Vradžbine...
Čitao sam o jednom tipu koji je bio travar i osuđen je da se bavio vradžbinama i zaista završio na jedan monstruozan način.
Glupo je navoditi da zaista trave znaju biti ljekovi vrlo djelotvorni i efikasni.
Recimo jedan narodni lijek za glavobolju, jeste da se gricka grančica vrbe, zaista ispitivanje je pokazalo da grančica od vrbe posjeduje sastojke slične analgeticima i grickanjem iste unosi se u tijelo...kao da si popio analgin,ni manje ni više.
O čajevima da ne govorim...
A ovaj dio o kamatašima, po meni je čista propaganda, udar na Jevreje. Nije tajna da su razvili bankarski sistem još mnogo davno, tako da je to udar na konkurenciju i to ispod pojasa.
Upravo ovakve stvari čine religiju pomalo korumpiranom, utkane ideje, trenutne ili možda uvijek aktuelne...ali ipak one pripadaju resoru koji odstupa od Božanske ideje i od onog čistog morala i etike.
Religija je postala zaista jedna mašina koja sistematski guta pojedinca ni manje ni više nego li i moderno društvo koje je uvidjelu grešku da je dopustila da se čovječanstvo naprasno edukuje , posebno u periodu poslije drugog svjetskog rata. Razvilo se jako kritičko mišljenje, a ono ne odgovara ni jednoj instituciji. Nažalost same religije su postalo upravo to, a to ih čini ovakvo odstupanje od onog najbitnijeg...čiste ideje koju suštinski čovjek izuzetno poštuje i koje su neophodne čovječanstvu da bi sama civilizacija imala progres i pokazivala kvalitet.
Da li siroče, kome je oduzeta imovina , jednog dana kada postane moćniji ima za pravo kazniti uzurpatora ?
Drakonske mjere u trećem milenijumu...
kad čovjek pogleda neka određena društva su ovakav način osuđivanja i kažnjavanja osudila još u osvitu istorije...mislim da je Drakon bio negdje 621 godine BC.
Ipak ne može se ići tako žustro i nemilosrdno, da i najmanja greška zaslužuje ovakve kazne, a za one veće zločince ...nema veće kazne.
I najinteresantije mi jeste termin 'dozvoljeno ubistvo' ...
Ipak ovakva radikalna radnja treba da ima posebno emotivno stanje, prosto se uplašim kada uviđam da ono dobija drugačiji status. Zašto bi iko uzeo kamen i kamenovao nekoga, koga ne poznaje a rekli su mu da može da ga ubije...i on sudjeluje u ubistvu.
Dok fundament vjere jeste...sloboda izbora.

Nije govorio, ali je nediskutabilno. Sta je potvrdjeno kod islama? Ljudski razum je individualna stvar i kako se to odjednom mogao obratiti cijelom tom razumu? Pise u ajetima ili bila neka konferencija za stampu.

Bookmarks