Page 14 of 19 FirstFirst ... 4101112131415161718 ... LastLast
Results 326 to 350 of 470

Thread: Dokazi postojanja Boga

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Neko je vječno postojao u eksploziji, hahahahaha.

Thanks Thanks Given 
    452
    Thanks Thanks Received 
    2,939
    Thanked in
    1,457 Posts

Quote Originally Posted by RoNN|3 View Post
    Nije tačno. Informiši se pa onda pričaj. http://en.wikipedia.org/wiki/Big_Bang
    Da, a ta teorija je zasnovana samo na osnovu onog dijela univerzuma koji mozemo da vidimo sa svim satelitima i tim zajebancijama. Pojma nemamo koliki je ustvari univerzum i da li ima pocetak, i gdje se taj pocetak nalazi ako uopste postoji.
    My stomach was making the rumblies - that only hands would satisfy.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Quote Originally Posted by kvarni View Post
    Znas u cemu je problem?

U tome sto, koliko god medicina bila napredna, ona se bavi posledicama, a ne uzrocima...
    Zato sto posledice zahtevaju hitno lecenje, a uzrocima se bavi psihijatrija i to moze da potraje godinama ili decenijama, sto zavisi od slucaja...

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Quote Originally Posted by VanjaTheMan View Post
    Da, a ta teorija je zasnovana samo na osnovu onog dijela univerzuma koji mozemo da vidimo sa svim satelitima i tim zajebancijama. Pojma nemamo koliki je ustvari univerzum i da li ima pocetak, i gdje se taj pocetak nalazi ako uopste postoji.
    Možda će neki satelit ugledati Boga, i trenutak stvaranja kada potpaljuje fitilj, i beng !!!

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Opservirana pravila koja važe za ovaj ćošak univerzuma važe i za ostale.
    To ti je ovo -> http://en.wikipedia.org/wiki/Mediocrity_principle
    Last edited by Čika Džo; 22-07-10 at 02:43.
    "And if they didn't believe me, they believe me now."

Thanks Thanks Given 
    14
    Thanks Thanks Received 
    165
    Thanked in
    113 Posts

Quote Originally Posted by Djevojka View Post
    A ti to pouzdano znas cime se Bog bavi ili ne bavi?
    Pouzdano znam šta je šala. Vježbaj malo.
    ...dip your hands in the water,
    the same deep water as me...

Thanks Thanks Given 
    14
    Thanks Thanks Received 
    165
    Thanked in
    113 Posts

Svaka bolest ne moze da se leci.
    Glupost. Svaka bolest može da se liječi. Na žalost, ne postoji definitivni lijek za svaku bolest.

Pedofilija je takodje neizleciva, pa makar doslo od fizickog odstranjivanja organa ili terapije hormonima.
    Pedofilija je težak psihološki poremećaj, ništa nije neizlječivo, samo još nema definitivnog riješenja.

Tvrdim da homoseksualizam jeste psihicka bolest. Koliko je ona izleciva, to valjda znaju psihijatri, u svakom slucaju je rec o devijaciji.
    Jeste devijacija u smislu biološke nepravilnosti... ali tvrditi da je bolest je, u današnje vrijeme, poprilično... nemam dovoljno blagu riječ pa ću ostaviti to mašti čitalaca, da ne bih popio ban.
    ...dip your hands in the water,
    the same deep water as me...

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Quote Originally Posted by Roy Fokker View Post
    Glupost. Svaka bolest može da se liječi. Na žalost, ne postoji definitivni lijek za svaku bolest.

Pokusali su da lece i kugu u srednjem veku, pa nisu imali nista od toga. Zar je pokusaj vazniji od rezultata? Dakle, nemoj pisati gluposti.

Pedofilija je težak psihološki poremećaj, ništa nije neizlječivo, samo još nema definitivnog riješenja.

Ti si sav nedefinisan i nemas ni za sta odgovor. Pedofilija je neizleciva. Da li si ikada pogledao statistike osudjenih pedofila, koliko njih su ponovo ucinili to zlodelo? 100% ako nisi znao. Pa ti leci takve i nadaj se, jer "nema definitivnog resenja".

Jeste devijacija u smislu biološke nepravilnosti... ali tvrditi da je bolest je, u današnje vrijeme, poprilično... nemam dovoljno blagu riječ pa ću ostaviti to mašti čitalaca, da ne bih popio ban.

Nedefinisan u svinm komentarima.
    ..............

