Hvala Lepo
Ne dirajte Dashku,ima dobar strani grant za ovu godinu![]()
Hvala Lepo
Uglavnom ti je dobro ovizionizi odgovorio... a naivno je misliti da, sve i da Njemacka nema interesa u CG, se njenom ambasadoru dozvoljava da radi sta hoce. Nego su dosli, izmedju ostalog, za naplatu stari racuni kad se mislio da se moze svasta pricati o Smitu na sve strane i da ce se to zaboraviti onako kako se brzo zaboravlja ovdje kad se pljune na nekoga.
A mislio sam da je zvanicna verzija da se WAZ povukao zato sto je Zeljko okrenuo za 180 stepeni a ne obrnuto. Ili bar tako kusovac kaze, a on je caru uz koljeno :-)
Čitao sam i ja to... Čak sam sebi dozvolio da uđem u jednu polemiku s njom na njenom blogu. Pričala mi je o tome kako ona zna šta proživljavaju "obični" ljudi. Iako smo se ranije sretali i nakon što joj se za zajedničkim stolom u jednoj od tih prilika umalo prosula torbica puna nekih kremica i neke kozmetike, sjetio sam se toga pa sam je zamolio na blogu da mi kaže, obzirom da govori da ona razumije život običnih ljudi,- kakve ruke ima. Pitanje je bilo pojašnjeno u smislu da nam kaže da li je ikad u životu sama okrečila svoju sobu ili pokušavala da pokrene neku staru krntiju, da li je ikad uzela u ruke lopatu makar da iz zadovoljstva odradi nešto kratko u vrtu. Pitao sam je to zato što sam znao da ima ruke ko u djeteta od 10 godina...Rekla je da nije, ali da zna kako teško žive naši ljudi jer je tokom jednog vikenda u Boki čistila školjke kako bi ih spremila za ručak (!)...što joj je razumije se ostalo kao trauma iz tog događaja.
Ja mislim da su većina onih koji su to čitali bili zapanjeni odgovorom jednog "intelektualca" koji treba jednog dana da vodi zemlju.
Ne želim više o Uljarevićkoj, vazda vesela bila, nego hoću o toj pojavi tih od kojih sva je prilika nećemo uteć. Ti poput Uljarevićke su naša budućnost.
Nijesam zaista komunista koji očekuje da zemlju vode bravari, ali ljudi koji u životu nikada ništa fizički nijesu uradili (nebitno je li muško ili žensko) tvrdim - ne mogu razumjeti obične ljude i njihove svakodnevne životne probleme pa da imaju 3 života iza sebe. Njima je taj svijet dalek i oni, po mom uvjerenju, ne nebi smjeli (ni u jednom društvu) biti u poziciji da utiču na ljudske sudbine.
Posljednje što Crnoj Gori treba jeste "alternativa" neke otuđene kvaziarisokratije koja za sebe smatra da joj formalno obrazovanje (gdje god ono bilo stečeno) daje za pravo da s prezirom gleda na one kojima želi da vlada. Tvrdim (a to je moj stav) da ti ljudi poput Uljarevičke koju sam posmatrao s pažnjom tokom tih dva-tri susreta, duboko u sebi preziru ovaj narod.
Žalosno je što se pribojavam da nas u ovoj deceniji upravo čeka da prođemo to iskustvo. I bez Uljarevićke naši fakulteti imaju hiperprodukciju ljudi mnogo gorih od nje, koji vrlo malo znaju i onome što im je struka, a imaju svijest da im pripada da odlučuju u državi. Pride, tu je i veliki broj tatinih i maminih sinova koji studiraju u inostranstvu od kojih mnogi idu po stranu diplomu a ne prosjek s namjerom da se vrate doma i vladaju.
No to nam je što nam je. I nek nam je sa srećom...
Inače, uređivačka politika PC NEN-a je odavno upropastila jedan od portala koji je po meni nekad imao jedan od najačih potencijala. Ali sad će me neki nesretnici optužiti da mi se ne dopadaju jer ne glorifikuju režim...
