Page 26 of 108 FirstFirst ... 162223242526272829303676 ... LastLast
Results 626 to 650 of 2695

Thread: Islam!

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Pozdrav Kvarni. Vidim interesantna pitanja ono sto bi rekli zdravorazumska. Pitas sto se ne dogovorimo pa nadjemo jednog Boga za sve i nema problema. Zvuci kao jednostavno pitanje koje izuskuje tezak odgovor. Rekao je Muhammed s.a.v.s: "Pitajte Allah vas nagradio, jer od pitanja ima koristi onaj koji pita, onaj koji odgovara kao i onaj koji slusa." Veliku je milost Allah s.w.t. spustio na ovaj narod ucinivsi muslimanima jedan znacajan broj ljudi koji mogu biti uzrok spasenja za one koji imaju razuma. Zbog cega se ne mozemo sloziti oko Allaha s.w.t? Zbog toga jer je kao prvo ipak ovo primitivna sredina u kojoj ljudi idu logikom da se vjera nasledjuje krvno, a da od dobrih ili losih djela zavisi ko ce u Dzennet/Raj ili Dzehennem/Pakao. Kao drugo, obostrana mrznja izmedju muslimana i pravoslavaca kojom roditelji pune mozak djeci od rodjenja, kasnije kroz zivot tu djecu sprecavaju da uzmu racionalan pristup u pronalazenju istine. Trece, posljedice i iskusenja od strane rodbine, komsija i poznanika prema npr. pravoslavcu koji prihvati islam. Sve su ovo stvari koje pravoslavce sprecavaju da uopste krenu izucavati islam. Medjutim Allah s.w.t. takvima postavlja pitanje: "A sta ako je Kur'an istina?" Dalje, zelis dokaz da je Kur'an istina? Obzirom da imas probleme koje si naveo, jednostavno ukucaj u google audio Kur'an na arapskom, zatvori oci, stavi ruke na koljena, slusaj ga 20 min. i osjetices neki od simptoma: vrtoglavicu, treperenje kapaka, poigravanje misica, bol ili vrucinu ili poigravanje u stomaku, vrelinu ili trnjenje ili hladnocu u prstima noznim ili rucnim. Cesto ljudi osjete trnjenje u lijevoj podlaktici. Nagon na plac ili plakanje ili nagon na povracanje ili povracanje, kasalj i neki drugi neobicni simptomi. Nakon sto uradis ovaj test, javi mi putem pwt ili ovako javno sta si osjetio. U sustini razlog ovih simptoma je to sto prilikom slusanja Kur'ana Allah s.w.t. spaljuje sejtane unutar covjekovog tijela, tako da covjek kroz tijelo osjeca posljedice. Ako pocnes da gubis svijest prestani sa slusanjem, jer ako se desi da se onesvijestis mozes progutati jezik.
    Quote Originally Posted by VanjaTheMan View Post
    nema nikakve potrebe da udjes u dijalog sa osobom koja u 2016-oj misli da je Zemlja ravna.

Thanks Thanks Given 
    22
    Thanks Thanks Received 
    54
    Thanked in
    30 Posts

Quote Originally Posted by Mabus View Post
    Pozdrav Kvarni. Vidim interesantna pitanja ono sto bi rekli zdravorazumska. Pitas sto se ne dogovorimo pa nadjemo jednog Boga za sve i nema problema. Zvuci kao jednostavno pitanje koje izuskuje tezak odgovor. Rekao je Muhammed s.a.v.s: "Pitajte Allah vas nagradio, jer od pitanja ima koristi onaj koji pita, onaj koji odgovara kao i onaj koji slusa." Veliku je milost Allah s.w.t. spustio na ovaj narod ucinivsi muslimanima jedan znacajan broj ljudi koji mogu biti uzrok spasenja za one koji imaju razuma. Zbog cega se ne mozemo sloziti oko Allaha s.w.t? Zbog toga jer je kao prvo ipak ovo primitivna sredina u kojoj ljudi idu logikom da se vjera nasledjuje krvno, a da od dobrih ili losih djela zavisi ko ce u Dzennet/Raj ili Dzehennem/Pakao. Kao drugo, obostrana mrznja izmedju muslimana i pravoslavaca kojom roditelji pune mozak djeci od rodjenja, kasnije kroz zivot tu djecu sprecavaju da uzmu racionalan pristup u pronalazenju istine. Trece, posljedice i iskusenja od strane rodbine, komsija i poznanika prema npr. pravoslavcu koji prihvati islam. Sve su ovo stvari koje pravoslavce sprecavaju da uopste krenu izucavati islam. Medjutim Allah s.w.t. takvima postavlja pitanje: "A sta ako je Kur'an istina?" Dalje, zelis dokaz da je Kur'an istina? Obzirom da imas probleme koje si naveo, jednostavno ukucaj u google audio Kur'an na arapskom, zatvori oci, stavi ruke na koljena, slusaj ga 20 min. i osjetices neki od simptoma: vrtoglavicu, treperenje kapaka, poigravanje misica, bol ili vrucinu ili poigravanje u stomaku, vrelinu ili trnjenje ili hladnocu u prstima noznim ili rucnim. Cesto ljudi osjete trnjenje u lijevoj podlaktici. Nagon na plac ili plakanje ili nagon na povracanje ili povracanje, kasalj i neki drugi neobicni simptomi. Nakon sto uradis ovaj test, javi mi putem pwt ili ovako javno sta si osjetio. U sustini razlog ovih simptoma je to sto prilikom slusanja Kur'ana Allah s.w.t. spaljuje sejtane unutar covjekovog tijela, tako da covjek kroz tijelo osjeca posljedice. Ako pocnes da gubis svijest prestani sa slusanjem, jer ako se desi da se onesvijestis mozes progutati jezik.
    Hvala na odgovoru, s uzivanjem sam ga citao. JA upravo pokusavam da sa ljudima kao sto ti odgovaras, popricam o nekim stvarima.

