Page 3 of 3 FirstFirst 123
Results 51 to 75 of 75

Thread: Ko je vjerovao u Boga

Thanks Thanks Given 
    2
    Thanks Thanks Received 
    35
    Thanked in
    25 Posts

Quote Originally Posted by BooQy View Post
    Mislim da su pravila: ako je naučnik ikad u bilo kojoj rečenici pomenuo boga, to znači da je bio religiozan.

INTRODUCTION
    The book 50 NOBEL LAUREATES AND OTHER GREAT SCIENTISTS WHO BELIEVE IN GOD comprises well-documented quotations from some of the most influential scientists and writers in the world.
    In the course of my 11-year search I have studied hundreds of books, articles and letters – primarily those found in the archives of the National Library of Bulgaria (Sofia), Biblioteca Comunale di Milano and the Austrian National Library (Vienna). I have also corresponded with many contemporary Nobel Prize-winning scientists who have shared their personal beliefs about God.
    I believe that this book will inspire believers, that it will give hope to seekers and that it will challenge those who think that religion and contemporary science are in an insurmountable conflict.

Tihomir Dimitrov – compiler

“The book 50 NOBEL LAUREATES AND OTHER GREAT SCIENTISTS WHO BELIEVE IN GOD is a surprisingly pertinent and interesting collection of comments by important scientists!”
    CHARLES TOWNES, Nobel Laureate in Physics, inventor of the laser

Knjigu Mozete Skinuti besplatno sa: http://nobelists.net/
    Last edited by Ego_and_his_own; 17-10-09 at 13:05.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Quote Originally Posted by septembar View Post
    Uff u takvoj situaciji treba i "munjevito misliti". (o hitrom penjanju na najbliže drvo )
    E,to nije mišljenje,već odlučivanje. Dva različita misaona procesa.Mada se glagol 'misliti' koristi za sve oblike kognitivnih aktivnosti,ti oblici su ipak različiti.Zato je u tim emotivnim stanjima mišljenje,ako se i odvija,odvija brzo i jako je prosto.
    Emocije su snažnije i čovjek treba da ih sluša one ga pokreću. Kao konj i konjanik. Konjanik dalje vidi ali konj nosi oboicu.
    Normalno da treba,niko nije rekao da ne treba.Samo da su i one podložne analizi i provjeri.Introspekciji,da iskoristim tu riječ.
    "And if they didn't believe me, they believe me now."

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Da, da naravno.
    @Cika_Dzo, vjerujem da postoje neka tri nivoa prioriteta sa jedinim mogućim logičnim redosledom po snazi:
    1. sloboda i tolerancija (najveći prioritet)
    2. iracionalno - podsvjesno, emocije i vjerovanja (moralna, društvena, socijalna, religiska, naučna, ...)
    3. racionalno (najjasnije , najslabije)

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Quote Originally Posted by Ego_and_his_own View Post
    INTRODUCTION
    The book 50 NOBEL LAUREATES AND OTHER GREAT SCIENTISTS WHO BELIEVE IN GOD comprises well-documented quotations from some of the most influential scientists and writers in the world.
    In the course of my 11-year search I have studied hundreds of books, articles and letters – primarily those found in the archives of the National Library of Bulgaria (Sofia), Biblioteca Comunale di Milano and the Austrian National Library (Vienna). I have also corresponded with many contemporary Nobel Prize-winning scientists who have shared their personal beliefs about God.
    I believe that this book will inspire believers, that it will give hope to seekers and that it will challenge those who think that religion and contemporary science are in an insurmountable conflict.
    Tihomir Dimitrov – compiler

“The book 50 NOBEL LAUREATES AND OTHER GREAT SCIENTISTS WHO BELIEVE IN GOD is a surprisingly pertinent and interesting collection of comments by important scientists!”
    CHARLES TOWNES, Nobel Laureate in Physics, inventor of the laser

Knjigu Mozete Skinuti besplatno sa: http://nobelists.net/
    Ego , kako mozes biti tako siguran u to??? Pricas u vazduh.

Thanks Thanks Given 
    2
    Thanks Thanks Received 
    35
    Thanked in
    25 Posts

Quote Originally Posted by bonnob1 View Post
    Ego , kako mozes biti tako siguran u to??? Pricas u vazduh.
    U sta siguran?

Momci lista je tu, pa ako je nesto pogresno navedeno, slobodno budite korisni i navedite. Ovako, konstatacije tipa "ja necu da vjerujem u to, to su budalastine" nevidim da imaju neke koristi za diskusiju. Kad bi ste podijeli te cvrste cinjenice zbog kojih ne smatrate ovu listu autenticnom onda bi to vec bilo nesto, ovako cini mi se da je u pitanju samo jedan nevoljan odnos prema realnosti i cinjenicama.

