Page 2 of 10 FirstFirst 123456 ... LastLast
Results 26 to 50 of 230

Thread: Koliko Bogova ima u stvari?

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

ima samo jednog jedinog BOGA. ALAH.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

ne poznajem "stari zavjet" toliko dobro da bih mogao da ulazim u raspravu.

međutim, ukoliko se govori o prevodu biblije, onda tu postoji značajan problem, ne samo kad se radi o hrišćanstvu, već i o ostalim religijama. jedan od razloga zbog koga se qur'an izucava na staroarapskom je upravo problematicnost prevoda.

drevni jezici svetih spisa odgovarali su vremenu koje je ipak mnogo drugacije od naseg, njihova je simbolika bila neuporedivo naglasenija (za jednu starohebrejsku ili sanskritsku rijec danas se u komentarima mogu naci po tri stranice objasnjenja), rijeci koje danas znamo u odredjenom znacenju nekada su znale znaciti nesto sasvim drugo (recimo, METE u anglosaksonskom je nekada znacilo prosto 'hrana', pa je vremenom dobilo znacenje 'meso' MEAT - jer su anglosaksoni imali slicne gastronomske sklonosti kao i mi u crnoj gori - a sve to ima mnogo veze sa pravilima posta, ubijanja zivotinja, itd).

naravno, bez obzira sto se radi o veoma starim tekstovima, univerzalna vrijednost u svetim spisima postoji (ja cu ih i dalje uzimati zbirno, odnosno necu se ograniciti na hriscanstvo), ali je veoma vazno razgraniciti u cemu se ona krije, a sta pripada kulturoloskom, tradicional(istick)om, arhaicnom. racionalizacija religije je u istoriji cesto bila pogubna, a vrlo je mlada. tek od 18 vijeka iz zapadne evrope krecu pokusaji se religija naucno dokaze. prica o implikacijama bi bila preduga.

postoje kljucevi za otkrivanje univerzalnosti, i vrlo je jednostavno doci do njih. vecina covjecanstva, cini mi se, ni ne pokusava da ih nadje.

oduzio sam, a poenta mi je bila da terminoloske i prevodilacke razlike mogu zadati mnogo glavobolje, a ne doprinijeti boljem razumijevanju religije, tj. njenih sustinskih vrijednosti. ipak, preispitivanje, analiza, radoznalost - je za svaku pohvalu.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Quote Originally Posted by autodijagnostika View Post
    Zar nemaju oni sto su u manjini tkz ortodoksni?

Nego ne bih se vezao za samo jednu recenicu iz citave Biblije, daj da vidimo gdje se sve koristi mnozina a gdje jednina pa da izvedemo neki zakljucak.
    Ortodoksni Jevreji nemaju ortodoksnu veru. Nesto si pomesao, ortodoksni jevreji su oni koji se cvrsto drze slova Tore, sto demonstriraju i svojom odecom. Oni se subotom ne javljaju na telefon, ne pale svetlo, jer je to sve rad i posao, takve je Isus sibom izgonio iz crkve, ako se secas tog dela u Novom Zavetu.

Mnozina je vazna upravo na ovom delu Svetog Pisma, gde se govori o stvaranju.

Quote Originally Posted by johnny bravo View Post
    Briljantna tema. Još jedna u nizu by Djevojka
    Tebi je vazniji postavljac od teme. Polaskana sam. A tvoj komentar na ovu temu gde si se javio je....

Quote Originally Posted by Hari Krisna View Post
    E nemas ti blage veze o tome i bas cudno da citala u originalu, a ne zna sta citala
    Napisano je na stotine radova koje poredjuju Hebrejsku Bibliju sa Hrišćanskom Biblijom, a posto sve citas u orginalu probaj i sa ovom Jewish and Christian Bibles: A Comparative Chart
    by Felix Just, S.J., Ph.D.
    a da malo bolje znas ono o ceu pokusavas da pises, znala bi sa kojeg su jezika prevodili Bibliju i Danicić i ostali mnogi prevodioci.
    Lujo Bakotić je napravio bolji prevod ali ti garant nijesi ni cula za njega.
    Tema nije poredjenje jevrejske i hriscanske Biblije.

