Results 1 to 25 of 4251

Thread: Ateizam

Threaded View

Previous Post Previous Post   Next Post Next Post
    Thanks Thanks Given 
    1
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Quote Originally Posted by Cika_Dzo View Post
    Živio sto godina.
    Naravno da jeste.Deus ex machina.
    Ateizam i jeste u neku ruku revolt protiv ljudske gluposti.
    Hvala!

Slažem se. Jednom je to George Carlin lijepo ilustrovao kroz dijaloge:

Vjernik: "Vjeruješ li u Boga?"
    Nevjernik: "Ne."
    Vjernik: *BAM* (pucanj ili zamah mačem ili nožem...)

~ ~ ~

Vjernik 1: "Vjeruješ li u Boga?"
    Vjernik 2: "Vjerujem!"
    Vjernik 1: "Vjeruješ li u mojeg Boga?"
    Vjernik 2: "Ne vjerujem."
    Vjernik 1: *BAM*

Ljudska glupost na djelu, pomnožiti sa desetinama miliona slučajeva... To be continued (što je najgore od svega)...

~ ~ ~

I onda - utjeha? U čemu? U Bogu?

Pa Bog je i sam ubijao nevjernike (sjetimo se potopa, sjetimo se Sodome i Gomore, sjetimo se svih onih plemena na koje su Izrailjci naišli u svom pohodu do obećane zemlje... od koje je ostalo samo obećanje, vidik i primjerak grozdova veličine ormara za garderobu... ko je čitao - zna o čemu pišem... uh, možemo se sjetiti ogromnog broja primjera...).

Osim što ne vjerujem - ja NE ŽELIM da vjerujem u Boga koji istim tim "nevjernicima" sprema KAZAN gigantskih razmjera kako bi se u njemu "krčkali" i mučili se i urlikali i plakali i vapili i žalili i patili i proklinjali dan kad su se rodili - ZA VIJEKI VIJEKOVA!

Kakav bi to divan prizor bio? Prizor pakla! Kome treba taj prizor bezgranične ljudske patnje? Ko to može da gleda? Može da gleda jedino onaj koji ima priliku to da gleda - svakodnevno i ne čini NIŠTA po tom pitanju! Može li pakao biti gori od pojedinih dijelova ove zemlje? Izgleda da može, i Bog to obećava.

Da li onda ispada da se Bog zabavlja gledajući nas kako se mučimo, pa bi mu to nedostajalo i nakon što ponovo dođe na ovu zemlju i iskorijeni zlo? Zato je i spremio PAKAO - kao vječnu primjenu pravde nad nevjernicima - a to nikako nije zlo... ne ne...

Naravno da ga zabavlja! Pa čitamo u Bibliji - kada god su ljudi bili složni u svojim namjerama - Bog je to zaustavio! Kaže: "hajde da im pomiješamo jezike...", spriječimo gradnju Vavilonske kule, da se malo zabavimo, da vidimo kako će se snaći...

Izgleda da Bogu ne odgovara kada je čovječanstvo složno (to pokazuje primjer). Da li to znači da Bog najbolje vlada u haosu? Pa - u neku ruku je tako, jer se ljudi najviše okreću Bogu onda kada je ugrožen njihov život, egzistencija, njihovi bližnji... kada je njihov opstanak doveden u pitanje - zavape Bogu u nevolji... Kada im je sve potaman - niko se ne sjeti da otiđe da se pomoli, zapali svijeću, klekne na koljena..

pff, ne bi bilo kraja besmislicama koje mi padaju na pamet razmišljajući o svemu ovome, religiji, Bogu, vjeri, uzvišenom planu, borbi dobra i zla, samom uzroku zla...

Zato ja osjećam potrebu da NE VJERUJEM! Jer ne mogu vjerovati da je to tako kao što Vi kažete! Bilo bi - besmisleno da je tako! Bilo bi poražavajuće da je tako! Bilo bi katastrofalno da zavisimo od takvog božanstva! Bilo bi užasno pomisliti da će ljudi oko nas biti prepušteni večnim patnjama...

Zato sam ja iskreni ateista. Možete me vi i ubijediti da Bog postoji, ali ja ću se i dalje nadati da on ne postoji, i da vi nijeste u pravu.

To je moja nada, ja se ohrabrujem u tom smjeru.
    Last edited by Djoks; 17-07-09 at 13:20.

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Bookmarks

Bookmarks