Results 1 to 25 of 609

Thread: NLO, Gdje su vanzemaljci, Fermi Paradox.

Threaded View

Previous Post Previous Post   Next Post Next Post
    Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Quote Originally Posted by MadGod View Post
    U stvari, upravo na osnovu analize vjerovatnoće se dolazi do hipoteze koja tvrdi suprotno.

Za razvitak bilo kakvog oblika života je neophodan vrlo komleksan skup okolnosti, počevši od makro faktora kao što su tip zvijezde, orbita matične planete u sistemu (samo na ovim elementarnim koracima otpada ogromna većina kandidata), hemijski sastav i slično. Detaljnije o ovim uslovima ima ovdje (hipoteza kojoj sam ja trenutno naklonjen, usput).

Treba imati u vidu da je svemir dosta monoton i homogen - koliko god vjerovatno bilo da tu postoji još mnogo interesantnih, nama nepoznatih fenomena, u dijelu koji se tiče ove priče nema mnogo mjesta za varijacije. Uslovi za koje znamo moraju biti zadovoljeni, da ne pričamo o uslovima kojih još nismo u potpunosti ni svjesni, a kojih vjerovatno ima.
    Zvuči apsolutno logično. Čitao sam o ovome i prije,samo ne pod određenim imenom (Rare Earth Hypothesis) nego je bilo predstavljeno kao jedna od hipoteza vezana za postojanje vanzemaljskog života.
    No,nije li problem (okvirno gledano) ovog stanovišta,kao i bilo kog drugog koji bi mogao da tvrdi da je veoma kompleksan život neka vrsta 'ekskluzivnog' događaja za našu planetu činjenica da je svemir beskonačan (ili radije nesagledivo konačan)?
    Meni to zvuči kao ograničavajući faktor za ovu teoriju. Bar zasad,po intuiciji. Takođe,ne bih rekao da ovo apsolutno isključuje mogućnost postojanja vanzemaljskog života. Rekao bih da tu mogućnost svodi na neki razumni nivo,tačno između onih hip teorija 'posijane' inteligencije/života na Zemlji i principa prosječnosti sa jedne i RE hipoteze (u rigoroznom obliku) sa druge strane.
    Ne možemo poreći da je veoma vjerovatno da život u svemiru postoji. Negdje u svemiru. To ne mora biti naše sazvježđe,i mi sa tim životom ne moramo doći u dodir. 'Logistički' problemi vjerovatno konstantno ograničavaju taj broj na neki razuman koji je u srazmjeri sa intenzitetom rasta univerzuma (u odnosu,LUPAM 1 : 40 -80 svjetlosnih godina,recimo),ali vjerovatnoća da život van Zemlje postoji je velika. Zemlja je dokaz za tako šta. Rijetko se dešava,ali se dešava.
    Ono što sam primijetio u dnu članka je dio sa čestim kritikama i navode se dvije ozbiljne mane,čak iako zanemarimo da dio pretpostavke sa Gasnim Džinovima koji privlače asteroide otpada.
    U svakom slučaju,hvala što si me uputio. Držaću se ipak Kopernika,zasad. Samo malo opreznije.
    Last edited by Čika Džo; 05-06-10 at 20:50.
    "And if they didn't believe me, they believe me now."

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)