Hoćeš da kažeš da je naučno dokazano postojanje "duhova"? Može link?
Чекај,ја сам те зато питао:да ли си ти свако чудо провјерио да је лаж па то и тврдиш?
Ево овако:ја мислим да би поштено било да такав ства заузмеш према креационистима а не према свима.Рецимо,има јеховиним сведока који су креационисти али они не вјерују да БОГ преко иког чини чуда.
Ако се знање окултисте базира на експериментима које су потврдили научници,зашто бисмо доводили у питање вјеродостојност истих?
Hoćeš da kažeš da je naučno dokazano postojanje "duhova"? Može link?
.
Преписаћу из књига и даћу имена научника који су присуствовали сеансама јер ми је то извор.
Је ли у реду ;-)
@ihtus777 ako bi mi mogao odgovorit na par pitanja iz mog zadnjeg posta bio bih zahvalan ;D
[quote=Tote a.k.a Qler;1283938][quote=ihtus777;1283365]Овако:ја говорим о сврси живота.Ако нема ништа после овога нема разлога да живимо.
А сад,тркати се са временом је бесмислица.
Мени је циљ да уђем у Царство Небско и зато ми није свеједно кад ћу умријети.
Памте те људи,али која је теби корист од тога?Рецимо,био је неки философ или писац,заборавио сам име и тврдио је да ћемо живјети и после смрти јер ће наше тијело бити распраднуто и отићи ће у земљу и онда ће ту земљу да користе биљке па ћемо ми кроз биљке да наставимо живот.Све је у праву сем да ћемо бити живи јер ми морамо бити свјесни свог живота а ако је овдје крај,па шта мене брига како ће ме памтити?
Вјерујем да ће човјек постојати вјечно и обитаваће са БОГОМ заједно јер ја се опет питам и не налазим одговор:која нам је сврха да завршимо битисање биолошком смрћу?
То није само онотолошки проблем већ и етички јер ако је рецимо Хитлер био атеиста онда није имао страх од БОГА и хладне главе је убио 60 милиона људи.
Kada vidim čudo - vjerovaću u njega, kao što ćeš ti vjerovati u evoluciju kada vidiš fosilne zapise (sam si to rekao ranije).
Ne vjerujem u čuda i ne vjerujem u natprirodno. Nikada nijesam bio svjedok nekakvoj natprirodnoj pojavi ("baba-roge", vještice, magovi, vragovi, moć relikvija, raskolnika, živa, "purpurne pločice", "srebrne vode", "iscjeliteljska moć" moštiju ili ruke Sv. Jovana, "treperenje sijalice" i što li već ne)...
Rad okultiste da se zasniva na naučnim eksperimentima? :shock:
Ihtuse, okultizam po svojoj definiciji predstavlja izučavanje natprirodnog (alhemija, astrologija, magija ,hermetizam, kabala itd.), a nauka po svojoj definiciji podrazumijeva izučavanje prirodnog.
Jedno isključuje drugo. Ne znam kakvu ti vezu nalaziš između jednog i drugog jer prirodno ne može imati uporište u natprirodnom i obrnuto.
Zato se aktivnosti jednog okultiste nikako ne mogu bazirati na naučnim saznanjima, umnogome više iz razloga što okultizam (lat.: occultus, "skriven" ili "tajan") predstavlja (kao nekakvo) SKRIVENO znanje NEDOSTUPNO većini, i dostupno samo pojedincima koji istražuju duhovnu "stvarnost" koja se nalazi van opažanja naših ljudskih čula. Suprotno tome: naučna saznanja su dostupna SVIMA na studiranje, verifikaciju, ažuriranje.
Metode koje se primjenjuju u okultizmu su: proučavanje ezoteričnih spisa i meditacija, s' ciljem dosezanja "viših stupnjeva svijesti". Ne vjerujem da se pod pojmom "ezoterični spisi" podrazumijeva izučavanje dokumentacije dostupne sa nekog od Nacionalnih Centara za biotehnička istraživanja (primjera radi: NCBI) ili download-ovanje kolekcije American Scientific ili ScienceMag mjesečnika ili plaćanje pretplate na IEEE portal...
Ali naravno da ti u ovo vjeruješ. Ti u to MORAŠ vjerovati jer je okultizam (ili ezoterija) u neraskidivoj vezi sa religijom (zbog svoje duhovne naravi). Kako bi inače, bez ove "mambo-džambo pokrivalice" (da se poslužim riječima Cika_Dzo-a) uspio ubijediti druge kako se čuda "događaju."
