View Poll Results: Koje ste teorije pristalica?

Voters
121. You may not vote on this poll
  • Kreacionizma

52 42.98%
  • Darvinizma

69 57.02%
Page 30 of 52 FirstFirst ... 2026272829303132333440 ... LastLast
Results 726 to 750 of 1300

Thread: Kreacionizam vs Darvinizam

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Po mom skromnom mišljenju, to se može tvrditi i ako gledamo iz perspektive vremena antičke Grčke. U srednjem vijeku nije bilo nauke, bila je ugušena.
    .

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Па ако гледаш из слободнијих периода јесте али ако глеадш из перспективе Средњег вијека наука је била управо оно што Ватикан жели и то је био владајући став.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Quote Originally Posted by VanjaTheMan View Post
    Sa takvim razmisljanjem u 21-om vijeku? Ne znam koliko godina imas ali to dosadasnje vjerovanje zasnovano na lazima kojima hrane ljude vec hiljadama godina nece te nidje odvest. Oprosti na otvorenosti, ali procerdao si sve sto si do sad prozivio sa tako primitivnim shvatanjima.

Tamo gdje nauka zamukne (a desavalo se cesto) malo se saceka da se razvije neka nova metoda ili tehnologija da se nastavi. Po tebi treba samo da se odustane i da ljudi recu "bozja volja."

Ovo o Hristu i bogu sto ga je poslao. Nidje veze. Postoje istorijski podaci (koje crkva negira naravno) da je Isus zivio u Parizu sa Marijom Magdalenom.

Sve se desava po promislu Bozjem?
    Definisi sve! Da li se i Zemlja okrece oko Sunca zbog toga? Da li dok prelazis ulicu ustvari bog upravlja tobom kao na neku igricu i odlucuje da li ce neka pijana budala da te udari kolima.

Ajde sad (cisto rasprave radi) da recemo da ima boga. Mislis li stvarno da bi mogao svime da upravlja sto se ovdje desava? Mislis li da bi htio? To bi znacilo da i mi nevjernici ne vjerujemo u boga zato sto on to tako hoce. Ili da vi vjerujete jer on hoce da vi vjerujete. I ako je nas stvorio po svom liku, vjerovatno ga ne zanima sto mi ovdje radimo. Tako da i u slucaju da bog postoji (a vise je nego ocigledno da ne postoji) opet tvoja teroija nije sasvim ispravna.

A da viimo sad ovo: Da nije postojao Isus. I recimo svijet ipak dodje na ovaj nivo razvitka danasnji. PA da dodjem ja da ti propagiram nacela koja je Isus propagirao da li bi mi ti povjerovao? Odma da ti odgovorim ne bi. Jedini razlog sto su ljudi vjerovali je sto im je to bio hobi da se tako izrazim. Njima je trebalo nesto u sta ce da vjeruju. A bili su lakovjerni, nepismeni, GLUPI. Povjerovali su u sve sto im se kaze. Takvo je vrijeme bilo. Najgore od svega je sto jos uvijek ima takvih ljudi. U ovom slucaju to bi bio ti. Vjerujes u prevaru koja traje preko 2000 godina sa velikim naznakama da nece jos dugo trajat.
    svaka ti je sveta odje...
    Once we were big but then 1918 came...

Thanks Thanks Given 
    307
    Thanks Thanks Received 
    272
    Thanked in
    163 Posts

Ova prica Vanjina je samo na nivou: jes-nije, ima dokaz-nema dokaz.
    Ali ajde da vidimo i da se dublje pozabavimo kako funkcionisu neke stvari na planeti Zemlji. Ja recimo kad sam saznao za proces oprasivanja ploda smokve nisam mogao da vjerujem da se to obavlja na taj nacin.
    Ovaj proces je opste poznat i evolucionistima i kreacionistima,dakle nema misterija ni lazi, ostaje nam samo da se cudimo.
    Na ovom linku
    http://www.cps.org.rs/Cks10/cks10.html
    ima tekst 'Oprasivanje smokve' pa procitajte koga zanima.