Sve knjige su napisane na jevrejskom jeziku, osim delova Jezdre i Danila, i nekoliko stihova u Genezisu i Jeremiji koji su pisani na aramejskom jezhiku

Bakotic se nije proslavio svojim prevodom, jer ima dosta gresaka. Primer:
    u 3.Moj. 16:29 stoji "...sedmog meseca, sedmog dana tog meseca...", a u 3.Moj. 23:27 opet: "Deseti dan tog sedmog meseca biće dan očišćenja..."
    Kod Daničića na oba mesta stoji da je u pitanju deseti dan sedmog meseca, kao i u originalu.Postoje prevodi dr Dimitrija Stefanovica ili dr Emilijana Carnica, ali sve to nije tema ove diskusije.

Da li ti imas neki komentar na temu diskusije?

------------------

Mala primedba:
    Da li bi mogao ti, kao moderator, da ne razgovaras tako bahato samnom? Ipak, u tvojoj funkciji bi trebalo da si smireniji i da vodis diskusiju mirnim tokom, a ne da je iz neznanja skreces na drugu stranu.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Quote Originally Posted by Palacio View Post
    Sta pise kod vas za stvaranje sveta?

Quote Originally Posted by Bona Fide View Post
    ne poznajem "stari zavjet" toliko dobro da bih mogao da ulazim u raspravu.

međutim, ukoliko se govori o prevodu biblije, onda tu postoji značajan problem, ne samo kad se radi o hrišćanstvu, već i o ostalim religijama. jedan od razloga zbog koga se qur'an izucava na staroarapskom je upravo problematicnost prevoda.

drevni jezici svetih spisa odgovarali su vremenu koje je ipak mnogo drugacije od naseg, njihova je simbolika bila neuporedivo naglasenija (za jednu starohebrejsku ili sanskritsku rijec danas se u komentarima mogu naci po tri stranice objasnjenja), rijeci koje danas znamo u odredjenom znacenju nekada su znale znaciti nesto sasvim drugo (recimo, METE u anglosaksonskom je nekada znacilo prosto 'hrana', pa je vremenom dobilo znacenje 'meso' MEAT - jer su anglosaksoni imali slicne gastronomske sklonosti kao i mi u crnoj gori - a sve to ima mnogo veze sa pravilima posta, ubijanja zivotinja, itd).

naravno, bez obzira sto se radi o veoma starim tekstovima, univerzalna vrijednost u svetim spisima postoji (ja cu ih i dalje uzimati zbirno, odnosno necu se ograniciti na hriscanstvo), ali je veoma vazno razgraniciti u cemu se ona krije, a sta pripada kulturoloskom, tradicional(istick)om, arhaicnom. racionalizacija religije je u istoriji cesto bila pogubna, a vrlo je mlada. tek od 18 vijeka iz zapadne evrope krecu pokusaji se religija naucno dokaze. prica o implikacijama bi bila preduga.

postoje kljucevi za otkrivanje univerzalnosti, i vrlo je jednostavno doci do njih. vecina covjecanstva, cini mi se, ni ne pokusava da ih nadje.

oduzio sam, a poenta mi je bila da terminoloske i prevodilacke razlike mogu zadati mnogo glavobolje, a ne doprinijeti boljem razumijevanju religije, tj. njenih sustinskih vrijednosti. ipak, preispitivanje, analiza, radoznalost - je za svaku pohvalu.
    Ne govori se o prevodu Biblije, nego o tome da u "originalu" pise Bogovi i kako to monoteisti tumace.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    2
    Thanked in
    2 Posts

hahhahahha zbilja se neko moze osjecati inferiono u odnosu sa tobom e greote
    Sta napisati na temu koja je glupava i ove tvoje "strasne novosti" su svima koji ista znaju davno jasne i davno je sve objasnjeno. Iskreno se ne bih zacudio da ti sljedeca tema i velika novost bude da je otkriven dekadni sistem i ti sve brojeve proctala u originalu.