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Quote Originally Posted by Roy Fokker View Post
    Bog se ne bavi statistikom.
    U Njega su ključevi svih tajni, samo ih On zna, i On jedini zna šta je na kopnu i šta je u moru, i nijedan list ne opadne, a da On za nj ne zna; i nema zrna u tminama Zemlje niti ičega svježeg niti ičega suhog, ničega što nije u jasnoj Knjizi. (6, 59)
    nema nikakve potrebe da udjes u dijalog sa osobom koja u 2016-oj misli da je Zemlja ravna.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    3
    Thanked in
    3 Posts

Quote Originally Posted by Mabus View Post
    U Njega su ključevi svih tajni, samo ih On zna, i On jedini zna šta je na kopnu i šta je u moru, i nijedan list ne opadne, a da On za nj ne zna; i nema zrna u tminama Zemlje niti ičega svježeg niti ičega suhog, ničega što nije u jasnoj Knjizi. (6, 59)
    Meni nešto nije jasno.

Ono oko odnosa sa ženama...kada ih imaš recimo deset...da li je blud organizovati seks sa svima odjednom?

Ah da...evo špartam po kuranu nikako da pronađem ajet koji ovo definiše.

Ah da...koliko šiba dobija muškarac kada prevari ženu. trdiset ili je kamenovan ?

A sada u vezi teme...

Za mnoge stavri u životu ne postoje dokazi, a one su nam jako bitne.
    Malo mi je patetično prostirati sopstvenu intimu, zarad nekog 'imidža'.
    Koliko je bijedno čitati postove 'vjernika' koji po defaultu papagajski ponavljaju Bog postoji...valjda misli da čini dobro dijelo, kao i 'ateiste'
    koji plijene sa svojom inteligencijom. Ali zaista...doduše kao patetični oponenti, ali dobro...(ovo da plijene sa svojom inteligencijom - u pitanju je ironija)

I ĐE JE KARA SINAN ????

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Nemojte tako ljudi. Ego_and_his_own je vidio Boga.
    DICIOTTO

Thanks Thanks Given 
    96
    Thanks Thanks Received 
    112
    Thanked in
    90 Posts

Ovo sto cete citati upuceno je uglavnom ateistima tako da cu poceti Kuranskim citatom:"Kada bi smo njih radi kapiju na nebu otvorili i oni se kroz nju uspinjali,opet bi oni,zacijelo,rekli:Samo nam se pricinjava,mi smo ljudi opcinjeni!

(1)--Naucni skupovi su sve do 17 vijeka smatrali ispravnim misljenja starogrckih filozofa da su zvijezde okacene na kristalne kugle.-U Kuranu pise:Nebo je stvoreno bez stubova koje vidite (Lukman,10).

(2)--Najnovija naucna otkrica kazu da je zemlja nastala pod dejstvom Velikog Praska.-U Kuranu pise:Zar ne znaju nevjernici da su nebesa i Zemlja bili jedna cjelina,pa smo ih mi raskomadali! (El-Enbija 30)

(3)--Najnovija naucna otkrica govore da se svemir siri do odredjene granice kada ce poceti da se skuplja.-U Kuranu pise:Tog dana cemo smotati nebesa kao sto se smota list papira za pisanje.Kako smo stvorili svijet,tako cemo ga i unistiti. (El-Enbija,104)

(4)--Naucnik koji se zvao Aristark rekao je pocetkom trinaestog vijeka da Zemlja kruzi oko Sunca,s tim sto je Sunce smatrao nepomicnim.Mnogo kasnije je otkriveno da sve u kosmosu plovi.-U Kuranu pise:Sve u svemiru plovi(Jasin 40).Svako se krece do roka odredjenog(Er-Ra,d,2).I daje vam da se koristite Suncem i Mjesecom koji se stalno krecu (Ibrahim 33)

(5)--Astronomija tek u dvadesetom vijeku otkriva da se zvijezde radjaju,rastu,povecavaju se,a zatim umiru.-U Kuranu pise:Tako mi zvijezde kada nestane(En-Nedzim,1).Kada Sunce sjaj izgubi(Et-Tekvir,1).Kada se zvijezde izgube (El-Murselat)

(6)--Astronomi tvrde da ce se Sunce tokom agonije povecati stotinama puta i progutati sva tijela suncevog sistema.-U Kuranu pise:Kada se pogled od straha ukoci i Mjesec pomraci i Sunce i Mjesec spoje...?

