Dva dana si tražio?
http://www.google.com/search?q=color+of+islam
The color green has been associated with Islam for many centuries. It is not clear why this is so. Some say green was Muhammad’s favorite color and that he wore a green cloak and turban. Others believe that it symbolizes nature and life, hence the physical manifestation of God. In the Qur'an (Surah 18:31), it is said that the inhabitants of paradise will wear green garments of fine silk. While the reference to the Qur'an is verifiable, it is not clear if other explanations are reliable or mere folklore. Regardless of its origins, the color green has been considered especially Islamic for centuries. Crusaders avoided using any green in their coats of arms, so that they could not possibly be mistaken for their Muslim opponents in the heat of battle.
Ljudji $etih se dana kad pocnu rat u Bosnu , ja bjeh u imigracioni ured kad sljegnu avion muslimana iz Bosne ,najvise djevojaka ! lijepe zdrave u minice docerane ka manekenke ,celjade bi reklo e su dosle iz Milana sa piste modne ! Dodjose neki ljudji sa bradama i trt vrt malacko poslijeojdose sve sa njima i nema ih vise ,poslije neki mjesec ja $edim u bosansko udruzenje " ljiljan " pocesmo neku pricu kudj se djedose onelijepe zenke kad jedan onako iz coska veli ; E moj komsija to je sve za Iran Saudi Arabiju itd itd , i njegova sestra je tamo jedva je uspjela da se javi e e ziva ! Cim su sljegli na aerodrome odma na PREVASPITAVANJE gardaroba se spali i obukuje ona ka talibanke te nose dje se ni oci nemogu vidjet ! Komata 6 na dan se molit bogu i za nedjelju dvije dodje neki djedo koji izabere zenku ka na bravlju pjacu ( i nedaj boze da se koja pobuni) ,eto kako su prosle mlade bosancice u zemlje bliskoga ( dalekoga istoka) ,a desavalo se da poslije par godina dodju u Bosnu nazat sa "novijem muzom"pa kad je vide njeni sto i kako ljevori se potrzaju brzo hahaah !
Ko nevoli Crnogorca ,vas se ambisa !!!
Video je na engleskom:
Nedjeljka (prilikom prihvatanja Islama je dobila ime Nada ندى) je Hrvatica koja je 1984 godine primila Islam, nakon 10 godina braka sa mužem muslimanom, brodskim kapetanom. Živi i radi u Jordanu, gdje posjeduje salon ljepote.
A taj slučaj je bitan zbog...?
O muslimanima(islamskoj),katolicima(hriscanstvoj), pravoslavcima(pravoslavnoj vjeri) ne mogu bas pricati ovi iz crne gore(jer ima dosta mrznje izmedju) ali eto ! Jer kao sto ima mrznje u pakistan,irak,arabiju itd i sto je tamo rat ni manje ni vise mrznje nema u cg,a zasto nije rata u cg ? Iako neki bi rado zapoceli rat,ne moze im biti,kao sto se u te drzave ubijaju,i ovamo bi rado neki zaklali muslimane,neki muslimani bi isto ove pravoslavne,pa katolike itd,stoga batalite se tih lovackih prica jer dobro svi znamo kakva je mrznja u cg,i kako su ljudi bolesni kao u te gore napomenute drzave,samo sto tamo oni ratuju a ovamo ne ratuje niko,tj ratuju ali ono rijecima samo kako bi klali ovo ono,i ovo je istina koju znamo svi.A posto je u pitanju samo religija,nisam pisao o mrznji izmedju srba - albanaca,te bosnjaka,te hrvata itd
Last edited by takemysoulaway; 05-04-09 at 19:34.
Zato sto je malobrojno stanovnistvo pa ga je lako kontrolisati. A u cg najmanje, pa je najlakse.
E tesko cemo se mi odje nagodit ja u klin ti u plocu svako na svoju stranu vuce.da je srece da svako moze svoje obavljat bez mrznje to bi najsrecniji svijet bio .......
WHEN RELIGION RULED THE WORLD,THEY CALLED IT THE DARK AGES
Pa to je u mentalitetu naseg covjeka, da misli da je jedino njegovo ispravno i da progoni i unistava sve koji ne misle tako. I svi tako razmisljaju, u manjoj ili vecoj mjeri, na ovaj ili onaj nacin. A sve ista bagra, samo se klanjaju razlicitim idolima.
