Page 13 of 24 FirstFirst ... 39101112131415161723 ... LastLast
Results 301 to 325 of 578

Thread: Heaven & Hell

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    3
    Thanked in
    3 Posts

Quote Originally Posted by Ibn Sinan View Post
    Vjeruj mi da živim bez imalo mržnje prema ljudima, i najviše očajanje osjećam kada ne mogu drugim ljudima da pomognem što se tiče vjere. Mada mi ponekad to i oni sami otežavaju jer ne žele čuju.

Možda ih upravo odvraćaš od vjere...kara Sianane

Last edited by gaul; 09-06-10 at 12:21.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Indijanče, Kuran o takvima kaže:

Onima koji neće da vjeruju doista je svejedno – opominjao ih ti ili
    ne opominjao – oni neće vjerovati.
    Allah je zapečatio srca njihova i uši njihove, a pred očima njihovim
    je koprena; njih čeka patnja golema.
    Ima ljudi koji govore: ”Vjerujemo u Allaha i u onaj svijet!” – a oni
    nisu vjernici.
    Oni nastoje prevariti Allaha i one koji vjeruju, a oni, i ne znajući,
    samo sebe varaju.
    Njihova srca su bolesna, a Allah njihovu bolest još povećava; njih
    čeka bolna patnja zato što lažu.
    Umjesto Pravim, oni su krenuli krivim putem; njihova trgovina im
    nije donijela nikakvu dobit, i oni ne znaju šta rade.
    Kada im se kaže: ”Ne remetite red na Zemlji!” – odgovaraju: ”Mi
    samo red uspostavljamo!”
    Zar?! A, uistinu, oni nered siju, ali ne opažaju.
    Kad im se kaže: ”Vjerujte kao što pravi ljudi vjeruju!” – oni odgova-
    raju: ”Zar da vjerujemo u ono u što bezumni vjeruju?” – A, uistinu,
    oni su bezumni, ali ne znaju.
    Kada susretnu one koji vjeruju, govore: ”Vjerujemo!” – a čim ostanu
    nasamo sa šejtanima svojim, govore: ”Mi smo s vama, mi se samo
    rugamo.”
    Allah njih izvrgava poruzi i podržava ih da u svome nevjerstvu lutaju.
    Umjesto Pravim, oni su krenuli krivim putem; njihova trgovina im
    nije donijela nikakvu dobit, i oni ne znaju šta rade.
    Last edited by Ibn Sinan; 09-06-10 at 13:04.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    3
    Thanked in
    3 Posts

Indijanče, Kuran o takvima kaže:

Onima koji neće da vjeruju doista je svejedno – opominjao ih ti ili
    ne opominjao – oni neće vjerovati.
    Allah je zapečatio srca njihova i uši njihove, a pred očima njihovim
    je koprena; njih čeka patnja golema.
    Zar Bog nije prema svima isti ?

Svima daje šansu?

On je zapečatio srca njihova...odnosno doredio ih da budu u paklu?

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Takodje im je dao slobodnu volju odlucivanja. Medjutim u toj slobodnoj volji oni su teske grijehe pocinili, njihov tas na vagi losih djela je pretezak. Taj tas na vagi je ucinio da oni budu prokleti.
    Quote Originally Posted by VanjaTheMan View Post
    nema nikakve potrebe da udjes u dijalog sa osobom koja u 2016-oj misli da je Zemlja ravna.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    3
    Thanked in
    3 Posts

Quote Originally Posted by Mabus View Post
    Takodje im je dao slobodnu volju odlucivanja. Medjutim u toj slobodnoj volji oni su teske grijehe pocinili, njihov tas na vagi losih djela je pretezak. Taj tas na vagi je ucinio da oni budu prokleti.
    Da li prokleti šire oko sebe negativnu energiju...što bi rekli da prenesu baksuz?

Primjetio sam da kod Muslimana (mada i univerzalno kod svih) ima vid sujevjerja malo pojačan...

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Quote Originally Posted by gaul View Post
    Da li prokleti šire oko sebe negativnu energiju...što bi rekli da prenesu baksuz?

Primjetio sam da kod Muslimana (mada i univerzalno kod svih) ima vid sujevjerja malo pojačan...
    Dobro si primijetio, samo što u ovom slučaju nije u pitanju sujeverje, u pitanju je nauka o nevidljivom svijetu. Svaka negativna ličnost, mrska Allahu s.w.t. ima u sebi i oko sebe pratioce, kakio bi vi rekli nečastive. Mnogo je slučajeva kada npr. neka baka dođe da posjeti svoje unuke, unese svađu u kuću.
    nema nikakve potrebe da udjes u dijalog sa osobom koja u 2016-oj misli da je Zemlja ravna.

