Page 18 of 28 FirstFirst ... 8141516171819202122 ... LastLast
Results 426 to 450 of 691

Thread: Zasto ne vjerujete u Boga?

Thanks Thanks Given 
    2
    Thanks Thanks Received 
    35
    Thanked in
    25 Posts

Quote Originally Posted by Cika_Dzo View Post
    Molim te,definiši 'faličnost' u umu.Čak bi se i Frojd vedro nasmijao na ovako nešto.
    Šalu na stranu.Sve i da nisam išao u školu,znao bih da umirem ako zakoračim u prazno sa zgrade.Sve i da nisam išao u školu znao bih da ljudi fizički umiru,prije ili kasnije.
    Što se 'ličnosti' tiče,ona ima i svoje organske i korelate - tijelo,interpersonalni cirkumpleks,dinamiku kretanja energije,hijerarhiju motiva,itd itd,a ne samo riječi i djela.
    Iskrenost za mene nije fleksibilna stvar.Za sve nas jeste,jer svako formuliše iskrenost na sebi svojstven način.Ponoviću - za svakog nije fleksibilna,za sve nas jeste.Razlika je u pogledu na cjelinu i na svakog od nas pojedinačno. (Primijeti razliku između 'svako' i 'neko',i uporedi ih sa 'niko',a propo priče u prethodnom postu)
    Ova tvoja klasična tirada o uticaju medija i obrazovanja i prostora i ovoga i onoga ostaće neodgovorena (od strane mene),jer se ponavlja po ko zna koji put,a i nije bogzna kako zanimljiva.
    Ostaj zdravo i raduj se dobrom obroku,
    srdačno tvoj,
    Džole.
    Dzole,

Ne pishem ja tebi toliko koliko koristim tvoju diskusiju kao bazu za moj POV. Slobodno preskoci sve sto ne nalazish pogodno tvojem komentaru. Ja prvi tako radim.

E sad jel Niko suprotno od Svakog i Nekog u logicnom prosudjivanju, to bi makar trebalo biti jasno. Ali iz primjera koje sam naveo i takve osnove mogu doci u pitanju cisto iz potrebe negiranja. Te potrebe su tvoje, kao i posledice koje ce proizaci iz takvog odnosa prema realnosti.

Cesto se puta desi da se covjek u nedostatku rijeci pogresno izrazi, i sam sam podlozan tim okolnostima, medjutim tako nesto nije slucaj kod tebe jer si se ponovio.

Sami si naveo primjer, iako si ga nazvao opasnim (??) i izvukao jasno logicnost u mogucem, iz koga proizilazi da tvrdnje tipa:
    "Niko nezna"
    su trivijalne i nisu nesto sto ima ikakvu logicku osnovu.

kako covjek jeste bice koje je iznad binarnosti (jel dualizma) vjera je ono sto je fluid koji vodi covjeka izmedju nemogucnosti ka mogucnosti. Ali taj fluid je baziran na istinitosti a ne na fabrikaciji potreba.

Zato vjera mora imati osnovu, jer ako je nema ona je nista bez puka izmisljotina bazirana na samoobmanjivanju. Ali kako zivot nije kompjuterski program vec mnogo kompleksniji tako ni svako ko skoci sa zgrade ne pogine, a neko se i spotakne pa zivot izgubi.

Kod kompjuterskog programa bi to u startu sve puklo sa BSOD i nekim exception-om... U zivotu postoji time span koji omogucava vise fleksibilnosti a i moze lako i da prevari jer posle akcije moze dosta vremena da prodje do reakcije i da se pojedincu ucini da je postupak ucinio pravilno i na svoju korist a da se na kraju sve to razbije o glavu.

religija se bavi bash tim life-span-om bez mnogo teorisanja. Jasno je da samo po sebe nista nije lose bez motiv i razlog. Stoga sam ja i postavio ovu temu, jer sam bio zainteresovan bash za taj razlog, koji se ovdje diskusijom otkrio.