Nije sve tako crno. Ne treba ljude tako generalizovati. Istina je da u velikom procentu ima mrznje, ali istina je da ima i tolerancije. Mi kao vjernici islamske vjeroispovijesti nikada ne ispoljavamo takav vid mrznje tj. odvratnosti prema drugima. Edin to zna i to ce potvrditi. Nama vjernicima najvise smetaju tzv. muslimani koji od Islama nemaju nista tj. pojedinacni slucajevi u svim religijama koji ne postuju osnovna moralna pravila, da ne kazem Bozija. Nama je blizi moralni hriscanin od nemoralnog tzv. muslimana. Pa i u samom Kur'anu se kaze da su vjernicima dozvoljene cestite hriscanke. Dakle, na vecem stepenu su cestiti hriscani po Kur'anu od zalutalih muslimana. Takav je i nas stav. Sa druge strane, prosecan neupuceni covjek u osnove religije, djeluje kao priguseni varvarin sa kratkim fitiljom. Zamisli samo apsurda. Rodjen je kao hriscanin i bez iole znanja mrzi sve sto je muslimansko, ili rodjen je kao musliman i bez iole znanja mrzi sve sto je hriscansko. To su psihoticne osobe, fanatici. Ali ajd i za njih covjek moze koliko toliko imati razumijevanja, postoje jos gori. To su oni koji odredjenu osobu ne mogu podnijeti zbog drugacije vjeroispovijesti. To su oni koji svo znanje o drugima temelje na osnovu fasisoidnih istorijskih knjiga, u kojima glavne licnosti sebe uzdizu na nivo junaka i pravednika dok druge nazivaju najodvratnijim mogucim imenima. I u toj knjizi pravednici pozivaju na rusenje dzamija, na istrebljenje muslimana, osjecaju odvratnost do te mjere pa kazu "zaudara zemlja Muhamedom". I dan danas ta knjiga postoji u skolama kao obavezno gradivo, i dan danas ta knjiga poziva na mrznju i neprijateljstvo a njen sumanuti pisac predstavljan kao najveci. A mrznja radja mrznju. Kako i ja kao vjernik da ne mrzim nekoga ko mene bez razloga mrzi, ko o Islamu zna samo iz istorijske knjige fanaticnog pisca?
Zar ne vidiš da odgovaraju na priču od prije više od 5 godina (2004), kada je nastao topik.
A to da u Crnoj Gori tamo "neki" potajno žele da zakolju tamo druge "neke"... to treba ostavit psihijatrima. Fakta govore da su samo "neki" pokazivali svoj ne tako potajni bijes i to u više navrata, čak i na državnom nivou.
Nego, možda bi trebali malo porazgovarat o islamskim rješenjima za finansijsku krizu. Evo im čak i Vatikan/papa daje podršku.
Interesantna knjiga o toj temi iz pera jednog od poznatih stručnjaka za islamske finansije:
An Introduction to Islamic finance.
Posoji i prevod knjige na naš jezik. Već sada je knjiga dostupna u nekim islamskim knjižarama na ovim prostorima, a vjerujem da će biti i određen broj primjeraka i na podgoričkom sajmu, na štandu izdavačke kuće El-Kelimeh.
Kad odes bilo dje izvan Crne Gore vidjeces kakvu si glupost rekao.
To sam rekao jer sam vec bio i ja to nisam primjetio.Mozda nisam ostao dovoljno dugo da bi to primjetio ali ako mislis na susjedne drzave Crnoj Gori,njih sam zaboravio.Srbija,Albanija,Hrvatska,Bosna mada za Bosnu i nisam toliko siguran,ali eto u te drzave i te kako je izrazajna mrznja izmedju drugih vjeroispovjesti.
To mi vec nikako nije jasno.Kako se hriscankom moze zvati zena koja pristaje na brak sa nekim cija vjera dozvoljava mnogozenstvo?Biti hriscanin ili musliman nije odredjeno cinom rodjenja, vec to podrazumijeva vjerovanje u postulate koje propagirama sama vjera.Dakle, kako biti hriscanin a zanemariti jedan od osnovnih postulata vjere - monogamiju?
Pametni ljudi su jos davno shvatili da je kontrola ljudi, sirokih narodnih masa, i njihovih umova jedno od najmocnijih oruzja.Religija je idealno tlo za tu vrstu manipulacije.Sa druge strane, prosecan neupuceni covjek u osnove religije, djeluje kao priguseni varvarin sa kratkim fitiljom. Zamisli samo apsurda. Rodjen je kao hriscanin i bez iole znanja mrzi sve sto je muslimansko, ili rodjen je kao musliman i bez iole znanja mrzi sve sto je hriscansko. To su psihoticne osobe, fanatici.