Thanks Thanks Given 
    456
    Thanks Thanks Received 
    2,965
    Thanked in
    1,466 Posts

Quote Originally Posted by autodijagnostika View Post
    Ova prica Vanjina je samo na nivou: jes-nije, ima dokaz-nema dokaz.
    Ali ajde da vidimo i da se dublje pozabavimo kako funkcionisu neke stvari na planeti Zemlji. Ja recimo kad sam saznao za proces oprasivanja ploda smokve nisam mogao da vjerujem da se to obavlja na taj nacin.
    Ovaj proces je opste poznat i evolucionistima i kreacionistima,dakle nema misterija ni lazi, ostaje nam samo da se cudimo.
    Na ovom linku
    http://www.cps.org.rs/Cks10/cks10.html
    ima tekst 'Oprasivanje smokve' pa procitajte koga zanima.
    Pa nisi valjda misio da se smokve j**u
    Pa sto, nista cudno. Ima svakakvih stvari na ovom svijetu. Oprasivanje smokve ne znaci da teorija evolucije nije tacna. To samo znaci da su smokve cudne. Mada ja ih ne volim pa me mnogo ne zanimaju.
    My stomach was making the rumblies - that only hands would satisfy.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Поента је била да сам процес није могао сам од себе да настане него је неко морао да створи процес а не све да буде стихијски.

Nabla Guest

Po meni je ovdje pokazan najveći problem evolucionista. Nema kontinualnosti procesa, nego su im svi fosili prerastali iz jednih u druge u nekim skokovima od desetak pa i stotinjak hiljada godina.

Thanks Thanks Given 
    307
    Thanks Thanks Received 
    272
    Thanked in
    163 Posts

Ja licno ne sporim promjene i mutacije, one se desavaju i to ne mozemo poreci, ali da je sve nastalo evolucijom iz jednog organizma u drugi, to je malo teze za tvrditi.
    Pa nisi valjda misio da se smokve j**u
    Pa sto, nista cudno. Ima svakakvih stvari na ovom svijetu. Oprasivanje smokve ne znaci da teorija evolucije nije tacna. To samo znaci da su smokve cudne. Mada ja ih ne volim pa me mnogo ne zanimaju.
    Prvo neozbiljan si, drugo svakako d aima svakakvih stvari na ovom svijetu ali ovaj primjer ti pokazuje ociglednu objektivnu svrhu.
    Postavlja se pitanje da li slucajnost ima svrhu? To pitanje je po meni apsurdno.
    Ali evolucionisti ce da kazu kako evolucija nije imala svrhu. Ali ta njihova toboznja slucajnost je dovela do covjekovog razuma, koji svemu daje svrhu i taj isti um tezi nekoj svrsi. E ne moze. Dakle i evolucija d ajeste tacna imala bi svoju svrhu.
    sama rijec selektivnost u prirodi ima svoju svrhu.
    Postavlja se pitanje jesmo li mi slucaj?

Thanks Thanks Given 
    456
    Thanks Thanks Received 
    2,965
    Thanked in
    1,466 Posts

Quote Originally Posted by ihtus777 View Post
    Поента је била да сам процес није могао сам од себе да настане него је неко морао да створи процес а не све да буде стихијски.
    Tj. bog je taj koji je stvorio proces. Sto nas opet vraca na moje vjecno pitanje KO JE ONDA STVORIO BOGA?! Je li on slucajno nastao?

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Tj. bog je taj koji je stvorio proces. Sto nas opet vraca na moje vjecno pitanje KO JE ONDA STVORIO BOGA?! Je li on slucajno nastao?
    Boga niko nije stvorio, napravio, ... Bog je ona energija neraskidiva od prirode i kosmosa, koja postoji otkad je vremena i kosmosa i prirode. Kao što su čestice i materija nastale, nestvorene ni od koga, tako isto ni Boga niko nije stvorio, već on jednostavno jeste.

