Page 93 of 171 FirstFirst ... 4383899091929394959697103143 ... LastLast
Results 2,301 to 2,325 of 4251

Thread: Ateizam

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Bravo, dobro si to zaključio. Zašto bi ga psovao ako tvrdi da On ne postoji.
    Prema hadisu koji se navodi u oba Sahiha od Ebu-
    Hurejre, Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem,
    rekao je: /697/ "Klonite se sedam velikih grijeha!"
    Neko je rekao: "Allahov Poslaniče, koji su to grijesi?"
    On je odgovorio: "Pridruživanje u vlasti nečega Allahu /širk/,
    ubistvo osobe, koje je Allah zabranio osim s razlogom,
    vradžbine /sihr/, uzimanje kamate, prisvajanje
    imovine siročeta, bježanje s bojnog polja i potvaranje
    čednih i povučenih vjernica!"
    Navođenje ovih sedam prijestupa kao velikih gri-
    jeha ne negira druge, kao na primjer postoje
    hadisi kojima se to dokazuje. Neki ashabi i tabiini (učeni ljudi)
    navode kao primjer: te'arrub, što označava čovjeka
    koji napusti svoj dom samo da bi dobio ratni plijen, a
    dužan je da se bori, (jer je napadnut od neprijatelja)
    a kada dođe po plijen - napusti tada
    borbu i vrati se kući i živi od toga plijena , zatim
    neposlusnost roditeljima, skrnavljenje časnog hrama (meke),
    plač roditelja zbog neposlušnosti djece, laganje i
    lažno svjedočenje, ubistvo djeteta, pijenje alkohola,
    lažna zakletva, psovanje Boga, psovanje oca jedan drugom i psovanje
    majke! Neki ashabi kažu: "To je kao i sastavljanje dva
    namaza bez razloga, izostavljanje namaza, sa-
    mouvjerenost od Allahove zamke, gubljenje nade u
    Allahovu milost, blud, krađa, šteta oporukom, varanje
    te prodaja obaveze prema Allahu za bagatelnu
    cijenu!"
    Last edited by Ibn Sinan; 06-06-10 at 14:05.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    3
    Thanked in
    3 Posts

Quote Originally Posted by Ibn Sinan View Post
    vradžbine /sihr/, uzimanje kamate,
    Vradžbine...

Čitao sam o jednom tipu koji je bio travar i osuđen je da se bavio vradžbinama i zaista završio na jedan monstruozan način.
    Glupo je navoditi da zaista trave znaju biti ljekovi vrlo djelotvorni i efikasni.
    Recimo jedan narodni lijek za glavobolju, jeste da se gricka grančica vrbe, zaista ispitivanje je pokazalo da grančica od vrbe posjeduje sastojke slične analgeticima i grickanjem iste unosi se u tijelo...kao da si popio analgin,ni manje ni više.
    O čajevima da ne govorim...

A ovaj dio o kamatašima, po meni je čista propaganda, udar na Jevreje. Nije tajna da su razvili bankarski sistem još mnogo davno, tako da je to udar na konkurenciju i to ispod pojasa.
    Upravo ovakve stvari čine religiju pomalo korumpiranom, utkane ideje, trenutne ili možda uvijek aktuelne...ali ipak one pripadaju resoru koji odstupa od Božanske ideje i od onog čistog morala i etike.

Religija je postala zaista jedna mašina koja sistematski guta pojedinca ni manje ni više nego li i moderno društvo koje je uvidjelu grešku da je dopustila da se čovječanstvo naprasno edukuje , posebno u periodu poslije drugog svjetskog rata. Razvilo se jako kritičko mišljenje, a ono ne odgovara ni jednoj instituciji. Nažalost same religije su postalo upravo to, a to ih čini ovakvo odstupanje od onog najbitnijeg...čiste ideje koju suštinski čovjek izuzetno poštuje i koje su neophodne čovječanstvu da bi sama civilizacija imala progres i pokazivala kvalitet.

prisvajanje
    imovine siročeta
    Da li siroče, kome je oduzeta imovina , jednog dana kada postane moćniji ima za pravo kazniti uzurpatora ?

