Text iz danasnjih Vijesti mora se kopirat odje. Zna se ko je Vlaho Orlic...
Imate tim snova
LEGENDARNI TRENER VLAHO ORLIĆ UŽIVA U PODGORICI
Jedan od najboljih vaterpolo trenera svijeta, tvorac velikog Juga, čovjek koji je donio Partizanu svih šest titula prvaka Evrope, stručnjak koji je osvojio titulu i sa Crvenom zvezdom Vlaho Orlić ovih dana uživa u vaterpolo igri u Podgorici. Kako sam kaže, radi ono što najviše voli - vaterpolo je i dalje njegova velika ljubav i tako će i ostati.
Finalni turnir Svjetske lige bio je prava prilika da Orlić dođe u glavni grad Crne Gore. O kakvom je stručnjaku riječ govore svi njegovi uspjesi, kao i to da je stvorio trenerska imena poput Petra Porobića, Nikole Stamenića, Mirka Blaževića... I što je najvažnije, oni su više puta apostrofirali njegov doprinos u njihovim karijerima
Ukratko rečeno, na bazenu u Podgorici ovih dana boravi legenda vaterpola i čovjek koji zna sve o tom vodenom sportu.
Koliko se vaterpolo promijenio iz vremena kada ste Vi bili trener?
- Uvijek je bio pun rvanja i fizičkih duela, ali mu se opet vratila i ta vještina koja ga čini tako lijepim sportom. Na primjer, Crnoj Gori odgovora stil vaterpola sa puno plivanja, sa jakim tempom i puno duela. Ipak, tu ima i puno kvaliteta koji pomaže da se održi visok nivo igre - rekao je Orlić.
Osvojili ste sve što se moglo osvojiti. Koja je tajna vašeg uspjeha?
- Tajne nema. Ja i dan danas učim u životu i vaterpolu. Svaki trening mi je bilo prilika da naučim nešto novo i tako sam radio uvijek. Potrebno je ne obazirati se puno na priče sa strane, jer one samo donose probleme.
I danas pratite vaterpolo. Ima li neki igrač kojeg posebno pratite i kojeg bi željeli da ste imali u svom timu?
- Iskreno, želio bih da radim sa kompletnom reprezentacijom Crne Gore. Ne bih nikog dodao ni oduzeo tom timu. Ekipa ima ogroman indivudualni potencijal, a veliki je uspjeh za selektora Porobića što je sve to napravio i sklopio u sjajnu cjelinu.
Znači li to da je Crna Gora trenutno najbolja ekipa na planeti?
- Evropski je šampion i vidim je kao svjetskog prvaka u Rimu. Po meni, Crna Gora je prvi favorit na narednom Svjetskom prvenstvu. U to sam siguran. Ipak, ne treba nikad zaboraviti ni Mađarsku, koja klasu pokazuje na Olimpijskim igrama. Ali, Mađari se odavno nisu dokazali na evropskim i svjetskim prvenstvima.
Koga pored te dvije ekipe vidite na postolju u vječnom gradu?
- Svakako da će se sve rješavati između Crne Gore, Mađarske, Srbije i Hrvatske. To su najjače ekipe i razlike su male. Odlučivaće nijanse.
Mislite li da bi Italija kao domaćin mogla da poremeti planove velikima?
- Italija više nije tako moćna, a kada je tim u padu onda ni organizacija nije na tako velikom nivou. Mislim da nema kvalitet da ide do kraja iako je domaćin - istakao je Orlić koji bi narednih dana trebalo da i zvanično preuzme jednu od funkcija u Vaterpolo savezu Srbije.
Primorac je pozitivan primjer
Legendarni trener je istakao i veliki uspjeh vaterpolista Primorca kao veoma bitan momenat u evropskom vaterpolu.
- Kada igrači toliko ne primaju plate, kada je u klubu sve loše, oni su izabrali i pokazali veliku ljudsku osobinu - igrali su najbolje što mogu i tako upravo sebe najbolje reprezentovali. Svaka im čast, primjer igrača Primorca je zaista pozitivan, ali i šansa da se vidi da nije sve u parama, da novac ne donosi titule.
Koliko je dobro što je Pro Reko napokon svrgnut sa trona?
- Veoma dobro, jer sve ekipe sigurno žele da rade ono što je uradio Primorac. Reko je daleko najbogatiji, ali mu to nije bilo dovoljno da postane prvak Evrope. Sada je konkurencija mnogo jača, pojavljuju se ekipe koje ne žele samo da poprave utisak, već i da ruše tradicije. Kada je tako, evropski vaterpolo je na dobitku - zaključio je Orlić.
A. H. (Vijesti)
Bookmarks