Thanks Thanks Given 
    456
    Thanks Thanks Received 
    2,965
    Thanked in
    1,466 Posts

Quote Originally Posted by Adriatic View Post
    Boga niko nije stvorio, napravio, ... Bog je ona energija neraskidiva od prirode i kosmosa, koja postoji otkad je vremena i kosmosa i prirode. Kao što su čestice i materija nastale, nestvorene ni od koga, tako isto ni Boga niko nije stvorio, već on jednostavno jeste.
    Odakle tebi toliko znanje? Ti u to mozes samo da vjerujes, a ne da izlazes kao cinjenice. A ako bog moze da postoji oduvijek onda moze i univerzum, i zivot, i sve ostalo.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Quote Originally Posted by vanjatheman View Post
    tj. Bog je taj koji je stvorio proces. Sto nas opet vraca na moje vjecno pitanje ko je onda stvorio boga?! Je li on slucajno nastao?
    Ајде малко дубље сагледај ствари:
    Први узрок или непокренути покретач или Демијург је на почетку низа који се простире у времену далеко,далеко....
    Тај први узрок је БОГ.Ја га тако зовем.
    БОГ је створио вријеме,дакле,БОГ је био прије времена јер све што постоји мора бити створено,мора имати почетак у нечему или од некога/нечега.Оно што је у времену подложно је промјенама,било нужним или промјенама које се дешавају саме по себи.БОГ је ван времена стога је БОГ увијекисти.Све што је у времену је подложно промјенама и мора да почне да постоји.Онај који је ван времена није подложан никаквом почетку јер почетак је везан за вријеме.
    Рецимо:човјек је почео да ради данас у пет.Беба је рођена јуче у десет часова.Јовица је учио од 8 до 9.Јанко је играо фудбал од 2 до 4.
    БОГ нема почетак јер није био у времену стога не можемо да питамо ко је БОГА створио.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

odakle tebi toliko znanje? Ti u to mozes samo da vjerujes, a ne da izlazes kao cinjenice. A ako bog moze da postoji oduvijek onda moze i univerzum, i zivot, i sve ostalo.
    Универзум постоји у времену и као што је вријеме почело да постоји кад и материја онда универзум није био прије материје,дакле,и вријеме и енергија и материја морају да имају почетак.Материја ван времена не постоји као нити једна компонента без остале двије.

Thanks Thanks Given 
    4,453
    Thanks Thanks Received 
    8,619
    Thanked in
    3,315 Posts

Quote Originally Posted by Nabla View Post
    Po meni je ovdje pokazan najveći problem evolucionista. Nema kontinualnosti procesa, nego su im svi fosili prerastali iz jednih u druge u nekim skokovima od desetak pa i stotinjak hiljada godina.

ne znam odakle ti to da nema kontinalnosti procesa?
    za veliki broj vrsta su nadjeni prelazni oblici tzv missing link. a za one za koje trenutno nema te karike ne znaci da je nece biti. nedavno je pronadjena jedna od najvaznijih prelaznih formi i mislim da je Hari krisna okacio link ka tom sajtu.
    a nekoliko desetina ili pak stotina hiljada godina je i potrebno da se promijene odredjene karakteristike na odredjenim vrstama. i vremenom ce se nalaziti i te preostale karike koje fale tako da to ne moze biti argument za opovrgavanje teorije evolucije.

Thanks Thanks Given 
    4,453
    Thanks Thanks Received 
    8,619
    Thanked in
    3,315 Posts

to sto si ti to procitao negdje ili ti je neko rekao ne znaci da je to tacno, kao sto rece Vanja, ti mozes da vjerujes u to. a cisto sumnjam da bi umio ikom da objasnis ovo sto si napisao.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Па онда објасни како БОГ може да има почетак ван времена?

Thanks Thanks Given 
    4,453
    Thanks Thanks Received 
    8,619
    Thanked in
    3,315 Posts

Па онда објасни како БОГ може да има почетак ван времена?
    za mene je to apsurdno pitanje. natprirodno biće vjernici mogu objasniti svojim natprirodnim objašnjenjima i ako oni vjeruju u to, go 4 it.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Питање не може да буде апсурдно већ може одговор да буде апсурдан.

