Originally Posted by
Bonja the Zmaj
Ali je samo opstinska administracija, koja je pod kontrolom DPSa, zakljucivala ugovore sa Saricevim kompanijama (MAT company). E sad, da li su SDP kadrovi dio opstinske administracije - ne znam, to nam mozes rasvijetliti (ali znam da se neki SDP kadrovi nisu hjteli plekati u tu, no su posli u PG drzavne organe - ne zbog Sarica, vec zbog bivsih cetnika u DPS, koje nabijas na nos SKOJu).
I to je taj paradoks, koji mislim da je SKOJ pominjao - SDP ima mehanizam, kojim se vrlo brzo moze rijesiti kljucni problem CG - organizovani kriminal. Ali ga on koristi u veoma doziranim kolicinama. Ako je argument - da ne zelite rusiti vlast sa DPS, jer su alternativa - profederalne stranke, koje su opasnost po drzavu, onda dolazimo do dva pitanja:
1. Da li su ex pro-federalne stranke zaista opasnost po drzavu ili zaokruzivanje crnogorskog nacionalnog identiteta? Jer ja mislim da je za SDP mnogo veci problem ovo drugo, jer su sve federalisticke stranke (SNP pogotovo) relativno jasno prihvatile ovu drzavu kao realnost. U svakom slucaju - sve te stranke djeluju u koaliciji, a koalicije, kao sto i sam znas - djeluju na osnovu konsenzusa oko kljucnih pitanja. I sumnjam da bi iko od njih - odbacio mogucnost konacnog obaranja DPSa, uslovljenu prihvatanjem drzave (za slucaj da je ne prihvataju).
Sto se tice identitetskih pitanja, dolazimo sad do drugog problema. Ovo nije drzava etnickih Crnogoraca, vec gradjana Crne Gore. Ako skoro polovina njenih gradjana podrzava opoziciju, ako vise od polovine njenih gradjana ima problema sa njenim drzavnim simbolima (naglasavam da se radi o drzavnim, a ne simbolima crnogorske nacije) - onda to ukazuje da nesto nije u redu. Ne mogu valjda politicki predstavnici skoro 50% gradjana - biti izdajnici?!
Nacionalni identitet se u XXI vijeku ne moze nametati snagom drzavnih mehanizama. On je, mnogo cesce, rezultat identifikovanja sa efikasnim drzavnim sistemom koji omogucava egzistencijalnu sigurnost. A tako efikasnom sistemu - valjda je jasno - DPS je kljucna prepreka - i to ne kao DPS, partija - vec kao DPS, simbioza organizovanog kriminala i politicke kontrole drzavnih servisa. Shodno tome, nazovimo stvari pravim imenom. Dakle - nije problem sto ex federalisti ne postuju ovu drzavu, vec sto imaju otpor oblikovanju crnogorskog nacionalnog identiteta na nacin na koji SDPS to sprovode u potonjoj deceniji.
2. Da li je veci problem za savremenu CG - to sto Nikola Stanic nece da ustaje na himnu ili to sto je drzavni aparat i kljucni crnogorski nacionalni prirodni i ekonomski resursi pod kontrolom mafije? Odlucite sami...
Bookmarks