Drakonske mjere u trećem milenijumu...

kad čovjek pogleda neka određena društva su ovakav način osuđivanja i kažnjavanja osudila još u osvitu istorije...mislim da je Drakon bio negdje 621 godine BC.

Ipak ne može se ići tako žustro i nemilosrdno, da i najmanja greška zaslužuje ovakve kazne, a za one veće zločince ...nema veće kazne.

I najinteresantije mi jeste termin 'dozvoljeno ubistvo' ...

Ipak ovakva radikalna radnja treba da ima posebno emotivno stanje, prosto se uplašim kada uviđam da ono dobija drugačiji status. Zašto bi iko uzeo kamen i kamenovao nekoga, koga ne poznaje a rekli su mu da može da ga ubije...i on sudjeluje u ubistvu.

Dok fundament vjere jeste...sloboda izbora.
    Last edited by gaul; 06-06-10 at 14:45.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    5
    Thanked in
    3 Posts

Quote Originally Posted by adrijan View Post
    Meni je najsmiješniji moj otac koji je deklarirani ateist a psuje Boga. Ako u njega ne vjeruješ, zaboravi ga ili možda sumnjaš u svoju nevjeru
    Siguran sam da nije pogledao u nebo i direktno mu se obratio. Monoteisti nemaju ekskluzivno pravo na korišćenje riječi "bog". Ta riječ je dio našeg jezika, svačija jednako i ima raznih upotreba. Izrazi "Samo Bog zna", "Bog te ubio" i "J**** ti Boga" nemaju religijsku konotaciju. Ti to dobro znaš.

Quote Originally Posted by gaul View Post
    Nažalost same religije su postale upravo to..
    To je evolucija religije. One koje ne razviju taj mehanizam izumiru. Taj proces je van ljudske kontrole.

..odstupanje od onog najbitnijeg...čiste ideje koje suštinski čovjek izuzetno poštuje i koje su neophodne čovječanstvu da bi sama civilizacija imala progres i pokazivala kvalitet.
    Religija, po definiciji, odstupa od tih ideja. Ne vidim kako su natprirodna objašnjenja za bilo šta u skladu sa progresom i kvalitetom.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Nije ti dato znanje da bi vidio kako religiska objašnjenja predhode naučnim. Zbog toga si ti zbunjen, nelogičan i kaskaš mnogo kilometara za ljudima koji vjeruju, a pri tome su učeni.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    5
    Thanked in
    3 Posts

Lightbulb

Nije ti dato znanje da bi vidio kako religiska objašnjenja predhode naučnim. Zbog toga si ti zbunjen, nelogičan i kaskaš mnogo kilometara za ljudima koji vjeruju, a pri tome su učeni.
    Naravno da kaskam, vi imate objašnjenje za sve. Ja nemam i zato sam ja nelogičan, zbunjen i gord. Prosto ne znam koji je epitet veća ironija.

Besplatna lekcija iz logike: Ako nešto nečemu prethodi, ne znači da ga uzrokuje.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    3
    Thanked in
    3 Posts

Quote Originally Posted by RoNN|3 View Post
    Siguran sam da nije pogledao u nebo i direktno mu se obratio. Monoteisti nemaju ekskluzivno pravo na korišćenje riječi "bog". Ta riječ je dio našeg jezika, svačija jednako i ima raznih upotreba. Izrazi "Samo Bog zna", "Bog te ubio" i "J**** ti Boga" nemaju religijsku konotaciju. Ti to dobro znaš.
    Riječ Bog nema religijsku konotaciju? Odnosno, navedene psovke zaista nemaju religijsku konotaciju?

