View Poll Results: Očekujem da će situacija u Ukrajini voditi:

Voters
157. You may not vote on this poll
  • 1. pobjedi Janukoviča i gušenju/osipanju protesta

25 15.92%
  • 2. pobjedi opozicije i prelaskom Partije regiona u opoziciju

21 13.38%
  • 3. federalizaciji zemlje i dugogodišnjoj nestabilnosti

25 15.92%
  • 4. novim građanskim sukobima, a možda i građanskom ratu

46 29.30%
  • sporazumnom raspadu Ukrajine i formiranju dvije ili više novih država

24 15.29%
  • nekom drugačijem epilogu-objasniću/ne mogu da procijenim

16 10.19%
Page 125 of 273 FirstFirst ... 2575115121122123124125126127128129135175225 ... LastLast
Results 3,101 to 3,125 of 6817

Thread: Ukrajina - sraz dva svijeta

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    1
    Thanked in
    1 Post

Quote Originally Posted by logoff View Post
    @El Re, jako interesantno, iako površno za tako veliki prostor i tako puno različitosti. Ovo nije kritika tebi nego samo generalna opaska.
    Pričaćemo još o tome...Biće prilike (ja vjerujem ubrzo) da upoznajemo geografiju Rusije i učimo o njenim narodima na CNN, SKY, BBC.. Sada na svjetskim kanalima učimo ukrajinske toponime i sve o Ukrajini. Gledamo nesretnu Ukrajinu golu ko od majke... Tako je Svijet ne tako davno golu gledao bivšu Jugoslaviju... Kome to nije tragedija jednog naroda, ne znam šta je...Naravno, nije ovo neka opaska tebi, već, eto, samo glasno razmišljam...
    Nek mi ne bude zamjereno, možda starim, šta li,..ali ne mogu se praviti da se radi o figurama i stvarima... Pun mi je kofer nekih vikend ratnika i maloumnika koji misle da se nečim (bilo čim) može opravdati stradanje drugog čovjeka, grupe ljudi ili čitavog naroda. Žao mi je običnih ljudi. Posebno poštovanje i žaljenje imam nad ukrajinskim vojnicima i pripadnicima Granične Policije koji su blokirani u bazama na Krimu.
    Dođe li do oružanog sukoba između Ukrajinaca i Rusa (a ne vidim kako će se to narednih dana i nedjelja izbjeći) ti ljudi tamo su taoci i na neki način već su žrtvovani...

Quote Originally Posted by logoff View Post
    Ranije sam mislio za Jakute da su nekakvi eskimi, tj. slično indijancima, a vidim da imaju drugačije porijeklo. Ono "turski narod" nije, čini mi se, dobar naziv ili prevod.
    Turski, turkmenski, turkijski...Ne znam šta je od toga najispravnije? Ja sam upotrijebio termin "turski" obzirom da su Turci najbrojnija nacija te (dosta široke) grupe jako srodnih naroda. Svi ti narodi gotovo da dijele identičan korijen. Nekada su svi živjeli u stepama centralne Azije, ali su ih Mongoli (tokom velike najezde) pokrenuli uz druge narode i raspršili tjerajući ih ispred sebe, te južno ili sjeverno od pravca kojim su prodirali. Tako se desilo da ih danas ima od juga Irana, pa sve do polarnog kruga.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    23
    Thanked in
    2 Posts

Quote Originally Posted by El Re View Post
    Pun mi je kofer nekih vikend ratnika i maloumnika koji misle da se nečim (bilo čim) može opravdati stradanje drugog čovjeka, grupe ljudi ili čitavog naroda. Žao mi je običnih ljudi. Posebno poštovanje i žaljenje imam nad ukrajinskim vojnicima i pripadnicima Granične Policije koji su blokirani u bazama na Krimu.
    Dođe li do oružanog sukoba između Ukrajinaca i Rusa (a ne vidim kako će se to narednih dana i nedjelja izbjeći) ti ljudi tamo su taoci i na neki način već su žrtvovani...
    Nije njih zmija ujela inače bi drugu priču pričali.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    1
    Thanked in
    1 Post

Quote Originally Posted by bracodubrovnik View Post
    Nije njih zmija ujela inače bi drugu priču pričali.
    Stari druže, ko je uniformu nosio i ispred tuđih cijevi stajao, jedino taj zna šta je rat i stradanje... Ali, šta ćemo...

