Dalmatinci i Crnogorci = malo rada , mnogo šoldi...
Sve ovo stoji i svaka čast novinarki na promociji, kako Crne Gore tako i Hrvatske, ali se pitam nije li ona jedna od onih koja će za malo dolara napisati ono što joj se kaže. Lani sam upoznao jednog francuskog novinara koji motorom obilazi Europu i piše o europskim restoranima. Čak smo dobro zapili. Saznao sam poslije da će taj za 2000-3000 eura i od najobičnije ćevabdžinice u svojim novinama napraviti najluskuzniji restoran (ne baš doslovno ali skoro) a njegova kolumna je jako cijenjena i vlasnicima restorana se isplati platiti mu za tako dobru reklamu.
Što sam htio reći, Crna Gora je prelijepa. I prije i poslije rata rado sam dolazio kod vas na izlete. Poslije rata se malo toga napravilo da bi CG mogla biti imalo ozbiljan konkurent bilo kome osim možda nama. Baš kao i mi vama. Kod turista je prvi dojam najbitniji a pitam se s kakvim se dojmom vraćaju kući oni koji su u CG doputovali autobusom i iskrcali se na hercegnovskoj glavnoj autobusnoj stanici. Ono je brate ruglo. Barem je bilo jer ne znam jeli se što promijenilo. WC (čučavac) 1 euro i za malu i za veliku nuždu (barem je meni toliko naplaćeno). Žena na šalteru informacija mrzovoljna kao da joj je netko sve pobio u obitelji. Mladi bračni par iz Kule mi se jada kako su prevareni. Ona je bila umorna i neispavana, a on posebno bijesan. Došli na bračno putovanje a neka ih baba s kojom su dogovorili smještaj odvela u sobu sa šest kreveta. Dva su već bila zauzetaPitao me kako bi prošao u Dubrovniku ali s obzirom da su bili ograničenih sredstava preporučio sam im da potraže neki jeftiniji grad. Lijepo imje brak započeo.
Malo poslije tri cure Amerikanke koje su u HN stigle iz Dubrovnika na par dana traže smještaj. Nudi im ga neki taksista. Ukrcava ih u auto i odvodi. Nakon pola sata se vraćaju a taksista im baca torbe po glavnoj cesti i traži 50 dolara. Cure plaču. Dva policajca sjede stol do moga i ne reagiraju. I meni je bilo neugodno iako nemam veze sa Crnom Gorom. Na kraju sam ih ja, zajedno sa mojim gostom iz Beograda kojeg sam čekao, vratio u Dubrovnik. Besplatno, naravno. Ispričale mi kako ih je taksist odveo negdje u HN ili Igalo (nemam pojma). Tamo su im za smještaj tražili 25 dolara za noć po osobi u trokrevetnoj sobi ali bez kupatila. U stvari kupatilo je bilo zajedničko a trebale su ga dijelit sa još nekim gostima. Kažu cure da u Dubrovniku imaju smještaj na Babinom kuku (elitni dio) po cijeni od 20 eura po glavi u klimatiziranom apartmanu sa kupatilom, satelitskom tv i internetom i da im više ne pada na pamet otići u CG.
E pa jebga, nema ni u vas ni u nas nekog kvalitetnijeg turizma dok god postoje ovakvi i slični slučajevi. Mi se hvalimo sa 7 mld eura prihoda od turizma. Toliko jedna ozbiljna turistička zemlja zaradi za petnaest dana. A novinari mogu pisat što hoće no ljude možemo zahebat samo jednom. Drugi put teško
Dakle, sve imamo (i vi i mi), i prirodne ljepote i čisto more i zdrav zrak i dobru kuhinju i prelijepe spomenike kulture (Dubrovnik, Trogir, Kotor, Sveti Stefan...) ali nemamo onaj potrebni mentalitet kojim bi ova prirodna i ostala bogatstva pretvorili u materijalna. Tako da novinarima zaludu pisanje ako se ništa neće promijenit u našim glavama.![]()
Last edited by bracodubrovnik; 03-04-09 at 00:58.
Dalmatinci i Crnogorci = malo rada , mnogo šoldi...
Libertas
Konachno da i Nikolaidis ispricha neshto odmjereno i pametno,ako nastavi tako nece biti loshe,ali bojim se da je ovo samo sluchajni ispad,znajuci narechenu personu...Ipak,ne slazhem se sa njim da je priznanje Kosova kapitalna stvar,jer,ovako,gledajuci sa relativne distance,jasno je da je to priznanje donijelo Crnoj Gori vishe shtete nego koristi,jer su bez potrebe pokvareni odnosi sa Srbijom(drzhavom,koja je,u bilo kojoj varijanti mnogo pouzdaniji i stabilniji medjunarodni partner od Kosova,i sa kojom smo,nema potrebe i glupo je precutati,istorijski i kulturno neuporedivo blizhi nego sa Kosovom),a nismo dobili nikakav ustupak od strane medjunarodnih partnera koji su i bili inicijatori odluke za priznanje Kosova.
Don't fight a battle if you don't gain anything by winning
Danilović će tužiti IN4S, Veliku Srbiju i bivše kolege
Zamjenik predsjednika Nove srpske demokratije Goran Danilović najavio je danas, da će tužiti portal IN4S, odnosno njegovog vlasnika i odgovornog urednika jer su izmišljali "najogavnije neistine" o njemu i pokušavali sa njim da se razračunaju na privatnoj osnovi. Tužbu, po istom osnovu, podnijeće i protiv časopisa Velika Srbija.
Danilović je najavio da će tužiti i dio rukovodstva bivše Srpske narodne stranke zbog neistina koje su iznijeli o njemu tokom izborne kampanje, prenosi portal IN4S.
"Tužiću neke od ljudi koji su bili dio stranačkog rukovodstva nekada sa mnom u Srpskoj narodnoj stranci i koaliciji Srpska lista", kazao je Danilović na konferenciji za novinare.
On nije želio da navede imena osoba koje će tužiti dodajući da još skuplja dokaze kako ne bi nekog optužio nepravedno.
Danilović je kazao da će tužiti i pojedine "stranačke medije koji su postojali isključivo zbog toga što postoji NOVA" i nekoliko njenih članova.
Uz izvinjenje Centru za demokratiju i ljudska prava (CEDEM) zbog ocjena koje je iznio na račun te organizacije vezano za njena predviđanja o rezultatu parlamentarnih izbora, naveo je, da bi volio da je, kao šef Centralnog izbornog štaba NOVE, bio u prilici da danas govori o pobjedi opozicije.
Dedeić: Danilović je kalkulant i politička kukavica
Dobrilo Dedeić je ocijenio da je zamjenik predsjednika Nove srpske demokratije (NSD) Goran Danilović "uvijek bio kalkulant i politička kukavica", te da "nema petlje da bilo koga tuži".