To sto ti necesh da vjerujesh u nesto ocigledno ne cini to da nestane... vec samo tebe cini iracionalnim. A knjiga je besplatna pa je mozete skinut.
    Last edited by Ego_and_his_own; 19-10-09 at 07:29.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Nešto kao : vjerovanje0, ateizam0, vjerovanje1, ateizam1, vjerovanje2, ateizam2,...
    Razmišljao sam o ovom šablonu,ne znam zašto.Evo do čega dođoh.
    Mislim da se kreće iz nevjerovanja,uslovljenog kompletnim nemanjem iskustva i/ili stava prema problematici.Dakle,ateizam 0 (0 zbog valence stava uslovljenog neznanjem i potrebama - koje su totalno primarne).
    Iz toga,sa prvim dodirom sa svijetom,proizilazi neki sljedeći stav - vjerovanje 1,koji nastaje iz prvih kontakata sa svijetom,društvom itd.
    Dalje se smjenjuju ovako kako si ti postavio,u zavisnosti od nivoa znanja ili nečeg drugog,svejedno.
    Otprilike,savršeni šablon bi mogao biti ovakav (po meni) Ateizam 0,Vjerovanje 1,Ateizam 1,Vjerovanje 2,Ateizam 2,Vjerovanje 3 itd.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Možda se ta "početna imaginacija" nemože klasifikovati ni kao teizam ni kao ateizam.
    To je nekakva jednostavna težnja spoznaji svijeta i mjesta u njemu "bića koje je stjalo ispred svoje pećine i pitalo se šta je iza brda". Ima li tamo "dobrih" životinja i biljaka?

Vjerovatno je u tom modelu bilo dosta hipotetičkog što mu daje karaktetistike vjerovanja a sa druge strane nevjerujem da je bio jasno razvijen koncept Boga (možda više nekih pokretačkih "šumskih" duhova) što bi bile karakteristike ateizma.

Od početka je morao imati neki "model" koji opisuje stvarnost.
    I kod savremenih mislilaca (npr. Jung, Anstajn, ... ) nemože se jasno odrediti da li je to teizam ili ateizam zavisno od nekih mjerila koja se uzmu.
    Anštajn jedino želi "da shvati osnovne principe po kojima je Bog stvorio svijet" a za to koristi fizičke i misaone eksperimente i matematičke metode.

U svakom slučaju čovjek teži da spozna svijet i svoje mjesto u njemu praveći sve savršenije "modele".
    (model0, negacija modela0 -model1, nevalja model1 - model2, u nekom slučaju nije baš tačan model2 slijedi novi model3, ...)

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Možda se ta "početna imaginacija" nemože klasifikovati ni kao teizam ni kao ateizam.
    To je nekakva jednostavna težnja spoznaji svijeta i mjesta u njemu "bića koje je stjalo ispred svoje pećine i pitalo se šta je iza brda". Ima li tamo "dobrih" životinja i biljaka?

Vjerovatno je u tom modelu bilo dosta hipotetičkog što mu daje karaktetistike vjerovanja a sa druge strane nevjerujem da je bio jasno razvijen koncept Boga (možda više nekih pokretačkih "šumskih" duhova) što bi bile karakteristike ateizma.

I kod savremenih mislilaca (npr. Jung, Anstajn, ... ) nemože se jasno odrediti da li je to teizam ili ateizam zavisno od nekih mjerila koja se uzmu.
    Anštajn jedino želi "da shvati osnovne principe po kojima je Bog stvorio svijet" a za to koristi fizičke i misaone eksperimente i matematičke metode.

U svakom slučaju čovjek teži da spozna svijet i svoje mjesto u njemu praveći sve savršenije "modele".
    (model0, negacija modela0 -model1, nevalja model1 - model2, u nekom slučaju nije baš tačan model2 slijedi novi model3, ...)
    Einstein je sigurno bio pijan ili u zabludi ako je ipak rekao to, ali ne vjerujem, jer nauka i religija su kao ulje i voda znaci nista zajednicko , a Einstein je to znao.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

U sta siguran?

Momci lista je tu, pa ako je nesto pogresno navedeno, slobodno budite korisni i navedite. Ovako, konstatacije tipa "ja necu da vjerujem u to, to su budalastine" nevidim da imaju neke koristi za diskusiju. Kad bi ste podijeli te cvrste cinjenice zbog kojih ne smatrate ovu listu autenticnom onda bi to vec bilo nesto, ovako cini mi se da je u pitanju samo jedan nevoljan odnos prema realnosti i cinjenicama.