Thanks Thanks Given 
    536
    Thanks Thanks Received 
    636
    Thanked in
    386 Posts

Re, ta tvoja nadanja da upoznajes geografiju Rusije putem tih navedenih medija tesko da ce ti se ostvariti. Ako zapad nahuska te narode da Rusiji traze hljeba preko pogace to je unutrasnje pitanje Rusije, znaci zapadni izvoznici demokratije mogu da izraze zaljenje ili ni to. Svaki pokusaj nekog drugog uticaja osim vojnog nece nista znacajno promijeniti, vojno mijesanje znacajno mijenja planetu.

Ukrajinska kriza ce pokazati da postoji granica preko koje slobodni Svijet nece pustiti zapadne izvoznike demokratije da predju. Meni je isto zao ljudi, obicnih ljudi, za granicne jedinice ukrajinske armije se nadam da ce donijeti pametnu odluku kad su opkoljeni da mirno napuste polozaje, da nece napraviti neku glupost da ugroze svoje zivote. Ako drugacije odluce njihova zrtva je uzaludna, poneki politikant sa Majdana ce ih se sjetiti kad drzi zapaljivi govor ili ni tada. Meni je zao naroda i libijskog i sirijskog i irackog, pa kako da ne zalim slovenski ukrajinski narod, dok recimo vidim odje nekima je zao samo ukrajinski narod, ili se to gleda zasto je narod zrtvovan ?

Thanks Thanks Given 
    30
    Thanks Thanks Received 
    131
    Thanked in
    66 Posts

U Jakutskoj Republici živi manje od milion stanovnika, od čega je samo pola Jakuta a teritorija je ogromna ( naseljenost jedan čovjek na tri km kvadratna) tako da tu nema nikakvih šansi za bilo kakav separatizam
    Priroda je lijepa, al' zajebano društvo.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    1
    Thanked in
    1 Post

Quote Originally Posted by opmne View Post
    Re, ta tvoja nadanja da upoznajes geografiju Rusije putem tih navedenih medija tesko da ce ti se ostvariti. Ako zapad nahuska te narode da Rusiji traze hljeba preko pogace to je unutrasnje pitanje Rusije.
    Ne radi se ni o kakvom mom "nadanju"....Svijet koji poznajemo utemeljen je na ravnoteži moći i vrlo strogim međunarodnim pravilima. Kada se neka od velikih sila odluči oglušiti o ta pravila, onda se kao posljedica javlja poremećaj u uspostavljenoj ravnoteži moći. Inače, ravnoteže moći i pravila igre dogovaraju se uvijek i isključivo nakon velikih ratnih sukoba. Posljednji put je to bilo 1945. na Jalti (da ironija bude veća - Jalta je baš na Krimu), a detalji su razrađeni tokom konferencije u Potsdamu (dvorcu blizu Berlina) iste godine.
    Kolaps SSSR-a napravio je određenu prazninu, no SAD i Rusija su o postsovjetskoj eri i poziciji Rusije dogovor uspostavili 1994. Tada je riješeno i pitanje Ukrajine.
    Novom gospodaru u Kremlju taj dogovor izaziva tikove već godinama, pa je od 2008. (i agresije na Gruziju) odlučio da pokuša silom uspostaviti i promovisati novo stanje. Ukrajina je samo jedna etapa u svemu tome. Putin tamo ne želi samo Krim. Njegova ambicija je rijeka Dnjestar koja sijeće Moldaviju i sjever delte Dunava. Naravno, to podrazumijeva i istok i jug Ukrajine...Ja sam to napisao još prije nekoliko dana, a vidim jutros na BBC švedski ministar vanjskih poslova Karl Bilt (inače jedan od rijetkih zaljubljenika u Srbe) je sve to ponovio gotovo od tačke do tačke...Ako bi to Putin obavio, on planira pozabaviti se sjeverom Kazahstana u kojem zaista odavno postoji čitava istorija sukobljavanja lokalnih Rusa i Kazahstanaca i naravno, ponuditi Bjelorusiji ulazak u RF. Ako to Lukašenko odbije, Putin je uvjeren da mu je javno mnjenje u Bjelorusiji već "pečeno" i da će (zatreba li) lagano ukloniti Lukašenka ako bude neposlušan.
    Hitler je u rat 1939. ušao sa rečenicom da je Dancig (današnji Gdanjsk) "najveća monstruoznost Versajskog mira" (1918.), jer je njime njemački grad dat drugom samo da bi njemački narod bio oslabljen i podijeljen na 2 dijela. Slično njemu, i Putin je raspad SSSR-a nazvao "najvećom greškom XX vijeka i katastrofom za ruski narod"...Jasno je đe takve izjave vode...Ovog prvog su odvele, a ovog drugog tek treba...
    Kad nekom zapališ kuću, ne očekuj da neko tvoju posmatra ko svetinju.
    I još nešto...Veličina i vojna moć neke zemlje nijesu garancija uspjeha u ratu. SSSR (koji je bio 3x puta ozbiljnija sila od Rusije) je 7 godina ratovao u Avganistanu da bi 1987., nakon velikih žrtava i nevjerovatnih gubitaka u ratnoj tehnici, digao ruke od svega i poražen se vratio u svoje granice.