Dedeić, nekadašnji Danilovićev partijski drug u Srpskoj narodnoj stranci, čiji je portparol bio, optužuje Danilovića i lidera Nove srpske demokratije Andriju Mandića da su "tajkunskim parama uspjeli da uspavaju 29.000 Srba na ovim izborima".
"Nalogodavci su nezadovoljni, a Danilović bi da izmigolji i njima i svim čestitim ljudima koji su članovi organa Nove srpske demokratije. Slijedi sjednica Glavnog odbora NSD na kojoj će, u nekom od podgoričkih restorana, uz serviran ručak, Andrija Mandić da ponudi ostavku, a Goran Danilović da ga moli da to ne čini. Nedostaju, jednostavno, riječi kojima se prevarenima i nezadovoljnima može objasniti gubitak od 35.000 glasova sa izbora od prije nepunu godinu dana. Takva situacija se pegla progonom političkih vještica i potragom za dežurnim krivcima, od političkih protivnika do medija koji odbijaju da učestvuju u virtuelnom poimanju stvarnosti", poručio je Dedeić u regovanju na Danilovićevu najavu da će tužiti njega i dio medija.
Dedeić za lidera NSD Andriju Mandića kaže, u regovanju, da je "najpokvareniji čovjek" koga je upoznao, i da se on sada "krije iza navodnih Danilovićevih tužbi, kupuje i kreira temu i postavlja dimnu zavjesu za sjednicu Glavnog odbora".
Dedeić poručuje Daniloviću: "Udri tužbama crnogorski režimski sokole, Gorane Daniloviću. Ne brini, pobijedićeš na sudu, jer bićete udruženi: DPS, NOVA i trule daske u crnogorskom sudstvu. Kao čovjek države i zadatka pobijedićeš, ali ćeš biti dodatno razobličen, jer ću ti strgnuti makar još dvije maske. U tom dijelu ti ne mogu pomoći ni prognoze CEDEM-a kome se izvinjavaš, umjesto da moliš za oprost one kojima si obećao 41 mandat, novi život i novu Vladu. Sve ih pozivajući da glasaju za PzP i Medojevića, a ne za Srbe iz SNL i NK. To si uradio kao integralni dio režima, protiv srpskih interesa. Znam konkretno i zašto. Niko, kao profiter, ne prezire narod na čijim je leđima profitirao. Zato ne prijavljuješ imovinu Komisiji za konflikt interesa države Crne Gore koju si naprasno i po zadatku zavolio".
Kad citam tvoj post-povraca mi se (od nas mi se povraca, p**ka li nam m****na!)....zato sam za strance -da im cizme cistimo jedno 5 godina (toliko treba Montanjerima da valorizuju svoj izuzetni genetski potencijal i da prevazidju ojkanje u genima...a sve opisano su oblici *ojkanja*!).
Pod strancim podrazumijevam i vasu visu klasu, koja je prosla ciscenje cizama (taman ste toliko ispred nas, a najblizi ste nam od svih stranaca).
POzdrav,
Last edited by Old Bone; 03-04-09 at 17:58.
"Svoj posa i svi na radne zadatke...i vrijeme je posle par stotina godina da pocnemo sa malo rada"
Vidi Blic....nije fasisticka, ali jeste otvoreno *crnomagijska*, a to je srodna rabota....i mnoge mlade ljude navodi na anti-hriscanski stav, a posto ono sto se u knjizi propagira je bijela ritualna magija i Witchcraft (vjeshticharenje) sa jedne (one dobre?!?) strane, a najgora crna magija sa druge strane....ali u konacnom obje se svode na isto-SUKOB MOCI, BEZ POSHTEDE I BEZ PLEMENITIH OSJECANJA MA KOJE VRSTE!
Ako ti je bliska filozofija Konana Varvarina- da je najljepsa stvar na svijetu kad unistis protivnika, pa sjedis i pijes pored njega mrtvog, i slusas zapokaganje i lelekanje njegovih zena i djece, A TEBI JE SRCE PUNO OD OPOJNE MOCI NAD ZIVOTOM I SMRTI-ONDA JE SVE U TIM KNJIGAMA ZA TEBE OK-Hari je tebi dobar.....
....Ja sam,medjutim, sluga Hristov i meni NIJE to cilj i ljepota, nego ga dozivljavam kao malog djavoljeg shegrta, malo boljeg od drugih slicnih losih i opasnih momaka, za koje je izvjesno da ce bit losi ljudi( govorimo o fikciji kao o prenesenom iskustvu, jer sve tamo opisano postoji u manje shljashtecoj formi, ALI POSTOJI!)
**
Pri tom napominjem da u kuci imam svih 5 knjiga (koje mi sin obozava, a kcerka ih je procitala (i ja sam prvu...i nisam *hriscanski fundamentalista*...tolerisem-ali ne volim i prezirem...i dosta od mene!).
Pozdrav,
Last edited by Old Bone; 03-04-09 at 18:17.
"Svoj posa i svi na radne zadatke...i vrijeme je posle par stotina godina da pocnemo sa malo rada"
1.Nisam nikakvi ljubitelj Harija(Potera,ne Krishne,jer ce mi obrisat post vidi li ovo hehe),prochitao sam par knjiga da bih bio u toku(samo zbog toga,priznajem,hehe),nije to toliko loshe,ali nije nishta ni posebno,tako sam ja to dozhivio.
2.Ja na to vishe gledam kao na neku modernu bajku...Nisam bash to toliko shvatio kao antihriscansko,chak naprotiv,mislim da je i sama autorka negirala takve tvrdnje...Koliko sam mogao da vidim,i tamo se slave bozic i uskrsI u recimo Andersenovim ili nekim drugim bajkama mosh nac djela i podvige koja bi se lako mogla Hariju pripisati,pa nishta antihriscansko tamo nema...Poshtujem tvoju religiju,i kroz mnogo postova ovdje si dokazao da nisi pozerski,nego pravi hriscanin,u najpozitivnijem smislu,ali mislim da u ovom sluchaju ipak grijeshish.
Ipak,da se vratimo tvrdnji Nikolaidisa,kao chovjek koji je dovoljno informisan o temi,mogu da kazhem da u tim knjigama nema ama bash nichega fashistichkog,te da je tvrdnja izrechena samo da bi se sebi dalo na znachaju,shto je u skladu sa 99.9% istupanja tog kvaziintelektualca...Poshto sam gore na topicu uvidio jedan njegov tekst koji je bio umjereno i fino napisan,zachudio sam se,i ponadao da ce mozhda sa zreloshcu ovaj chovjek prestati da daje glupe,neumjerene i kvaziintelektualne izjave...primjer sa poterom sam naveo samo da bih pokazao da sam se prevario...
