Originally Posted by
Bona Fide
ne poznajem "stari zavjet" toliko dobro da bih mogao da ulazim u raspravu.
međutim, ukoliko se govori o prevodu biblije, onda tu postoji značajan problem, ne samo kad se radi o hrišćanstvu, već i o ostalim religijama. jedan od razloga zbog koga se qur'an izucava na staroarapskom je upravo problematicnost prevoda.
drevni jezici svetih spisa odgovarali su vremenu koje je ipak mnogo drugacije od naseg, njihova je simbolika bila neuporedivo naglasenija (za jednu starohebrejsku ili sanskritsku rijec danas se u komentarima mogu naci po tri stranice objasnjenja), rijeci koje danas znamo u odredjenom znacenju nekada su znale znaciti nesto sasvim drugo (recimo, METE u anglosaksonskom je nekada znacilo prosto 'hrana', pa je vremenom dobilo znacenje 'meso' MEAT - jer su anglosaksoni imali slicne gastronomske sklonosti kao i mi u crnoj gori - a sve to ima mnogo veze sa pravilima posta, ubijanja zivotinja, itd).
naravno, bez obzira sto se radi o veoma starim tekstovima, univerzalna vrijednost u svetim spisima postoji (ja cu ih i dalje uzimati zbirno, odnosno necu se ograniciti na hriscanstvo), ali je veoma vazno razgraniciti u cemu se ona krije, a sta pripada kulturoloskom, tradicional(istick)om, arhaicnom. racionalizacija religije je u istoriji cesto bila pogubna, a vrlo je mlada. tek od 18 vijeka iz zapadne evrope krecu pokusaji se religija naucno dokaze. prica o implikacijama bi bila preduga.
postoje kljucevi za otkrivanje univerzalnosti, i vrlo je jednostavno doci do njih. vecina covjecanstva, cini mi se, ni ne pokusava da ih nadje.
oduzio sam, a poenta mi je bila da terminoloske i prevodilacke razlike mogu zadati mnogo glavobolje, a ne doprinijeti boljem razumijevanju religije, tj. njenih sustinskih vrijednosti. ipak, preispitivanje, analiza, radoznalost - je za svaku pohvalu.
Bookmarks