Ovo ostalo što si napisao neću komentarisati, jer kao i većina tvojih komentara, proizvod su emocija i lične fascinacije Rusijom. Poštujem, ali na to se besmisleno ozbiljnije osvrtat.
    Last edited by El Re; 12-03-14 at 20:36.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    1
    Thanked in
    1 Post

Quote Originally Posted by chucknorris View Post
    U Jakutskoj Republici živi manje od milion stanovnika, od čega je samo pola Jakuta a teritorija je ogromna ( naseljenost jedan čovjek na tri km kvadratna) tako da tu nema nikakvih šansi za bilo kakav separatizam
    Ne trči sa zaključcima...Možda nema, možda ima...Vrijeme će pokazati. Mi u CG od toga nemamo ništa...
    Ono što je činjenica jeste da su u Jakutiji Jakuti većina (nešto malo preko 50%), te da ima i priličan broj Rusa (i to ne od juče) koji na Moskvu gleda kao na parazita koji živi od njihovog rada, znoja i bogatstva...Ti Rusi u Jakutiji su po tome nešto nalik vojvođanskim Srbima koji se pitaju "čije su naše pare?"...O turkijskim Jakutima suvišna je priča.. Težnje ka što većoj autonomiji u Jakutiji nijesu od juče, već postoje decenijama. Jakutija je čak 1918. već proglašavala nezavisnost, no tada je ugušena oružjem, ali su u rukovodstvu KP SSSR-a shvatili da neke ustupke moraju napraviti pa su im dali autonomiju. U početku formalnu, no ona je u međuvremenu prilično narasla...
    I ne samo njima. Nijedna od tih ruskih republika nije dobila taj status zabunom, nečijom velikodušnošću ili dokonošću. Sve te samouprave po Rusiji s mukom su sticane i bez tih obećanja o autonomiji neruskim narodima komunisti u SSSR-u nikada ne bi došli na vlast i pobijedili u građanskom ratu 1917-1925.
    Nije tema, ali ko želi neke najosnovnije predstave da napravi o Jakutiji ima ovđe interesantnih podataka...

http://www.cosmicelk.net/1917on.htm

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Quote Originally Posted by goldfinger View Post
    Al zaboravio si da ameri vec imaju instalirane baze u turskoj tako da Erdogan može da čini što mu je volja sve dok god bude poslušan prema zapadu.E u Ukrajini se stvari nisu odigrale onako kako su planeri iz Wašingtona i Brisela mislili jer je Rujo van očekivanja malo udario cipelom po stolu kad je vidio da ovi rovare po njegovoj interesnoj zoni.Zato se ova dreka i vika podigla i samo mi nije jasno kakve sankcije može neko da udari zemlji koja ima sve što im treba a uz to iste te koji joj prijete sankcijama snadbijeva gasom.
    bas tako,ili tzv. "dvostruki arsini"
    kako ofucano zvuci "American democracy"
    bar se Rusi i ne fale demokratijom kao ove turbo demokrate

Thanks Thanks Given 
    536
    Thanks Thanks Received 
    636
    Thanked in
    386 Posts