Sto se tice problema, nije moj licno, vec najblizeg rodjaka, da blizi ne moze biti. Ako stvarno postoji devet krugova pakla, vjeruj mi ja sam bio u petnaestom. Izmdju ostalog, trazio sam odgovore i u religiji pa ih nisam nasao. Sad je sve zavrseno, ali ocu zbog sebe da pokusam da odgovorim na neke stvari, samom sebi, da ispitam i tu mogucnost, da li postoji neko iznad mene, neko svemocni.

Kao sto vidis prihvatam tvoje savjete, iako poticem iz nemuslimanske porodice. Smatram takodje da se vjera ne nasledjuje. Ako ti kazem, da meni, kao jedinki iz pravoslavne porodice, je blizi budizam, nego hriscanstvo, shvatices da nemam predrasuda. Tako isto smatram da ukoliko bih prihvatio budizam, ili islam, da mijenjanjem svoga imena ne bih dokazao svoju vjernost i posvecenost necemu.

Slusam ljude, i mislim da su u pravu kad kazu da je vjerovanje u sebi, i da pravome vjerniku ne treba nista, ni crkva ni nista, da je dovoljan sam sebi. Taj princip se i meni svidja, gledajuci i analizirajuci svoje ponasanje kroz dosadasnji zivot. Zasto tugu iskazivati crninom? Ja bih je onda nosio citav zivot. Jedan banalan primjer, ali ti mozda pomogne da shvatis o cemu pricam.

Probacu da uradim sto mi predlazes, i nakon toga mi preostaju dvije opcije - ukoliko se ispostavi da je to sto kazes tacno, da postanem vjernik bezuslovni; ili, takodje ukoliko se ispostavi tacno - da trazim odgovore na neka logicna pitanja, jer u dubini sebe znam da neke stvari ne bih moga da prihvatim bez dokaza (postanak, i razna pitanja). Ukoliko se ispostavi netacnim to sto t ikazes - necu promijenit stav, mozda ga cak i ucvrstim, stav svoj da sam ateista.

Ne znam sta Kuran kaze o postanku, zato sad ne mogu da postavim neka pitanja. I ne zamjeri sto nisam upucen u tvoju vjeru, nisam upucen ni u vjeru moje porodice, jer tu jos trazim odgovore.

Pozdrav veliki.
    I nisam zidar, ali eto
    oko mene ceo zivot cigle, zgrade, blokovi i beton

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Hoces mi samo reci koje probleme i cim izazvane ima tvoj rodjak?
    nema nikakve potrebe da udjes u dijalog sa osobom koja u 2016-oj misli da je Zemlja ravna.

Thanks Thanks Given 
    22
    Thanks Thanks Received 
    54
    Thanked in
    30 Posts

NE shvatas, nisam ja ovdje da bih trazio resenje problema za njega, ne mogu trzit resenje u necemu sto ne poznajem i ne prihvatam, ja sam ovdje upravo zbog sebe, posto vec ne poznajem i ne prihvatam tvrdnje svih vjera, da postoji neko iznad, ocu da vidim da li grijesim
    I nisam zidar, ali eto

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Ok, evo ja ti garantujem da ces na svako pitanje dobiti JASAN odgovor, cak podkrijepljenim iz Kur'ana. Ako je Kur'an Bozija objava onda ona MORA IMATI odgovor na sva pitanja, zar ne?