Ja ću i dalje vjerovati da je ideja "trećeg puta" LP-DC (od prije godinu) bila najbolji i najsretniji politički kurs za ovu zemlju, ali očito je da su Živković i Batrićević bili nedorasli da je realizuju, pa ćemo sad izgleda (hvala opoziciji) gledati opet revanš Milo-Momir, priče o Koza Nostri i famozno "pa lete avioni g-dine Đukanoviću"...Narod koji ne nauči ništa iz svojih grešaka osuđen je da ih ponavlja i sve izgleda tako u krug...
Last edited by El Re; 03-04-10 at 20:15.
ORA ET LABORA
http://elre-montenegro.blogspot.com/
Plate koliko ja znam je njemacki AMBASADOR, a ne drzavnik. Napravi razliku izmedju te dvije funkcije. Stvarno ne znam sta je on u maticnoj drzavi (ako nije profesionalni diplomata) i ako je mozda tamo neki drzavnik, on je ovdje u funkciji stranog diplomate i ne smije da izjavljuje neke takve izjave i da navija za neku politicku stranku. Diplomate u CG cesto ne znaju njihovu profesiju. Sta tacno mislim da ne znaju njihovu profesiju, je to da oni su tu da predstavljaju interes svoje drzave, a ne da se mijesaju u unutrasnje stvari. Jedino koji se na neki nacin daje to pravo u vecini drzava je SAD, ali SAD uvijek daju pravu diplomatsku poruku ovoj drzavi. Da prica o saradnji dviju drzava, a ne da prica o korupciji i sl. gluposti. To je direktno mijesanje u unutrasnje stvari jedne drzave, i to samo moze da prodje kod ovih nasih drzava koji su umislili da su ambasade okupatorske centrale. Uvijek mi je smijesno kada ovi nasi hoce da se zale, pa se zale stranim ambasadama. To samo kod nas ima.
Inace se slazem sa tobom u vecini slucajeva, ali ovo ne. Taj bravar je bio gospodin kako ovi nasi (ili uopste u svijetu)nikad nece biti. Manire koje je fascinirao kraljice, lidere itd... pricao po 5 jezika i da ne kazem sta. Manite se bravara, da nam je jedan bravar da vrati ekonomiju na onaj nivou. Taj isti covjek nije dozvoljovao da mu Njemacka i slicne zemlje uredjuju politiku i direktno mijesa u unutrasnje stvari drzave.
"Oh, so they have internet on computers now!" Homer J. Simpson
Think different!
Dzabe i da su dorasli kad ih nema ko glasat, a finansija da pokrenu neku opseznu kampanju prosvjetljavanja raje nisu imali ni blizu koliko je trebalo. Najgore je sto raja zna (siguran sam bar 70-80% iste) sta je najbolji put ali iz svojih sitnih sujetno-finansijskih razloga glasa neku mainstream opciju...
Sto se Uljareviceve tice ne vidim kako to sto ona ne zna da npr. plasti automatski znaci da ona prezire te ljude? Ne vidim logiku tu nikakvu.
She is only here to annoy herself!
Znam da nećeš vjerovati, ali bio sam po dogovoru kod prijatelja te zime u Beogradu i demonstrirao s njima sve dok sam mogao pravdati odsustvo godišnjim odmorom. Činilo nam se to kao dobra prilika za druženje i pritom plemenita aktivnost u onome u šta smo vjerovali zajedno. Čitav odmor sam spiskao ko budala da bih zviždao i mlatio u šerpe s njima. Sjećam se da sam svaku noć trenerku oblačio da bih mogao trčati ukoliko policija krene na nas. Tada sam bio državni službenik i da mi se znalo đe sam i kako provodio odmor čekao bi me otkaz. Uljarevićka je znatno mlađa od mene, i nijesam je tada znao pa je nisam ni zapazio. Mada je tu bila stvarno masa naroda.
