Quote Originally Posted by logoff View Post
@El Re, jako interesantno, iako površno za tako veliki prostor i tako puno različitosti. Ovo nije kritika tebi nego samo generalna opaska.
Pričaćemo još o tome...Biće prilike (ja vjerujem ubrzo) da upoznajemo geografiju Rusije i učimo o njenim narodima na CNN, SKY, BBC.. Sada na svjetskim kanalima učimo ukrajinske toponime i sve o Ukrajini. Gledamo nesretnu Ukrajinu golu ko od majke... Tako je Svijet ne tako davno golu gledao bivšu Jugoslaviju... Kome to nije tragedija jednog naroda, ne znam šta je...Naravno, nije ovo neka opaska tebi, već, eto, samo glasno razmišljam...
Nek mi ne bude zamjereno, možda starim, šta li,..ali ne mogu se praviti da se radi o figurama i stvarima... Pun mi je kofer nekih vikend ratnika i maloumnika koji misle da se nečim (bilo čim) može opravdati stradanje drugog čovjeka, grupe ljudi ili čitavog naroda. Žao mi je običnih ljudi. Posebno poštovanje i žaljenje imam nad ukrajinskim vojnicima i pripadnicima Granične Policije koji su blokirani u bazama na Krimu.
Dođe li do oružanog sukoba između Ukrajinaca i Rusa (a ne vidim kako će se to narednih dana i nedjelja izbjeći) ti ljudi tamo su taoci i na neki način već su žrtvovani...

Quote Originally Posted by logoff View Post
Ranije sam mislio za Jakute da su nekakvi eskimi, tj. slično indijancima, a vidim da imaju drugačije porijeklo. Ono "turski narod" nije, čini mi se, dobar naziv ili prevod.
Turski, turkmenski, turkijski...Ne znam šta je od toga najispravnije? Ja sam upotrijebio termin "turski" obzirom da su Turci najbrojnija nacija te (dosta široke) grupe jako srodnih naroda. Svi ti narodi gotovo da dijele identičan korijen. Nekada su svi živjeli u stepama centralne Azije, ali su ih Mongoli (tokom velike najezde) pokrenuli uz druge narode i raspršili tjerajući ih ispred sebe, te južno ili sjeverno od pravca kojim su prodirali. Tako se desilo da ih danas ima od juga Irana, pa sve do polarnog kruga.