Iz svega toga licno sam dosta naucio o vama nevjernicima i vasim razlozima a i o svojoj vjeri sto je na kraju i najbitnija stvar i razlog svih razloga.

( Za mene naravno)

Prijatno ti bilo!

P.S. Falicnost u umu kao nedostatak, u navedenom slucaju Iskustva izmedju pitanja i odgovora... problema i resenja kako god.
    Last edited by Ego_and_his_own; 18-11-09 at 12:19.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Quote Originally Posted by Ego_and_his_own View Post
    Takvo je sve sto ti znash.
    Sto bi to sad trebalo da znaci? Kakvo je sve sto ja znam? Da mora da postoji dokaz i valjani argument za nesto sto znam da postoji? Svakako da je tako. Ja hocu da ti kazem da Bog postoji samo u vjerovanjima,nidje vise. Ali si ti previse zaslijepljen da bi to shvatio,o tome se radi. Samo zato sto se radi o Bogu,tebi je vjerovanje dovoljno,jer si ti sebe ubijedio da je to tako. Da se radi o bilo cemu drugom,i ti bi,kao i svi ostali,trazili valjane argumente za postojanje toga. Ne "branim" ti ja da vjerujes u Boga,daleko od toga,ali nemoj govoriti da "znas" da Bog postoji. Ti "vjerujes" da Bog postoji,a znat' pouzdano ne mozes nikako.

Banalan primjer:
    A: Znas li da su vanzemaljci posjetili Zemlju?

B: Nije tacno,o'kle ti to,casti ti?

A: Rekao mi neki ciko,i jos sam procitao u "Scandal".

B: Pa ti vjerujes svemu sto cujes i vidis?

A: Ja znam da su posjetili,pa ti pricaj sto oces.

P.S. Ni na koji nacin mi nije bila namjera da uvrijedim bilo koju religiju ovim primjerom,niti je ovo kakvo poredjenje. Ovo je samo banalan primjer da poduprem svoju poentu,nista vise.
    DICIOTTO

Thanks Thanks Given 
    453
    Thanks Thanks Received 
    2,943
    Thanked in
    1,458 Posts

Ego znas li da Humpty Dumpty postoji? Stvarno! Pise u knjigu! Ima cijela knjiga o tome. I Petar Pan i Nedodjija, Snezana i 7 patuljaka, Uspavana ljepotica, i dobra vila iz Pepeljuge. Sve to nedje pise i to znaci da postoji. Zasto ne vjerujes u to? Vjerovatno zato sto niko ozbiljan ne vjeruje. A koliko ozbiljat treba da budes da vjerujes u ostale gluposti u koje ti vjerujes?
    My stomach was making the rumblies - that only hands would satisfy.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Quote Originally Posted by _HokutoNoKen_ View Post
    P.S. Ni na koji nacin mi nije bila namjera da uvrijedim bilo koju religiju ovim primjerom,niti je ovo kakvo poredjenje. Ovo je samo banalan primjer da poduprem svoju poentu,nista vise.
    Ništa ako se Skandalu ne izviniš.
    "And if they didn't believe me, they believe me now."

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Ništa ako se Skandalu ne izviniš.
    Now,now Cika_Dzo... Don't be so mean
    DICIOTTO

Thanks Thanks Given 
    2
    Thanks Thanks Received 
    35
    Thanked in
    25 Posts

Momci vi ste sjeme interesantnog soja...

Thanks Thanks Given 
    307
    Thanks Thanks Received 
    272
    Thanked in
    163 Posts

Ja sam im davno reka da bi drzavu mogli vodit

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Momci vi ste sjeme interesantnog soja...
    Zasto ne odgovoris na moj komentar,nego razbacas tvoje interesantne doskocice? Ja te fino pitam,i argumentovano pricam,ne znam zasto i ti fino ne odgovoris. Ti si otvorio topic,a neces da diskutujes. E svaka ti cast.
    DICIOTTO

Thanks Thanks Given 
    2
    Thanks Thanks Received 
    35
    Thanked in
    25 Posts

Zasto ne odgovoris na moj komentar,nego razbacas tvoje interesantne doskocice? Ja te fino pitam,i argumentovano pricam,ne znam zasto i ti fino ne odgovoris. Ti si otvorio topic,a neces da diskutujes. E svaka ti cast.
    Argumentovano pricash?