To je evolucija religije. One koje ne razviju taj mehanizam izumiru. Taj proces je van ljudske kontrole.
    To je zloupotreba religije...velika je razlika

Religija, po definiciji, odstupa od tih ideja. Ne vidim kako su natprirodna objašnjenja za bilo šta u skladu sa progresom i kvalitetom.
    Po kojoj definiciji ?

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    2
    Thanked in
    2 Posts

Ovo je izgleda najtanja karakika u religiji. U prevodu : Ti vjernice nista ne znas i ne trudi se da saznas ti si tu da vjerujes sta ti se olasira i samo slijedi sto ce ti neko reci da je tako. Sopstveni mozak ti je nepotreban jet tamo neki pop, hodza ili klerik je smislio da tebe

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Ja se trudim da saznam, ne samo religiju uopšte, nego i nauku i umjetnost. Ne znam odakle izvuče takav zaključak?

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    2
    Thanked in
    2 Posts

Vidju kako se trudis sa tvrdnjom kad tvrdis da su religijska objasnjenja prethodila naucnim. Smijesno je to i zamisli kako bi zvucalo kad bi neko tvrdio da su se u crkvama molili, u dzamijama klanjali i svima objasnili teoriju koju je je kasnije opisao Ajnstajn. Logika religije da se sve zna i da je to stvorio neki sijedi cikica sa oblaka sama po sebi je suprotnost nauke i logike i moze se zadrzati samo u vjerovanju. Tesko tome koji svo svoje znanje crpi iz samo jedne knjige, ali....

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Niko o tome nije govorio. Religijske istine su iznad naučnih jer je njihovo polje nadiskustveno, metafizičko i intuitivno. Dok onamo đe se Bog obraćao ljudskom razumu to je ono što je naučno potvrđeno ( kod islama). To govori da mnogi ljudi poput Rokija, ne svataju da se razumom ne može sve dohvatiti.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    5
    Thanked in
    3 Posts

Odnosno, navedene psovke zaista nemaju religijsku konotaciju?
    U ogromnoj većini slučajeva, osoba koja ih izgovara ne razmišlja o Bogu u tom trenutku.

To je zloupotreba religije...velika je razlika.
    To nije zloupotreba nego upotreba. Religija tvrdi da ima odgovore na mnoga pitanja kao i da ćeš provesti vječnost u vatri ako ih ne prihvatiš. Ove tvrdnje u praksi direktno vode ka indoktrinaciji i "gutanju pojedinca".

Po kojoj definiciji?
    "Skup natprirodnih objašnjenja za probleme porijekla života, Univerzuma i morala, svrhe života i sl. zajedno sa određenim brojem poučnih bajki i priča."

Dok onamo đe se Bog obraćao ljudskom razumu to je ono što je naučno potvrđeno (kod islama). To govori da mnogi ljudi poput Rokija, ne svataju da se razumom ne može sve dohvatiti.
    Vrlo ironično da to kažeš za mene. (valjda si mislio na mene) Imamo vrlo različitu sliku o tome šta znači "naučno potvrđeno".
    Last edited by RoNN|3; 06-06-10 at 19:32.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    2
    Thanked in
    2 Posts

Niko o tome nije govorio. Religijske istine su iznad naučnih jer je njihovo polje nadiskustveno, metafizičko i intuitivno. Dok onamo đe se Bog obraćao ljudskom razumu to je ono što je naučno potvrđeno ( kod islama). To govori da mnogi ljudi poput Rokija, ne svataju da se razumom ne može sve dohvatiti.
    Nije govorio, ali je nediskutabilno. Sta je potvrdjeno kod islama? Ljudski razum je individualna stvar i kako se to odjednom mogao obratiti cijelom tom razumu? Pise u ajetima ili bila neka konferencija za stampu.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

To znaju oni ljudi koji su dobro upućeni u svoju nauku, a onda takvu istinu pronađu u Kuranu.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    2
    Thanked in
    2 Posts