Quote Originally Posted by El Re View Post
    Ne radi se ni o kakvom mom "nadanju"....Svijet koji poznajemo utemeljen je na ravnoteži moći i vrlo strogim međunarodnim pravilima. Kada se neka od velikih sila odluči oglušiti o ta pravila, onda se kao posljedica javlja poremećaj u uspostavljenoj ravnoteži moći. Inače, ravnoteže moći i pravila igre dogovaraju se uvijek i isključivo nakon velikih ratnih sukoba. Posljednji put je to bilo 1945. na Jalti (da ironija bude veća - Jalta je baš na Krimu), a detalji su razrađeni tokom konferencije u Potsdamu (dvorcu blizu Berlina) iste godine.
    Kolaps SSSR-a napravio je određenu prazninu, no SAD i Rusija su o postsovjetskoj eri i poziciji Rusije dogovor uspostavili 1994. Tada je riješeno i pitanje Ukrajine.
    Novom gospodaru u Kremlju taj dogovor izaziva tikove već godinama, pa je od 2008. (i agresije na Gruziju) odlučio da pokuša silom uspostaviti i promovisati novo stanje. Ukrajina je samo jedna etapa u svemu tome. Putin tamo ne želi samo Krim. Njegova ambicija je rijeka Dnjestar koja sijeće Moldaviju i sjever delte Dunava. Naravno, to podrazumijeva i istok i jug Ukrajine...Ja sam to napisao još prije nekoliko dana, a vidim jutros na BBC švedski ministar vanjskih poslova Karl Bilt (inače jedan od rijetkih zaljubljenika u Srbe) je sve to ponovio gotovo od tačke do tačke...Ako bi to Putin obavio, on planira pozabaviti se sjeverom Kazahstana u kojem zaista odavno postoji čitava istorija sukobljavanja lokalnih Rusa i Kazahstanaca i naravno, ponuditi Bjelorusiji ulazak u RF. Ako to Lukašenko odbije, Putin je uvjeren da mu je javno mnjenje u Bjelorusiji već "pečeno" i da će (zatreba li) lagano ukloniti Lukašenka ako bude neposlušan.
    Hitler je u rat 1939. ušao sa rečenicom da je Dancig (današnji Gdanjsk) "najveća monstruoznost Versajskog mira" (1918.), jer je njime njemački grad dat drugom samo da bi njemački narod bio oslabljen i podijeljen na 2 dijela. Slično njemu, i Putin je raspad SSSR-a nazvao "najvećom greškom XX vijeka i katastrofom za ruski narod"...Jasno je đe takve izjave vode...Ovog prvog su odvele, a ovog drugog tek treba...
    Kad nekom zapališ kuću, ne očekuj da neko tvoju posmatra ko svetinju.
    I još nešto...Veličina i vojna moć neke zemlje nijesu garancija uspjeha u ratu. SSSR (koji je bio 3x puta ozbiljnija sila od Rusije) je 7 godina ratovao u Avganistanu da bi 1987., nakon velikih žrtava i nevjerovatnih gubitaka u ratnoj tehnici, digao ruke od svega i poražen se vratio u svoje granice.

Ovo ostalo što si napisao neću komentarisati, jer kao i većina tvojih komentara, proizvod su emocija i lične fascinacije Rusijom. Poštujem, ali na to se besmisleno ozbiljnije osvrtat.
    Re znam kako su dogovarane interesne zone igrom slucaja ili ironijom sudbine upravo na Jalti. Koja se od velikih sila oglusila o sve dogovore te je narusila ravnotezu je bespredmetno odje komentarisati. Mozda upravo poucen tim iskustvom nepostovanja dogovorenih obaveza Putin danas tvrdi da je najveca greska raspad SSSRa. Ta izjava za mir u Svijetu nije nista opasnija od tvrdnji americkog predsjednika kako su Amerikanci posebni.

Ostalo sto sam napisao nije proizvod mojih emocija, moje emocije bi bile ispunjene kad bi se ovo moglo mirno zavrsiti, ali sam ubijedjen da nece moci, nazalost. Misljenja sam da ce gotovo izvjesni ratni sukob Rusije i nato pakta privuci jos mnogo ucesnika na raznim potencijalnim zaristima sirom planete, gotovo sigurno ce Kina gledati da rijesi spor oko ostrva sa Japanom i da povrati Tajvan u svoj ustavni poredak. Arapi ce gledati da Izraelu donesu proljece, bliski istok i Balkan ne smijem ni da zamislim.