To sto ti necesh da vjerujesh u nesto ocigledno ne cini to da nestane... vec samo tebe cini iracionalnim. A knjiga je besplatna pa je mozete skinut.
    Znas i sam da naucnici (oni pravi) ne mogu sebi dozvoliti da kazu o sebi da su Naucnici a uz to da zamisljaju Glupe stvari nepostojece.
    Mora se dodati da knjigu moze svako pisati i dati je na izdanje, mora samo imati novac. Bukvalno mozes pisati sta 'oces, ako ti se proda.
    Last edited by bonnob1; 20-10-09 at 12:37.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Sa ovim se slažem,ali sam shvatio da govorimo iz dva različita ugla (u stvari,ne nužno različita,imaju sličnosti,ali nikako ista).
    Ja sam govorio iz ontogenetskog ugla,a ti govoriš o filogenetskom.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Einstein je sigurno bio pijan ili u zabludi ako je ipak rekao to, ali ne vjerujem, jer nauka i religija su kao ulje i voda znaci nista zajednicko , a Einstein je to znao.
    Ulje i voda imaju nešto zajedničko,a to je agregatno stanje.Ulje i voda imaju par fundamentalnih sličnosti i osim ovoga.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Sasvim je vidljivo da se ponavlja iznova i iznova teza da "naucnici ne vjeruju u boga" bilo direktno bilo indiretno evo prilike da zajedno sastavimo listu naucnika, pisaca, umjetnika i znacajnih ljudi koji su vjerovali u Boga.

Sa druge strane volio bi da ovi koji ne vjeruju u Boga naprave slicnu listu i dokazu sebi koliko su u krivu i da je nevjerovanje u Boga plod neznanja.

“The gift of mental power comes from God, Divine Being, and if we concetrate our minds on that truth, we become in tune with this great power.
    My Mother had taught me to seek all truth in the Bible.”

Tesla
    Albert Einstein je rekao: < Religija je psihicka devijacija > kao npr ti vjerujes u baba rogu.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Quote Originally Posted by Cika_Dzo View Post
    Ulje i voda imaju nešto zajedničko,a to je agregatno stanje.Ulje i voda imaju par fundamentalnih sličnosti i osim ovoga.
    Pa dobro, probaj da ih promijesas, znaci ipak malo imaju zajednicko, a to o agregatnom stanju ispada kao da kazes oba su materijalna.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Nemam ni malo želje da dokazujem tačnost podataka na koje se pozivam.
    Nerazumjevanjem teizma (vjerovanja da Bog postoji) nemožeš razumjeti ni ateizam (vjerovanje da Bogovi ne postoje).
    Za tebe je ateizam ništa. Ustvari ateizam je "normalno" a vjernici su budale (jesam ili dobro objasnio? ) To ti je problem.

Ti misliš da nauka ne sadrži iracionalne stvari i pretpostavke koje nijesu ili nemogu biti fizički provjerene.
    Uzmeš neku naučnu teoriju . Evo naprimjer baš ovu Anštajnovu reletivnost pa nađeš prethodnu teoriju iz te oblasti (mehanike - npr Galilej-Njutnovu), pa nađeš još jednu prije te (Aristotelovu - teža tijela brže padaju )...
    Nemogu obje istovremeno biti tačne. Ili je tačna Njutnova mehanika koja se uči u osnovne i srednje škole ili ...

Quote Originally Posted by Cika_Dzo View Post
    Sa ovim se slažem,ali sam shvatio da govorimo iz dva različita ugla (u stvari,ne nužno različita,imaju sličnosti,ali nikako ista).
    Ja sam govorio iz ontogenetskog ugla,a ti govoriš o filogenetskom.
    Da da naravno , kad bi se slagali nebi imalo nikakvog smisla diskutovati - dosadno.
    Bitno je da se razumijemo. Odličan preduslov za dobru raspravu.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Nemam ni malo želje da dokazujem tačnost podataka na koje se pozivam.
    Nerazumjevanjem teizma (vjerovanja da Bog postoji) nemožeš razumjeti ni ateizam (vjerovanje da Bogovi ne postoje).
    Za tebe je ateizam ništa. Ustvari ateizam je "normalno" a vjernici su budale (jesam ili dobro objasnio? ) To ti je problem.

Ti misliš da nauka ne sadrži iracionalne stvari i pretpostavke koje nijesu ili nemogu biti fizički provjerene.
    Ako danas Nauka ima pretpostavki koje nijesu provjerene ne mora da znaci da nece nikad da budu otkrivene, provjerene i dobro izucene jer Nauka ide stalno naprijed, razvija se a ovo drugo stoji vec stoljecima i milenijumima. I nisam rekao da ste budale nego imate komplekse i devijacije ( citiram Einsteina).