Jel ti znash sto pricash?

Kad ja znam nesto netreba meni nicija konfirmacija toga znanja. Ti mozesh da mi vjerujesh ili ne vjerujesh, uzmesh u obzir ili ne ali nikako nemozesh da mi kazesh da ja nesto neznam nego vjerujem. Jer ti o tome pojma nemash.

Potpuno nebulozno pricash, a trazish razuman odgovor.

Na stotine hiljada ljudi tvrdi da je na ovaj ili onaj nacin imalo kontakte sa UFO, neki od njih tvrde da su cak bili oteti, a prije par godina meksicka voska je objavila snimke njihove avijacije na kojima se vide UFO objekti koji su se kretali 7-10 MAX-ova.

Ti vjeruj ili ne ali nikako ne mozesh da tvrdish da su njihova svjedocanstva lazna samo zato sto se neuklapaju u tvoju viziju neznam ni ja cega.

Ja nisam trazio od tebe da mi platish da ti citam sa dlana ili da ti gatam u solju, pa da imam neke koristi od toga ocesh mi ti vjerovat ili ne. Cak sta vise ja ne zelim ni da imam ista sa ljudima poput tebe koji se samo pospdravaju drugima.

Ne da nisu neki za sprdnju, vec trosenje vremena na takve stvari govori o konstrukciji te licnosti.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Quote Originally Posted by autodijagnostika View Post
    Svaka ti je Njegoševa.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Argumentovano pricash?

Jel ti znash sto pricash?

Kad ja znam nesto netreba meni nicija konfirmacija toga znanja. Ti mozesh da mi vjerujesh ili ne vjerujesh, uzmesh u obzir ili ne ali nikako nemozesh da mi kazesh da ja nesto neznam nego vjerujem. Jer ti o tome pojma nemash.

Potpuno nebulozno pricash, a trazish razuman odgovor.

Na stotine hiljada ljudi tvrdi da je na ovaj ili onaj nacin imalo kontakte sa UFO, neki od njih tvrde da su cak bili oteti, a prije par godina meksicka voska je objavila snimke njihove avijacije na kojima se vide UFO objekti koji su se kretali 7-10 MAX-ova.

Ti vjeruj ili ne ali nikako ne mozesh da tvrdish da su njihova svjedocanstva lazna samo zato sto se neuklapaju u tvoju viziju neznam ni ja cega.

Ja nisam trazio od tebe da mi platish da ti citam sa dlana ili da ti gatam u solju, pa da imam neke koristi od toga ocesh mi ti vjerovat ili ne. Cak sta vise ja ne zelim ni da imam ista sa ljudima poput tebe koji se samo pospdravaju drugima.

Ne da nisu neki za sprdnju, vec trosenje vremena na takve stvari govori o konstrukciji te licnosti.
    Kad sam se ja to posprdavao i sa kim? Kako to pricas tako? Znam ja dobro sto pricam,nego si ti ocigledno u velikoj zabludi. Ovo za UFO sam naveo kao neki primjer,koji si ti bukvalno shvatio. Ti si pokrenuo ovaj topic,sa jasnim naslovom. Ja sam doveo u pitanje tvoje "znanje" za postojanje Boga,i ti se ljutis,i meni svakakve gluposti pricas. Znam ja da tebi ne treba konfirmacija znanja,nego bih da podijelis to znanje sa mnom. Ako nesto znas,onda treba da si u stanju da to objasnis. Ako nisi u stanju da to obrazlozis,onda ga ne znas. O tome ti pricam. I znam da nemas nikakve koristi od toga vjerujem li ja tebi ili ne,ali ako nisi spreman na ovakve diskusije,ne znam sto si otvarao ovaj topic? Necu se ni raspravljat ovdje vise,da ti ucinim toliko. Posto si presmijesan postao. Strasno...
    DICIOTTO

Thanks Thanks Given 
    2
    Thanks Thanks Received 
    35
    Thanked in
    25 Posts

Quote Originally Posted by autodijagnostika View Post
    Postoji jedan dobar savjet vezano za ovakve stvari, da se covjek ne upusta u diskusije cim uvidi ovakve sagovornike.