Kakogod bilo i koliko god bili plemeniti moji motivi, već dugo smatram da ni meni ni Uljarevićkoj, niti ijednom Crnogorcu nije bilo mjesto tamo. To je drugi narod i to je druga država i oni sami treba da odlučuju ko će da vodi njihovu državu. Tu su svi ostali nepotrebni. Nijesam siguran da Uljarevićka ima danas isti stav poput mene.
A jes' mi srce gorelo kada se Slavko obratio narodu s terase na Terazijama. No ni danas mnogi od onih koji su ga slušali ne razumiju ono što im je tada poručivao iako je većina tog Beograda iz te večeri danas u LDP-u.
Last edited by El Re; 03-04-10 at 21:12.
ORA ET LABORA
Razgovaraš s čovjekom koji je veliki poštovaoc lika i djela najvećeg sina naših naroda. Dakle, potpuno si me pogrešno razumio. Volio sam onu državu južnih Slovena, no ne vjerujem da se ikad trebala dogoditi. Ipak, o veličini i djelu Titovom smiješno je govoriti. Jasno je da takvu osobu Balkan neće vidjeti još dugo.
ORA ET LABORA
'Ajde i da se ja i ti jednom složimo...Mada to ne znači da oni nisu krivi za debakl te ideje. Nijesu je trebali ni potrošit ako je nisu bili sposobni izvest.
Upoznao sam je toliko da sam siguran u ono što govorim. No svako od vas može misliti o njoj što želi.
Rekao sam da mislim da joj pripada budućnost, pa će je građani CG upoznati malo bolje željeli to ili ne. Nakon toga će sami izvući svoj zaključak.
ORA ET LABORA
Aha, izvini izgleda da sam te pogresno shvatio. Nego sto se tice pomenute gospodje, nesto puno ne znam o njoj. Tek sad vidjeo da je direktor Centra za gradjansko obrazovanja i da ima blog na PCNEN. Cini mi se da cesto pise za Vijesti. Naravno uz sve ubacivanja "gradjanki", "autorica", a i imam utisak da misli da neko sa toliko godina moze da glumi neki uticaj na CG scenu, mada moguce da me "utisak" vara
.
Last edited by Rave92; 03-04-10 at 21:34.
"Oh, so they have internet on computers now!" Homer J. Simpson
Think different!
Sto ti ne bih vjerovao?
I ja sam tada vec bio zavrsio, ali posto nisam imao posla, cesto sam isao u BG i naravno bio preko dana sa studentima, a uvece Koalicija Zajedno, pa sam gledao i predstavnike tadasnje Narodne sloge. Posto si rekao da si bio i tada dio drzavnog aparata, onda se odlicno sjecas da su lazljivci sa TVCG objavili da su opozicionari iz Crne Gore docekani zvizducima. Mnogo se toga od tada promijenilo, ali lazovi sa TVCG nikad.
Ne kapiram, sta znaci to nije bilo mjesta nijednom Crnogorcu. Ako se dobro sjecam, tada je bila jedna drzava, pa ne znam zasto ne bi ucestvovali. Naravno, meni kao Srbinu je mnogo lakse
Mogla bi se takva paralela napraviti i sa 68. I tada su ljudi iz CG bili u prvim redovima demonstracija(na zalost i u 1. sa policijske strane), pa nesto ne vidim da je lose bilo sto su bili gdje jesu. Lose je sto u Crnoj Gori toga nikad nije bilo, a nesto ne vidim da ce ubrzo i biti.
Siguran sam da jeste. Cak je bila dosla i u CG kad je bio ovdje pokusaj nekog bunta sa FF u Niksicu i nekih fakulteta u Podgorici, ali stara spijuncina Novak Kilibarda se tu pojavio, i zna se kako se sve to zavrsilo.
Pazi, ako mislis je li medijski bila pokrivena, nije. Zna se ko je bio tada medijski najeksponiraniji.
Ne znam koliko je dugo studirala i zašto. Najradiji bih da je nisam ni pomenuo ali bilo je nemoguće pričati o Plateu a ne pomenuti njegove pulene po CG.