Thanks Thanks Given 
    453
    Thanks Thanks Received 
    2,945
    Thanked in
    1,460 Posts

Ok, evo ja ti garantujem da ces na svako pitanje dobiti JASAN odgovor, cak podkrijepljenim iz Kur'ana. Ako je Kur'an Bozija objava onda ona MORA IMATI odgovor na sva pitanja, zar ne?
    Nemoj da me izazivas pokusavam da se popravim
    My stomach was making the rumblies - that only hands would satisfy.

Thanks Thanks Given 
    22
    Thanks Thanks Received 
    54
    Thanked in
    30 Posts

Naravno, logicko razmisljanje vodi do toga.

Sad, ponovo ti kazem, nisam upoznat sa ucenjem Kur'ana, tako da ne znam sto on kaze o postanku ljudi, ali mogu ti postavit neka pitanja sto sam pitao hriscanine ovdje, i nisu imali da mi daju odgovor, tj dokaz, njihov odgovor je bio "bog nas je stvorio", a ja trazim dokaze tome.

Dakle:
    1. Ako nas je bog stvorio, znaci Adama i Evu, mi smo svi djeca incesta jel?
    2. Zasto se bog nije meni prikazao?
    I nisam zidar, ali eto

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Odgovor na pitanje broj jedan iz Kur'ana bi bio:

"I ne ženite se ženama kojima su se ženili očevi vaši, - a što je bilo, biće oprošteno; to bi, uistinu, bio razvrat, gnusoba i ružan put." (4, 22)

Kao što vidiš moralo je tako biti. Svaki narod imao je svoje zakone, tako i taj prvi narod Adama, Eve i njihovih sinova i kćeri. Istorijski podaci nama dostupni govore da je Eva tj. Hava kod muslimana rađala blizance različitog pola. Tako je rodila Kabila i Habila sa njihovim sestrama. Kako je nastalo prvo ubistvo na Zemlji? Kabilova sestra blizakinja je bila lijepa, dok je Habilova bila ružnija. Kabil nije htio dati svoju sestru Habilu i tu je došlo do mržnje i kasnije i do ubistva. Kabil je ubio Habila. Dakle, sin je ženio sestru blizakinju svoga brata i obratno.
    Sa naše tačke gledišta mi smo morali biti žrtve incesta na navedeni način, međutim Allah s.w.t. kaže "što je bilo biće oprošteno", u stvari jer je tako moralo biti. To je i logično i jedino moguće.

Dalje, zašto ti se Bog nije prikazao, pa evo upravo ti se prikazuje. Poslao te na ovaj forum da saznaš nešto o Njemu. Pri tome ti je dao slobodnu volju da sam odlučiš, iako on zna šta ćeš ti odlučiti, jer je On sveznajući. Mnogo puta se On tebi možda i prikazao a da ti toga nisi svjestan. Možda te je zbog nečeg lošeg zadesila kazna i to takva da si pomislio u sebi ovo je zbog toga i toga. Ili možda te je spasio iz bezizlazne situacije, kada si na rubu propasti bio. Sve su to znaci Božijeg prikazivanja ljudima. Ne možeš tražiti da ti se prikaže jasno da ga vidiš, ili na način da sa Njim pričaš, to nema logike jer je ovaj život iskušenje zbog onog drugog života.

Dokaz iz Kur'ana bi bio:
    Onome koga Allah želi da uputi – On srce njegovo prema islamu raspoloži, a onome koga želi da u zabludi ostavi – On srce njegovo stegne i umornim učini kao da čini napor da na nebo uzleti. Eto, tako Allah one koji ne vjeruju bez podrške ostavi. (6, 125)

I sam si rekao da nemaš problema sa tim da prihvatiš istinu ukoliko ti se dokaže, međutim to ne mogu svi ljudi. Ima ih koji imaju znanje, pamet i razum ali im je srce stegnuto, jednostavno neće, ima nešto unutar njih što ih odbija. Oni svojim ustima kažu isto što i ti ali srce im je nečisto. Eto to je znak od Allaha s.w.t. a On najbolje zna. Allah s.w.t. kaže:
    Ima onih koji dolaze da te slušaju, ali Mi smo na srca njihova zastore stavili, da Kur’an ne bi razumjeli, i gluhim ih učinili, pa i ako bi sve dokaze vidjeli, opet u njih ne bi povjerovali. (6, 25)

Dalje, možda se pitaš zašto Allah s.w.t. ne šalje vidljiva čuda ljudima. Jedan od razloga je sigurno kako Allah s.w.t. kaže:

A da ne šaljemo čuda, zadržava nas samo to što drevni narodi nisu u njih povjerovali; Semudu smo kao vidljivo čudo kamilu dali, ali oni u nju nisu povjerovali. A čuda šaljemo samo da zastrašimo. (17, 59)

Muhammed s.a.w.s je rekao da će sve više čuda biti kako se Sudnji dan bude približavao, a evo vidjeli smo skoro čudo djeteta u Dagestanu na kome su se ispisivali Kur'anski citati.
    Evo ti očigledan dokaz:
    http://dzematpg.do.am/news/na_novoro.../2009-10-22-44

