Results 1 to 25 of 3010

Thread: Naš Bog je jedan

Threaded View

Previous Post Previous Post   Next Post Next Post
    Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Quote Originally Posted by Fidel Castro View Post
    Ovdje si SVOJ citat stavio pod MOJIM imenom. Ne znam da li je bio namjerno kvarni potez ili sta... Zbunio si me jer u jednom mahu kazes kako boga treba posmatrat' kao covjeka a u drugom kako bog ne moze da se posmatra kao covjek... Dje si pogrijesio?
    Jesam tako napisao, ideja je bila da vidiš dvije različite rečenice koje govore o istom. Nije bilo namjerno, vjerovatno sam zaboravio sebe „kvotovat“, kakav kvarni potez, ne bavim se tim sportom, niti mijenjam postove, bez ako nešto dodam odmah po postavljanju da bi bilo jasnije, a i to rjeđe. Ne, ja kažem da Boga ne možeš posmatrat ka čovjeka, ako sam suprotno ovome napisao to će bit greška u kucanju, najvjerovatnije. Znači Bog nije čovjek, niti ga možeš karakterisati niti opisivati ljudskim mjerilima. Isus ima Božansku i Ljudsku prirodu, al to je neka druga priča.

Nije kontradiktorno? Sve se savrseno slaze? Blago tebi. Primjer bozije ljubavi prema ljudima? Jel' to ista ona ljubav kad ih ubija?
    Nisi pratio priču, zato ovako govoriš i pišeš (otkriva te zadnja rečenica). Dal ulazit dalje u analizu, na tebi je da odlučiš?

Opet pitam.. koju granicu? Kako covjek da zna gdje je granica koju bog dozvoljava?
    Moj Fidel. Ovu granicu opisanu i postavljenu u prvoj zapovjesti koju Adam ne ispoštova, zatim Deset Božijih Zapovjesti koje Mojsije dobija, mislim da je sasvim dovoljno za početak! U njima su sadržane tološki sve granice koje ljudi prelaze i time glavu gube.

Za razliku od boga, ja mogu da dokazem da postojim. Svako me moze vidjet' i svako moze pozborit' sa mnom. Ako ima kakve dublje poente u tvojim redovima, ja je nisam pronasao.
    Vidiš, ja ne sumnjam čak šta više siguran sam, vrlo sam siguran da Bog sam sebi može pokazati i dokazati da postoji, slično kao što je npr. toliko puta ljudima pokazao i dokazao svoje postojanje. Imaš opise tih događaja u Bibliji.

Zivis li ti u 'danasnje doba' ili u 'doba pisanja biblije' ? Znaci sve ono sto pise treba da se gledam nekim 'drugim ocima' ? Nekim primitivnim koji razum i logiku ne poznaju? Nisam znao.
    Uz to, ako sve treba posmatrat' "drugim ocima", zasto onda treba pratit' i vodit' se onome sto pise u bibliji? Za neke stvari da, za druge ne? Jel' to taj 'sveti princip' ?
    Bravo! Ja i ti valjda živimo u danšnje vrijeme, zašto ti je onda problem da shvatiš dešavanja od onog davnog vremena kao neka dešavanja koja se razlikuju od današnjih? Ja nisam rekao “primitivnim” to su tvoje riječi, ja sam rekao da današnju “logiku” baš najvjernije ne možeš koristiti. Ja sam čak mišljenja da su ti ljudi iz tih starijih vremena bili pametniji nego ljudi danas, izražavanje, komunikacija i sporazumijevanje su im samim tim bili savršenije nego što je to danas. Mogu i da dokažem ovo jednostavnim primjerom, jel vidiš koliko vrtimo istu priču, ja u klin ti u ploču ili obrnuto, a nekad je to bilo drugačije, npr. termin “ubio ga je Bog” ljudi su shvatali, razumijevali tačno i precizno, a danas bi to bilo kao “taj je otpao od Boga totalno, nema mu povratka i Bog mu skrati život na zemlji, jer viđe da nema vajde od njega”.
    Simple as this!
    Stari zavjet je prva epizoda, Novi zavjet je druga, jel to teško tako shvatit? Treba danas prinositi žrtve paljenice? Mislio sam da sam ovo objasnio.

Klasicno. LOL. Makar si sam izjavio da boga niko ne moze razumjet niti shvatit'. Fair enough.
    Naravno, ako ljudi nešto znaju, Bog svakako zna mnogo više jer On zna sve, ako ti ili ja imamo svo ljudsko znanje u malom prstu, opet znamo manje od Boga. Dodatno ljudima je teško shvatiti i neki najmanji detalj u Božijoj mudrosti, što će reć, Bog je uvjek u prednosti. Ja nisam ljubomoran što je tako, dal si ti?

P.S. Ima priča o nekom kralju, caru šta li, koji je mnogo volio da ide u lov, ponosio se svojim sokolom kojeg je dresirao i sa njim lovio, neđe je tako lovio sa tim sokolom, otišao daleko od dvorske pratnje i ožednio dobro. Stiže sa sokolom do nekog izvora i viđe kako skoro pa kap po kap kalje voda sa kamena, izvadi pehar, stavi ga da se se napuni i čekaše dugačko, taman kad se pehar napuni da se može gutljaj ili dva popit, soko mahnu krilima i prosu vodu. Ovaj bi nezadovoljan ponovo podiže pehar i stavi da se puni, odmače sokola da ga opet ne prospe, al ista scena se ponovi. Treći put ovaj postavi pehar, al sad ubi sokola jer bi vrlo žedan, ostade da čeka da se pehar napuni. Taman kad se pehar napuni ono kap po kap, stigoše dvorjani i ka viđeše pehar sa vodom zavikaše, “Ne! Ta je voda otrovna!” Vidiš ovaj ne znaše da je voda otrovna al soko je znao.

Ko je sad kriv što je soko mrtav?
    Last edited by SpongeBob; 28-06-15 at 19:43.
    Do not Argue with Idiots! Useful Info and Health Tips
    https://www.youtube.com/watch?v=IrYtkADFaqs

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)