Ja sam cisto htio iz znatizelje da vidim sta ce proizvesti to kod mene ako se upustim duboko u raspravu i dosao sam do sustine savjeta:

Jedna prosta ravnodusnost prema ljudima ovakvih karakteristika kojima nista nije sveto. Prosto je zapanjujuce kolika kolicina bezobraznosti moze da se sakupi u covjecijem oblicju, da te dovede do pomisli da ti je svejedno za njihovo postojanje.

Tako nesto je vrlo opasno po dusu covjeka, i treba poslusati savjet i izbjegavati takve ljude koliko je god to moguce. No su se oni toliko razmnozili da je tako nesto stvarno tesko izvodljivo.

Sa druge strane uvidio sam da je korijen svog zla ljudskog u ovakvim ponasanjima. Oni su toliko beskrupulozni prema istini da su iz te agonije sposobni da uniste sve sto ih cini ljudskim.

I onda ne treba da cudi svo zlo koje se desava od svijeta, drustva i familija.

A pazi razlog svemu tome je sto? Postojanje Boga?

:arrow: Jer oni znaju sto su i sama pomisao na postojanje njega ih osudjuje u onome sto je plod njihovog srca. I zato se oni ovako ponasaju.

Savjet je dobar, ravnodusnost je ubica ljubavi. A bez toga nista smo.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Postoji jedan dobar savjet vezano za ovakve stvari, da se covjek ne upusta u diskusije cim uvidi ovakve sagovornike.

Ja sam cisto htio iz znatizelje da vidim sta ce proizvesti to kod mene ako se upustim duboko u raspravu i dosao sam do sustine savjeta:

Jedna prosta ravnodusnost prema ljudima ovakvih karakteristika kojima nista nije sveto. Prosto je zapanjujuce kolika kolicina bezobraznosti moze da se sakupi u covjecijem oblicju, da te dovede do pomisli da ti je svejedno za njihovo postojanje.

Tako nesto je vrlo opasno po dusu covjeka, i treba poslusati savjet i izbjegavati takve ljude koliko je god to moguce. No su se oni toliko razmnozili da je tako nesto stvarno tesko izvodljivo.

Sa druge strane uvidio sam da je korijen svog zla ljudskog u ovakvim ponasanjima. Oni su toliko beskrupulozni prema istini da su iz te agonije sposobni da uniste sve sto ih cini ljudskim.

I onda ne treba da cudi svo zlo koje se desava od svijeta, drustva i familija.

A pazi razlog svemu tome je sto? Postojanje Boga?

:arrow: Jer oni znaju sto su i sama pomisao na postojanje njega ih osudjuje u onome sto je plod njihovog srca. I zato se oni ovako ponasaju.

Savjet je dobar, ravnodusnost je ubica ljubavi. A bez toga nista smo.

Još jedno pronicanje u srž.
    Živio govornik!

Thanks Thanks Given 
    2
    Thanks Thanks Received 
    35
    Thanked in
    25 Posts

Kad sam se ja to posprdavao i sa kim? Kako to pricas tako? Znam ja dobro sto pricam,nego si ti ocigledno u velikoj zabludi. Ovo za UFO sam naveo kao neki primjer,koji si ti bukvalno shvatio. Ti si pokrenuo ovaj topic,sa jasnim naslovom. Ja sam doveo u pitanje tvoje "znanje" za postojanje Boga,i ti se ljutis,i meni svakakve gluposti pricas. Znam ja da tebi ne treba konfirmacija znanja,nego bih da podijelis to znanje sa mnom. Ako nesto znas,onda treba da si u stanju da to objasnis. Ako nisi u stanju da to obrazlozis,onda ga ne znas. O tome ti pricam. I znam da nemas nikakve koristi od toga vjerujem li ja tebi ili ne,ali ako nisi spreman na ovakve diskusije,ne znam sto si otvarao ovaj topic? Necu se ni raspravljat ovdje vise,da ti ucinim toliko. Posto si presmijesan postao. Strasno...
    Ti si doveo u pitanje moje znanje time sto pricash ono sto neznash?