Ali ajd i za njih covjek moze koliko toliko imati razumijevanja, postoje jos gori. To su oni koji odredjenu osobu ne mogu podnijeti zbog drugacije vjeroispovijesti. To su oni koji svo znanje o drugima temelje na osnovu fasisoidnih istorijskih knjiga, u kojima glavne licnosti sebe uzdizu na nivo junaka i pravednika dok druge nazivaju najodvratnijim mogucim imenima. I u toj knjizi pravednici pozivaju na rusenje dzamija, na istrebljenje muslimana, osjecaju odvratnost do te mjere pa kazu "zaudara zemlja Muhamedom". I dan danas ta knjiga postoji u skolama kao obavezno gradivo, i dan danas ta knjiga poziva na mrznju i neprijateljstvo a njen sumanuti pisac predstavljan kao najveci. A mrznja radja mrznju. Kako i ja kao vjernik da ne mrzim nekoga ko mene bez razloga mrzi, ko o Islamu zna samo iz istorijske knjige fanaticnog pisca?
Svaki vjerski fanatizam je poguban, bilo da je rijec o krajnostima Islama ili Hriscanstva.Fanatika je,nazalost, i na jednu i na drugu stranu.Sta reci za covjeka koji bi,iz ubjedjenja da je to haram, posijekao sve sljive iz svojih, kao i iz tudjih basta, jer, eto, od njenog soka se moze napraviti i rakija, sljivovica.![]()
Last edited by renaissance; 08-04-09 at 21:25.
Ako ti Njegosa nazivas "sumanutim", kako bi nazvao one koji su doslu u njegovu zemlju sa istoka, pa tvog predaka islamizirali, a ostale nerijetko nabijali na kolac, palili? Ja ih u slobodnoj konverzaciji nazivam silom peksijanskom ili gadnim azijatima. U to doba se za zemlju UBIJALO, turci su bili osvajaci i Crna Gora jeste zaudarala njihovim smradom.
Ali ionako ce pod uticajem zapadne kulture religija i nacionalnost brzo postati nebitni, to malo naroda ce se izmijesati i nece se ni znati vise ko je sta, istorija koju ti na taj nacin interpretiras ce postati sto puta prekrajana prica.
Zbilja bi taj stih trebalo zamijeniti sa "mirise kao ljubicica plava" ali opet ljubicica plava bio neko drugi pa bi opet bio konflikt.
Mabuse, kad neko knjigu tumaci izvan vremenskog, istorijskog... okruzenja kad je nastajala onda je to samo znak da taj nema blage veze o cemu pricaga, a najvise sramote donosi onome koga brani. Svijet je tako konstruisan da su neznalice potrebne samo za najprostije stvari.
Treba razumjeti Njegosa . Odrastao je u vrijeme neprestanih ratova i raznog zla.
Za Skadarskog vezira on je bio vođa pljackasa i pobunjenika, koji neplaća porez niti imalo postuje drzavu i njene zakone. Od njega trgovci i ostali nemogu prolaziti kroz taj kraj vec moraju okolo preko Niksica , Foce , Trebinja u Mostar i Sarajevo.
Jednom je vezir na prevaru zarobio "pisca" i jedva ga pustio u zamjenu za za izvjesnu kolicinu zlata. Ovim je vjerovatno smatrao da je porez placen i da se moze od toga napraviti jos jedan "vezirov put", "vezirov most"...
Drugi put je vezir zauzeo Lesendro malo ostrvo na Skadarskom jezeru i time kontrolisao okolno podrucje. Danas se vide ostaci tvrđave pored koje prolazi put i pruga preko jezera za more. Vise nije ni ostrvo. Nikad se vladika i gospodar nije mogao pomiriti sa tim i godinama je pokusavao da ovo ostrvo povrati. Ostala je uzrecica "Izgibe ko vladika za Lesendro". Jedino se u takvim okolnostima moze razumjeti zasto i kako je Njegos pisao i otkud ta njegova mrznja i borba.
Turci su nam bili okupatori . Mada smo i mi samo par vjekova ranije okupirali ovaj dio Ilirikuma od ilira (danasnjih Albanaca), Grka i jos nekih naroda koji su tu zivjeli. Mi smo donijeli svoje sumske bogove i Troglava , Peruna i ostale . Pa Rimljani .Ni Iliri nijesu tu od postanka i tako dalje ...