Thanks Thanks Given 
    22
    Thanks Thanks Received 
    54
    Thanked in
    30 Posts

Dobro Mabuse brate, ako im je vec dao slobodnu volju, zasto onda mjeri djela istih? Zar to nije malo dvolicno? Radite kako mislite - al mora bit po mome? Zar ne vidis tu kontradikcije? Zasto ih odma nije ubrazdio, i miran da je, nego ih pustio, pa posle dize frku?
    I nisam zidar, ali eto
    oko mene ceo zivot cigle, zgrade, blokovi i beton

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Quote Originally Posted by kvarni View Post
    Dobro Mabuse brate, ako im je vec dao slobodnu volju, zasto onda mjeri djela istih?
    Pa baš zbog toga što im je dao slobodnu volju odlučivanja On mjeri djela ljudi. On je ljudima dao ZAKON kako se treba ponašati. U tom je zakonu detaljno sve pojasnio. Propisao je da se svako tog zakona mora pridržavati. Objasnio je koliko je grešan onaj koji čuje za njega pa ga odbije, za razliku od onoga koji je načuo, ili za onoga koji za njega nikada nije čuo, ili za onoga koji je sa njim upoznat pa se prema njemu usprotivio riječima, novcem ili oružjem.

Zar to nije malo dvolicno? Radite kako mislite - al mora bit po mome? Zar ne vidis tu kontradikcije? Zasto ih odma nije ubrazdio, i miran da je, nego ih pustio, pa posle dize frku?
    Ne, nije rekao radite kako mislite. Rekao je da su ljudi dužni prihvatiti Njegov zakon, a onaj koji to ne prihvati snosiće posljedice na ovom i onom, ili samo na onom svijetu. Pri tome je naravno ljudima dao slobodnu volju odlučivanja, tj. njihovo je da li će ga oni prihvatiti ili ne. Njemu ni malo neće nauditi njihova odluka.

Thanks Thanks Given 
    22
    Thanks Thanks Received 
    54
    Thanked in
    30 Posts

Pa baš zbog toga što im je dao slobodnu volju odlučivanja On mjeri djela ljudi. On je ljudima dao ZAKON kako se treba ponašati. U tom je zakonu detaljno sve pojasnio. Propisao je da se svako tog zakona mora pridržavati. Objasnio je koliko je grešan onaj koji čuje za njega pa ga odbije, za razliku od onoga koji je načuo, ili za onoga koji za njega nikada nije čuo, ili za onoga koji je sa njim upoznat pa se prema njemu usprotivio riječima, novcem ili oružjem.

Ne, nije rekao radite kako mislite. Rekao je da su ljudi dužni prihvatiti Njegov zakon, a onaj koji to ne prihvati snosiće posljedice na ovom i onom, ili samo na onom svijetu. Pri tome je naravno ljudima dao slobodnu volju odlučivanja, tj. njihovo je da li će ga oni prihvatiti ili ne. Njemu ni malo neće nauditi njihova odluka.
    You are missing the point.

Ovo boldovano sto si napisao je isto ono sto sam ja pitao, zar ne vidis?

A sad jos jedno pitanje - ja sam recimo, hipoteticki, vjernik. I napravim grijeh. I iskreno se pokajem. Da li mi je grijeh oprosten?

Ako jeste, sta ce bit kad ja ponovo zgrijesim, i ponovo se iskreno, bas iskreno, ono bas najiskrenije pokajem? Da li ce mi i taj grijeh bit oprosten?

Ako oce, postoji li neka granica oprastanja grijehova, ili ja bih recimo mogao starnlo da pravim grijehove, i onda se iskreno pokajem, tako da sam na sudnji dan koji pominjete pata pata?
    I nisam zidar, ali eto

Thanks Thanks Given 
    288
    Thanks Thanks Received 
    183
    Thanked in
    119 Posts

@kvarni, teorijski to je kao sto si rekao. E sad, ako ti je razmisljanje "Sad ću da zgriješim, poslije ću da se kajem, oprostiće mi Bog to" ... Onda imam loše vijesti za tebe što se sudnjeg dana tiče

Thanks Thanks Given 
    22
    Thanks Thanks Received 
    54
    Thanked in
    30 Posts

Quote Originally Posted by cvxcomputers View Post
    @kvarni, teorijski to je kao sto si rekao. E sad, ako ti je razmisljanje "Sad ću da zgriješim, poslije ću da se kajem, oprostiće mi Bog to" ... Onda imam loše vijesti za tebe što se sudnjeg dana tiče
    Ali zasto? Ako pogrijesim pa se pokajem? Zar citavo katolicanstvo nije svedeno samo na to - komercijalizacija grijeha? Zgrijesis, das crkvi nesti, ovitas molitvu, i oprosteni grijesi?