Moje pisanje odje nije ni plod mojih fascinacija Rusijom, recimo mnogo vise su me fascinirale Italija ili Spanija, moje pisanje odje je vodjeno mojim osjecajem pravde. Doduse tesko se otrgnem pristrasnosti kada je moj narod u pitanju, meni su recimo svi narodi bivse mi domovine SFRJ drazi od ruskog naroda, pa i italijanski narod. Ali isto tako nemam sumnje da su mi Rusi blizi od gotovo svih izvoznika demokratije. Bez obzira sto se ponekad salim, od ove teme se bojim, bojim se jer ce nestabilnost da traje a ukupna kriza ce se samo povecavati, ne vidim sansu da ce neko popustiti, jer to je vec sad postalo pitanje casti i prestiza velikih sila.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Quote Originally Posted by Hari Krisna View Post
    Instalirane baze amera osim upotrebne svrhe sluze da bi se sve dezinfikovalo, sve demokratizovalo i sve bilo transparentno pa i batinanje demonstranata transparentom. Valjda je ocigledna stvar da su to baze demokratske, a na zaostale, bakterioloski neispravne i zarazne ruske ili bilo cije. Takve baze su opasne ne samo po okolinu već i ljudstvo jer sire, koleru, svrab a u izvjesnim situacijama i triper.
    Da je moj drug, takoreći brat, Januk imao ono sto nije imao pa to odma razjurio sad ne bi pola Evrope punilo gaće od stra' i kukumavcilo "Andjela spasavaj ako boga znas."
    Nas drugar cartuning kotor kaze da nije imao dobru saradnju sa domaćim Rusima, ali sad kad ih Putko mobilise i uvedu se sankcije taman da im se nacionalizuje imovina pa im se opet proda kad sankcije prodju i eto odma i nama koristi od ove demokratije
    ha,ha!!! kralj!
    sto kazu dok jednom ne mrkne,drugom ne svane!

Thanks Thanks Given 
    2,544
    Thanks Thanks Received 
    524
    Thanked in
    250 Posts

Recordare, neću nabrajati korake (ti si to učinio) koji su doveli do "nezavisnosti" Kosova. Moglo ih je biti više, moglo ih je biti manje... rezultat je da je protivno volji države istoj oduzet dio teritorije. Sami međukoraci su u svemu tome nebitni ili jako malo bitni.
    Niti se Kosovo smjelo uzeti od Srbije, niti bi smio Krim od Ukrajine.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

nisam bas u toku, kad slijede na snazi sankcije eu prema rusiji, ima li kakvih naznaka koje ce to biti?

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    2
    Thanked in
    2 Posts

Stradivari, preskocio si najvazniji clan medjunarodnog prava " sve zavisi ko je mentor"

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Quote Originally Posted by Stradivari View Post
    Recordare, neću nabrajati korake (ti si to učinio) koji su doveli do "nezavisnosti" Kosova. Moglo ih je biti više, moglo ih je biti manje... rezultat je da je protivno volji države istoj oduzet dio teritorije. Sami međukoraci su u svemu tome nebitni ili jako malo bitni.
    Moze li se kako izvrdati Republika Srpska od BiH?? sorry za off topic

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    1
    Thanked in
    1 Post

Quote Originally Posted by Taxman View Post
    nisam bas u toku, kad slijede na snazi sankcije eu prema rusiji, ima li kakvih naznaka koje ce to biti?
    Od poneđeljka 17. marta.
    Datum nije slučajan. Do tada je dat rok Rusiji da obustavi aktivnosti na organizaciji nelegalnog referenduma na Krimu, koji je, kao što svi znate, zakazan za neđelju 16. mart.
    Sankcije obuhvataju zabranu izdavanja viza za državne zvaničnike Rusije i privrednike bliske režimu, te zamrzavanje njihovih računa u inostranstvu.
    Pregovori o ublažavanju viznog režima za građane Rusije (koji su već bili u završnici) prekinuti su od strane EU još prošle nedjelje.
    Švajcarska slijedi EU u njenim mjerama i već je prije 3 dana zamrzla račune bivšoj ukrajinskoj vlasti, te zabranila putovanja ovim licima u Švajcarsku. Kada na snagu stupe sankcije prema Rusiji (naravno ako se dese) Švajcarska će shodno sporazumima sa SAD i EU postupiti kao i ostali partneri.
    Naravno, ovo je tkz. "prvi set mjera". Za očekivati je brzo i pooštravanje sankcija ukoliko stvari budu odmicale u neželjenom pravcu...