Puno pozdrava,i,shto je govorio jedan stari forumash ovdje,mir i svako dobro!
Znači ja koji imam čitavu policu punu svih bitnijih fantasy naslova od ranog 20. vijeka do danas sam totalno zaglibio u pogledu spasenja duše.
Nego, par stvari.
- Fašizam i crna magija nisu srodne rabote, kao prvo. Jedno je ideologija koja je i te kako stvarna, drugo je fikcija.
- Čisto sumnjam da Hari Poter mnoge mlade ljude navodi na "anti-hrišćanski" stav. Prije će biti da ih samo hrišćanstvo, u svojoj represivnoj i agresivnoj ideologiji, navodi na taj anti-hrišćanski stav.
- Hari Poter "propagira" vještičarenje isto koliko i Ratovi Zvijezda korišćenje Sile. Pošto je i jedno i drugo stvar fikcije, neko ko to shvata ozbiljno nema problema ni sa knjigama ni sa filmovima, nego ima problema sa samim sobom.
- "Sukob moći bez poštede i plemenitih osjećanja ma koje vrste" je opis koji sigurno nema blage veze sa Harijem Poterom, ali taj opis svakako ima dosta veze sa krstaškim ratovima i sličnim primjenama hrišćanstva.
- Ne, "sve tamo opisano" ne postoji u bilo kakvoj formi.
Edit: Preteče me Blitz.![]()
Slazhem se sa svime,osim sa ocjenom hriscanstva,koja je ipak malo prestroga...ali,o tome neki drugi put...Kazhem opet,nisam nikakvi posebni fan,posjedujem par knjiga,ponekad ih i prelistavam kad hocu da zaspim
,ali u svakom sluchaju tamo nema nicheg shto bi bilo fashistichko ili antihriscansko ili shto bi na bilo koji nachin "zatrovalo mlade umove".
Rec cu koju o dvije teme:
Nemamo mnogo pisaca i vrlo, vrlo informisanih ljudi u nasoj maloj MNE, pa zato necu MNOGO kritikovat...jer nam trebaju ti talentovani ljudi...ALI:
-NJih par, medju njima i nareceni pisac toliko su "over-mashtoviti", da me neodoljivo podsjecaju na mudrosti babe mi Stake ("babologija" je nas specilalitet, pa se Bone vrlo uklapa!), koja je znala rec: "Bogomi je od pameti malo poludio, nevalja bit prepametan". Toga treba da se cuvaju i tih 4-5 mladih pisaca, koji vec cine jedan "MNE kruzok", jer ima jedna karakteristika koja je za sve njih zajednicka, a to je da ONI SVE ZNAJU I O SVEMU DAJU KONACNE I "BEZUPITNE" AKSIOME (pazi: ne misljenja, nego konacne sudove koje tretiraju kao istine!).KOMPETENTNI SU BASH ZA SVE!!!
Mislim da tolika samouvjerenost malo smeta i da inelektualac treba da sumnja I U SEBE!
Dakle, sklon sam da se slozim sa vama dvojicom.
Nisam ja protiv fantastike Mad, ja kazem da ritualna magija postoji, ja imam neoposredena iskustva o tome ( i Hriscanin sam postao sa 27 g., znas...bio sam u Indiji, Nepalu, aktivan sm bio i u Yogi i u drugim putevima operativne magije), I TVRDIM DA JE SVAKA MAGIJA OPASNA, JER NIJE SAMO FIKCIJA, NEGO STVARA MOCNE, A BESKRUPULOZNE LJUDE!
Sa tog aspekta serijal o Poteru mi se uklapa u stereotipe 21 vijeka: biznismene za koje je sve dozvoljeno ako sluzi bogatstvu i moci-dakle "might is right" na jednoj (bogatijoj) strani (njih Hari poducava zivotu i borbi bez milosti!)....
...a na drugoj strani su mnogo slicni zeljeni ciljevi za siromasnije i gluplje, koje se najbolje ogleda " rep"-u (koji je muzika dna USA drustva, za koje je ubistvo, prevara, seljacko pokazivanje bogatstva, kurchenje u svakoj situaciji (ja znam koliko se borim sa sinom "reperom" da bar malo netralizujem te primitrivne stereotipe, kojima fakticki teze svi oni)...
....a narocito me nervira sto su cure prihvatile kao normalan i pozeljan obrazac jedan skandalozan odnos prema zenama -da sam ja curama iz moje generacije rekao da je "kuchka" zestoko bi se naljutile..sa razlogom, jer su bile obrazovane, nacitane, a seksualno vrlo aktivne (hipici i tako to), ali ne "sponzorushe"-tako da je jedna arhetipska karakteristika zenskog roda ( da voli moc i sex) prihvacena kao JEDINA I UBJEDLJIVO NAJVAZNIJA!?! I doslo je dotle da ja kcerki objasnjavam da ne prihvati takve muskarce i da stari Bone bude uz *feminiskinje": NE DAJTE SE CURE OVAKVOM PONIZENJU! NISTE VI "BITCH", NO UKRAS PRIRODE ( ako i jeste pomalo bitch, to nije ni jedino ni najvaznije).
POzdrav,
Last edited by Old Bone; 04-04-09 at 05:34.
Piše: Vanja Ćalović
…Kombinat aluminijuma… Prva banka... Slavoljub Šćekić... Kaluđerski laz... Vuksan Cemović... Avala... Veselin Barović... Hotel Splendid... Milan Popović... Montenegro airlines... Cofis... Beli Raspopović... Radoje Dakić... Orlov let… Duško Jovanović... Zavala... Brano Mićunović... Štrpci... Srđan Vojičić… Buk Bijela... Cane Subotić... Željezara… Željko Ivanović... Morinj... Vesna Medenica... Luka Bar... Veselin Veljović... Obod... Aco braco... Vektra… Duško Marković… Ada Bojana... Ratko Vukotić... Lipci... Safet Kalić… Bukovica... S.Č.… Vuk Hamović...
Hoćemo još, jer znamo da SIGURNO možete i bolje. Očekujemo reforme BEZ DILEME sa konkretnim rezultatima i predlažemo 10 smjernica za razvoj ključnih sektora:
1. Bankarski sektor - usvojiti ekonomsku politiku kojom će se obezbijediti oporavak Prve banke kroz dodjelu novog, bespovratnog kredita u iznosu od 100 miliona eura, a nakon godinu dana ukinuti Centralnu banku i njene nadležnosti prenijeti na Prvu.