Da si ti zaista zainteresovan da saznash nebi tvdio odje da ja nemogu da kazem da znam da Bog postoji. A to govori da je tvoj motiv ne da nadjesh dokaz vec naprotiv da potvrdish svoje nevjerovanje.

I ja sam smijesan? Jeli zato sto sam te ozbiljno shvatio?

Thanks Thanks Given 
    2
    Thanks Thanks Received 
    35
    Thanked in
    25 Posts

Još jedno pronicanje u srž.
    Živio govornik!

Zahvaljujem! Tvoj doprinos je svakako bio jedan od kljucnih.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Sad vec pocinjes da vrijedjas. Mene primoravas da poostrim malo komentare.

Ako nisam naivan i lakovjeran kao ti,ne znaci da mi nije nista sveto,i nemoj tako da pricas,sram te bilo. Obrati malo paznju na svoje komentare. Ti si oslijepljen Bogom i religijom,i eto ti uzivaj u tome,ali nemoj mene vrijedjat bez razloga. Necu vise da raspravljam sa tobom ni o cemu,jer ne umijes normalan razgovor da vodis. Ja ne treba nikome da potvrdjujem svoje ne vjerovanje,nego sam te jednostavno pitao da mi kazes na osnovu cega ti znas da postoji Bog,i tebe je to razljutilo. U nedostatku argumenata,ti si opalio po meni kako ne znam o cemu pricam. A u stvari sam pogodio zivac. I sad mi je jasno zasto si otvorio ovaj topic. Da pokazes ljudima da su njihovi razlozi za nevjerovanje u Boga neispravni,ali tvoje razloge za vjerovanje u njega,niko ne smije dovest' u pitanje. E svaka ti cast. Uzivaj,necu se vracat vise na ovaj topic.

Oni su toliko beskrupulozni prema istini da su iz te agonije sposobni da uniste sve sto ih cini ljudskim.
    I o kakvoj ti to istini pricas,druze? O nekoj "divine truth"?To je TVOJA istina. BOG je tvoja istina. Ti vjeruj u to,ja cu u moje,i dok ja ne vrijedjam tebe,nema potrebe ti mene da vrijedjas. Ja sam ljudsko zlo?! Pola ratova po svijetu je zbog vasih Bogova i cuda. Iznervirah se zbog gluposti. E ovo je najveci nivo extremizma na koji sam ja naisao. Cuda sam svakakva gledao vezana za religiju,ali ovako nesto jos ne gledah.
    Last edited by _HokutoNoKen_; 19-11-09 at 00:17.
    DICIOTTO

Thanks Thanks Given 
    2
    Thanks Thanks Received 
    35
    Thanked in
    25 Posts

Sad sam ti ja kriv sto si se nasa sam prozvanim?

a kad si suceljen sa argumentima ti kazesh reozbiljno si shvacen. tebe nema covjek za sta ufatit.

A tvoje misljenje nije naprasno sad odjednom ti si ga imao istog prvi put kad si se prikljucio na temu.

A jes ti cesh mene pitat smijesh li dovest nesto u pitanje.... ili smijesh li tvrdit nesto o cemu neznash nista.

Jasno je tebe sve sto ti hocesh da ti je jasno a mutno sto ti hocesh da ti je mutno... ne zavisi to od nikoga drugog pa ni od mene....

Thanks Thanks Given 
    7
    Thanks Thanks Received 
    44
    Thanked in
    23 Posts

Ne, ali mozemo da tvrdimo da su njihova svjedocanstva lazna ako su iznesena kao cvrste tvrdnje bez cvrstih, neooborivih i svima vidljivih dokaza.