Što se tiče postanka u Kur'anu se kaže:
    Gospodar vaš je Allah, koji je nebesa i Zemlju u šest vremenskih razdoblja stvorio, a onda svemirom zagospodario; On tamom noći prekriva dan, koji ga u stopu prati, a Sunce i Mjesec i zvijezde se pokoravaju Njegovoj volji. Samo On stvara i upravlja! Uzvišen neka je Allah, Gospodar svjetova! (7, 54)
    Ako te zanima detaljnije u vezi ovoga objasnit ću.
    Last edited by Mabus; 06-03-10 at 22:27.

Thanks Thanks Given 
    22
    Thanks Thanks Received 
    54
    Thanked in
    30 Posts

Odgovor na pitanje broj jedan iz Kur'ana bi bio:

"I ne ženite se ženama kojima su se ženili očevi vaši, - a što je bilo, biće oprošteno; to bi, uistinu, bio razvrat, gnusoba i ružan put." (4, 22)

Kao što vidiš moralo je tako biti. Svaki narod imao je svoje zakone, tako i taj prvi narod Adama, Eve i njihovih sinova i kćeri. Istorijski podaci nama dostupni govore da je Eva tj. Hava kod muslimana rađala blizance različitog pola. Tako je rodila Kabila sa njegovom sestrom i Habila sa njegovom sestrom blizancem. Kako je nastalo prvo ubistvo na Zemlji? Kabilova sestra blizakinja je bila lijepa, dok je Habilova bila ružnija. Kabil nije htio dati svoju sestru Habilu i tu je došlo do mržnje i kasnije i do ubistva. Kabil je ubio Habila. Dakle, sin je ženio sestru blizakinju svoga brata i obratno.

Dakle sa naše tačke gledišta mi smo morali biti žrtve incesta na navedeni način, međutim Allah s.w.t. kaže "što je bilo biće oprošteno", u stvari jer je tako moralo biti. To je i logično i jedino moguće.

Zašto ti se Bog nije prikazao, pa evo upravo ti se prikazuje. Poslao te na ovaj forum da saznaš nešto o Njemu. Pri tome dao ti je slobodnu volju da sam odlučiš, iako on zna šta ćeš ti odlučiti, jer je On sveznajući. Mnogo puta se On tebi možda i prikazao a da ti toga nisi svjestan. Možda kada si uradio nešto loše zadesila te kazna i to takva da si pomislio u sebi ovo je zbog toga i toga. Ili možda te je spasio iz bezizlazne situacije, kada si na rubu propasti bio. Sve su to znaci Božijeg prikazivanja ljudima. Nemožeš tražiti da ti se prikaže jasno da ga vidiš, ili na način da sa Njim pričaš, to nema logike jer je ovaj život iskušenje zbog onog drugog života.

Dokaz iz Kur'ana bi bio:
    Onome koga Allah želi da uputi – On srce njegovo prema islamu raspoloži, a onome koga želi da u zabludi ostavi – On srce njegovo stegne i umornim učini kao da čini napor da na nebo uzleti. Eto, tako Allah one koji ne vjeruju bez podrške ostavi. (6, 125)

I sam si rekao da nemaš problema sa tim da prihvatiš istinu ukoliko ti se dokaže, međutim to ne mogu svi ljudi. Ima onih koji imaju znanje i pamet i razum ali im je srce stegnuto, jednostavno neće, ima nešto unutar njih što ih odbija. Oni svojim ustima kažu isto što i ti ali srce im je nečisto. Eto to je znak od Allaha s.w.t. a On najbolje zna. Allah s.w.t. kaže:
    Ima onih koji dolaze da te slušaju, ali Mi smo na srca njihova zastore stavili, da Kur’an ne bi razumjeli, i gluhim ih učinili, pa i ako bi sve dokaze vidjeli, opet u njih ne bi povjerovali. (6, 25)
    Dalje, možda se pitaš zašto Allah s.w.t. ne šalje vidljiva čuda ljudima. Jedan od razloga je sigurno kako Allah s.w.t. kaže:

A da ne šaljemo čuda, zadržava nas samo to što drevni narodi nisu u njih povjerovali; Semudu smo kao vidljivo čudo kamilu dali, ali oni u nju nisu povjerovali. A čuda šaljemo samo da zastrašimo.