Reci mi koji dio Kurana obradjuje ginekologiju da se malo usavrsavam

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

On vas od jednog čovjeka stvara – a od njega je drúgu njegovu stvorio
    – i On vamje dao osam vrsta stoke; On vas stvara u utrobama matera
    vaših, dajući vam likove, jedan za drugim, u tri tmine. To vam je,
    eto, Allah, Gospodar vaš, Njegova je vlast, nema boga osim Njega,
    pa kuda se onda odmećete?
    Ako imalo znaš ginekologiju predpostavljam da poznaješ tri faze djeteta u utrobi majke.
    Last edited by Ibn Sinan; 06-06-10 at 19:45.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    2
    Thanked in
    2 Posts

Nije se bas pretrga ginekologijom Slab si ti jer jedan islamista ne tumaci to kao trimestre trudnoce vec faze produkta djetinjstvo, mladost i starost i to su tmine. Mnogo vise je faza u utrobi majke i slabo je to

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Evo me sad ti učiš tumačenju.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    2
    Thanked in
    2 Posts

Nemam ja Sinane ambicija da te ucim niti bilo koga samo ti je moj savjet da se manes Kurana kad pricas o nauci jer je smijesno, a ako neko vjeruje da je tamo i "n" od nauke onda je vec zalosno

Thanks Thanks Given 
    453
    Thanks Thanks Received 
    2,950
    Thanked in
    1,462 Posts

Religijske istine su iznad naučnih
    Religija nema veze sa istinom. Nikad nije imala veze niti ce imat. To je zajednicko svim religijama. Islam se ne izdvaja.
    My stomach was making the rumblies - that only hands would satisfy.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Svakako, Kur'an nije naučna knjiga. Međutim, određene naučne činjenice, koje
    se na jezgrovit i mudar način izlažu u različitim kur'anskim ajetima, čovjek je uspio
    otkriti tek korištenjem tehnologije XX stoljeća. Ove činjenice, koje nije bilo moguće
    naučno utvrditi u periodu kada je Kur'an objavljen, još jednom savremenom čovjeku
    dokazuju da je Kur'an Allahova riječ.
    Radi razumijevanja naučnog čuda Kur'ana, potrebno je, prije svega, baciti
    pogled na naučni nivo vremena u kojem je Kur'an objavljen.
    U VII stoljeću, kada je Kur'an objavljen, Arapi su gajili bezbroj praznovjerja i
    neosnovanosti o pitanju naučnih tema. Arapi, koji nisu posjedovali tehnologiju za
    istraživanje prirode i kosmosa, vjerovali su u legende koje su se prenosile sa gen-
    eracije na generaciju. Vjerovali su, naprimjer, da se nebo održava na visini, zah-
    valjujući brdima. Prema ovom vjerovanju, Zemlja je ravna i na svoja dva kraja ima
    brda. Smatralo se da ova brda, poput stubova, na sebi drže nebeski svod.
    Dolaskom Kur'ana, međutim, uništena su i sva ova daleko primitivna vjerovan-
    ja, ajetom " "Allah je nebesa , vidite ih , bez stubova podigao .. ." "(Ar-Ra'd, 2)
    Stvaranje čovjeka i čudotvorne karakteristike toga su naglašene i u još mnogo
    ajeta. Međutim, me|u ovim akcentima postoje takvi podaci i detalji koje nikako
    nisu mogli znati ljudi koji su živjeli u VII stoljeću. Neki od tih detalja su slijedeći:
    1.) čovjek ne nastaje od cijele količine sperme, već, naprotiv, od njenog
    veoma malog dijela - spermatozoida.
    2.) Spolnost bebe se određuje od strane muškarca.
    3.) Ljudski embrio se za maternicu zalijepi gotovo isto kao pijavica.
    4.) čovjek se u maternici razvija u tri mračne komore.
    Sigurno je da su ljudi u stoljeću objavljivanja Kurana znali da je sperma koju
    u toku spolnog odnosa ispušta muškarac temeljna materija formiranja jedinke. Da
    se dijete rađa u prosjeku nakon 9 mjeseci je također činjenica koja se mogla jed-
    nostavno opaziti, koja nije iziskivala istraživanja da se do nje dođe. Međutim,
    činjenice koje smo naprijed naveli su bile daleko iznad dostupnosti čovjeka tog
    perioda. To je jedino bilo moguće otkriti zahvaljujući tehnologiji XX stoljeća.
    Last edited by Ibn Sinan; 07-06-10 at 09:38.