Inače, EU je po hitnom postupku zatražila da se revidira sporazum o trgovini sa SAD i da olakšice na promet obuhvate i gas, jer je namjera EU (a tu se misli prije svega na 6 EU zemalja, mahom istočne Evrope, potpuno zavisnih od ruskog gasa) da se što prije energetski veže na snadbijevanje iz američkih izvora i rezervi.
    Last edited by El Re; 12-03-14 at 22:47.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

ok, hvala.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Quote Originally Posted by Stradivari View Post
    Stradivari i taj dio je objasnjen-prije "oduzimanja" dijela teritorije Srbiji (Kosova) Srbija je na istom tom Kosovu pokusala etnicko ciscenje albanskog stanovnistva, u kom je poginulo oko 10.000 Albanaca a bilo raseljeno (izmedju ostalog i na teritoriji CG, ako se sjecas) vise od milion. Za razliku od toga, niti je Ukrajina vrsila etnicko ciscenje na Krimu niti je bilo kom Rusu ili Tatarinu tamo dlaka sa glave falila. Tako da i te kako postoji razlika izmedju Kosova i Krima, ne samo u tim medjukoracima, nego i u dogadjajima koji su se desili prije samog uvodjenja privremene uprave i/ili proglasenja nezavisnosti-sto je lijepo primijetio i MSP u Savjetodavnom misljenju, koje sam citirao.

Quote Originally Posted by opmne
    koje slobodni Svijet nece pustiti zapadne izvoznike demokratije

https://www.google.com/search?q=ange...08%3B500%3B327

Quote Originally Posted by nsx
    jeste Irak Libija Sirija...i gomila ostalih najednom polude i pocnu da sprovode etnicko ciscenje

Ocigledno ti se primaklo vrijeme za spavanje jer je ova prica nidje veze, niko nije trazio secesiju od Iraka niti da se dio Libije prisajedini Egiptu. Nego bice da ti je ovo isti onaj logicki postupak kojim si dosao do argumenta da ministar spoljnih poslova jedne zemlje ne smije da posjecuje strane zemlje
    Last edited by Recordare88; 12-03-14 at 22:53.
    Deserve's got nothing to do with it.

Thanks Thanks Given 
    3,194
    Thanks Thanks Received 
    3,232
    Thanked in
    1,567 Posts

jeste Irak Libija Sirija...i gomila ostalih najednom polude i pocnu da sprovode etnicko ciscenje
    She is only here to annoy herself!

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    1
    Thanked in
    1 Post

New York Times: 12. 03. 2014. 21.14h
    Kerry Plans 11th-Hour Meeting With Russians Over Crimea

WASHINGTON — Secretary of State John Kerry will fly to London to meet with his Russian counterpart in a 11th-hour effort to persuade the Kremlin not to move forward with the annexation of Crimea, American officials said on Wednesday.
    Mr. Kerry’s meeting with Sergey V. Lavrov, the Russian foreign minister, will come on Friday, just two days before a Sunday referendum in Crimea in which the region is to decide whether to become part of Russia.
    The United States and its partners have said that such a referendum would not be legal, and Mr. Kerry has warned that Russian steps to annex the region would “close any available space for diplomacy.”
    Mr. Kerry announced the meeting with Mr. Lavrov in testimony to the House Appropriations Subcommittee on Foreign Operations. His testimony came as Ukraine’s acting prime minister, Arseniy Yatsenyuk, was scheduled to consult with Mr. Kerry at the State Department this afternoon before meeting with President Obama and Mr. Kerry at the White House.

the wrong choices are made, and it can get ugly in multiple directions,” he said. “Our hope is that there is a way to have a reasonable outcome here.”
    Mr. Kerry held out the hope that a political solution might be reached even though there have been no public hints of Russian flexibility. Even if the referendum in Crimea went ahead, he suggested, there might be a chance for a political solution if Russia stopped short of annexing the province.
    “There are a lot of variants here, which is why it is urgent that we have this conversation with the Russians,” he said.
    Mr. Kerry noted that the United States has “exchanged some thoughts” on how to address the crisis but acknowledged that the two sides “haven’t had a meeting of the minds.”
    The announcement of Mr. Kerry’s trip came as the Group of 7 nations on Wednesday issued a statement warning Russia to “cease all efforts to change the status of Crimea contrary to Ukrainian law and in violation of international law.”
    “We call on the Russian Federation to immediately halt actions supporting a referendum on the territory of Crimea regarding its status, in direct violation of the Constitution of Ukraine,” the statement said. “Given the lack of adequate preparation and the intimidating presence of Russian troops, it would also be a deeply flawed process which would have no moral force. For all these reasons, we would not recognize the outcome.”