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Ako danas Nauka ima pretpostavki koje nijesu provjerene ne mora da znaci da nece nikad da budu otkrivene, provjerene i dobro izucene jer Nauka ide stalno naprijed, razvija se a ovo drugo stoji vec stoljecima i milenijumima. I nisam rekao da ste budale nego imate komplekse i devijacije ( citiram Einsteina).
    Religija takođe ide stalno naprijed.
    Religiska shvatanja današnjeg čovjeka i nekog prije hiljadu godina debelo se razlikuju.
    Neko ko ne poznaje matematiku reći će da ona stoji vjekovima i milenijumima iako nije tako.
    Neko ko poznaje znaće šta je naprimjer Terence Tao (http://www.math.ucla.edu/~tao/) uradio zadnjih godina.
    Kompleksi i devijacije su nezavisni od religiskih shvatanja iako se mogu javljati i kod vjernika i kod ateista.
    Last edited by septembar; 24-10-09 at 07:37.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Sad primijetih da postoji i treca tema sa raspravom o istoj stvari, istom argumentacijom i cak istim grafikonima.

Meni je samo impresivno kako neko moze svoje stavove argumentovati podacima da je u pravu jer ima x milijardi istomisljenika. Podsjeca me na jedan davni grafit "jedite g***a, nemoguce da se na milijarde muva vara". I jos se pored svega toga realnost uzima kao argument.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Quote Originally Posted by Magenta_Rebel View Post
    ...Meni je samo impresivno kako neko moze svoje stavove argumentovati podacima da je u pravu jer ima x milijardi istomisljenika...
    Slažem se da je to slab argument za odbranu nekog stava.
    Može se uzeti kao neka slaba argumentacija zasnovana na vjerovatnoći mada istoriski gledano neka napredna ideja je dosta puta većini izgledala "nevjerovatno".

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Slažem se da je to slab argument za odbranu nekog stava.
    Može se uzeti kao neka slaba argumentacija zasnovana na vjerovatnoći mada istoriski gledano neka napredna ideja je dosta puta većini izgledala "nevjerovatno".
    Kao recimo cinjenica da je zemlja okrugla. Molim? Kako okrugla kad milioni vjernika znaju da nije.
    Nego, imam srecu da zivim u vremenu kada se zbog neprihvatanja realnosti ipak ne spaljuje na lomaci...

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Religija takođe ide stalno naprijed.
    Religiska shvatanja današnjeg čovjeka i nekog prije hiljadu godina debelo se razlikuju.
    Neko ko ne poznaje matematiku reći će da ona stoji vjekovima i milenijumima iako nije tako.
    Neko ko poznaje znaće šta je naprimjer Terence Tao (http://www.math.ucla.edu/~tao/) uradio zadnjih godina.
    Kompleksi i devijacije su nezavisni od religiskih shvatanja iako se mogu javljati i kod vjernika i kod ateista.
    Da nisu slucajno presli u naucnike?? !!!

Thanks Thanks Given 
    2
    Thanks Thanks Received 
    35
    Thanked in
    25 Posts

Sto bi momci sa ovom listom?

Malo su preozbiljna imena na njoj da bi ste tek tako ostali bez nekih znacajnih komentara?

hmmm....

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Ti mozda uzivas u takve stvari ali tesko da je tako.

Thanks Thanks Given 
    7
    Thanks Thanks Received 
    44
    Thanked in
    23 Posts

Imena jesu ozbiljna, ali lista (i ova tema) to sasvim sigurno nije.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Ok, svi ti veliki umovi su bili vjernici. I sta nam to govori? Da ih je Bog poslao na Zemlju da ispune odredjenu misiju? Da su oni bili 'izabrani' ?
    Bas me interesuje kakav je njihov licni zamisljeni Bog bio faktor u svemu tome..

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Sto bi momci sa ovom listom?

Malo su preozbiljna imena na njoj da bi ste tek tako ostali bez nekih znacajnih komentara?

hmmm....
    Nema tu rasprave ako se krive misli nekih od najvećih mislilaca našeg doba da bi podržali neki totalno sekundarni argument - u ovom slučaju,njihova religioznost.
    Drago mi je da makar neko na planeti nalazi satisfakciju u ovakvim stvarima,odnosno identifikaciji sa inteligentnim i uspješnim ljudima samo na osnovu njihove pretpostavljene religijske orijentacije.
    To govori dovoljno,više od bilo kakvih značajnih komentara.

Page 3 of 3 FirstFirst 123

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)