Originally Posted by
El Re
Nije Nihil tako...I uvažio bih te i odgovorio bih ti na sve što si napisao ali cijenim da si ti svoj sud "zabetonirao". Zaista nemam toliko visko mišljenje o sebi da će bilo šta što bih ti ja napisao tebe pokolebati u tvom uvjerenju.
Razgovor među isključivim ljudima koji imaju tako dijametralno suprotstavljene poglede na stvarnost je smiješan. Oni ima smisla samo među onima koji život ne vide u crno-bijeloj tehnici. Zato sam i napisao da mi je žao što je jedan dio naroda otišao toliko daleko u tome da je sve što vlast objavi ko svitanje oni odmah bez ikakvog daljeg razmišljanja o tome tumače kao nešto što mora biti njihov mrak i tama. Ne smatram da sam išta bolji i pametniji od bilo kog od vas (inače ne bih dolazio) ali ja, u ovu ludu pamet u koju jesam, reći ću i ono što pozdravljam i ono što osuđujem o kome god da se radilo. Ja volim dobar razgovor ali zaista ne ispisivanje pamfleta.
Nije na tebi cijeniš da li je neko nešto zabetonirao već da diskutuješ o pitanjima važnim za temu. Fraze i floskule o žaljenju za ovim i onim, proglašavanjem smiješnim bilo čega ne doprinose raspravi. ... Problem u CG nije opozicija niti može biti, već apsolutna vlast koja traje ne 20, već 65 godina. Za probleme u državi su odgovorni oni koji u njoj donose odluke, a to je vlast, a ne opozicija. Ako nešto ne ide kako treba u državi onda za to može da bude kriva jedino vlast. Nema šta fino da objavi vlast koja je svoju stabilnost zasnovala na švercu cigareta, a nastavila da je održava prodajom društvene i državne imovine, i u zadnje vrijeme davanjem državljanstva i utočišta likovima poput Šinavatre. Ili vrlo sumnjivih rabota sa Subotićem i Šarićem. Kome ta vlast može da pruži ružičastu budućnost, osim onima kojima je kupila naočare?
*O svemu je govorio, bio je u stanju da kaze sve, pa i najmucnije, sve se moglo reci, sve pokazati, o svemu pricati.*
(H. Hese, Sidarta)
Bookmarks