(7)--Covjek se 21.januara 1783.godine uz pomoc balona penje do prvog sloja Zemljinog omotaca,14.oktobra 1909 braca Rajt uspijevaju nekoliko desetina sekundi boraviti u najnizoj sferi,18.marta 1965 covjek prvi put izlazi iz zemljinog omotaca itd.-U Kuranu pise:I kunem se rumenilom vecernjim,i noci,i onim sto ona tamom obavije,i Mjesecom punim,-Vi cete sigurno osvojiti sferu za sferom (El-Insikak 19)

(8)--Tek skoro je otkriveno da je zemlja okrugla.-U Kuranu pise:Ti vidis planine i mislis da su nepomicne,a one promicu kao sto promicu oblaci-to je Allahovo djelo koji je sve savrseno stvorio;On doista,zna ono sto radite (En-Neml,88)

(9)--Naucnici su skoro otkrili desetu planetu.-U Kuranu pise:Kada Jusuf rece ocu svome:-O oce moj,sanjao sam jedanaest zvijezda,i Sunce i Mjesec,i u snu sam ih vidio kako mi se poklonise...(Jusuf,4).Ovo pise i u Bibliju.

Na kraju bih citirao nesto onima koji tek onako vjeruju:Misle li ljudi da ce biti ostavljeni na miru ako kazu:-Mi vjerujemo-i da u iskusenje nece biti dovedeni(El-Ankebut).Misle li oni koji cine zla djela da cemo s njima postupiti jednako kao sa onima koji vjeruju i dobra djela cine,da ce im zivot i smrt biti isti?Kako lose rasudjuju (El-Dzasije)

Nadam se da cu ovim topikom mnogim ateistima pribliziti vjerovanje u Boga.Citirao sam Kuran koji takodje kao i ja smatra Bibliju Bozijom objavom,ali bih takodje napomenuo da vecina navedenog ne postoji u Bibliji,tako da rijeci, da je Muhamed izmisljeni prorok koji je prepisao Bibliju,padaju u vodu!!!

ne vidim zašto bi za neku civilizaciju bilo nemoguće da utvrde isto što je civilizacija Maja znala nekoliko hiljada godina prije nove ere

ako kojim slučajem nisi gledao Zeitgeist obavezno ga pogledaj.
    Ne toliko da bi doveo u pitanje ono u šta vjeruješ(čini mi se da islam nije ni pomenut) već da bi stekao utisak do kakvih su izuzetnih zaključaka došle stare civilizacije koristeći golo oko
    Ako bude pata pata ide u raj, ima hadis i o tome. Naravno da ima stepeni i u raju i u paklu. Npr. ako ostaneš nevjernik u stanju u kojem si sada, nije logično da budeš na istom stepenu pakla sa nekim serijskim ubicom. To je logika stvari, ne znam šta je tu smiješno. Ne zamjeri mi ali ako sam od ikog očekivao ozbiljnija pitanja onda si to bio ti.
    znači vi vjerujete u princip opisan u Božanstvenoj Komediji
    9 krugova pakla , čistilište i raj

pa nas Allah sortira u koji krug pakla pripadamo

u prvi krug smiješta ljude koji su samo prošli kroz život ne uradivši ništa

reklo bi se da je Dante bio Musliman pošto je do tančina opisao tvoje vjerovanje
    Last edited by Rakun; 04-08-10 at 08:45.
    "Ja i dalje čekam da mi dokažeš da je Sunce kancerogeno.", Bugi

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Quote Originally Posted by Rakun View Post

znači vi vjerujete u princip opisan u Božanstvenoj Komediji
    9 krugova pakla , čistilište i raj

pa nas Allah sortira u koji krug pakla pripadamo

u prvi krug smiješta ljude koji su samo prošli kroz život ne uradivši ništa

reklo bi se da je Dante bio Musliman pošto je do tančina opisao tvoje vjerovanje
    Po islamskom vjerovanju Pakao ima sedam kapija. A ono što je trabunjao Dante o devet nivoa pakla je čista mašta i proizvoljnost. Za sve njih mjesto sastanka Džehennem će biti, on će sedam kapija imati i kroz svaku će određen broj njih proći. A od kazne Gospodara svoga niko nije siguran –To znači da niko ne zna konačan ishod svoga stanja na Sudnji dan. Čovjek će najviše otići u pakao zbog ovih stvari: ”Nismo” – reći će – ”bili od onih koji su molitvu obavljali i od onih koji su siromahe hranili, i u besposlice smo se sa besposlenjacima upuštali, i Sudnji dan smo poricali, sve dok nam smrt nije došla.”
    Last edited by Dawud; 04-08-10 at 09:47.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Quote Originally Posted by Dawud View Post
    Po islamskom vjerovanju Pakao ima sedam kapija. A ono što je trabunjao Dante o devet nivoa pakla je čista mašta i proizvoljnost.
    A na koju foru si ukapirao da je Danteovih devet nivoa čista mašta i proizvoljnost, dok je islamsko vjerovanje o sedam kapija istinito?
    *O svemu je govorio, bio je u stanju da kaze sve, pa i najmucnije, sve se moglo reci, sve pokazati, o svemu pricati.*
    (H. Hese, Sidarta)