Na kraju ovu zemlju su u ledeno doba naseljavali Neardentalci koji su drugacija vrsta od danasnjih ljudi koji su sa otopljavanjem dosli kasnije.
Neardentalaca vise nema pa ispada da je ovo "nicija zemlja" :-D
Iz Njegoševe Svobodijade:
Budite sigurni da muslimani uopšte ne shvataju pogrešno Njegoša, već tamo "neki". Nemojte da vas podsjećam da se "Gorski vijenac" zvanično smatra najvećim djelom srpskog/crnogorskog jezika. Meni većina Njegoševe poetike sve više i više liči na hipnotizu:Азија је, људства мати,
сад робиња глупог Турства.
Мрачна глупост азијатска
на три св'јета половине
распространи мрачно царство
тавне ноћи и Ереба.
Њена мрачност војеваше
против људског просвјештења,
како мрачни облак густи
кад га Еол зајми хитри
из њедарах океана
док њим затми бистре луче
које сјају и сипљу се
на свјетове неизбројне
из сјајнога кругла вјенца
који чело гордо кити
воздушнога свјетовлаца.
Шта слијепи, крвожедни
приврженци алкорана
сташе питат ненавишћу
своја звјерска срца, душе
против српске владе царства,
тад витештвом сјајућега,
док косовски бојак знатни
раздријеши грозну судбу,
и Видовдан данак страшни,
с двије главе круну диже -
са Лазара и Мурата.
Клону слаби пред силнијим,
изнемокша мишца Срба
у Косову царство даде,
и потоци крвљу течни
понесоше сјајну круну
са Лазара, српског цара,
на султана Бајазита.
Na žalost, hipnoza i dan danas uspijeva kod određenog sloja ljudi, ali hvala Bogu, sve manje i manje.Svakoga dana, u svakom pogledu Turci su sve gori i gori
Koliko je pogrešno shvatanje prirode osman(lij)ske (a ne turske!) države možete pročitati u radu dr. Miroljuba Jevtića, redovnog profesora na Fakultetu političkih nauka, Univerziteta u Beogradu: ХАНЕФИЈСКИ ФИКХ И МОДЕРНА СРПСКА ПРАВНА ИСТОРИЈА
Pad Osmanlija je velika nesreća ne samo za muslimane, već za čitav svijet, jer je to bio uvod u 20 vijek, svjetske ratove, atomsko naoružanje, kolonizaciju, fašizam, komunizam i ubrzano harčenje ovo malo resursa što imamo.Сажетак:
Свака држава функционише кроз свој правни поредак и правни поредак показује природу сваке државе. С те тачке гледишта природа државе и власти која је функционисала на просторима српских земаља од момента османских освајања до престанка те владавине, најбоље се огледала у праву којим су регулисани друштвени односи. Ако се тако посматра држава која је владала на просторима српских земаља, онда се јасно може констатовати да је она, по својој природи, имала основни циљ да остварује исламску доктрину. Сви правни акти којима се администрација у Цариграду служила да би несметано функционисала, имали су исламски карактер. Како је највећи део тих аката настао много пре него што је османска држава рођена, онда се они не могу називати османским, јер нису то били ни по пореклу ни по својој суштини. Што је посебно важно, интенција им није била одржавање турске националне идеје, како се
то може закључити из великог броја историјских синтеза које обрађују тај део наше историје, већ тријумф ислама. Зато је то право најтачније назвати исламско-османским. Јер, највећи његов део је настао пре настанка османске државе и имао за циљ тријумф ислама, а османски је јер се примењивао на територијама којима је управљала османска династија.
Napravili smo takve "idealne" mehanizme za manipulaciju (neka se "PrePoRod" zapita da nije on izmanipulisan misleći da je religija idealno oružje manipulacije) da više ne vjerujemo ni kada nas neko argumentovano upozorava.
Hvala ti sto me podsjeti na ove lijepe stihove iz vaistinu jednog od najvecih djela koje opisuje taj svijetli detalj crnogorske istorije. Edo brate, u kam udarilo... Zao mi je samo sto se nekim vremeplovom ne mozes prebaciti u to doba da objasnis Crnogorcima tadasnjim da je njihova odbojnost prema Turskom osvajacu rezultat Njegoseve hipnoze i da ce ih zadesiti velika nesreca - pad osmanlija.