Isto kao i tvoje "znanje", od prilike.

Thanks Thanks Given 
    2
    Thanks Thanks Received 
    35
    Thanked in
    25 Posts

Quote Originally Posted by MadGod View Post
    Ne, ali mozemo da tvrdimo da su njihova svjedocanstva lazna ako su iznesena kao cvrste tvrdnje bez cvrstih, neooborivih i svima vidljivih dokaza.

Isto kao i tvoje "znanje", od prilike.
    Ja sam to potvrdio da vi mozete sto god hocete kad imate razloge za tako nesto. I naravno neprihvatanje cvrstih dokaza je u istom kontekstu - kad neko nece nesto da prihvati - nece. Nema toga dokaza koji ce ga na to nacerati.

"Vi nemate dokaza koji ja hocu da prihvatim"

To ide cak dotle da se tvrdi da nemoze postojati dokaz.

Apsurd.
    Last edited by Ego_and_his_own; 19-11-09 at 00:55.

Thanks Thanks Given 
    7
    Thanks Thanks Received 
    44
    Thanked in
    23 Posts

Ne, to ide sa tvrdnjom "Vi nemate dokaza, tacka".

Rekla-kazala svjedocenja i video klipovi meksicke vojske (ili bilo koji video kilpovi danas, da ne ispadne da imam nesto protiv Meksika) se nigdje ne uzimaju za ozbiljno.

To bi bilo jednako pouzdano kao vjerovati tvojim ubjedjenjima ili filmu (za koji mi je bilo potrebno samo 30-ak sekundi da nadjem).
    Last edited by MadGod; 19-11-09 at 01:03.

Thanks Thanks Given 
    2
    Thanks Thanks Received 
    35
    Thanked in
    25 Posts

Ne, to ide sa tvrdnjom "Vi nemate dokaza, tacka".
    I sto sam ja rekao? To ti sam potvrdjujesh.

Thanks Thanks Given 
    7
    Thanks Thanks Received 
    44
    Thanked in
    23 Posts

A sto sam ja rekao?

Quote Originally Posted by MadGod
    Rekla-kazala svjedocenja i video klipovi meksicke vojske (ili bilo koji video kilpovi danas, da ne ispadne da imam nesto protiv Meksika) se nigdje ne uzimaju za ozbiljno.
    Nemate dokaza, tacka.

Objekti na tvom (meksickom) filmu su, usput, http://en.wikipedia.org/wiki/Sprite_(lightning), mada uz malo medijskog senzacionalizma za naivne, mogu biti i UFO, bogojavljanje, i mnogo drugih stvari
    Last edited by MadGod; 19-11-09 at 12:35.

Thanks Thanks Given 
    453
    Thanks Thanks Received 
    2,943
    Thanked in
    1,458 Posts

Ali vjernici vise vole da ne zalaze u sustinu stvari da slucajno ne otkriju istinu. Zato sve sto vide, cuju ili osjete a ne znaju sto je odma pripisu bogu da bi imali "dokaz" za racionaliste. Tesko tebi Ego...
    My stomach was making the rumblies - that only hands would satisfy.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Quote Originally Posted by VanjaTheMan View Post
    Ali vjernici vise vole da ne zalaze u sustinu stvari da slucajno ne otkriju istinu. Zato sve sto vide, cuju ili osjete a ne znaju sto je odma pripisu bogu da bi imali "dokaz" za racionaliste. Tesko tebi Ego...
    A,više...Ego nisu 'vjernici'.Niti ti stojiš na pijedestalu pet metara iznad njih čovječe.
    Get real.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    16
    Thanked in
    6 Posts

da nema ega na ovom topicu, ne bi bilo zanimljivo, ego, shto se radi, jesi se chujo s bogom zadnjih dana, veli li shto, je li pito za nas?
    nemoguce je da dobar covjek ne vjeruje u Boga.

Page 18 of 28 FirstFirst ... 8141516171819202122 ... LastLast

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)