Thanks Thanks Given 
    96
    Thanks Thanks Received 
    122
    Thanked in
    46 Posts

logichnije je da ima 7.. nije Alah trabunjao ne neee
    (╯°□°)╯ ︵ ┻━┻

Thanks Thanks Given 
    969
    Thanks Thanks Received 
    1,813
    Thanked in
    982 Posts

izvinjavam se zbog prekida programa, ali moram da se ponovim..

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Quote Originally Posted by nihil View Post
    A na koju foru si ukapirao da je Danteovih devet nivoa čista mašta i proizvoljnost, dok je islamsko vjerovanje o sedam kapija istinito?
    Znas li ti da je Dante fantasta, Stiven King tadasnjeg doba? Inadzija koji je "cackao mecku", jer je pisao na italijanskom umesto na latinskom. Ne mozes jednog SF pisca, da poredis sa prorokom, sa covekom koji je svoj zivot posvetio Bogu i tome da donese nesto dobro ljudima. Ako i ne verujes da je Muhamed prorok, ali pogledaj zivote i karaktere te dvojce ljudi, pa ces da vidi gravirajucu razliku u delovanju. Osim toga i u zaostavsitini, jer su Danteova dela JENDA OD literarnih dela srednjeg veka, dok je ono sto je pisao Muhamed, delo koje je procitalo nekoliko milijardu ljudi. Ne zaboravi da Kur´an ne citaju samo muslimani, nego i hriscani i druge vere, dok za Dantea zna mozda samo jedan deo Evrope. Vec samo te nabrojane cinjenice su ti dovoljne da se zapitas zasto je to tako.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Zato što nevjernici slijede neistinu, a vjernici slijede Istinu od Gospodara svoga. Tako Allah navodi zbog ljudi primjere njihove. Zar je onaj koji ima jasnu predstavu o Gospodaru svom kao onaj kojem se lijepim čine ružna djela njegova i koji se za strastima svojim povodi ?
    Last edited by Dawud; 04-08-10 at 10:56.

Thanks Thanks Given 
    96
    Thanks Thanks Received 
    112
    Thanked in
    90 Posts

