i život da bi iskušao koji od vas će bolje postupati; – On je Silni, Onaj koji prašta, Onaj koji je sedam nebesa jedna iznad drugih stvorio – ti u onome
    što Milostivi stvara ne vidiš nikakva nesklada, pa ponovo pogledaj vidiš li ikakav nedostatak, zatim ponovo više puta pogledaj, pogled će ti se vratiti klonuo i umoran. Mi smo vama najbliže nebo sjajnim zvijezdama ukrasili...itd.:twist:

Page 142 of 171 FirstFirst ... 4292132138139140141142143144145146152 ... LastLast

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 3 users browsing this thread. (0 members and 3 guests)

Bookmarks

Bookmarks