Ta knjiga je prije 150 godina bila dijelom vojna ideologija. Danas uopste ne. Sada se ona mora tumaciti drugacije univerzalno kao borba za slobodu bilo koje grupe ljudi.
Mogu to biti Vijetnamci i Amerikanci ili Arapi u Gazi i Izrael ili Izrael i okolne Arapske zemlje ili opkoljeno Sarajevo i srpske paravojne jedinice okolo ...
Neko ko je bukvalno tumaci moze biti samo nacionalista. Naravno ako se bilo kada uce Njegoseve knjige u skoli ovo se obavezno mora objasniti inace ces ti biti u pravu.
Veoma je individualno pitanje sta je najvece djelo. Za mene pop Dukljanin, Evlija Čelebi, Vuk Karadžić , Njegos ... imaju više istorisku vrijednost.
Književno su mi važniji Danilo Kiš, Ivo Andrić, Meša Selimović , Matija Bećković ...
Osmanlisko carstvo se nije mijenjalo vjekovima. U 13-tom vijeku je taj oblik organizacije, stepen razvoja nauke i tehnologije bio superiorniji i upravo su to razlozi njegove velicine.
U 19-tom i 20-tom vijeku prije reformi Kemala Ataturka to je bilo veoma zaostala organizacija.
U tome su i razlozi njenog raspada.
Velika nesreća je raspad bilo koje drzave ali su razlozi tog raspada u samoj lošoj i neefikasnoj državi.
Nesreća je i kada se raspala prehodna Jugoslavija, SSSR, ...
Ljudi prirodno teže saradnji i zajedništvu kao sada Evropskoj Uniji.
:-D
Nešto mi pade na pamet a neznam ko je rekao . (miriše mi na Zuku Džumhura )
"Insan je insan a ajvan je ajvan al što insan može bit ajvan to ni ajvan ne može"
Obzirom da je vecina ipak trijezna hipnoticke seanse ne mozemo uzimati za relevantne. Ako se neko hipnotise tako sto ljeti sazuje opanke ne znaci da ga treba slijediti jer valjda je u ljudskom zivljenju logika da se samo pozitivni primjeri njeguju, slijede, postuju.....
Nesto ne vjerujem da bi ni ja, ni ti, ni bilo ko, ni danas filantropski posmatrali osvajaca jer je opet u ljudskoj prirodi instiktivna borba za sopstveni opstanak. Svoboda ili sloboda je svetinja koja je tek danas dobila svoj pravi oblik i stalno se prosiruje i nikako, bas nikako se ne moze osudjivati Njegosa sto je htio samo i jedino slobodno svoje parce neba. Akcenat je na svoje i nije htio ni tursko ni arapsko ni kinesko ni marsovsko. Svoje i samo svoje a svoje se brani svim raspolozivim nacinima i ne postoji tu logika da je zrtva osudjena da bude zrtva jer se opet dolazi do Njegosevog:
" Al' tirjanstvu stati nogom za vrat,
dovesti ga k poznaniju prava,
to je ljudska duznost najsvetija ! "
Sve bi se to desilo da se Osmanlijsko carstvo i nije tada raspalo. Carstva imaju to do sebe da se raspadaju i to bas na one sitna mala 'carstva' sopstvenih sloboda malih naroda. Sudbina nam je odredila da se radjamo kao malobrojni crnogorski narod koji je prije svega i iznad svega cijenio to malo parce slobode crnogorske.
Tako malo, a tako mnogo da je svjestan da se ta svetinja ne moze nikome oduzimati a ponajmanje okrivljavati one koji su je branili.
Iskreno govoreci to osudjivanje Njegosa da mu je djelo nacionalisticko sovinisticko je toliko debilno, cak debilnije nego da ga sad pocnemo osudjivati sto nije uveo internet u skole i emailem upozoravao nekog turskog pasu.
Hari i edin1-e .
Moje mišljenje je da bi pažnju trebalo usmjeriti na istorisko izučavanje i otkrivanje naše kulture .
Evo naprimjer Avdo Međedović - niko nezna za čovjeka. Ni komšije . (da Googla pitam - on zna :-D )
Link http://mojsandzak.blogspot.com/searc...o%20Medjedovic
Pa ga staviš u red sa Njegošem , Stefanom Mitrovim Ljubišom, Markom Miljanovim ...
Ima još ovakvih stvari koje treba otkriti i pročitati.
Pa u škole pored Petrovog "Gorskog Vijenca" staviš Avdovu "Ženidbu Smajlagić Mehe".
There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)
Bookmarks