Po islamskom vjerovanju Pakao ima sedam kapija. A ono što je trabunjao Dante o devet nivoa pakla je čista mašta i proizvoljnost. Za sve njih mjesto sastanka Džehennem će biti, on će sedam kapija imati i kroz svaku će određen broj njih proći. A od kazne Gospodara svoga niko nije siguran –To znači da niko ne zna konačan ishod svoga stanja na Sudnji dan. Čovjek će najviše otići u pakao zbog ovih stvari: ”Nismo” – reći će – ”bili od onih koji su molitvu obavljali i od onih koji su siromahe hranili, i u besposlice smo se sa besposlenjacima upuštali, i Sudnji dan smo poricali, sve dok nam smrt nije došla.”
    Znas li ti da je Dante fantasta, Stiven King tadasnjeg doba? Inadzija koji je "cackao mecku", jer je pisao na italijanskom umesto na latinskom. Ne mozes jednog SF pisca, da poredis sa prorokom, sa covekom koji je svoj zivot posvetio Bogu i tome da donese nesto dobro ljudima. Ako i ne verujes da je Muhamed prorok, ali pogledaj zivote i karaktere te dvojce ljudi, pa ces da vidi gravirajucu razliku u delovanju. Osim toga i u zaostavsitini, jer su Danteova dela JENDA OD literarnih dela srednjeg veka, dok je ono sto je pisao Muhamed, delo koje je procitalo nekoliko milijardu ljudi. Ne zaboravi da Kur´an ne citaju samo muslimani, nego i hriscani i druge vere, dok za Dantea zna mozda samo jedan deo Evrope. Vec samo te nabrojane cinjenice su ti dovoljne da se zapitas zasto je to tako.
    Pisao sam nekom inteligentnom i citirao sam upravo njega (Mabus-a), a ne nekome ko ne razumije pojam KONCEPT (Darwud i Djevojka) i o čijoj inteligenciji imam isto mišljenje kao velika većina forumaša.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Mi znamo da je Dante bio pisac i ujedno hrišćanski vjernik. Takođe znamo da su svete knjige pisali ljudi, i to mnogi, prepisivali, zapisivali, prevodili itd. Dantea možemo nazvati fantastom, bez obzira da li je on vjerovao u ono što piše i da li oni koji ga čitaju vjeruju u ono što je napisao, ali isto tako svete knjige možemo nazvati pričinom priče priču, odnosno, mitsku, a time i fantastičnu, priču koju su smislili nepoznati ljudi, zapisali je po svom shvatanju neki takođe nepoznati ljudi, a onda prepisivali i po svom "sluhu" dotjerivali mnogi poznati i nepoznati prepisivači i prevodioci. ... Slična je stvar i sa Kuranom. Kuran je nastajao duži vremenski period i čuvan je usmeno i pismeno. Prvi pismeni primjerci nastali su poslije Muhamedove smrti, tako da niko ni ne kaže da ih je on zapisao. Osim toga, prema samoj legendi o nastanku Kurana (što u prevodu treba da znači zbirka) Muhamed nije znao ni čitati, nego ga je Džibril natjerao da čita iako ne zna, što se, naravno, tumači kao direktni božanski uticaj. ... Uglavnom, fantastičnost onoga što piše Dante i njemu slični pisci nije ništa veća ili manja od onoga što se može naći u svetim knjigama. Štaviše, Danteovo fantaziranje je inspirisano fantastičnim stvarima u hrišćanskim svetim, kao i teološkim knjigama. Slična stvar je i sa islamskim Kuranom. Razlika između Danteovog fantaziranja i onih koja se nalaze u Svetom pismu i Kuranu je samo u tome što Dantea nisu proglasili ni mesijom, ni prorokom, već je samo pisac koji kroz svoje književno djelo iznosi svoje i religlijsko viđenje svoga vremena. Dante nije izmislio raj, pakao, čistilište, već ih je predstavio prema onome što se o tim religijskim pojmovima mislilo u njegovo vrijeme. Uglavnom nikakav dokaz o broju krugova pakla, ako uzmemo da takvo što postoji, ne može da se uzme ni na osnovu onoga što piše Dante, niti onoga što piše u Kuranu ili nekom drugom religijskom ili teološkom djelu. I tu se kao i u svemu ostalom u religiji poseže za vjerom, tj. neko vjeruje, neko ne, neko kaže da je 9 krugova glupost, neko da je 7, i tako se natežu a da ni jedan ne mogu dokazati postojanje ničega, a kamoli krugova u paklu. ... Nego, nije uopšte problem da li bog postoji ili ne, jer očigledno je da postoji, ali ne kao neko živo biće, već kao predstava u glavama onih koji vjeruju. Isto važi i za sve ostale religijske tvorevine. Pakao postoji kao predstava u glavama onih koji vjeruju da postoji. Njegovo materijalno postojanje nije moguće dokazati jer ga u tom obliku nema.
    *O svemu je govorio, bio je u stanju da kaze sve, pa i najmucnije, sve se moglo reci, sve pokazati, o svemu pricati.*
    (H. Hese, Sidarta)

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Quote Originally Posted by Rakun View Post
    Pisao sam nekom inteligentnom i citirao sam upravo njega (Mabus-a), a ne nekome ko ne razumije pojam KONCEPT (Darwud i Djevojka) i o čijoj inteligenciji imam isto mišljenje kao velika većina forumaša.

Obrisase moj komentar, onda mozes da mislis sta je pisalo u njemu o tvojoj inteligenciji...

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Zato što nevjernici slijede neistinu, a vjernici slijede Istinu od Gospodara svoga. Tako Allah navodi zbog ljudi primjere njihove. Zar je onaj koji ima jasnu predstavu o Gospodaru svom kao onaj kojem se lijepim čine ružna djela njegova i koji se za strastima svojim povodi ?
    Hoćeš li da kažeš da je Dante bio nevjernik i da su hrišćani njegovog vremena koji su pakao vidjeli na njemu sličan način takođe nevjernici, odnosno da su svi koji ne ispovijedaju islamsku vjeru i ne vjeruju u Alaha nevjernici?
    (H. Hese, Sidarta)

Thanks Thanks Given 
    96
    Thanks Thanks Received 
    112
    Thanked in
    90 Posts

Quote Originally Posted by Rakun
    Obrisase moj komentar, onda mozes da mislis sta je pisalo u njemu o tvojoj inteligenciji...
    vjerovatno vrijeđanje u tvom stilu na šta smo svi već navikli tako da se ne uzbuđujem
    Ali ako si pažljivo čitala A NISI napisao sam da o tebi i Darwud-u mislim apsolutno isto što i drugi forumaši. ako si se našla uvrijeđena napregni se malo i razmisli zbog čega (da li možda znaš šta ljudi misle o tebi ?)