2. Građevinarstvo - usvojiti program pomoći građevinskim kompanijama kroz obezbjeđivanje kredita za izgradnju autoputa i potpisivanje ugovora sa kompanijama podizvođačima koje su povezane sa članovima Vlade. Ukinuti lokalni parlament u Podgorici i sve nadležnosti dati gradonačelniku, kao i uvesti obavezu da svaki novi objekat veći od hiljadu kvadrata obezbijedi poslovni ili stambeni prostor za gradonačelnika. Ranka Radulovića i Zorana Bećirovića imenovati za direktore Građevinske inspekcije i Zavoda za zaštitu spomenika kulture.
3. Prifatizacija – podržaviti Kombinat aluminijuma, potpisati novi ugovor o upravljanju sa Glenkorom, zaključiti ugovor o izvozu sa Vektrom, a nakon godinu dana ponovo prodati KAP off shore kompaniji registrovanoj na Kipru sa računom u Prvoj banci (veza sa politikom razvoja bankarskog sektora). Otpustiti radnike Kombinata aluminijuma na vrijeme, kako to ne bi ugrozilo rezultate sljedećih izbora. Zabraniti sindikate i ukinuti Opšti kolektivni ugovor, a Danila Popovića imenovati za ministra bez portfelja i nagraditi ga za dosadašnji doprinos očuvanju socijalnog mira i pravde.
4. Energetika – raspisati tender za izradnju novih hidroelektrana sa uslovima koji omogućavaju pobjedu Vuka Hamovića, rehabilitovati Darka Uskokovića i uključiti ga u Tendersku komisiju i odmah nakon potpisivanja ugovora potopiti Taru. Izgraditi treći i četvrti blok Termoelektrane i ustupiti je Rusalu kao naknadu za povlačenje tužbe. Alternativni scenario uključuje izgradnju nuklearne elektrane na Skadarskom jezeru na čelu sa Vojinom Đukanovićem.
5. Turizam - u Tendersku komisiju za privatizaciju Ade Bojane i Velike plaže uključiti Brana Gvozdenovića i Mićunovića, a imenovati Svetozara Marovića kao eksperta za privlačenje stranih investitora. Osloboditi investitore na Zavali i Avali plaćanja komunalija i vratiti komunalije koje je platio hotel “Splendid”. Napraviti plan predstavljanja turističke sezone kao uspješne i usavršiti imidž „divlje ljepote” kroz prezentovanje svih prednosti nedostatka vode, struje, kanalizacije i parkinga. U pauzama nastupa u CNP-u, na Jaz dovesti Jami.
6. Regionalni razvoj – Cetinje zatvoriti do daljeg, a Kolašin prodati u paketu. Imenovati Veselina Barovića kao nezavisnog konsultanta za industrijski razvoj i pomoć sjevernim opštinama.
7. Borba protiv korupcije i organizovanog kriminala - uspostaviti novu instituciju u okviru koje će biti sudstvo, tužilaštvo i policija, a čiji glavnokomandujući će biti Vesna Medenica. Uspostaviti sistem checks&balances i imenovati Slobodana Lekovića za nezavisnog revizora. Svim kumovima predsjednika Vlade garantovati doživotni imunitet od krivičnog gonjenja.
8. Bezbjednost - uspostaviti Komisiju za identifikovanje, registrovanje i postupanje prema državnim neprijateljima, na čelu sa Veselinom Veljovićem koji će istovremeno biti i predsjednik Komisije za žrtve Bukovice. Upravu za kadrove pripojiti Agenciji za nacionalnu bezbjednost u čiju nadležnost treba uključiti telekomunikacije, ombudsmana i Državnu revizorsku instituciju. Zatvoriti MANS.
9. Kultura i obrazovanje - ukinuti Univerzitet Crne Gore i proglasiti Univerzitet Donja Gorica za državni. Uvrstiti Zvezde Granda i Jami u redovni repertoar Crnogorskog narodnog pozorišta.
10. Evroatlantske integracije – platiti kurs engleskog jezika premijeru i ministru inostranih poslova, uvesti sankcije EU do prihvatanja aplikacije, zatvoriti granice i onemogućiti izlazak iz zemlje mlađima od 60 godina, osim državnim funkcionerima i njihovim porodicama.
Iako je malo vjerovatno da ovo nećete ispuniti, mi ćemo i tada glasati za vas, jer će za sve biti kriva svjetska ekonomska kriza.
Libertas
Sve su to ljudi izmislili vjeru, naciju, ideologiju, magiju, gurue i POTERA,
iz svih su tekle rijeke ljudske krvi,
niko se nije obratio POJEDINCU, da se uzda u´ se i u svoje kljuse,
svi traze da se predash(serender), da pratish njih(folou mi). da vjerujesh njemu i njima i u njega, da ste vi krhka ljudska bica, da vi nemate kichmu, da ona mora biti silikonska i da drugi preuzimaju na sebe vashe grehove, samo ako udjete u obor da iz vas zatvore strugu, da bleimo skupa u isti obor sa bijelim ili crnim bravima.
E ako mi svako od nas pojedinachno,
ne kazemo svima u kumbulj, fak of,
jer smo mi reshto ljudskoga roda, koji su prezivjeli sva klanja i ubijanja u ime gore navedenih zala i napasti, da samo u nama pojedinachno plamti sva odgovornost i volja za zivotom, na drugim osnovama sa lichnom odgovornoshcu, ne za vjeru, ne za naciju, ne za ideologiju, ne za magiju, ne za klasu, ne za rasu, nego za UM&RAZUM i lichnu spoznaju svakog pojedinca, bez VODJE I KOLOVODJE,
bez potoka krvi svojih bliznjih i daljnih, ostataka ljudskog roda.
Dok se to ne desi, istorija ce se obnavljati,
najkrvaviji vijek ljudske istorije je proshao, pochinje novi 21 vijek, mozda ce ljudska svijest sprijechit nastavak krvoprolica ljudskog roda,
ako ne bude bjezanja od lichne odgovornosti svakog pojedinca,
ako bravi ne predaju svoju sudbu CHOBANINU, da javi BRAVE NA KLANICU I KASAPNICU.
IM - Old Bone
Tamo đe nas čekaš, okupićemo se opet i nastaviti đe smo stali...ZBogom prijatelju...
Ocekujem da 21 vijek donese JEDINU PRAVU I VELIKU PREDNOST NOVOG SV.PORETKA-MOC DA SE SUKOBI LOKALIZUJU. To jeste sansa i zato mi se dopadaju ovi susreti 20-torice. Iako znam kakvi su to tipovi (pohlepni, bezosjecaji, gadni..), njihova zelja za kontinuiranim profitom mnogo najcesce ce dovoditi do miroljubove politike (jer nemiri nisu dobri za biznis...SAMO ZATO, e a ne zbog visih ciljeva).
Ponekad ce odluciti da je rat *PRAVA STAR ZA BIZNIS* (kao u Iraku) i tad ce doc do rata...