Е тако кажи.Да се разумијемо
Чек,чек,ја сам рекао да доказивање окултистичких појава се базира на научном експерименту/доказу.Ту има разлике
Да ли знаш да је Штајнер користио математичке прорачуне у окултизму?Умногоме астрономија и математика и физика и хемија олакшавају рад у окултизму,поред постојање паралелне свијести и паралелних димензија разума.
Достизање до виших еона.Највећи ступањ је девети или седми еон.Како за кога
Чуда се дешавају и независно од окултизма и његових појава.Чуда у Цркви нису окултистичка.
Uvijek mozes pronaci razloge i motive, ali i ne moras, mozes se prepustiti ili jednostavno se ubiti. Medjutim, covjek je vodjen nagonom samoodrzanja i reprodukcije, ovdje nema mjesta ontoloskim mudrostima. Problem je sto ti previdjas da univerzum nije humanocentrican, zbog cega si "svrhu" prepoznao na pogresnom mjestu - "gore, kod Oca"...
Bojim se da nijesi razumio Isusovu poruku. Nije vazno koliko, vec kako zivis. Teoretski, djeca i slijepi imaju najvise sansi za sigurnu kartu u Carstvo Nebesko.
Evo mog predloga - odes u bilo koje ratno podrucje, kao dobrovoljac, i u toku razmjene vatre podignes bijelu zastavu. Ukljucis megafon i pokusas da objasnis da sukob treba prekinuti i poslusati Hristove rijeci. Otvoris Bibliju i pocnes da citas. Poslije nekoliko sekundi ti ces sigurno biti pogodjen i ubijen. Posto si ubijen zbog uzvisenog cina - zrtve za Boga, vjeru i druge ljude, plus si pokusao da preneses Hristovu poruku, poruku mira - ti si kartu za Carstvo Nebesko obezbijedio (recimo da je ovo samo kraj sukcesivnog niza slicnih dobrih djela koja si ucinio)
E, sad...zamisli da me ne poslusas...sjedis tu, ispred monitora, pises velike rijeci, udaras se u grudi hriscanske...legnes...zaspes...probudis se...odes na fakultet...vrnes se doma...odes sa djevojkom na putovanje...vratis se...zavrsis fakultet...zaposlis se...ozenis se...radis 40 godina...igras fudbal sa kolegama...odlazis po djecu u skolu...odes u penziju...pecas...igras sah...umres...
...u kolotecini...
...sta si korisno uradio za Boga? Sta, uopste, TI planiras da URADIS KORISNO za BOGA?
Zasto bi nase bitisanje moralo imati svrhu? Koja je svrha covjeka? Koja je svrha ptice koja ima krila, ali nema mogucnost da leti? Ili virusa, jesu li oni posledica ili namjenski proizvod? Biodeterminizam ili Bozija kazna, prolog za Apokalipsu... jer je covjek ogrezao u grijehu...
Filozofija pogonjena vjerom prinudjena je da nedostatak argumenata, da budem precizniji - dokaza, prikrije komplikovanjem prostih i ociglednih stvari.
OJHA Ostavite Hitlera na miru, "vjernici". Statistika zrtava rata uopste nije vazna, vazni su motivi. Hitlerovi motivi i postupci nijesu se razlikovali od, recimo, politike britanske imperije u Aziji ili Africi uoci rata, ali ovo je druga tema. Mozda za Etika i Evrocentrizam...
.
Last edited by Jal Cargo; 03-09-09 at 23:11.
Какве везе има хуманоцентричност са БОГОМ?
И није тачно да је човјек вођен нагоном самоодржања и репродукције.Моја и твоја мајка нису вођени и дали би живот за нас.Ако је самоодржање примат онда је човјек себичан али то потире постојање мајки.
Ја сам говорио о сврси живота а не о тома да ли да је ти одредиш или не.Генерално гледано:сврха живота нити је објективна нити је субјективна,већ егзистенцијална/постојана.
Ја то и тврдим,прво иде квалитет живота а и квантинтет није неважан.Свети људи кад су умирали молили су БОГА да им подари још мало живота како би се кајали,а Свети Јован позива:Покајте се јер се приближи Царство Небеско.Дакле,приближи се-квантитет,покајте се-квалитет.
Е сад,питање је добро и покушаћу да дам одговор.
Жан Калвин је говорио о судбини јер је тврдио да смо ми толико јадни да не можемо ништа да урадимо како бисмо задобили спасење и да је зато БОГ унапријед одредио наш живот.
Међутим,из прве Мојсијеве књиге видимо да БОГ даје слободу људима и каже Адаму:Са овог дрвета немој јести јер ћеш умријети.Да је БОГ све унапријед одредио онда Адаму не би ништа говорио али то дрво познања добра и зла је слобода човјека.Нису плодови дрвета били зли нити је дрво било зло него је ту стављена до највећег сјаја Адамова слобода.Вели БОГ Адаму:Адаме,бирај,Ја или неко други.Слободан си да изабереш.