Thanks Thanks Given 
    4,453
    Thanks Thanks Received 
    8,619
    Thanked in
    3,315 Posts

Питање не може да буде апсурдно већ може одговор да буде апсурдан.
    to je odgovor na foru ne postoje glupa pitanja samo glupi odgovori, samo sto je to postalo previse izlizano za koristiti.
    pitanje jeste apsurdno iz razloga sto te dvije stvari iskljucuju jednu drugu. ne mozes reci 'kako je bijelo ovo crno platno'. prosto je apsurdno.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Онда ти ниси разумио питање.
    Ако те ја питам ко је направио овај форум не можеш да одговориш д аје парадоксално питање.
    Ко је створио вријеме?Неко ко је био ван времена.Тај ко је био ван времена не подлијеже законима природе и временским законима и законима ума а Вања поставља питање које је производ његовог ума који је подређен закону ограничености као и сав људски ум и на основу тога пита ко је створио БОГА.

Е,пошто је БОГ ван времена онда је питање атеиста глупо ко је створио БОГА јер ум који је ограничен поставља питање на које се не може дати ограничен одговор.
    Рецимо:који је највећи број?Људи су створили бројеве па ево питања који је највећи број?Не постоји.Исто тако,одговор на питање ко је створио БОГА се своди на на исти принцип а то је да тај први узрок од кога је све јесте БОГ,само код бројева се иде унапријед а код доласка до праузрока се иде уназад.

Thanks Thanks Given 
    456
    Thanks Thanks Received 
    2,965
    Thanked in
    1,466 Posts

Ајде малко дубље сагледај ствари:
    Први узрок или непокренути покретач или Демијург је на почетку низа који се простире у времену далеко,далеко....
    Тај први узрок је БОГ.Ја га тако зовем.
    БОГ је створио вријеме,дакле,БОГ је био прије времена јер све што постоји мора бити створено,мора имати почетак у нечему или од некога/нечега.Оно што је у времену подложно је промјенама,било нужним или промјенама које се дешавају саме по себи.БОГ је ван времена стога је БОГ увијекисти.Све што је у времену је подложно промјенама и мора да почне да постоји.Онај који је ван времена није подложан никаквом почетку јер почетак је везан за вријеме.
    Рецимо:човјек је почео да ради данас у пет.Беба је рођена јуче у десет часова.Јовица је учио од 8 до 9.Јанко је играо фудбал од 2 до 4.
    БОГ нема почетак јер није био у времену стога не можемо да питамо ко је БОГА створио.
    To sto ti pricas uopste nije dublje sagledavanje stvari. To je tvoje vjerovanje u nesto sto kao prvo nema blage veze sa mozgom, a kao drugo ne mozes da dokazes, mozes samo da vjerujes. Mogu i ja da vjerujem u nevidljive vile i da kazem kako su one stvorile boga i univerzum i vrijeme i sve oko nas, pa cak i mene i tebe i kako nevidljive vile upravljaju bogom. Aj dokazi da to nije tako. Jedini dokaz koji ti imas o bogu je neka knjiga koju je napisao covjek, a razlozi zbog koje ju je napisao mogu biti mnogobrojni, ali nijedan od njih nije vezan za istinsko postojanje boga. Opet ponavljam svako moze da napise knjigu. Pogledaj sajentiste. Oni vjeruju da je sve napisano u nekim sci-fi knjigama istina. Oni imaju isti dokaz kao ti da je njihovo vjerovanje istinito. Jedina razlika je ta sto njihova religija ne postoji dovoljno dugo da zatupi ljude kao sto postoji Hriscanstvo. Otvori oci jednom u zivotu. Vjerujes u LAZ!

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Ovo je ok, ali ta energija nije biće i nije inteligentna.
    .

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

to sto ti pricas uopste nije dublje sagledavanje stvari. To je tvoje vjerovanje u nesto sto kao prvo nema blage veze sa mozgom, a kao drugo ne mozes da dokazes, mozes samo da vjerujes.
    Да за једностране људе као што си ти.
    Ако тврдиш да нисам у праву изволи докажи супротно јер ако не докажеш супротно онда ти испадаш глуп јер неразумно осуђујеш.Ја износим свој став ти дајеш квалификације.На основу чега?Ко си ти?Ако заиста мислиш да си у праву изволи да те чујемо.