...ali moj zakljucak o NAMA OVDJE je da bi se mi i dalje klali bez njihove pomoci, da bi se u Bosni BUKVALNO ZARTLI I SVELI STANOVNISTVO NA TRECINU I SL. DA NIJE ZAPADA!!
Dijelim tvoje nade prijatelju...zelim da tvoj Danac bude CUVAR MIRA KROZ NATO, i da i mi postanemo dio kolektivne bezbjednosti za njegove *vlade*...
TO JE ZAISTA NAJVAZNIJE, I TO NIJE NIKAKVA HIPOKRIZIJA NA OVIM PROSTORIMA-STABILNOST PRIJE SVEGA, JER JE NA OVIM PROSTORIMA RAT VAZDA REALNA MOGUCNOST...I DANAS JE!!!
A kad pojedinac SAZRI u svojoj dushevnoj evoluciji, njemu nemogu nametati obrasce ponasanja, jer je ona totalitarna prisila (tipicna za komunizam i razne oblike fasizma i tiranije)-ovdje zanavjek prosla....slobodan si onoliko koliko si sposoban da budes slobodan i samodovoljan!
Onaj kome su pastiri neophodni vazda ce nac stado kojem ce se prikljuciti.
Pozdrav,
Last edited by Old Bone; 05-04-09 at 06:29.
Ogromna je LEPEZA PONUDA OD STRANE CHOBANA,
svi nude dobre ovchare chuvare,
Djavo se sakriva pod raznim rashvama , aljinama i uniformama,
i nudi obore za MUZU&STRIZU BRAVA I GOVEDA,
ZLO SE SPREMA DOBRA BITI NECE,
ako ljudska svijest u sebe ne krece,
u svakom pojedincu chuchi LJUDSKO BICE, koje u choporu postaje chovjeku VUK, a chobanu chapra, PASTIRI I CHOBANI navuchu jagnjecu kozu,
sve dok okupe MOCNO STADO,
koje od jagnjadi pravi VUKOVE, zedne krvi bliznjega i daljnjega.
MIR NECE SAM DOC,
U SVAKOM OD VAS JE MOC,
DA DAN POTOMCIMA, PRETVORITE U NOC,
BJESHTE IZ OBORA, GRIZITE CHOBANE,
NEK RUJNA ZORA; CIJELOJ PLANETI SVANE,
PRAVITE LJUBAV; NE RAT,
NEK CHOVJEK CHOVJEKU NE BUDE VUK, NO BRAT.
Last edited by milovan; 05-04-09 at 16:41.
IM - Old Bone
Tamo đe nas čekaš, okupićemo se opet i nastaviti đe smo stali...ZBogom prijatelju...
Fino...bas fino...DAKO BUDE I REALNO:
Piše Ines Sabalić
EU s velikim simpatijama gleda danas NA podgoricu
Bruxelles voli uspješne: Crna Gora kao iznenađenje
U EU-u Crnu Goru zovu ‘tiho iznenađenje iz regije’ jer je bez buke ispunila sve kriterije koji se traže od države prije ulaska u klub 27 članica.
Izbori u Crnoj Gori će ovog tjedna izazvati određenu pažnju u Bruxellesu, iako ne preveliku, što je za tu zemlju dobar znak. Očekuje se da pobijedi Milo Đukanović, jer bi ovdje htjeli da se nastavi jasan trend prema EU-u.
EU nikad ne podržava konkretnog kandidata na izborima u nekoj zemlji jer će se posao voditi s onim tko pobijedi. Ipak, više ga vole voditi s onim tko se u to razumije, pa dijelovi EU-a koji bi htjeli vidjeti zemlje nastale iz bivše Jugoslavije u EU-u preferiraju Đukanovića.
Do prije nekoliko godina, U Bruxellesu su jako gunđali na njega, njegovu okolinu, brata, ali sada za sve imaju mnogo više razumijevanja, i gledaju iz drugačijeg, povoljnijeg ugla. Đukanović je pokazao izdržljivost na vlasti a da nije napravio ni jedan veliki prijestup protiv boljih demokratskih običaja.
“Zeleni” i “bijeli” su u mirnoj koegzistenciji, albanska manjina nema većih primjedbi, sa susjedima je sve O.K. Zagreb i Podgorica mirno su se složili da spor oko Prevlake riješi Međunarodni sud pravde u Haagu, i tako pokazali primjernu kooperativnost.
Crna Gora se u Bruxellesu navodi kao “tiho iznenađenje” iz regije. Najednom se, posljednjih godinu dana, utvrdilo da je Podgorica, bez suvišne buke, ispunila i ispunjava kriterije koji se traže od zemlje za ulazak u EU.
Uspjeh Podgorice, to da su tamo razumjeli u čemu se sastoji problem, odnosno izazov, kako to ovdje zovu, i da su ga počeli rješavati, u Bruxellesu je izazvao takvo iznenađenje da su mnogi, metaforički rečeno, ostali otvorenih usta. Sve su oči bile uperene u Srbiju, tamo su bile upućivane podrške ohrabrenja, što je i logično, jer to jest zemlja najvećeg potencijala u regiji.
Za Crnu Goru su mislili da će ostati u sjeni, sve dok demokratske snage u Srbiji posve ne odnesu prevlast, i dok ta zemlja ne pokrene ostatak regije. No, pokazalo se da je između zemalja južnih susjeda Hrvatske, Crna Gora ta koja bi mogla, kao remorker, pokrenuti veće, inertnije susjede.
Usred financijske i ekonomske krize svaka dobra vijest je fantastično dobrodošla. Iako su Crnu Goru gotovo cijelo prošlo desetljeće omalovažali iz Bruxellesa, sad na nju gledaju sa simpatijama. Nakon što je Silvio Berlusconi posjetio Crnu Goru i pohvalio lijepe visoke planine i lijepe visoke ljude, ovdje više ne moraju imati velike rezerve.
Ako Italija, ta velika zemlja koja je tihi kontrolor napretka istočnojadranskih država - više u tome da ne postavlja prepreke, a manje da aktivno pomaže - nema ništa protiv, onda je glavna mana Podgorice uklonjena.
I Albanija je također dobra, ali Crna Gora zrači šmekerskim imidžom, jednim neproblematičnim optimizmom, koji sad svima treba. Podgorica će čekati još nekoliko mjeseci na kandidaturu, dok ne prođe serija nacionalnih izbora u EU-u, jer su građani Unije sada alergični na spominjanje proširenja, ali nakon toga će se događaji za tu zemlju, ako ne dođe do nečeg nepredviđenog, odvijati relativno brzo i povoljno.
Last edited by Old Bone; 06-04-09 at 06:02.