sljedeći put pročitaj 5 puta ono šta si mislila da napišeš i ako treba konsultuj nekog da ti se ne dešavaju ovakvi pehovi

jer vidiš moj post nisu obrisali jer su ga pažljivo pročitali i nigdje nisu vidjeli uvredu

kada već moram da crtam evo iste situacije
    O ADMINISTRATORU IMAM ISTO MIŠLJENJE KAO VEĆINA FORUMAŠA (Vidiš li gdje uvredu)
    HOĆE LI OVO SHVATITI KAO UVREDU ILI POHVALU I HOĆE LI ME BANOVATI ZBOG OVE UŽASNE REČENICE ?

prema tome ponavljam da o tebi i Darwud-u mislim isto što i većina forumaša a ti si uvrijeđena zbog toga(indikativno je to što nisi zadovoljna mojom izjavom)
    Last edited by Rakun; 04-08-10 at 14:33.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Mi znamo da je Dante bio pisac i ujedno hrišćanski vjernik. Takođe znamo da su svete knjige pisali ljudi, i to mnogi, prepisivali, zapisivali, prevodili itd. Dantea možemo nazvati fantastom, bez obzira da li je on vjerovao u ono što piše i da li oni koji ga čitaju vjeruju u ono što je napisao, ali isto tako svete knjige možemo nazvati pričinom priče priču, odnosno, mitsku, a time i fantastičnu, priču koju su smislili nepoznati ljudi, zapisali je po svom shvatanju neki takođe nepoznati ljudi, a onda prepisivali i po svom "sluhu" dotjerivali mnogi poznati i nepoznati prepisivači i prevodioci. ... Slična je stvar i sa Kuranom. Kuran je nastajao duži vremenski period i čuvan je usmeno i pismeno. Prvi pismeni primjerci nastali su poslije Muhamedove smrti, tako da niko ni ne kaže da ih je on zapisao. Osim toga, prema samoj legendi o nastanku Kurana (što u prevodu treba da znači zbirka) Muhamed nije znao ni čitati, nego ga je Džibril natjerao da čita iako ne zna, što se, naravno, tumači kao direktni božanski uticaj. ... Uglavnom, fantastičnost onoga što piše Dante i njemu slični pisci nije ništa veća ili manja od onoga što se može naći u svetim knjigama. Štaviše, Danteovo fantaziranje je inspirisano fantastičnim stvarima u hrišćanskim svetim, kao i teološkim knjigama. Slična stvar je i sa islamskim Kuranom. Razlika između Danteovog fantaziranja i onih koja se nalaze u Svetom pismu i Kuranu je samo u tome što Dantea nisu proglasili ni mesijom, ni prorokom, već je samo pisac koji kroz svoje književno djelo iznosi svoje i religlijsko viđenje svoga vremena. Dante nije izmislio raj, pakao, čistilište, već ih je predstavio prema onome što se o tim religijskim pojmovima mislilo u njegovo vrijeme. Uglavnom nikakav dokaz o broju krugova pakla, ako uzmemo da takvo što postoji, ne može da se uzme ni na osnovu onoga što piše Dante, niti onoga što piše u Kuranu ili nekom drugom religijskom ili teološkom djelu. I tu se kao i u svemu ostalom u religiji poseže za vjerom, tj. neko vjeruje, neko ne, neko kaže da je 9 krugova glupost, neko da je 7, i tako se natežu a da ni jedan ne mogu dokazati postojanje ničega, a kamoli krugova u paklu. ... Nego, nije uopšte problem da li bog postoji ili ne, jer očigledno je da postoji, ali ne kao neko živo biće, već kao predstava u glavama onih koji vjeruju. Isto važi i za sve ostale religijske tvorevine. Pakao postoji kao predstava u glavama onih koji vjeruju da postoji. Njegovo materijalno postojanje nije moguće dokazati jer ga u tom obliku nema.

"Osim toga, prema samoj legendi o nastanku Kurana (što u prevodu treba da znači zbirka) Muhamed nije znao ni čitati, nego ga je Džibril natjerao da čita iako ne zna, što se, naravno, tumači kao direktni božanski uticaj. ..."

Muhamed je bio nepismen, to nije nikakva tajna, ali nije bio nem, procitaj na internetu malo vise o nastanku Kur´ana i o tome sta je zaista radio andjeo Dzibril. Poluistine i nagadjanja nemaju nikakve svrhe za diskusiju.