Thanks Thanks Given 
    578
    Thanks Thanks Received 
    775
    Thanked in
    389 Posts

Quote Originally Posted by Djevojka View Post

Tebi je vazniji postavljac od teme. Polaskana sam. A tvoj komentar na ovu temu gde si se javio je....

Briljantna tema. Još jedna u nizu by Djevojka
    __________________________________________________ _________________

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Gresis, jer niti Danicic, niti Luter nisu napisali u svojim prevodima superlativ za Elohim.
    Nisam. Nije Luter bio najveci prevodilac, mozda covjek i reformator jes, ali prevodilac nije.
    Za mene najveci prevodilaci su bili 70 mudraca koji napravili Septuagintu, bar zato sto bili bilingvali pricali i jevrejski i grcki u svakodnevnom poslu. Nisu oni preveli "bogovi", vec "Bog". A inace kanon Tore je bio zavrsen poslje Babilonskog ropstva, kad je strogi moneteizam kod Jevreja bio nesumljiv. Tada, mislim, ako bi postojala neka dilema: sto oznacava "Elohim" - "bogovi" ili "Bog", odmah bi ispravili na "Elj" ili "Eloah".
    Nisam bio mozda tacan kad napisao da je to superlativ od "Eloah", to je ustvari neka zamjena superlativa, jer njega ne postojalo u jeziku. I ovo nije bilo poznato Luteru, vjerovatno.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Quote Originally Posted by Hari Krisna View Post
    hahhahahha zbilja se neko moze osjecati inferiono u odnosu sa tobom e greote
    Sta napisati na temu koja je glupava i ove tvoje "strasne novosti" su svima koji ista znaju davno jasne i davno je sve objasnjeno. Iskreno se ne bih zacudio da ti sljedeca tema i velika novost bude da je otkriven dekadni sistem i ti sve brojeve proctala u originalu.
    NIsu to nikakve "strasne novosti", nego tema za diskusiju, doduse za diskusiju medju onima koji poseduju odredjeno znanje. Hohstapleri naravno imaju problem sa time, jer ne znaju sta bi napisali. Mozda ce da se javi onaj pametni koga cekam, pa ces videti da tema nije glupava kada je neko razume.

__________________________________________________ _________________
    Ponavljam, polaskana sam.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

evo reci cu ti ovo sto je najvaznije, po nasem naravno: kao prvo mora se znati da postoji samo jedan Bog , mora se vjerovati u njega. postoji posle ovog svijeta i drugi svijet to jeste vjecni ( dzenet ili dzehnem) tj raj ili pakao. ovaj svijet je za nas samo test , test u smislu da se vidi ko je dobar ko ce uciniti dobra djela taj ide u DZENET TJ raj , KO BUDE UCINIO LOSA DJELA TAJ IDE U DZEHENEM TJ PAKAO. bilo je tema oko homoseksualaca i to da kazem jos recenicu o tome: bog je stvorio adema i havaju , tj adama i evu po vasem , njih je stvorio kako bi nastali i mi ,ljudi ,zivot svih nas, i bog je zabranio kod nas taj spoj lezbejke, homoseksualci itd , stvorio je muskarca i zenu kako bi oni napravili porodicu itd , a ne homos. i lisb. itd... toliko od mene

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Quote Originally Posted by Jaroslav View Post
    Nisam. Nije Luter bio najveci prevodilac, mozda covjek i reformator jes, ali prevodilac nije.
    Za mene najveci prevodilaci su bili 70 mudraca koji napravili Septuagintu, bar zato sto bili bilingvali pricali i jevrejski i grcki u svakodnevnom poslu. Nisu oni preveli "bogovi", vec "Bog". A inace kanon Tore je bio zavrsen poslje Babilonskog ropstva, kad je strogi moneteizam kod Jevreja bio nesumljiv. Tada, mislim, ako bi postojala neka dilema: sto oznacava "Elohim" - "bogovi" ili "Bog", odmah bi ispravili na "Elj" ili "Eloah".
    Nisam bio mozda tacan kad napisao da je to superlativ od "Eloah", to je ustvari neka zamjena superlativa, jer njega ne postojalo u jeziku. I ovo nije bilo poznato Luteru, vjerovatno.

