Nije sve tako crno. Ne treba ljude tako generalizovati. Istina je da u velikom procentu ima mrznje, ali istina je da ima i tolerancije. Mi kao vjernici islamske vjeroispovijesti nikada ne ispoljavamo takav vid mrznje tj. odvratnosti prema drugima. Edin to zna i to ce potvrditi. Nama vjernicima najvise smetaju tzv. muslimani koji od Islama nemaju nista tj. pojedinacni slucajevi u svim religijama koji ne postuju osnovna moralna pravila, da ne kazem Bozija. Nama je blizi moralni hriscanin od nemoralnog tzv. muslimana. Pa i u samom Kur'anu se kaze da su vjernicima dozvoljene cestite hriscanke. Dakle, na vecem stepenu su cestiti hriscani po Kur'anu od zalutalih muslimana. Takav je i nas stav. Sa druge strane, prosecan neupuceni covjek u osnove religije, djeluje kao priguseni varvarin sa kratkim fitiljom. Zamisli samo apsurda. Rodjen je kao hriscanin i bez iole znanja mrzi sve sto je muslimansko, ili rodjen je kao musliman i bez iole znanja mrzi sve sto je hriscansko. To su psihoticne osobe, fanatici. Ali ajd i za njih covjek moze koliko toliko imati razumijevanja, postoje jos gori. To su oni koji odredjenu osobu ne mogu podnijeti zbog drugacije vjeroispovijesti. To su oni koji svo znanje o drugima temelje na osnovu fasisoidnih istorijskih knjiga, u kojima glavne licnosti sebe uzdizu na nivo junaka i pravednika dok druge nazivaju najodvratnijim mogucim imenima. I u toj knjizi pravednici pozivaju na rusenje dzamija, na istrebljenje muslimana, osjecaju odvratnost do te mjere pa kazu "zaudara zemlja Muhamedom". I dan danas ta knjiga postoji u skolama kao obavezno gradivo, i dan danas ta knjiga poziva na mrznju i neprijateljstvo a njen sumanuti pisac predstavljan kao najveci. A mrznja radja mrznju. Kako i ja kao vjernik da ne mrzim nekoga ko mene bez razloga mrzi, ko o Islamu zna samo iz istorijske knjige fanaticnog pisca?