Cura se fino izražava ali je po meni klasičan demagog. Ima takvih i u DPS-u koliko voliš. Poput onog Kentere iz Atlantskog kluba. To je ta mlađa generacija političara i javnih ličnosti Marovićevske gestikulacije, grimasa i diskursa.
Kakogod, to je moje mišljenje o Uljarevićkoj a Crnogorci je mogu okrunit.
Znam da je iz Morinja i ne volim lokalizme ali nema potrebe da se pravimo Englezi. Zna se koliko je u Morinju jaka crnogorština. Ušli smo oko ove cure u jednu tešku priču i najbolje bi je bilo batalit...
ORA ET LABORA
Naravno da nije,gro te mase cinjeli su ljudi koji nisu zeljeli smjenu vozda zbog prolivene krvi,nesrece,i bijede.
Vise su puvali u duduke zbog njegove u ratu iskazane nesposobnosti da zbrishe sa lica zemlje sve one koji ne pripadaju istocnopravoslavnom,retrogradnom,krshu od naroda.
Last edited by Interceptor; 03-04-10 at 21:41.
Mila majko,podigni me malo
Mislim da je potpuno besmisleno govoriti o tome ko od naših sadašnjih ili budućih glavonja razumije običan narod, i ko ih od njih voli a ko prezire. Do sada se dalo zaključiti (direktno i indirektno, izjavama i djelima) da su, makar u tome, svi jedinstveni - i vlast i opozicija i NVO sektor. Kad god neko misli samo na svoj pupak&shupak (izvor Milovan, poštujem autorska prava), jasno je ko koga voli. A onaj koji je došao iz neke muke će duplo više prezirat narod, sa željom da zaboravi muku iz koje je došao.
To znači da bi trebalo da sve njih posmatramo iz jednog pragmatičnog ugla - da li mislimo (ili vjerujemo) da će od onoga što rade (i od onoga što kažu da će da rade) biti zadovoljen opšti interes, da ćemo živjeti išta bolje? Ovdje se, naravno, podrazumijeva da vjerujemo da oni oće i mogu da urade ono što obećavaju.
Posebna je priča kako narod gleda na ono što je do sada urađeno. Ako se gleda što su radili i pričali (i vlast i opozicija), janso je da nešto nije u redu u našim glavama. Jer koliko god političari ubjeđivali mene da ĆE MI BITI dobro (i time pokušavali da me ubijede da glasam za njih), kako će da me ubijede da MI JE BILO dobro i da je to njihov garant za buduća dostignuća? Mene nikako, a većinu ljudi svakako.
- .- - .- - .- - .. .-. .- -- --- ... -. .--- .. -.-. .... .- .-. ..
Dobro,..rekao sam svoje razloge. Ne stidim se što sam bio, ali mislim već duži niz godina da nisam trebao tamo biti. Ipak, niko nas iz Beograda nije zvao i nije baš da smo mi tamo nešto Bog zna uvećali brojno stanje. Ono što neću moći da zaboravim jeste da je tu bila jedna pozitivna atmosfera iako smo se nakon 2-3 sata na otvorenom svaku noć pošteno smrzavali.
Da budem iskren do kraja, kako god ko to danas shvatao, ja sam više to iskustvo sa tih demonstracija iz BG smatrao onako korisnim tokom nekih budućih okupljanja u kojima sam učestvovao, jer su u CG ubrzo uslijedile burne godine kada se takođe išlo na okupljanja i neka znanja oko toga kako se ponašati u slučaju masovnog stampeda ljudi na ograničenom prostoru, suzavca, gdje stojati a gdje ne,..danas to izgleda nestvarno i smiješno. Tada se u CG moglo dogoditi svašta. I da neko na okupljene zapuca sa kakve zgrade i da baci bombu na njih,..
Last edited by El Re; 03-04-10 at 21:58.
ORA ET LABORA
There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)
Bookmarks