Ja za to prvi put cujem, da se radi o bogovima a ne o jednom Bogu.
Da se ne bi rasplinuli u moru svetih i manje svetih knjiga, uzmimo Sveto Pismo kao osnovu za diskusiju. Na pocetku, u prvom stihu koji postoji i u Qumranskim zapisima, stoji:
Prevod: U pocetku stvorise BOGOVI nebesa i zemljiu! Rec ELOHIM oznacava sa svojim nastavkom - IM, mnozinu u jevrejskom jeziku. Do danas mi niko nije objasnio koji su to Bogovi. Pravoslavci mrmljaju nesto, katolici bezobrazno negiraju, Jevreji nemaju objasnjenje, a sektasi gledaju kao telad ne razumevajuci nista. Imate li vi neko objasnjenje, koji su to BOGOVI koji su stvorili nebo i Zemlju?
Ja za to prvi put cujem, da se radi o bogovima a ne o jednom Bogu.
Pa citaj original na jevrejskom onda ili prvi Luterov prevod...
pa Jevreji su vjerovali u više bogova, Jehova nije bio ništa više do bog rata.
Opet besmisleno pitanje... ta riječ ima čitavu lepezu značenja, od jednine "bog" kad se odnosi na Jehovu do množine "bogovi" kad se odnosi na politeistička vjerovanja. Ima po internetu mnogo tekstova o tome, nije nešto o čemu treba imati neku posebnu diskusiju.
...dip your hands in the water,
the same deep water as me...
Jevreji su verovali samo u jednog Boga, sta je tebi?
Kao sto sam napisala u jevrejskom jeziku je nastavak IM za mnozinu, nema tu nikakve lepeze znacenja, to je gramatika. Elohim ima samo jedno znacenje, kao sto JHWH ima svoje znacenje. Nisam pitala za internet diskusije, nego za vase misljenje. Naravno da bi neko napisao misljenje, mora prvo nesto da ZNA o temi, a ne da se javlja tek da bi video svoje ime na internetu.
Last edited by Djevojka; 15-07-10 at 16:22.
A zašto tražiš mišljenje o tome baš na ovom forumu, mimo par stotina godina proučavanja koje su u to uložili mnogo kompetentniji ljudi od nas? Ja o tome nemam mišljenje jer mi nije ni padalo na pamet da je to stvar oko koje se treba zamisliti.
Što se tiče "viđenja imena na internetu", skoro sam siguran da si postovala temu samo da bi nam pokazala kako "čitaš u originalu".![]()
...dip your hands in the water,
the same deep water as me...
A kako drugacije da diskutujemo o tome?
Zato sto znam da ovde ima dovoljno pametnih i inteligentnih ljudi koji su u stanju da daju odgovor na ovo pitanje, to jest, da diskutuju na ovu temu. Jednog od njih jos uvek cekam da li ce da se javi. Ostali neka diskutuju o onome sto razumeju, ako im je ovo preteska tema.
Čekaj, da provjerim samo - otvorila si temu gdje kažeš, i postavljaš sliku sa jevrejskim slovima, da se u jevrejskom narodu spominje više bogova, a onda se čudiš kad neko to potvrdi? odlično.
Jevreji su prije judaizma bili mnogobošci, kao što su bili i tvoji prije hrišćanstva, a tome svedoče i tamošnje ruševine hramova njihovim bogovima.
Last edited by autodijagnostika; 15-07-10 at 17:59.
bilo bi lako kad bi na metafizicka pitanja mogli da se daju jednostavni odgovori. za njima se traga dugo, dugo, dugo. i povrh svega, prepuni su paradoksa.
ne smijemo insistirati na tome da primjenjujemo koncepte racionalne logike na pitanja metafizike. poenta duhovnosti nije naucno dokazati bilo sta.
u hinduizmu postoji koncept istovremenog postojanja mnogo bogova (330 miliona) i jednog metafizickog izvora (purusha). taoizam je dao svima znani yin i yang. istocnjaci stvarima prilaze sa malo vise fleksibilnosti.
Naravno. Poenta duhovnosti je sama duhovnost.
Donekle. Imaju i oni svoj logički kodeks, samo što on omogućava postojanje paradoksa kao logički vjerodostojne mogućnosti.
Ipak, ne treba se toliko ograđivati od logike - logika je samo alat kojim se može doći do cilja. Može se koristiti i u naučne i u 'metafizičke' svrhe.
Mada ne bih tek tako udario granicu između nauke i metafizike, kad malo bolje razmislim.
"And if they didn't believe me, they believe me now."
Nije tacno. Kroz celu Toru se proteze ideja JEDNOG pravog Boga za Jevreje. Oni mnogobozci su okarakterisani kao otpadnici i o njima je takodje rec u Svetpm Pismu, ako ga poznajes. Bas zbog toga je interesantan pocetak Biblije koji spominje vise Bogova, jer Jevreji sami insistiraju na obozavanju SAMO JEDNOG bezimenog Boga.