Muhammed s.a.w.s je rekao da će sve više ćuda biti kako se Sudnji dan bude približavao, a evo vidjeli smo skoro čudo djeteta u Dagestanu na kome su se ispisivali Kur'anski citati.
    Evo ti očigledan dokaz:
    http://dzematpg.do.am/news/na_novoro.../2009-10-22-44
    Što se tiče postanka u Kur'anu se kaže:
    Gospodar vaš je Allah, koji je nebesa i Zemlju u šest vremenskih razdoblja stvorio, a onda svemirom zagospodario; On tamom noći prekriva dan, koji ga u stopu prati, a Sunce i Mjesec i zvijezde se pokoravaju Njegovoj volji. Samo On stvara i upravlja! Uzvišen neka je Allah, Gospodar svjetova!
    Što se tiče stvaranja ako te zanima detaljnije, objasniću. Pozdrav.
    Dobro, hvala na odgovoru, vrlo je detaljan, ocekivao sam da dobijem ovakav odgovor.

I u pravu si, sto puta sam pomislio da me neko kaznjava zbog nekih djela, i sto puta sam pomislio da me neko nagradjuje zbog mojih djela, ali jednostavno sam to pripisivao da je to tako jer sam JA pravio izbore, i da sam drugacije postupio u nekim situacijama, drugacija bi bila buducnost. Jednostavno mi je bilo, pored postojanja teorije evolucije, neshvatljivo da ima neko iznad mene. Takodje, iako sam ateista, duboko sam ubijedjen da Ja, moja dusa nece umrijet, nego da ce nastavit da zivi u nekom drugom obliku, sto je jelte, ucenje budizma, to mi je nekako najlakse da shvatim, jer smatram da ovo sto sam JA, ovu energiju, ne moze nista unistit, jer se energija ne moze ni unistit ni stvorit.

Tu dolazi sledece pitanje, od cega smo mi stvoreni, ako se energija ne moze stvorit? Ko je toliko mocan da stvori energiju? Mozda zvucim zbunjujuce, jer mijesam neke osnovne postavke fizike sa ovim religijskim pitanjima, ali ja ne umijem drugacije da ih postavim.

I citati su dobri, imaju smisla, razumijem ih, ali zar nije neko mogao da ih smisli i kaze da su od boga?

Ne zamjeri na mojim laickim pitanjima, laickim tebi, koji si upucen, ali ja umijem drugacije da ih postavim.
    I nisam zidar, ali eto

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Kvarni, Budizam je religija bez Boga, oni smatraju da je kosmos vječan nestvoren, nikad prestati neće. Vjeruju da je život patnja i da je najbolje da se nikada nismo ni rodili. Da oni koji rade loše, stiže ih karma, sveopšta pravda, tako da ispaštaju greške, ili u ovom životu, ili u drugom. Zbog toga što će preći u niži oblik života(životinju ,biljku itd). Imati želju je nešto najgore, jer neostvarena želja je izvor patnje. To je sve blisko razumu, ali daleko od srca. Ti znaš da i srce ima svoju logiku, kao što kaže Paskal. Nismo slučajno ovdje, već da nađemo istinu. Evo šta je mene udaljilo od Budizma-:Učenje po kojem su duše kao i kosmos vječno stvorene, a to znači da jedan te isti broj duša samo mijenja tijela. Pa kako onda je moguće da ljudi na našoj planeti ima sve više ? Kad oni uče da je najbolje stanje u tome, kad duša napreduje toliko u dobru, da se više ne rađa? Toliko od mene...

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Crni kamen ne prestavlja nešto što se obožava. On je poslat iz Raja, po vjerovanju muslimana. Kada je Ibrahim pravio kabu, nije mogao da nađe još jedan kamen, taj kamen mu je poslao Allah, iz raja. Simbolika je u tome , što će taj kamen na sudnjem danu svjedočiti, ko ga je vidio a ko ne, jer je obaveza svakog muslimana da jednom u životu, ako je u mogućnosti ode u Meku, i vidi taj kamen.

Thanks Thanks Given 
    453
    Thanks Thanks Received 
    2,945
    Thanked in
    1,460 Posts

Pa ne mora u Meku. Imam i ja meteorit doma. 20e gledanje, popust na familije i maloljetnike

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Bugi, niko nije rekao da je Biblija neistiniti put. Zar ne vidiš one kojima je dat dio Knjige, kada se pozovu Allahovoj Knjizi da im se po njoj sudi, zatim neki od njih to odbijaju, jer oni se i onako okreću.-To je zato što oni govore: Vatra nas neće ni dodirnuti više od nekoliko dana!, i u njihovoj vjeri ih zavarava to što su izmišljali! A šta će biti kada ih skupimo onoga Dana u koji nema sumnje, i kada svako dobije ono šta je zaslužio? A njima nepravda neće biti učinjena! ( Kuran 2.25) Allah Užvišeni ovo navodi prigovarajući židovima i hrišćanima koji se drže onoga što smatraju Tevratom i Jevanđeljem, a kada se pozovu da se po njima donese presuda o slijeđenju Muhameda s.a.v.s, oni to odbijaju. Ovo JE VELIKI PRIJEKOR ZBOG NJIHOVOG PONAŠANJA. Jer laž Židova leži u tome što nisu priznali Isusa, a laž Hrišćana što nisu priznali Muhameda. Dok istina Islama leži u tome, što priznaju sve Knjige, i sve poslanike, i među njima ne prave razlike.
    Last edited by Ibn Sinan; 07-03-10 at 16:54.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Samo se ti zezaj. Nebi me začudilo , pošto ima puno zabluđelih, da dođu kod tebe, ako daš oglas. Danas vračare i gatare imaju najviše para.