Ja bih vrlo burno reagovao da zgrijesim, pa se pokajem, a na kraj mi neko kaze da to nije to, odma bi ga nokautira

Aj objasni mi onda, kako to ide, ako ne ide ovako kao sto sam ja rekao. Kazes da ide teorijski, ali da ne bi upalilo prakticno. Zasto?
    I nisam zidar, ali eto

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Pokajanje se samo prima onda kada se čovjek iskreno pokaje pod uslovom da to djelo više ne ponavlja. Ako to djelo ponavljaš, to znači da se nisi iskreno pokajao.
    Osim toga, postavlja se pitanje od koga tražiš pokajanje. Ako tražiš od Isusa, neće se primiti ma koliko ono bilo iskreno. Ista stvar je i sa svecima i tzv. bogorodicom.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    2
    Thanked in
    2 Posts

Ali zasto? Ako pogrijesim pa se pokajem? Zar citavo katolicanstvo nije svedeno samo na to - komercijalizacija grijeha? Zgrijesis, das crkvi nesti, ovitas molitvu, i oprosteni grijesi?
    Prvi put otpjevas Gospodi pomiluj i tri puta Ocenas, drugi put sve to i jos 50 eura, treci put malo vise, a onda je ka na male goliće tri konrera penal i onda te to kosta pjeva ne pjeva iljadarku
    Znam te ja kakv si nema ti druge nego napravi neku crkvu pokajnicu i onda ti je na kredit sve oprosteno i za ono sto ces zgrijesiti

Thanks Thanks Given 
    22
    Thanks Thanks Received 
    54
    Thanked in
    30 Posts

Pokajanje se samo prima onda kada se čovjek iskreno pokaje pod uslovom da to djelo više ne ponavlja. Ako to djelo ponavljaš, to znači da se nisi iskreno pokajao.
    Osim toga, postavlja se pitanje od koga tražiš pokajanje. Ako tražiš od Isusa, neće se primiti ma koliko ono bilo iskreno. Ista stvar je i sa svecima i tzv. bogorodicom.
    Dobro, to za ponavljanje istog grijeha je i meni kao ateisti normalno

ali uzmimo ovo - ja prvo ubijem, pa se pokajem, oprosteno mi je; ukradem, pokajem se, i tako ja mogu da grijesim koliko ocu, sve dok su ti grijehovi kasnije pravilno okajani jel?

A kako onda katolici dobijaju oprost, samo ako priznaju da su pogrijesili? Zar treba tako?

I kako je to u islamu?

Quote Originally Posted by Hari Krisna View Post
    Prvi put otpjevas Gospodi pomiluj i tri puta Ocenas, drugi put sve to i jos 50 eura, treci put malo vise, a onda je ka na male goliće tri konrera penal i onda te to kosta pjeva ne pjeva iljadarku
    Znam te ja kakv si nema ti druge nego napravi neku crkvu pokajnicu i onda ti je na kredit sve oprosteno i za ono sto ces zgrijesiti
    Heheheheheheheheheh

You must spread some Reputation around before giving it to Hari Krisna again - prokleta Java script
    I nisam zidar, ali eto

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

A kako onda katolici dobijaju oprost, samo ako priznaju da su pogrijesili? Zar treba tako?
    Jedno vrijeme su se u katolicizmu dijelile priznanice za to.
    http://en.wikipedia.org/wiki/Indulgence
    Fino predaš zahtjev,platiš... I banja.
    "And if they didn't believe me, they believe me now."

Thanks Thanks Given 
    22
    Thanks Thanks Received 
    54
    Thanked in
    30 Posts

Quote Originally Posted by Cika_Dzo View Post
    Jedno vrijeme su se u katolicizmu dijelile priznanice za to.
    http://en.wikipedia.org/wiki/Indulgence
    Fino predaš zahtjev,platiš... I banja.
    Pa e, znam ja to, zato mi je malo cudno kad kazu da se ne mogu oprostit ako se coek iskreno pokaje.

