Results 1 to 25 of 415

Thread: bog je jedan

Threaded View

Previous Post Previous Post   Next Post Next Post
    Thanks Thanks Given 
    24,282
    Thanks Thanks Received 
    10,067
    Thanked in
    7,553 Posts

Quote Originally Posted by Caesar View Post
    O Tome ili ajde za ovu ruku o Hristu može da se govori samo kao ni žensko ni muško. To je jasno iz Hristovih riječi da u njemu osim oblika tijela nema ni traga od muškog ili ženskog kako ih mi vidimo. Tijelo tj. njegove karakteristike su nebitni i to je jasno iz Novog zavjeta ko oće da vidi. Mislim da je ovo jako komplikovan koncept i ne očigledan i da se zato istrajalo toj podjeli muško/ženskoi i uređenju odnosa jer je nemoguće objasniti da te podjele zapravo nema. U hrišćanstvu je tako, a u hinduizmu naizgled drugačije jer sva tri glavna aspekta Jednog imaju svoje ženske aspekte u vidu svojih supruga. Da ne nabrajam ali kod Šive je to naglašeno i van tjelesnog gdje Šiva ima svoju drugu stranu kao Kali, Durga... Dakle, i muško i žensko što je isto što i ni muško ni žensko u hrišćanstvu ili budizmu. Klinci danas kažu i moderno je "ja sam non-binary". Ispravno je to reći sa kraja puta ali sa početka baš i ne. Svi se mi identifikujemo sa tijelom, a suprotno od toga podrazumjeva da se pomjeri planina ali je izvodljivo. Nestajanje ove vrste identiteta samo po sebi nije cilj već jedan od nusefekata. Sa tog aspekta promjena pola je gubljenje vremena i bespotrebno je ali ako neko misli da mu rješava problem ok al o svom trošku, a ne o trošku države.
    Govorim o praksi a ne onome kako što ko doživljava.

Islam i Hrišćanstvo su ženu postavili na podređeni položaj u odnosu na muškarca da se ne pravimo ono toše.Evo i ova tema je dokaz da kad sam ja iz pozicije žene krenula kritikovati koncept religije što se desilo? Hajde, baš da se toše ne pravimo.
    Islam mi je na tu temu pogotovu na meti kao totalni teror nad slobodom žene, i to u 21.vijek.Hoćemo sad da se pravimo ko ona figurica od 3 majmuna što zatvaraju uši, oči, i usta na recimo islamski fanatizam đe je žena..šta? A postoje zemlje gdje to nije margina nego bukvalno državna politika.Može im se izgleda.

To kako što ko nešto doživljava individualno je stvar individualnog,ali cifre, statistika i dokazi su nešto što mene zanima.

Primjer.

Ataturk je recimo Aja Sofiju stavio u poziciju muzeja, (savršeno) pa žena kao turistkinja može isti obići bez da joj neko traži krpe na glavu da stavlja (jer je inferiorno biće neko po tom islamu) ali onda dođe neki fundamentalista poput Erdogana i opet jovo nanovo.

I upravo to je domet mojeg interesovanja na tom polju, a ne nekakvo filozofiranje ličnog doživljaja bilo čijeg.
    I dosta mi je poznata tolerancija vjernika prema nekima druge religije, a tek prema ateistima.Za njih je pakao spreman, čeka po tim spisima, i ako to bukvalno shvate vjernici a ima ih podosta kakva je pozicija onda jednog ateiste u duboko religioznom društvu? Nebitno sad no eto mali osvrt.

Sent from my SM-A336B using Tapatalk
    Last edited by Bluemoon; 28-12-22 at 08:43.

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)