Zemljotres u Italiji, najmanje 20 poginulihCentralnu Italiju potresao je jutros jak zemljotres čiji je epicentar bio 90-ak kilometara sjevernoistočno od Rima, kod grada L'Aquila u pokrajini Abruzzao.
Prema prvim podacima poginulo je najmanje 20 ljudi, među kojima petoro djece, javlja agencija ANSA. Još 30 ljudi smatra se nestalima. Mnogo ljudi je ostalo zarobljeno pod ruševinama.
U izvještajima se kaže da su u zemljotresu, jačine od 6,3 stepena Rihterove skale, prekinuti dalekovodi i telefonski kablovi.
Zemljotres se osjetio i u Rimu u kojem su se zgrade neprekidno tresle i po 20 sekundi.
Da dodam i ovo u istom tonu (Politika 6.04.2009):
ПРАГ – Приоритет италијанског плана за земље западног Балкана подразумева да режим либерализације виза што пре ступи на снагу и то првенствено за грађане Србије и Македоније, саопштио је шеф италијанске дипломатије Франко Фратини на самиту ЕУ-САД у Прагу.
Представљајући италијански план за западни Балкан од осам тачака, Фратини је рекао да се њиме захтева да буде одблокирано ступање на снагу Споразума о стабилизацији и придруживању са Србијом до краја јуна ове године, уз истовремени захтев за пуном сарадњом Београда са Хашким трибуналом.
Италија се нада да ће до краја маја бити поднет извештај Европске комисије, и да би режим либерализације виза могао бити реализован до краја ове године или почетком 2010., нагласио је Фратини, пренела је италијанска агенција Анса.
Када је реч о Косову, италијански план наглашава принцип солидарности како би се избегла опасност унилатералног повлачења са Косова.
У једној од тачака плана се захтева да Европска комисија почне да припрема до краја маја технички извештај о приступу Црне Горе у ЕУ.
Планом се такође предвиђа снажна дипломатска иницијатива да би био одблокиран спор око имена Македоније, како би што пре могли почети преговори са новом владом у Скопљу.
Италијански план наглашава и да постоји непходност финализације захтева Хрватске за пријем у ЕУ до краја 2010.
План такође предвиђа да буду ојачана овлашћења високог представника ЕУ за Босну и Херцеговину Валентина Инцка до краја јуна ове године.
Напослетку, Италија тражи да до средине 2010. буде одржан самит ЕУ-Балкан, који би био организован током председавања Шпаније у ЕУ, а да на скупу буду присутне и САД.
Танјуг
Bice *nemilo* nekima da su se pare koje su date Amrikancima splatile i da su nasi pasosi jako dobri-bez ijedne primjedbe, za razliku od komsiluka:
Original falsifikata
Biometrijski pasoši koji se izdaju građanima imaju dvadeset odstupanja od originalnog uzorka
![]()
BEOGRAD - Forenzičko ispitivanje novog srpskog biometrijskog pasoša pokazalo je da ova putna isprava ima dvadeset odstupanja od specmena, odnosno originalnog uzorka koji se upućuje pograničnim policijama drugih zemljama, otkriva za Kurir izvor blizak Interpolu.
- Najočiglednije odstupanje koje je lako uočljivo golim okom je latinična skraćenica „SRB“ na polikarbonatnoj strani pasoša. Ona je na originalnom uzorku i na prvoj seriji od 120.000 pasoša sakrivena u grbu dvoglavog srpskog orla i vidi se samo pod određenim uglom, dok je na pasošima koje sada štampa vaša država u saradnji sa nemačkom firmom „Milbauer“ znak SRB odmah vidljiv golim okom i drugačijeg je oblika - kaže naš izvor i dodaje da pored ove greške pasoš ima odstupanja u sitno kucanom tekstu, u kome se na više jezika ponavlja natpis Republika Srbija.
Tu je štamparija Narodne banke Srbije, prema rečima našeg izvora, napravila odstupanje za čitava dva milimetra. On kaže i da je pasoš loše falsifikovan po pitanju autlajna na polikarbonatnoj strani koji je na originalu dubok, dok je na falsifikatu plitak, a mikrotekst pasoša koji nije moguće čitati golim okom potpuno je drugačijeg oblika. Na pitanje šta savetuje građanima kojima je država izdala ovakav pasoš, naš izvor kaže da će svaka država sama odlučivati da li u nju možete da uđete sa ovakvim pasošem.
-Vidite, ova afera sa srpskim pasošem je specifičan međunarodni skandal. Policija svake zemlje na svetu tačno zna šta da radi sa ljudima koji koriste falsifikovane pasoše koje je izradila mafija, ali do sada u istoriji nije postojala država koja je sama falsifikovala svoj pasoš i prodavala ga građanima. Da sam ja srpski državljanin i da su mi izdali ovakvu putnu ispravu, od države bih tražio prvo da mi ponovo daju pasoš, ovaj put originalan i da mi plate za izgubljeno vreme u redovima - kaže naš izvor.
Prema rečima Janka Peveca, ekonomskog savetnika u ambasadi Slovenije, njihova država neće srpskim državljanima sa falsifikovanim pasošima praviti probleme prilikom putovanja u Sloveniju.
- Ako taj takav pasoš izdaje država, sa njim neće biti problema - rekao je Pevec. Na pitanje da li je slovenačka ambasada preduzela neke korake kako bi zaštitila interese svog građanina Roberta Rotara i njegove firme „Miraž“, koja je na tenderu dobila posao štampanja srpskih pasoša, a potom ih NBS u saradnji sa Nemcima izbacila iz posla i oštetila za 30 miliona evra, Pevec kaže da se Rotar zasad nije obratio za pomoć, ali da će mu oni svakako pružiti diplomatsku podršku ako je bude tražio.
(U sutrašnjem broju objavljujemo sve greške srpskog pasoša koji se trenutno izdaje građanima uodnosu na original, specmen, koji je upućen drugim državama)
VULETIĆ: „MIRAŽ“ NIJE ISPUNIO OBAVEZU
Direktor Zavoda za izradu novčanica Ljubiša Vuletić u izjavi za Kurir kaže da tvrdnje Roberta Rotara, vlasnika i direktora firme „Miraž“, koje je preneo Kurir, nisu tačne.
- Menadžment ZIN nije tražio od firme „Miraž“ da se povuče iz ugovora i nije tačno da nismo hteli da im izdamo bankarsku garanciju. Činjenice su dijametralno suprotne. Ugovorom od 6. februara 2008. godine predviđeno je da dobavljač, odnosno „Miraž“ mora kupcu, odnosno Narodnoj banci da dostavi neopozivu bankarsku garanciju na iznos od tri miliona evra u roku od 30 dana - kaže Vuletić. On navodi da ovu obavezu „Miraž“ nije ispunio na vreme.