Био је један велики светитељ који је мсионарио по Америци и молио је БОГА да му да да мученички страда али није страдао мученички.Живот тог светитеља је био мученички јер се тај светитељ вукао уздуж и попријеко Америке и проповиједао Свето Евангелије и то је било његово мучеништво.У Јеванђељу по Матеју вели 11.глава да силеџије задобијају Царство Небеско.Силом се вели но задобија а не неким млаким животом.
Говорим ово јер си рекао да живот поред мученичког краја није хришћански.Није.Све што радимо и за све што зарадимо морамо да се боримо.Наравно ако радимо поштено.А пошто је живот борба онда свако ко је ушао у Царство Небеско је мученик за вјеру и Христа.
Није ли свака мајка мученик.Јесте.Она је тамо носила дијете девет мјесеци и пролиала крв на порођају како би се родио нови живот.Ето ти мученика.
Нема казне.Нема пакла.Човјек сам себи ствара нужности.Не намеће му БОГ нужности.Савјест је пакао човјека.Велики Светитељ двадесетог вијека Свети Пајсије је говорио:Можеш бити на тргу Омонија а да ти у души буде мир као да си на Светој Гори,а можеш бити на Светој Гори али да ти у души буде као на тргу Омонија.Е тако ће грешнике пећи савјест.Сами ће себе осудити.
Нема философије вјере.То су два појма.Може се направити нека свеза али у врло малим тачкама јер философија је објашњење суштине свијета умом а вјера је схватње свијета из перспективе есхатона.
О мотивима сам и говорио.А број жртава је споменут само узгред.
Ajde da pretpostavimo da mozda negdje u univerzumu postoji neki proces koji danasnja nauka ne moze da objasni, i kazemo da je to nekakav natprirodan proces. Medjutim mozda i postoji naucno objasnjenje takvih procesa al bi trebali imati vise nekih znanja, a onda to i nije vise cudo.
Dakle ocu da kazem nije pitanje vjerujemo li u cuda ili ne, dal mozemo da razumijemo ili ne, pitanje je samo da li cuda postoje, odnosno dokazati da postoje.
Kaze se da ce se pred 'zadnja vremena' desavati dosta cuda. Vidjecemo.
Ne zamjeri mi, ali samo potvrdjujes da nema svrhe polemisati sa tobom - ne samo da "odgovor" nije tvoj, autentican, nego nema veze sa mojim pitanjem, koje je i sustina.
Ocigledno je da i dalje ne razumijes.Originally Posted by ihtus
Upravo je nagon za samoodrzanjem i reprodukcijom odredio razvoj vrsta, pa i covjeka; mozemo ga smatrati evolutivnim nasledjem. Ako zaronis u vodu i pocnes da gubis dah, sta ces uraditi? Izroniti ka povrsini ili ces ostati dolje, sacekati da vidis sta ce se dalje desavati?Originally Posted by ihtus
Ako si odlucio da ides gore, zasto si to uradio?
Ako si to uradio da bi prezivio, zasto si pozelio da nastavis da zivis?
Ljubav tvoje majke prema tebi konacno nema veze sa Bogom, vec sa genetskim koordinatama koje je zadala priroda na Zemlji. Tvoja majka voli tebe na jedinstven nacin, tvog brata od tetke ipak manje, a prema djetetu koje ulicom prodje pored nje, ravnodusna je. Zasto? Protekcija gena ili selektivna ljubav koju boziji model covjeka ne bi smio poznavati.
Originally Posted by ihtus
Ihtuse, opet tvrdim da ti nijesi razumio Bibliju.
.
Да.Чим не можеш да разумјеш овако прост одговор не можеш са мном дискутовати.
Да,не разумијем,али трудим се да читам оце јер је они разумију....
Везе нема са темом.
Не,него јер ме воли.То нема везе са координатама или са генима него са љубави.
Људи ср заволе а да се никад нису ни видјели.
Подучи ме.
Slažem se, autodijagnostika. Postoji mnogo procesa u Univerzumu koje nauka ne može da objasni, ali oni zbog toga nijesu natprirodni. Da bi nešto bilo natprirodno - mora se manifestovati na taj način da se ono KOSI sa znanim prirodnim zakonima. Npr: levitacija.
Ne govorimo o crnim rupama i Higsovom bozonu, već naprosto manifestacijama zaobilaženja fundamentalnih zakona fizike ili hemije. Ne kažem da sam nevjernik u tom pogledu, ali sam svakako skeptik - lišen bilo kakvih materijalnih dokaza ili studije koja objašnjava fenomene te vrste.