Thanks Thanks Given 
    453
    Thanks Thanks Received 
    2,945
    Thanked in
    1,460 Posts

Quote Originally Posted by Ibn Sinan View Post
    Samo se ti zezaj. Nebi me začudilo , pošto ima puno zabluđelih, da dođu kod tebe, ako daš oglas. Danas vračare i gatare imaju najviše para.
    Ne bi ni mene cudilo. Moze se biznis napravit od toga. Isto kao onaj Tarot lik, da zaradjujem na tudjoj gluposti. Vjerske organizacije to rade vjekovima.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Quote Originally Posted by McS View Post
    Ni jedna religija ne predstavlja put ka Bogu. Zbog svake religije su se vodili ratovi, a evo i dan danas zbog religije ljudi ginu. Sto tu onda nije u redu? Kad svi propovjedaju ljubav, milosrđe, oprastanje.... Da li pedstavnici tih religija dobro ne predstavljaju iste? Ili nesto sa religijom nije u redu? Ili je sve kako treba a vjernici su dobrovoljno pristali da budu ovce i da ih vode ti isti predstavnici svojih religija u ime Boga!? Pa onda ima primjera da u ime Boga u mnogim religijama valja i ubiti i ukrasti jer to Bog odobrava ako po okolnostima Bog prenese svojim slijedbenicima da je to u redu. Vjerovanje je druga stvar, za to ne treba predstavnik nikakve vjere niti crkva ni dzamija.... Sustina je kad se pogleda kroz istoriju, kad se pogleda danas, da religije nisu tu da sire ljubav, oprastanje, da priblizavaju Bogu (koja glupost), već su religije izmislisi ljudi da bi lakse vladali, homogenizovali građanstvo, da bi imali vise uticaja, i to sve na dobrovoljnoj osnovi samih tih ljudi. Kud će biti savrsenijeg plana da neko ostvari svoje ambicije u vidu zastite svoje religije navodno od "drugih". A opet te druge religije od neke treće itd..A narod kao prave ovce vjerujuci ginu i fizicki i duhovno. Jer religija, vjera.. ne sluze ni zasto drugo nego da covjek stavi katanac na svoju duhovnost i da bude rob iste gdje mu dogme i pravila vec zakljucanu celiju suzavaju.
    Brate što se tiče islama, nije problem u Kur'anu, problem je u ljudima koji ga pogrešno tumače, problem je u ekstremistima. I sam je Muhammed s.a.w.s. rekao ponovivši tri puta: "Propali su ekstremisti."

Ekstremista ima raznih kategorija, kako u hrišćanstvu tako i u islamu. Od onih koji ispovijedaju samomučenje, do onih koji se u ime Boga raznose. Za mene su ekstremisti i oni koji su sebi u ime Boga uskratili ono što On nije propisao, tj. prekid spolnih odnosa, porodični život. Takođe, za mene su najveći ekstremisti koji prizivajući šejtane obmanjuju ljude, kojima pri tome govore ovo je Bog. Koliko samo takvih dokaza nudi tv. "Nacionalna Geografija" u emisijama TABU. One emisije TABU treba pratiti i istraživati, u njima postoje jasni dokazi ulaska šejtana u ljude i načinu njihovog prizivanja. Obratite pažnju samo na prostorije i znakove koji se koriste u njihovom prizivanju. Obratite pažnju koji se mirisi i kakava svjetlost koristi. Ima li lobanja, kostura krvi, životinja koje se žrtvuju. To su sve stvari koje prolaze laganice pored vas, o kojima vi ne razmišljate, a koje nose jednu strašnu pouku pa čak i dokaze.