Mr. Kerry met with Mr. Lavrov twice last week in Europe. American officials later said that the Russian foreign minister did not appear to have the authority to negotiate a compromise with the United States.

The Obama administration then weighed sending Mr. Kerry to Russia so he could meet directly with President Vladimir V. Putin. But the administration decided not to do so because there were no indications that Mr. Putin appeared receptive to the American position. The United States seeks a halt in Russia’s military moves in Crimea, the affirmation of Ukraine’s territorial integrity and a meeting between Russian officials and officials from the new Ukrainian government, either directly or as part of an international “contact group.”
    The London meeting is expected to last a day, possibly two. The choice of the venue appeared to reflect a recognition that the American conditions for a Russia trip had not been met.
    On Saturday, the State Department sent Mr. Lavrov a series of questions that were intended to probe whether the Kremlin was receptive to the American proposals for addressing the crisis. On Monday night, the Russians responded, but the answers did not signal a shift toward the Western position, American officials said.
    “We received responses from the Russians last night,” Jen Psaki, the State Department spokeswoman, said on Tuesday. “They largely restate positions that we heard in Paris and Rome,” she added, referring to Mr. Kerry’s meetings there with Mr. Lavrov last week.
    Another important issue, which come up at the hearing on Wednesday, is the $1 billion American loan guarantee that Mr. Kerry announced during a visit to Kiev last week.
    The Obama administration is seeking Congressional support for the loan guarantee, but the prospects for speedy Congressional approval are unclear. The House has voted to provide the loan guarantee. But Senator Robert Menendez, Democrat of New Jersey, wants to combine it with measures to overhaul the International Monetary Fund that the House may not support.
    Representative Harold Rogers, the Kentucky Republican who leads the House Appropriations Committee, urged the Senate to support the $1 billion loan guaranteed “unencumbered” by other measures.
    Last edited by El Re; 12-03-14 at 23:18.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

El Re, 11th hour effort ne znaci da ce trajati sastanak 11 sati, nego znaci "u zadnji chas", "poslednja shansa"-nesto kao nashe "u minut do 12"

Cisto informativno, pretpostavljam da je i tebi zvucalo nelogicno da su unaprijed dogovorili da sastanak traje 11 sati.
    Deserve's got nothing to do with it.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    1
    Thanked in
    1 Post

Quote Originally Posted by Recordare88 View Post
    El Re, 11th hour effort ne znaci da ce trajati sastanak 11 sati, nego znaci "u zadnji chas", "poslednja shansa"-nesto kao nashe "u minut do 12"

Cisto informativno, pretpostavljam da je i tebi zvucalo nelogicno da su unaprijed dogovorili da sastanak traje 11 sati.
    Hahaha...uopšte nijesam obratio pažnju da je to žargon... A i već mi pada koncentracija...
    Da, bilo mi je nelogično...Ali, pomislih da planiraju nekakve duge ("potsdamsko-dejtonske") pregovore (jadi ih znali i jedne i druge), eto, pomislih iz obzira prema ozbiljnosti problema... Hvala Recordare...

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    1
    Thanked in
    1 Post

Evo i kako Rusi vide mogućnost uvođenja sankcija i šta očekuju, koliku štetu ruskoj ekonomiji sankcije mogu nanijeti

------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Bloomberg: 12. 03. 2014.
    Russia Said to Get Ready for Iran-Style Sanctions in Worst Case
    By Evgenia Pismennaya and Ilya Arkhipov

Russian government officials and businessmen are readying for sanctions resembling those applied to Iran after what they see as the inevitable annexation of Ukraine’s Crimea region, according to four people with knowledge of the preparations.
    Iran-style retaliation from the West, which would include freezing Russia’s foreign reserves, banking assets and halting lending to companies, is being treated as an unlikely worst-case scenario, according to the people who asked not to be identified as the talks are under way. Officials are calculating the cost to the economy, the people said.
    Some political leaders are hoping that President Vladimir Putin will moderate his response to the crisis, the people said. A sanctions war, with Russia retaliating against the West, could wipe out 10 years of achievements in financial and monetary policy, one of them said. Such escalation could erase as much as a third of the ruble’s value, another said.
    Dmitry Peskov, Putin’s spokesman, declined to comment.
    The Ukraine crisis triggered the worst standoff between Russia and the West since the end of theCold War after Russian forces seized the Crimean peninsula. German Chancellor Angela Merkel yesterday said a round of European Union sanctions is “unavoidable” if Putin’s government fails to take steps to ease tensions.