Thanks Thanks Given 
    22
    Thanks Thanks Received 
    54
    Thanked in
    30 Posts

Dobro, a dje pisu ove 4 tvrdnje, imas li citat dje se bas ovo kaze?
    I nisam zidar, ali eto
    oko mene ceo zivot cigle, zgrade, blokovi i beton

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Imam: Zar čovjek misli da će sam sebi prepušten biti i da neće odgovarati? Zar nije bio kap sjemena koje se ubaci? (Al-Kijama 36-37) Mi čovjeka od smjese sjemena stvaramo da bismo ga na kušnju stavili i činimo da on čuje i vidi. ( Ad-Dahr,2) Toje Onaj koji zna i nevidljivi i vidljivi svijet, Silni i Milostivi, koji sve savršeno stvara, koji je prvog čovjeka stvorio od ilovače a potomstvo od srži kapi hude tekućine (As-Sajda,6-8) Pa onda kap sjemena ugruškom učinili, zatim od ugruška grudu mesa stvorili, pa od grude mesa kosti napravili, a onda kosti mesom zaodjenuli, i poslije ga, kao drugo stvorenje oživljujemo,-pa neka je uzvišen Allah, najljepši, stvoritelj. (Al-Muminun 14)
    Last edited by Ibn Sinan; 07-06-10 at 11:42.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    3
    Thanked in
    3 Posts

U ogromnoj većini slučajeva, osoba koja ih izgovara ne razmišlja o Bogu u tom trenutku.
    Besmisleno...

Ponekad eto neko ubije nekoga, a nije imao tu namjeru...pa bi se ipak to nazvalo ubistvom.
    No dobro...

To nije zloupotreba nego upotreba. Religija tvrdi da ima odgovore na mnoga pitanja kao i da ćeš provesti vječnost u vatri ako ih ne prihvatiš. Ove tvrdnje u praksi direktno vode ka indoktrinaciji i "gutanju pojedinca".
    Opet bolduješ...mislim da nema smisla da insistiram za neku poleđinu te priče.

Pričaš o gutanju pojedinca...interesantno...hajde objasni mi sada kako da raste broj ljudi koji reprezentuju svoju ličnost kroz bunt i odbacivanje bilo koje ideologije, sistema...
    To se ogleda sa veoma tvrdim stavovima koji odbacuju bilo koju mogućnost primanja informacija,ukratko odsustvo metodike razmišljanja i sitraživanja. Samo hipnotisano ponavljanje NE, dok sa druge strane imamo DA..
    A kada se povede razgovor...niko nema što da kaže. Kako to?
    To nije indoktrinacija?
    Poštujem ljude sa stavovima i teorijama, ali one ljude koji su ih sami izgradili sa spostvenim stečenim saznanjem. Oni obično itekako imaju šta reći u vezi svojih stavova i mišljenja...a posebno kada kritikuju nešto.

Tako kada sledeći put se zaletiš sa bolodvanim riječima gdje negiraš napadaš nečiji tuđi stav ili bilo šta...razmisli zašto to radiš, jer kada bukvalno nemaš šta reći nego to radiš po...nagonu.

"Skup natprirodnih objašnjenja za probleme porijekla života, Univerzuma i morala, svrhe života i sl. zajedno sa određenim brojem poučnih bajki i priča."
    Valjda imaš neku alternativu...

Upravo u jednom od predhodnih postova sam oko ovog problema pisao, nije problem ponoviću.