"Razlika između Danteovog fantaziranja i onih koja se nalaze u Svetom pismu i Kuranu je samo u tome što Dantea nisu proglasili ni mesijom, ni prorokom, već je samo pisac koji kroz svoje književno djelo iznosi svoje i religlijsko viđenje svoga vremena."

Nisu ni pisce Svetog Pisma proglasili prorocima, niti Muhameda mesijom. Ko je napisao "Knjigu o Ruti", "Knjigu o Jestiri", "Knjigu o sudijama" u Svetom Pismu? Sve su to bili ljudi kao i Dante, ali Danteove knjige nisu bile svete knjige, nego SF jos i tada, pa je imao problema zbog toga, ako ne znas. Muhamed je i kao covek bio postovan i ugledan, nije bio inadzija i svadljivac, kao sto je to bio Dante. Kao sto sam napisala, pogledaj samo rasprostranjenost njihovih dela, pa ce ti biti jasno ono sto sada ne razumes. Bog siri svoje delo svetom, a covek ostaje u svojim granicama.

"Dante nije izmislio raj, pakao, čistilište, već ih je predstavio prema onome što se o tim religijskim pojmovima mislilo u njegovo vrijeme."

I Stiven King nije izmislio ludake koji danas postoje na svetu, nego opisuje negativnu stranu koja postoji, pa mu to opet nije referenca sa kojom moze da se poredi sa, na primer, Budom.

Nego, nije uopšte problem da li bog postoji ili ne, jer očigledno je da postoji, ali ne kao neko živo biće, već kao predstava u glavama onih koji vjeruju.

Znaci, ti mislis da postojis slucajno i da se tvoje postojanje gasi sa tvojom smrcu, to jest da je sve uzalud sto si ikada saznao, pomislio, uradio? Ti mislis da mozes da se ponasas kako ti se svidja i da ljudima cinis zlo kako ti se svidja bez da budes kaznjen ili da im cinis dobro, bez da ikada budes nagradjen? Ti mislis da ovaj svet u stvari ne postoji, osim u nasim glavama, ali kako, kada ni mi ne postojimo u ovom svetu koji ne postoji, a ne postoji, jer Bog ne postoji, pa nije imao ko da stvori ovaj svet. Sve je to u nasim glavama, znaci - MI smo taj Bog. Ne cini li ti se to poznatim? Jos pre par hiljada godina je jedan dosao na tu ideju, navela sam vec ove stihove: "Da vas niko ne prevari nikakovijem nacinom, jer nece doci dok ne dodje najpre otpad i ne pokaze se covek bezakonja, sin pogibli, koji se protivi i podize vise svega sto se zove Bog ili se postuje, tako da ce on sjesti u crkvi Bozijoj kao Bog, pokazujuci sebe da je Bog." (1.Sol. 2,3.4.) Tvoja logika se ovde upravo izduvala…

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Muhamed je bio nepismen, to nije nikakva tajna, ali nije bio nem, procitaj na internetu malo vise o nastanku Kur´ana i o tome sta je zaista radio andjeo Dzibril. Poluistine i nagadjanja nemaju nikakve svrhe za diskusiju.
    Sada pišeš da je Muhamed bio nepismen, a u prošlom postu si napisala sljedeće:

Osim toga i u zaostavsitini, jer su Danteova dela JENDA OD literarnih dela srednjeg veka, dok je ono sto je pisao Muhamed, delo koje je procitalo nekoliko milijardu ljudi.