Sta je uzviknuo Isus na krstu? ELI, ELI....... ostatak znamo. To je jednina, ELOHIM je mnozina. Da li bi neko nesto uradio ili ne bi uradio to nije diskutablno, jasno je sta tamo pise.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Nema Bogova uopste.

Tacnije ima jedan, rodjen je 17 Marta 1976, u Montevideu..

A.R.

To je Bog.
    If you no longer go for a gap that exists, you're no longer a racing driver.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

evo reci cu ti ovo sto je najvaznije, po nasem naravno: kao prvo mora se znati da postoji samo jedan Bog , mora se vjerovati u njega. postoji posle ovog svijeta i drugi svijet to jeste vjecni ( dzenet ili dzehnem) tj raj ili pakao. ovaj svijet je za nas samo test , test u smislu da se vidi ko je dobar ko ce uciniti dobra djela taj ide u DZENET TJ raj , KO BUDE UCINIO LOSA DJELA TAJ IDE U DZEHENEM TJ PAKAO. bilo je tema oko homoseksualaca i to da kazem jos recenicu o tome: bog je stvorio adema i havaju , tj adama i evu po vasem , njih je stvorio kako bi nastali i mi ,ljudi ,zivot svih nas, i bog je zabranio kod nas taj spoj lezbejke, homoseksualci itd , stvorio je muskarca i zenu kako bi oni napravili porodicu itd , a ne homos. i lisb. itd... toliko od mene

Palacio, pitala sam te sta pise kod vas o stvaranju sveta, a ne o osnovama muslimanske religije.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Quote Originally Posted by CaseLogic View Post
    Nema Bogova uopste.

Tacnije ima jedan, rodjen je 17 Marta 1976, u Montevideu..

A.R.

To je Bog.
    Pusti se urugvajskog fudbala sada, rec je o Stvaranju u Svetom Pismu.

-----
    Recoba je patuljak, ne moze da bude Bog.
    Last edited by Djevojka; 15-07-10 at 23:48.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

e ako znam ubi me ali to sto mi se najvise svidja jeste MORAMO POSTOVATI I DRUGE tako kod nas pise tako da postujem sve vjere i nacije , a sto se tog pitanja tice neznam stvarno , vidim znas dosta o religijama uzivam citajuci tvoje komentare...

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Sveto pismo je mozda i gluplja tvorevina od Ekremove pjesme Kuca poso'.

E kad ovo ukapirate, i umjesto Boga i ostalih besmislica pocnete da postujete i divite se PRIRODI, onda cemo bolje, Milodarka, zivjet.

Off.
    If you no longer go for a gap that exists, you're no longer a racing driver.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

e ako znam ubi me ali to sto mi se najvise svidja jeste MORAMO POSTOVATI I DRUGE tako kod nas pise tako da postujem sve vjere i nacije , a sto se tog pitanja tice neznam stvarno , vidim znas dosta o religijama uzivam citajuci tvoje komentare...

Hvala. Znaci moram sama da pogledam u Koran (znam da je pravilno Kur´an, ali te malo bockam). ;-)

Quote Originally Posted by CaseLogic View Post
    Sveto pismo je mozda i gluplja tvorevina od Ekremove pjesme Kuca poso'.

E kad ovo ukapirate, i umjesto Boga i ostalih besmislica pocnete da postujete i divite se PRIRODI, onda cemo bolje, Milodarka, zivjet.

Off.
    Biblija je knjiga istorije Jevrejskog naroda koju su hriscani zeljni vlasti proglasili za dogmu. Priroda jeste slika Boga, ali mi mozemo da diskutujemo i o knjizi "Rat i mir" na Politici. Ovde smo na Religiji upravo da bismo diskutovali o dogmi jegnog Boga koja izgleda i nije bas tako "dogmasta".