Thanks Thanks Given 
    453
    Thanks Thanks Received 
    2,945
    Thanked in
    1,460 Posts

Zar nisi ti prvi pricao kako treba kamenovat djevojke koje se oskudno oblace i sl.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Ne, nisam tako pricao. Rekao sam da je po serijatskom zakonu kazna za zene i muskarce koji pocine blud udranje bicem, dok je kazna za preljubu kamenovanje do smrti. Nego kao sto vec rece, da ne opterecujemo ovaj topik islamom, nego da predjemo na ovaj drugi tj. Islam. Kvarni, da predjemo tamo da nastavimo.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Da nastavim. Kvarni, pitao si koji je dokaz da su kur'anski citati zaista od Allaha s.w.t. Dokaz je u tome sto jedan ogroman dio Kur'ana govori o buducnosti, nauci. Sve sto je u Kur'anu zapisano a toga je mnogo - se ostvarilo tj. nauka je dokazala. Postavlja se pitanje kako je to mogao znati covjek prije 1400 godina? Postoji dosta toga sto jos treba da se desi, sto je u Kur'anu zapisano. Kakva bi to Bozija Knjiga bila da ne nudi dokaz da je od Boga. Jednostavno prema svim logickim kriterijumima ona mora sadrzati dogadjaje koji treba da se dese. Kur'an u tome ide veoma daleko, govoreci nam sta se desava nakon smrti, prozivljenje, sudjenje na sudnjem danu, odlazak u raj i pakao, pa cak i vise od toga. U Kur'anu postoje ajeti koji govore sta ce ljudi povikati kada budu prozivljeni, kada odu u pakao, kada ga vide. Zamisli samo ovo. Kur'an govori veoma jasno kako nastaje dijete u majcinoj utrobi, o fazama njegovog razvoja, kako je nastao kosmos, koja je najniza tacka kopna na zemaljskoj kugli, kako i od cega nastaje mlijeko u utrobi krave, kako ce ljudi u buducnosti otici u kosmos, da sve u svemiru plovi, da je Zemlja okrugla, da se Zemlja okrece oko Sunca, da je svjetlost mjeseceva u stvari odraz sunceve svjetlosti, da zvijezde imaju svoj zivot i kraj, o vulkanima ispod mora, o nevidljivom svijetu djavola i njihovom zivotu i jos mnogo toga.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Quote Originally Posted by mabus View Post
    ok, evo ja ti garantujem da ces na svako pitanje dobiti jasan odgovor, cak podkrijepljenim iz kur'ana. Ako je kur'an bozija objava onda ona mora imati odgovor na sva pitanja, zar ne?

Да ли је заиста могуће да једна књига која је временски и просторно ограничена садржи одговоре на сва питања?

Quote Originally Posted by ibn sinan View Post
    bugi, niko nije rekao da je biblija neistiniti put.

Ево ја кажем да је Библија неистинит пут сама по себи

zar ne vidiš one kojima je dat dio knjige, kada se pozovu allahovoj knjizi da im se po njoj sudi, zatim neki od njih to odbijaju, jer oni se i onako okreću.-to je zato što oni govore: Vatra nas neće ni dodirnuti više od nekoliko dana!, i u njihovoj vjeri ih zavarava to što su izmišljali! A šta će biti kada ih skupimo onoga dana u koji nema sumnje, i kada svako dobije ono šta je zaslužio? A njima nepravda neće biti učinjena! ( kuran 2.25) allah užvišeni ovo navodi prigovarajući židovima i hrišćanima koji se drže onoga što smatraju tevratom i jevanđeljem, a kada se pozovu da se po njima donese presuda o slijeđenju muhameda s.a.v.s, oni to odbijaju.

Да ли постоје икакви докази за ово болдовано,да ми Хришћани одбијамо ``пресуду``по Јеванђељу?

ovo je veliki prijekor zbog njihovog ponaŠanja. Jer laž Židova leži u tome što nisu priznali isusa, a laž hrišćana što nisu priznali muhameda. Dok istina islama leži u tome, što priznaju sve knjige, i sve poslanike, i među njima ne prave razlike.

А које то књиге Ислам прихвата?Да ли би могао таксативно да их побројиш?

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Да ли је заиста могуће да једна књига која је временски и просторно ограничена садржи одговоре на сва питања?
    Na svako pitanje koje se tiče vjerovanja i moralnih normi, Kur'an ima odgovor.

Да ли постоје икакви докази за ово болдовано,да ми Хришћани одбијамо ``пресуду``по Јеванђељу?
    Dokaz ti je u jevanđelju. Isus se obrezao, Pavle je to poništio. Ko je preči za slijediti Isus ili Pavle? Isus naravno.

Dalje, niđe među crkvenim velikanima niko ne poštuje ono što je rekao Isus:

A onaj sluga koji zna volju gospodara svog, i nije se pripravio, niti učinio po volji njegovoj, biće vrlo bijen; a koji ne zna pa zasluži boj, biće malo bijen. (Luka 12, 47-48)

Evo Isus naređuje da se šibaju sluge ukoliko pogriješe, čak i one koje nesvjesno pogriješe. Navedi mi dokaz da to neđe neko radi u pravoslavlju Ihtuse? Vidiš da odbijate presude iz jevanđelja?