Problem jeste da religija se zloupotrebljava tako što pojedine segmente se nasilno tumače, metafore se karikiraju da bi se dobio neki specijalni efekat za trenutnu političku ili društvenu situaciju.

Ima djelova koji su ubačeni , da su besmisleni...pa čak i oni fanatici su toga svjesni. Ipak su to 'milenijumske' knjige...

Baš me interesuje kako to da je generalno religija unazadila moral i etiku?

Kakav je bio moral predreligijsko doba?

Ukratko...koje loše poruke moralnog tipa emituje religija?
    Last edited by gaul; 07-06-10 at 11:55.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    5
    Thanked in
    3 Posts

Besmisleno..
    Ako osoba koja to izgovara i osoba kojoj je upućeno znaju na šta se misli tj. da nema religijske konotacije onda je nema. Ti ne možeš nekome zabraniti da koristi riječ “bog” za šta god on hoće, u kojem god kontekstu hoće. Značenje riječi definiše njena upotreba.

..objasni mi sada kako da raste broj ljudi koji reprezentuju svoju ličnost kroz bunt i odbacivanje bilo koje ideologije, sistema...To se ogleda sa veoma tvrdim stavovima koji odbacuju bilo koju mogućnost primanja informacija, ukratko odsustvo metodike razmišljanja i istraživanja.
    Nijesam zapazio taj fenomen.

Samo hipnotisano ponavljanje NE, dok sa druge strane imamo DA..
    A kada se povede razgovor...niko nema što da kaže. Kako to?
    Moram primjetiti da nijesi rekao “dok sa druge strane imamo jake argumente”. Poveli smo razgovor, ali si ti jedini koji nema šta da kaže. Ne pamtim da si dao jedan jedini argument i za šta vezano za samu temu. Ignorisao si svako moje relevantno pitanje i argument, osim kada si ih izvlačio iz konteksta i mijenjao teze. Strana ti je elementarna logika, a postovi ti se svode na etiketiranje sagovornika kao “pubertetlija”, “srednjoškolaca”, “mašinaca”, “buntovnika”, “prepotentnih cinika”, “sarkastika” itd.

Ukratko, ti si trol, i neću da gubim vrijeme na ovakve provokacije.

Poštujem ljude sa stavovima i teorijama, ali one ljude koji su ih sami izgradili sa spostvenim stečenim saznanjem. Oni obično itekako imaju šta reći u vezi svojih stavova i mišljenja...a posebno kada kritikuju nešto.
    Ditto.

Tako kada sledeći put se zaletiš sa boldovanim riječima gdje negiraš napadaš nečiji tuđi stav ili bilo šta...razmisli zašto to radiš, jer kada bukvalno nemaš šta reći nego to radiš po...nagonu.
    Vrlo jak argument. U potpunosti si razjasnio zašto nijesam u pravu.

Valjda imaš neku alternativu...
    Imam. Zove se nauka.

Ima djelova koji su ubačeni , da su besmisleni...
    Slažem se. To su oni djelovi sa natprirodnim pojavama kao što je Bog.

Baš me interesuje kako to da je generalno religija unazadila moral i etiku?
    To nije slučaj sa svakom religijom niti sam sa svakom upoznat ali evo kako: Religija evoluira ka onome što je dobro za njeno širenje. Ubijanje, mučenje i indoktrinacija nevjernika su odlični za širenje religije. Budući da religija nema logičkih ograničenja, ona vremenom mutira i dobija meme koji opravdavaju pomenuto.

Kakav je bio moral predreligijsko doba?
    Potpuno nebitno.

Ukratko...koje loše poruke moralnog tipa emituje religija?
    Peta Knjiga 22:13. Ima još dosta primjera.
    Last edited by RoNN|3; 08-06-10 at 05:14.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Page 93 of 171 FirstFirst ... 4383899091929394959697103143 ... LastLast

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 2 users browsing this thread. (0 members and 2 guests)

Bookmarks

Bookmarks