EVO TI DUGI I TESKI ODGOVOR NA MNOGO TESKO PITANJE, uz molbu i izvinjenje da mi oprostite na dociranju i opsirnosri, ali
mnogo je tezak odgovor na postavljano pitanje i obavezujuce po moj obraz i profesionalni ugled, pa moram da ga dobro obrazlozim...a moji su rezoni kompleksni i potrebno je mnogo rijeci da ih iznesem na forum, na nacin da svi uzrasti i struke mogu da shvate ovu TESKU MATERIJU, KOJA JE VRHUNSKA TEZA ZA DOKTORAT, PO MENI :
DAKLE:
Naravno da ne opravdavam!
Ali takodje ne opravdavam hajke, bukaccenja, spinovanja i manipulacije bilo koje vrsrte (uljudjen covjeko UVJEK ima u glavi mudrost nasih starih i vodi racuna da je "jedna steta-sto greota" ), a drzava i njeni lideri, pa i policija i pravosudje, taj princip treba da primjeni, ali u formi pravne maksime slicnog znacenja "bolje je stotinu krivih osloboditi nego jednoga nevinoga osuditi".
Dakle, POLAKO, STROGO PO ZAKONU, ali i "Sine ira et studio"= "Bez mrznja i ostrassccenosti"!!!
Konkretno: Sarici su, sva je prilika i osnovana je sumnja,
pocetni kapital i dio svog kapitala zaradili nezakonito I TO IM SE TREBA ODUZETI (zakon je "oduzeti STECENO KRIMINALOM,
ali ne i drugo!)....medjutim, ono oni ocito nisu obicni kriminalci, vec su ULAGALI U LEGALAN BIZNIS NA 100% ZAKONOM POKRIVENE NACINE I KASNIKE ZAPOSLJAVALI POSTENE LJUDE I POSLOVALO STROGO ZAKONITO.
Ocito je da su imali VANREDNO MUDRE COSIGLIERE (vrsne advokate, moguce i svjetsku elitu te profesije NA JEDAN NACIN (mjereno po "primjenjenom znanju" prava,koje oni imaju; ali prava elita UVJEK JE ISTOVREMENO I MORALNA ELITA=dakle oni NISU ADVOKATSKA ELITA, VEC CONSIGLIERE ELITA, sa najvisim pravnim znanjem, ali bez ikakvih moralnih filtera).
Znaci,da se kroz taj postupak POLAKO IDE SA PROCJENOM,
A NIKAKO SA ODUZIMANJEM POSTENO ZARADJENOG KAPITALA, STECENOG RADOM DRUGIH RADNIKA KOJI SU OPLODJIVALI NOVAC I POSTENO ZARADILI VELIKI DIO IMOVINE SARICA! Ni da posljedica bude otkaz bez otpremnina za 80% radnika Pljevaljaka i ogroman broj radnika sa sjevera, a to bi vodilo u katastrofu za sjever i time i za Crnu Goru. Uz to posebno cijeniti visi drustveni interes Crne Gore-a razvoj sjevera je najvisi interes i prioritet-i nikako ne sjeci granu na kojoj sjede Pljavljaci I drugi po MNE!!! Kad Dacic oduzme njegovoj Ceci ili, recimo, nekima koji imaju nadimak po najpoznatijem juznom vocu..ILI DESETINAMA DRUGIH SRBA koji su na isti nacin dosli do kapitala i sada su ugledni biznismeni i finansijeri vladajucih koalicija, povjerovacu i u sve sto BIA i Dacic pricaju za crnogorske kriminalce! Ima jedna moja specifika u odnisu na 99% forumasa: Ja sam Crnogorac bez ikakve sumnje (vazniji je otac i baba koja me vaspitavala da *hebe oca*

, ali sam i 49% Srbin, koji je 45 godina bazicno bio lociran u Beogradu, i koji mnogo dobro zna geneologiju ex YU prezimena, svih, a posebno srbsko-crnogorskih. To mnogo dobro znaju i oni-koji-treba i koji su na vlasti u Srbiji, I SAD MNOGO VODE RACUNA O TOME, NA PRLJAV NACIN, sumnje nema u to. ZATO SA UBIJEDJEN I TVRDIM DA SE ZA SADA PORIJEKLO KAPITALA JEDNE GRUPE BOGAGTASA, CISTO SRBIJANSKOG ILI BOSANSKO-LICKOG PORIJEKLA, NE POSTAVLJA NI U SUMNJU!
Sada je hajka SAMO na Crnogorce,na svim nivoima, a toliko ostrassceno i nedostojno da mi, pored velike odbojnosti prema takvom nacinu, izaziva konsternaciju i zabrinutost , jer ja Srbe volim a strasno je kad covjek stalno ima nekog neprijatelja i kada je stalno u stanju borbe. Eno im je i covjek EU zaduzen za Srbiju Kacin i rekao, i to grubo (a to nije slucajno!) da idu korak naprijed-koak nazad. NO TO JE NJIHOV PROBLEM, Srbija ima mnogo pametnijih od mene, pa se ja vracam na moju MNE, u kojoj zivim i u kojoj mi djeca stvaraju egzistenciju (a i u duhu mog mota, koje je kao na dnu:"Svako na SVOJE radne zadatke...