ROTAR: VULETIĆ LAŽE
Robert Rotar, direktor slovenačke firme koji je za jučerašnji Kurir izjavio da ga je Vuletić ucenjivao da bi izašao iz posla i da je pretio da mu neće dati bankarsku garanciju, dao nam je kopiju zvaničnog dokumenta sa pečatom i memorandumom Narodne banke Srbije (NBS), koji je potpisao upravo Vuletić i u kome na engleskom jeziku između ostalog piše:
„Drago nam je da možemo da vas obavestimo da smo izabrali vašu kompaniju za strateškog partnera za izradu pasoša Republike Srbije... Vrednost posla je 29.480.000 evra. Ceo iznos biće pokriven neopozivom bankarskom garancijom izdatom od Narodne banke Srbije.“
Rotar tvrdi da, osim što Vuletić laže da NBS nije obećala bankarsku garanciju, nije istina ni da on nije izdao garanciju od tri miliona evra.
- Tu garanciju su tražili da izdamo ne NBS, već nemačkoj firmi „Milbauer“, koja je, iako smo sve obaveze ispunili, garanciju aktivirala i skinula nam novac sa računa kako bi nas do kraja uništila - kaže Rotar.
copy Hrvatska -> paste Crna Gora
Viktor Ivančić, BH Dani Demokracija salutiranja
3. april 2009. Dosad nije zabilježen slučaj tolike disproporcije između volje političke klase i htijenja tzv. narodnih masa, pa možemo govoriti o "školskome primjeru demokracije": takvom, naime, gdje grupa nastavnika tutorski odlučuje što će biti s hordama nestašnih učenika, s tim da je u konkretnome slučaju nezgodna okolnost ta da su učenici izabrali prosvjetni kadar.
[SIZE=2] [/SIZE] [SIZE=2]- Zašto u Hrvatskoj nije proveden referendum oko pristupanja zemlje NATO paktu?
- Zbog toga da nacija ne bi počinila nacionalnu izdaju.
Gornji vic, koji se širi od uha do uha, što znači da već skoro četvrt sata bubnja u glavi ovog potpisnika, olakšat će razumijevanje jedne zastrašujuće odluke Hrvatskoga parlamenta, donesene prošloga tjedna. Zastrašujuće zbog toga što je usvojena s takvom konsenzualnom odlučnošću da se promatračima slobodnijeg duha doista ledila krv u žilama.
Za ratifikaciju sporazuma o priključenju Hrvatske NATO-u glasali su svi poslanici u Saboru Republike Hrvatske, izuzev jednoga, nezavisnog zastupnika Dragutina Lesara. Sigurno je da se takvoga izbornog ishoda (99 i nešto posto!) ne bi posramili ni najsvjetliji uzori demokratskog slobodarstva - Centralni komitet Komunističke partije Kine, na primjer, ili Robert Mugabe u boljim vremenima, ili Enver Hoxa dok je još bio skrbio o parlamentarnom životu Albanije. Jedino bi možda Dragutin Lesar proživio lakše duševne boli. Što se tiče ovog potpisnika, inače građanina Republike Hrvatske, Lesaru bi trebalo dodijeliti statusne počasti narodnog heroja, ali - za vraga - o narodnim herojima odavno ne odlučuje narod. Kao ni o ičemu drugom.
S obzirom da, prema svim do sada objavljenim statistikama, manje od polovine građana Hrvatske podupire ulazak svoje zemlje u NATO, jednodušna odluka parlamentarnih zastupnika - donesena na način kao da su oni već unovačeni u neku od terenskih jedinica vojnog saveza, pa zapravo ne glasaju, nego izražavaju svoje mišljenje odazivajući se na komandu - prosto vapi za nekom blasfemičnom kovanicom, od kojih mi u ovome trenutku na pamet pada "liberalno-demokratski fašizam".
No, to bi bilo zbilja pretjerano. Nikakve fašistoidne elemente ne možemo vezati uz Sjevernoatlantski savez: on samo služi kao pretorijanska garda najmoćnijih zemalja svijeta, oružana vojna sila za nametanje svoga sustava vrijednosti ostatku čovječanstva, pod simbolom s ukrštenim mačevima koji neodoljivo podsjeća na kukasti križ, te političkim pogonskim gorivom što ga je Claudio Battistelli opisao kao "ideologiju SS-a: Sigurnosti i Stabilnosti".
Zamijenimo li bizarne kovanice pokušajem definicije, to bi izgledalo ovako: NATO je militarni mastodont koji - nakon sloma komunizma i nestanka sovjetskoga vojnog bloka - nema drugog cilja nego da osmisli novoga globalnog neprijatelja kako bi ispunio svoju izgubljenu svrhu. Što je u većoj mjeri ispražnjen od smisla, to se predstavlja nužnijim, pa je intenzivnija i prateća struja sigurnosne panike i neuroze. Stvar je dovoljno perverzna da privuče ovdašnje političke vođe i, evo, Hrvatska se već ponosno priključila stroju, isprsila se kao hromi redov u jedinici za specijalne namjene, dobrovoljac koji će poslužiti kao živo meso u budućim operacijama sijanja mira.
Nitko nas više nikada neće taknuti, zagrmio je premijer Ivo Sanader na svečarskoj sjednici Sabora, jer "NATO predstavlja prvorazredni garant mira, stabilnosti i demokracije u svijetu". Mir koji se kali gomilanjem bojevih glava, planskim bombardiranjima i preventivnim ratnim intervencijama, to je logika idealna za vođe Sanaderova tipa. Prevedeno na jezik nacionalnih interesa: slat ćemo naše naoružane mladiće u neposlušne zemlje da oni ne bi poginuli u nekom ratu!
Zašto se onda većina građana Hrvatske uporno izjašnjava protiv ulaska u NATO i što u tom kontekstu znači potpuna lojalnost njihovih predstavnika zapadnome militarnom bratstvu? Dosad nije zabilježen slučaj tolike disproporcije između volje političke klase i htijenja tzv. narodnih masa, pa možemo govoriti o "školskom primjeru demokracije": takvom, naime, gdje grupa nastavnika tutorski odlučuje što će biti s hordama nestašnih učenika, s tim da je u konkretnome slučaju nezgodna okolnost ta da su učenici izabrali prosvjetni kadar. "Ne možete očekivati od nas da odlučujemo u vaše ime ako ne znate ni kako se zovete", kao da politička elita poručuje voljenim građanima.
Povjeravajući se uredniku Slobodne Dalmacije uoči slavodobitnoga govora u Saboru, hrvatski premijer istaknuo je da put do NATO-a nije bio posut ružama. "Sjetite se da je vodeća oporbena stranka prije godinu dana tražila referendum. Da smo to išli organizirati, danas nas ne bi bilo nigdje." Imajući u vidu nešto poput demokratskih tekovina, to je ona vrsta iskrenosti koja graniči s glupošću, pa u tom smislu barem nailazi kao olakšanje.