Nista od odgovora, ihtuse?
.
Znas kako, ne mora 'cudo' da se kosi sa zakonima fizike, vise se moze shvatiti kao zaobilazenje zakona, ulaganja dodatne energije i sl.
Mislim sjura kad bi vanzemaljci prijateljski dosli nama u posjetu i pokazali nam neke svoje natprirodne moci, mi bi smo trazili od njih da nam pokazu i onda ni nama to vise ne bi bilo cudo.
A onda je i sama teznja covjeka da ima natprirodne moci, cini mi se da je i citav ljudski napredak (u nauci) vodjen mozda i takvim stremljenjima.
Svako ko se bavi naukom ozbiljno, bavi se radi interesovanja za procesima koje nije mogao sam da shvati i jer su mu izgledali nepoznati i mozda na neki nacin cudesni.
Za mene je recimo evolucija cudesna, ona kako ti govoris, prkosi mojoj logici.
Ja pokusavam da je razumijem ali ne mogu, previse mi je cudesna.
[QUOTE=ihtus777;1284514][quote=Tote a.k.a Qler;1283938]a koja je svrha bebe koja je umrla poslije mjesec dana?nije nista uradila nikom naudila..nista....pa cekaj ti znaci zivis samo zato da bi zaradio put u raj?a nije zivim i za porodicu itd itd....e to ti je svrha...vidim ja da je tebi frka od smrti no neces da priznas...sad odjednom je cilj i da se sto duze zivi....sto bi ti duze zivio ako si za 10 godina uradio vise nego dovoljno da udovoljis bogu da te pusti u raj?kad je tamo bolje....malo je tih koji misle da ce zemlja vjecno postojat....sve i da je tako ljudi bi sami sebe prije ili kasnije istrijebili....sto ce bit kad na zemlji bude 10000000000000000000000000000000000000000000000000 000000000000000000000000000000000000000000000 ljudi?kad uvide da ne mogu da funkcionisu? ubijace "manje vrijedne"?opet u svrhu boga.....mislim da olako upotrebljavas vjecnost a da nje ni sam nisi svjestan.....
Ako mogu razumjeti dobro Ihtusa, ljudi posle smrti postaju jedno s bogom.
Carsko nebesko bi odavno trebalo da bude prevaziđena stvar, jer nebo više nije konačna granica. Ako carstvo nebesko i dalje postoji, to je negdje na krajevima vasione, gdje ljudski pogled ne dopire.
Ja lično nisam vjernik, nisam ni strogi ateista, samo tradicionalno poštujem našu religiju.
Ustvari je to i osnov postojanja i odrzavanja religije u Crnoj Gori - ona je izraz tradicije u jednom, sustinski, sekularnom drustvu.
Kult "sveca" iz Ostroga hijerarhijski uveliko prevazilazi Boga, kojeg Crnogorci nezainteresovano objasnjavaju kao "visu silu" ili "nesto postoji", dok je Isus potpuno marginalizovan, i kao simbol i kao "istorijska" figura.
.
Neđe sam baš i gledao emisiju o prvim hrišćanima. Čak se spominje da Isus Hrist nije apsolutno imao veze sa njihovim vjerovanjima. Kasnije se taj "kult" istrijebio u korist opšte vjere koja je kreirana da bude privlačna za druge narode. Naravno, ne uzima se sve zdravo za gotovo, ali u svemu ima pomalo istine. Na kraju sam stekao utisak da korjeni hrišćanstva vuku korjene iz budizma.
Konačno.
I pored svega toga,poštovanje svih ostalih,da kažem - važnih entiteta je totalno marginalizovano.Majke Božije,Svetog Duha itd.
Jedini koji se u Crnoj Gori 'kači' sa Vasilijem je Petar I.
Iz istih razloga,naravno.Tradicionalna religiozna figura.
"And if they didn't believe me, they believe me now."
To važi za svakog sveca kojeg kuće poštuju.
[quote=Tote a.k.a Qler;1284843][quote=ihtus777;1284514]Сврха је Царство Небеско.
Да,али живјети да би ушао у рај значи живјети по јеванђељу:љубите непријатеље своје,молите се за оне који вас гоне,благо онима који су милостиви јер ће бити помиловани,благо онима који су изгнани правде ради....Нема веће љубави од ове ко положи живот за ближње своје.
Па ми се једино и можемо спасити ако будемо широки и пуни љубави према другима.Никако другачије.
Није од смрти него од онога што ће бити после смрти.
А ко то зна да ли је заслужио рај или не па да зна колико је довољно да се живи?
Нико је није свјестан.
There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)
Bookmarks