Nista, ako cete, ako ima zainteresovanih, dao mi je ujak jednu livadu da radim s njom sto ocu, pa mozete donijet po prikolicu krsa, mozete je kupit , a i s placa vaseg donijet, pa da podignemo zdanje neko na tu livadu, i tu mlatimo pare. Koliko je 1000 priznanica u Grafo CG da se odstampa zna li ko?
    I nisam zidar, ali eto

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Nista, ako cete, ako ima zainteresovanih, dao mi je ujak jednu livadu da radim s njom sto ocu, pa mozete donijet po prikolicu krsa, mozete je kupit , a i s placa vaseg donijet, pa da podignemo zdanje neko na tu livadu, i tu mlatimo pare. Koliko je 1000 priznanica u Grafo CG da se odstampa zna li ko?
    Bogami me nećeš upecat' na neplaćeno.
    "And if they didn't believe me, they believe me now."

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    2
    Thanked in
    2 Posts

Mene kopka jos jedan problem. Da li se ti grehovi prenose. Na primjer nemam vise kesha da mi katolicki oprasta i odem kod pravoslavnoga, tamo opet iskoristim bonus i predjem na islam. E sad dodjem prvi put kod odze a on ne priznaje ono sto prethodni oprostili i uzme mjeru po svome

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    3
    Thanked in
    3 Posts

Dobro si primijetio, samo što u ovom slučaju nije u pitanju sujeverje, u pitanju je nauka o nevidljivom svijetu. Svaka negativna ličnost, mrska Allahu s.w.t. ima u sebi i oko sebe pratioce, kakio bi vi rekli nečastive. Mnogo je slučajeva kada npr. neka baka dođe da posjeti svoje unuke, unese svađu u kuću.
    Ako Bog zapečati nečiju sudbinu još za života...proglasi ga prokletim. Ostavi ga ud ruštvu demona koji čak i ljude u njenoj blizini zakači dio proklestva.
    Što bi rekli prošla je tačku bez povratka.

Zašto joj jednostavno ne sudi?

Zar nije smisao ovozemaljskog života upravo 'sud'?

kako je moguće da demon nanese bilo kakvu štetu drugome ako njegov uticaj svemoćni ne dozvoli ?

I što je Hari spomenuo...da li se grehovi prenose...ali u smislu naslednog proklestva.

Ni to nije rijedak slučaj u islamu...kada kažu da je cijela porodica prokleta.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Kod muslimana nema nasljednog prokletstva. Svako se dijete rađa bezgrešno, i ako umre do polnosti, tj neđe oko 14 god, ići će u raj, pa makar i bilo dijete najvećih nevjernika.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    3
    Thanked in
    3 Posts

Kod muslimana nema nasljednog prokletstva. Svako se dijete rađa bezgrešno, i ako umre do polnosti, tj neđe oko 14 god, ići će u raj, pa makar i bilo dijete najvećih nevjernika.
    A što ako joj je majka prokleta ?

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Nije ti pitanje na mjestu, od koga prokleta i ko ima pravo da proklinje ? Rekao sam ti, ako dijete umre do 14 godine, bezgrešno je i ide u raj, dobra i loša djela se pišu tek posle polnog sazrijevanja nekog djeteta i dijete nema nikakve veze sa roditeljima.
    Last edited by Ibn Sinan; 11-06-10 at 17:39.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    3
    Thanked in
    3 Posts

Nije ti pitanje na mjestu, od koga prokleta i ko ima pravo da proklinje ? Rekao sam ti, ako dijete umre do 14 godine, bezgrešno je i ide u raj, dobra i loša djela se pišu tek posle polnog sazrijevanja nekog djeteta i dijete nema nikakve veze sa roditeljima.

Od koga može biti sve prokleta?

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Proklet po islamu možeš biti samo od osobe kojoj si neku veliku nepravdu učinio. Ali samo u onome što ti ta osoba pomisli i izgovori u trenutku činjenja nepravde.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    3
    Thanked in
    3 Posts

Da li sam čovjek ima tu moć da prizove demone da napadnu osobu koju proklinje ili moli Boga za to?

Da li muslimana može prokleti nemusliman?

Da li i na koji način se miče proklestvo?

Koliko prokletnik može da devastira okolinu?

Page 13 of 24 FirstFirst ... 39101112131415161723 ... LastLast

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)