‘Get Ugly’

In Washington, U.S. Secretary of State John Kerry yesterday said at a congressional hearing that sanctions on Russia could “get ugly fast” if events justified them. Group of Seven countries called on Putin to “immediately halt” efforts to pry Crimea away from Ukraine, to reduce Russian forces to pre-crisis numbers and to allow international monitors and mediation.
    Sanctions were used against Iran by the the U.S. and the EU to strangle its economy in a bid to bring its leaders to the negotiating table over its disputed nuclear program. While almost all U.S. trade with Iran was banned after the Islamic Revolution, the West started imposing stricter penalties on energy, ports, insurance, shipping, banking and other transitions in 2010.
    U.S. restrictions also apply to other countries that trade with Iran. Limited relief was granted after Iran signed a temporary accord in November, though core oil and banking restrictions were kept in place.

Three-Stage Plan

The EU announced a three-stage sanctions process against Russia last week, starting with the suspension of trade and visa-liberalization talks. Stage two includes asset freezes and travel bans for as-yet unidentified officials and would be imposed if Russia boycotts international talks on a settlement. Stage three envisages “additional and far-reaching consequences” if Russia further destabilizes Ukraine.
    Britain hosted a meeting this week to compile a list of people who could be hit by sanctions. The U.S. banned visas for Russian officials and others it said were complicit in violating Ukraine’s sovereignty, while President Barack Obama also authorized financial measures.
    EU foreign ministers meet March 17, a day after Crimea votes in a referendum about joining Russia, to consider asset freezes and travel bans on Russian political and business leaders they consider responsible for instigating and profiting from the events on the Black Sea peninsula.

‘Hasty, Ill-Considered’

Russia’s position is unchanged by the threat of sanctions, foreign minister Sergei Lavrov said March 4. Three days later, he cautioned Kerry against “hasty and ill-considered moves” that could hurt relations.
    The government is in talks with Russian billionaires and state companies about risks they face in case of western sanctions, the people said. The Kremlin needs to know which companies are most likely to be effected by fallout including losing access to new foreign loans and facing margin calls, they said.
    Business is not yet showing too much concern about the possible sanctions, according to three top-executives who took part in meetings.
    The EU, Ukraine and Russian are economically dependent on each other in many regards, so strict sanctions will hard all sides, Putin has said.
    “In the modern world, when everything is interconnected and everybody depends on each other one way or another, of course it’s possible to damage each other -- but this would be mutual damage,” Putin told reporters March 4.

‘React Immediately’

The Russian economy’s prospects in a “difficult global economic environment” was the topic of a closed meeting between Putin and senior officials yesterday in the Black Sea resort of Sochi, Peskov said by phone. Putin yesterday urged the government to ensure Russia’s “ability to react immediately to internal and external risks.”
    The Russian government is also in talks with companies about speeding up state support in the form of guaranteed loans to reduce potential damage from sanctions, said two of the people. Business leaders have asked for a meeting with Russian Medvedev to discuss the situation, the people said.
    Medvedev’s spokeswoman Natalya Timakova declined to comment on her boss’s schedule.

Thanks Thanks Given 
    3,194
    Thanks Thanks Received 
    3,232
    Thanked in
    1,567 Posts

a cime ce sici oni americki astronauti sa ISSa ako se uvedu sankcije, padobranom? Ili su sankcije ogranicene samo do 100m nadmorske visine
    She is only here to annoy herself!

Thanks Thanks Given 
    41
    Thanks Thanks Received 
    179
    Thanked in
    68 Posts

Quote Originally Posted by NSX View Post
    a cime ce sici oni americki astronauti sa ISSa ako se uvedu sankcije, padobranom? Ili su sankcije ogranicene samo do 100m nadmorske visine
    Kosmodrom je u Kazahstan :-)
    "Ako roboti ikad budu igrali kosarku, igrace je kao Tim Duncan".

Thanks Thanks Given 
    1,024
    Thanks Thanks Received 
    4,117
    Thanked in
    2,319 Posts

По стоти пут: никаквих стварних санкција неће бити.
    Црногорце је одржало црногорско срце.

Page 125 of 273 FirstFirst ... 2575115121122123124125126127128129135175225 ... LastLast

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 2 users browsing this thread. (0 members and 2 guests)