No, gdje smo to danas, ako bismo, da nismo ovdje, bili nigdje? Danas smo, naravna stvar, u dobrim rukama. U dobrim smo rukama zahvaljujući izborima kao formalnom ovjeravanju političke moći. Sanader zapravo kaže: "Zamislite kakva bi se katastrofa dogodila da doista zastupamo volju i interese onih koji su nas izabrali da zastupamo njihovu volju i interese!" Tu više nema mjesta tetošenju i skrupulama: politička uspješnost adekvatna je izdaji biračkoga tijela, a sam je smisao politike onemogućiti sudjelovanje u odlučivanju onih koji su legitimirali političku klasu.
Volja većine, doduše, zaista znade biti vrijedna žaljenja, ali zadnji koji bi o tome smjeli donositi kategorične sudove su oni što su zahvaljujući toj većini zasjeli na vlast. U svakom slučaju imamo posla sa zanimljivim fenomenom, s paničnim strahom od vlastitih građana, pa je reakcija na te anksiozne poticaje nužno protugrađanska, protudemokratska i - s užitkom ću trošiti retoriku nacionalnog patosa - protunarodna. S napomenom da vlast nije jedina koju hvata jeza od pomisli da bi nacija mogla promašiti svoju nacionalnu sudbinu, pa joj valja uzeti igračku iz ruku i proglasiti ovlaštene skrbnike nad nacionalnim interesima.
Hrvatska je valjda jedina zemlja gdje su se u otvorenu propagandu NATO-a, kao ratničke mašinerije, uključile i organizacije s tzv. civilne scene, jer je običaj da se slične udruge u svijetu zalažu za razoružanje i ukidanje vojnog saveza. Tako je lani, uz pomoć donacija američke ambasade, pokrenuta akcija s parolom koja je podražavala sigurnosnu paranoju - "Bolje pakt nego rat!" - a cilj joj je bio da odgojno-pedagoškom javnom debatom zamijeni referendumsko izjašnjavanje stanovništva. Predsjednica Instituta za demokraciju, Andrea Feldman, tada je izustila neponovljivu misao: "Ono što želimo postići je da, neovisno o tome hoće li referenduma biti ili ne, svaki hrvatski građanin na njemu zna odgovor."
Zašto bi hrvatski građanin trebao znati odgovor na pitanje koje mu nitko neće postaviti? U tome i jest tajna demokracije shvaćene kao proceduralni cinizam: hrvatski građani dužni su znati što izabiru kada im je uskraćeno pravo glasa i biti osposobljeni da se izjasne u uvjetima kad ih nitko ništa ne pita.
I tako će Hrvatska, udruženim naporima svojih demokratskih institucija, a protivno želji svojih građana, objesiti još jednu puškicu o rame, nataknuti šljem u maskirnim bojama i ukazati se kao hromi redov na braniku svjetskog poretka. Zanimljivim procesom odlučivanja politička je klasa uspjela spasiti narod od subverzivnog djelovanja njega samog. A usput i sačuvati slavom opjevanu i krvlju stečenu državnu samostalnost trčanjem pod skute velikih i moćnih, gdje će se nacionalna autonomija svesti na primjerenu razinu salutiranja. To je taj zamah zrelog nacionalizma: samostalnost i suverenitet činjenice su koje treba utoliko više veličati što ih se brže kanimo odreći.[/SIZE]
Nisu valjda ludi ti Italijani koji ulazu u hotel u vrijeme najvece krize, kad je 90% gradje stalo...dobro oni paze gdje ulazu:
Hronika Podgorice - Srijeda, 08. april 2009. godine
Uskoro početak izgradnje hotelskog kompleksa ”Bolići”
Projekat vrijedan 50 miliona eura
Izgradnja hotelskog kompleksa ”Bolići” u blizini zgrade RTCG, jednog od najprestižnijih i najekskluzivnijih infrastrukturnih objekata na ovim prostorima, vrijednog oko 50 miliona eura, počeće u maju.
Kako nam je kazao Zoran Erceg, član Borda direktora preduzeća "Societa Italo Montenegrina Investimenti" AD Podgorica, čiji su osnivači i investitori ovog projekta Glavni grad i "Bolići invest", trenutno se uređuje gradilište, rade priključci za vodu i struju, finiširaju pripremni radovi pred početak izgradnje, a u toku je i odabir izvođača radova.
Ovaj hotelski kompleks zasigurno će dati novi pečat turističkoj ponudi Podgorice, kako zbog sadržaja, ekskluzivnosti, izgleda, tako i lokacije. Hotel će imati šest spratova, sa dva nivoa ispod zemlje, ukupne površine oko 51.000 metara kvadratnih. Posjedovaće recepciju od 650 metara kvadratnih, restoran na prvom spratu i kuhinju, panoramski restoran na krovu od 820 i kuhinju 160 metara kvadratnih. U njemu će biti 225 standardnih soba, 16 apartmana, te kazino od 4.500 metara kvadratnih na tri nivoa i šoping centar 10.000 metara kvadratnih. Imaće i kongresni centar, podzemnu garažu 20.000 metara kvadratnih, tri bara, diskoteku - noćni klub, igraonicu za djecu, spa zonu, solarijum, prostore za razonodu, te otvoreni i zatvoreni bazen. Noseća konstrukcija biće od armiranog betona, fasada od granita, a prozori od aluminijskih profila sa termo-prekidom i staklom niske provodljivosti. Podne i zidne obloge svih zajedničkih prostora uradiće se u mermeru i granitu. Svi prostori će biti klimatizovani i opremljeni audio-video sistemima, sa automatskim sistemom upravljanja, a na raspolaganju će biti i satelitski komunikacioni sistem. Opremanje svih zajedničkih prostora i soba realizovaće se na nivou standarda hotela sa pet zvjezdica.
vrijeme bi bilo
Priča o hotelu koji je u međuvremenu nazvan „Bolići“, iako se još ne zna zvanično ime, počela je još 2005. godine, kada je sklopljen ugovor između Opštine Podgorica i kompanije “Bolići”.
U maju 2006. gradonačelnik Podgorice Miomir Mugoša, zajedno sa direktorom italijanske kompanije Paolom Bolićijem simbolično je označio početak izgradnje, kamen temeljac je postavljen po najvećem pljusku, ali je to imalo lošu simboliku za ovo gradilište. Međutim, od izgradnje u naredne dvije godine nije bilo ništa.
Last edited by MonterO; 09-04-09 at 12:55.
There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)
Bookmarks