mogu i ja da vjerujem u nevidljive vile i da kazem kako su one stvorile boga i univerzum i vrijeme i sve oko nas, pa cak i mene i tebe i kako nevidljive vile upravljaju bogom. Aj dokazi da to nije tako. Jedini dokaz koji ti imas o bogu je neka knjiga koju je napisao covjek, a razlozi zbog koje ju je napisao mogu biti mnogobrojni, ali nijedan od njih nije vezan za istinsko postojanje boga.
    Терет доказивања је на теби ако тврдиш да виле управљају БОГОМ али онда ти виле стављаш испред БОГА и онда су оне за тебе БОГ.Браво,управо си доказао оно о чему ја говорим а цијело вријеме говорим о праузроку који атеисти не виде.Атеиста види један узрок али неће да сагледа даље од узрока.Ја сагледавам даље од узрока тако да твоја а не моја прича везе нема са мозгом јер мозак даје способност да идемо далеко,да сагледамо ствари а не као волови:да видимо само на први поглед.

opet ponavljam svako moze da napise knjigu. Pogledaj sajentiste. Oni vjeruju da je sve napisano u nekim sci-fi knjigama istina. Oni imaju isti dokaz kao ti da je njihovo vjerovanje istinito. Jedina razlika je ta sto njihova religija ne postoji dovoljno dugo da zatupi ljude kao sto postoji hriscanstvo. Otvori oci jednom u zivotu. Vjerujes u laz!
    Ти из поста у пост показујеш дубоко непознавање Хришћанства чим тврдиш да Хришћанство и саијентологија имају исту количину или снагу доказа те бих те стога замолио да не причаш свашта.Ако тврдиш да знаш које доказе Хришћани користе могу да ти поставим одмах неколико питања као што сам рекао бонобу1 да видимо колико си компетентан да говориш о доказима са којима располажу Хришћани и Сајентолози.Признај себи да вараш себе да познајеш и једно и друго.Стога не упуштај се у расправе и дискусије.

Понављам,ако знаш чиме располажу сајентлози и Хришћани одмах можемо да провјеримо а вјеруј неће ми бити тешко да докажем да причаш причу која нема везе са мозгом.

Ја сам отворио очи,а ти?
    Ја имам право да кажем да вјерујем у неке ствари јер немам страх да саслушам и да прочитам противника.Стога,можда и гријешим али факат је да испитујем ствари за разлику од тебе.

Thanks Thanks Given 
    307
    Thanks Thanks Received 
    272
    Thanked in
    163 Posts

Quote Originally Posted by Mojsije View Post
    ne mozes reci 'kako je bijelo ovo crno platno'. prosto je apsurdno.
    zapravo kod ovoga primjera pitanja, ovo se moze postaviti, jer mi vidimo zahvaljujuci svjetlosti i to samo uskom opsegu svjetlosti
    sjeti se da psi recimo vide sve sivo-zeleno, to je kao da gledas crno bijeli tv
    moze se postici da crno bude bijelo ili obratno zavisno od sistema detekcije, ali bitno je da postoji razlika izmedju predmeta, ne reaguju svi isto na svjetlost koju odbijaju

Thanks Thanks Given 
    307
    Thanks Thanks Received 
    272
    Thanked in
    163 Posts

Quote Originally Posted by Mojsije View Post
    ne znam odakle ti to da nema kontinalnosti procesa?
    za veliki broj vrsta su nadjeni prelazni oblici tzv missing link. a za one za koje trenutno nema te karike ne znaci da je nece biti. nedavno je pronadjena jedna od najvaznijih prelaznih formi i mislim da je Hari krisna okacio link ka tom sajtu.
    a nekoliko desetina ili pak stotina hiljada godina je i potrebno da se promijene odredjene karakteristike na odredjenim vrstama. i vremenom ce se nalaziti i te preostale karike koje fale tako da to ne moze biti argument za opovrgavanje teorije evolucije.
    mislim da Nabla hoce da kaze da vi imate samo missing linkove na periode 10-100k godina al ne postoje prelazne forme u periodima desetina godina koliko su eventualno periodi zivota zivotinja, a i na tim periodima bi trebali biti uocljive promjene
    Last edited by autodijagnostika; 24-06-09 at 08:45.

Page 30 of 52 FirstFirst ... 2026272829303132333440 ... LastLast

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Bookmarks

Bookmarks