.").
U tom smislu,
zadatak svake vlasti je da PO SVAKU CIJENU STITI SVOJU POPULACIJU I NJIHOV STANDARD ZIVOTA, SVOJU TERITORIJU, BUDUCNOST SVOJE MLADOSTI.
I veliki vladari (koje treba i slijediti kao primjer zato sto su ocijenjeni kao veliki) KROZ ISTORIJU uvjek , svim sredsvima stite gore pobrojane ciljeve (jer su svjesni teske istine:da si na vlast izabran od strane Boga i Naroda (nije greska veliko N!) zato da djecu te nacije i njihovu buducnost zastitis
PA I PO CIJENU GUBITKA SVOJE DUSE (ili za vas ateiste
=gubitka obraza i mirnog sna i savjesti)....pa cak i PO CIJENU UBISTVA SVOGA SINA JEDINCA (paradigmatican -(ali ne i jedini!)- je primjer Petra Velikog koji je pogubio svoga sina jedinca (posto ga je SVOJERUCNO MUCIO

) kada je taj sin pravio zavjere protiv pravca razvoja i buducosti Rusije, dakle protiv napretka tog velikog naroda i zemlje;
ili isti po tezini primjer iz istorije najvece nacije i pionira civilizacijskih tekovina -Amerike, koja je taj cilj i zadatak zastite svoje zemlje i njenoh interesa ispunila po cijenu bacanja atomske bombe na druge narode ( a-bomba je bacena posto se Japan odlucio na odbranu "do poslednjeg zivog Japanca"; pa kada je izracunato da bi zauzimanje Japana konvencionalnim ratom kostalo zivota oko milion Amerikanaca, a emotivno obogaljilo jos toliko (jer nevidjana surovost "totalnog rata" se ne moze istisnuti iz podsvijesti, vec se do kraja zivota ne mozes ispavati ni bit normalan zbog budjenja u znoju svake noci) , eda da bi SACUVALI TU MLADOST I EKONOMIJU AMERIKE , (KOJA JE DRUGI PO VAZNOSTI ZASTITNI OBJEKAT DOBRE VLASTI), Truman, Mekartur i ekipa odlucili to sto su odlucili da bace bombu i da "nuke Japs". Ali ironija je da bi ih ratno pravo najvjerovatnije oslobodilo, po osnovu tkzv. krajnje nuzde kao osnova za ekskuplaciju, bez obzira na strasne posljedice njihovog china , jer je na Jalti Amerika bila potpsala medjunarodno-pravni sporazum kojim se obavezala na ratovanje do bezuslovne kapitulacije (dakle zakljucila je ugovor najviseg reda u medjunarodnom javnom i ratnom pravu), a oba cilja ( i zastita svoje mladosti i gradjana i postovanje medjudrzavnih ugovora) mogli su se postici samo na nacin kako je USA i postigla.... pa je jednostavno njihova duznost bila da izaberu da stradaju milion Japanaca i dva njihova grada, prije nego istri broj Amerikanaca i jos vise americkih para za finansiranje rata....to je ta "adekvatna primjena sile u ratu" (oprostite na dociranju..ponovo molim!...mozda ovo ni nije tema za forum, ali mi je zao da je sada "delitnem"...dako se nadje neko kome ce bit dovoljno interesantno ovo moje avetanje...pa barem "pitalac"-u i pravnicima ).
POENTA JE U TOKU SVIJESTI KOJI SVAKI VELIKI VLADAR MORA DA IMA I DA PRIHVATI, ILI NEKA SE NE PRIHVATA OBAVEZE DA VODI ZEMLJU..STO SI VISE -TO TE VISE GROMOVA BIJE !
Dakle, oduzeti, kazniti kriminalce, ali ne kako nam (perfidno!) neki traze, nego polako, uz primjenu gore navedenih principa I OVAKVO I SLICNO OBRAZLOZENJE ZA TEMELJNU SPOROST, koju ce razumjeti svi u USA i EU, jer su tako i oni postupali I POSTUPAJU!!!
Cijena Bing? -(alternativnog postupanja)-...prava sitnica....(sto kazu filozofi zivota iz "Alena Forda")-pa je odgovor:
Ne, no cemo obogaljit vec tuzni sjever kako bi se ispostovala srbijanska politizovana potjernica, kreirana od BIA , za koju oni uvjek mogu rec da su "prvobitne procjene bile samo djelimicno tacne, pa su pravi finansijeri strani tajkuni, a osumnjiceni su imali znatno nizu hijerarhijsku ulogu i imali znatno manju nezakonito stecenu korist",
kako se ispostavilo posle dalje istrage...ili sl. BRACA SARIC NISU KRIMINALCI TAKVOG KALIBRA KOJI SU MOGLI ORGANIZOVAT SVERC TONA KOKAINA, I NIKO ME NE MOZE UBIJEDIT U SUPROTNO!!! Jednostavno nije moguce da neko iz Pljevalja za par godina dodje na tu poziciju u surovoj lestvici svjetskog kriminala! TACHKA!
MNE neka postupa po zakonima i politike i prava, bez zurbe, STITECI ZAKONE, ALI I INTERESE DRZAVE I SVIH NJENIH DRZAVLJANA I STANOVNIKA, Ali SVAKAKO i bez pateticnih pokusaja da se zastite neki drzavljani koji su postali kriminalci evropskog kova ! Mjera, tajming i pravo rasudjivanje o hijerarhiji ciljeva su mjerilo mudrosti lidera (znanje se kupuje za novac /savjetnici/).
Pozdrav,
Bookmarks