Ako je bio nepismen onda nije napisao ništa, tako da ne postoji njegovo djelo koje je pročitalo milijardu ljudi. Ne radi se ovdje o lapsuzu, već o neupućenosti i površnosti. Pišeš nešto o čemu nemaš pojma, a dostupno je i tvrdiš nešto o čemu takođe nemaš pojma, a stvar je vjere. Ovakve elementarne greške u diskusiji upućuju na neozbiljnost onoga ko diskutuje. Nije sporno da niko od nas ne zna sve o temi o kojoj diskutuje, ali je problem kada se neistine, poluistine i nagađanja uzimaju kao polazišta i na njima temelji argumentacija. Upravo si ti to ovdje napravila. Izrekla si neistinu i na njoj utemeljila argumentaciju. Na nepismenom Muhamedu, koji ne samo da nije znao pisati, već ni čitati, praviš argument kako je njegovo djelo pročitalo milijardu ljudi što je neuporedivo više nego onih koji su pročitali Danteovo djelo. Ono što je problem kada se govori o bilo kojem proroku, pa tako i Muhamedu, mnogo zapisanog se pripisuje njemu, a da to u stvari ni ne znamo da li je tako, već znamo su neki ljudi čuli od nekih ljudi, koji su to čuli od nekih drugih ljudi itd., da je Muhamedu lično Alah preko svog izaslanika anđela rekao da čita nešto što navodno dolazi od boga. I to je činjenična istina koju mi znamo kada su u pitanju svete knjige. Mi znamo da je neko rekao, kako je njemu neko rekao da je neko od boga dobio nešto, i da je tu priču kasnije zapisao neko, od koga su neki prepisali, a onda opet neki prepisivali i prevodili i sl. I sada nama ostaje da vjerujemo ili ne vjerujemo da je to sve tako bilo. ... Vjerovati možemo, ali dokaza nemamo.
    Nisu ni pisce Svetog Pisma proglasili prorocima, niti Muhameda mesijom. Ko je napisao "Knjigu o Ruti", "Knjigu o Jestiri", "Knjigu o sudijama" u Svetom Pismu? Sve su to bili ljudi kao i Dante, ali Danteove knjige nisu bile svete knjige, nego SF jos i tada, pa je imao problema zbog toga, ako ne znas. Muhamed je i kao covek bio postovan i ugledan, nije bio inadzija i svadljivac, kao sto je to bio Dante. Kao sto sam napisala, pogledaj samo rasprostranjenost njihovih dela, pa ce ti biti jasno ono sto sada ne razumes. Bog siri svoje delo svetom, a covek ostaje u svojim granicama.
    Ne zna se ko je zapisao ni knjige ni jevanđelja ni iz starog ni iz novog zavjeta. Ne zna se ni kada je to bilo. Zna se da je barem 99% ljudi u vrijeme kada su te knjige prvi put zapisivane bilo nepismeno, baš kao što se zna da su postojale različite verzije od kojih su kasnije izabrane neke i koje se danas uzimaju kao prave i izvorne. Izbor između vrezija pravili su ljudi, tačnije sveštenici na vaseljenskim saborima, a kasnije i na koncilima i saborima podijeljenih hrišćanskih crkvi. Niko ne zna ko je, kada i kako napisao i stari ni novi zavjet. Zna se da su zapisani na osnovu usmenog predanja, ništa drugo.
    Znaci, ti mislis da postojis slucajno i da se tvoje postojanje gasi sa tvojom smrcu, to jest da je sve uzalud sto si ikada saznao, pomislio, uradio? Ti mislis da mozes da se ponasas kako ti se svidja i da ljudima cinis zlo kako ti se svidja bez da budes kaznjen ili da im cinis dobro, bez da ikada budes nagradjen? Ti mislis da ovaj svet u stvari ne postoji, osim u nasim glavama, ali kako, kada ni mi ne postojimo u ovom svetu koji ne postoji, a ne postoji, jer Bog ne postoji, pa nije imao ko da stvori ovaj svet. Sve je to u nasim glavama, znaci - MI smo taj Bog. Ne cini li ti se to poznatim? Jos pre par hiljada godina je jedan dosao na tu ideju, navela sam vec ove stihove: "Da vas niko ne prevari nikakovijem nacinom, jer nece doci dok ne dodje najpre otpad i ne pokaze se covek bezakonja, sin pogibli, koji se protivi i podize vise svega sto se zove Bog ili se postuje, tako da ce on sjesti u crkvi Bozijoj kao Bog, pokazujuci sebe da je Bog." (1.Sol. 2,3.4.) Tvoja logika se ovde upravo izduvala…
    Prema onome što znamo nastajemo slučajno i sa smrću nestajemo kao individualna bića. To je ono što znamo, a postoje nebrojeno vjerovanja kojima se govori o raznoraznim mogućnostima života poslije smrti, svaka religija ima svoju pričine priče priču. Neko u te priče vjeruje, neko ne, ali ih nije moguće dokazati. ... Svijet postoji i kao predstava i kao materijalna činjenica. Bog postoji samo kao predstava u glavama ljudi. Slično kao i Crvenkapica ili Djed Mraz, tako i bog, postoji kao predstava u glavama ljudi, ali ne postoji kao fizički. ... Ovaj citat što navodiš je zapisan od ljudi, i na jezik kojim govoriš preveden od ljudi. Tu nema ničega osim ljudi i njihove priče o bogu, kao i fantastične predstave u koju neki vjeruju neki ne. Citiraš mi pričine priče priču i tvrdiš da je to istina, a ja kažem da to je to nedokazivo i da time može da bude samo stvar vjere i ništa drugo.
    (H. Hese, Sidarta)

Page 14 of 19 FirstFirst ... 4101112131415161718 ... LastLast

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)