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

hahaha ok tvoja volja kako god ti hoces , pravilno je to drugo imam i ja Kur'an , ali ga nisam procitao , moracu nekad i to i Bibliju naravno da budem malo pametniji kad je ovo u pitanju svidjas mi se jer znas puno , i kad procitas Kur'an reci ces mi nesto sto me zanima ok?

Thanks Thanks Given 
    22
    Thanks Thanks Received 
    54
    Thanked in
    30 Posts

Pa valjda postoji samo jedna Biblija, sve ostalo je pitanje prevoda. Ti uzmi koji ti se dopada.
    Zar samo ja ovdje vidim jednu malu kontradikciju?

Daj da ja prevedem bibliju onda, sigurno ce se nac neko ko ce uzet da cita bas moju...

Bilo bi lijepo vidjet vjernika koji savija marihuanu u listove biblije, i prizeljkuje sve zensko na ovaj bijeli svijet
    I nisam zidar, ali eto
    oko mene ceo zivot cigle, zgrade, blokovi i beton

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

hahaha ok tvoja volja kako god ti hoces , pravilno je to drugo imam i ja Kur'an , ali ga nisam procitao , moracu nekad i to i Bibliju naravno da budem malo pametniji kad je ovo u pitanju svidjas mi se jer znas puno , i kad procitas Kur'an reci ces mi nesto sto me zanima ok?
    Misim da je Mabus bolji strucnjak za Kur´an od mene. U svakom slucaju nije lose procitati sve takozvane svete knjige, jer to otvara vidike coveku.

Pozdravljam te.

Quote Originally Posted by kvarni View Post
    Zar samo ja ovdje vidim jednu malu kontradikciju?

Daj da ja prevedem bibliju onda, sigurno ce se nac neko ko ce uzet da cita bas moju...

Bilo bi lijepo vidjet vjernika koji savija marihuanu u listove biblije, i prizeljkuje sve zensko na ovaj bijeli svijet
    A, kakva je situacija medju hriscanima danas, sigurno bi se i pobili oko toga da li je tvoj prevod dobar ili nije.
    Last edited by Djevojka; 16-07-10 at 00:18.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Misim da je Mabus bolji strucnjak za Kur´an od mene. U svakom slucaju nije lose procitati sve takozvane svete knjige, jer to otvara vidike coveku.

Pozdravljam te.
    naravno da otvara tako je , ok pozdrav i za tebe takodje...

Nabla Guest

Bakotic se nije proslavio svojim prevodom, jer ima dosta gresaka. Primer:
    u 3.Moj. 16:29 stoji "...sedmog meseca, sedmog dana tog meseca...", a u 3.Moj. 23:27 opet: "Deseti dan tog sedmog meseca biće dan očišćenja..."
    Kod Daničića na oba mesta stoji da je u pitanju deseti dan sedmog meseca, kao i u originalu.Postoje prevodi dr Dimitrija Stefanovica ili dr Emilijana Carnica, ali sve to nije tema ove diskusije.
    Bilo bi lijepo, kad već doslovce citiraš, da navedeš izvor.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Quote Originally Posted by Nabla View Post
    Bilo bi lijepo, kad već doslovce citiraš, da navedeš izvor.
    Da li si ti uopste procitala sta sam napisala??? Radi se o BAKOTICEVOM PREVODU SVETOG PISMA. Da li si sada videla izvor?

Nabla Guest

Da li si ti uopste procitala sta sam napisala??? Radi se o BAKOTICEVOM PREVODU SVETOG PISMA. Da li si sada videla izvor?
    Peti post odozgo u izvoru. Skoro identičan tvom postu na koji sam odgovorio.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Quote Originally Posted by Nabla View Post
    Peti post odozgo u izvoru. Skoro identičan tvom postu na koji sam odgovorio.
    Ups, ti si muskarac? Izvini.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    5
    Thanked in
    3 Posts

Ima još bogova, npr. Tor i Zevs.

Page 2 of 10 FirstFirst 123456 ... LastLast

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)