Last edited by Djevojka; 15-07-10 at 21:23.
Jevreji NEMAJU Sveto Trojstvo.
Ne slazem se da je ovo pitanje metafizicko, pre svega za vernike, ono je veoma opipljivo i realno za njih. Ako cemo da se bavimo filozofijom vere, onda je to druga tema, tamo mozemo metafizicki da diskutujemo o idealizmu, materijalizmu, monizmu, dualizmu i tako dalje… Racionalna logika trazi opipljive dokaze, ovo je cisto religiozno pitanje za one koji veruju da postoji samo JEDAN Bog.
Hinduizam i Taoizam su promasene teme, jer sam na pocetku naglasila da uzmemo Sveto Pismo kao orijentir da se ne bismo rasplinuli. Na kraju, ova recenica i stoji u Svetom Pismu.
Naravno da su istocnjaci fleksiikniji, mene interesuju oni nefleksibilni, oni koji veruju u postojanje samo JEDNOG Boga, Ovde ima puno sektasa koji tako misle kao Jevreji i ne priznaju vise Bogova.
Last edited by Djevojka; 15-07-10 at 21:22.
Autor knjige Postanja (t.z. Elohist) koristi rijec "Elohim" kao superlativ od rijeci "Eloah"
Eloah = Bog
Elohim = Najbozanstveni
Ovo je forma postovanja, da bi ne koristiti tetragrammaton JHWH, koji inace zvuci Jahve (nije Jehova, jer Jehova namerno pogresna transkripcija).
Naravno da u jevrejskom jeziku -IM oznacava mnozinu, ali u ovom slucaju superlativ.
Drugij autor knjige Postanja (t.z. Jahvist) uopste ne upotrebljava "Elohim", vec "JHWH".
Pozdrav.
uh.
poruka pokretacu teme - zbog kockastog pristupa vjeri kao sto je tvoj, odoh ja u sekte ... tra la la la ... tamo su barem mastovitiji. psihodelicniji :P
ako se u nesto vjeruje, onda se za to ne moze traziti opipljiv dokaz. cim se dokaz nadje, u to se vise ne vjeruje, to postaje cinjenica.
dalje, DJEVOJKA kaze da tema nije filozofija religije? sta onda jeste tema? u kom se to onda metodoloskom okviru postavlja pitanje mono- ili poli- teizma? moze biti da ja ne znam. ne postavljam hipoteticko pitanje, vec bih volio cuti odgovor.
Pa valjda postoji samo jedna Biblija, sve ostalo je pitanje prevoda. Ti uzmi koji ti se dopada.
Govorim o Starozavetnim Jerverijma, oni koji su opisani u Tori. Oni su bili naglaseni jednobozci.
Gresis, jer niti Danicic, niti Luter nisu napisali u svojim prevodima superlativ za Elohim. Jednostavno su ga ostavili u jednini. Jevrejska gramatika ne poseduje piosebne komparativne forme. Adjektiv, povezan sa prepozicijom moze da bude preveden komparativno, ali i ne mora. Adjektiv sa clanom ispred moze da bude preveden kao superlativ, ali i ne mora. Zasto dva najveca prevodioca to nisu uradila, ja ne mogu da kazem, ali je cinjenica da je Luter ostavio u svom prvom prevodu mnozinu, dok je Danicic ostavio jedninu bez superlativa.
Sto se tice Jahve, tu se slazemo da je Jehova izmisljena transkripcija.
Da, preporucujem ti Pentakostalce, tamo mozes da se izludujes do mile volje. Kakvu mastu ti trazis u veri? Da je vera mastovita, svi bi na ovom svetu bili vernici. Masta je u glavi vernika, ako je sposoban da je ima.
Nije rec o dokazima, nego o kometnarima.
Ja ne postavljam pitanje mono- ili politeizma, ja samo zelim komentar monoteista na politeisticku "izjavu" pisca Genezisa.
Briljantna tema.Još jedna u nizu by Djevojka
E nemas ti blage veze o tome i bas cudno da citala u originalu, a ne zna sta citala![]()
Napisano je na stotine radova koje poredjuju Hebrejsku Bibliju sa Hrišćanskom Biblijom, a posto sve citas u orginalu probaj i sa ovom Jewish and Christian Bibles: A Comparative Chart
by Felix Just, S.J., Ph.D.
a da malo bolje znas ono o ceu pokusavas da pises, znala bi sa kojeg su jezika prevodili Bibliju i Danicić i ostali mnogi prevodioci. Lujo Bakotić je napravio bolji prevod ali ti garant nijesi ni cula za njega.
There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)
Bookmarks