Results 1 to 25 of 223

Thread: Porijeklo naziva Srbin - DOKUMENTA, ISTORIJSKI IZVORI

Threaded View

Previous Post Previous Post   Next Post Next Post
    Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    9
    Thanked in
    9 Posts

Quote Originally Posted by pantasidata View Post
    Али како онда објашњаваш народне песме из 19 века. Записане су језиком који ми данас говоримо, а неке су настале док је Вук био још дете. Уосталом тада није народни језик био књижевни, то се догодило много касније.
    Pa tada su Srbiju nastanjivali Crnogorci i Hercegovci i Albanci i Bsanci i Grci i Cincari a najmanje je bilo Srba

Кад се Милан Будимир бавио именом српским морао је да на једном месту помене и име латинске биљке sorbus чије је значење "црвен". У вези са тим је дао следеће објашњење:
    "Тако би Срби били, слично староруским Вјатићима и Венетима, назив за чланове друштвене врхушке која је имала право на црвену боју, као и старомакедонска господа и донедавно Турци и потурице у Босни, где ниједан хришћанин није смео носити нешто црвено од текстила."
    Ovo je zanimljivo ( ne samo u Bosni no niđe u Turskom Carstvi )

Видим да те нико није обавестио да су Војислављевићи српска властела. Скилица Стефана Војислава назива ахонтом Срба, а Кекавмен истог владара на једном месту назива Дукљанином, а на другом Травуњанином Србином, јер се верује да је он пореклом из Травуније. Другим речима Дукљанин је владар (или становник) Дукље, а не неки посебан народ.
    To su ćukovi. Pa oni nijesu razlikovali Srbe od Hrvata a đe će još tu miješati Dukljane.

Шта причаш бре, каква наднационална властела. Ако причамо о средњем веку тада нације још нису постојале. У новије доба се рецимо један српски краљ оженио са обичном Српкињом, а други био велики националиста, па чак и четовао.
    Taj srpski kralj i nije bio plemić pa neka je stoputa bio kralj. A ni onaj drugi. Prvi je bio odgajivač svinja i trgovac a drugi hajduk i ubica. Obojica su se dokopali krune na uobičajen način kao i bezbrojni kraljevi prije i poslije po cijelom svijetu. Međutim nošenje krune ne obezbijeđuje pripadnost plemstvu. Ili možda obezbjeđuej. Života mi neznam tačno nešto mi je to srednjevjekovno pravo velike nepoznanica (zapravo o tome nemam pojma). Znam samo da imaju nekakve zamršene šeme naslijeđivanja prava i zemalja i pretenzija u koje se ni Bog otac ne može snaći.
    Last edited by FORMICA; 12-05-10 at 22:19.

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Bookmarks

Bookmarks