Dalje u jevanđelju se kaže:
    Jer Bog zapoveda govoreći: Poštuj oca i mater; i koji opsuje oca ili mater smrću da umre. (Matej 15, 4)

Navedi mi Ihtuse slučajeve pogubljenja za psovanje oca i majke u pravoslavlju?

Dalje vi slavite svece, proglašavate ljude svecima ne znajući kakvo mjesto ti ljudi zauzimaju kod Boga, igrate se malih bogova, uzimate ih za posrednike neznajući da li oni mogu posredovati. Navedi dokaz iz jevanđelja da ljudi uzimaju svece za posrednike kod Boga! To je suprotno onome što je Isus rekao, a rekao je:

Kako vi možete vjerovati kad primate slavu jedan od drugoga, a slave koja je od jedinoga Boga ne tražite. (Jovan 5, 44)

U Novom Zavjetu se ne pominje nikakav svetac, tj. da nekog čovjeka svetog treba slaviti, niti postoji bilo šta tamo napisano što bi ljude navelo da imaju svog sveca. Ovo je klasično odbijanje presude po jevanđelju. Rekao je Isaija:

S kim će te prispodobit boga? Ili s kakvim likom ga usporediti? (Isaija 40, 18)
    Isaija jasno kaže da nema posrednika do Boga.

Dalje, hrišćanstvo uči da čovjek ne može ući u raj koji nije kršten, navedi dokaz iz jevanđelja Ihtuse. Dalje, prilikom molitve ispred vas stavljate ikone, navedi dokaz o tome iz jevanđelja.

Mislim, kad već pitaš...

А које то књиге Ислам прихвата?Да ли би могао таксативно да их побројиш?
    One koje je objavio Allah s.w.t. a koje nisu mijenjane.
    Last edited by Mabus; 09-03-10 at 00:29.

Thanks Thanks Given 
    453
    Thanks Thanks Received 
    2,945
    Thanked in
    1,460 Posts

Na svako pitanje koje se tiče vjerovanja i moralnih normi, Kur'an ima odgovor.
    Upravo za taj prostor na kome je nastao i za taj narod. Vjerovanja, moral, obicaju, ljudi generalno se razlikuju. Eto u Crnoj Gori je do prije 150 godina bilo moralno ubit covjeka ako te opsuje. Svako drustvo ima svoj moral. Ako ni zbog ceg drugog, zbog toga Qur'an nije rijec bozja, vez ljudska jer je napisana za vrzlo odredjeno drustvo i ne moze ni na kog drugog da se primjenjuje a da se ne narusi samostalnost tog drustva i njihov dotadasnji nacin zivota. A za to drustvo i vrijeme za koje je napisana je dosta imresivna. Progres ne moze i ne smije bit nametnut jer je destruktivan po one kojima se namece. Svima treba dozvolit da se sami osvjeste i napuste svoje nekadasnje vjerovanje. Ne putem prezentovanja drugog vjerovanja i nacina zivota, jednostavnim ne mijesanjem u tudje stvari. U tome covjecanstvo nikako ne uspijeva a posljedice su ocigledne.

i koji opsuje oca ili mater smrću da umre. (Matej 15, 4)
    Zar bas SMRCU?

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Upravo za taj prostor na kome je nastao i za taj narod. Vjerovanja, moral, obicaju, ljudi generalno se razlikuju. Eto u Crnoj Gori je do prije 150 godina bilo moralno ubit covjeka ako te opsuje.
    U islamu, Bog je sveznajući, onaj koji zna budućnost, pa je stoga propisao zakone koji se trebaju slijediti do smaka svijeta. Danas ima i muslimana koji kažu da su neka pravila važila prije, danas postoje druga. Međutim, tim govorom oni nesvjesno omalovažavaju Boga pridajući mu atribute manjkavosti.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Zar bas SMRCU?
    :shock: To pitaj Ihtusa, to je iz Biblije...

Thanks Thanks Given 
    453
    Thanks Thanks Received 
    2,945
    Thanked in
    1,460 Posts

U islamu, Bog je sveznajući, onaj koji zna budućnost, pa je stoga propisao zakone koji se trebaju slijediti do smaka svijeta. Danas ima i muslimana koji kažu da su neka pravila važila prije, danas postoje druga. Međutim, tim govorom oni nesvjesno omalovažavaju Boga pridajući mu atribute manjkavosti.
    Ipak je to malo naivno za odrasle ljude da vjeruju bespogovorno u jednu knjigu za koju je jedan covjek tvrdio da je rijec bozja.
    :shock: To pitaj Ihtusa, to je iz Biblije...
    Hah, znam, ali mislim da ne zelim odgovor. Dobro mi je ovako. Odgovor moze da istjera humor, a humor je dobra stvar

Page 26 of 108 FirstFirst ... 162223242526272829303676 ... LastLast

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Bookmarks

Bookmarks